Rotterdammer is opeens profvoetballer: ‘Dit is het Ajax van Thailand’

Vrijdag, 23 juni 2017 om 21:22Gijs Freriks • Laatste update: 10:13

BURIRAM - Zijn transfer kreeg in Nederland nauwelijks aandacht, maar in Thailand was hij maandag het gesprek van de dag. Verdediger Delvin Pinheiro Frederico maakte de overstap van zondagderdedivisionist HBS Craeyenhout naar Buriram United en dat transferbericht werd op de Facebook-pagina van Buriram massaal gedeeld én leverde meer dan achtduizend likes op.

Door Gijs Freriks

Ajax
“Je hebt hier belachelijk veel fans”, erkent de rechtsback in een interview met Voetbalzone. “Ik had zelf niet verwacht dat ze zoveel voetbalfans zouden hebben in Thailand en toen ik hier kwam, zag ik pas hoe groot het was. Toen de transfer nog niet eens was afgerond en ik niet op de club was, waren de mensen al op de hoogte en wilden ze met mij op de foto. Als je buiten Buriram bent, loopt bijna iedereen in een shirt van de voetbalclub. En dat is in Bangkok niet anders.” Hij omschrijft zijn nieuwe werkgever als het ‘Ajax van Thailand’: “Buriram is de grootste club, is de koploper en heeft de meeste fans. Dat zegt wel genoeg.”

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Pinheiro is een geboren Rotterdammer, zoon van een Kaapverdiaan en een Thaise. Hij droomde al van een voetbalcarrière toen hij zich aanmeldde bij Neptunus SC en na vele omzwervingen is het hem gelukt om dat profcontract in de wacht te slepen, voor tweeënhalf jaar. Even leek het er echter op dat hij zijn droom moest laten varen: “Ik heb een jaar geleden mijn MBO-niveau 4-diploma behaald en nam vervolgens een tussenjaar om mij op het voetballen te concentreren. Als het dit seizoen niets zou worden, zou ik stoppen. Rond januari, februari dacht ik ook dat mijn droom wel een beetje voorbij was.”

Een supporter schiet Delvin Pinheiro bij de club aan om een foto te maken.

Tegenslagen
‘Geld werd belangrijk’, aldus Pinheiro, en dus ging hij aan de slag bij kledingwinkel Donna Guy om wat bij te verdienen. Op dat moment had hij nooit kunnen bevroeden dat hij zichzelf twee maanden later profvoetballer zou mogen noemen. Hoe is het alsnog gelukt? “Ik had een compilatie gemaakt van mijn tijd bij Craeyenhout en had die op Facebook gezet. Iemand van een andere club uit Thailand nam contact op en vroeg of ik in Thailand wilde spelen. Ik dacht eerst dat het een grap was, maar hij verzekerde mij in contact te zullen brengen met een andere club en een zaakwaarnemer en heeft mij op die manier op weg geholpen.”

Pinheiro ging ervan uit dat hij terecht zou komen bij een club in de ‘Jupiler League’, maar niet dat het de vijfvoudig én regerend kampioen was die hem een stageperiode zou aanbieden. Pinheiro maakte in vijf dagen tijd voldoende indruk op de Servische trainer Bozidar Bandovic. “Mijn eerste indrukken waren dat het een supergrote en rijke club is, dat merk je al aan alle faciliteiten en hoe ze omgaan met spelers. Ik ben hier erg blij mee. Ik heb eerder veel stages gelopen en ook de nodige tegenslagen gehad; zo speelde ik vorig jaar nog in het tweede van HBS. Dat ik nu professioneel ga voetballen, zie ik als een beloning voor de extra trainingsuren die ik in heb gemaakt.”

Pinheiro speelde voor Neptunus, FC Dordrecht, Sparta Rotterdam, Excelsior Maassluis, de Nike Academy, het Spaanse Cacereno en HBS. Daarnaast werkte hij vergeefs stages af bij NAC Breda, Fortuna Köln, Stoke City, Roda JC Kerkrade en De Graafschap. “En ik zou eind mei ook nog stage gaan lopen bij RKC Waalwijk, was bij die club in de smaak gevallen. Ik hoorde echter nooit meer iets van ze, kreeg geen bevestiging meer.” Pinheiro gaf echter niet op, en om beter te worden liet hij zich lange tijd begeleiden door Football4Everyone. Dat is een bureau dat extra trainingen verzorgt voor jonge, ambitieuze voetballers.

MATCH Compilation.
Season 2016/2017

25/36 Matches Used.
2190 Minutes made by now.

Watch in HD !!

Geplaatst door Delvin Pinheiro op maandag 10 april 2017

Nationale ploeg
“Ik heb met hen veel extra trainingen voor mezelf afgewerkt en heb daarmee veel ervaring opgedaan. Ik zie het als het voorwerk voor wat nu is uitgemond in een profcontract.” Pinheiro moet bij Buriram de concurrentie aangaan met 21-voudig Thais international Narubadin Weerawatnodom, zo meldde de club in het persbericht. En misschien zijn Pinheiro en Weerawatnodom binnenkort niet alleen ploeggenoten bij Buriram, maar ook bij de nationale ploeg van bondscoach Milovan Rajevac. “Mijn eerste doel was profvoetballer worden en nu ik dat heb bereikt, wil ik de nationale ploeg van Thailand halen.”

“Ik ontvang binnenkort mijn paspoort en hoop snel WK-kwalificatievoetbal te mogen spelen”, erkent Pinheiro. Thailand is in Groep B ingedeeld bij onder meer Japan, Australië en het Saudi-Arabië van Bert van Marwijk en staat met twee punten op de zesde en laatste plaats. De Krijgsolifanten kunnen het WK in Rusland niet meer halen, maar moeten in augustus en september nog wel in actie komen tegen respectievelijk Irak en Australië. In een van die duels zou Pinheiro dus eventueel zijn interlanddebuut kunnen maken.

Als Pinheiro dan in actie komt, kan hij een interlandloopbaan bij het Nederlands elftal uit zijn hoofd zetten, mocht dat überhaupt een haalbare kaart kunnen zijn geweest. Dat betekent niet dat Pinheiro nooit meer over een terugkeer naar Nederland nadenkt: “Als ik ouder ben, zou ik terug kunnen keren naar Europa. Daar wil ik ook nog steeds voetballen en een Eredivisieclub zou ik inderdaad wel gaaf vinden. Maar voor nu ben ik superblij met Buriram United.” Met Buriram pakt Pinheiro misschien wel direct een prijs, want de club gaat na achttien speelronden aan kop in de Toyota Thai League.


Poll

Komt Delvin Pinheiro in de toekomst in de Eredivisie terecht, denk je?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

61 reacties (laatste reactie door orangerie)

Wat een prachtig verhaal voor die jongen. Keihard blijven werken en nooit opgeven, en zowaar bereik je je ultieme doel. Wie weet zit er nog wel een interlandcarrière in ook. De aanhouder wint dus toch!

Leuk stuk om te lezen. Succesverhaal voor deze Pinheiro! De naam heeft ie al mee, hopelijk slaagt hij daar en zien we hem over een aantal jaar terug op de nederlandse velden. Succes!

Grappig en leuk om dit te lezen.

Dit is de zoon van mijn kapper.

Succes Delvin!

Ik als rotterdammer voel gelijk zo een boost dat komt alleen omdat we uit hetzelfde stad komen. Ik heb echt respect voor zulke mensen die na zoveel clubs en zoveel stages gewoon door blijven gaan en uit eindelijk bereik je altijd je droom als je het blijft volgen. Prachtig voor deze jongen

23 juni 2017 om 09:26

Ik kom ook uit Rotterdam en vind het ook een prachtig verhaal. Denk alleen niet dat die twee stellingen met elkaar in verband staan 😅

Mooi hoe hij z'n droom najaagt en zo z'n ultieme doel bereikt. Als ik zo z'n verhaal lees, denk ik niet dat hij ooit nog in de Eredivisie terecht komt (je wordt niet voor niets door vijf profclubs afgetest), maar je moet altijd blijven dromen. Moedig om alles in Nederland achter te laten om te gaan voetballen op een ander continent.

23 juni 2017 om 10:23

Thailand staat bekend als een van de populairste vakantielanden ter wereld.
Om het dan moedig te vinden dat je daar gaat voetballen gaat mij een beetje te ver. Evenals ik zou zeggen dat hij permanent op vakantie is. De waarheid van het nuttige met het aangename combineren lijkt mij meer op zijn plaats.

23 juni 2017 om 12:24

Jawel hij kan zeker wel in de eredivisie terecht komen, kijk naar onze vriend abdenasser el kahayti. El khayati heeft wel niveau onder de premier league gevoetbald okã© maar bij hem kwam het ook pas op late leeftijd en heeft veel geluk door zijn trainer hasselbank gehad. Ik denk wel als deze jongen 26/27 is wel in een Jupiler team terecht komt die dan wel promoveert naar de eredivisie als je me begrijpt. El kahayi ken ik heel me leven woont in rdam noord en had het ook nooit gered bij de jeugd van psv en tal van andere clubs alleen was het wel een doorzetter die ook nooit op gaf

23 juni 2017 om 12:33

helaas te veel talenten in rotterdam die geen kans krijgen en dan gewoon opgeven en daarom ook gaan erveel toch maar in het buitenland proberen het is je droom volgen

Mooi dat een rotterdammer zijn club beschrijft als het Ajax van Thailand en vervolgens nog even vermeld dat het de grootste club is.

23 juni 2017 om 10:26

Mooi om te zien dat het jou zoveel duimpjes oplevert om deze opmerking uit een artikel te halen. Gefeliciteerd! Leuk om te lezen dat als je je dromen blijft najagen, investeerd in je carrière je ook elders in de wereld je betaald voetbal carrière kunt starten. Succes!

23 juni 2017 om 12:38

juist deze artikel gaat juust om je dromen volgen hard werken en vooral niet opgeven en de naam Ajax is alleen om het te vergelijken met Buriram omdat Buriram nu de bekendste club in Thailand is, zoals Ajax voor heel het wereld

23 juni 2017 om 22:15

Heel het wereld??
Creatief met taal zullen we maar zeggen.
Uiteindelijk blijft het zn eigen beleving, leuk voor de jongen.

23 juni 2017 om 10:27

Erg sympathiek inderdaad, hij weet hoeveel het voor Amsterdammers betekent om dit te horen.

23 juni 2017 om 10:30

Deze kerel is gewoon objectief daar Ajax gewoon de grootste club van NL is zowel qua supportersaanhang als prijzen en dat is ook het geval voor zijn Thaise club.

23 juni 2017 om 12:34

het is niet dat wij niet voor feyenoord zijn maar het is dat we Buriram vergelijk met Ajax omdat Ajax erg bekend is in Thailand

23 juni 2017 om 16:02

Wellicht is die wel voor Ajax.

23 juni 2017 om 16:26

Genoeg Rotterdammers die Ajax-supporter zijn, dus zo bijzonder is dit niet.

23 juni 2017 om 19:12

Haha vond ik ook wel grappig.

Dan kun je jezelf niet echt Rotterdammer noemen, ja misschien Spartaan. Ajax mag een grote naam zijn, het is vooral een grote naam uit het verleden. Feyenoord heeft de grootste aanhang en is de populairste club.

23 juni 2017 om 10:51

Ik weet niet waar jij je op baseert, maar als zelfs het AD al melding maakt dat volgens de objectieve Duitse CPM-index Ajax zo'n 7 miljoen aanhangers heeft en Feyenoord ongeveer de helft, dan denk ik dat je er een beetje naast zit om te stellen dat Feyenoord de populairste club is.
1. ajax 3.051
2. psv 2.533
3. fc Twente 2.424
4. feyenoord 2.192
Oh ja, Feyenoord staat 4e met slechts 2.192 punten in de CPM-index, zelfs Twente is nog populairder dan de Rotterdammers.
Het is waar dat deze cijfers een paar jaar oud zijn, maar ik denk niet dat Ajax in de onafhankelijke CPM-index troonafstand heeft moeten doen.

23 juni 2017 om 11:03

Er is een verschil tussen fans en fans. Laten we eerlijk zijn als je kijkt naar trouwe supporters is Feyenoord in dat opzichte de grootste. Ik ken genoeg 'Ajaxieden' die nog nooit in Amsterdam geweest zijn.

23 juni 2017 om 11:40

Toch is Ajax de grootste club in Nederland. Hoe je het went of keert

23 juni 2017 om 14:13

Zeker een verschil, ik ken Psvers die niet eens weten wat voetbal is

23 juni 2017 om 15:02

Ahja, gefeliciteerd jullie hebben meer aanhangers. Van die types die niet de tribune opzoeken en hun team steunen maar enkel laveloos op het museumplein kunnen staan als er een prijs gewonnen kan worden of gewonnen is. Zo ook bijvoorbeeld laatst met de Europa League finale, dames die nooit in Amsterdam geweest zijn of nooit voetbal kijken, geen binding hebben ermee plaatsten opeens Jaaaa Ajax xxx op hun instagram etc. Als het zulke 'aanhangers zijn' dan ben ik ze liever kwijt dan rijk. Nooit in het stadion, geen product van de club in huis en enkel bij succes komen ze de grot uit. Feyenoorder ben je voor het leven, Ajacied ben je blijkbaar voor je plezier in plezierige tijden. Veel succes met dat onafhankelijke objectieve onderzoek (geen enkel onderzoek is overigens objectief of onafhankelijk als je ook maar enigszins wetenschapsfilosofie hebt gevolgd).

23 juni 2017 om 15:07

Nu trouwens even onderzoek gedaan.

Je hebt de conclusies volledig onrecht aangedaan, sterker nog je hebt het gefalsificieerd.
de CPM index gaat o.a. om populariteit, imago en financiele prestaties. Laten die factorten bij Twente de jaren ervoor nu net beter zijn dan bij Feyenoord wat nog steeds uit een dal moest komen. Je hebt dus niet alleen ongelijk, je probeert de naam Feyenoord door het slijk te halen omdat jouw clubvoorkeur blijkbaar zo idioot doorgeslagen is dat je in je 'objectiviteit' bent vergeten dat de CPM index niet enkel om populariteit draait maar dat vele andere factoren meespelen. Feyenoord staat ook nipt voor AZ in de CPM index, en ik denk dat we het wel eens zijn dat Feyenoord veel populairder is dan AZ, wat haar stadion voor 17.000 man regelmatig niet uitverkoopt.

Feyenoord heeft ernaast het tweede aantal fans, en niet Twente.

Beetje jammer dat je Feyenoord zo moet benadelen, blijkbaar zit dit seizoen je wel heel erg dwars want ik kan geen andere reden bedenken dat je de cijfers zo ongelofelijk knullig interpreteert.

23 juni 2017 om 15:16

Dat is inderdaad de enige conclusie uit het CPM onderzoek die Ajaxrene wel juist heeft weergegeven, toch best knap om de rest zo te neppen en naar zijn subjectieve hand te zetten en er veel likes mee te krijgen. Beetje jammer dat niemand de moeite had genomen om zijn ongelijk te bewijzen, zoals ik hieronder voor de volledigheid van zijn stuk maar wel had gedaan. Voor iedereen denkt dat Twente en PSV daadwerkelijk populairder etc. zijn. Terwijl Ajaxrene gewoon het onderzoek helemaal verkeerd begrepen heeft.

23 juni 2017 om 15:57

oh ja, natuurlijk....al die mensen op de Coolsingel komen wel al jaren in De Kuip??

Ik word altijd zo moe van Feyenoorders die ons betichten van arrogantie, maar zelf te pas en te onpas roepen dat zij de beste, meeste en fanatiekste supporters hebben. Over arrogantie gesproken.

Het zijn allemaal subjectieve meningen, laten we het daarover eens zijn. Ik ben Ajaxsupporter en kan beamen dat het idd weleens minder sfeervol is de Arena. Echter, ik ben ook regelmatig in de Kuip geweest (skybox bij relaties) en ook daar is de sfeer echt niet altijd zo geweldig. Is ook niet erg, logisch zelfs.

Denk dat het duidelijk moge zijn dat Ajax en Feyenoord de meeste supporters hebben en bij beide kan het qua sfeer fantastisch zijn en kan het ook behoorlijk ingekakt zijn. En Ajacied ben je ook voor het leven, tenminste, wel de echte Ajacieden, net zoals dat geldt voor de echte Feyenoorders.

23 juni 2017 om 16:30

Aardbei, nee natuurlijk niet. Elke club die succes heeft trekt dat soort mensen. Als Ajaxrene echter onderzoeksresultaten zo neerzet dat het onterecht lijkt of hij gelijk heeft ga ik er wel met gestrekt been in, pak ik ze met het grootste cliche wat er is rond de club. nergens ontken ik dan ook dat Ajax de 'grotere' is, maar ik ga dan ook wel even zijn club neerpraten om hem dan ook hetzelfde gevoel te geven die mensen met een andere clubvoorkeur dan Ajax altijd moeten horen, dat die club ook niet je van het is.

23 juni 2017 om 16:46

Alsnog doen we het wel goed met de helft van onze supporters aantallen wat ajax heeft, vullen we wel altijd de kuip

23 juni 2017 om 18:46

Lekker boeiend welke club de populairste is, zolang ik mijn club maar geweldig vind.

23 juni 2017 om 21:23

Er zijn nog andere factoren die ook meespelen. Ben je Amsterdammer, ben je waarschijnlijk voor Ajax. Ben je Rotterdammer, ben je waarschijnlijk voor Feyenoord, of Sparta, of Excelsior.

Is ook logisch dat de club met de meeste prijzen ook de meeste gloryhunters heeft. En supporters in het buitenland, door meer aandacht.

24 juni 2017 om 00:55

Dus? United is dr grootste club ter wereld! Denk je dat al die supporters in Manchester zijn geweest? Je snapt er weinig van als je serieus denkt dat Feyenoord populairder is dan Ajax. Ajax is de club in NL. Ieder kind kent Ajax wel. Je hoeft voetbal niey eens te volgen. Ajax is de grootste club van NL. Maar ach zal wel...

24 juni 2017 om 03:21

In Nederland kent iedereen Feyenoord, psv en ajax. Of ze nou lief hebben zijn of niet.
Wereldwijd zal Psv de boventoon voeren, voornamelijk midden-, zuid Amerika en Azië. ajax zal de boventoon voeren in Europa. Mede door de grote transfers van hun spelers, en niet te vergeten Cruijf en van Basten. Feyenoord kennen de meeste in Europa ook. Al dan niet vanwege wat negatieve supporters zaken.
Of ajax de grootste club is? Ik betwijfel dat. Want als ze kampioen worden duiken er ineens een heel hoop 'supporters' op, net als afgelopen jaar toen de finale van EL werd gehaald. Na verlies hoor en zie je ze niet.
Idem bij Feyenoord dit seizoen bij behalen van kampioenschap. Er waren genoeg bij de huldiging die geen wedstrijd gevolgd hebben. Maar ineens mee staan te hossen.
Feyenoord en ajax zijn de grootste clubs in Nederland met op de voet gevolgd PSV. Bij PSV heb ik minder het idee van succes supporters, als je kijkt naar de aantallen bij huldigingen. En dat terwijl PSV toch de meest succesvolste club is van de afgelopen 2 decennia

24 juni 2017 om 03:38

@aardbei
Klopt precies wat je zegt. Ik was dan ook blij dat er na de wedstrijd een huldiging was in de kuip. Dat was echt speciaal.
De wedstrijden met ingekakte sfeer zal voornamelijk tegen de kleine clubs zijn. 1230 wedstrijden zijn vaak ook wat futlozer.
Grootste verschil is het stadion. Het geluid, de trillingen op de tribunes. Geen stomme trommel. Ook de spelers voelen dat.
Tegen Man utd met maar een half gevuld stadion. De sfeer was subliem. Zelfs de Engelse stonden er van te kijken, en werd ook groots belicht in de media, en die zijn wel wat gewend vanuit het verleden.
Ik hoop ook echt dat het nieuwe stadion deze facetten zal hebben.
In de arena is die sfeer lastig te verkrijgen. Echt de eerste keer vond ik eerste kampioenswedstrijd onder de boer tegen Twente.
In de arena mis je echte die ultieme voetbal sfeer. En helaas gaat deze steeds meer verloren in hedendaags voetbal.

23 juni 2017 om 18:20

Dus Spartanen zijn geen Rotterdammers?? Bovendien; grote naam uit het verleden? Ik mag het graag herhalen en voor jou speciaal, hier komt die nog een keer; Fnoord is dat niet die club uit het land van Ajax? Fabio Capello

Er is nog kans voor mij dus. Speel op dit moment bij een O17-1 in de eerste klasse. Mijn moeder is 100% Filipijns

23 juni 2017 om 13:42

lekker in de filipijnen voetballen zou ook een droom kunnen zijn of je daar je geld kunt verdienen geen idee.

23 juni 2017 om 14:56

Helaas voor dani-vsv . Het voetbal in de Filipijnen stelt helemaal niets voor. Er is niet eens een serieuze competitie. Hij kan zich nog altijd beschikbaar stellen voor het nationale team. Daar spelen wel meer 'halve' Filipino´s in die wel in een serieus voetballand/competitie spelen.

24 juni 2017 om 03:42

Ook in Nederland is die kans er nog. Toornstra en kuyt zijn goede voorbeelden. Als je er maar keihard voor knokt, en het geluk hebt om intestromen.
Er zijn genoeg spelers in de 2de, 3de divisie en hoofd 1ste klasse die prof voetbal kunnen spelen. Alleen is het financieel niet interessant om in de JP League voor pak en beet 30k te spelen.

Wat zou die daar verdienen

23 juni 2017 om 17:03

Soon 80.000/90.000schoon omgerekend soon 3.2 mil thaise bath toch lekker om miljonair te zijn!

Club met de meeste prijzen en alleen daarom de meeste "aanhangers" dan wel meelopers. Dat is in elk land zo, dus ook in Thailand. Vandaar zijn vergelijk. Ik begrijp hem.

24 juni 2017 om 03:09

Mijn belastingaangifte vul ik met alle plezier in. En ik verzend hem met een nog grotere smile op mijn gezicht. Helemaal afgelopen jaar. Ik ken een club die al 27jaar wacht op een landskampioenschap. Die zouden met jou stelling geen nieuw jonge fanschare verwelkomen.

24 juni 2017 om 08:48

Jij bewijst mijn gelijk, dankjewel!
Er zijn meer clubs die nog nooit landskampioen zijn geworden dan clubs die het wel zijn geworden. En toch hebben ook die clubs fans. Dat zijn de ECHTE fans! Zo zijn er clubs die wel veel hebben gewonnen (15 landstitels, 3 Europa Cups, 12 knvb bekers) en ECHTE fans hebben. Die ook fan blijven als het een paar jaar tegenzit.

Leuk verhaal en top van die jongen. Ik woon in Thailand en zal nu toch anders naar het voetbal op tv kijken. Ben benieuwd, Succes en wie weet!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederland
0 fans
Verdediger, 26 jaar

In de wandelgangen

Zaterdag 25 juni
PSV waagt een poging om Jarrad Branthwaite op huurbasis over te nemen van Everton, de voormalige club van algemeen directeur Marcel Brands. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren