Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

‘De kleedkamer leek meer op die van een vierdeklasser uit de jaren ‘70’

Laatste update:

Verslaggever Justus Dingemanse reisde voor Voetbalzone af naar de hoofdstad van Slowakije om daar een bezoek de brengen aan Slovan Bratislava. Bij deze club spelen sinds vorig jaar vier Nederlandse jongens: Lesley de Sa (24), Joeri de Kamps (25), Ruben Ligeon (24) en Mitchel Schet (29). In twee delen vertelt hij in een sfeerverslag over de drie dagen die hij doorbracht als gast van het gezelschap in de stad aan de Donau. Eerder deze week verscheen deel één; vandaag het slotstuk.

Aangekomen op het tijdelijke complex van Slovan Bratislava betreden we het trainingsgebouw door een entree die nog het meeste weg heeft van een snackbar. Niet in de laatste plaats omdat op de voorgevel een plastic prijslijst met ijsjes prijkt. Op de eveneens plastic stoeltjes binnen zit een handjevol Oostblokkers die op alle mogelijke manieren voldoen aan het beeld dat je van tevoren van ze hebt. Lesly neemt me eerst mee naar een jongedame van de pers van wie ik op het vliegveld al een sms’je ontving met het verzoek kennis te komen maken. Ze spreekt vloeiend Engels en heet me van harte welkom. Na overleg met Servische coach Ivan Vukomanovic, die door zijn carrière bij Lokeren en Standaard Luik tevens Vlaams spreekt, krijg ik een vrijbrief overal rond te kijken en te filmen.

De kleedkamer heeft in eerste instantie meer weg van die van een vierdeklasser uit de jaren zeventig dan die van een hedendaagse profclub, maar de legio schetsen en afbeeldingen van het nieuw te verrijzen complex beloven veel goeds. De eerste die ik spot is Frantisek Kubik die in zijn boxershort rondloopt. De voormalige linksbuiten van ADO Den Haag die Dimitri Bulykin van assists voorzag, speelt tegenwoordig als back. Verder bestaat de groep uit een duo Serviërs, een Braziliaan, een spelmaker uit Guinnee en de nodige Slowaken. Er hangt een prima sfeer en de Nederlandse jongens voelen zich senang in deze omgeving. Lesly laat me de jacuzzi, sauna, fysioruimte en het schoenenhok zien. ‘Niet helemaal zoals in Nederland, maar ze hebben hier wel gewoon alles!’, zegt hij lachend.

Het eerste deel van de training is vrij en vindt plaats in een oude gymzaal. Ligeon doet een potje voetvolley, Lesly een serie oefeningen op een matje en Mitchell zit verderop op een fiets. Joeri vertelt dat de fysieke trainers af en toe komen kijken en dat het belangrijk is zelf de nodige arbeid te verrichten. Als we richting het trainingsveld lopen word ik opgeschrikt door drie herdershonden die plots hard beginnen te blaffen. ‘Ja, die bewaken het complex ’s avonds’ zegt Lesly. Dat verklaart voor mij meteen waarom iedereen zijn grote horloges laconiek laat rondslingeren.

Een korte tour door het stadion en diens tunnel bevestigen de beeldvorming die je als West-Europeaan al gauw bij het Oostblok hebt. De op de vier betonnen lichtmasten prijkende rood-witte Coca-Cola reclame illustreert de breuk met het communisme, maar de vergane glorie die ons omringt, getuigt niet bepaald van economische voorspoed. Het is moeilijk te geloven dat artiesten als Carlos Santana, Depeche Mode, Kiss en Metallica hier ooit optraden en toegejuicht werden door tienduizenden Slowaken.

Met Maxime kijk ik schuilend onder een afdakje naar de trainingsvormen. De enige andere toeschouwers in de regen zijn de vicepresident van de club met drie metgezellen. Max vertelt me dat hij de zoon is van de rijkste man van het land en zichzelf bij Slovan moet bewijzen. Hij is een jaar of zevenentwintig, volgt alles op de voet en komt bij tegenslag in de rust verhaal halen in de kleedkamer. Op het veld hoor je intussen schel geroep wanneer Lesly de bal wil hebben. ‘Zo weet ik altijd waar hij staat!’ lacht Maxime. Wanneer de regen heftiger wordt, vinden we het mooi geweest en rijden we terug naar huis.

Bij binnenkomst staat de televisie aan. Al snel kom ik erachter dat dit geen toevalligheid is, want Maxime vindt dat gezellig en laat hem bij vertrek altijd aan. Als Lesly ook gearriveerd is, gaan we boodschappen doen in een modern winkelcentrum waar alleen de gesproken taal en opvallend hoge prijzen verraden dat we ons niet in Hoog Catharijne bevinden. De enige uitzondering op de supermarkttarieven is de spotgoedkope wodka, maar daar doe je het duo geheelonthouders geen plezier mee. Aangekomen bij de kassa worden de twee herkend door een stevige Slowaak die net een transfer heeft gemaakt van Lidl naar Billa. Terwijl Max terug naar de groenteafdeling rent voor komkommers maakt hij met zijn hand naar mij een gebaar dat ze altijd aan het kletsen is.

Die avond kan niemand mij aan de keukentafel vertellen hoe deze vier Nederlandse jongens in hetzelfde jaar bij deze club terechtgekomen zijn. Ze hebben niet dezelfde zaakwaarnemer en waren zelf net zo verrast over het ontstaan van de Hollandse enclave als ik. Ja, Lesly had wel ooit de naam van Ruben genoemd toen de president naar backs uit Nederland vroeg, maar dat was alles. De beste gok van de mannen is dat de club een poging doet het succes van concurrent AS Trencín te imiteren, de club van Tscheu La Ling die eerder met verschillende Nederlanders kampioen wist te worden.

Zowel Lesly als Joeri is positief verrast over het leven in Slowakije, zo vertellen ze de volgende dag tijdens de lunch als we ons over Maximes specialiteit wentelteefjes buigen. In een kritische poging vraag ik of de salarishuishouding van Slovan, die vergelijkbaar is met die van de Nederlandse top, de reden was voor de overstap. Er wordt ontkennend geantwoord. Ze vinden het mooi meegenomen, zeker omdat er vooralsnog iedere maand netjes betaald wordt, maar het buitenlandse avontuur blijkt het belangrijkst. Over precieze bedragen blijven ze vaag, daarover spreken is not done. Wie precies het meest van de vier verdient weten ze niet van elkaar en dat houden ze graag zo.

In tegenstelling tot wat ik verwacht, trekken de jongens buiten de training niet bijzonder veel met elkaar op. Als we op mijn laatste avond met zijn zevenen op de boulevard neerstrijken om gezamenlijk te eten, blijkt zo’n samenzijn redelijk uitzonderlijk. Mitchell leidt een vrijgezellenbestaan en speelt veel FIFA, Ruben wordt opnieuw vader en is bezig met een project waarmee hij minderheden wil helpen en de twee stelletjes spreken ook niet overdreven vaak af. Desalniettemin wordt er aan tafel een hoop gelachen en worden off the record een hoop anekdotes opgerakeld, waarna ik steevast verzocht wordt deze verhalen buiten mijn stukken te laten.

De volgende ochtend zit ik weer met Maxime in de auto naar terug naar Wenen. De jongens staan intussen alweer op het trainingsveld. In de Fortuna Liga zijn de kaarten geschud: Zilina is de verrassende kampioen, Slovan staat tweede en de voorsprong op achtervolgers Podbrezova en AS Trencín is ruim. Slovan zal volgend jaar in de Europa League uitkomen en wist kort na mijn vertrek de nationale beker te winnen. Intussen wordt naarstig doorgebouwd aan het nieuwe stadion, maar of de vier voetballers daar nog zullen schitteren en het publiek weer zullen zien toestromen, zal de tijd moeten leren.


Justus Dingemanse is fulltime presentator en programmamaker bij Voetbalzone en levert onder meer bijdrages in de vorm van exclusieve interviews, reportages, documentaires en programma's.
Welke bekerwinnaar schat jij hoger in?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Liever daar,dan Heracles ofzo.

Die Joeri de Kamps praat wel echt oer-amsterdams hoor.. jeuzus.

Originele content op VZ, hulde.

5 mei 2017 om 13:27

Ik sluit het niet uit Milito14, maar ik zou er zeker niet van opkijken.

Zoals in de inleiding staat, betreft het stuk een sfeerverslag. Kortom: opgeschreven op de manier waarop ik het ervaren heb, in de vorm van een column en daardoor onvermijdelijk subjectief. Denigrerend is het nergens bedoeld, ik probeer slechts met een knipoog te benoemen wat ik ervaren en geconstateerd heb met mijn westerse blik in een vreemd land. Bijvoorbeeld dat de kleedkamer voor een profclub nogal ouderwets oogt, maar het nieuwe stadion veel belovend lijkt. En dat de heren bij binnenkomst een traditioneel Oost-Europees uiterlijk hadden, maar dat de persdame over internationale allure bleek te beschikken. Ik zou aan het stukje in ieder geval niet te veel aanstoot aannemen en anders mijn bijdrages lekker links laten liggen.

5 mei 2017 om 15:10

We weten inmiddels wat voor niveau deze correspondent heeft. Altijd denigrerend en toont nooit respect voor andere landen

5 mei 2017 om 15:54

"op de eveneens plastic stoeltjes binnen zit een handjevol Oostblokkers die op alle mogelijke manieren voldoen aan het beeld dat je van tevoren van ze hebt."

Sorry hoor Justus, maar alle mogelijke manieren voldoen aan een bepaald beeld is toch een manier van schrijven die wat weg heeft van bepaalde vooroordelen. Daardoor gaat het over meer dan alleen uiterlijke kenmerken waar jij je op beroept.

Vind het een prima stuk hoor, natuurlijk is een column vaak subjectief. De rest is leuk om te lezen, maar ben dan ook eerlijk en benoem dan letterlijk wat je ziet in sommige gevallen. Blijf je toch nog soort van objectief. Subjectiviteit kan mooi zijn, maar niet wanneer je een negatief waardeoordeel koppelt aan je eigen 'mening'.

5 mei 2017 om 22:27

Inderdaad Staw, een goed stuk met wat jammere teksten in, zoals o.a. onderstaande.

"een korte tour door het stadion en diens tunnel bevestigen de beeldvorming die je als West-Europeaan al gauw bij het Oostblok hebt."

Welk beeld hebben wij, West Europeanen, dan bij "het oostblok"? Hier is niet alleen sprake van vooroordelen, maar ook van ons aller bepaalde dingen op te dringen, alsof de schrijver kan bepalen hoe West Europeanen in het algemeen over Slowakije en hun inwoners denken? Zeer rare stukjes waar ik me niet in kan vinden, in een anders prima geschreven tekst. Zonde.

6 mei 2017 om 01:27

Wauw kom ff van jullie high horses af. Iedereen heeft vooroordelen over van alles en nog wat, en zo ook over het Oostblok. Ik vind het lachen geschreven, ben zelf vaak zat in zulke landen geweest en soms word je enorm verrast, en soms is het heel duidelijk dat je in het Oostblok bent. Is dat zo vervelend om te lezen?

6 mei 2017 om 04:38

Schwarz

Ja joh iedereen moet gewoon lekker voortdoen met die stigmatiserende middeleeuwse vooroordelen, niks aan de hand toch? Dit is nu net het probleem, dat vakjes denken, een een schrijver op zo'n groot podium zou daaraan niet mogen meedoen. Mensen kan je namelijk niet in zulke hokjes plaatsen, dus high horses? Gezond verstand ja.

6 mei 2017 om 05:17

Maar ieder gebied en haar mensen hebben wel degelijk een eigen sfeer. Uiteraard is dat altijd een tikkeltje generaliserend, maar het dan niet op kunnen schrijven... Man, dat zou wel een hele saaie (schrijvers)wereld worden!

6 mei 2017 om 08:04

Ellow ouwe

Het gaat ook om de manier waarop, lees het nog eens na, en specifiek die stukjes, de denigratie erin is duidelijk aanwezig.

5 mei 2017 om 23:35

Wat een stelletje azijnpissers hier zeg! Begrijp heel goed dat Justus gegrepen werd door een bepaalde sfeer. Dat heeft toch iedereen? Het zou een knap saai stuk zijn geworden wanneer hem dit niet was opgevallen. Dan was hij een schrijver van niets geweest. Als hij op bezoek was gegaan bij Cillessen in Barcelona was het toch een heel ander stuk geworden? De ruimte waar Messi en zo binnen stappen ziet er wellicht wat anders uit dan in een tijdelijk stadion van een Oost-Europese club, met anders ogende mensen ook. Niets mis mee dat te benoemen, en ik kan mij voorstellen dat dit ook het beeld was dat Justus had voordat hij naar dit voormalige communistische land afreisde. Jullie zijn waarschijnlijk nooit in die hoek op bezoek geweest, want dan had je best begrepen wat hij bedoeld. Leef zelf op dit moment in Colombia. Als ik opschrijf dat de meeste huizen hier er uit zien zoals dat je van te voren verwacht: naar onze westerse maatstaven wat vervallen, dan doe ik daar toch niemand te kort mee? Sommige dingen zijn gewoon zoals ze zijn. Dat heeft dan niet direct iets te maken met een bevooroordeelde, een ander kleinerende westerling... Leuk stukkie Justus!

6 mei 2017 om 00:01

Het lijkt me ongelofelijk vermoeiend om overal politiek correct tegenaan te willen kijken en te verwachten dat anderen dit ook doen, Milito. De meeste lezers (vooruit, jij niet dan) hebben bij de term ''oostbloklanden/oostblokkers'' wel een bepaald beeld van vervallen huizen, veel beton, grauw etc. Waarom is het trouwens vreemd dat een persvoorlichtster beter Engels praat dan een Nederlandse journalist? Welk vooroordeel neem jij aan dat een journalist beter Engels dient te spreken dan een persvoorlichtster? Normaal zou deze vraag niet bij mij op komen, maar aangezien jij vooroordelen graag ziet verdwijnen ben ik oprecht benieuwd.

Prima stuk. Deze competitie zal ongetwijfeld door weinig mensen gevolgd worden, ondanks dat er toch behoorlijk wat Nederlanders in actief zijn sinds enkele jaren. Juist de sfeer die omschreven wordt zorgt er naar mijn mening voor dat het lekker weg leest. Maar ook dat is subjectief uiteraard.. ;-)

Hij begint ineens over ene Maxime zonder introductie niks.... Of heb k iets gemist?

5 mei 2017 om 23:38

In het eerste deel wordt genoemd dat Maxime de vriendin van De Sa is!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren