Fans halen uit naar ‘Don Berbatone’: ‘Je bent of tegen ons óf met ons!’

Donderdag, 6 juli 2017 om 23:40Gijs Freriks • Laatste update: 18:10

STARA ZAGORA - ‘To-ny So-prano! He is our To-ny So-pra-no!’, zongen de supporters van Tottenham Hotspur over Martin Jol. De fans vergeleken hun manager met de maffiabaas uit de televisieserie The Sopranos omdat Jol volgens hen uiterlijk veel weg had van Tony Soprano, omdat de coach tijdens zijn carrière altijd nadrukkelijk heeft geleund familieleden en bevriende zaakwaarnemers, maar vooral omdat de fans gewoonweg op zoek waren naar een geuzennaam voor de door hen zo geliefde manager. En die bijnaam werd dus ‘Tony Soprano’. Jol vertrok in 2007 bij Tottenham en zit inmiddels zonder club, nadat hij in augustus wegging bij Al-Ahly in Egypte.

Door Gijs Freriks

Benefietwedstrijd
Nadat de 61-jarige Jol in juni opstapte als commissaris bij ADO Den Haag, heeft hij nóg minder om handen en dus kwam de recente uitnodiging van Dimitar Berbatov gelegen. De Bulgaar organiseerde met Luís Figo een benefietwedstrijd om geld in te zamelen voor jeugdvoetbalprojecten en Jol werd gevraagd om trainer te zijn van het sterrenteam van Berbatov, waarin ook onder anderen Gary Neville, Nemanja Vidic, Patrice Evra, Ryan Giggs, Paul Scholes en Hristo Soichkov werden opgenomen. “Het is geweldig dat Berbatov zo’n evenement heeft georganiseerd. Hij is een geweldige jongen en dankzij hem ben ik nu hier. Ik hoefde niet na te denken toen hij mij uitnodigde”, zei Jol in juni in de Bulgaarse media.

“Berbatov is als een zoon voor mij. Ik heb hem opgehaald bij Bayer Leverkusen en heb hem later gesmeekt om naar Fulham te komen. Hij was er niet van overtuigd dat dat de goede stap zou zijn, maar uiteindelijk kwam hij toch en heeft hij het team goed geholpen. Ik zei toen al dat, als er iets was waarmee ik hém kon helpen, ik dat meteen zou doen. Berbatov is waarschijnlijk de meest getalenteerde voetballer die ik ooit heb getraind”, aldus Jol. De wedstrijd in het Vasil Levski Nationaal Stadion trok 35.000 supporters en eindigde in 3-3 gelijkspel, na doelpunten van David Trézéguet (tweemaal), Robbie Keane (tweemaal), Carlos Marchena en Simão Sabrosa. Berbatov scoorde niet, maar daar ging het ook niet om.

“Dit is de eerste keer dat Bulgarije zoveel voetbalsterren op één plek heeft gezien en ze zijn hier allemaal op afgekomen uit pure liefdadigheid. Met hen en met jullie werken we aan een beter morgen”, zei de 36-jarige Berbatov voor de aftrap. “Ik ben blij dat mijn voetbalvrienden zijn gekomen, ze steunen de projecten van mij en Figo van harte. Het zijn stuk voor stuk goede gozers die niet alleen legendes, maar vooral mens zijn.” De aanwezigheid van Jol moet voor Berbatov speciaal zijn geweest, want de twee werkten al twee keer met elkaar samen en zo ontstond er een innige band. “Ik ben gelukkig dat hij mijn trainer is geweest”, zei de zevenvoudig Bulgaars Voetballer van het Jaar eens in een interview met Maxim.

The Godfather
“Ik kan goed met Jol. Je moet weten: hij is een beetje als de Godfather. Zijn stem heeft een krachtige, diepe klank en als hij tegen je praat, dan bekruipt je direct het gevoel dat het business is. Hij is ook iemand die je als geen ander kan motiveren, die je ertoe kan bewegen om een tegenstander te slopen. Hij is een geweldige man. Een grote, sterke man.” Ze hadden vorig jaar overigens voor een derde keer met elkaar aan de slag kunnen gaan, want toen Jol bij Al-Ahly tekende, was Berbatov de eerste die hij belde. De duivel met het engelengezicht, zoals Berbatov ook wel wordt genoemd, stond echter onder contract bij PAOK Saloniki en had sowieso weinig trek in een avontuur in Egypte.

Dimitar Berbatov bij zijn presentatie bij PAOK Saloniki.

Berbatov kon zijn aflopende contract bij PAOK niet verlengen en zit nu alweer een jaar zonder club. Een van de weinige keren dat hij sindsdien de krantenkolommen haalde en onderwerp van gesprek was op de sociale media, was toen hij eind mei een video publiceerde waarin hij als ‘Don Berbatone’, naar Vito Corleone uit ‘The Godfather’, een gesprek voerde met zijn dochter Bonadea. De zevenjarige vroeg om kaartjes voor de benefietwedstrijd in het Vasil Levski Nationaal Stadion. De ‘Don’ zei haar te willen helpen op voorwaarde dat ze voortaan wat vaker samen films zouden kijken en ze haar vader om toestemming zou vragen als er op een dag een man in haar leven verschijnt. “That’s my girl”, besloot Berbatov. De video ging de wereld over: de reclamestunt voor het benefietduel was geslaagd.

“Ik hoop dat jullie er net zoveel van kunnen genieten en om kunnen lachen als wij hebben gedaan toen we dit meesterwerk opnamen. Voor alle fans van ‘The Godfather!’, schreef Berbatov op zijn Facebook-pagina. De spits werd de Engelse taal naar eigen zeggen machtig door ‘The Godfather’-trilogie en alle Bondfilms af te kijken en had mede daardoor relatief weinig moeite om zich aan te passen op het eiland. Spreken deed de voormalig aanvoerder van Bulgarije echter voornamelijk met zijn voeten: hij scoorde aan de lopende band en won onder meer twee Premier League-titels en het WK voor clubteams. Daarnaast werd Berbatov verkozen tot Speler van het Jaar bij Tottenham, Fulham en AS Monaco.

Haha, dit is GOUD! ?? Dimitar Berbatov in de rol van The Godfather!

Geplaatst door voetbalzone op maandag 29 mei 2017

CSKA Sofia
Meridian Match verzekerde twee weken geleden te weten waar de sportieve toekomst van Berbatov ligt, want de aanvaller zou een contract voor een half jaar tekenen bij Beroe Stara Zagora. Hij traint sinds 14 juni ook al bij die club mee en Berbatovs salaris zou betaald moeten worden door lokale zakenlieden. Het nieuwsbericht leidde tot veel rumoer, met name onder de achterban van CSKA Sofia. De fans van De Roden willen dat Berbatov na zestien jaar terugkeert bij de club waar het voor hem allemaal begon en waarvoor hij in 49 wedstrijden 26 doelpunten maakte. De harde kern van CSKA, die luistert naar de naam ‘Animals’, kon het niet verkroppen dat Berbatov middenmoter Beroe Stara Zagora zou verkiezen boven de recordkampioen en haalde in een statement uit naar de icoon: “Berbatov is duidelijk groter dan CSKA. Tenminste, zo ziet hij het”, klonk het.

“Of misschien vindt zijn vrouw Stara Zagora aantrekkelijker dan Sofia (…) Wij zijn een trots leger. We gaan niet smeken of op onze knieën. Je bent of tegen ons of je bent met ons. En degenen die tegen ons waren, hebben er geen goede herinneringen aan overgehouden. Het lot liegt nooit en kan wreed zijn jegens verraders en ondankbaren. Dus, Dimitar, de keuze is aan jou en kennelijk heb je al gekozen. We hopen dat je ervan gaat genieten en wensen je oprecht het beste toe. Hopelijk kun je het nog eens laten zien”, viel er in het statement te lezen. CSKA Sofia feliciteerde Berbatov middels een communiqué ook al met de transfer, maar zowel CSKA als haar fanatici liepen op de zaken vooruit. De deal was immers helemaal niet rond.

Berbatov baalde van alle commotie: “Wanneer wordt er eens iets gecontroleerd voordat er iets wordt opgeschreven! Weet je wat: ik geef morgen wel een interview en hoop de verwarring daarmee weg te nemen”, schreef hij op Facebook. Een dag later pakte 24Chasa inderdaad uit met een interview met Berbatov waarin hij aangaf nog helemaal geen beslissing over zijn toekomst te hebben genomen: “Ik train hier enkel mee omdat ik in de buurt aan het relaxen was en de trainers mij hebben uitgenodigd om mee te trainen. Ik kende de technische staf al, dus dat was handig en bovendien heb ik van andere clubs in Bulgarije niets gehoord. Op deze manier blijf ik fit zonder dat ik een club heb”, zei Berbatov.

“Van CSKA heeft ook niemand naar mij gevraagd. Sommigen zeggen dat ik geen uitnodiging nodig heb om daar mee te kunnen trainen, maar die mensen hebben een Balkanmentaliteit. Zo werkt het gewoon niet. Daar komt bij dat de tijden zijn veranderd sinds ik voor CSKA speelde; de club is veranderd en daar is niets vreemds aan. Het is ook niet relevant of Berbatov wel of niet voor CSKA speelt. Ik kan ook niet meer alle wedstrijden spelen. Ik zie voor mezelf nog wel ergens een rol weggelegd als een mentor voor jonge spelers. Ik wil doorgeven wat ik geleerd heb, misschien wel als speler/trainer. Mensen houden mij vaak op straat aan om te vragen waarom ik niet voor CSKA speel, maar het gaat ook om wat de club wil. Zij willen jeugdspelers de kans geven en misschien rem ik hun ontwikkeling wel af.”

“Met mijn naam, mijn gedrag, mijn ego… Ik weet het niet, ik ben ook maar aan het filosoferen terwijl we nu aan het praten zijn. Wat mij echt over de streep zou kunnen trekken, is dat ik ergens jeugdspelers kan helpen om een volgende stap te maken. Als ze het zelf ook willen tenminste. Ik ga mijn tijd niet verdoen aan mensen die niet willen luisteren, daar ga ik mijn woorden niet aan verspillen. Maar als er serieuze interesse is, wil ik met alle plezier helpen”, aldus Berbatov. Mocht CSKA hem een aanbieding doen, dan is het nog niet gezegd dat hij die ook accepteert. De club heeft namelijk een roerige tijd achter de rug, waarin men in 2015 vanwege financiële problemen werd teruggezet naar de derde afdeling.

Oefenwedstrijd
Als derdeklasser won CSKA de beker en een jaar geleden werd men weer toegelaten tot de A Grupa, nadat men na een fusie tussen Chavdar Etropole, Litex Lovech en CSKA was verdergegaan met de licentie van Litex, dat uitkwam op het hoogste niveau. “Het faillissement van CSKA deed mij pijn”, aldus Berbatov over de problemen van CSKA in 2015. “Er is echter één ding dat mij nog altijd bevreemdt: hoe kunnen degenen die CSKA aan het bankroet hebben geholpen, ontsnappen aan een proces? Mensen zijn hier namelijk schuldig aan geweest en als zij niet worden gestopt, dan kan zoiets zich blijven herhalen in het Bulgaarse voetbal. Onder meer hierom is het voor mij moeilijk om professioneel te gaan voetballen in Bulgarije. Maar als ik op enig moment de kans krijg om de jeugd van een Bulgaarse club met mijn kennis en kwaliteiten verder te helpen, dan zal ik dat doen.”

“Soms zijn mensen gewoonweg veel te snel met hun verhalen. Ja, Beroe heeft mij uitgenodigd om mee te trainen, maar er is nog geen enkele club uit Bulgarije die naar mij toe is gekomen en heeft gezegd: ‘Meneer Berbatov, hier heb je een contract voor een jaar of zes maanden’. Ik ga nu wat tijd met mijn gezin doorbrengen en als er een serieuze aanbieding komt, dan ga ik die bekijken. Als die niet komt, dan moeten we ook realistisch zijn en constateren dat de tijd steeds meer verstrijkt…” Met Beroe heeft Berbatov inmiddels twee oefenwedstrijden gespeeld en de eerstvolgende staat voor vrijdagavond op het programma, tegen CSKA Sofia. Een pikant duel waarbij het te hopen is dat de harde kern van CSKA wat meer is gerustgesteld nu Berbatov nog niet eens heeft getekend bij Beroe en dat die supporters Berbatov het ontvangst geven dat hij verdient.

Die fans van CSKA zullen stilletjes blijven hopen dat Berbatov zijn carrière afsluit bij hun club. Tijdens de benefietwedstrijd in Sofia liet de doelpuntenmaker in ieder geval zien het spelletje nog niet verleerd te zijn, hoewel hij niet scoorde. “Het was de wedstrijd van Berbatov en dat is maar goed ook, want het is ook zíjn evenement. Hij kan in mijn ogen nog wel tot zijn veertigste mee. Snelheid en rennen is namelijk niet het belangrijkste, want dat is balgevoel en talent”, concludeerde Jol tegenover een verslaggever van BGNES. En wie weet trekken Jol en Berbatov straks wel weer samen op bij een club. Tony Soprano als trainer in de dug-out en Berbatov als Vito Corleone in de spits: de cirkel zou moeilijk ronder kunnen zijn.


Poll

Denk jij dat Dimitar Berbatov zijn laatste wedstrijd als profvoetballer heeft gespeeld?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

6 reacties (laatste reactie door binny)

Mooi verhaal, hoewel het wel twee aparte verhalen in 1 heeft: Berbatov en Cska.

Prachtige, elegante speler, die wel vaak ietwat gemakzuchtig was. Wat een goals heeft deze man gemaakt. Mijn favoriet was de omhaal tegen Liverpool in dienst van Manchester United.

Gemakzucht was het enige wat hem soms aan parten speelde, door z'n nonchalance heeft hij er misschien niet alles uitgehaald, maar jeminee deze man is echt een pracht voetballer. Heeft zo'n geweldige techniek, de souplesse, de elegantie in zn spel. Ik kan me een lobje herinneren voor Monaco van heel ver in het strafschop gebeid terwijl er 6 spelers in stonden, of de actie bij United langs de zijlijn. Ach, Dimitar is een hele grote eigenlijk, als je dan nu kijkt naar Lukaku dan zeg je die is krachtiger, misschien efficiënter (weet ik ook niet hoor) en iets meer een aanspeelpunt, maar voetballend is deze gozer miljoen keer beter, ga maar even wat hoogtepunten kijken.

7 juli 2017 om 00:13

Ja wat een ongelofelijke voetballer is/was hij eigenlijk. Toch ondergewaardeerd in mijn optiek. Die actie bij United bedoel je die op de achterlijn met assist op Ronaldo? Dat is in ieder geval een geweldig moment van hem, wat mij is bijgebleven. Intrigerend verhaal over een geweldig talentvolle voetballer!

7 juli 2017 om 00:16

De actie waar ik op doel is tegen West Ham. Net even opgezocht ;-) Wat een ijskonijn is het toch ook. Vaak ijskoud blijven onder zijn prestaties terwijl die van tijd tot tijd weergaloos waren

7 juli 2017 om 03:27

Ja heb hem er ook maar weer even bijgehaald goh wat heerlijk zo mooi, zo'n actie heeft iets van Cruijff weg, die zou zo ook iets doen, dan zou hij zeggen "dat is de meest logische optie"
Ga maar even een Youtubje Berbatov erbij pakken met n biertje erbij.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Beroe Stara Zagora

Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
G. AngelovMiddenvelder161
G. MakoutaMiddenvelder165
A. TsvetkovMiddenvelder160
OctávioMiddenvelder152
I. MinchevMiddenvelder153
K. StoyanovMiddenvelder150
A. FallAanvaller158
Voor de complete selectie: Clubpagina Beroe Stara Zagora.

Bulgarije
36 fans
Aanvaller, 39 jaar

In de wandelgangen

Zaterdag 16 januari
Olympique Marseille heeft een persoonlijk akkoord bereikt met Arek Milik, maar is nog niet rond met Napoli. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren