‘Bergkamp bleef buiten schot, wanneer gaat hij eens zeggen wat hij vindt?’

Donderdag, 8 juni 2017 om

Dennis Bergkamp, assistent-trainer bij Ajax, zou een rol hebben gespeeld bij het vertrek van trainer Peter Bosz naar Borussia Dortmund. Zelf ontkent de oud-international aangestuurd te hebben op een vertrek van de coach, al was er wel degelijk sprake van een verstoorde verhouding binnen de technische staf. Van een onwerkbare situatie wilde algemeen directeur Edwin van der Sar niet spreken, maar duidelijk was dat het voor iedereen het beste was als Bosz en diens assistent Hendrie Krüzen zouden vertrekken. Henk Spaan, columnist voor Het Parool vindt het tijd dat Bergkamp verantwoording gaat afleggen voor zijn acties.

Bergkamp loopt al jaren rond op De Toekomst en zag veel trainers en assistenten komen en gaan. “Toen Wim Jonk en Bergkamp hun eerste ontslaggesprek voerden, hadden ze daarvoor nog een mental coach nodig: Derk de Kloet deed het woord, Dennis en Wim keken zwijgend toe hoe de bijl viel in de nek van Robin Pronk. Er zouden meer capabele trainers volgen”, schrijft Spaan. “Trustfull, weggewerkt op De Toekomst, werd door Frank de Boer teruggehaald. Dat beviel Spijkerman en Bergkamp niet, dus het doodzwijgen begon. Het leidde tot een breuk in de vriendschap tussen Spijkerman en De Boer.”

In de zomer van vorig jaar werd Bosz aangesteld en hij nam met Krüzen zijn eigen assistent mee. “Daar kwam het duo Spijkerman/Bergkamp niet tussen. Het grote zwijgen viel weer als de nacht, en voor de zoveelste keer bleef Bergkamp buiten schot, veilig achter de rug van Spijkerman”, aldus Spaan. “Wanneer gaat hij eens zeggen wat hij vindt? Wie zo veel macht uitoefent, zou best verantwoording van zijn acties mogen afleggen.”Gerelateerd

66 reacties (laatste reactie door malworld)

ik denk dat dit geen toeval is. dit is al het zoveelste probleem waar bergkamp in genoemd wordt. een zeer zekere legende, maar toch een nare man om mee samen te werken denk ik.

8 juni 2017 om 09:55

En dat concludeer jij op basis van een artikel boordevol met insinuaties?

1) Hoe weet Spaan dat Jonk en Bergkamp zwijgend toekeken bij een ontslaggesprek?
2) Doodzwijgen van Bergkamp en Spijkerman richting de Boer? Het kan aan mij liggen, maar tijdens de wedstrijden zeg ik meer dan voldoende interactie tussen die drie. Bij winst werd ook gezamelijk gejuicht.
3) Op basis waarvan kan geconcludeerd worden dat Bergkamp zoveel macht uitvoert?

Zoals alles wat Spaan vertelt. Meestal sprookjes, maar als je maar vaak genoeg heel veel in het blinde weg roept zal je heus ook weleens iets zeggen wat klopt. Dat die man gewoon zijn mond gaat houden. Of zoals een echte journalist eens een keer met feiten en bewijzen gaat komen. Dat doet hij niet tot nooit. Kan beter bij de privé gaan werken.

8 juni 2017 om 15:46

Rochus, hoe weet jij dat het niet waar is? Feit is dat Bergkamp na het vertrek van De Boer opeens commentaar op het spel leverde. Feit is dat Jonk, Trustfull en Bosz tegen hun zin zijn weggegaan. If it looks like a duck and it quacks like a duck...

8 juni 2017 om 17:38

Zo en dat koppel jij allemaal aan Bergkamp? Op basis van wat? If you tell bullshit you get bullshit.

8 juni 2017 om 17:45

Wie het ook is, het is wel opvallend dat het weer onrustig is bij Ajax en het technisch hart. Waarom is het bestuur niet achter Bosz blijven staan? Hij deed toch waar hun en de supporters om vroegen? Presteren met aantrekkelijk voetbal, Ajax weer Europees op de kaart zetten. Waarom dan hem alsnog de deur uit begeleiden met het voorspelbare smoesje dat hij niet te houden was etc.. Je kan dus alles wel recht praten wat krom is maar er zit iets niet goed. Dus geef mij maar aan waaraan het dan wel kan liggen, ben benieuwd naar je analyse.

8 juni 2017 om 10:11

Aan wie moet hij dan verantwoording afleggen. Henk Spaan. Of gewoon aan de directie? Dat laatste is logischer binnen de meeste bedrijven.

8 juni 2017 om 10:21

@barcalm10

Nee het natuurlijk is het geen toeval dat Bergkamp steeds wordt genoemd. Hij is namelijk als lid van het technisch hart de verbindendingpersoon tussen de afdelingen bij Ajax en bovendien als spitsentrainer onderdeel van de technische staf. Hij raakt dus hoe dan ook betrokken als uitvoerder van deze functies.

In sommige media lijkt er bewust een bepaald beeld van hem te worden gecreëerd alsof hij veroorzaker van conflicten. Tamelijk ongenuanceerd en op basis van verdenkingen, lijkt de publieke opinie te worden bespeeld, met de Telegraaf, Voetbal International, Spaan en Voetbal Inside voorop.

Na Overmars, die als hoge boom werd verweten geen geld te willen spenderen, waar eigenlijk de RvC opdracht toe gaf, kan er nu minder kritiek op geleverd op hem worden geleverd en wordt Bergkamp nu afgeschilderd als de volgende kwade genius en nare man.

Door over vermeende conficten bij Ajax of andere topclubs berichten en suggereren, dat men van de hoed en de rand weet bij de interne aangelegenheden bij clubs, krikt men kijk- en verkoopcijfers op. Niemand van ons kent Bergkamp persoonlijk, dus oordelen over het karakter en functioneren is enkel op basis van de geschepte beeldvorming in de media.

8 juni 2017 om 13:33

@buitenspelval, Die eeuwige onrust die bij Ajax rondwaard, komt bij de vereniging vandaan. Mensen die daarvan lid zijn vinden zitten daar voor hun ego en vinden dat ze inspraak zouden moeten hebben en dat anders moet. Daar komen ook al die zgn kampen vandaan.

De media die jij noemt en deze hetze veroorzaakt heeft geen ingang meer bij Ajax zelf, Spaan ook niet, en moet het hebben van deze roddeltantes binnen de vereniging Ajax. Alles voor de hits, kijkcijfers en krantverkoop. Dat Ajax daarbij schade oploopt, zoals nu, deert ze niet. Kwalijke zaak, zeker omdat ze niet aan hoor/wederhoor doen.

8 juni 2017 om 14:13

Dat er van alles fragmentarisch vanuit verschillende 'informanten-bronnen' naar buiten sijpelt lijkt zeker zo. De media trekken uit deze 'welingelichte bronnen' hun conclusie c.q. maken er een mooi verhaaltje omheen wat goed verkoopt en hopen zo en passant clubleden, die ze minder welwillend zijn uit te schakelen door zwartmakerij.

Deze informanten uit verschillende kampen, die bevriende Ajaxwatchers van zgn eigen 'waarheden' voorzien, hebbeninderdaad allemaal een eigen belang. Ajax heet niet voor niets een wespennest te zijn waar politieke achterklep en dolksteken in de rug schijnbaar voor sommigen leden een legitiem instrument zijn om anderen uit te schakelen en hun eigen positie te verstevigen.

Ik vind het de laatste decennia behoorlijk storend, hoe eerdergenoemde media constant bezig zijn om conflictsituaties te creëeren en moedwillig een bosbrand op laten laaien, wanneer er ergens een vonkje vuur is. En meer nog stoort het me hoe vervolgens de beeldvorming rond de club de publieke opinie bepaald.

Ik heb de indruk dat echte Ajacieden als Bergkamp, Van der Sar en Overmars, die het beste met de club voor hebben en de afgelopen jaren goed werk hebben verricht en Ajax zowel sportief als finacieel weer omhoog hebben weten te helpen. Al die kritiek verdienen ze in mijn ogen dan ook niet.

Ze zullen best stuk voor stuk hun eigenwijsheden en hebben, maar hoe ze vaak ook zelfs door een deel van de eigen aanhang worden neergezet als nare en egoïstische lieden, dat snap ik totaal niet.

8 juni 2017 om 10:35

Helemaal mee eens, bergkamp lijkt mij iemand die een eigen visie heeft en wanneer daar van afgeweken word die gene probeerd weg te werken. Dan heb ik 1 advies: word zelf hoofdcoach!

8 juni 2017 om 11:46

@@dennisbergkamp
Een hoofdcoach die vliegangst heeft. Hoe zie je dat voor je? Met de auto naar een uitwedstrijd in Roemenie of Turkije?

8 juni 2017 om 18:31

Het is wederom dezelfde Jonk kliek die nu zonder feiten kritiek zit te spuien. Bergkamp was verantwoordelijk voor het begeleiden van de jeugd naar het eerste en voor individuele training. Op wedstrijddagen was Bergkamp niet betrokken bij het eerste elftal en zat hij geeneens op de bank.

Bergkamp was verantwoordelijk voor het brengen van de jeugd zoals El Ghazi, Tete, Riedewald en Bazoer. Bosz zag het in hun niet zitten en koos liever voor huurspeler Traore op rechts ipv El Ghazi, Schone op het middenveld ipv Bazoer, omscholen van aankoop Sinkgraven als licksback ipv Riedewald.

Uiteindelijk zijn Bazoer en El Ghazi tijdens het seizoen verkocht en willen Tete en Riedewald nu weg. Is toch niet zo raar dat Bergkamp dan soms wel eens een pittige discussie heeft met Bosz over de jeugdspelers?

Goed dat dit eens aan de kaak gesteld wordt.

Stille Willie was een begenadigd voetballer en Ajacied, maar toont nu vele negatieve en eigenlijk achterbakse karaktertrekjes.

Cruyff-Jonk-Trustfull-Bosz who's next....

8 juni 2017 om 10:46

Hij uit zich niet in de media, dus waar haal je precies die vele negatieve achterbakse karaktertrekjes vandaan? Het zijn altijd verhalen van anderen, want Bergkamp bemoeit zich niet met de media. Natuurlijk zal er wel iets spelen, maar wat jij zegt valt niet te onderbouwen.

8 juni 2017 om 11:22

Waar Spaan nog genuanceerd is en vraagt om openheid bij Bergkamp, doe jij aan karaktermoord op basis van he-le-maal niets!

Cruyff's vertrek had te maken met Jonk's vertrek en hoewel ik daarvan baal, ligt de schuld daarvan grotendeels bij Jonk, omdat Jonk zich terugtrok, zijn eigen pad koos en niet meer deelnam aan vergaderingen van het TH. Dat was heel erg onprofessioneel van Jonk, die de communicatielijnen ten aller tijden open had moeten houden.

Trustful is vertrokken met FdB en had nooit meer toegevoegd moeten worden aan de technische staf van Ajax 1. Door Orlando's toedoen liet FdB de Ajaxfilosofie los en ging oppportunistisch en met de punt naar voren spelen. Trustful's manier van werken past niet bij Ajax.

Bosz gaat weg omdat hij bij een topclub terecht kan, en om geen andere reden. Totdat Dortmund kwam was er niets aan de hand en hoorde je niemand.

8 juni 2017 om 12:18

Jonk heeft zich terug getrokken omdat er niet aan het plan werd gehouden. Er waren afspraken dat er volgens een bepaalde lijn zou worden getraind, beleid bepaald zou worden etc. maar daar werd door de Ajax leiding vanaf geweken. Binnen Ajax werden dus al twee koersen gevaren. Een in de lijn van Cruyff/jonk en 1 door de directie/de Boer. Vandaar dat Jonk niet meer aanschoof bij het overleg, en later helemaal is opgestapt. Het was een onwerkbare situatie. Dit is het verhaal wat ik onlangs hoorde van het team Jonk (nu Cruyff football).

8 juni 2017 om 12:57

@atleticofc, dat klopt inhoudelijk helemaal. Jonk had 100 procent gelijk over de afspraken t.a.v. het jeugdbeleid en het aankoopbeleid, maar dat is geen reden om weg te blijven bij vergaderingen en niet meer te communiceren. Dat is werkweigering en vragen om ontslag. Jonk had de rug recht moeten houden en moeten blijven strijden om zijn/cruyff's idealen.

Ik hoop nog steeds dat het TH en Jonk het uit kunnen praten en de samenwerking gaan hervatten, maar dat zal ijdele hoop zijn.

8 juni 2017 om 13:39

Het technische hart was geen formeel iets met duidelijke taakverdelingen. Dus dat er daar niet aangeschoven wordt kan niet worden gezien als werkweigering aangezien het niet specifiek bepaald is. En het th en jonk zullen nooit de samenwerking hervatten omdat BERGKAMP EN CO NIET DE CRUIJFF VISIE WILLEN VOLGEN. misschien dat je het zo begrijpt. Dat is ook de reden dat cruijff vertrok en waarom jonk tegen de stroom in ging.

8 juni 2017 om 18:34

Wat een onzin, drie directeuren hebben formeel aan Jonk gesteld dat hij verplicht was om te overleggen met het technisch hart. Hij bleef meer dan een jaar weigeren. Zelfs van de Sar heeft nog alles geprobeerd maar ergens houdt het op.

Maar beste Henk, aan wie moet Bergkamp dan verantwoording afleggen? Toch niet aan jou als journalist zijnde? Want dan kan hij aan de gang blijven. Ik mag aannemen en hopen dat binnen ajax heldere afspraken zijn over dit soort zaken en dat de verantwoordelijken hun rol pakken. Niemand doet binnen een organistie iets geheel op eigen houtje. Niet Bergkamp en zelfs Cruijff lukte dat niet

8 juni 2017 om 10:05

Daar ben ik ook benieuwd naar aan wie Bergkamp en de andere leden van het TH verantwoording af moeten leggen. Niet aan vd Sar want die zit zelf in het TH. Aan de RvC wellicht?

8 juni 2017 om 10:39

vd sar aan rvc. Bergkamp heeft een soort van vrije rol bij ajax bemachtigd, dit is al jaren bekend. heeft geen directe leidinggevende, is ook van niemand echt de baas. dit valt toch al langer op? said ouali nieuwe hoofd jeugdopleiding, eerste interview met hem, zit die Bergkamp er naast. dat was net na jonk affaire zie ajax tv archief. Cruijff bracht hem samen met Jonk, die trekt z'n bek wel open, goed voor de balans. Maar Jonk is weg, JC14 is overleden en Bergkamp denkt dat die de Messias is.

8 juni 2017 om 10:48

Van der Sar zit niet in het technisch hart. Hij is voorzitter, maar geen onderdeel. Het technisch hart is een orgaan dat bestaat uit de hoofdcoach, Overmars als Directeur spelersbeleid, Quaali als hoofd opleidingen en Bergkamp als verbindingspersoon tussen de jeugopleiding en het eerste elftal.

8 juni 2017 om 11:05

@laviola89

Het klopt niet dat Cruijff Bergkamp samenbracht met Jonk.

Bergkamp en Cruijff waren de intitiators van het plan Cruijff en het was Bergkamp die Jonk er later bij haalde. Dat je stelt dat Cruijff Jonk naast Bergkamp zette voor de balans slaat nergens op.

Dat hij een vrije rol heeft bemachtigd is onzin, het organigram komt voort uit het plan Cruijff, de enige en alom bij Ajax geaccepteerde Messias. Ook Bergkamp heeft vaker te kennen gegeven niet meer dan een volgeling te zijn.

Cruijff trok zich terug, omdat men bij Ajax niet elk onderdeel van de organisatie op de schop wilde gooien, Cruijff wilde liefst alles vernieuwen, als een olifant in een porseleinkast, Ajax was meer gematigd.

Ajax vond Jonk doorslaan in veranderingen, zoals het op eigen houtje aannemen van een hele kolonie performancetrainers, die niets met voetbal van doen hadden.

Jonk wilde verder vooral doorstroom uit de jeugd, ook al was dat voor bepaalde posities kwalitatief ontoereikend en waren er versterkingen gewenst door de hoofdcoach. Daarover bestonden meningsverschillen, waarop Jonk de deur op De Toekomst afsloot en dacht op zijn eigen manier zijn toko te mogen bestieren.

Verder is het niet raar dat Bergkamp naast Quaali werd geposteerd, hij is namelijk mede verantwoordelijk als verbindingsman en vertegenwoordiger van het technisch hart voor de opleiding.

8 juni 2017 om 13:41

Leuk dat iemand aangeeft een volgeling te zijn, maar dat is bergkamp dus niet...

1. laat het duidelijk zijn dat Bergkamp alleen binnen Ajax alleenverantwoording hoeft af te leggen. en misschien gewoon al heeft gedaan. Ajax heeft aandeelhouders ena ls die uitleg willen zullen ze die vast wel krijgen.

Maar ik snap niet dat er allemaal oud profs op bestuurlijke functies zitten bij Ajax. Het waren geweldige voetballers ja. Maar dat is wel heel wat anders dan iets besturen en in een directie zitten. Hebben ze 0 ervaring mee en ook nog eens nooit voor geleerd.

Dat je ze binnen de club houd snap ik wel, maar wat is het idee er achter ze zo'n functie te geven?

8 juni 2017 om 13:47

Aandeelhouders krijgen vaak mooie verhaaltjes voorgeschoteld die nergens op slaan... en in principe zijn er met vd sar en overmars maar 2 echte oud voetballers in bestuurijke functie. Waarvan 1 technisch directeur is wat je vaker ziet en waar vd sar gewoon een opleiding heeft gevolgd aan de cruijff academy voordat hij aangesteld werd. En het idee is dus om zoveel mogelijk beslissingen uit een voetbalstandpunt te nemen ipv uit zakelijk standpunt.

Columnisten baseren hun verhalen vaak of regelmatig op horen zeggen. Ze zijn er nooit bij geweest dus het is koffiedik kijken. Op zich kan je op basis van horen zeggen een hypothese uitspreken alleen wordt deze door lezers dan weer als waarheid gezien. Ik weet het niet of het waar is. Mocht het waar zijn dan zou dat een kwalijke zaak zijn en getuigt het niet van professioneel gedrag. En tot slot en zeker niet onbelangrijk Dennis Bergkamp heeft naar niemand verantwoording af te leggen enkel naar zijn leidinggevende.

Tja, ik zou ook wel eens willen weten wat er nou precies aan de hand is (geweest). Best "vreemd"dat Bergkamp z'n naam steeds genoemd wordt als het gaat om dit soort dingen. Aan de andere kant heb ik ook het idee dat Bosz het niet zo heel erg vond om "de verstoorde relatie" als reden te gebruiken om weg te willen/kunnen. En dat ie weg wilde is ook best begrijpelijk. Voor zo een grote salarisverhoging zou ik ook snel weg zijn geweest! Wat mij betreft stellen ze zo snel mogelijk Keizer aan, zijn we voorlopig van het gezeik af.

Het hele probleem is dat assistent-trainer Bergkamp verantwoording af dient te leggen aan het technische hart, waar hij zelf dus ook in zit. Beetje lastig om in die constellatie verantwoording af te leggen. Spaan's verhaal moet dan ook met een cynische ondertoon gelezen worden om t te begrijpen.
Dat maakt t voor een trainer van buitenaf dus lastig om hoofdtrainer van Ajax te worden. Dus zo wordt Ajax gedwongen om te kiezen voor eigen kweek trainers.

8 juni 2017 om 10:48

Cruijff heeft nu eenmaal deze structuur van bovenaf opgelegd zonder al teveel invulling aan de verantwoordelijkheden of taken te geven. Volgens ingewijden betrof het hele plan-Cruijff niet meer dan een A4tje opgesteld door schoonzoon Todd Beane.

Het is natuurlijk vragen om problemen als een hoofdtrainer een assistent heeft die in lijn beslissingen kan nemen over deze hoofdtrainer om de "cultuur te bewaken".

8 juni 2017 om 11:12

Het Plan Cruijff lijkt in de praktijk niet veel meer in te houden dan "zet een aantal ex-topvoetballers bij elkaar en met hun voetbalintelligentie vogelen ze het samen wel uit in vrede en harmonie"

Nou volg ik Ajax al bijna veertig jaar, en ik kan me geen periode voor de geest halen waar het niet bol stond van geruzie, gerommel, en strijd tussen verschillende kampen. En desondanks wordt er prima gepresteerd, dat is de clubcultuur. Een beetje ervaren supporter zal hier ook niet meer van opkijken.

8 juni 2017 om 11:41

Wisconsin,

Voor een trainer wordt aangetrokken word eerst de Ajax speelwijze besproken, waarbij ook doorstroom van eigen jeugdspelers aan de orde komt.

Als er op een bepaalde positie niet een talent is met het vereiste niveau voor het eerste, kan er een speler aangetrokken worden die een directe versterking is voor het eerste.

Afgelopen keren is er in de gesprekken met Bosz wel er op aangedrongen dat jeugdspelers ook hun kansen krijgen als de mogelijkheid zich voor doet.

Bij een aantal EL wedstrijden had Bosz liever niet zo veel jeugdspelers in het eerste om andere spelers rust te gunnen, hij is toch meegegaan met het advies van Bergkamp en de assistenten.

Die EL wedstrijden werden met mooi en attractief voetbal gewonnen, in de beker liep het fout.

Ook bijvoorbeeld na de wedstrijd tegen Schalke uit werd Bosz gevraagt om wat meer jong Ajax spelers in te brengen, Bosz handelde tegen het advies van Bergkamp en de adviezen in en Ajax verloor een cruciale wedstrijd tegen Psv.

Cultuur bewaken van de club is heel belangrijk, ook op de punten attractief voetballen( deed Bosz uitstekend ) en goed luisteren naar de adviezen van de Cultuurbewakers.( of zorgen dat je met overtuigende argumenten komt waarom jij het op jouw wijze doet)

Als je je niet kan schikken naar de werkwijze bij Ajax, moet je er niet aan beginnen.

Vind het jammer dat Peter weg is( niemand is volmaakt), maar we moeten verder.

Toen bleek dat Bergkamp niet de ambitie had om hoofdtrainer te worden was ik zo blij. Er zijn maar weinig voetballers waar ik als kind zo van genoten heb als Bergkamp en ik was bang zijn status als voetballer zou afbrokkelen door zijn prestaties als trainer, net zoals eerder bij Van Basten was gebeurd. Maar nu gebeurt het alsnog door zijn conflicten als assistent :S

Waar rook is, is vaak ook vuur.... Im just saying... Hoor de naam van Bergkamp te vaak "negatief" vallen vund ik persoonlijk. Goede voetballer geweest dat is allemaal leuk en aardig maar als je met zoveel mensen steed een conflict krijgt moet je misschien toch bij jezelf te raaden gaan. Kan volgens mij niet zo zijn dat iedereen er alleen maar naast zit en hij hwt altijd bjj het rechte eind heeft!

8 juni 2017 om 10:29

Mooie dooddoener. Media en supporters zoeken gewoon een zondebok en blijkbaar is dat Bergkamp. Het is niet gebaseerd op feiten, slechts op vermoedens. Kwalijk, maar blijkbaar is dit de normale gang van zaken vandaag de dag.

8 juni 2017 om 13:50

Het zijn echter geen vermoedens meer... hij heeft gewoon meerdere keren aangetoond voor problemen te zorgen en is zelfs de schuldige aan het vertrek van cruijff...

8 juni 2017 om 18:58

Er is helemaal niets aangetoond. Indianen verhalen achteraf uit het kamp Jonk en wat journalisten. De enige reden dat Jonk weg moest was omdat hij weigerde te vergaderen het het technisch hart. Drie directeruen hebben hem geprobeerd te bewegen maar hij bleef weigeren. Dan houdt het gewoon op.

Maar dit jaar was het gewoon koek en ei was, nergens was ook maar een wanklank te bespeuren. Ja bij de jeugdspelers die erbuiten vielen zoals Bazoer, El Ghazi, Tete en Riedewald dar zat wel spanning. En dat Bergkamp zich daarmee bemoeide was helemaal terecht, dat was zijn functie namelijk.

Bosz heeft zelf gekozen voor een kans bij Dordtmund, Ajax wilde dat niet en vroeg zelfs miljoenen euros als afkoopsom.

Stelletje ouwe wijven daar met dat geroddel en gesteek in de ruggen.

Bergkamp moet naar buiten toe juist helemaal niet zeggen wat ie vindt. Daar zijn andere mensen voor.

8 juni 2017 om 11:18

Moeten andere mensen zeggen wat Bergkamp vindt? Is Bergkamp z'n tong verloren?

8 juni 2017 om 11:21

Zou wat worden als elke medewerker naar buiten toe zijn mening gaat geven. Neem aan dat Ajax een duidelijke communicatiestructuur naar buiten toe heeft. Met Van der Sar en Overmars als woordvoerders.

8 juni 2017 om 11:43

Bergkamp is natuurlijk niet iedere Nederlander. Bergkamp heeft blijkbaar een dikke vinger in de pap bij Ajax. Van uit verschillende bronnen wordt toch gemeld dat Bergkamp bij veel conflictsituaties betrokken is. Bosz is niet de eerste trainer waar Bergkamp "problemen" mee heeft. Het is niet zo raar hoor als Bergkamp een keer z'n licht laat schijnen over de situatie.
Alleen zit Bergkamp liever in z'n grot afgeschermd van alles wat maar naar media ruikt verborgen. Voetbal is een miljarden business Ajax een miljoenen bedrijf en Bergkamp verdiend tonnen met z'n werk dus zou het niet vreemd zijn als hij af en toe zijn licht liet schijnen over zijn standpunten.
Bosz benaderde de Cruijff visie er dicht en blijkbaar was Bergkamp niet tevreden met Bosz, wat heeft zich daar afgespeeld?

8 juni 2017 om 11:49

Tornado72,

Bergkamp en assistenten praten met de trainer en zijn staf, de buitenwereld is voor Bergkamp totaal niet belangrijk.

Een aantal adviezen werden niet gevolgt, daar hoorde niemand Bergkamp over zeuren.

Bergkamp kon zeker Bosz wel waarderen, alleen je bent cultuurbewaker of niet.

De adviezen die wel door Bosz werden gevolgt en waarvoor hij de credits kreeg, hoorde je Bergkamp ook niet dat het zijn adviezen waren.

Bergkamp heeft een rol op de achtergrond, dat past ook bij hem en hij doet dat ook meer dan goed.

8 juni 2017 om 12:32

Dat zogenaamde cultuurbewaker zijn vind ik maar een vaag begrip.
Welke cultuur? Bosz benaderde de visie van Cruijff erg nauw, Jonk werkte volgens mij volgens de visie die Cruijff voor Ajax in gedachten had? Beide worden er mede door invloed van Bergkamp uitgeknikkerd wat op zich vreemd is als ze de Ajax cultuur (cruijff erfenis) zou nou volgen? wat hebben deze mannen fout gedaan in de ogen van Bergkamp?

8 juni 2017 om 12:53

tornado72,

cultuurbewaker is eigenlijk o.a. wat je ook al zegt, de aanvallende manier van spelen, de visie van Johan en Jonk volgde die visie zeer nauwkeurig.

Er was alleen een ding waarvan Cruijff zei als je een speler nodig hebt op een bepaalde positie en bij de eigen jeugd is niemand te vinden voor die positie die er al rijp voor is, ga dan een directe versterking kopen en niet een breedteaankoop.( volgens Jonk was er altijd een jeugdspeler beschikbaar die direct klaar was voor het eerste, helaas was dit niet altijd zo)

Jonk had wel een punt dat er eerst teveel breedte aankopen gedaan werden en die zitten wel in de weg van eigen talent.

Bergkamp heeft nooit aangedrongen op een vertrek van Jonk, helaas was er onderling te weinig contact om dat te voorkomen.

Bosz was ook lekker aanvallend, vond alleen Bergkamp en zijn assistenten te lastig.
Terwijl dit wel zo besproken was voor dat hij bij Ajax aan de slag ging.

Toen kwam de Dortmund mogelijkheid voorbij en Ajax hield vast aan de visie.

Er is ook moed voor nodig om iemand die het goed doet toch weg te laten gaan, omdat die trainer het niet helemaal eens is met de Ajax werkwijze.

Ook hier stuurde Bergkamp zeker niet aan op zijn vertrek, was uiteindelijk de keuze van Bosz die daarmee Ajax en zijn supporters in de steek liet.

Peter ik wens je veel succes bij Dortmunt, behalve als je tegen Ajax speelt.

8 juni 2017 om 13:49

Wie bepaald dan of een jeugdspeler van Ajax wel klaar is voor het eerste 11-tal? Jonk? Bergkamp? De hoofdtrainer? Ik neem aan de hoofdtrainer die is aangenomen om sturing te geven aan hete eerste 11-tal en aan z'n assistenten. De hoofdtrainer is ook het haasje als de resultaten niet goed zijn ook omdat meneer Jonk of meneer Bergkamp zouden vinden dat hij meer eigen jeugdspelers moet opstellen.

Ik vraag me af wie wie lastig vond? Vonden Bosz en Kruzen Bergkamp en Spijkerman lastig? Of vonden Spijkerman en Bergkamp Bosz en Kruzen lastig?
Bosz was eindverantwoordelijk voor Ajax 1 hij heeft veel Ajax jeugdspelers laten spelen. Ook heeft hij spelers Bazoer Tete Riedewald bijvoorbeeld niet tot weinig gebruikt omdat hij zelf vond dat deze speler niet het beste 11-tal vormde. Dat is toch precies de reden dat Bosz is aangesteld? Verantwoordelijkheid nemen, beslissingen nemen. Bosz was de baas niet Bergkamp of Spijkerman.

8 juni 2017 om 14:06

Onzin, jonk had gewoon gelijk. Een sinkgraven en een gudelj waren geen directe versterkingen en nouri en vd beek waren al betere voetballers dan die 2, terwijl jonk bij een ziyech geen commentaar zou hebben gehad. Jonk had gewoon gelijk en cruijff vond dat ook. Bergkamp heeft inderdaad niet aangedrongen op een vertrek van jonk, alleen wel op het vertrek van vrijwel iedereen die onder jonk aangetrokken is als jeugdstaf... om vervolgens jonk dood te zwijgen... tevens vond bergkamp dat bosz te "aanvallend" voetbalde... en er was verder weinig keuze voor bosz. Of nog een jaar tegengewerkt worden door de meerderheid van de stafleden, terwijl de club van je af wil of vertrekken naar een club die je graag wil hebben...

8 juni 2017 om 18:59

@tornado72

Bosz is er niet uitgeknikkerd, hij wilde zelf weg. Ajax wilde dat niet en vroeg zelfs een afkoopsom. Je kan veel verzinnen maar de feiten spreken voor zich.

8 juni 2017 om 19:15

Bosz wilde graag weg omdat Bergkamp en hij zo lekker soepel samenwerkte? Er wordt door verschillende mensen gezegd dat er ernstige wrijving was tussen aan de ene kant Bosz en Kruzen en aan de andere kant Bergkamp en Spijkerman. Als het allemaal koek en ei was binnen de technische staf waarom zijn er dan zoveel mensen ( waaronder Bosz zelf) die het tegendeel beweren? Al die mensen verzinnen sprookjes?

Bergkamp zegt echt nooit iets in de media wat op zich vreemd is in zijn functie. Ajax is een grote club Bergkamp een belangrijk persoon binnen de club. Blijkbaar telt de mening van Bergkamp zwaar dus ik kan me de vraag van Spaan wel voorstellen.
Er sneuvelen constant trainers bij Ajax en steeds hoor je dat Bergkamp er mee te maken heeft. Geef je mening een Bergkamp waarom was Bosz niet de juiste persoon? Wat had Trusfull misdaan dat hij weg moest? Wat stond je niet aan aan Jonk?
Wat voeg jijzelf eigenlijk toe aan de technische staf behalve nors over een trainingsveld heen loeren en achter de schermen met Jan en alleman in onmin geraken?

8 juni 2017 om 11:38

Dat is juist goed, je moet een gezicht naar buiten te hebben dat is bij Ajax van der Sar en de hoofdtrainer. Er zijn ook mensen die achter de schermen belangrijk zijn, in die rol past Bergkamp ook het beste.

Je hoort vooral heel veel onzin en verzinsels, dus je kunt er weinig mee als je het niet exact inhoudelijk weet. Men probeert gewoon een karikatuur van hem te maken door hem zonder echte info hem te linken aan conflicten.

Trustfull moest weg vanwege Jonk, volgens mij, zo ver ik weet was dat omdat hij niet achter het punt stond dat spelers debuteren en niet teams, kortom hij wou niet wisselen als coach over verschillende ploegen en vond de focus ook op het team moest liggen niet alleen op de individu.

Jonk communiceerde niet meer met het technische hart en de club dreigde daardoor vast te lopen en dat ging zelfs ten koste van de opleiding en de club. En Bosz had hij liever gehouden heeft hij zelf gezegd, maar allicht wou hij hem de stap niet ontnemen?

8 juni 2017 om 11:48

Ik zie het probleem niet waarom Bergkamp die toch geen nono is zijn licht daar niet over zou kunnen laten schijnen? Voorlopig heeft Bergkamp de zogenaamde karikatuur die van hem gemaakt wordt aan zichzelf te danken, hij zou natuurlijk eens naar buiten kunnen treden en vertellen wat hij vindt? Er is eigenlijk niets bekend over hoe Bergkamp over voetbal denkt?
Waarom gaan Bergkamp en Spijkerman zelf niet voor de groep staan? Zij weten precies hoe het Ajax spelletje gespeeld dient te worden Spijkerman heeft de papieren dus waarom niet? Keizer als assistent die het stokje over een aantal jaar kan overnemen?

Bergkamp is nooit aanvoerder geweest en nadat hij de wedstrijd heeft gespeeld probeert hij keer op keer uit het zicht van de media te blijven. Nu hij bij Ajax zit probeert hij keer op keer de media te ontwijken. Hij zal ivm vliegangst nooit de trainer kunnen worden en staat zelden voor de media klaar. Wat je onder de Boer hebt gezien met zijn technisch staf waarin Bergkamp en Spijkerman zitten hebben ze echt veel gefaald. Peter Bosz in een zeer korte tijd de echte Ajax voetbal weer teruggebracht. Hebben Bergkamp en Spijkerman wat voor Ajax betekend de afgelopen jaren, helemaal niets. Afgelopen seizoen is dat Bosz in een korte tijd!

8 juni 2017 om 11:53

Met Bergkamp en Spijkerman is Ajax toch een aantal keren kampioen geworden. Onder Bosz is er niks gewonnen. Ok, het voetbal ziet er wat beter uit, maar vergeet ook niet dat Bosz er Ziyech, Traore en Sanchez bij heeft gekregen. Die spelers had De Boer niet.

8 juni 2017 om 12:03

Jawel ze kozen simpelweg om balbezit. Ze werden kampioen dankzij de concurrentie en on-Ajax voetbal.

Peter Bosz haalde 81 punten in een korte tijd met een echte Ajax voetbal!

Onder de Boer heb ik totaal niet genoten en het Europees was zeeer matig en pijn in ogen!

8 juni 2017 om 12:11

En Bosz had spelers als Vertonghen, Eriksen en Alderweireld weer niet.. Zo kunnen we wel doorgaan met vergelijken.

Ik heb nu wel genoeg gehoord en gelezen. Iets wat ik al een tijdje dacht wordt steeds meer bevestigd. Bergkamp lijkt me sowieso een naar mannetje. In de media hoor of zie je hem nooit. Maar achter de schermen is het volgens mij een behoorlijke stoorzender, met een ego van hier tot aan Afghanistan. Nu is hij dus ook weer verantwoordelijk voor het vertrekken van een van de beste, dan wel niet de beste trainers die we de laatste jaren gehad hebben.. Legende ofniet, wieberen met die Bergkamp.

8 juni 2017 om 16:38

Dat concludeer je ook alleen op basis van wat er nog gezegd en geschreven wordt. Ik heb Bosz zelf nog niet horen zeggen dat Bergkamp een eikel is.

8 juni 2017 om 19:01

Hou toch op, Berrgkamp heeft zich zelf uit eigen beweging zich verleden jaar juni al teruggetrokken van de bank. Hij zat er op wedstrijddagen geeneens. Bosz had de vrije hand en mocht een eigen assistent kiezen die wel op de bank zat.

Bosz kreeg gewoon een mooie kans bij de top tien club. Die wilde hij graag pakken. Ajax had het liever niet en vroeg miljoenen als afkoopsom. Dat zegt toch genoeg?

Meneer Spaan vervelend dat je geen grip kunt krijgen op iemand omdat ie wat stiller is naar buiten toe. Maar waarom zou Bergkamp verantwoording moeten afleggen als assistent, aan u? Hij heeft een hoofdtrianer en een complete directie boven zich. Daar mag u naar toe voor uw vragen. Niet stoken in iets dat jarenlang enige stabiliteit gaf.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.PSV5658
2.Ajax5053
3.Feyenoord4220
4.AZ4020
5.Vitesse305
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
André OnanaKeeper10
Joël VeltmanVerdediger10
Mitchell DijksVerdediger10
Nick ViergeverVerdediger10
Matthijs de LigtVerdediger10
Hakim ZiyechMiddenvelder11
Frenkie de JongMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

633 fans
Coach, 49 jaar
SeizoenClub
2017-2017 Ajax
1995-2006 Arsenal
1990-2000 Nederland
Laatste voetbalnieuws

Overmars tipt: ‘Daarom moeten ze proberen hem tot een terugkeer te verleiden’

Als het aan Marc Overmars ligt, maakt Arsenal werk van een terugkeer van Alexis Sánchez. De Chileen maakte een jaar geleden de overstap naar Manchester United, maar komt daar niet helemaal...Lees verder

In de wandelgangen

Zaterdag 16 februari
Juventus heeft een nieuw plan opgesteld om de komst van Federico Chiesa mogelijk te maken. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren