Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

VAR eist weer hoofdrol op: ‘Hier hebben fans zoveel jaren op gewacht’

Laatste update:

De FIFA is tevreden over de toepassing van technologische hulpmiddelen op de Confederations Cup. In vier wedstrijden is al vijf keer gebruikgemaakt van de videoscheidsrechter, om de geldigheid van een doelpunt te bepalen. "Ik ben er hartstikke blij mee tot dusver", zegt voorzitter Gianni Infantino op de website van de wereldvoetbalbond.

"Dit is de toekomst van het moderne voetbal", voegt de Zwitser daaraan toe. "We hebben gezien dat de video-assistent heeft geholpen bij het maken van de juiste beslissingen. Hier hebben de supporters zoveel jaren op gewacht. Dit is een historisch toernooi, want deze test helpt ons ook om de processen te verbeteren en de communicatie aan te scherpen."

Maandag werd de Video Assistant Referee (VAR) ook toegepast in de groepswedstrijd tussen Australië en Duitsland (2-3). Een schot van Australiër Tom Rogic werd door Tomi Juric verlengd met de arm, maar toch werd het doelpunt goedgekeurd. De Duitse bondscoach Joachim Löw vindt dat het systeem zich heeft bewezen. "Het is het proberen waard om dan de videobeelden te raadplegen."

Ben jij te spreken over de toepassing van de VAR op de Confederations Cup?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Alle voetbalfans bleef jarenlang roepen om veranderingen omtrent dit gebied. Na jarenlang geven ze eindelijk toe. En wat blijkt? De voetbalfans hadden gelijk! Ondanks dat het zo lang heeft geduurt, ben ik stiekem wel blij dat het steeds meer en meer wordt toegepast.

Mooi dit, hoewel het nog steeds zeer frusterend kan zijn als je team bijvoorbeeld een goal scoort die goedgekeurd wordt door de gewone scheidsrechter maar dan alsnog afgekeurd wordt door de video referee. Het lijkt me wel dat je dan eerder kunt berusten daarin dan wanneer je een zuiver doelpunt onterecht ontnomen wordt ( bijvoorbeeld Dost tegen Zweden).

Het is gewoon goed, juist nu moeten de kinderziektes er uit en dat gaat in de evaluatie echt wel gebeuren. Al het begin is moeilijk, en dit toernooi leent zich hier goed voor!

Ik zou alleen als scheidsrechter een andere baan gaan zoeken.

Vind het systeem heel eerlijk beiden partijen hebben hier belang bij.
Maar man o man wat duurt het lang voordat ze tot de conclusie komen dat het wel of niet een goal is.

19 juni 2017 om 22:30

Dat komt omdat de regels van het voetbal, in tegenstelling tot hockey, veel van de interpretatie afhangen. Denk aan wel of geen hinderlijk buitenspel en aangeschoten hands

Videoref heeft ook nooit om eerlijkheid gedraaid maar om beïnvloedbaarheid. Er gaat zoveel geld om in voetbal en vooral door de gokmaffia. Met eerlijk voetbal is er minder geld te verdienen. Nu Platini en Blatter weg zijn worden veranderingen langzaam ingevoerd. Toch blijf ik cynisch. Voetbal is geen hockey waar de sport wel altijd op 1 heeft gestaan.

19 juni 2017 om 22:50

Tuurlijk moet de doet altijd op 1 staan, maar de vergelijking met hockey vind ik wel lastig. Ik denk wanneer er miljarden in het hockey om gaan er ook wel wat veranderd. Hockey is in vergelijking met voetbal natuurlijk een vrij kleine sport.

19 juni 2017 om 23:01

voetbal en hockey zijn niet met elkaar te vergelijken. Regels hockey zijn op de meeste vlakken zwart wit/.

Voetbal is alleen zwart wit op het punt of de bal wel of niet over de lijn is, verder zijn de regels niet zwart wit.

20 juni 2017 om 00:31

Dit is niet waar. Bij hockey zijn de regels niet meer zwart wit dan bij voetbal. Bij hockey duurt het soms ook erg lang voordat een beslissing van de videoref kan worden gegeven. Bij hockey is bijv. een regel dat wanneer een verdediger een opzettelijke overtreding binnen de 23 maakt er direct een strafcorner moet worden toegekend ipv een vrije slag. Hetzelfde geldt voor een overteding in de cirkel (strafcorner/strafbal). Dit zijn voorbeelden die echt 20 x per wedstrijd door een scheids moeten worden beoordeeld.

Vind het natuurlijk erg goed dat dit wordt toegepast. Alleen vind ik het wel jammer dat wanneer er gescoord wordt, er niet uitbundig gejuicht wordt omdat de spelers wachten op de videoscheids.

19 juni 2017 om 22:22

Dat gejuich kan ik persoonlijk missen als kiespijn. Meestentijds is het een ingestudeerd dansje dat nergens over gaat. Uitbundig juichen noem ik met de armen in de lucht al springend en rennend je ploeggenoten opzoeken. Helaas vindt tegenwoordig menig voetballer zichzelf een stuk belangrijker dan het team waarin hij speelt.

Dus ik vind het prima als er even gewacht moet worden, zorgt voor veel extra drama en onzekerheid. De explosie van geluk die daarna wellicht uitbreekt is dan misschien wel 'echt' en niet ingestudeerd.

Een zeer goed systeem. Het brengt ook extra spanning, zoals die afgekeurde goal van Portugal je voelde die spanning. Ik zou echter wel iets veranderen, bijvoorbeeld dat een ploeg een x aantal keer een beroep kan doen op dat systeem zoals men dat doet bij tennis. De scheidsrechter mag natuurlijk elke keer een beroep doen op het systeem bij twijfel.

Het systeem is goed maar toch zijn er twee beslissingen niet goed beoordeeld op de Confederations Cup.

19 juni 2017 om 22:23

Daar kun je over discussiëren. Maar wat mij betreft is dat helemaal geen punt van discussie. De voordelen wegen veel zwaarder dan dat je discussie krijgt over een videoref beslissing. De foutmarge wordt aanzienlijk verkleind.

20 juni 2017 om 00:33

Ben ik met je eens, wel is het opmerkelijk hoeveel verkeerde beslissingen er alsnog worden genomen. Zo keek ik laatst frankrijk - engeland en kreeg varane rood voor het ontnemen v een scoringskans terwijl in de herhaling niet te zien was of hij hem raakte.

21 juni 2017 om 14:36

Ja dat klopt maar het moet niet zo zijn dat bij elke goal werkelijk iedereen in onzekerheid zit te wachten op deze video referee.
En dan blijkt uit 3 situaties bij Chili Kameroen dat hij er gewoon echt naast zit.
Die goal van Kameroen wordt de video ref niet eens ingezet ??
De goal van Vargas was gã©ã©n buitenspel, hij staat alleen met zijn arm achter de lijn en daar mag hij juist niet mee scoren!
De 2-0 wordt afgekeurd van Vargas door de video ref maar uiteindelijk toch goedgekeurd door de scheidsrechter zelf.
Natuurlijk moet iedereen hier nog aan wennen maar 3 fouten in 1 wedstrijd is te veel van het goede.

Ik vind het helemaal niets, dat videoref. Al dat technologieën verziekt het voetbal alsof we robots zijn. Als dit aanslaat wat ook gaat gebeuren, maak ik me zorgen in de toekomst. Wat voor gadgets gaan ze dan uitbreiden.

Eerste primeur hier in Nederland was meteen raak. Bij de Beker wedstrijd kreeg Willem II speler (Kali) gele kaart van de scheidsrechter die er kort op stond, maar die werdt even later door Videoreferee overruled door met een rode kaart.

Arbitrale dwalingen hoort er éénmaal bij de charme van het voetbal.

Mooi voorbeeld, kwartfinale CL Real Madrid - Bayern München. Twee doelpunten van Ronaldo had niet mogen tellen vanwege buitenspel. Ook Casemiro had van het veld afgestuurd moeten worden. Top punt arbitrale dwaling vond ik toch Vidal die met een correcte sliding op bal een rode kaart kreeg van de scheidsrechter wtf?

Het hoort er bij dat er af en toe wat dwalingen ontstaat, daar moet je tegen kunnen.

20 juni 2017 om 00:21

Het is maar net wat je erbij vind horen.

20 juni 2017 om 00:47

Ja ik word altijd zo gecharmeerd wanneer mijn team onverdiend verliest door de arbitrage.

20 juni 2017 om 00:58

Draai het andersom Haha, Barcelona - PSG 6-1. Wat daar op het veld gebeurde......waren we nu nog steeds videoreferee beelden aan t kijken.

20 juni 2017 om 07:55

Hou op hoor.. met dat het 'charme van het spel is'. Vind ik echt een geen argument, en dat vindt je misschien nu, totdqt je eigen favoriete club flink wordt benadeeld en dan is voor jou ook de wereld te klein. De voetbalbond moet alleen betere richtlijnen bedenken wanneer ze de videoref gebruiken. Naar mijn mening enkel voor cruciale beslissingen. Wel of geen goal, wel of geen penalty of vrije trap, wel of geen rood.

20 juni 2017 om 11:11

Al die tijd legt UEFA bij het niet invoeren van moderne hulpmiddelen vaak uit met "soms krijg je het mee en soms tegen, dat is de charme van voetbal". Ben ik volledig mee eens.

Natuurlijk hoort het bij voetbal dat je een keer onterecht in het voordeel behandeld wordt, maar over het algemeen mag je blij zijn dat zo'n doelpunt telt. En andersom kan ik dan ook niet klagen als we hem tegen hebben.

20 juni 2017 om 08:44

Jij bent waarschijnlijk fan van de rijkste club, die heel toevallig vaak voordeel haalt uit arbitrale dwalingen.. Naïef.

20 juni 2017 om 09:33

Das die omgekochte scheidsrechter die de ene belachelijke beslissing na de andere neemt en daardoor real laat doorgaan in plaats van de
Ploeg die daar recht op had, Bayern München , dat vind je charme hebben?

Zoals verwacht een zeer nuttige hulpmiddel, maar ik verwacht (en hoop vooral) ook dat er de komende tijd ook geprobeerd zal worden om het proces een beetje te versnellen. Ik denk dat we de technologie nu wel hebben om binnen een paar seconde het beslissende moment bij een doelpunt terug te kunnen zien, waarna de videoscheids direct met 'ja' of 'nee' het laatste oordeel kan vellen, zonder dat er eerst een minuut lang nog gedebateerd moet worden met de hoofdscheids, zoals dat nu nog wel gebeurd. Dat haalt het tempo enorm uit de wedstrijd, en vaak ook nog eens voor niks aangezien een geteld doelpunt meestal gewoon geldig blijft nadat een team al heeft moeten stoppen met juichen omdat de sheids zijn kader-gebaartje heeft gemaakt. Het haalt de spontaniteit uit het spelletje, dus ik hoop dat dat nog zal verbeteren, maar dat het spel nu in ieder geval eerlijker verloopt is al een hele verbetering.

Mooi ontwikkeling. Ik hoop alleen wel dat het spel niet 1000x gaat worden stilgelegd in de toekomst en dat het alleen voor echt bepalende zaken gebruikt blijft worden.

Hopelijk is de vervolgstap dat er nog geen doelpunt toegekend of kaart getrokken wordt, totdat de videoscheidsrechter erover heeft geoordeeld. Vind het maar een rare situatie als iemand eerst rood ontvangt en het daarna teruggedraaid ziet worden. Lijkt me dat het in de koppies van de spelers gaat zitten, omdat het toch hele belangrijke beslissingen zijn.

Edit: het moet dan gaan om discutabele situaties; iets wat de scheidsrechter niet goed kan waarnemen o.i.d. Anders krijg je inderdaad het tafereel dat je het spel te vaak stillegt. Misschien is het een optie om, net als bij hockey, de partijen een beperkt aantal beslismogelijkheden te geven om de videoscheidsrechter in te schakelen.

Uiteraard goed. Alleen oppassen dat de VAR zich niet overal mee gaat bemoeien en zo het spel doodlegt. Ik vind 2 calls per team per wedstrijd het beste systeem.

20 juni 2017 om 12:21

Gisteren een mooi voorbeeld bij de Confederation cup Duitsland - Australië. Op basis van videoreferee had het doelpunt van Australië nooit geteld. Het was overduidelijk een handsbal. Toch wordt het doelpunt toegekend door de videoreferee. We moeten niet zomaar aannemen dat ze gelijk hebben, ook hier kan je over discussiëren. Het zijn tenslotte mensen en mensen maken fouten. Hou het alstublieft bij doellijntechnologie!

Doellijntechnologie, videoreferee...whats next? Stem of bel penalty of niet.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren