FC Kopenhagen schakelt Ajax uit

Woensdag, 23 augustus 2006 om 23:51 • Laatste update: 00:06

Ajax speelt dit seizoen geen Champions League. De Amsterdammers gingen vanavond in de eigen Arena zeer verrassend onderuit tegen FC Kopenhagen (0-2) dat daarmee de 1-2 nederlaag uit het heenduel goedmaakte.

Door de uitschakeling is Ajax nu veroordeeld tot de UEFA Cup. De nederlaag tegen FC Kopenhagen betekent ook een flinke financiele teleurstelling voor de Amsterdammers, die 8 á 9 miljoen euro aan CL-inkomsten mislopen.

Ook voor het Nederlandse voetbal is de vroege uitschakeling van Ajax een ramp. Ons land is komend seizoen slechts met één ploeg vertegenwoordigt in de Champions League en verliest daarmee kostbare punten op de coeficientenranglijst van de UEFA.

De eliminatie van Ajax tegen FC Kopenhagen viel voornamelijk terug te voeren op pech en het spreekwoord: hoogmoed komt voor de val. Trainer Henk ten Cate stelde na afloop van de wedstrijd geen moment rekening te hebben gehouden met een eliminatie.

Bovendien miste Ajax met name voor rust diverse grote kansen. Ryan Babel raakte de paal en een schot van Jaap Stam werd van de lijn gehaald. Daarnaast was de uitstekend spelende Gabri drie keer dichtbij een doelpunt. Voor de pauze waren de Amsterdammers een klasse beter dan de Deense opponent.

Na rust kantelde het spelbeeld. Ajax begon nog wel goed met een fraaie vrije trap van Wesley Sneijder, maar begon de greep op het duel langzaam te verliezen. FC Kopenhagen kwam beter in de wedstrijd en profiteerde van slordig spel van Amsterdamse zijde.

Uiteindelijk was het Silberbauer die voor de eerste maal de trekker overhaalde. Na dom balverlies van Hedwiges Maduro moest Jaap Stam corrigeren met een overtreding. De indraaiende vrije trap kwam voor de voeten van Silberbauer die van dichtbij binnentikte.

Na het Deense openingsdoelpunt trachtte Ajax wel terug te komen in de wedstrijd, maar miste het stootkracht. Het zwakke spel na rust stond in schril contrast met de wervelende aanvalsdrift uit het eerste bedrijf.

Het tweede doelpunt van FC Kopenhagen ontstond door botte pech. Urby Emanuelson verloor op knullige wijze de bal en in de tegenstoot kwamen de Denen er snel uit. Thomas Vermaelen trachtte de voorzet weg te werken, maar via zijn scheenbeen belandde de bal op ongelukkige wijze in het doel: 0-2.

Ajax probeerde in de slotfase nog wel terug te komen, maar miste wederom het geluk. Klaas Jan Huntelaar kopte nog op de lat en een kopbal van Ryan Babel zeilde over het doel. FC Kopenhagen hield echter simpel stand en plaatste zich voor de eerste maal in de clubhistorie voor het hoofdtoernooi van de Champions League. Ajax met een flinke kater achterlatend.1026 reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Reageer

Het is niet mogelijk om te reageren op dit document.

In de wandelgangen

Donderdag 29 juli
Genoa heeft hevige concurrentie gekregen in de strijd om de handtekening van Sam Lammers. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren