‘Onderzoek naar 34 Russische voetballers wegens dopinggebruik'

Zondag, 25 juni 2017 om 00:15Yanick Vos • Laatste update: 09:21

De FIFA is bezig met een groot onderzoek naar de complete selectie van Rusland dat deelnam aan het WK van 2014 in Brazilië in verband met dopinggebruik. Daar pakt The Mail on Sunday groot mee uit. Het Engelse medium schrijft het verhaal op basis van e-mailverkeer. Ook zegt de krant documenten van dopingautoriteit WADA te hebben ingezien. Het zou gaan om totaal 34 Russische voetballers. 23 van hen zouden actief zijn geweest op het mondiale eindtoernooi van drie jaar geleden.

Russische sporters raakten eerder al in opspraak vanwege vermeend dopinggebruik. Vorig jaar werden er liefst 111 Russische atleten geweigerd op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Nu lijkt ook het voetbal aangetast door dopinggebruik. Er is een groot onderzoek gaande naar ruim duizend Russische sporters. Van alle Russische voetballers die momenteel onderzocht worden, waren er vier actief op de Confederations Cup: Maksim Kanunnikov, Denis Glushakov, Igor Akinfeev en Aleksandr Samedov. Rusland werd in de groepsfase al uitgeschakeld.

De FIFA beschikt volgens het medium over dossiers met gedetailleerde bewijzen over de 34 Russische voetballers. Het dopinggebruik zou tussen 2011 en 2015 hebben plaatsgevonden. Hoe ver het onderzoek is en welke gevolgen er aan vastzitten, is vooralsnog onduidelijk. “We onderzoeken nog altijd de aantijgingen”, aldus een woordvoerder. Volgens Dick Pound, voormalig hoofd van WADA, moet de FIFA nog voor het WK een conslusie trekken. "In de voetbalwereld wordt sowieso doping niet zo serieus genomen. Maar zo'n grote zaak als die van Rusland kun je niet negeren."Gerelateerd

Meer sportnieuws

44 reacties (laatste reactie door uitnistelrooy)

Hopelijk bannen ze Rusland van het WK dat in Rusland wordt georganiseerd. Zou toch mooi zijn? Kan Nederland zich misschien ook nog plaatsen. Maar los daarvan: Het zou mij niks verbazen. Alleen is het geluk dat bij voetbal doping niet zo heel veel doet. Ja, er zijn voordelen, dat begrijp ik, maar je wint er niet direct wedstrijden mee.

25 juni 2017 om 00:33

Voordelen die de kans groter maken dat je wint, dus het is en blijft valsspelen. Overigens kan het wel veel verschil maken. Hedendaags zijn fysiek sterke lopers op het middenveld heel belangrijk. Als je dan net die paar extra procent krijgt kan het net het verschil zijn tussen winst of verlies.

25 juni 2017 om 00:37

Wat een onzin dat dopinggebruik bij voetbal niet zoveel helpt. Alsof kracht, uithoudingsvermogen, snelheid etc. in het moderne voetbal niet extreem belangrijk zijn. Bovendien wordt het technische en tactische aspect ook minder als je vermoeid raakt en ook dat wordt dus minder erg aangetast.

25 juni 2017 om 03:08

Het zal vast helpen echter de invloed is een stuk kleiner dan in pure krachtsporten of duursporten. Daar maakt het echt het verschil tussen de beste zijn of middelmaat. In het voetbal is die invloed minder, middelmaat wordt geen topspeler dankzij het gebruik van doping.

Daarnaast is voetbal ook veelzijdig dus kan doping gebruik ook keerzijdes hebben. Kweek je bijvoorbeeld veel spiermassa om krachtiger en sterker te worden, dan gaat het weer ten koste van je wendbaarheid.

Vermoeid raken is onvermijdelijk, door het explosieve karakter van het spel zullen spieren altijd verzuren, het is continue hardlopen afwisselen met sprinten. Ook is voetbal een contact sport dus krijgen de spieren veel klappen te incasseren tijdens een wedstrijd.

Er is geen doping die tijdens de inspanning echt helpt om het melkzuur in de spieren af te voeren of om spieren te laten herstellen van de klappen die ze gekregen hebben, Wellicht kan je een betere algemene conditie verkrijgen echter de invloed zal altijd beperkt blijven.

25 juni 2017 om 05:05

Tactiek word er niet mee aangetast lijkt me, dus in dat opzicht is het niet persé een voordeel

25 juni 2017 om 10:07

Hoezo verbetert tactiek niet met doping? Als je fitter bent is het makkelijker je aan de tactiek te houden dan wanneer je vermoeid bent. Je medespelers zullen meer meters afleggen waardoor het tactische spel verbetert.

25 juni 2017 om 10:36

Een middelmatige wielrenner wordt ook geen tourwinnaar van een beetje Epo.

Uiteindelijk moet elke topsporter zich de ballen uit de broek trainen om uit te blinken. Of dat nu een wielrenner, voetballer, tennisser of gewichtheffer is.

En doping kan wel degelijk je herstelvermogen bevorderen. Misschien niet drastisch, maar elk beetje helpt.
Daarnaast helpt het ook behoorlijk als je net 2% sterker en sneller wordt en daardoor juist een tackle kunt ontwijken.

In voetbal gaan miljarden om: dan zijn velen bereid een klein extra (doping)risicootje te lopen als de kans er is dat je dan wel uitblinkt of die CL of wereldtitel wint.
Geld is nou eenmaal heel lelijk, zelfs als je al multi-multi-multimiljonair bent.

Ik twijfel er daarom niet aan dat OOK in voetbal gebruikt wordt bij het leven.

25 juni 2017 om 00:39

Dat zel met de Fifa wel meevallen, denk niet dat ze het gastland gaan bannen, dan zouden ze het wk ook moeten verplaatsen vind ik.

Weet iemand ook hoe die onderzoeken werken. De spelers moeten toch na een wedstrijd een plasje doen en dan wordt er onderzoek naar gedaan, lijkt me niet dat zo'n onderzoekje een paar jaar duurt. Als er nu pas bewijs is, gaat het dan om doping die destijds nog niet op te sporen was?

25 juni 2017 om 01:06

Ze zullen dan de uitspraak, mochten ze schuldig bevonden worden, pas na het wk brengen. Zo lang mogelijk uitstellen, zodat het wk wel kan door gaan zonder problemen. Daarna is geen probleem voor FIFA mochten dr Russen schuldig bevonden worden

25 juni 2017 om 00:41

Als ze Rusland bannen op hun eigen WK denk je toch niet dat alles daar allemaal goed gaat?

25 juni 2017 om 00:51

Dat zeg ik, dan zouden ze ook het wk moeten verplaatsen en dat gaan ze niet doen. Fifa is niet zo open en transparant als het olympische comite.

25 juni 2017 om 01:35

Uithoudingsvermogen kan een wedstrijd wel beïnvloeden. Kijk maar naar EK 2008 waar Rusland veel fitter was dan Nederland.

25 juni 2017 om 08:27

In 2008 hadden ze anders prima doping op het EK. Die wedstrijd tegen Oranje was absurd.

25 juni 2017 om 09:22

Nu je het zegt. Die Russen bleven in de verlenging maar gaan terwijl Nederland dood op was, maar wel veel betere spelers had. Die Arshavin heeft er daarna nooit meer wat van gebakken en bij Arsenal zal doping ten strengste verboden zijn geweest.

25 juni 2017 om 12:44

Precies en dat vermoeden sprak ik uit tijdens de wedstrijd. Het was Ajax Juventu all over again. Maar ook dit zal wel weer in de doofpot verdwijnen want de FIFA durft nl geen sancties te nemen tegen Rusland, net zoals ze dat niet gaan doen tegen Quatar. Helaas is wat dat betreft de FIFA nog steeds doordrenkt van corruptie.

25 juni 2017 om 09:55

Volgens 'andere Tijden Sport' heeft Juventus de CL finale in 1996 tegen Ajax gewonnen dankzij doping. In 2013 hebben (nota bene) Italiaanse wetenschappers aangetoond dat Juventus doping had gebruikt. Ajax kon er in de verlenging niet meer doorkomen, terwijl de spelers van Juve maar bleven gaan. Dus dat je er geen wedstrijden mee wint lijkt me niet waar.

25 juni 2017 om 12:51

En zelfs als het bewezen is doet de uefa er niets mee. Ze hadden stante pede Ajax als winnaar moeten uitroepen tot cl winnaar van 1996. Maar nee hoor, ook dit werd weer volledig genegeerd. Zelfde gebeurt nu met de Fuentes. Artikel in diverse kranten waarin hij geciteerd wordt: Dat zou de gynaecoloog afgelopen weekeinde hebben laten weten aan enkele celgenoten, zo meldt de krant Marca. “Als ik alles vertel wat ik weet, dan kan Spanje vaarwel zeggen tegen de Europese en wereldbeker.” Maar opnieuw sluit de FIFA haar ogen en worden we bedonderd waar we bij staan. Je denkt toch zeker niet dat t normaal is dat Spaanse teams alle Europese competities zo domineren? Dat kan eenvoudig weg niet! Maar goed, supporters willen blijkbaar besodemieterd worden.

Ik schrik daarvan....!!!!

25 juni 2017 om 09:21

Mag ik schrik er niet van. Alle Russische sporters gebruiken doping, dus waarom voetballers niet. Dit verklaart wel waarom er bijna geen Russen in het buitenland voetballen.

25 juni 2017 om 10:36

En alle Amerikaanse sporters. Waarom denk je dat de nederlandse schaatsers met kop en schouders boven de rest uitsteken? Dit is natuurlijk weer de zoveelste poging om Rusland te boycotten. Ik heb de sporters die van doping beschuldigd werden afgelopen jafen gevolgd, maar geen enkeld rus had opvallend veel kracht of uithoudingsvermogen. De Amerikanen daarentegen.. . Wat te denken overigens van de Engelse wielrenners... De media is in opdracht van de overheden anti Rusland en de schapenkudde laat zich gewoon meevoeren. Toch wel opvallend dat ieder land dat niet meegaat met Israel, Amerika en Saoedi Arabie en hun eigenaren in de media in een kwaad daglicht worden gesteld.

Al met al heeft de doping alvast niet gewerkt op de Confederations Cup.

Wel of geen doping, die prutsers bakten er weinig van.

Alsof de FIFA echt iets onderneemt tegen dopinggebruik in het voetbal. Alleen tegen wat eenlingen met wat relatief kleine overtredingen, maar verder gewoon net doen of georganiseerd dopinggebruik in het voetbal nooit voorkomt of is voorgekomen.

Tegen Rusland zullen ze op dit moment al helemaal niks ondernemen met het WK in dat land voor de deur...

Verbaast me niet na het lezen van het boek van Fernando Ricksen. Die schreef hier ook al over in zijn tijd van Zenit.

Sja Engelse tabloids en WK2018. Ze zijn het gal spuwen na jaren nog steeds niet zat. Zit ze toch veels te diep dat Rusland het WK mocht organiseren boven Engeland.

25 juni 2017 om 08:57

Steek je kop maar lekker in het zand.

Op het EK 2008 had ik een sterk vermoeden dat de Russen wat hadden gebruikt tegen de Nederlanders. Ze bleven maar gaan en gaan.

25 juni 2017 om 02:39

Was dat ook niet met die blauwe tongen?

25 juni 2017 om 08:28

Klopt. Blauwe tongen en absurde conditie.. kon eigenlijk helemaal niet.

25 juni 2017 om 14:44

Wat zou Guus Hiddink hierover te zeggen hebben? Aks coach zou hij hier toch ook wat vanaf moeten weten.

Dan mag de FIFA gelijk onderzoek doen naar alle voetbalteams ooit op een WK, EK of welke competitie dan ook. Want dopinggebruik is wide spread onder veel meer voetballers. Terwijl het gebruik van stimulerende middelen niet direct invloed heeft op een resultaat. Teams die toch besluiten vals te spelen kunnen beter een beroep doen op scheidsrechters en bepaalde spelers die op het veld staan.

25 juni 2017 om 03:06

Over het algemeen worden er op grotere podia wel dopingcontroles uitgevoerd. Dus dat dat niet gebeurt is niet waar. Daarbij helpt doping je fysiek in bijna alles, dus het zou in veel gevallen wel invloed hebben op een resultaat. Die gasten kunnen gewoon blijven gaan dan.

25 juni 2017 om 09:22

In de voetballerij wordt veel te weinig weinig op dopinggecontroleerd, zeker als je dit vergelijkt met sporten als atletiek, schaatsen, wielrennen, basketbal of een honkbal... Zelfs als het UEFA league, CL wedstrijden, interlands, EK, WK of OS betreft is het bijna lachwekkend om te zien hoeveel er wordt getest en wat voor (achterhaalde) technieken er voor voetballers wordt gebruikt. Wada / icm een nationale bond zou bijv. veel vaker (onaangekondigd) bij bepaalde spelers op de stoep moeten staan die zwaar geblesseerd zijn... 'Herstel' is alles, zeker als je geblesseerd bent (en er staat een zeer belangrijke wedstrijd voor de boeg).

wat mij betreft is dit allemaal politiek. ik geloof onmoddelijk dat er doping wordt gebruikt in de russische sport en ik geloof ook dat dat georganiseerd is van boven af ....maar niet meer of minder dan in andere landen als de vs, spanje, gb etc. alleen in nederland gebeurd dit natuurlijk niet :-) de dossiers van.fuentes over de spaanse sporters (ook voetballers) blijft geheim, de hele wielrenkern van gb zit skyhigh vol van de doping. de westetse politieke machten die fifa en wada aansturen zillen er wel voor zorgen dat er in rusland wel iets gevonden wordt, maar niet in het zo brave westen. graag eerlijk en iedereen aanpakken en er geen politiek machtsspel van maken.

25 juni 2017 om 08:59

Het politieke machtsspel is al zo groot dat het nooit meer gestopt zal worden. Als de Russische president zich al kan mengen in de Amerikaanse verkiezingen...

25 juni 2017 om 09:15

Wat betreft je laatste stukje, daar zei ik een tijd geleden ook iets over. Het is vreemd dat Rusland (zogenaamd) betrokken zou zijn bij een reeks (ernstige) gebeurtenissen, met als doel om Rusland, in de meest brede zin van het woord, buitenspel te zetten (zoals het laatste geintje; uitsluiting Olympische spelen). Ik geloof zonder enige twijfel dat er in Rusland wordt gebruikt en dat dit in bijv. Nederland, Amerika, Spanje, Engeland, etc. ook op grote schaal gebeurd. Echter lijkt het alsof Rusland de doping walhalla van de wereld is, maar wat wil je als je een land (bewust) als target gebruikt. Besluit IOC / WADA Nederland op de lijst te plaatsen, dan wordt hetzelfde plaatje geschetst... Maar ik denk dat hier niet genoeg bij stil wordt gestaan.

25 juni 2017 om 09:59

Je vergeet wel dat er eerst bewijzen moeten worden gevonden voor je op de 1 of andere lijst wordt geplaatst, en dat is bij bijvoorbeeld Nederland blijkbaar niet het geval. Daarnaast zie ik Mark Rutte niet zo snel opdracht geven om een nationaal dopingsysteem op te zetten. Tuurlijk, ik ben niet zo naïef dat ik denk dat het in andere landen niet aan de hand is. Maar wat er momenteel in Rusland aan de hand is is zo grootschalig dat je moeilijk geen klopjacht kan uitzetten.

Ben wel nieuwsgierig of de spelers überhaupt weten dat ze doping gebruiken. Zit het in de drankjes? Verboden middel(en) in massageolie? Of slikken ze voor de wedstrijd een aantal capsules/pillen weg? Zie graag dat ze dieper ingaan op welke doping. Zelf merk je ook bij het gebruik van stackers dat je energie aanmerkelijk toeneemt en dat je het sporten langer vol kan houden.

Als ze in die confederatiom cup ook doping of iets hebben gebruikt hoeft er van mij geen onderzoek te komen. Zonde van het geld en ook met doping bakken ze er toch niks van net zoals op het WK in 2014

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Rusland

FIFA ranking: 39
45 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
GuilhermeKeeper
I. DiveevVerdediger
G. DzhikiyaVerdediger
R. EvgenjevVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Rusland.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Rusland.

12 fans
Keeper, 34 jaar

In de wandelgangen

Donderdag 21 januari
Heracles Almelo is dicht bij de tijdelijke komst van Ahmed Kutucu. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren