Zuid-Korea wil WK organiseren met rivaal: ‘Hopelijk heeft Infantino interesse’

Maandag, 12 juni 2017 om 16:41Chris Meijer • Laatste update: 17:00

Als het aan Moon Jae-in ligt, organiseert Zuid-Korea in 2030 het WK voetbal. De nieuwe president van het land heeft dit aan FIFA-voorzitter Gianni Infantino laten weten. Zuid-Korea is zelfs bereid om het toernooi samen met aartsrivaal Noord-Korea te organiseren, zo schrijft persbureau AP.

“Als buurlanden, inclusief Zuid- en Noord-Korea, een WK kunnen organiseren, dan draagt dat bij aan het krijgen van vrede in de regio. Hopelijk heeft president Infantino daar interesse in”, aldus Moon-Jae-in. Zuid-Korea organiseerde eerder in 2002 al het WK, toen samen met Japan.

Moon trad in mei aan als president en beloofde toenadering te zoeken tot Noord-Korea. Een van de middelen om die toenadering te zoeken, zou dus een gezamenlijk WK moeten zijn. Overigens is Zuid-Korea voorlopig niet de enige gegadigde voor het WK 2030. De FIFA kan verder nog kiezen tussen China of een combinatie van Argentinië en Uruguay.

Wil je meer weten over het voetbal in Noord-Korea? Lees dan onze longread over het land!


Poll

Zie jij iets in een WK dat georganiseerd wordt door Noord- en Zuid-Korea?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

36 reacties (laatste reactie door nijogeth)

Als Noord-Korea hieraan mee wilt doen dan is de rest eigenlijk bij voorbaat al kansloos, dit zou geweldige PR zijn voor FIFA.

Roept wel gelijk de vraag op hoe dat zal gaan met supporters die naar de wedstrijden in Noord-Korea gaan, ze kunnen onmogelijk alle toeristen dan op de huid zitten zoals ze nu doen.

Ook uit een voetbalperspectief kun je vragen stellen over dit plan, Zuid-Korea heeft hem al pas geleden georganiseerd en Noord-Korea is voetballend niks. Om over mensenrechten enzo nog maar niks te zeggen.

Ik zie Noord-Korea dan ook niet hiermee akkoord gaan, maar het zou toch wat zijn als dit het WK van 2030 wordt.

12 juni 2017 om 16:57

Geweldige pr? In welk opzicht? Dit zou eerder de nekslag betekenen. Het laat zien dat ze werkelijk 0,0 eisen stellen aan het toereiken van zo'n toernooi. Buiten dat N-Korea anti-west is, mensenrechten schendt en al jaren uit lijkt te zijn op oorlog, gaat de NAVO dit echt niet toestaan na alle kernproeven van de afgelopen tijd. Dit is niet louter slechte pr, maar ronduit het slechtste idee dat ik dit jaar heb gehoord.

12 juni 2017 om 17:09

Omdat het betekent dat Noord en Zuid-Korea heel nauw gaan samenwerken aan een internationaal evenement. Wat weer betekent dat deze twee landen een hele grote stap naar verzoening zetten, en de FIFA kan dit opeisen.

Ook betekent het dat Noord-Korea ineens de grenzen (gedeeltelijk) moet opengooien en dat de gemiddelde Noord-Koreaan ineens in aanraking komt met allemaal buitenlanders.

De FIFA gaat zo'n kans echt niet laten lopen. Zeker niet aangezien ze al met Qatar hebben laten zien dat mensenrechten schenden absoluut geen probleem is.

12 juni 2017 om 17:15

Als iets onbelangrijks als het WK voetbal kan zorgen voor een klein beetje toenadering tussen deze twee delen van wat eigenlijk 1 land is en zo kan zorgen dat het einde aan deze langdurige oorlog iets dichterbij is, moet je dat natuurlijk altijd doen. Het voetbal zelf en de supporters zijn dan bijzaak. En eventuele andere eisen ook.

En dat zou inderdaad geweldige PR zijn voor de Fifa, de nobelprijs voor de vrede is voor minder uitgereikt.

12 juni 2017 om 17:17

Allemaal leuk en aardig, maar dat zijn fantasieën. Er is nu 0 reden om te denken dat N-Korea ook maar enigszins toe wilt geven.
Die situatie daar kan beide kanten op vallen, en het laatste wat je wilt als grote (voetbal)organisatie is om een WK te organiseren in een land dat in oorlog is.
Of wel soms?

12 juni 2017 om 17:20

En jouw reactie is een van de slechtste dat ik in jaren gehoord hebt. Wist niet dat je pro westers als organiserend land moet zijn om in aanmerking te komen voor WK organisatie. (Zie 'pro westerse' natie Rusland die volgend jaar WK organiseert) En alsof het nieuw is dat een organiserend land mensenrechten schendt. In het verleden met organiserende landen als Brazilie, Chili, Argentinie, Zuid Afrika en Rusland vaak genoeg gezien. Daarnaast is je bewering dat Noord Korea al jaren uit is op oorlog totale onzin. Met wie? Verenigde Staten? Zuid Korea? Dat is toch een kansloze oorlog, aangezien beiden landen in hun eentje vele malen sterker zijn dan Noord Korea. Het enige wat Noord Korea keer op keer aangeeft is dat zij juist omringd worden door vijandigheid van Amerikaanse en Zuid Koreaanse oorlogsschepen. En zij militair zullen antwoorden mocht dat nodig zijn. En voor jouw info, de NAVO staat er volledig buiten van. Het is nog steeds een conflict tussen Noord Korea, gesteund door China aan de ene kant, en Zuid Korea en Verenigde Staten, gesteund door Japan, aan de andere kant. Wist sws niet dat de NAVO tegenwoordig meebeslist bij een WK toewijzing, nieuw voor mij..🤔

12 juni 2017 om 17:49

Psvermaroc,

- Er zit een verschil tussen mijn mening en de acties van de Fifa
- Ik zeg nergens dat het een verplichting is, alleen dat het niet voordelig werkt als een land een beetje de zelfde ideologieen nastreeft, ipv volledig anti te zijn
- Anti-westers van Rusland en Anti-westers van N-Korea zijn bijna begrippen opzich. In Rusland zijn ze er niet blij mee, in N-Korea verbannen ze het
- WK Rusland is een enorm slecht voorbeeld, aangezien niet alleen ik het me de toewijzing oneens ben, maar heel veel mensen (zeker met het gedrag van Putin en na Mh17). Je doet nu net alsof dat een goede keuze is geweest
- Dat iets fout is gedaan in het verleden betekent niet dat het opnieuw kan/moet gebeuren
- En ja, N-Korea is uit op oorlog/bluft om tot oorlog te gaan. Als de US dreigt met militair ingrijpen bij een kernproef, en je het dan alsnog (bijna) zover laat komen...
- Bij de Navo hoort ook gewoon de VS, en reken maar dat zij erboven staan. Jij denkt werkelijk dat ze bij zo'n miljoenen/miljarden-event geen invloed hebben? Naief.

Ik zie geen enkel punt van jou dat kant noch wal raakt. En dan noem je die van mij 1 van de slechtsten... oke dan.

12 juni 2017 om 18:02

Ja idd een slecht idee. De FIFA noe5 zich niet met politiek bezig houden en zo ver mogelijk weg blijven van een se laatst overgebleven communistische bolwerken. Daarbij vind ik Argetinie veel meer een voetballand. Als er geld op tafel komt zal de fifa vast wel weer overstag gaan, maar ik zou he5 een slechte zaak vinden als we naar noord Korea gaan net als het een slechte zaak is dat er een wk komt in Qatar.

12 juni 2017 om 18:44

Nogmaals mijn vriend, de FIFA is een WERELD federatie, geen Westerse voetbal organisatie. Westerse waarden hebben niks te zoeken bij de FIFA, universiele waarden daarintegen wel. Hoor jezelf wel wat je zegt? Noord Korea uit op oorlog hahaha. Met de VS ook nog. Dat is vragen om totale vernietiging. Ze zijn dom daar in Noord Korea, maar zo dom ook niet. Zij willen een kernmacht worden (waar ik totaal niet achtersta) omdat dat de enige manier is om veilig te zijn tegen agressie van buitenaf. De NAVO staat er buiten van nogmaals. Je verwart de NAVO met de VN mijn beste vriend.

12 juni 2017 om 18:47

Alsof de Fifa ook maar in de verste verte iets geeft om mensenrechten... Kijk even waar de wk's van 2018 en 2022 gaan plaatsvinden. Ook in het verleden heeft de Fifa bewezen niets om mensenrechten te geven (bv Argentinie '78, VS '94).

12 juni 2017 om 18:49

Arsen(e)al, Ik denk eerder dat Amerika het land is dat op oorlog uit is. Dat heeft men al meerdere keren laten blijken. En wie bepaalt welk land kernwapens mag testen/hebben? Het is of allemaal of allemaal niet. Niet de VS wel en de rest niet.

12 juni 2017 om 17:35

Rusland, Qatar en dan noord-korea. Het is een stijgende lijn maar niet een gewenste

12 juni 2017 om 17:42

Welnee het zou een enorm risico zijn voor de Fifa. Kijk maar naar het WK in Qatar en de recentelijke ontwikkelingen. Denk niet dat de Fifa happig is om nu een WK in de Korea's te organiseren.

12 juni 2017 om 19:27

Het zou wel mooi passen in het rijtje. Eerst Rusland, daarna Qatar en dan Noord-Korea. Ik vraag me wel af waar je een plek vindt waar het nog slechter is met de mensenrechten voor 2034....

12 juni 2017 om 19:15

Zuid en Noord - Korea zijn officieel nog gewoon met elkaar in oorlog he. Er is een wapenstilstand, maar de grens is nog steeds de meest bewaakte grens ter wereld. Niemand mag Noord Korea in zonder gids, kans dat ze samen een toernooi kunnen organiseren lijkt me echt nihil.

12 juni 2017 om 22:33

Precies. Laatste wat Noord Korea wil is land openstellen voor buitenstaanders. Zie het al voor me dat FIFA hun regels en wensen even voorlegt aan regime in Noord Korea, die dan maar te luisteren heeft. En daar komt nog bij dat het land ook potdicht zit omdat er geen Noord Koreaan uit mag. Met zo'n WK maak je het burgers alleen maar makkelijker om te vluchten. Een idee/droom die dus totaal onwerkelijk en onhaalbaar is.

12 juni 2017 om 19:25

Ik vind het heel mooi bedacht hoor maar het gaat niet werken. Zuid-Korea is een land met de westerse waarde en Noord-Korea een dictatuur die geleid word door een complete gek. Het zou heel mooi zijn als deze landen in vrede samen kunnen leven maar ze zijn zo anders dat het gewoon onmogelijk is.

Natuurlijk zitten we allemaal te wachten op een WK in Noord-Korea. Zuid-Korea heeft het al eerder georganiseerd, het is geen Duitsland of Engeland aan wie je het meerdere keren kan toewijzen. Zou me niks verbazen als China hem toegewezen krijgt, maar de beste optie is natuurlijk Argentinie/uruguay.

12 juni 2017 om 17:57

Er zijn meer mooie opties, in Europa heb je de grotere landen, denk aan Spanje, Engeland, Duitsland en Italia, of een combinatie van kleinere landen. Brazilie, ook al is dat pas geweest, Argentinia, USA en Mexico zijn goeie keuzes, en ook landen als Australia, China en Japan zijn voor mij serieuze kanshebbers.

Voor een redelijk aantal van die landen is er weinig tijd nodig. De USA heeft al genoeg grote stadions, en moet daar enkel het veld tijdelijk aanpassen, van American football naar voetbal. Al zijn die velden misschien wel wat smal. En je hebt natuurlijk Engeland en Duitsland die qua infrastructuur in principe per direct een WK kunnen organiseren.

12 juni 2017 om 18:39

USA is kandidaat voor 2026 als ik me niet vergis. Samen met Mexico of Canada, een van die twee. Een WK in Amerika lijkt me heel mooi. Landen als China en Japan heb ik liever niet. Het klinkt misschien raar, maar de bevolking daar heeft te veel respect voor de tegenstander en de sport. Een beetje vijandigheid hou ik wel van en dat heb je daar nauwelijks. Behalve onderling dan misschien.

13 juni 2017 om 01:27

Afrika is ook nog een optie. Laatste keer was in 2010. Ik denk dat Marokko prima in staat is een WK te organiseren. Evt samen met Algerije. Stadions staan er al in Marokko. Ook Egypte zou dan een optie zijn.

13 juni 2017 om 11:22

Met Algerije? Grens zit al jaren potdicht uit vrees voor extremise uit Zuid Algerije. En dan denk jij dat Marokko bereid is zijn eigen veiligheid te riskeren? Daarnaast zou Algerije nooit zoiets willen, want laatste wat zij willen is dat Marokko reclame aan buitenwereld kan maken en financieel er goed aan kan verdienen, omgekeerd precies zelfde. Die twee landen gunnen mekaar niks, laat staan samen iets organiseren. Hoor hier echt alleen maar de meest onmogelijke ideeën. De combinaties Pakistan/India, Rusland/Oekraine, China/Taiwan zijn toch ook totaal niet realistisch gezien alle zaken die er omheen spelen.

Toen Qatar het WK van 2022 kreeg, grapten we dat Noord-Korea de volgende zou zijn... Stel je voor dat het nog echt gebeurt ook...

12 juni 2017 om 17:03

Neehoor zit nog 1wk tussen

Ik denk nou niet dat het overtuigen van Infantino de grootste uitdaging wordt.

12 juni 2017 om 16:57

Geen probleem toch gewoon 50 miljoen overmaken naar zijn bankrekening,

12 juni 2017 om 17:27

Daarom zeg ik ook dat het niet zozeer moeilijk wordt om Infantino ervan te overtuigen. Het zal waarschijnlijk nog een stukje lastiger worder om 'de Grote Leider' te overtuigen.

“als buurlanden, inclusief Zuid- en Noord-Korea, een WK kunnen organiseren, dan draagt dat bij aan het krijgen van vrede in de regio. Hopelijk heeft president Infantino daar interesse in”, aldus Moon-Jae-in.

Ligt het aan mij, of is dit een beetje vreemd? Dit is stellen dat als Noord en Zuid Korea het WK niet krijgen dat Infantino geen interesse heeft in vrede...

12 juni 2017 om 17:24

Beetje te vergezocht, niet? Je weet wat hij bedoelt. Daarnaast kan het ook dat het mis is gegaan met de vertaling.

Ik zie zoiets de komende jaren absoluut niet gebeuren. Vooral omdat noord-korea niks met het zuiden te maken wil hebben en de regering beweert ook dat zuid-korea een land is waar de mensen het verschrikkelijk slecht hebben. Verder zijn van mensenrechten amper sprake in noord-korea en is vrijheid daar bijna niet aanwezig. Zelfs niet voor toeristen. Maar met de fifa weet je het maar nooit dus wie weet krijgen we een grote verrassing over een aantal jaar.

Dus dan moeten beide landen vriendjes blijven tot minimaal 2026? (2018 in Rusland en 2022 in Qatar) Anders wordt het lastig samen een WK organiseren. Dat wordt de grootste uitdaging dan lijkt me, bijna irreëel. Ik zie ze bij het minste of geringste dreigen naar elkaar....

12 juni 2017 om 19:16

Vriendjes blijven? Ze zijn officieel nog met elkaar in oorloog he, zijn niemand bepaald vrienden nu.

2030 ligt nog behoorlijk ver voor ons, misschien is de situatie dan anders, maar ik denk niet dat het prettig is om daar rond te lopen, zowel als voetballer en supporter. Kan zomaar zijn dat je er niet meer wegkomt

Ik vind het geen slecht idee om toenadering te zoeken tussen deze 2 landen zodat er niet miljoenen mensen doodgaan bij een eventuele oorlog. Maar ik vind het ook wel weer een beetje ver gaan om een WK te spelen in een land waar de bevolking wordt onderdrukt door een compleet gestoorde dictator.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Zuid-Korea

FIFA ranking: 38
8 fans
Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Iran64
4.Syrië1-1
5.Libanon1-1
Voor de complete stand: Kwalificatie WK - AFC

In de wandelgangen

Donderdag 23 september
Het is de vraag of Club Brugge Noa Lang in de komende transferwindow kan behouden. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren