‘Keihard conflict’ drijft Peter Bosz en Ajax uiteen

Dinsdag, 6 juni 2017 om

Borussia Dortmund presenteert Peter Bosz rond 14.30 uur als nieuwe coach aan de Duitse media, zo meldde BILD reeds maandagmiddag en De Telegraaf en het Algemeen Dagblad dinsdag. De Bundesliga-club heeft in het weekeinde het gas gezet op de onderhandelingen, toen duidelijk werd dat het tussen Bosz en Ajax niet meer goed zou komen. Ajax verlangde een bedrag van vijf miljoen euro voor de oefenmeester.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.


Poll

Peter Bosz heeft gefaald in zijn eerste seizoen bij Ajax


Gerelateerd

172 reacties (laatste reactie door doelmannetje)

Zeer teleurgesteld dacht dat hij zou blijven en doorzetten met ajax. Maar het blijkt een clubhopper te zijn helaas.

6 juni 2017 om 06:56

Lees het artikel, mocht dit waar zijn heeft hij valide redenen om te vertrekken.

6 juni 2017 om 08:26

Dit technische hart is dezelfde instantie die Wim Jonk heeft weggepest toch? Ook zogenaamd door een onwerkbare situatie.

6 juni 2017 om 08:38

@intellectueel

Welkom bij Ajax, een club waarbij individuen die de ''leiding'' geven zich doorgaans belangrijker vinden dan de club zelf.

6 juni 2017 om 08:40

Sowieso naast wat in her artikel staat wist je toch van te voren dat Bosz geen 'trouwe Ajacied' is maar gewoon een ambitieuze trainer. Los van de botsing binnen Ajax snap ik zijn keuze wel, Dortmund is een prachtige club.

6 juni 2017 om 08:52

Misschien moeten de mensen die daar al langer zitten eens in de spiegel kijken, ipv mensen die er een andere mening op na houden buiten te werken. Deze club heeft al drie jaar geen prijs meer gepakt.

6 juni 2017 om 09:15

@intellectueel

Je schrijft: "dit technische hart is dezelfde instantie die Wim Jonk heeft weggepest toch? Ook zogenaamd door een onwerkbare situatie".

Je doet je nickname bepaald geen eer aan en neemt weer eens een loopje met de feiten. Bergkamp en Jonk hadden een verschil van mening en konden daar samen niet uitkomen. Ik vind het vrij kinderlijk omdat als "pesten" weg te zetten, al helemaal omdat die twee daarvoor 4 handen op 1 buik waren. Tot op de dag van vandaag geeft men bijn Ajax hoog op van Jonk als opleider en de reden van zijn ontslag was niet dat hij een slecht opleider zou zijn, maar omdat zijn managementkwaliteiten tekort schoten en hij weigerde bij het TH overleg aan te schuiven. Daarmee heeft Jonk aangetoond niet geschikt te zijn als manager omdat een organisatie onbestuurbaar wordt als het management weigert met elkaar te praten. Dat lijkt me toch niet zo moeilijk omdat te begrijpen, maar voor jou is dat kennelijk teveel gevraagd.

6 juni 2017 om 09:34

@scepticus

Je kan wel iets recht praten wat krom is maar feitelijk gezien is Bergkamp wel weer betrokken bij het vertrek van een belangrijke pion binnen de club.

Bergkamp was een fanatastische voetballer en zal de jeugd / spelersgroep ontgewijfeld wat bij kunnen brengen maar ik heb het idee dat zijn egotje een beetje te groot is.

Het is geen toeval meer dat hij meermaals conflicten binnen de club heeft en waarbij nu al voor de 2e keer iemand het schip moet verlaten, iemand die met deze ploeg notabene een finale in Europa heeft gehaald.

Het vertrek van zowel Bosz als Jonk zijn / waren naar mijn mening onnodig en zijn een enorme aderlating voor de club.

Ajax komt er ook wel zonder deze 2 begrijp me niet verkeerd maar het is typisch dat dit soort dingen vaak Amsterdam gebeuren. En dat heeft alles te maken met eigewijze mensen die zichzelf groter voelen dan de club.

6 juni 2017 om 10:06

@ Panerai

Mijn nickname gaat niet in mijn voordeel helpen hier, dat besef ik mijzelf van tevoren al.

Desondanks vind ik dit wel een heel apart verhaal. Vooral het tijdstip waarop dit naar buiten komt vind ik erg frappant. Betekent dit dat onder andere Spijkerman de afgelopen 6 maanden toneel heeft gespeeld toen hij op de bank zat bij Ajax? Kunnen zowel Bergkamp als Bosz zo goed hun mond houden over interne zaken? AL met al lijkt mij het een zwaar overtrokken verhaal. Wanneer dit echt dusdanig erg aanwezig was had dit al veel eerder naar buiten gekomen.

Buiten dat is worden er hele snelle conclusies getrokken.
Wanneer er daadwerkelijk een ruzie ontstaan is zoals hier beschreven, wat ik betwijfel, dan is het technische hart verantwoordelijk in samenwerking met het bestuur over hoe het nu verder moet. Welke trainer eist er trouwens dat de fysio, keeperstrainer, spitsentrainer en analyticus moeten vertrekken? Dat hebben zelfs Mourinho, Guardiola, Van Gaal bijvoorbeeld niet gedaan.

Bosz zou het vertrek van de 4 assistenten ge-eist hebben volgens het stuk. En het technische hart met Overmars (td) Vd Sar (algemeen directeur) en Said (hoofd opleidingen) en Bergkamp hebben besloten dat de 4 assistenten blijven zitten. Dan hebben zowel Bergkamp, als Bosz, beiden de verantwoordelijkheden en de plichten om het werkbaar te maken.

Overmars, VD Sar, Bergkamp, Spijkerman, Ouaali zijn de lange termijn bewakers bij Ajax als bestuurders van Ajax. En die hebben beslist dat de betreffende 4 personen blijven zitten. Daar in worden ze gesteund door het bestuur en de Rvc. Oftewel een beslissing die door de gehele club breed gedragen word.

Al met al lijkt het me een zwaar overtrokken en uit de kluiten gewassen verhaal. En geloof ik nog geen 10% er van. En als het waar is. Dan zijn er ruim 10 mensen die hebben beslist in het voordeel van de 4 assistenten. En die 10 mensen zijn de RVC en het bestuur van Ajax. Dus moet Bosz luisteren.

6 juni 2017 om 10:07

@panerai

Als je functies van Bergkamp sec in ogenschouw neemt, dan is het toch niet zo raar dat hij bij beide conflicten betrokken is geweest? Dat maakt hem toch niet persoonlijk verantwoordelijk voor het vertrekt van beide heren? Zowel Jonk en nu naar verluidt Bosz lagen in conflict met meerdere personen bij Ajax. Dat Bergkamp daarbij mede betrokkene was, ligt toch ook aan het feit dat hij zowel onderdeel van het technisch hart als de technische staf was? Maar ja, natuurlijk vangt Bergkamp als hoge boom veel meer wind dan pakweg een Spijkerman of l'Ami.

6 juni 2017 om 10:46

Na maar Bergkamp en Spijkerman bepalen dan dus zelf of ze bij de technische staf blijven??....is best raar toch?

6 juni 2017 om 10:48

Uit meerdere bronnen blijkt volgens mij wel dat Bergkamp wel een factor is die absoluut bijdraagt aan verschillende conflicten hoor.

6 juni 2017 om 11:04

Tuurlijk draagt Bergkamp mee als factor aan conflicten. Dat is ook een consequentie van het uitvoeren van zijn functie als lid van het technisch hart. Maar dat wil niet zeggen dat hij dé veroorzaker is van conflictueuze situaties en slepende onenigheid.

6 juni 2017 om 11:16

Nee, SL100, Bergkamp en Spijkerman bepalen niet zelf of zij bij de technische staf mogen blijven, dat beslist het Ajax-bestuur in zijn algemeenheid in al zijn geledingen.

6 juni 2017 om 06:57

Nou dat denk ik niet, het was hij weg of die vier er uit.

6 juni 2017 om 07:11

Bergkamp moet eens leren met mensen om te gaan, eerst Jonk al weggejaagd, nu Bosz weer.. Begint een beetje op de zeurende, ik kan niet mensen omgaan assistent te worden, snap niet dat Ajax daar zijn oren naar laat hangen, boeien dat die irritante Lami een vinger in de pap wil, lekker weg met die vervelende gast

6 juni 2017 om 08:15

@Robertkok

Dat is erg simpistisch en gemakkelijk gesteld.

Hennie Spijkerman, keeperstrainer Carlo l’Ami, hersteltrainer Björn Rekelhof en Dennis Bergkamp zijn de mensen die al langer in de technische staf zitten en je kunt ze daarmee ook cultuurbewakers op dat niveau noemen.

Een hoofdcoach is een passant en blijft doorgaans niet langer dan twee, drie jaar. Wanneer zo'n persoon op beleidsmatig vlak afwijkt van de lijn die voor langere termijn is uitgezet en op bepaalde vlakken zijn eigen kortetermijndenken vooropstelt en klaarblijkelijk als een soort potentaat binnen de selectie optreedt, dan schiet zo'n iemand zichzelf daarmee ook in de eigen voet, jaagt hij de clubmensen op de kast en zichzelf naar de uitgang.

Een passant kan toch niet eisen, dat de vier cultuurbewakers moeten wijken voor zijn kortetermijnsplannen. Ik heb er enigszins begrip voor, dat de Ajaxleiding er daarom dan ook voor kiest om voor de tweede groep te kiezen en de clubmensen en de uitgezette lijn voorrang te bieden.

Dat Bergkamp daar onderdeel van is maakt nog niet dat hij Bosz heeft weggejaagd. Vooraf bij de komst van Bosz werd er al gesteld dat de man een erg eigenzinnig en rechtlijnig karakter heeft, hij consequent en rücksichtsloos zijn eigen lijn wil blijven volgen en daar maar moeilijk van afwijkt. Dat kan lastig in een bestaande organisatie met een clubcultuur van die in meer dan honderd jaar in opgebouwd.

Het zal me overigens niets verbazen al het alles te maken heeft met de ontevredenheid die onstond bij spelers als Bazoer, Riedewald en Tete en hun wens om weeg te willen.

6 juni 2017 om 08:22

Wel een passant die Ajax beter liet voetballen en die de finale van de EL heeft gehaald... zucht ik word hoer echt doodmoe van. Al die egootjes die zichzelf belangrijker vinden dan de club en de resultaten. Nu kunnen we weer opnieuw beginnen. Echt doodziek van!

6 juni 2017 om 08:29

@ buitenspelval, ik weet dat Bosz een passant is en dat die zo weer weg is maar het is niet de 1ste keer dat Bergkamp dwars ligt, als het zo'n cultuur bewaker is als je zegt dan zou hij juist met Bosz door een deur moeten kunnen want hij laat Ajax als Ajax voetballen en presteert vooral na de winter erg goed.. Maakt het dan uit dat die 4 al lang in dr staf zitten als er telkens gezeur om heen hangt?

6 juni 2017 om 08:37

Een passant die Ajax idd beter liet voetballen en er mede verantwoordelijk voor was dat er met het goede en beschikbare matriaal de finale werd gehaald. Ja, daar kan niemand omheen.

Maar ook een man, die bij Maccabi Tel Aviv verklaarde aan een project voor lange termijn te gaan en na een half jaar alweer vertrok, omdat hij een aanbieding van een betere club ontving. Ja, een passant dus.

Voetballerij en egootjes, dat bestaat al zolang als er voetbal is. Bosz is nie de enige coach die mooie dingen met deze talentvolle selectie kan bereiken, er zijn meer goede coaches op de wereld.

Het gaat ernaar mijn idee niet om dat Bosz nu weg moet enkel op basis van een botsing tussen ego's of karakters, het gast er denk ik meer om, dat er geen cohesie was tussen de oude en nieuwe waarden binnen de club en dat Bosz zich maar moeilijk kon kon conformeren.

6 juni 2017 om 08:41

Cultuurbewaker vind ik zo'n loze term. Dat wordt er altijd ingegooid als je eigenlijk niet weet wat mensen toevoegen. Bosz laat Ajax toch juist weer meer op de 'Ajax' manier voetballen. De cultuur zit hem toch met name in de manier van spelen.

6 juni 2017 om 08:46

@robertkok

Je moet in de eerste plaats denk vaststellen woe er dwars ligt. Dat lijkt toch Bosz te zijn. Hij wil afwijken van een technisch beleid dat door de club al voor zijn komst is uitgestippeld, een beleid waarin een hoofdcoach slechts een onderdeel is van het beleid. Het technisch hart bewaakt deze lijn.

Een passeerdende coach moet zich daaraan gewoon willen conformeren. Daar heeft de eigenzinnige Bosz blijkbaar moeite mee, hij eist meer alleenrecht t.o.v. de overige technische mensen binnen de staf en het hart.

Bosz is denk ik niet onmisbaar om deze jonge talentvolle selectie mooi te laten spelen en tot een mooi elftal te smeden. Dat heeft Marcel Keizer in met Jong Ajax ook al aangetoond in de Jupiler League met een aantalvan der jongens.

6 juni 2017 om 08:53

Bergkamp had ook problemen met Jonk en Trustful. Daarnaast is de visie en werkwijze van Bosz wel bekend. Hem halen is volgens zijn visie werken. Anders moet je een ja knikker halen.

6 juni 2017 om 08:56

@ buitenspelval, het gaat mij niet zozeer om Bosz maar volgens mij werd de 'lijn Cruijff' een aantal jaar geleden als rode draad genomen, en volgens mij loopt er nu een trainer die dat ook graag wilt, en dat na de winter ook erg goed voor elkaar heeft gekregen, blijkbaar is de rest van de staf niet van de 'lijn Cruijff' want ze hebben Jonk er al uitgewerkt en waren groots met het voetbal van Frank de Boer.. Dus in mijn optiek wil het TH of de technische staf de 'lijn Cruijff' niet eens volgen.. Bosz heeft Europees in 1 jaar meer laten zien dan Frank de Boer in 5,5 jaar tijd, en Ajax kan prima zonder Bosz maar Ajax kan ook prima zonder Lami, Bergkamp en die 2 andere, tot nu toe komt Berkamp op mij over als iemand die ook lastig wordt als het niet volgens zijn mening gaat.. En daarbij weet je dat Bosz dit voetbal speelt en zo in elkaar steekt dus moeten ze niet gaan zeuren, zometeen een nieuwe trainer en dan is er na een tijdje weer gezeur.. Laat Bergkamp eerst maar eens meegaan naar de uit wedstrijden als staflid zijnde

6 juni 2017 om 08:57

@jdw17

Dat kun je een loze term vinden. Cultuurbewaken is meer dan alleen maar het team mooi laten spelen, ook al neigt het meer als Ajaxvoetbal. Cultuurbewaken is ook zorgen dat het uitgestippelde meerjarenbeleid wordt bewaakt, bijvoorbeeld wat de doorstroom van jeugd, de verkoop van spelers en samenwerking tussen bepaalde instrumenten functioneren.

Maar neem Manchester United eens als voorbeeld. Sinds het vertrek van Fergusson, die vasthield aan de clubcultuur, is deze in snel tempo afgebrokkeld en vervaagd. Passanten als Moyes, Van Gaal en Mourinho kregen fiat om te doen en laten wat ze op eigen inzicht wilden veranderen. Van de herkenbare clubcultuur is weinig meer over. De Amerikaanse eigenaars stelden kortetermijn succes voorop en gooiden cultuurbewakers als Giggs en Meulenhof buiten de deur. Willen wij iets dergelijks ook bij Ajax?

6 juni 2017 om 08:59

Tja en wat hebben die 4 eigenlijk bewezen op technisch niveau gezien dan hè! Oké respect voor Bergkamp als voetballer, maar als assistent niks toevoegend. Ja ok zijn ervaring en passie misschien! Zit er ook altijd als een zoutzak bij. Doodzonde.

6 juni 2017 om 09:03

@atleicofc Bosz maakte een probleem met de vier langer zittende mensen in de technische staf, Bergkamp is daar slechts een onderdeel van. Bosz zijn werkwijze en visie waren vooraf inderdaad al bekend en stroken in theorie met het Ajaxvoetbal. Echter is er in de praktijk schijnbaar gebleken dat zijn karakter minder strookt met de Ajaxcultuur. Dat kon alleen de praktijk ook uitwijzen.

6 juni 2017 om 09:05

@robertkok De Cruijff-lijn insmeer dan het voetbal dat er op het veld wordt laten zien. Die lijn gaat over de grote lijnen binnen de club.

6 juni 2017 om 09:09

Eerlijk is eerlijk, bij United zijn er nu problemen omdat sinds het vetrek van Ferguson de prestaties tegenvallen. Het meerjarenplan heeft toch met name betrekking op het voetbal en Bosz past ook absoluut jeugdspelers in.

6 juni 2017 om 09:11

@oelypessy

Die vier waren assistent onder Frank de Boer de afgelopen zes seizoenen. Ze waren onderdeel van het team dat vier keer kampioen werd, er één op een haar na miste en één keer tweede werd. En dat gezemel altijd maar dat Bergkamp er als een zoutzak bij zit. De spitsen zij lovend overzien trainingen en expertise en roemen hem daarom allemaal. Milik, Dolberg, Sierhuis, allemaal hebben zijn ze door hem beter spitsen geworden. Waar gaat het nou uiteindelijk om?

6 juni 2017 om 09:13

Dan heeft Ajax een fout gemaakt doir Bosz aan te stellen want ze wisten hoe Bosz wil spelen en hoe hij werkt.

6 juni 2017 om 09:16

Bosz is ook degene die wordt gefileerd als de resultaten uitblijven. Die andere 4 blijven buiten schot.... dan zou ik ook het laatste woord willen hebben. Niets geks aan.

6 juni 2017 om 09:16

Bosz is ook degene die wordt gefileerd als de resultaten uitblijven. Die andere 4 blijven buiten schot.... dan zou ik ook het laatste woord willen hebben. Niets geks aan.

6 juni 2017 om 09:29

@jdw17

Vooropgesteld: ik ben een fan van de trainer Bosz, van zijn visie, zijn eigenwijze doorzettingsvermogen en de manier hoe hij Ajax laat voetballen. Ik vind het persoonlijk dood en doodzonde dat hij is vertrokken. Maar als het niet botert op menselijk vlak tussen hem en clubleden, dat houdt het helaas toch ook gewoon op? Als deskundig coach met een Ajaxvoetbal-visie past hij precies in het plaatje, maar er is meer dan dat wat iemand goed doet laten functioneren.

Over de prestaties bij Manchester United. Dat de prestatie tegenvallen is o.a. een gevolg van het zwalken van beleid en het afwijken van clubwaarden. De opeenvolgende trainer waren niet echt allemaal in de lijn van de visie van Fergie.

6 juni 2017 om 09:34

@balls

Nergens staat dat de vier het laatste woord wilden hebben. Een technische staf moet complementair zijn, de hiërarchie is/was duidelijk en deze assistenten bewezen al jaren hun plek te weten onder een hoofdcoach. Schijnbaar wilde Bosz geen inzichten van anderen implementeren in zijn visie en stond hij niet open voor meningen zijn assistenten. Dat os jammer. Qua voetbal heb ik genoten van zijn werkwijze, achter de schermen wierp hij zich blijkbaar teveel op als een potentaat.

6 juni 2017 om 09:39

@komaha Waarschijnlijk is er niemand bij Ajax, die Bosz afrekent op zijn manier van spelen of op zijn resultaten qua voetbal. Dus is er blijkbaar een botsing van karakters gaande geweest. Zoals gezegd kan ik me voorstellen dat men bij Ajax bijvoorbeeld niet altijd even content is geweest hoe hij met jeugdspelers als Bazoer, Tete of Riedewald is omgesprongen. Wellicht was hij op communicatief vlak iets afstandelijk dat gewenst of zo.

6 juni 2017 om 11:17

@buitenspelval. Jij doet wel heel erg je best om Ajax en de 4 betrokkenen te beschermen, en Bosz en Kruzen min of meer af te beelden als de "rotte appels" binnen dit conflict.

Zoals jij het stelt maakt het Technische Hart beleid dat gevoerd moet worden voor de lange termijn. Maar het lijkt mij toch ook als je een nieuwe trainer aantrekt dit beleid bespreekt met deze nieuwe trainer en ook luistert naar zijn mening en inbreng. Want deze nieuwe trainer kan bepaalde inzichten hebben die het beleid alleen maar verder kan verbeteren.

Jij zegt: "het gaat ernaar mijn idee niet om dat Bosz nu weg moet enkel op basis van een botsing tussen ego's of karakters, het gast er denk ik meer om, dat er geen cohesie was tussen de oude en nieuwe waarden binnen de club en dat Bosz zich maar moeilijk kon kon conformeren."

Door dit zo te stellen lijkt het er op dat het Technische Hart/bestuur er een soort van dictatorschap op na houd. Jij doet zoals wij willen anders ga je maar weg. Waarom stel je dan een trainer aan, dan kun je er net zo goed een stroman neer zetten.

Verder zeg jij: "nergens staat dat de vier het laatste woord wilden hebben. Een technische staf moet complementair zijn, de hiërarchie is/was duidelijk en deze assistenten bewezen al jaren hun plek te weten onder een hoofdcoach. Schijnbaar wilde Bosz geen inzichten van anderen implementeren in zijn visie en stond hij niet open voor meningen zijn assistenten. Dat os jammer. Qua voetbal heb ik genoten van zijn werkwijze, achter de schermen wierp hij zich blijkbaar teveel op als een potentaat."

Je kunt dit ook omdraaien dat zijn assistenten niet openstonden voor zijn meningen, inzichten en visie en te star vast hielden aan wat hun is "opgedragen" te implementeren vanuit het beleidsplan. Communicatie werkt twee kanten op, en goede communicatie is luisteren naar wat beide kanten zeggen en daar de sterkste punten uithalen en het beleid daar op af stemmen.

Verder stel jij dat de 4 al jaren zonder problemen hadden samengewerkt met De Boer, en samen met hem meerdere kampioenschappen hebben behaald. Ik denk juist dat hierin het grootste probleem en fout ligt die Ajax heeft gemaakt. De 4 waren gewend aan de samenwerking met De Boer dat het voor hun te moeilijk is geweest om de switch te maken naar een nieuwe trainer, die er een andere wijze van denken en trainen op na hield dan De Boer. Op deze manier lijkt het dat Bosz zich niet kon aanpassen, maar het lijkt mij ook dat Ajax zich ook niet kon aanpassen aan Bosz en Kruzen. En dat lijkt mij een veel groter probleem. Een goede samenwerking is een kwestie van geven en nemen voor beide partijen, en hier lijkt het wel dat Bosz alleen maar mocht geven en dat Ajax alleen maar wou nemen.

Waar twee vechten, hebben twee schuld.

6 juni 2017 om 12:30

Hoe kom je er nu bij dat ik de vier probeer te beschermen? Of dat ik Bosz of Kruzen als rotte appels probeer af te schilderen... Ik stel al dat ik fan van Bosz en zijn werkwijze ben, maar er onderling tussen de persoonlijkheden karakterologisch dingen schijnbaar niet klopte en Bosz schijnbaar moeilijk openstaat voor enige invloed van zijn assistenten, de mensen die langer aan de club verbonden zijn.

Dat heeft blijkbaar een onwerkbare situatie opgeleverd, waarbij Bosz en in zijn gevolg Kruzen het onderspit delfden. Ik noem het ook een botsing van karakters, dat gebeurt op elke werkvloer. Nergens beweer ik dat er iemand schuldig is in dit vermeende conflict. Het huwelijk werkt blijkbaar gewoonweg niet.

Het technische beleid is bepaald door de Ajax-leiding, het technisch hart is daarin een instrument om het beleid naar behoren uit te voeren. Zij maken het beleid dus niet. Afgesproken is dat technische voetbalgerelateerde zaken in overleg worden besproken en uitgevoerd.

Bosz was als trainer ook vertegenwoordigd in het technisch hart, samen met Overmars als directeur voetbalzaken, Quaali als hoofd opleidingen en Bergkamp als verbindingsman. Daarboven zat Van der Sar als voorzitter zonder lid te zijn van het technisch hart.

Wanneer de leden niet op één lijn staan en geen eenduidige beslissing kunnen nemen, dan lijkt me de stem van de meerderheid doorslaggevend. Mocht de minderheid daar niet mee eens zijn dat ontstaat er een conflict. Dan is het aan het directie en de RvC om een beslissing te nemen/forceren. Van een dictaat door het technisch hart kan dus geen sprake zijn.

Bosz lijkt wat betreft het eerste elftal vooral aan zijn eigen visie te hebben willen vast te houden en wellicht niet open te hebben gestaan voor andere meningen, zoals misschien doorstroom van bepaalde jongens of het gevaar van kapitaalvernietiging bij sommige spelers. Of welke redenen dan ook. Dat maakt hem in zekere zin een potentaat, terwijl de functie het hebben van overleg omschrijft. Uiteraard mag Bosz betreft het maken van de opstelling het laatste woord hebben, maar heeft wel rekening te houden met aanleunende geledingen in de organisatie. Een stroman is de coach uiteraard niet, maar zoals gezegd moeten zijn beslissingen stroken met het uitgezette beleid.

Of er nog ander persoonlijk vetes in de technische staf ontstonden is gissen, maar zoals er in het artikel staat boterde het niet en eiste Bosz het vertrek van de vier langzittende leden. Daarmee eiste hij dus ook geen geluid binnen zijn staf. Zo lijkt mij het niet bedoeld. Bosz is een uitstekende trainer met een goede voetbalvisie, maar Ajax is een organisatie waar meerdere radartjes verweven zijn.

Je kunt uiteraard omdraaien en stellen dat de vier zich niet 100% achter zijn eis stonden om zijn mening als heersend te beschouwen. Alles te doen wat Bosz opdroeg zonder weerwoord te geven, maar dat is niet de manier zoals er bij Ajax gewerkt wordt. Men wil geen Engelse manager, een potentaat. Wat dat betreft pas Bosz misschien beter in de Duitse cultuur, waar een tegenwoord nicht in Frage ist.

Je laatste stelling dat het grootste probleem en fout was dat de vier gewend waren samen te werken met de Boer en dat dat mogelijk tot oorzaak had, dat er geen switch kon worden gemaakt naar een nieuwe trainer lijkt mij onzin. Zoals ik al stelde, denk ik, dat ern nieuweling zich eerst zal moeten aanpassen en de bestaande cultuur. Alles meteen op de schop gooien werkt meestal niet. Bosz lijkt zich niet te kunnen aanpassen, of mist misschien het vermogen, en ja, andersom heeft dat als gevolg dat het vice versa ook gebeurt. Dat wil echter niet zeggen, dat het zo met elke trainer zal gaan. Een coach, die meer openstaat zal ook anders ontvangen worden. Ja, dat is een kwestie van geven en nemen. Dat Bosz enkel zou mogen geven lijkt me onzin.

Al met al is het vertrek voor alle partijen een goede oplossing, Dortmund komt op het juiste moment. Bosz mag zich financieel rijk rekenen, heeft een prachtige nieuwe club in een mooie competitie, waar hij zijn ambities kan waarmaken en Ajax ontvangt en passant nog een mooie transfervergoeding en is verlost van een slepend conflict, dat kon uitgroeien tot een soort van kleine burgeroorlog binnen Ajax, zo is er bevredigende oplossing gevonden voor een ieder. Natuurlijk zullen er de nodige frustraties zijn, maar alle partijen kunnen met positivisme vooruitkijken en bouwen aan hun toekomst.

6 juni 2017 om 07:02

Je kan beter eerst het stuk lezen voordat je iets lukraakst neerzet. Daarnaast is het een kans die niet meer voor gaat komen voor hem, ja dat is vervelend maar logisch van zijn kant. Doorpakken met een trainer als Keizer en op naar volgend seizoen.

6 juni 2017 om 07:10

JK-Ajax

Als ik het hele stuk lees ben ik bang voor jullie cq ajax dat er mensen zijn die toch groter zijn dan de club. Hoe zie jij cq de ajax supporters dit.

Als je Bosz binnen haalt weet je wat je binnenhaalt en zeker wat zijn visie is. Hij had wat neer gezet en ik zelf was al bang voor aankomend seizoen dat Ajax de eredivisie zou domineren.

Nu heb je een paar namen die veel hebben betekend bij ajax en die gooien de kont in de knip en willen anders dan Bosz. En ik denk dat voor die zijn gekozen.

En daarbij heb ik gelijk het gevoel dat er bepaalde personen groter zijn dan de club..

6 juni 2017 om 07:14

Ik begin vooral Bergkamp irritant te vinden, op basis waarvan zit hij in het zogenaamde TH? Kon vorig seizoen ook al niet met Trustfull opschieten, met Jonk ruzie maken terwijl naar nu blijkt Jonk toch gelijk heeft, nu kan die weer niet met Bosz door een deur.. 3 personen in krap 2 jaar tijd, lijkt me niet dat het elke keer aan de ander ligt majah blijkt maar weer dat het vriendjespolitiek groter is dan wat Ajax echt nodig heeft, jammer

6 juni 2017 om 07:24

Je hebt helemaal gelijk, niemand, oo cruijff na, is groter dan ajax. Daarom is het zo vreemd dat niemand in staat blijkt om binnen de technische staf verbindingen te maken met anders denkenden. Op deze manier loop je wel erg veel risico dat de uitvoering van de ajaxvisie een eenheidsworst wordt waar geen meningsverschil mag zijn. Alle respect voor frank, maar het voetbal banner afgelopen maanden heb ik in de jaren daarvoor niet gezien. Toen was er een goede harmonie in de staf. Nu er weer aantrekkelijk gespeeld wordt blijken ego's niet met elkaar om te kunnen gaan. Goed dat een coach niet alles bepalend is, maar dat een technische staf dit teweeg kan brengen lijkt mij ook niet goed.

6 juni 2017 om 07:34

Op Cruyff na... ook een Cruyff is niet groter dan een club. Altijd mooi die helden verering. En terecht op zijn voetbal kwaliteiten. Maar heeft ook een smerig spelletje gespeeld in het Nederlands elftal en spelers geboycot waaronder Dullens en van Beveren. Die heeft hij gewoon kapot gemaakt. Voor mij is het dus helemaal niet zo'n held maar gewoon een smerig mannetje, die wel heeeeel goed kon voetballen. Dat dan weer wel.

6 juni 2017 om 08:30

Wat een onzin Atleticofc. Dullens en Cruijff waren vrienden. Toen Dullens noodgedwongen moest stoppen heeft Cruijff zelfs nog een benefietwedstrijd geregeld. Sensatiezoekertje!

6 juni 2017 om 09:06

Wat een zwets, man.....dullens is nooit door Cruijff geboycot, wat heet.....cruijff keek enorm tegen Dullens op.
En van Beveren was een sta in de weg bij een zeer lucratieve sponsordeal voor alle spelers van oranje in 1974. van Beveren is op een zijspoor gezet met wederzijdse instemming van alle Ajax en Feyenoord spelers destijds. ook de gebroeders van de Kerkhof deden vrolijk mee

6 juni 2017 om 07:44

Ik vind het vooral jammer dat er weer problemen zijn bij de club en vooral jammer dat dit weer gelekt moet worden. Dat lekken helpt helemaal niemand. Bosz staat er niet goed op, die vier namen niet en Ajax niet. Het is nog slechter om dit te lekken om en breuk te forceren en of goed te praten. Aangezien dit schijnbaar al langer speelt en juist nu wordt gelekt... Nare praktijken gewoon en zeer jammer dat Ajax wederom betrokken is in zoiets.

6 juni 2017 om 07:49

Lekken gebeurd altijd joh dat hou je niet tegen.
Zeker niet bij zo'n club als ajax. En er zijn altijd mensen die er wijzer van worden.

6 juni 2017 om 07:59

Simpel. Niets gewonnen dus gefaald. Leuk die 2e plaatsen maar geen winnaars

6 juni 2017 om 08:59

Dacht ik ook eerst. Begin toch een vermoede te krijgen dat die Bergkamp toch nare trekjes heeft. Is niet de eerste keer dat het hommeles is met Bergkamp

6 juni 2017 om 09:34

Verhaal niet gelezen dus of de basisschool niet afgemaakt?
Volgens Voetbal International wilde Bosz aanvankelijk blijven toen Borussia Dortmund zich meldde. Hij merkte echter dat het technisch hart zich niet hard maakte voor zijn aanblijven.

Och daar heb je de sensatiekrant de Telegraaf weer. Zaterdag of zondag wisten ze nog te melden dat Bosz had gezegd:"Ik wil weg, punt." en nu was Bosz opeens "heel graag" gebleven. Hoe ongeloofwaardig wil je jezelf maken?

6 juni 2017 om 07:00

Volgens dit artikel heeft Vi geschreven dat in eerste instantie wilde blijven.

6 juni 2017 om 07:02

Hij wilde graag blijven en verder bouwen. Maar geef 'm ongelijk?! Als hij zich niet gesteund voelt door de rest van de technische staf en als dan blijkt dat 't technisch hart zich ook niet voor een eventueel vertrek gaat staan, tja.. Dan is er natuurlijk wel een vertrouwensbreuk. En dan begrijp ik wel als hij zegt, de groeten. Het eventuele aantrekken van Jordi Cruijff in welke rol dan ook kan je nu ook wel vergeten. Tevens zullen veel spelers nu ook wel achter hun oor krabben. Al met al weer veel gedoe rond Ajax en het seizoen is nog niet eens begonnen...

6 juni 2017 om 08:14

Jordi Cruijff is in gesprek met Barã§a, die konden we sowieso wel vergeten

6 juni 2017 om 07:18

Op zich opmerkelijk, wanneer het een positief bericht betreft weet de Telegraaf wel goed wat er speelt binnen Ajax, maar nu het een negatief verhaal is bestempelen we de krant als sensatiekrant?

6 juni 2017 om 08:47

Nou ja volgens mij kan niemand ontkennen dat die Mike Verweij nogal een sensatiezoeker is toch. Iedereen die ook maar iets negatiefs over hem zegt wordt direct geblokt. En als ook maar iets lijkt te zijn, is hij er als de kippen bij. Is sowieso vanaf het begin al vrij duidelijk anti Bosz en probeert al een hele tijd over te laten komen dat allerlei spelers ontevreden zijn.

Ik weet niet of dit waar is. Maar laten we eerlijk zijn als je een speler bent voorbeeld Klaassen en je zegt, ik blijf nog een jaar bij Ajax ondanks dat je een geweldige aanbieding hebt gehad van een club. Bij een trainer is dat anders als Bosz nu niet ingaat op Dortmund. Hoe groot is de kans dat hij het volgend jaar of dat jaar daarop bij een soort gelijke club terecht komt. De vacature trainer staat niet veel open.

Ik moet zeggen het is jammer dat Bosz weggaat. Maar na een finale plaats EL is de kans groot dat bepaalde spelers weggaan. De transfermarkt zal straks echt actief gaan lopen en ik sta er niet versteld van dat er nog 3 bij Ajax verdwijnen. Dit is natuurlijk allemaal het voordeel en nadeel van zo ver Europees komen.

Ik hoop op een trainer met veel aanvallende intenties. Ik hoor de naam Jaap Stam vallen maar die kan beter bij het Engels voetbal passen dan het technische wat Ajax wilt spelen.

6 juni 2017 om 07:07

Jason ,

Ajax heeft nog steeds hetzelfde probleem als voor het gezeik of met met visie cruyff verder moest gaan of niet.
In die tijd gingen of moesten er best veel mensen weg. Echter blijkt dat degene die zijn gebleven zo'n grote vinger in pap hebben dat ze graag hun eigen belang groter vinden als het club belang.

Als je een trainer als Bosz binnen haal weet je wat je binnenhaalt. Deze man veranderde het spel van ajax in stijl die elke ajacied aanstaat . Ik zelf was al bang voor aankomend seizoen dat ajax nog sterker zou worden en zou domineren in Nederland .

Elke trainer die nu komt die moet opnieuw beginnen. En ik ken geen trainer die hetzelfde beheerst als Bosz dus je gaat sowieso weer een stap achterwaarts maken.

Zo zie je dat er toch sommige groter zijn dan de club....

6 juni 2017 om 07:20

@bliek

Wij kennen de details niet en misschien is dit een kleine valide reden. Maar jij snapt toch ook dat Bosz niet bij Ajax blijft voor Dortmund? Niemand is groter dan de club trouwens.

Elke trainer met aanvallende intenties kan van dit Ajax op het zelfde niveau of beter presteren. Ajax heeft enorm veel talent in deze selectie. Dat vergaat nooit en de speelstijl ook niet zo snel hoor. Tenzij je iemand er neerzet die het contra hiervan willen. Je snapt toch ook wel ondanks dat jij niet Ajacied bent dat Ajax een trainer wilt halen met dezelfde filosofie die voor aanvallend voetbal staat.

6 juni 2017 om 07:48

Jason ,

Klinkt allemaal logisch hoor. Maar dan nog moet hij het toe kunnen passen. Er zijn er niet veel die een bepaalde wijze hebben en dat kunnen vasthouden. En dan moeten de spelers ook nog eens mee gaan.

je kan veel van Bosz zeggen maar heeft ten alle tijden vastgehouden aan zijn eigen spel. Ook waarschijnlijk met de tegenwerkingen van degene die minder of niet wilde. Hij heeft zelfs belangrijke spelers opzij gezet en doorgepakt.

Nee hij is waarschijnlijk niet te houden voor ajax maar dit versnelt het allemaal wel. Hij was wel degelijk iets aan het neerzetten en je moet maar zien hoe zijn opvolger het doet.

6 juni 2017 om 09:58

Ben er bijna mee eens, maar denk eens aan Frank, hij had minder materiaal en erg jong jongens en is vier keer kampioen geworden, ook aan hem is getrokken geworden, maar is 6 jaar gebleven en dat is dan een trainer die een club mens is en ja Bosz heeft een zeer goede zet gedaan en Ajax beter laten spelen en hopen er op dat ze hier aan vast houden, ze hebben gezien dat, dat goed heeft geholpen. Dus dumpen drukken.

6 juni 2017 om 13:00

Maar is de Boer ook benaderd door een top 4 van duitsland spanje of italië?

De clubs die voor de Boer kwamen speelden volgens mij allemaal geen Cl.

EN ajax en de Boer kan je niet vergelijken met Bosz en ajax.

Jezus, wat een amateurs. Zet je ego toch opzij, en laat die man zijn werk doen. Hij was heel goed bezig, ik baal hier echt van!

Hebben veel mensen toch gelijk gekregen helaas.nik was enthousiast over zijn komst, begrep een stapnaar Dortmund best wel, maar blijkt toch een soort alleen heerser te zijn. Zo werkt dat niet meer tegenwoordig. Snel wegwezen en een echte Ajacied aan het roer.

6 juni 2017 om 07:07

Naja de hoofd coach bepaald wat we gebeurd hij had zijn visie. Dat die anderen daar niet in geloofden zegt meer over hun onkunde aangezien het vanaf de winterstop goed ging. Die andere die zijn net als de boer voor het voorzichtige voetbal. Ik ben geen ajax supporter maar onder Bosz hebben ze het beste en mooiste voetbal gespeeld. Ik had de assistenten eruit gedonderd bosz was gewook goed bezig.

6 juni 2017 om 07:15

Hij is geen alleenheerser, het probleem voor Bosz is dat zijn visie niet gedeeld wordt ook al blijkt dat die visie werkt. Ajax zal dus naar een opvolger moeten kijken die hetzelfde denkt als het technisch hart, anders wordt het weer een probleem. Ze moeten dus op zoek naar een marionet.

6 juni 2017 om 07:20

Als je Bosz aanstelt weet je wat je in huis haalt, dat sommige daar dan moeite mee hebben is hun probleem, Bergkamp moet zich eens gaan aanpassen want er is altijd gezeur om hem heen dat die niet kan opschieten met andere, eerst Jonk al, nu Bosz weer en maar blijven roepen dat hij de 'lijn Cruijff' wil volgend, ik merk er niks van, ben wel klaar met 'God Bergkamp'

6 juni 2017 om 09:37

@burg, alleenheerser? Hij heeft een bepaalde visie, en die zal hij echt wel hebben aangegeven toen hij op gesprek kwam voorafgaand van het seizoen of niet? Dit is Peter Bosz, als feyenoorder baalde ik dat hij werd aangesteld.. Hij heeft goed voetbal uit de ploeg gekregen en de beste prestatie neergezet van de afgelopen jaren, en nu roepen een echte ajacied aan het roer? Wat een teletekst supporter ben jij zeg, totaal geen verstand van voetbal.
Er staan al jaren meerdere ajacieden aan het roer daar bij jullie, en heeft dat tot successen geleid? open your eyes man

Belangrijkste punt uit dit artilel: "dat Ajax brter begon te presteren vanaf januari sterkte hem in zijn mening". Zo zal Ajax zometeen waarschijnlijk weer terugvallen in kabbelend voetbal omdat deze mensen zo nodig inspraak dienen te hebben. Die hele technische staff is veel te groot om prettig te functioneren en snelle/krachtige beslissingen te nemen.

6 juni 2017 om 07:02

Waarom zal Ajax terug vallen in het voetbal? Ik bedoel als je de juiste spelers opstelt dan wordt het van zelf leuk voetbal hoor. Straks gaat Klaassen weg en ik acht Donny qua potentie groter. Traore weg wat een goede speler is maar een Kluivert heeft meer diepgang. Deze aannames kan je niet doen gezien het nieuwe seizoen niet eens is begonnen en niemand weet hoe de basis 11 er uit gaat zien.

6 juni 2017 om 07:08

Omdat die assistenten net als de boer zijn voor voorzichtig en laf voetbal want geef toe onder de boer was het niet mooi of goed.

6 juni 2017 om 07:18

Jasonrhijn. Omdat de assistenten die staan voor het kabbelende voetbal nu 'gewonnen' hebben. De machtstrijd die sinds de fluwelen revolutie is begonnen duurt nog steeds voort. Cruijff adepten worden nog steeds tegengewerkt door mensen die deze ideeen te ver vinden gaan en hun eigen rol daarbij in zien perken. Van alle assistenten die hierboven staan, is alleen Spijkerman echt iemand die goed is om te behouden, de rest is vervangbaar. En wat doet Ajax? Niet achter iemand gaan staan die de juiste visie terug brengt, maar het door laten kabbelen. Met als gevolg dat de 4 vervangbare assistenten blijven en de visie zometeen weer verdwenen is.

6 juni 2017 om 07:23

@inke

Je hoort nu 1 verhaal vanuit het kamp Bosz. Wacht maar totdat een Ajax hierover een zegje doet. Denk je nou echt dat dit een reden is voor Bosz om niet te vertrekken?

Ik snap niet zo wat je zegt met de andere assistenten. Iedereen is vervangbaar voor andere mensen. Ik ben er niet bij geweest bij die gesprekken en de sfeer onderling ook niet. Nu komt dit eruit zal dit er ook uit geweest komen als Dortmund niet was gekomen?

Met allen respect een Bergkamp is een icoon in de voetbal wereld. Elke speler hoor je over hoe het is om met hem samen te werken. Deze assistenten weten als geen ander waar hun plaats is. Ik denk dat het een beetje overtrokken is allemaal. Om een soort van schaduw te doen over Bosz zijn vertrek. Van kijk mij eens ik wou gewoon blijven hoor.

Bosz heeft de naam als clubhopper en dat is niet erg hoor.

Dit is in grote lijnen hetzelfde als wat VI net zojuist plaatst, maar in belangrijke details zeer verschillend. Daar melden ze dat Bosz niet zozeer bezig was met de situatie met de assistent-trainers, dat hij eenmaal per maand in technisch overleg ging maar niet verder op het conflict in ging. En hen er dus ook niet uit wilde werken. Bosz wilde na de aanbieding van Borrusia in eerste instantie blijven, maar merkte dat er veel mensen in de staf niet onwelwillend tegen een vertrek stonden. Toen de clubleiding niet hard achter hem ging staan en geen partij wilde kiezen in het "assistenten conflict" heeft hij ervoor gekozen om te vertrekken. Ik ben benieuwd hoe het nu precies zit.

6 juni 2017 om 07:00

Op dat is nu ook aan het artikel toegevoegd zie ik.

6 juni 2017 om 10:40

En voeg daarbij de wat zuinige commentaren van spelers op Bosz aanstaande vertrek. Dit bij elkaar geeft toch de indruk dat het allemaal niet helemaal soepeltjes achter de schermen ging.

Als dit werkelijk waar is heb je toch wel een probleem wanneer je een trainer met een afwijkende mening binnenhaalt. Dit kan dan komend seizoen zomaar weer gebeuren.

6 juni 2017 om 07:03

Je moet niet alles geloven wat er in de media staat. De Telegraaf meldde paar dagen geleden contra van wat ze zeiden. Maar laten we eerlijk zijn die Bosz wilt toch gewoon naar Dortmund. De kans is heel klein dat ze voor hem terug komen. Gezien je een trainer voor langer termijn wilt.

6 juni 2017 om 07:18

Natuurlijk moet je niet alles geloven maar het is echt geen kans die nooit meer komt. Als een club je echt hebben wil dan wachten ze wel.
Het feit dat zowel Ajax als Bosz al dagenlang zwijgen geeft aan dat ze van elkaar af willen, anders was er allang een statement geweest dat Bosz zou blijven.

6 juni 2017 om 07:25

Als een club je echt wil wachten ze juist niet. Dan gaan ze er toch alles op alles zetten om je te halen. Kom op man doe niet zo dromerig. Een Dortmund behoort tot de top 10 clubs van de wereld. Daar gaan 10 keer meer omzet in om dan bij Ajax. Die hebben een grotere achterban. Dan ga je toch niet een jaartje een lulletje rozenwater er neerzetten met het idee dat er volgend jaar een Eredivisie trainer er komt?

6 juni 2017 om 07:34

Dat heeft niets met dromerig te maken. Man City wist ook dat ze Guardiola wilden hebben en ze hebben gewoon gewacht tot hij zijn contract bij Bayern Munchen uitgediend had. Bosz heeft zelf meteen na de finale aangegeven dat ie wilde blijven maar dat ook het bestuur daar over gaat en toen speelde dat van Dortmund niet.
Maar blijf vooral denken dat Bosz weggaat vanwege het geld en Dortmund en dat alles pais en vree is bij Ajax.

Er was eens een man genaamd Peter Door hem voetbalt Ajax veel beter Hij leek op zijn plek Maar blek erg in trek Hij pakte zijn kans en zei später

6 juni 2017 om 07:58

Er was eens een man genaamd Dennis. Hij schopte toch altijd weer stennis. Nu moet Bosz dan weer weg, voor de supporters weer pech. Dennis hoopt nu op een kennis.

Nu is de vraag natuurlijk hoeveel het technische hart in Amsterdam nu echt waard is? De trainer is in ieder geval de passant, want Bosz wordt net zo makkelijk weer opgeofferd op het moment dat de gouden driehoek wordt bedreigd. Zo ook eerder met Wim Jonk. Een gevaarlijke situatie binnen Ajax, waarin macht bepalender is dan doen waar je voor aangesteld bent, het vermaken van je klanten. Ajax speelde eindelijk weer eens frivool, boekte met de week betere resultaten en had dat te danken aan de trainer. Een trainer die het al niet makkelijk had met zijn verleden en door de harde kern in het begin flink in zijn hemd werd gezet. Maar hij liet zien wat hij waard was en zoals van een echte leider verwacht mag worden, nam hij ook vervelende maatregelingen waar nodig om het proces te beschermen. Maar Ajax vervalt weer in zijn oude fouten en dit keer niet door rijke bobo's achter de schermen, maar door hun club oud voetballers.... Spijtig, want zelfs ik keek met steeds meer plezier naar dit elftal, wat speelde zoals Ajax en zijn supporters juist willen...

Soms heb ik het gevoel dat het 'technisch hart' zichzelf ook tehoog in schat. Als je toch zo presteerd als Bosz nu gedaan heeft moet je toch altijd een manier vinden om samen te kunnen werken? Zet je ego aan de kant joh, zo komen we nooit verder. Het gaat je goed Bosz, mooie kans, ik had hem ook gepakt.

6 juni 2017 om 09:17

Het valt ook niet mee om je eigen vlees te keuren. Bergkamp is assistent en zit ook in het technisch hart. Als je als assistent dan niet met de hoofdtrainer op kunt schieten is de rekensom snel gemaakt natuurlijk.

Wat ben ik teleurgesteld zeg... hij was aan zo iets moois begonnen met zo super veel potentie op meer! Ook vind ik hem nu als een onbetrouwbare coach over komen, bij Tenerife maakt hij zijn werk niet af, bij Ajax niet en dat zijn vast niet de enige clubs. Het is ook niet dat Bosz al op leeftijd is en snel stappen zou moeten maken.------------- Peter, ik ben je dankbaar voor het plezier dat je mij hebt gegeven dit seizoen maar nu zijn de negatieve gevoelens mij de baas. AJU

6 juni 2017 om 07:25

Je valt nu terug in je standaard praatje van de afgelopen dagen. Ik raad je aan om eerst eens even het artikel te lezen.

6 juni 2017 om 08:53

Helaas heb ik alleen maar negatieve dingen in het nieuws gezien over Ajax, of ik bekijk het allemaal te negatief. En ja, dan blijf ik herhalen dat ik teleurgesteld ben. Niet elke lezer is zo actief als jij en dus ook al mijn berichten gelezen. Voetbalzone plaatst toch ook soms op een dag 4x een soortgelijk artikel. Jouw keuze of je het leest maat. Als je me overigens uitlegt wat mijn standaard praatje is, dan kan ik kijken of ik er iets aan kan doen...------------------------- Omdat ik teleurgesteld ben in Bosz heb ik het artikel niet gelezen? Bosz had elke supporter achter zich gekregen als hij wilde, hij koos er voor om zijn naam als clubhopper te versterken en de gemakkelijke weg te kiezen. Ik heb mij in de verleden jaren al genoeg druk gemaakt om het technische hart, nu had ik de hoop dat er verbetering van binnenuit qua transfers EN op het veld qua prestaties zou komen dankzij Bosz. Maar nu ben ik gewoon ongelooflijk teleurgesteld dat we weer opnieuw kunnen beginnen met bouwen zo ongeveer...

6 juni 2017 om 10:12

Tja wie is dat nou begonnen? Volgens mij een gedeelte van de technische staf een jaar of 5 geleden, leuk dat hij het goed aanstuurt, maar dit is een process van een jaar of 5-6. Zonder dat proces geen geld om Ziyech te kopen, geen grote talenten als de Ligt, van de Beek, Kluivert, Dolberg, Onana, Sanchez..

Kortom weg met deze passant, die geen prijzenpakker en goed tacticus is, strik erom en wegwezen.

Als dit waar is, met de nadruk op ALS, vind ik het wel slecht beleid van Ajax. Heb je eindelijk een trainer die voor vuurwerk zorgt, en aanvallend voetbal met resultaten combineert... Maak je je niet hard voor zijn aanblijven.. Kan er met m'n ochtendpet niet bij!

Als dit blijkt te kloppen zou ik elke cent voor Bosz aannemen en hem zo snel mogelijk naar Duitsland sturen, wat een vervelend mannetje is het dan.

6 juni 2017 om 07:19

Precies Minnie ik ben blij dat hij weggaat. Allemaal wel erg toevallig en komt Bosz een stuk beter uit dit verhaal want anders had het toch meer geleken dat hij het voor het geld zou doen. Gister verraste hij de directie nog volledig en had hij gezegd dat hij weg wou punt. Als hij niet voledig gesteund zou worden dan zullen ze daar vast een goeie reden voor hebben

Het is nu al denk de 2e keer dat de naam Bergkamp wordt genoemd bij conflicten binnen Ajax. Het kan niet altijd aan de andere liggen Dennis! Zoek eens het probleem bij jezelf een keer.

6 juni 2017 om 07:27

2e keer ? Ik dacht 3e keer ( Jonk en Trustfull) en elders las ik zelfs 5e keer.

Het is een vriendje van het bestuur dus die wordt niet zo gauw weggejaagd maar kom op, geef die persoon een andere functie ver bij de Technische staf vandaan

6 juni 2017 om 07:45

Serieus?! Trustfull was ik vergeten maar 5e wist ik al helemaal niet. Schandalig dit dat zo iemand zo bepalend mag en kan zijn binnen een voetbalclub. Ik zie bergkamp ook liever een hele andere functie vervullen en als je zegt zo ver van de technische staf vandaan

En we kunnen Bosz moeilijk ongelijk geven... Wat is dat voor een beleid als je als bedrijf zijnde je beste werknemer, die jou bedrijf veel succes heeft bezorgd, laat vertrekken omdat er een paar nutteloze nietszeggende individuen kritiek hebben op diens functioneren... Het bestuur van Ajax (lees; vriendjeskliek) maak zich op deze manier wel weer heel belachelijk, zeker gezien het feit dat Bergkamp al tig keer hiervoor voor problemen heeft gezorgd. Zonde dit want Ajax was juist op de goede weg...

6 juni 2017 om 09:22

Nutteloze, nietszeggende individuen gaat me wel wat ver. Bergkamp zal echt zijn toegevoegde waarde hebben. Anders zit je niet al 6 jaar in de technische staf en wordt je meermaals aan Arsenal gelinkt.
Wel is het vreemd te noemen dat hij een stap terug gedaan heeft als assistent en dat hij meermaals in conflicten betrokken is.
Ik zou zeggen dat het een verkeerde constructie is om zowel in de technische staf te zitten als ik het technisch hart. Een beetje eigen vlees keuren dus.

Deze berichtgeving is wel heel erg in het voordeel van de Ajax-trainer. Is het toevallig geschreven door ene H. Krüzen, met medewerking van P. Bosz? Ik kan haast niet geloven dat de Amsterdamse directie alle successen (geen prijzen, maar veel progressie) van Bosz opzij zet en klakkeloos de kant van Bergkamp en co kiest. Hier moet meer spelen.

6 juni 2017 om 07:32

Gelukkig zijn er nog mensen die niet alles klakkeloos geloven. De waarheid zal wel ergens in het midden liggen

Als dit waar is dan kan dit zich weer herhalen met een nieuwe trainer. Eerst Jonk en nu Bosz. Daar zal het dan echt niet bij blijven.

Eindelijk stonden we weer eens in een Europese finale. Ik was zo trots op Ajax zelfs toen United ons geen kans gaf. Ik had hoop dat we de beste spelers zouden houden, ik had hoop voor een goed volgend seizoen waarin we ook weer eens de schaal zouden pakken. Iedereen had het weer in Europa over ons en nu? Als dit waar is dan kunnen meerdere personen opzouten. Man, man, man, wat een armoede. Het gaat altijd om macht. Ik vraag me toch echt af of Ajax eens in rustig vaarwater kan komen, want op deze manier gooien we weer lekker onze ruiten in.

Bosz zei na de verloren finale dat ie wilde blijven maar dat ook het bestuur daar over gaat. Blijkbaar speelde er toen al wat binnenskamers.

Ik zou als Dortmund zijnde direct een miljoentje of 3 minder bieden.

Dennis Bergkamp blijft stilletjes op de achtergrond en komt niet met een verklaring gok ik.
Die man voegt zo niks toe
alleen maar onrust

Goede keuze van Bosz, je bent aangesteld met een reden en hebt dat ook gebracht. Het is een klein wonder dat er geen prijzen zijn gehaald gezien het aantal punten. Hoewel dat eigenlijk ook geld voor NEC en GAE die normaal genoeg punten hadden om directe degradatie en play-offs te voorkomen. Hoe dan ook, als het bestuur zich vervolgens niet keihard voor jou en je visie uitspreekt dan weet je al hoe het gaat. Zodra het tegen gaat vallen ben jij de sigaar. Nu kan je naar een grotere club, in een grotere competitie, met meer salaris, betere spelers en willen ze aanvallend voetbal zien. Voor Nederlandse begrippen is Ajax groot, europees al lang niet meer. Al met al dus een makkelijke keuze en mocht hij bij Borussia niet slagen kan ie gemakkelijk een andere club vinden van het kaliber Ajax.

De karaktermoord is in gang gezet.

Op het moment dat iemand weg gaat bij een club wordt er vaak gezocht naar iets dat de vertrekker in diskrediet brengt. En zoiets is natuurlijk overal te vinden waar mensen samen werken.

Het is een mechanisme dat mensen volgen om afstand te kunnen scheppen. Dezelfde mensen die vinden dat men "de rijen gesloten moet houden".

En de Telegraaf verdient er geld mee. Triest.

6 juni 2017 om 08:09

Ben met je eens dat De Telegraaf graag naar sensatie zoekt. Echter wordt in dit geval niet de vertrekker, maar het achterblijvende bestuur en de staf in diskrediet gebracht. Is ook wel eens leuk.

6 juni 2017 om 09:15

Wat je zegt klopt Tim. Het gaat me eigenlijk niet eens er om wie er gelijk heeft of waar de fout ligt. Het gaat me er wèl om dat ook op dit forum het blijkbaar moeilijk is om gewoon objectief terug te kijken op een periode. Mensen willen eerder bepalen "aan welke kant ze staan". En dat vind ik vrij sneu. Nog erger zijn de lieden die daar dan weer geld aan verdienen.

Ongelooflijk dat halve pannekoeken als Spijkerman en Ami maar onbeperkt krediet hebben, en zelfs een grote vinger in de pap willen hebben. Als ik het zo lees begrijp ik Bosz zeer goed. Ajax moet zich eens ontdoen van al die vriendjes- en achterkamerpolitiek. Zonde, Bosz heeft bewezen de juiste man voor Ajax te zijn!

Als dit artikel juist is, kan ik Bosz alleen maar gelijk geven. Het is misschien nogal rigoureus om vier clubmensen weg te halen of hun invloed te beperken, maar Bosz volgt wel de Ajax-visie en doet dat nog succesvol ook. Neem aan dat Van der Sar en Overmars dat ook zien. Durven ze het niet aan om vriendjes Bergkamp, Spijkerman, etc. uit hun functie te zetten? Dat zou laf zijn, wat heeft die 'Fluwelen Revolutie' dan voor zin... Blijkbaar hoeft toch niet alles te wijken voor Ajax, je vriendjes steunen gaat dus voor. Onprofessioneel!

PS. Bij het scrollen dacht ik even dat Bosz een Bayern München-jasje droeg op bovenstaande foto. Het logo bleek z'n horloge te zijn 😂

Hoewel de druk inderdaad hoog ligt, mag er ook gezegd worden dat Borussia met Klopp ook veel geduld had nadat hij een aantal jaren geleden dramatisch startte met degradatievoetbal tot de winterstop. Geef Bosz de tijd en hij maakt er weer een voetbalmachine van. Mits er een goede vervanger komt voor Aubemayang

Lekker kinderklasje bij Ajax. Misschien wordt het tijd om juist spijkerman en bergkamp eens een schop te geven, naar mijn weten waren hun ook al de onruststokers bij het vertrek van Jonk.

Ik vind het echt ontzettend jammer dat Bosz weggaat. Zou gaan om trainingen die meer gegeven moeten worden. Bosz vond de wedstrijden belangrijker. Ik als Ajacied vind ook de wedstrijden belangrijker en heb echt genoten van Ajax afgelopen seizoen. Zoveel talent, goed voetbal en inzet heb ik in jaren niet gezien. Bosz is daar verantwoordelijk voor geweest en snap dan ook echt niet waarom De directie Bosz nu niet wil behouden. Echt jammer, vooral voor de supporters. Er lagen mooie jaren in het verschiet als dit team, met trainer, bij elkaar was gebleven. Nu moeten we maar weer afwachten hoe het gaat onder een nieuwe trainer en wie deze trainer gaat worden. Grote fout van de directie mijns inziens!

Jammer dat hij gaat, maar het is me te makkelijk alles even af te schuiven op de technische staf.
Zoveel bijzonders heb ik nou ook niet teruggehoord van Krüzen, die omdat hij een vriendje van Bosz is wel door hem tot her uiterste wordt beschermd.

Er zal vast wel iets meer spelen dan de telegraaf en vi nu denken te weten.

Ajax heeft waarschijnlijk de opvolger al in huis, gelet op de insideinformation die Ronald de Boer heeft.
De trainer van de A1 Keizer zal snel worden benoemd en zal snel rust gaan brengen. 5 miljoen in de pocket en verder gaan met de jeugd. Lijkt mij logisch en kritiek zal snel worden gesmoord.

Bergkamp zit in het technisch hart.. tsja, je gaat jezelf niet wegsturen in een conflict, iedereen heeft eergevoel natuurlijk

Ik heb moeite met dit soort artikelen, want niemand weet wat er gebeurd is. Model hiervoor is een uitzending van Langs de Lijn op een avond dat er geen sport was. Toen gingen ze mensen bellen. Die zeiden wat, iets onschuldigs. Toen belden ze de volgende met Pietje zei dat. Dus reageerde Jantje van, maar dat kan Pietje niet zeggen. Na een telefoontje of 20 werden de gebelde mensen bozer en bozer en werd er een conflict geboren.
In dit geval kan dit ook wel eens het geval zijn. Natuurlijk voelen blijvende assistenten zich gepasseerd als er een nieuwe trainer komt met een eigen assistent, die meer invloed heeft. Natuurlijk heeft een trainer als Bosz zijn eigen visie die wel eens niet strookt met wat de oude assistenten vinden. Maar dat hoeft niet uit te lopen op een conflict. Dat was er ook nog niet echt.
Mogelijk heeft een van de oude assistenten wel een keer kritisch naar Bosz
gekeken en dat geuit. Op zich is daar niets mis mee. In een organisatie waarin dat niet kan kom je niet verder.
Bosz zou zich niet gesteund voelen omdat Ajax er niet voor ging liggen. Maar dat is de aard van Ajax, die denken op dit moment misschien wel dat dit een grote kans voor Bosz is en dat ze hem die gunnen. Mogelijk wilde Bosz ook wel meer salaris.
Kortom, niemand weet wat er precies gebeurd is.

6 juni 2017 om 08:53

Ik denk inderdaad dat minder aan de hand is dan dat die nitwit van een Driessen weer beweert nog geen maand geleden bewierookte hij Ajax en nu deugd er weer niets meer van , Driessen is een grote bommenlegger die maar wat roept die moet je zeker niet al te serieus nemen , ik denk dat Bosz weggaat om de doodeenvoudige reden dat hij A naar een veel grotere club kan met een veel hoger budget en B hij gaat 4x zoveel verdienen , en er zal ook misschien wel wat aan de hand maar dat weet niemand en zeker die Driessen niet maar ook zijn collum moet ieder maandag vol .

6 juni 2017 om 09:14

Als je bekijkt hoe de hele situatie is verlopen denk ik toch wel dat er meer aan de hand is. Het feit dat Ajax al de gehele tijd niks naar buiten heeft gebracht over Bosz dat ze hem wilde houden etc zegt mij genoeg. Bij elke dragende speler waar interesse voor is komt Ajax altijd wel met een bericht naar buiten, maar bij Bosz niks. En anders laat je je trainer die je net voor het eerst sinds jaren weer naar een Europesche finale heeft gebracht ook niet zo makkelijk vertrekken.

Deze hele situatie is gewoon zonde. Ik heb mijn seizoenskaart verlengt met het oog op weer een jaar mooi voetbal waar ook nog resultaat aan vast zit. Nu is alles weer een groot vraagteken, wie wordt de trainer? Gaan er extra spelers weg die een goede band hadden met Bosz? De gehele chemie van het team gaat veranderen en niemand weet meer waar hij aan toe is.

Daarnaast is het niet de eerste keer dat Bergkamp een conflict heeft waar hij winnend uit komt. De enige die blijkbaar groter is dan de club.

Na de verhalen die nu door verschillende media naar buiten worden gebracht, moet ik toch mijn woorden die ik in oudere artikelen schreef terugnemen. Ik snapte niet waarom bosz zich niet aan zijn woorden :" Ik ben nog niet klaar met dit project" en "Ik wil mijn contract geheel uit dienen" hield. Snap nu volledig de keuze van Bosz. Hij heeft het echt geprobeerd om alles te negeren en/of te accepteren, maar de haantjes in de organisatie waren te overheersend om nog functioneel te opereren als zeker de helft zich tegen je keert. Het ga je goed Peter bij Dortmund. Voor mijn club Ajax hoop ik dat ze iemand kunnen vinden die ook aanvallend denkt en misschien moeten we de technische staf ook maar eens opschonen met nieuwe mensen en een andere kijk.

6 juni 2017 om 09:51

Kan allemaal kloppen, maar media doet graag de zaak groter te maken, om zo nog meer te kunnen verdienen. Ook ik loop daar wel eens in, de waarheid ligt nog altijd ergens in het midden.

6 juni 2017 om 09:58

Vind dat deze soap nu wel lang genoeg heeft geduurd; Het is geen goede tijden slechte tijden . Denk inderdaad dat er bepaalde factoren meespelen. Het kan best zo zijn dat Bergkamp en Spijkerman jaloers begonnen te raken, omdat Bosz het team heerlijk aanvallend spel liet spelen en de resultaten waren er ook naar (plus, de aandacht die hij hiervoor kreeg). Bosz kan ook gedacht hebben bij de belangstelling van Dortmund :'' het is een club die maar 1 keer in mijn leven voorbij kan komen, dus pakken''. Denk dus dat het inderdaad in het midden ligt; Het is dus de kunst om het uit te lichten en te kijken wie/wat de waarheid is.

Hierboven hebben de meeste een selectief geheugen.
Was hij nou wel zo goed????
Nee, we zijn geen kampioen geworden, en hebben in de uitwedstrijden
in de el verschrikkelijke mazzel gehad,daarbij Groningen/exelsior punten
verloren.
Hij wordt verschrikkelijk op gehemeld, met dit materiaal krijgt iedereen Ajax aan de praat.

Ik ben er niet rouwig om, komt allemaal goed.

6 juni 2017 om 08:58

Even voor de duidelijkheid met alleen mazzel wordt je geen kampioen en kom je ook niet in de finale van de Europa league , en opgehemeld hoezo ? eindelijk hadden wij een trainer die een verademing bleek die credits mag je hem best geven hoor , na jaren oeverloos rondgetik wat nergens toe leidde het is niet te hopen dat we dat weer terug krijgen .

6 juni 2017 om 09:07

Als je alleen naar teletekst zou kijken zou je het zo kunnen zeggen ja.
Maar ik been een Ajacied die wekelijks in het stadion zit. En daar zag je wel degelijk een progressie van een team die op het begin nog wat twijfelde maar later thuis iedereen van de mat speelde. Die progressie zou normaliter volgend jaar doorzetten door ook uit goede wedstrijden te spelen en ze te winnen. Hij heeft in de EL niet verschrikkelijk makkelijk gehad, want als de kansen werden afgemaakt hadden ze Schalke en Lyon thuis zo erg opgerold dat de uitwedstrijd slechts een formaliteit was.
Daarnaast heeft hij in de competitie een punten aantal gehaald waar je normaal gesproken kampioen mee wordt, alleen dit jaar bleek Feyenoord ook exceptioneel te zijn.

6 juni 2017 om 12:08

Ach je moet die (burgos) niet echt serieus nemen die zit nooit in de Arena er roept maar wat ik heb ook al bijna 25 jaar een seizoenskaart en zag wel degelijk een opgaande lijn als je de reacties leest heeft Ajax in de Europa league alleen maar mazzel gehad en in de competitie was het alleen maar matig , nou ik vond het afgelopen seizoen een verademing met eindelijk weet een beetje Ajax voetbal maar degene die zeggen zal allemaal wel maar geen prijs dat zijn succes supporters maar ik wil voetbal zien en dat hebben we vaak gezien meer dan de 3 voorgaande jaren , en ook komen seizoen komt er echt wel weer een trainer die ook de huidige selectie goed kan laten spelen .

En ja hoor, Dennis bergkamp zit er weer bij. De stille Willie van het gezelschap maar ondertussen kunnen er heel wat mensen niet met hem samenwerken. Blijkbaar kiest het technisch hart voor de 2e assistent, de herstel- en de keeperstrainer.

Juist nu Ajax weer smoel kreeg, de spelers lekker speelden en het publiek zichtbaar genoot. Andere belangen doorkruisen de gang van zaken !

6 juni 2017 om 09:48

Bergkamp is een echte Ajax man en daar kom je niet aan, maar ik vind wel dat ook hij allereerst aan Ajax moet denken en dan pas aan zich zelf. Bosz is een goede trainer, maar ook rg eigenwijs, hoeveel mensen zouden niet hebben ge zegt om bv traore eens aan de kant te zetten, om hem eens te laten zien, dat hij alles goed moest doen, k heb me vaak r aan geërgerd dat hij vast hield aan traore.. Ook zijn goede spelers weggegaan en er willen nog een paar goede weg gaan, omdat Bosz hen als oud vuil aan de kant heeft gezet.

6 juni 2017 om 10:00

Wat de spelers betreft; onder elke trainer vallen er teleurgestelde spelers (die eerder basismateriaal waren) af. En aan de andere kant komen er weer nieuwe spelers bovendrijven, die eerder geen kans kregen. Dat is met elke trainer zo.

Wat Bergkamp betreft, die heeft nu al een paar keer een hele vervelende sneaky rol gespeeld. Het blijkt een herhaling van zetten, dus ook voor een heuse Ajacied is dat irritant !

Tjah vervelend voor al die echte Ras Ajaxcieden dat je club zo vaak op een negatieve manier is. Ik vind het beleid van Edwin van de Sar ook niet je van het als je het zo bekijkt. Triest dat Bosz zo vertrekt. John Van De Brom word btw gratis geleverd door de AZ supporters. Zodra jullie aangeven interesse hebben.

Oeeh nee he. Dat wordt in alle voetbal programma's (voor zo ver die er weer zijn) de hele zomer lang weer Ajax-TV met deze nieuwe soap. Er blijkt dus zo veel achter te zitten, wat een machtsspelletjes hebben ze daar toch altijd. Het leek allemaal zo goed te gaan.

Typisch Ajax weer. Kampioenschap ligt weer helemaal open. Nieuwe trainer moet toch weer opnieuw beginnen.

Op deze manier jaag je natuurlijk iedere trainer weg.
Tot je een tegenkomt die alleen ja en amen zegt.
Daar wordt je niet beter van.

Niemand is groter dan de club, behalve Dennis Bergkamp... De man die na Jonk nu ook Bosz heeft weggepest.

6 juni 2017 om 10:02

Bergkamp is anders een essentieel onderdeel van de club, het draait vanuit het technisch hart en daar is hij lid van. Hij doet ook nog de doorstroming van opleiding naar het eerste, doet hij hij uitstekend.

6 juni 2017 om 10:19

Dat was Jonk ook. Ik begrijp dat het technisch hart belangrijk is. Maar als daar iemand in zit die heel lastig kan samenwerken met anderen wordt het misschien toch eens tijd om een opvolger voor die persoon te zoeken. Ik heb alle respect voor Bergkamp en weet dat hij belangrijk is, maar hij moet toch eens in de spiegel gaan kijken.

6 juni 2017 om 14:08

Ja en daarom was er een conflict, hoe kom je erbij dat het van zijn kant kwam dat er geen samenwerking was? Volgens mij kwam Jonk niet meer opdagen bij vergaderingen..

Bosz bedankt voor een heerlijk seizoen.

Ik snap best dat Ajax de trainer op bepaalde punten minder macht wil geven, daar hebben ze (en andere clubs trouwens ook) in het verleden spijt van gekregen, maar als ik zo het artikel lees vonden de anderen in de staf zichzelf ook wel heel erg belangrijk. Dan stel je dus wel je eigenbelang boven dat van je club.
Anderzijds is het natuurlijk ook zo dat Bosz wist waar hij aan begon. Hij mocht Krüzen meenemen en verder moest hij het doen met de andere vier. Daar heeft ie voor getekend en dus had ie daar beter mee om moeten gaan.

Ik vermoed dat dit vooral balen is voor de Ajax fans. Zij zagen in de tweede helft van het seizoen steeds beter voetbal en de laatste maand was het gewoon vaak goed.
Nu moet er weer een ander komen en moet je maar afwachten hoe snel hij de groep weer aan het spelen krijgt.
Al met al weer veel gedoe zo, met Bosz was je nummer 1 kanshebber op de titel vermoed ik.

Dit was dus precies wat ik in het eerste artikel aangaf. Het zou mij niks verbazen als er een of ander opstootje conflict is geweest en dat hij daardoor weggaat. Hij had namelijk totaal geen reden om Ajax achter zich te laten.

Bestuurlijk is Ajax dus nog net zo'n grote puinhoop als jaren geleden. Het is alleen heel eventjes stil geweest, maar dat zal nu wel weer oplaaien. Zitten een hoop haantjes daar tussen de hoge heren van Ajax.

Wie de f*ck denken lami, rekelhof, spijkerman en bergkamp (die nog nooit iets als trainer heeft gepresteerd) dat ze zijn om deze goede trainer eruit te knikkeren? Typisch Ajax dit weer, wat een apenrots ook. Zo zal je nooit meer een grote club worden.

6 juni 2017 om 10:04

Overigens heb ik bij Spijkerman helemaal niet het idee dat hij in de clinch lag met Bosz. Er was op de bank vaak genoeg overleg.
Ik heb meer het idee dat Bergkamp alweer kampen aan het creëren was..

6 juni 2017 om 10:32

In een van de artikelen stond toch dat Spijkerman op het punt stond om weg te gaan?

Ben er door geschokt, dat het weer gebeurd, een kamp binnen de trainers. Dit moet niet kunnen. De spelers begonnen zeker beterte spelen en dit moet zo door gaan en daar hebben we bosz aan te danken. Maar door zich zo op te stellen, een twee kamp. Dat kan en mag niet gebeuren, dan maar weer een trainer met een Ajax hart als trainer. Hopelijk komt het goed.

6 juni 2017 om 10:00

Ik niet, het is gewoon heel duidelijk, een trainer is een passant, bepaald niet het beleid als hij dat wel doet of wilt dan is hij ongeschikt voor Ajax. De technische staf speelt daarbij een hele goede rol, die hebben een uitstekende selectie opgeleverd, waar Bosz geen kampioen mee is geworden.

Wederom een passant die in de veronderstelling leeft dat hij het voetbal uitgevonden heeft. De jonge spelers die uit de jeugd zijn door gestroomd zijn al opgeleid door Ajax, daar heeft hij niets aan bijgedragen en konden al goed voetballen voordat hij kwam. Het aanvallende voetbal zit al in de gene van deze spelers. Dat hij zijn zin door wil drijven mag hij nu bij Dordmund mee verder gaan. Alleen denk ik niet dat ze daar op zitten te wachten. Denk niet dat hij daar kampioen wordt. het blijft de eeuwige tweede.

Dus 'anders denkenden' worden eigenlijk niet geaccepteerd. Is het voor Ajax dan niet verstandig om 1 van deze heren naar voren te schuiven? Anders zit je volgend jaar weer in hetzelfde schuitje... ik vind het heel jammer. Ajax en het gespeelde spel hebben afgelopen half jaar bij mij veel sympathie gewonnen.

6 juni 2017 om 09:58

Nee want die hebben een andere functie binnen de club en het is logisch dat men moet denken in de filosofie van de club. Ik denk dat als we een type van Gaal binnenhalen dat we er op vooruit gaan, tactisch is Bosz ondermaats, geen prijzenpakker, ja het voetbal was goed op het laatst maar daar is ook wel alles mee gezegd. Snel dat geld pakken en met deze prachtige groep verder werken, visie meenemen, maar tactisch kunnen we wel een betere coach vinden.

6 juni 2017 om 10:12

Alsof van Gaal een marionet is, die helemaal niks gaat zeggen tegen het bestuur? In een eerdere comment geef je aan dat een trainer een passant is en niks te zeggen heeft over het beleid. Nou, dan moet je vooral van Gaal binnenhalen. Als er iemand is die niet binnen de gebaande paden blijft, is het van Gaal wel.

6 juni 2017 om 11:20

Dat is het probleem bij veel bedrijven. Vasthouden aan een filosofie, en blind zijn voor nieuwe (en misschien betere) wegen. Wanneer Bosz het hele jaar 'eigenwijs' was geweest, stond je einde seizoen gewoon met de schaal in handen.

6 juni 2017 om 14:03

@gaudi

Ook van Gaal zal zich aan zijn verantwoordelijkheid en taken moeten houden en niet buiten het boekje gaan, kortom, wil hij dat niet, dan niet.

Ik was eerst teleurgesteld, maar nu ik alles op een rijtje kan zetten ben ik er blij mee. Ben het helemaal eens dat de trainer niet groter dan de club is, als hij dat wel denkt dan moet hij vertrekken. Daarnaast is Bosz tactisch onder de maat en geen prijzenpakker, dat hebben we regelmatig gezien dit seizoen, vreemd wisselbeleid en niet goed genoeg anticiperen op de tegenstander (man Utd bv.). Hij laat Ajax goed voetballen, maar hij heeft ook wel ruimschoots de middelen en spelers gekregen waarmee hij verplicht kampioen moet worden. Als je nu mooi 5 miljoen kan pakken voor hem dan is dat prima, ik zou van Gaal een veel betere vinden (ook tactisch sterk) en ten Hag zou niet onder doen, liefst zie ik die combinatie nog van Gaal als tacticus en ten Hag als veldtrainer waarna ten Hag het stokje van van Gaal gaat overnemen.

Peter Bosz heeft uitsluitend voor Ajax gekozen omdat dat goed in zijn carriã¨replanning paste. Net als Zyech. Dat zijn dan ook niet meer dan passanten. Aan het begin van de FR eiste Cruijff dat Ajax al het personeel zou ontslaan omdat nieuwe bezems nu eenmaal het schoonst vegen. Uiteraard heeft de organisatie ook een verantwoordelijk als werkgever en weigerde daarom de eis van Cruijff in te willigen. Dat was bovendien ook juridisch zo goed als onmogelijk. Nu komt Bosz, in tegenstelling tot Cruijff een passant die gevoelsmatig helemaal niets met Ajax heeft, met een gelijksoortige eis, en dan verwachten een paar opportunisten ook nog dat de Directie een dergelijke eis gaat inwilligen. Dat is natuurlijk belachelijk, al is het natuurlijk ook weer niet zo verwonderlijk omdat een van de kenmerken van een opportunist nu eenmaal is dat hij uitsluitend oog heeft voor de korte termijn. Een ander kenmerk van een opportunist is dat hij weigert om van zijn fouten te leren en keer op keer dezelfde maakt. Gelukkig geldt dat niet voor de mensen bij wie de beslissingsbevoegdheid ligt. Die hebben lering getrokken uit de fout die de club destijds heeft gemaakt door wel voor de korte termijn (ronald Koeman) te kiezen en de cultuurbewaker (van Gaal) de laan uit te sturen. Niet lang daarna werd Koeman zelf ook door Ajax ontslagen en was de club niet alleen een vakbekwame trainer, maar ook een vakbekwame TD, waar de club nog jarenlang plezier van had kunnen hebben, kwijt. "En dat was een beetje dom", zou Maxima zeggen.

Als je niet begrijpt dat je als clubbestuurder de technische leiding van je club niet uitsluitend in handen van de hoofdcoach kunt geven en je daarmee in principe helemaal aan zijn nukken over te leveren, snap je er helemaal niets van. Dat gaat men bij Borussia ook niet doen en ik ben dan ook benieuwd hoe PB daarmee om zal gaan. Ik weet niet hoe het er exact bij Borussia aan toe gaat, maar bij Bayern bemoeien de clubbestuurders zich werkelijk overal mee, van het aanstellen van de koffiejuffrouw tot het bepalen van de opstelling. En datzelfde geldt voor Bild. Als het goed gaat, zullen ze hem de hemel in prijzen, maar als het even tegen zit, worden meteen de messen geslepen. Peter Bosz kan dan ook zijn borst natmaken. Al past zijn manier van werken, waarin volgens mensen die met hem hebben gewerkt nauwelijks enige ruimte voor concessies en tegenspraak is, wel goed bij de Duitse mentaliteit. Aan de andere kant krijgt hij wel te maken met een spelersgroep die veel ervarener en waarschijnlijk ook veel mondiger is en het is de vraag of en hoe snel hij dergelijke spelers zover kan krijgen dat ze meegaan in zijn visie. Als het goed gaat, is zijn naam als trainer definitief gevestigd, maar als het mist gaat, is het afbreukrisico enorm.

Als een coach problemen heeft met de cultuurbewakers van zijn club heeft, is er maar 1 oplossing mogelijk en dat is dat club en coach uit elkaar gaan. Bovendien kun je ondanks het feit dat er af en toe oogstrelend voetbal is gespeeld en de club voor het eerst sinds meer dan 20 jaar een Europese finale heeft gehaald, niet anders dan tot de conclusie komen dat de club aan het begin van het seizoen de verkeerde trainer heeft aangesteld. Als je een technische staf samenstelt waarin een plaats wordt ingeruimd voor cultuurbewakers, kun je er op wachten dat er conflicten ontstaan als je een trainer aanstelt die zo rechtlijnig en compromisloos is als Peter Bosz. Een organisatie zoals Cruijff die heeft neergezet met een TH die de cultuur bewaakt, werkt alleen als de participanten zo flexibel zijn dat ze met elkaar door 1 deur kunnen en bereid zijn om naar elkaars argumenten te luisteren. Ik ben een groot fan van Van Gaal, maar binnen de bestaande structuur heeft het geen enkele zin om iemand die zo dominant aanwezig is, aan te stellen omdat ook hij binnen de kortste keren zal botsen met het TH. Hetzelfde geldt voor Henk ten Cate. Om te kunnen functioneren binnen de bestaande structuur, is een type Rijkaard of Hiddink nodig, die voldoende flexibiliteit heeft om naar de op- en aanmerkingen van het TH te luisteren en ze te beargumenteren, zonder de touwtjes uit handen te geven.

Het is uitermate vervelend als een coach die het behoorlijk goed heeft gedaan alweer het veld ruimt voordat hij kan oogsten wat hij heeft gezaaid. Aan de andere kant kan ik me nauwelijks voorstellen dat hij de enige trainer is die iets met een zo talentvolle spelersgroep als die van Ajax zou kunnen. Net zo goed als het fletse spel tijdens de laatste periode van het tijdperk-De Boer te maken had met een gebrek aan kwaliteit in de selectie, was het succes van Peter Bosz natuurlijk ook mede te danken aan de enorme kwaliteitsinjectie die de selectie in zijn eerste jaar heeft gekregen. Volgend seizoen zal er een nieuwe trainer voor de groep staat en als de selectie in tact blijft zal aan het eind van het seizoen blijken of Peter Bosz inderdaad de wondercoach was die velen in hem zien of dat de resultaten die hij heeft geboekt gewoon een kwestie van oorzaak en gevolg waren. Ik ben benieuwd.

6 juni 2017 om 10:53

Volgens mij zit er iets structureel niet goed in de clubstructuur. Het klinkt mij in de oren alsof de assistent-trainers zich groter/belangrijk wanen, dan ze eigenlijk zijn. Ik heb het idee dat ze denken boven te trainer te staan en alles te kunnen maken. Daar is ook een hele goede reden voor: Bergkamp maakt deel uit van het TH en de technische staf. Het TH bepaalt wie in de technische staf plaatsneemt. Kortom, Bergkamp beslist (mede) over zichzelf. Een bizarre situatie.

Daarnaast is het onvoorstelbaar dat een coach die, volgens vele Ajacieden, (i) een geweldige prestatie heeft neergezet dit seizoen; (ii) een prachtig uitgangepunt voor komende seizoen heeft neergelegd; en (iii) ook nog een Ajax-filosofie nastreeft, eruit gewerkt wordt door het TH omdat hij kennelijk te mondig is. Dan ben ik erg benieuwd wat de basis voor het conflict is geweest; wat zit er in de handelswijze van Bosz verborgen dat wij niet zien en zo tegen de ajax filosofie instruint.

De kern van goed besturen, is ook kunnen inzien wanneer je de teugels iets moet kunnen laten vieren teneinde een hoger doel te bereiken. Met Bosz waren de kansen op een goed seizoen in de CL en in de competitie vele malen groter dan met de volgende 'passant' die langskomt. Kortom, dit is een perfect voorbeeld van slecht bestuur vanuit het TH. Het niet willen/kunnen toestaan van een bandbreedte waarbinnen gewerkt moet worden. Maar wat wil je, als je een TH verantwoordelijk voor de club laat zijn, terwijl ze 0 ervaring op bestuurlijk vlak hebben. Het feit dat ze een goede voetbalcarriere hebben gemaakt, maakt ze alleen maar arroganter en biedt minder ruimte voor compromissen. Dáár ligt het echte probleem.

Het komt op mij over alsof de Ajax-mannetjes het maar moeilijk kunnen verteren dat een sterke Feyenoorder binnen een half jaar laat zien dat alles veel beter kan dan de afgelopen 6 jaar. En die valse 'iceman' Bergkamp, die er al een half dozijn uit heeft gewerkt bij Ajax, kan dat al helemaal niet hebben.

Wat een ellende weer. Als vanouds zou je bijna zeggen. Ik was vroeger altijd voor Ajax, maar ben me door de loop der jaren door alle ellende bij de club gaan schamen om me Ajacied te noemen. Ja, ik was trots op wat ze afgelopen seizoen in Europa lieten zien en keek uit naar volgend seizoen, maar eigenlijk vooral als supporter van het Nederlandse voetbal. Een warm hart voor specifiek die club kan ik het nog maar nauwelijks toedragen. Beter voor m'n gemoedsrust. Anders loop ik om de haverklap chagrijnig rond.

Nou, top. Heb je een trainer die in feite 4 grote talenten, waar je veel geld aan dacht te kunnen verdienen, dwarsligt tot het punt dat ze via de achterdeur voor een klein bedrag vertrekken, die daar tegenover zet dat hij wel het team ongelooflijk aantrekkelijk laat voetballen. En dan gaat hij zelf plotseling weg na dat ene seizoen.

Beetje Hollywood-praktijken.

Volgend seizoen zal blijken of Bosz echt zo een wondertrainer is geweest of dat de eer naar Marc Overmars gaat. Het materiaal waar Bosz mee aan de gang kon gaan is niet misselijk en wellicht had er meer uit de selectie kunnen worden gehaald. We hebben leuk meegedaan in de EL en zijn met een hoop mazzel in de finale beland waarin we vervolgens als kleuters de les zijn gelezen door Mourinho. Op tactisch vlak had Bosz het in de finale volledig verkeerd ingeschat. We zijn tweede in de competitite geworden en dat is gewoon falen voor een Ajax coach. Ik zie de toekomst dan ook met vertrouwen tegemoet. Er zijn voldoende trainers die Ajax aanvallend kunnen laten spelen en die zal er ongetwijfeld komen. Dus dag Peter! succes toegewenst in Duitsland. Je had kampioen kunnen worden volgend seizoen maar je wordt waarschijnlijk weer tweede.

Sneu voor Ajax dat op weg leek een topteam te worden, en eindelijk na vele jaren de aansluiting in Europa leken te maken.
Nu kunnen ze die droom wel vergeten, tenzij ze de juiste man weten te vinden die de visie van Bosz weet voort te zetten.
Als ik de visie zo lees van Bergkamp en co,, zie ik dat helaas niet gebeuren .

Erg kortzichtig vind ik de reacties van forumleden die de mening hebben, dat het niet uitmaakt dat Bosz weg is, omdat een andere trainer dit ook makkelijk kan doorzetten.
Ik heb het bij Vitesse aan de lijve ondervonden dat na het vertrek van Peter Bosz, een groot zwart gat ontstond, die tot heden geen andere trainer heeft kunnen opvullen.

Toch succes Ajax!

6 juni 2017 om 14:07

Volgens mij gaat het vooral om een ding binnen voetbal, kwaliteit en dat heeft Ajax nog altijd, met of zonder Bosz. Bergkamp heeft een zelfde visie voor ogen, anders hadden ze Bosz ook niet aangesteld. De trainer moet gewoon de poppetjes op de juiste plek zetten, meer niet en daar heeft Bosz ook nog regelmatig in gefaald, echt niet geniaal op tactisch gebied.

Ajax is gebouwd of de fluwelen revolutie, dat is het fundament dat een trainer wegvalt is dan ook geen probleem.

De positie van de trainer wordt hier toch echt ondermijnd. Dat terwijl in de statuten van Ajax is bepaald dat het aanstellen van een trainer onder de zeer belangrijke besluiten valt. Vreemd dat die trainer klaarblijkelijk niet de ruimte krijgt om zijn visie over te brengen.

Door Peter Bos zijn ze wel beter gaan voetballen

Kunt het peter niet kwalijk nemen. Mooie club, mooi salaris, mooie competitie.

Een wespennest bestaande uit vriendjes.... Zolang dit blijft, zal Ajax nooit constructief verder gaan bouwen... Een paar omhoog gevallen mannetjes met teveel vingers in de pap....

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8687
2.PSV8372
3.Feyenoord6534
4.AZ5821
5.Vitesse5319
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. van de BeekMiddenvelder349
D. TadićAanvaller3428
L. TraoreAanvaller10
I. El MaachDoelman00
D. KotarskiDoelman00
K. LamprouDoelman20
A. OnanaDoelman330
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

37 fans
Coach, 55 jaar
SeizoenClub
2017-2017 Borussia Dortmund
2016-2017 Ajax
2016-2016 Maccabi Tel Aviv
2013-2016 Vitesse
Laatste voetbalnieuws

‘Peter Bosz kan Ajax ondanks bod van twintig miljoen euro dwarszitten’

Ajax zit volgens geruchten uit Nederland en Spanje al geruime tijd achter Martin Ödegaard aan. De door Real Madrid aan Vitesse verhuurde spelmaker heeft dit seizoen grote indruk gemaakt in de...Lees verder

In de wandelgangen

Zondag 26 mei
Juventus is bereid om Paulo Dybala en Alex Sandro te betrekken in een deal voor Paul Pogba. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren