‘Ze behandelen me als hond, maar ik ga vechten: ik sterf hier in Qatar’

Donderdag, 22 juni 2017 om 21:10Dominic Mostert • Laatste update: 21:15

DOHA - Nooit eerder belandde een WK in een Arabisch land, een locatie in het Midden-Oosten noch in een moslimland. Maar in 2022 is het zover, want dan organiseert Qatar een opzichtig, compact en hightech voetbaltoernooi, zo hebben de autoriteiten toegezegd. Om te kijken hoe het met het voetbal in het toekomstige gastland gesteld is, duikt Voetbalzone middels een zesdelige serie in het Qatarese voetbal. In aflevering IV: hoe het kafalaysteem moderne slavernij in stand houdt en de impact ervan op voetballers en andere arbeidsmigranten.

DOOR DOMINIC MOSTERT

De wedstrijd tussen Al-Arabi en Al-Sadd is dertien minuten aan de gang, wanneer Xavi zich over een vrije trap ontfermt. Vanaf een meter of 23 brengt de routinier de bal in het strafschopgebied. Hij vindt verdediger Abdelkarim Hassan, die Al-Sadd op voorsprong kopt. Trainer Gianfranco Zola van Al-Arabi windt zich op. De Afrikaanse arbeidsmigranten die voor een klein geldbedrag en gefrituurde kip zijn aangewezen om Al-Sadd te steunen, juichen en slaan op hun metalen trommels. Er zijn 3239 toeschouwers in het neutrale Lekhwiya Stadion, dat tijdens het WK 2022 zal dienen als uitvalsbasis voor een van de deelnemende landen. Bijna alle aanwezigen dragen witte gewaden; de enige vrouwen in het stadion zijn een persvoorlichter van de Qatarese competitie, een paar expats en enkele spelersvrouwen.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Een journaliste van de Daily Mail, tegenwoordig werkzaam voor the Guardian, is aanwezig tijdens het duel in oktober 2015. De Qatarese autoriteiten hopen dat zij vooral de woorden 'Xavi' en 'Zola' herhaalt in de verslaggeving. Het binnenhalen van die twee gerenommeerde namen was een grote coup voor de oliestaat. Xavi voetbalt er nog steeds; Zola werd na een teleurstellend seizoen ontslagen. Royale salarissen vallen zulke voetbalgrootheden ten deel en ze hoeven zich geen zorgen te maken om het lot van minder prominente arbeidsmigranten, onder wie voetballers. "Mensenrechtenschendingen ben ik niet tegengekomen. Ik weet ook niet wat ik erop moet zeggen", vertelt Zola na de wedstrijd.

Een onderonsje tussen toenmalig Paris Saint-Germain-aanvaller Ezequiel Lavezzi en toenmalig Al-Arabi-trainer Gianfranco Zola in december 2015, tijdens het trainingskamp van PSG in Doha.

"Ik ben een professional die is gevraagd om hier te komen werken, net als jij en veel anderen. We moeten simpelweg ons best doen en hopen dat de personen die erover gaan, zich erover ontfermen", aldus de oud-aanvaller van onder meer Chelsea. Xavi heeft zich nooit uitgelaten over dergelijke problemen, maar zijn minder bekende collega-voetballer Zahir Belounis wel. Zijn verhaal staat in schril contrast met dat van Xavi. De Spanjaard verdient tien miljoen euro op jaarbasis; de Franse Algerijn vertelde in april 2013 aan CNN dat hij al 23 maanden geen salaris uitgekeerd kreeg van zijn club El-Jaish. Hij wilde weg uit Qatar, maar stond machteloos. De spits kondigde een hongerstaking aan. "Ik heb twee dochters om voor te zorgen. Het interesseert niemand dat ik al 23 maanden op mijn salaris wacht. Ze behandelen me als een hond, maar ik ga vechten. Ik zal hier in Qatar sterven." Zo ver is het gelukkig niet gekomen. Als gevolg van internationale druk en inmenging van spelersvakbond FIFPro mochten Belounis, zijn echtgenote en twee dochters in november 2013 eindelijk het land uit. Bij aankomst in Parijs vloog zijn moeder Belounis in de armen.

De spits ging gebukt onder het zogenaamde kafalasysteem, dat door critici ook wel moderne slavernij wordt genoemd. 'Kafala' betekent 'sponsorschap' en het systeem houdt in dat arbeidsmigranten afhankelijk zijn van een sponsor. Dat is meestal de werkgever, in het geval van Belounis dus zijn club. Onder het systeem, dat ook van toepassing is in Libanon, Saudi-Arabië, Jordanië en andere golfstaten dan Qatar, is toestemming nodig van de sponsor om het land te verlaten. Alleen de sponsor kan een uitreisvisum regelen. Bovendien moet de sponsor toestemming geven bij het veranderen van baan en kan de sponsor beslag leggen op je paspoort. "Als je in Qatar werkt, ben je eigendom van iemand. Je bent niet vrij. Je bent een slaaf", zei Belounis dan ook. "Natuurlijk is de situatie van voetballers niet hetzelfde als die van bouwvakkers, maar dezelfde methode wordt gehanteerd. Ze kunnen je wegwerpen als oude sokken."

Zahir Belounis werd in november 2013 op luchthaven Parijs-Charles de Gaulle verwelkomd door zijn moeder, nadat hij Qatar eindelijk mocht verlaten.

In december 2016 werd het systeem in Qatar afgeschaft en vervangen door een nieuwe wet gebaseerd op 'moderne contracten'. De Qatarese minister van Arbeid, Issa bin Saad al-Jafali, stelde dat werknemers onder de nieuwe wet meer rechten, flexibiliteit en bescherming zouden hebben. De wijzigingen zijn echter vooral voor de bühne. Het woord 'sponsor' is vervangen door 'recruiters', maar het systeem blijft intact. Werknemers moeten nog steeds toestemming krijgen van hun werkgever en van een 'competente autoriteit' om van baan te veranderen. Als een arbeidscontract geen verloopdatum heeft, moeten werknemers vijf jaar wachten voordat ze een werkgever kunnen verlaten. Bovendien moeten ze nog steeds toestemming krijgen om het land uit te kunnen - indien een werkgever weigert, kan beroep worden aangetekend bij een staatscommissie. Paspoortinname, wat illegaal was, is zelfs gelegaliseerd door een maas in de wet.

Buitenlandse arbeiders vormen circa 94 procent van de beroepsbevolking in Qatar. Het gaat om honderdduizenden migranten uit landen als India, Bangladesh, Nepal, de Filipijnen en Sri Lanka. Onder hen bevinden zich veel arbeiders die de stadions bouwen en infrastructuur aanleggen voor het WK 2022. "De weigering van Qatar om serieuze hervormingen door te voeren in het arbeidssysteem, zal resulteren in meer misbruik, meer uitbuiting en meer lijden voor arbeidsmigranten", waarschuwde directeur Joe Stork van Human Rights Watch enkele maanden geleden. "Qatar claimt het kafalasysteem te hebben afgeschaft, maar enkel de naam is veranderd." Amnesty International-directeur James Lynch bezigde soortgelijke woorden. "Het woord 'sponsorschap' verdwijnt dan weliswaar, maar het systeem blijft onveranderd."

Mensenrechtenorganisaties hebben weinig vertrouwen in een rigoureuze koerswijziging van de FIFA onder de nieuwe voorzitter Gianni Infantino.

"De FIFA, zijn sponsors en buitenlandse regeringen die zaken willen doen met Qatar, kunnen en mogen niet claimen dat de problemen omtrent de arbeidsomstandigheden zijn opgelost door deze hervorming. Als er verder niets meer gebeurt, zijn arbeiders die de stadions, hotels en infrastructuur verzorgen waar iedere speler en fan in Qatar gebruik van zal maken, kwetsbaar voor mensenrechtenschendingen", zei Lynch in december 2016. "De FIFA kan niet zo beschamend dubbelzinnig blijven. De grote clubs die trainen en spelen in Qatar en het land daarmee op de kaart zetten als plek voor de voetbalelite, moeten evenmin wegkijken. Grote clubs zoals Barcelona, dat op 13 december een wedstrijd speelt in Doha, moeten duidelijk maken dat wedstrijden alleen gespeeld kunnen worden op plekken waar mensenrechten worden gerespecteerd. Spelers en clubs kunnen niet in een zeepbel blijven leven."

Indirect sprak Lynch ook clubs aan als Bayern München, Manchester United, Everton, Paris Saint-Germain, Schalke 04 en Ajax. Zij trainden de afgelopen jaren in de Aspire Zone, een gigantisch sportcomplex in de hoofdstad Doha. Amnesty International deed tussen februari 2015 en 2016 onderzoek naar dat gebied. De mensenrechtenorganisatie nam interviews af met 231 arbeidsmigranten die in de bouw werken of werkzaam zijn in de groenvoorziening rondom de sportcomplexen. Elk van hen had misstanden te melden, zoals smerige en krappe accommodaties, het betalen van grote sommen geld aan recruiters in hun eigen land om in Qatar te kunnen werken, misleiding over het soort werk dat ze zouden verrichten, maandenlange betalingsachterstanden, het innemen van paspoorten, dreigementen om vooral niet te klagen over de omstandigheden en tot slot het niet afgeven van een verblijfsbewijs, waardoor de werknemer risico loopt op detentie of uitzetting. Sommige werknemers uit Nepal mochten zelfs niet het land uit om hun naasten te bezoeken na een aardbeving in april 2015 die duizenden levens eiste en miljoenen personen ontheemde.

Ajax belegde in januari 2015 een trainingskamp in Qatar en trainde in de zogenaamde Aspire Zone.

Volgens secretaris-generaal Salil Shetty van Amnesty maakt de onverschilligheid van de FIFA en de apathie van de Qatarese regering het vrijwel onmogelijk dat het WK zal plaatsvinden zonder misbruik van werknemers. "De voetbalwereld kan niet blind blijven voor de wantoestanden in de faciliteiten en stadions waar wedstrijden worden gespeeld. Als de nieuwe leiding van de FIFA echt een nieuwe koers wil varen, kan de bond dit mondiale evenement niet laten plaatsvinden in stadions die door machtsmisbruik tot stand zijn gekomen. Een aantal van 's werelds grootste voetbalsterren traint nu al op velden die in stand worden gehouden door uitgebuite arbeidsmigranten. Binnenkort spelen ze ook in dergelijke stadions. Het is tijd voor de leiders in de voetbalwereld om een statement te maken, of het nu gaat om merknamen als Bayern München en Paris Saint-Germain of om sponsors als adidas en Coca-Cola."


Poll

Moeten grote voetballanden het WK in Qatar boycotten?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

55 reacties (laatste reactie door nick danninga)

Ik snap niet dat mensen die al zoveel geld verdiend hebben, naar zo'n land gaan om nog meer geld bijeen te harken. En dan lekker net doen alsof je neus bloed. Zeer weinig respect voor.

22 juni 2017 om 09:42

Ik ook. En dan bedoel ik ook Frank en Ronald de Boer die dit WK ook nog eens lopen te promoten. Schandalig is het. De reactie van Zola is ook om te kotsen.

Ik hoop nog steeds dat een van de landen eens het voortouw neemt om de Fifa toernooien te boycotten (engeland zie ik dat nog wel een keer doen). Die Fifa luchtbel is eraan toe om flink uit elkaar te knappen. Bah!

22 juni 2017 om 09:53

Weet je, van Zola had ik dit soort struisvogelpraktijken (kop in 't woestijnzand steken) wel verwacht, maar van Xavi echt totaal niet. Had em altijd wel hoog staan, als sympathieke vent, maar daar blijft weinig van over.

Je moet echt knettertje blind zijn wil je die moderne slavernij daar niet zien, dat je vervolgens dit soort teksten naar Europa stuurt geeft eigenlijk wel het denkniveau van Zola aan. Wat een minkukel die achterbakse Italiaan zeg, hoop dat ie stikt in zijn flappen! Wees dan gewoon een kerel en zeg gewoon dat je er voor de keiharde knaken zit in plaats van dit soort halve teksten.... Inderdaad, bah!

22 juni 2017 om 11:38

Xavi ziet dit ook gewoon, maar ontkent dit gewoon omdat hij daar werkt. Denk dat het iets contractueels is

22 juni 2017 om 12:01

Ja zij worden er rijk van dus dan doen ze dat gewoon, iedereen denk alleen nog maar aan zichzelf.

22 juni 2017 om 17:22

Dat zegt veel over hoe de boertjes en zizou werkelijk in elkaar steken !
Wie een hart heeft doet zoiets niet punt

22 juni 2017 om 17:36

Volgens mij ken jij zola niet. Was een van de meest sympatieke voetballers.

22 juni 2017 om 17:43

Dus jij tankt nooit bij de shell? Of koopt voetbal kleding gemaakt door kinderen. Ik weet ook zeker dat je nestle producten gebruikt. Beetje hypocriet vind je niet?

22 juni 2017 om 23:21

Contractueel kan, maar kan ook een dreigement achter zitten.
Stel dat hij dit soort dingen uitspreekt hij en/of zijn familie risico loopt.
Dit zal mij tenminste niet verbazen, zeker niet na het lezen van dit verhaal waarvan ik verwacht dat dit op de waarheid berust.

23 juni 2017 om 01:01

Verschil is dat ik niet de Shell of een fabriek die kinderen uitbuit ga lopen promoten zonder het hele verhaal te vertellen.
Is helemaal niets hypocriet aan, het verschil tussen iets promoten wat mensenlevens kost en mensenrechten aan de laars lapt of bij de Shell tanken omdat het dichtbij is, super kromme vergelijking.

22 juni 2017 om 10:40

@boris19. Ik snap dit ook niet. Als gewone consument kies ik er bewust voor kiezen om niet te vliegen met Qatar Airways en nooit naar dit land op vakantie te gaan.
Zonde dat veel voetballers het fatsoen of morele besef niet hebben om maatschappelijk verantwoorde keuzes te maken. Er zijn genoeg euro's te verdienen in andere landen waar de situatie mogelijk niet perfect is maar bij lange na niet zo pervers als in Qatar.

22 juni 2017 om 18:36

Bijna alles waaruit je dagelijkse gewoonten bestaat worden geproduceerd door organisaties die een dikke middelvinger opsteken naar de mensenrechten (nestlã© die ongeveer 1/5 van de dankproductie beheerd, computer/laptop waar je dit bericht op leest, weet miet of je Soja eet wat veel mensen doen omdat het goed is maar daardoor gaan wel de bossen naar de knoppen, zoek maar op Monsanto etc.) je kan er op letten maar dat is bijna onmogelijk.

Onbegrijpelijk dat voetballers in zo'n bananenrepubliek willen voetballen , maar de Fifa houd wijselijk hun mond niet te geloven , maar geld geld geld is het enige wat telt ik zou het mooi vinden als de grote landen aan een blok weigeren om het WK daar te spelen en dan wil ik wel eens zien wie de baas is .

en dan de opmerking van Zola : "mensenrechtenschendingen ben ik niet tegengekomen. Ik weet ook niet wat ik erop moet zeggen", vertelt Zola na de wedstrijd.
nou er is in ieder geval genoeg zand om je kop in te steken jonge jonge wat een loser

22 juni 2017 om 09:57

Tja, als Zola alleen op de club is en anders gewoon lekker thuis met de airco in zijn huis dan gaat hij die mensenrechtenschendingen ook niet tegenkomen... Lekker naïef weer van Zola. Maar ach, als je miljoenen binnenharkt dan zou het hem waarschijnlijk ook geen reet uitmaken.

22 juni 2017 om 21:51

Zoals Xavi en eerder ook de Boer al wel eens heeft aangegeven is dit iets dat volledig langs de topspelers heen gaat. Bij deze spelers worden er echt geen paspoorten ingenomen of iets dergelijks. Die worden voor trainingen en wedstrijden met de limousine thuis opgehaald en daarna ook weer teruggebracht. Die leven compleet in een zeepbel.

Ik ben vooral benieuwd hoe het de supporters af zal gaan tijdens het WK. Grote groepen dronken en feestend over straat is het beeld dat hoort bij het WK. Welke consequenties zal dit met zich mee brengen? Persoonlijk weiger ik om naar dit soort landen op vakantie te gaan en helemaal om er te werken. landen waar homo's niet veilig zijn, vrouwen geen normaal bestaan hebben en de arme onderdrukt worden

22 juni 2017 om 10:07

Daar komen mooi afgezette gebiedjes voor waarin dat mag. En alles wat erbuiten gebeurt komt niet in beeld.
Het is belachelijk dat het WK aan dit land is verkocht. Eigenlijk zou iedereen hem compleet moeten boycotte, maar dat gaat helaas toch niet gebeuren.

22 juni 2017 om 12:02

Ik denk dat stadions gewoon half vol zullen zitten.
In ieder geval dat hoop ik oprecht voor de Fifa.

22 juni 2017 om 12:18

Als de sjeiks met wat flappen wapperen zitten die stadions zo vol hoor. Een paar "arbeiders onder contract" alias slaven op een stoeltje zetten en klaar.

22 juni 2017 om 22:39

Een WK in de winter daar zit niemand op te wachten.

Toevallig keek ik laatst een documentaire over Filipijnse vrouwen die een goed toekomst werd beloofd en via een uitzendbureau in zulke landen uitkomen. Ze werken daar dan als huisvrouw, ook via een sponsor zoals word aangegeven in het artikel. Helaas worden ze behandeld als slaven volgens het kafalasysteem paspoort word afgepakt en ze worden letterlijk uitgebuit. Als ze terug willen naar hun eigen land is het niet mogeljik want ze hebben geen paspoort meer. Dit gaat ook zo met de mensen die de stadions bouwen, voornamelijk mensen uit India etc..

Het is werkelijk schandalig dat de Fifa hier doodleuk een toernooi gaat houden.

22 juni 2017 om 17:17

Je schrijft half wat er echt gaande is !
Ze worden elke dag geslagen of geschopt, af en toe verkracht want ze zijn minderwaardig net zoals elke moslim man denkt over een vrouw maar het ergste is dat ik een docu zag waarin de vrouw van de moslim zei dat ze het niet geloofde en mocht het toch waar zijn dat het haar eigen schuld is ...hoe verklaar je dat je als werkgever je kuisvrouw verkracht en het haar schuld is of bedoelde ze dat mooier zijn dan haar zelf een reden is tot deze daad ...walgelijk en achterlijke redenering om nog maar te zwijgen over de rest

22 juni 2017 om 19:20

"Zoals elke moslim man denkt"? Ben jij wel helemaal lekker knaap? Denk je dat een Saudie-Arabië een beeld schept voor alle moslims? Omdat het een zogenaamd "moslimland" is? Zoiets als een moslimland wat gelijk een beeld schept voor alle landen waar overwegend moslims wonen is gewoon onzinnig. Alsof de rechten voor (zowel mannen als) vrouwen hetzelfde zijn in Saudie-Arabië, Iran of bijvoorbeeld Turkije? Turkije waar de rechten prima zijn voor vrouwen en waar er veel vrouwen in de politiek zitten. Waarom is dat niet het beeld wat gelijk tekenend is voor alle moslims, aangezien het blijkbaar een "moslimland" is met overwegend moslims als bevolking? Of Eritrea en Ethiopië waar het meerendeel van de bevolking christelijk is en vrouwenbesnijdenis het hoogst is daar? Is dat dan een "christenland" wat tekenend is voor alle christenen? Of de vele gedwongen prostitutie in Zuid-Amerika, is dat tekenend voor alle Zuid-Amerikanen en hoe zij denken over vrouwen?

Laten we het anders ook even hebben over hoe er met vrouwen wordt omgegaan in Nederland dan. Denk je dat er niet veel vrouwen zijn bij Red Light die daar onder dwang van een pooier staan? Maar nee, dat wordt gedoogd en we doen onze oogklepjes daar lekker dicht voor. Is dat gelijk tekenend voor alle Nederlanders dat ze het graag hebben dat vrouwen daar onder dwang werken en worden misbruikt? Nee. Voortaan even wat beter nadenken en onderzoek doen voor je onzin uitkraamt.

22 juni 2017 om 22:45

Toch hebben vrouwen in Nederland het wel beter dan in vrijwel het gehele middenoosten hoor. Roepen dat alle moslimlanden vrouwenrechten schenden slaat nergens op, maar een ad hominem is ook een drogreden alsie uit 300 woorden bestaat. Verder is alle religie fundamentee niet te rijmen met gelijkheid, want het is 2000 (1500) jaar oud. Christenen, Moslims, hindoes, neem zelf verantwoordeijkeid voor je daden, wees een goed mens zonder dat je het uit een boek leest.

22 juni 2017 om 23:47

Wat je op het laatst zegt slaat helemaal nergens op. Naast dat je gelooft in een religie, ben je gewoon een mens wat uit meer aspecten bestaat. Religie is een creatie voor de gemeenschap, geloof is iets persoonlijks wat je eruit haalt. Ik hoef geen enkele verantwoording af te leggen voor wat een andere gelovige doet en een ander hoeft dat ook niet voor mij te doen. Sommige mensen stelen niet, puur omdat ze niet naar de gevangenis willen. Sommige mensen stelen niet, omdat ze van hun ouders hebben geleerd dat het niet goed is. Sommige mensen stelen niet, omdat ze het hebben geleerd vanuit hun religie. Jouw waarheid is niet de enige waarheid.

23 juni 2017 om 08:39

Je kan je in alle bochten wringen , uitleg geven zoveel je wilt ...de feiten liegen niet ! Praat eens met de duizenden filipijnen, indiers , sri lankezen etc etc die in die landen werken ...ze zijn nog minder dan stront ! vraag het eens aan mijn schoonbroer wat die heeft meegemaakt in dubai ...niet het mooie potserige dubai dat je kent van tv maar het dubai zoals hij het kent

Er zit veel geld in de zandbak, dus het kapitalistische Westen - en daarmee ook de Fifa - blijven maar al te graag vriendjes. Saudie-Arabië is zo mogelijk nog erger, het land waar vrouwen amper rechten hebben, om het minste of geringste gestenigd worden, en criminelen en zelfs homoseksuelen aan een hijskraan worden opgehangen en tentoongesteld. Zonder de moraalridder te willen uithangen snap ik niet dat Van Marwijk, Van Bommel en consorten zich ervoor lenen om in ruil voor een flinke zak geld zulke landen te promoten. In mindere mate geldt dit voor de gebroeders De Boer.

Het WK boycotten zou ik een mooie zet vinden, echter zal dat ook politieke en daarmee financiã«le consequenties hebben. Daarnaast is onze koning er onlangs nog wezen handje schudden, dus ik zie het niet gebeuren en bovendien moeten we ons eerst nog maar zien te plaatsen...

Het voordeel van de woestijn is dat je er makkelijk je kop in het zand kan steken. Wat men dan ook graag doet.

PS: ai, dat grapje heeft sloep01 ook al gemaakt zie ik

22 juni 2017 om 11:05

Woestijn? Waarom zo denigrerend naar die landen in het oosten? Het is niet allemaal perfect hier in dit landje.. Of moet ik zeggen kikkerlandje? Altijd denigrerend naar die andere landen.. Let eens op jezelf en op je eigen land wat er verbetert kan worden want alleen kijken naar andere heeft geen nut

22 juni 2017 om 11:59

@zizou en Nick Danninga: Jullie hebben zeker een punt als het gaat over het feit dat hier ook niet alles goed gaat. Feit blijft wel dat deze landen (en nog veel meer in de wereld) heel erg veel zaken niet op orde hebben als het gaat naar onze maatstaven. Dat moeten deze landen vooral zelf weten, ik vind niet dat wij iets moeten opleggen. Wij kunnen wel aangeven dat wij dit niet acceptabel vinden en bijvoorbeeld het WK boycotten. Want daar zou ik wel voor zijn.

22 juni 2017 om 12:26

Dat is nou eigenlijk mijn punt van discussie: welke maatstaven hanteren we?
Dat "hier niet alles goed gaat" is een understatement van jewelste. Ik durf met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid te beweren dat voor elk zaakje dat daar in de woestijn niet op orde is, twee zaken of meer aan te wijzen zijn die wij niet op orde hebben. Wij worden echt niet minder geleefd dan mensen in het Midden-Oosten, onze hele maatschappij is er op ingericht om jou het gevoel te geven dat je volledig vrije keuze hebt maar in de praktijk word je vanaf de wieg gestuurd en geindoctrineerd.

Wat echt niet wegneemt dat er misstanden plaatsvinden in Qatar en dat een boycot gerechtvaardigd en zelfs wenselijk zou zijn.
Maar dan ook all the way en geen shirtjes meer met Qatar Airways of Qatar foundation kopen. Of een Confed Cup en WK kijken.
Als alle voetbalfans dat echt zouden doen zet dat zoden aan de dijk.

22 juni 2017 om 18:13

Nee dat klopt hier is zeker niet alles perfect en een hoop kan veel beter , maar dit is geen bananen republiek die openbaar vrouwen stenigt en mensen ophangt ik weet niet hoor maar wij zijn toch iets beschaafder dacht ik met de mensenrechten even een klein detail hoor , maar verder is alles goed daar toch ?

22 juni 2017 om 23:01

Hier is twee zoveel mis als in een land met een halve slavernijstructuur. Zetje dat aluhoedje wel soms af? Anders blijft ie een keer plakken.

En zolang mensen uit noord afrika en het middenoosten massaal hierheen blijven verhuizen mogen we best naar hun land van herkomst kijken me dunkt.

22 juni 2017 om 11:34

Ondertussen doe je wel wat je zegt niet te willen doen, de moraalridder uithangen.

Wij zijn heel erg goed in het beoordelen en veroordelen van andere culturen, maar we blijken heel wat minder goed in staat om onszelf op dezelfde kritische manier te bekijken. Nee, we hangen vrouwen hier niet aan een hijskraan als ze vreemd is geweest. Hier vergiftigen we vrouwen van jongs af aan met een onrealistisch ideaalbeeld die in veel gevallen een verwrongen zelfbeeld oplevert, met alle kwalijke gevolgen van dien. Hier in ons beschaafde landje laten we vrouwen gewoon lekker gebruikt en uitgebuit worden in de sexindustrie. om maar een zijstraatje te noemen. Of dacht je dat die vrouwen daar allemaal uit vrije wil werken?
Is dat moreel gezien zoveel beter dan wat Saoudi's met hun vrouwen doen?

En zo kom je als je echt kritisch kijkt schrikbarend veel misstanden tegen in onze beschaafde cultuur. Bedrijven die willens en wetens liegen en bedriegen, hun klanten bewust verslaafd maken aan allerlei middelen, van suiker tot kalmeringstabletten tot alcohol. De lijst is echt lang.

Ik zie zoveel voetbalfans kritische geluiden produceren, maar ondertussen hangt er wel een shirtje van Barca, Psg, City etc. in de kast en is men blij als de Qatarese of Saoudische eigenaren weer de knip trekken om weer 300 miljoen uit te geven in 1 seizoen. Hoeveel van jullie volgen de Confed Cup in Rusland? Hoeveel voetbalfans hopen van harte dat Oranje alsnog naar het WK in corrupt Rusland gaat?

Het is niet erg om de moraalridder uit te hangen, maar het is wel erg om de ridder met de dubbele moraal uit te hangen.

Edit: Zizou was me voor met de korte versie

22 juni 2017 om 12:15

We zijn ook heel goed in het vergoedelijken van andere "culturen".
Dit heeft echter niets met cultuur te maken hoe de mensen daar leven.

Lees wat Nebula schrijft. Is al heel lang bekend.

22 juni 2017 om 12:27

En we zijn ook goed in slecht lezen. Ik zeg nergens dat het wel meevalt of dat het ok is in Qatar.

22 juni 2017 om 17:40

Westerse landen zijn net zo corrupt als rusland. Ruslan is armer en daardoor zie je de corruptie sneller.

22 juni 2017 om 23:06

Gestenigd worden als je wordt verkracht is inderdaad erger dan betaald krijgen voor seks. Veel erger zelfs. Als het daar zo fantastisch is, waarom verhuist west europa dan niet massaal daarheen, maar is het andersom? Het lekkere weer? Nee, het feit dat er in west europa beter voor je wordt gezorgd. Al je aluhoedjes nonsens kan daar gewoon niet tegen op. Ik vind ook dat we ons niet alleen maar moeten bemoeien met andere culturen, maar als ze de cultuur meenemen naar ons land wel.

23 juni 2017 om 06:32

Pardon? Ze krijgen betaald voor seks dus is het niet zo erg? Ben je wel helemaal van deze wereld? Het is bij jou blijkbaar niet bekend dat er in de seksindustrie op grote schaal ernstige misstanden plaatsvinden met gedwongen prostitutie, afgepakte paspoorten, psychisch en lichamelijk geweld etc. Maar hey gelukkig krijgen ze er voor betaald. Oh wacht...dat moeten ze afdragen.

Soms is het heel handig om eens iets anders te lezen dan voetbalnieuws en het partijprogramma van de Pvv. Bovendien hebben we het over Qatar en de Vae, niet over Syrische vluchtelingen.

23 juni 2017 om 07:24

Nee we hebben het over de islamitische wereld. En het is minder erg dan gestraf worden voor het slachtoffer zijn van een verkrachter. Verder ga ik er van uit dat jouw bewering dat iedereen in de seksindustrie wordt gedwongen en geen geld krijgt gebaseerd is op jaren van ervaring en onderzoek?

Ik partijprogramma van de pvv niet, ik stem er ook niet op en ik heb er niets mee. Maar blijf voor drogredenen opvoeren om het gigantische bord voor je kop te houden en echt te denken dat ze het in het midden oosten qua mensenrechten beter doen dan in het westen.

Ongelooflijk hoe ondankbaar mensen zijn voor onze verzorgingsstaat.

En als je denkt dat er in het midden oosten geen prostitutie is moet je misschien stoppen met alleen maar alt-linkse blogs te lezen in je kelder.

23 juni 2017 om 10:53

Misschien is het dan handig als je leert lezen. Het ging namelijk wel degelijk over Qatar en Vae, niet over het Midden-Oosten. Bovendien beweer ik nergens dat het allemaal ok is en dat ik het allemaal wel mee vindt vallen.

Het enige dat ik zeg is dat we goed zijn in het veroordelen van anderen maar heel slecht in het kritisch kijken naar onszelf. Dat is pas een bord voor je kop hebben.
Dat heeft geen fuck met ondankbaarheid te maken, zoals jij beweert, of met aluhoedjes maar gewoon een kwestie van kritisch kijken naar de wereld in zijn geheel.

23 juni 2017 om 11:32

Je beweert dat er voor alle zaken die daar mis zijn er hier minimaal twee mis zijn. Het is hier dus erger. Mocht je dat niet bedoelen prima, maar dat was waar ik over viel. Perfect is het nergens maar het is hier wel veel beter voor de gemiddelde mens dan in Qatar of De VAE. En dat is inclusief de prostituees die je daar ook hebt, maar waar er niet eens getracht wordt ze te beschermen in de wet.

Fijn he dat soort landen... Nooit begrepen wat de fifa dacht om in zo een land een toernooi te organiseren. Buiten de dollartekens in hun ogen is dit zo een foute beslissing geweest. Leuk dat tolerantie en diversiteit en mensenrechten en een happy family gedoe. alleen dat werkt niet in combinatie met partners die deze woorden niet eens (er)kennen.

Als je daar dan een potje komt voetballen voor 10 miljoen per jaar terwijl iedereen om je heen, zelfs je tegnstanders op het veld, op het randje van de slavernij leven dan durf je jezelf toch niet meer aan te kijken in de spiegel?

22 juni 2017 om 11:58

Dat geeft toch aan dat voor velen maar een ding telt en dat is geld.

22 juni 2017 om 12:01

Wat pas echt hypocriet is. Dat in het artikel wordt gevraagd om grote sponsoren zich terugtrekken zoals Adidas en coca cola. Die zijn begonnen met kinderhandel en uitbuiten en afpersen van lokale bevolkingen. Wij kunnen hier in het westen wijzen naar het midden oosten. Maar onze bedrijven shell, Nike, Adidas etc etc zijn pas echt destructief bezig.

Klein beetje off-topic maar grote complimenten aan Voetbalzone voor dit type artikelen. Leest erg fijn weg, ik steek wat op van lokale (voetbal)cultuur en het nodigt uit tot fijne discussies. Ga zo door!

Ik boycot het in elk geval wél. Ik kijk altijd uit naar het WK, naar het EK en zelfs naar de Confederations Cup. En ik verheug me zelfs op die toernooien als Oranje er niet aan meedoet, maar ik heb totaal geen zin in het WK 2022. Al haalt Oranje de finale...Een WK hoort niet in de winter en het allerergste is nog hoe de werknemers daar behandeld worden. Het is slavenarbeid en mensonterend wat daar gebeurt.

Als Rensenbrink niet op de paal had geschoten dan had niemand hier wat over gezegd.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Al-Sadd

Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Al-Sadd6063
2.Al Duhail4728
5.Al Ahli33-10
Voor de complete stand: League
Programma 
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Al-Sadd.

768 fans
Coach, 41 jaar

In de wandelgangen

Maandag 14 juni
José Mourinho wil bij AS Roma een spits die dertig goals kan maken en heeft daarvoor vier opties. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren