RKC-aanvoerder stopt door kunstgras: ‘Hier ben ik niet voor gemaakt’

Zaterdag, 13 mei 2017 om

Steef Nieuwendaal heeft vrijdagavond zijn laatste wedstrijd als profvoetballer gespeeld. De 31-jarige middenvelder sloot af met een 0-1 overwinning tegen FC Emmen. Kunstgras is de hoofdreden voor het beëindigen van zijn voetballoopbaan.

"Het is een beslissing waar ik al een tijdje mee liep, eigenlijk vanaf het begin van het seizoen al", legt Nieuwendaal uit in gesprek met Omroep Brabant. "Het heeft ook te maken met de dramatische staat van de kunstgrasvelden in Nederland. Om iedere dag nog op die rommel te lopen, dat gaat me niet in de koude kleren zitten.”

Nieuwendaal is er klaar mee om wekelijks rond te huppelen op kunstgrasvelden. "Als ik wedstrijden op gras speel, gaat het zoveel makkelijker en relaxter", aldus de middenvelder, die wel blijft voetballen maar dan op amateurniveau. "Hier ben ik niet voor gemaakt. Het is ook de doodsteek voor het voetbal. Het moet zo snel mogelijk afgeschaft worden.”


Poll

Kunstgras moet verboden worden in de Eredivisie en Jupiler League


Gerelateerd

32 reacties (laatste reactie door afcasander)

Heel goed dat dit in de publiciteit komt.

Als zoveel profs dit zeggen moet er toch wat aan gedaan worden. De KNVB kan vast wel een constructie verzinnen waarmee ze clubs financieel helpen met een overgang naar normaal gras.

13 mei 2017 om 11:57

Inderdaad. Momenteel zijn er clubs die door kunstgras Eredivisiewaardig worden qua spelers materiaal, aangezien ze dan geld overhouden voor benodigde versterkingen. Persoonlijk vind ik een club dan juist niet Eredivisiewaardig, maar goed. Daarvoor moet je op z'n minst een normaal grasveld kunnen produceren en als dan niet het geld overblijft voor dusdanige versterkingen dat een club Eredivisie kan spelen, dan ben je mijn inziens gewoon niet Eredivisiewaardig.

13 mei 2017 om 12:33

Ben alleen bang dat de knvb niks van zich zal laten horen in deze. De bond is horende en ziende blind als dit soort discussies op gang komen. Triest dat deze speler stopt vanwege de ondergrond, maar ook begrijpelijk.

13 mei 2017 om 14:49

Dus ga je clubs ook nog eens extra helpen/belonen door ze aan een goede grasmat te kunnen geven/kopen?

Dus andere clubs die wel elk jaar veel geld in hun echte grasmat hebben gestoken die moeten maar accepteren dat andere clubs voordelig een echte grasmat gaan krijgen?

Dat is toch niet echt neutraal te noemen als de knvb dat gaat doen?

Echter ben ik er wel mee eens dat kunstgras afgeschaft moet worden. En als betaalde voetbalclub zal ik sowieso kunstgras weghalen. Het is zo slecht voor de jeugd dat deze groot gemaakt worden op kunstgrasvelden.. Komen ze in het 1e en moeten ze opeens op echt gras spelen waar een andere techniek bij komt kijken..

De Knvb moet gewoon als eis stellen dat er een echte grasmat in het stadion moet liggen. Zo niet, dan geen licentie.
En ja dat kost geld, maar daar hebben clubs dan maar rekening mee te houden. Net zo als al die andere clubs dat al Jaren doen.
Kunstgras clubs hebben jaren bespaard op hun velden, dus dan kunnen ze daarmee een echte grasmat van financieren.

Ja want in het amateur voetbal heb je geen kunstgras.

13 mei 2017 om 11:58

Minder dan je denkt. Ik denk dat de meeste amateurteams nog steeds op gras ballen.

13 mei 2017 om 12:06

Verschillende amateur verenigingen hebben wel kunstgras velden inderdaad, maar hun 1ste veld is vaak nog gewoon gras. En als het dan kunstgras is, is het in ieder geval goed onderhouden!

13 mei 2017 om 14:50

In het amateur voetbal kan je zeggen zodra je op kunstgras moet spelen, ik speel niet mee.
Als prof is dat wel even wat anders want dan is het werkweigering...

Overigens heb ik al het idee dat 50 van de amateur wedstrijden op kunstgras wordt gespeeld..
Tenminste hier in het noorden wel..

Enorm triest dat een carrière wordt beëindigd door kunstgras. De Knvb moet zich schamen. De belangen van de voetballers stellen klaarblijkelijk geen ruk voor.

Het zou verboden moeten worden om op kunstgras te spelen in het profvoetbal. Dat amateurs op kunstgras spelen, kan ik me erg goed voorstellen. Maar als profclub moet je gewoon met natuurgras spelen. Het is pure competitievervalsing en ook erg slecht voor de gezondheid (dan heb ik het niet over die verhalen dat het een bepaalde ziekte op kan wekken, want ik weet niet of dat waar is, maar voornamelijk over de verhoogde kans op blessures enzo).

Wij zijn het enige land met zo veel kunstgrasvelden in het profvoetbal neem ik aan? Misschien dat er in Scandinavie ook veel liggen, maar daar heeft het klimaat natuurlijk een belangrijke rol in gespeeld. Dat is bij ons veel minder het geval.

13 mei 2017 om 12:36

Waar in de grote competities wordt op pladtic gespeeld? Nergens, in Frankrijk is zelf uit den boze nadat daar vorig seizoen een aantal fikse blessures zijn ontstaan die toe te schrijven waren aan kunstgras.

Ach je hebt altijd voor en tegenstanders. Als je je cariere daarvoor beeindigt heb je een waardeloze mentaliteit

13 mei 2017 om 12:25

Wie zijn de voorstanders? Behalve degene die er geld mee verdienen (ten Cate een sponsor van Heracles bijvoorbeeld). Dit zal voor deze Nieuwendaal ook niet de enige reden zijn om te stoppen. In de JL spelen is financieel ook niet zo aantrekkelijk als bij een goede amateurclub.

Kunstgras moet zo snel mogelijk verdwijnen uit het profvoetbal. Ook de jeugd moet zoveel mogelijk op echt gras spelen want als ze te gewend raken aan kunstgras zal dat ons in internationaal verband, rest speelt wel op normaal gras, gaan opbreken. Voorstanders riepen jarenlang dat het de toekomst is, maar dat is het simpelweg niet. Hybridevelden zijn verder een prima oplossing, maar als een club dat niet kan betalen zou een normaal veld gewoon moeten volstaan. Van spelen op een modderig veld in de winter wordt je alleen maar beter.

13 mei 2017 om 12:30

Een goed veld hoort gewoon bij de kwalificaties van een profclub. We leven in een klimaat waar gras prima kan groeien. We hebben in ons land een voorloper in lampentechnologie (philips) en we zijn een topland op gebied van landbouwtechnologie. Er is geen enkele reden om geen fatsoenlijk grasveld neer te leggen (dus ook geen modderveld). De enige reden zou kostenbesparing zijn. Iets wat ik een complete drogreden vind. Dan maar een selectiespeler minder. Of de fans meer bier laten drinken voor 1 euro meer per glas.

Je moet ook gewoon een grasveld neer kunnen leggen waar 1x in de 14 dagen op gespeeld wordt. Als je dat niet kunt, hoor je niet in het profvoetbal als club.

Heel veel voetballers en trainers zijn fel tegen kunstgras. Maar gek genoeg hoor je daar nooit iets over vanuit de Knvb. Hopelijk worden ze daar een keer wakker.

Ah het wekelijkse kunstgras bericht hier op voetbalzone, was al benieuwd wanneer die zou komen.

Een hele nieuwe lichting aan jeugdspelers, waaronder ik, vind kunstgras gewoon fijner om op te voetballen. Vooral als het gewoon een goede kunstgrasmat is. Tegenwoordig gebruiken de grootste clubs hybride-matten, ik denk dat dit uiteindelijk de toekomst zal zijn en het lijkt me ook de beste oplossing.

13 mei 2017 om 13:39

Ben zelf jeugdtrainer en wat je zegt klopt maar als ik de kans zie laat ik ze op gras spelen of ze nou willen of niet. Ben namelijk van mening dat de basistechniek van de spelers minder wordt juist door het kunstgras. Op gras kan de bal ineens opstuiten of andere onverwachte bewegingen maken. Hierdoor leer je anticiperen op bepaalde zaken. Wat mij betrefd verdwijnen de kunstgrasvelden omdat ik denk dat over de lange termijn het niveau zal dalen.

14 mei 2017 om 00:50

Leuk dat die lichting dat denkt. Ik ben ook van een redelijk vroege leeftijd opgegroeid met kunstgras en het is niet dat het lekkerder spelen is, maar het zijn vaak ook de enige velden waarop getraind mag worden waardoor je het meer gewend bent dan echt gras.

Maar de beste velden waar ik op gespeeld heb waren altijd echte grasvelden. Beter dan het kunstgras bij een profclub bijvoorbeeld. (volendam)

Uiteindelijk ga je het ook merken in blessures. Dat hybride veld is inderdaad de toekomst. Voornamelijk omdat je nog wel een echte ondergrond hebt terwijl je dat bij gewone kunstgras velden niet hebt. Dit is beter in het voorkomen van blessures terwijl het kleine deel aan kunstgras zorgt voor een steviger veld dat niet snel verpest wordt. Pure win-win dat.

Gelijk heeft hij en daarom moet per direct alle plastic velden in het betaald voetbal vervangen worden door echt gras. Wie het niet kan betalen hoort niet thuis in het betaald voetbal.

14 mei 2017 om 00:51

Grapjas. Ik ken die tijden ook nog wel met zand als ondergrond voor kunstgras, maar ik heb gewoon dit seizoen nog een blessure overgehouden aan dat zogenaamd hoogwaardig kunstgras die me een seizoen heeft gekost...

Tja.. en op amateurniveau speel je bijnaaltijd op kunstgras. Dit seizoen slechts een enkele keer op normaal gras gespeeld. De staat van veel grasvelden is belabberd. Kunstgras moet wel vaker gesproeid worden. Die achaafwonden zijn naar. Ik merk ook wel dat ik op sommige kunstgrasvelden last van mnknie krijg en op andere niet..

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

RKC Waalwijk

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
Voor de complete stand: Keuken Kampioen Divisie
SpelersPositieW
Jan LammersVerdediger00
Paul QuastenVerdediger00
Moaad El BahraouiVerdediger00
Voor de complete selectie: Clubpagina RKC Waalwijk.

Nederland
1 fan
Middenvelder, 32 jaar

In de wandelgangen

Maandag 21 januari
Krzysztof Piatek wordt dinsdag medisch gekeurd en zet daarna zijn handtekening onder een contract tot medio 2023 bij AC Milan. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren