Update: Standbeeld Fernando Ricksen al in de maak na inzamelingsactie

Zaterdag, 25 november 2017 om

Het stadion van Fortuna Sittard wordt mogelijk voorzien van een standbeeld van Fernando Ricksen. Mensen uit Sittard en omgeving zijn een actie gestart om de oud-speler van de Limburgse club op die manier te eren.

Via crowdfunding proberen zij een bedrag van 25.000 euro te verzamelen om het standbeeld te realiseren. Fortuna Sittard en oud-spelers als Mark van Bommel, Wil Boessen en Kevin Hofland hebben al aangegeven de actie te ondersteunen. Ook wordt er overlegd met fans van Rangers FC, waar Ricksen als speler zijn beste periode kende.

Ricksen lijdt al enkele jaren aan de spierziekte ALS. Indien er meer geld opgehaald wordt dan de beoogde 25.000 euro gaat dat naar de Stichting ALS, die onderzoek en een mogelijke genezing van de ziekte ondersteunt.

Update 25 november 21.44 uur - Standbeeld Fernando Ricksen al in de maak na inzamelingsactie
De crowdfundingactie Statue Fernando Ricksem heeft genoeg geld opgehaald om een standbeeld voor Fernando Ricksen te kunnen realiseren. De initiatiefnemers maken zaterdag via social media bekend dat het beeld reeds in de maak is. Fortuna Sittard heeft nog niet laten weten waar het standbeeld precies geplaatst zal worden, maar de verwachting is bij de ingang van het stadion.Gerelateerd

Meer sportnieuws

34 reacties (laatste reactie door ramondiaz)

Mooi gebaar! Als ze het beeld maar niet laten maken door die kerel die Ronaldo heeft proberen na te maken

9 juni 2017 om 15:51

En ik hoop dat Ricksen het beeld zelf nog mag kan zien.

Geweldig initiatief! Neem aan dat az en haar supporters ook willen mee werken hieraan.

9 juni 2017 om 13:49

Ik vind het prima hoor, daar niet van. Maar zoals hier onder geschreven is, ik heb liever dat al het geld dat wordt opgehaald naar een goed doel gaat. Persoonlijk zou ik eerder geld overmaken naar de stichting Als, daar hebben alle zieke mensen profijt van.

Verder uiteraard een mooi initiatief. Kende Ricksen niet als voetballer, maar dat bij De Wereld Draait Door een aantal jaar geleden raakte me diep.

Mooi gebaar, maar mijns inziens misplaatst.

Ik bedoel, heel erg zielig voor Ricksen hoor, dat gun je niemand, maar een standbeeld?

Doneer dat geld voor dat standbeeld dan aan mensen die onderzoek doen naar die ziekte.

Een standbeeld is in mijn ogen meer voor een speler die erg veel betekend heeft voor een club.. Ricksen heeft dat volgens mij totaal niet. Is een 'gewone' voetballer geweest die een uitbundige carriere heeft gehad, zoals velen anderen.

9 juni 2017 om 13:04

Ik denk dat je heel veel kritiek gaat krijgen op wat je zegt maar ben het volledig met je eens. ALS gun je niemand, en het is heel sneu, maar om hem daarom een standbeeld te geven? Persoonlijk hou ik tota niet van het 'pleasen' van ernstig zieke mensen, net zoals dat Britse jongetje dat bij Southampton(?) zoveel aandacht krijgt en als een held wordt behandeld. Het is allemaal een beetje selectief heb ik het idee.

9 juni 2017 om 13:15

Totale waanzin imo wat je hier schrijft. Is idd geen legende ofzo van die club, maar de beste man zet zich, ondanks alle beperkingen en privé ellende die die man heeft, gigantisch in voor onderzoeken naar ALS. Die zet gewoon zijn laatste jaren die die heeft alleen maar in voor het strijden tegen ALS en het inzamelen van geld daarvoor. Eerst inlezen voordat je hier wat neer pent.

9 juni 2017 om 13:37

Oke maar wat heeft dat met mijn reactie te maken? Hartstikke mooi dat ie dat doet, maar verdient ie daarom een standbeeld? Hoeveel mensen zetten zich wel niet in voor bestrijding van ALS of een andere ziekte. Bovendien heeft Ricksen zich z'n levenlang van niemand wat aangetrokken dus dat hij zich nu voor ALS inzet zegt niet zoveel, aangezien hij zelf die ziekte heeft. Logisch dus.

9 juni 2017 om 14:39

Zeiken om het zeiken. Waarom zou je hier iets tegen hebben? Het is voor Fortuna wel degelijk een boegbeeld, samen met van Bommel en Hofland. Het is niet dat daar elk jaar jeugdspelers doorbreken die later in de Europese (sub)top belanden. En die nu aan een vreselijke ziekte lijdt. Jij hebt er toch geen last van mochten ze daar een standbeeld voor hem neerzetten? Het zit je niet in de weg en het is gewoon een soort van eerbetoon richting Ricksen en zijn nabestaanden. Wellicht was dat niet gebeurd zonder zijn ziekte maar dat is nu eenmaal de realiteit. Het versterkt zijn status ook wel enigzins

9 juni 2017 om 16:05

Harrie1610
Probeer zijn hele voetbalcarriere en wat hij heeft uitgevreten eens los te zien van zijn ziekte. Want om dat er allemaal bij te halen, om daarmee de zin of onzin van een standbeeld weg te praten is ook van de zotten.

Ja, hij is niet de enige die zich inzet voor bestrijding van een ziekte. Maar misschien zouden dan alle mensen die zich inzetten tegen ALS of welke ziekte dan ook allemaal wel een standbeeld verdienen. Ipv het als argument nemen en zeggen dat Ricksen hem niet verdient. Dus Fortuna en wat andere mensen regelen het standbeeld voor Ricksen. Voor wie ga jij m regelen dan?

9 juni 2017 om 18:13

Lees je reactie en kan je gedachtengang wel volgen maar ben het er niet mee eens. Heb ook het idee dat dit misschien nog aan je leeftijd ligt, overigens niet bijdehand bedoelt. Naarmate je ouder wordt enmeer mensen met ziektes om je heen wegvallen verandert dat je pespectief wel iets. Plus dat je volgens.mij niet helemaal overziet wat hij voor zijn club betekend heeft.

9 juni 2017 om 22:51

Ik kan je vertellen, ik heb te veel mensen in mijn omgeving weg zien vallen aan ellerlei ziektes. En alsnog heeft dat niks veranderd aan mijn opvatting dat we zieke mensen niet moeten verheerlijken, alleen omdat we ziek zijn. Lijkt me sowieso vreselijk, dat pas wanneer je doodziek zijn, mensen interesse in je hebben en pas het goede wat je gedaan hebt gaan waarderen. Dus nee, het heeft niks met mijn leeftijd (21) te maken.

9 juni 2017 om 13:15

Compleet eens, dit standbeeld wordt nu enkel geregeld omdat hij ziek is, maar dat lijkt me niet de juiste reden en dan kan je het geld inderdaad beter in onderzoek steken of zelfs direct aan Ricksen geven..

9 juni 2017 om 16:08

Prima toch. De mensen die dit beeld regelen, hebben als doelstelling dit te doen voor de mens Ricksen. De doelstelling was niet om te doneren aan een goed doel. Maar behalve dat ze een mens willen "eren", mooier nog; als er dan nog geld over is gaan ze t doneren aan een goed doel. Wat is daar nou mis aan?

Dat zie ik jou nog niet doen.

9 juni 2017 om 13:54

Sorry, maar ik kan me niet helemaal vinden in je comment. Dit gebeurd via een crowdfunding dus mensen willen doneren of laten het. Het is een mooi gebaar.
Tuurlijk moeten we blijven investeren in onderzoeken, maar het is ook humaan om individueel een steentje bij te dragen. Via crowdfunding worden zieke mensen in het buitenland behandel omdat ze hopen dat ze nog gered kunnen worden. Terwijl mensen dit geld ook hadden kunnen investeren in een onderzoek.

Ik vind het prachtig dat mensen zowel in onderzoek geld steken of mensen helpen die het nodig hebben.
Ricksen kunnen ze allicht met onderzoek nu niet meer helpen, maar deze maan heeft deze ziekte de landelijke aandacht kunnen geven die het verdient. Daarom alleen al vind ik het een prachtig gebaar dat hij een standbeeld krijgt.

9 juni 2017 om 13:58

Snap je gedachtegang maar niet met jou eens.

Wat het geval van Ricksen bijzonder maakt is de manier waarop hij zijn ziekte draagt. Het gaat niet om zijn sportieve prestaties maar om zijn doorzettingsvermogen en positiviteit onder vreselijke omstandigheden. Hij is hiermee een voorbeeld voor velen en laat een ongekende kracht zien. Een standbeeld gun ik hem daarom van harte!

9 juni 2017 om 15:50

Ik snap je wel, maar je kan daarentegen ook zeggen dat Ricksen met zijn openheid en strijdbare karakter juist veel voor ALS en de stichting ALS heeft betekend. In dat opzicht vind ik dat hij eerder een standbeeld verdient dan vele anderen die er één hebben gekregen.

9 juni 2017 om 16:05

Hij heeft toch best wat betekend voor de Rangers? Onder andere speler van het jaar in de Schotse competitie geworden en wel het een en ander gepresteerd daar hoor.

Echter, het geld blijft natuurlijk misplaatst. Een standbeeld gaat niemand helpen die ziekte te overwinnen. Ben het met je conclusie eens, met je argumenten minder.

9 juni 2017 om 18:35

Nu weet ik wel dat jullie Ajaxcieden neerkijken op alles wat niet bij Ajax heeft gespeeld maar voor Fortuna is Ricksen wel degelijk een icoon. Hij speelde bij grote clubs en voelde zich niet te groot om terug te keren op het oude nest in de kelder van het betaalde voetbal. Met zijn fighting spirit was hij mede-verantwoordelijk ervoor dat Fortuna niet naar de amateurs degradeerde een paar jaar terug. Van Bommel is een psv-er geworden, van Marwijk zit liever op de tribune bij Mvv maar Ricksen is altijd een Fortunees gebleven!

Of hij daarvoor een standbeeld verdiend is een andere discussie maar voor Fortuna is Ricksen zeker niet "gewoon".

Ik ben nooit een voorstander geweest van standbeelden. Vind dat altijd iets eng uitstralen. We leven in een tijd van foto's en als je iemand wil opzoeken kan dat in een fractie van een seconde via het web. Dus wat is het nut nog van een standbeeld? Geen flauw idee eigenlijk.

9 juni 2017 om 14:22

Serieus? Het gaat niet om iemand eventjes willen zien. Het gaat om iemand eren. Iemands band met iets eren. Kom zelf uit Kerkrade, waar bijvoorbeeld een enorm standbeeld van een mijnwerker in het centrum staat. Zullen we dat dan ook maar gewoon slopen en vervangen met een uitgeprint fotootje?

9 juni 2017 om 14:40

Daar zeg je al wat ik probeer te zeggen, maar je leest er over helaas...

9 juni 2017 om 16:01

Nee, je probeert niets te zeggen want het slaat nergens op. Je schrijft letterlijk 'wat is het nut nog van een standbeeld'.

9 juni 2017 om 23:20

Als je het niet snapt laat je het vallen en ga je lekker knikkeren.

Iedereen moet eens ophouden door te zeggen dat ze het misplaatst vinden dat hij een stambeeld krijgt en dat het geld beter besteed kan worden voor onderzoek naar ALS. Ja, eens dat geld op betere manieren besteed kan worden. Maar dit is een initiatief van mensen die ontroerd zijn door Ricksen en hem een eerbetoon willen doen. Door al dat geklaag van mensen over wat wel en niet goed is, krijgt dit super mooie initiatief (met bijhorende aandacht voor ALS) een hele slechte bijsmaak. Bemoei je er gewoon niet mee als je zelf niet doneert. Ik kan mijn geld ook beter besteden maar als ik een goude afdruk van mijn kont wil laten maken bepaal ik dat zelf en hoef ik van niemand kritiek te hebben.

9 juni 2017 om 18:41

Waarom moet het een standbeeld zijn? Die moet je verdienen. Waarom geen vernoeming in het stadion of een straatnaam? Een standbeeld is voorbehouden aan mensen met een enorme staat van dienst.

9 juni 2017 om 18:48

Wat zeg ik nou net? Als je reageert, lees dan eerst mijn reactie. Waar staat dat in het wetboek? Straatnamen is voor iedereen voorbehouden zeker? En een tribune naar iemand vernoemen is helemaal lekker haha

Het moet niet gekker worden. Met alle respect voor Fernando en zijn ziekte maar een standbeeld is voor mensen die iets bijzonders hebben gepresteerd. Zuipen, roken, gokken en hoeren wippen vind ik niet bijzonder.

Ricksen krijgt dit standbeeld omdat hij de verpersoonlijking is van de spirit waar Fortuna het tegenwoordig van moet hebben ...vechten en nooit opgeven.
Dit heeft hij in zijn carriere gedaan door onder andere nog 3 jaar bij Fortuna te komen voetballen terwijl we onderaan de jupiler league bungelden......welke international heeft dit in nederland dan nog gedaan.
Dat velen hem een held noemen vind ik onterecht want een held ben je als je anderen het leven red.
Zo een standdbeeld zal in de toekomst een focalpoint bij activiteiten van de supporters worden.
En als we alle beelden gaan slopen in nederland van personen die geen voorbeeldig leven hebben gevoerd dan...alle leden van het koningshuis en van de VOC tegen de grond ,die hebben echt meer uit gevreten dan Fernando.

Wat een gezeur van mensen. Wat mij betreft krijgt iedereen die aan als lijdt een standbeeld. Wat een verschrikkelijke lijdensweg moet dat zijn. Erger kun je het niet treffen.

Afschuwelijke ziekte natuurlijk...mooi initiatief van de mensen

Wat een zure mensen hier, als er mensen willen doneren voor een standbeeld ter ere van Ricksen is dat toch prima. Dat geroep over wat iemand prive doet of heeft gedaan slaat nergens op, Ricksen heeft een verschrikkelijke ziekte net als veel minder bekende Nederlanders en de waardige en sterke manier hoe hij met deze ziekte omgaat is heel bijzonder en zorgt ervoor dat deze ziekte aandacht krijgt waar ook de mensen die anoniemer door het leven gaan met ALS profijt van kunnen hebben. Aandacht betekent dat er meer awareness komt en dat heeft vaak tot gevolg dat instanties meer bereidheid tonen om te investeren in onderzoek om deze ziekte te kunnen behandelen. Prima initiatief dit.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Fortuna Sittard

Stand
Actuele wedstrijden

271 fans
Coach, 42 jaar
SeizoenClub
2018- PSV
2017-2018 PSV U19
2012-2013 PSV
2011-2012 AC Milan
2006-2011 Bayern München

In de wandelgangen

Zaterdag 19 oktober
Kai Havertz staat in de belangstelling van Paris Saint-Germain. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren