‘Dat Heitinga er niet bij zit, is logisch op basis van nieuwe criteria’

Woensdag, 26 april 2017 om 07:15

John Heitinga kreeg maandag te horen dat hij eerst zijn diploma Trainer-Coach 1 moet halen voordat hij mag beginnen met aan de Cursus Betaald Voetbal en dat viel bij veel mensen niet in goede aarde. Bekende namen als Leo Beenhakker, Bert van Marwijk en Guus Hiddink zetten hun twijfels bij de vernieuwde opzet van de cursus, waarbij eravring als voetballer minder zwaar meetelt.

Gerard Marsman, directeur van belangenvereniging Coaches Betaald Voetbal, staat echter achter het besluit: “Dat Heitinga er niet bij zit, is logisch gelet op de nieuwe criteria die we hebben vastgesteld. De praktijk bewijst dat goede voetballers veel ervaring hebben. Maar de koppeling dat goede spelers automatisch goede trainers zijn, dekt de lading niet helemaal”, vertelt hij in gesprek met het Algemeen Dagblad.

Marsman vindt dat de cursus open moet staan voor iedereen en niet slechts voor een ‘bevoorrechte groep’: “Het gaat om kwaliteit. En om criteria als leidinggeven, persoonlijkheid en voetbalinzicht. Op termijn is iemand als Heitinga zeker welkom.”


Poll

Kun jij je vinden in de uitleg van Gerard Marsman?


Gerelateerd

27 reacties (laatste reactie door nijogeth)
26 april 2017 om 07:38

Ja want Blind, Gullit, Seedorf, Davids etc.. zijn natuurlijk allemaal toppers gebleken.. In Duitsland staan er heel veel 'nobodies' voor de groep. Kan niet zeggen dat het niet werkt...

26 april 2017 om 07:50

Als je als ex voetballer die op internationaal niveau alles heb meegemaakt en van dichtbij hebt kunnen ervaren in eens naar een nobody moet gaan luisteren die zelf op amateur niveau heeft gespeeld is dat gewoon de grootste onzin ooit.

26 april 2017 om 08:00

Inderdaad. Louis van Gaal was een vrij beperkte voetballer, maar mogelijk de beste Nederlandse trainer ooit. Hetzelfde geldt voor een Hiddink. Cruijff, Nederlands beste voetballer, ontketende als trainer een revolutie in Barcelona, maar lijkt juist de uitzondering. Seedorf, Van Basten, Gullit. Het zijn niet bepaald succesverhalen.

Zelf in het bezit van TC2. Een reaguurder net als jullie. Natuurlijk is ervaring een punt, daarnaast ook degene die voor je staat als speler. Het makkelijke is je spelers laten opkijken naar jou door je voetbalverleden. Het moeilijke is het om te doen zonder prof voetbalverleden.. dit krijg je door pure passie. Niet 10 min voor de training even snel wat voorbereiden. Ik vind daarom het ook heel goed dat er wat aan gedaan wordt dat oud voetballers niet meteen het hoogste diploma in het voetbalcoachschap krijgen.

26 april 2017 om 09:10

Denk je dat het ook mogelijk was geweest om zonder papieren trainer te zijn, als de Knvb het niet uit zou maken of je een diploma hebt of niet? Stel dat jij 20 jaar met de beste internationale trainers hebt gewerkt, zou je daar zo veel van kunnen opsteken dat een cursus niet meer nodig is? En dan maakt het even niet uit of je een goede of slechte trainer zou zijn, de club/bedrijf die jou aanneemt, zal dat zelf beoordelen, en je aannemen of niet, ontslaan of niet etc. Maar hoe belangrijk is het om die cursus te doen, en waarom?

26 april 2017 om 09:58

Bennl, ligt er natuurlijk aan wat je ambitie is. Wil jij je zoontje trainen in de D4 van FC Urk en staat plezier voorop, heb je natuurlijk geen papiertje nodig.

Wanneer echt passie hebt voor het vak, je wilt uiteindelijk bij een BVO trainer worden, heb je natuurlijk papieren nodig, je gaat dan via je de beste jeugdopleidingen van het amateurvoetbal, ( Afc, Spartaan'20, Zeeburgia etc.) Hier vragen ze als je solliciteerd ook een vereiste dat je TC2 hebt.

Daarnaast beleef je een training als speler heel anders als trainer. Als voetballer weet je dat je bijvoorbeeld dat je als vleugelspeler explosief moet zijn, snel moet kunnen herstellen van een inspanning. En als middenvelder dat je minder explosief hoeft te zijn, maar wel langer volhouden van een inspanning. Dan heb je bijvoorbeeld les van Raymond Verheyen. ( Ja mensen bashen op hem, erge hoge ego etc.) Maar deze man weet alles hoe je het best een trainingsschema op individu per voetballer kan zetten. Heitinga zou heus wel in de praktijk weten wat hij moet doen, en wat voor trainingen hij geven moet. Maar weet hij ook precies waarom? Wat gebeurd er met een speler fysiek en psychologisch.

Niet meer dan logisch. Max Verstappen kreeg zijn autorijbewijs ook niet bij een pakje boter.

26 april 2017 om 07:58

En terecht! Omdat je Betaald Voetbal hebt gespeeld wil nog niet zeggen dat je een goede trainer bent. Zeg het niet graag (besluitvorming Knvb laat vaak te wensen over) maar een goede opzet van de Knvb.

26 april 2017 om 08:52

En waarom moet je een goede trainer zijn voordat je deel mag nemen aan de cursus?

26 april 2017 om 09:00

Max Verstappen zat al in een F1 wagen voordat hij zijn rijbewijs had. En terecht, als hij de skills heeft, waarom zou hij dan eerst een 'toelatingsexamen' moeten doen? En dat geldt ook voor trainers in het betaalde voetbal wat mij betreft.

Wat leer je nu eigenlijk op die cursus? Wat is de essentiele informatie die je nodig hebt om als trainer te kunnen beginnen, en waarom je absoluut niet voor een groep mag staan als je de info niet hebt? Waarom kan Heitinga niet gewoon die hele cursus overslaan als hij denkt nu al te kunnen coachen? Waarom heeft de Knvb invloed op wie mag solliciteren als trainer? Als een club potentie ziet in Heitinga, waarom zouden ze hem dan niet gewoon voor de groep mogen gooien? Wordt er dan een of ander enorm risico genomen ofzo? Staan er levens op het spel?

Het zou zo moeten zijn zoals bij elk bedrijf in Nederland, je mag overal solliciteren, het bedrijf bepaalt de eisen. Wil het bedrijf dat je een diploma hebt, dan zal je die eerst moeten halen, denkt het bedrijf dat je het in je hebt, ook al heb je heen diploma, dan nemen ze je aan zonder dat iemand je op de vingers tikt.

26 april 2017 om 09:52

Maar de Knvb bepaald nu eigenlijk toch de eisen? De clubs (De bedrijven) nemen namelijk deel aan de competitie van de Knvb.

26 april 2017 om 12:44

Max heeft de skills? Voertuigbeheersing ja, eens. Maar het verkeer is echt heel iets anders dan een circuit er vereist een hele andere mindset. Als hij die verschillen onder de knie heeft is hij mede door zijn reactievermogen en ruimtelijk inzicht een betere chauffeur dan menig ander. Maar voor dat moment zal hij toch echt de regeltjes moeten leren.

26 april 2017 om 13:39

Je vergelijking slaat nergens op. Racen en autorijden in het verkeer zijn twee verschillende zaken. Als Verstappen straks mensen wil helpen met leren racen, denk je dan echt dat hij naar een amateur gaat zitten luisteren hoe het allemaal moet?

Zelfde geldt voor voetballers die op hoog niveau hebben gespeeld. Ze hebben genoeg trainers meegemaakt en situaties ervaren hoe trainers omgaan met een spelersgroep, en dan ook op internationaal niveau. Dan is het echt de grootste onzin om van een amateur theorie aan te horen en te moeten leren hoe het volgens het boekje hoort, terwijl je al jarenlang in praktijk hebt meegemaakt hoe het er aan toe gaat. Daarnaast is het niet zo dat Heitinga gelijk als trainer mag beginnen, hij moet nog altijd eerst de cursus betaald voetbal volgen om gecertificeerd te zijn.

Daarnaast dit hele idee is in de jaren negentig opgezet dat ervaring van topvoetballers niet verloren. Maar de nobodies van nu vinden het opeens niet eerlijk meer tegenover mensen zonder die ervaring die ook trainer willen zijn, wat dus helemaal nergens op slaat. Het gaat hier om topsport, en daar koop je met eerlijkheid niks mee. Het is nu eenmaal zo dat in topsport wereld er mensen bevoorrecht zijn, en dat is gewoon normaal. Ik kan ook roepen dat ik het niet eerlijk vind dat ik niet mag voetballen in de Eredivisie. Maar ja als ik niet bevoorrecht bent met het talent, kan ik willen dat ik een ons weeg. Zit er niet in.

Nou ja, gisteren vond ik het belachelijk. Maar als je dit dan leest krijg je er begrip voor. Dat hij niet de volledige weg af hoeft te leggen, lijkt me gezien zijn ervaring als international logisch. Maar, ik vind het ook goed dat hij eerst de basics onder de knie moet krijgen. Soort toelatingsexamen. Daar is in principe niets mis mee.

Dat Johnny dan de eerste die 'de sjaak' is door deze nieuwe regels is zuur, maar je moet toch ergens beginnen.

26 april 2017 om 10:44

Echter wordt het heel overdreven gezegd nu. Bij de cursus moet je tegenwoordig beginnen bij Tc3, dan zit je tussen jeugdtrainers van amateurclubs. Ben jij assistent van Ajax a1 en zit je langs de trainer van de d2 van fc bal op 't dak, dat traject moet je toch gewoon over kunnen slaan. Een beetje basisvormen leren is voor iemand die in een wk-finale heeft gestaan toch niet nodig?

26 april 2017 om 11:21

In het stuk staat TC-1, dus das niet bij de jeugdtrainers van amateurs. Dat traject sla je als international dus al over. En uiteraard, pass-trappen oefeningen hoort en hoeft hij niet te leren. Hij heeft dat soort oefeningen gedurende zijn carriere al 1000en keren gedaan.

Maar, zo'n cursus is meer dan alleen leren pylonen neerzetten en hesjes uitdelen. Het geeft ook meer basics over het menselijk lichaam. Ook daar moeten trainers tegenwoordig rekening mee houden. Leren over uithoudingsvermogen, statistieken interpreteren etc etc.

Voetbal voor een trainer is tegenwoordig meer dan 11 man op een veld neerzetten. En ik vind het goed dat je als jonge trainer zijnde, ongeacht je niveau als speler, daar een goede kennis van moet hebben voordat je aan de slag mag.

26 april 2017 om 15:10

Je vergeet dat Heitinga al langer bezig is (en dus TC-3 en TC-2 mogelijk al gehaald heeft) en waarschijnlijk dit jaar zijn TC-1 gaat halen. Het probleem is dat de inschrijving voor TC Betaald voetbal sluit voor hij zijn TC-1 haalt en hij dus moet wachten, terwijl hij zijn TC-1 waarschijnlijk wel heeft voor de cursus begint.

Universiteiten zijn daarin bijvoorbeeld een stuk soepeler. Mijn zusje bijvoorbeeld is al ingeloot op Geneeskunde, terwijl ze haar Centraal Examen nog moet doen. De Knvb kan wat dat betreft toch ook concessies doen? Heitinga toelaten en als ie dan alsnog zijn TC-1 niet heeft gehaald, dan kan je hem nog weigeren. Nu lopen de TC-3 en TC-2 door tot april/mei en moet TC-1 zich opgeven voor 31 maart. En dan moet ook de cijferlijst binnen zijn. Naast de intro in Mei, begint de cursus pas eind Augustus.

Overigens is die hele cursus van de Knvb onzinnig. Er wordt gigantisch gestampt op 4-3-3 en er is geen vrijheid voor trainers zelf en juist daar zit het probleem hem in. De beste trainers (bij de profs dan) zijn toch de trainers die door blijven ontwikkelen en het beste uit het team kunnen halen, nooit tevreden zijn en altijd willen verbeteren. Daarom moet er ook duidelijk verschil gemaakt worden tussen profvoetbal, amateurvoetbal en jeugdvoetbal. Iemand die de focus heeft op profvoetbal, profvoetballer geweest is en bij een profclub werkt, zou een cursus moeten hebben die daarop gebaseerd is.

Het jammere is dat je een aantal mensen volledig langs elkaar op ziet/hoort praten. Het punt van de oud trainers is vooral dat je oud-voetballers wilt stimuleren om sneller door te stromen. Dat ook oud voetballers zich moeten bewijzen over een aantal assen is niet erg, maar dit is de Knvb wel weer op zijn smalst.

Je heb voetballers die ervaring hebben bij clubs als nec, maar als iemand toch voor zijn land uitgekomen is in wereldbeker finale ? Dat is toch een heel anders soort ervaring waar van je wilt dat hij deze deelt met een ieder? Ik vind het onzin, en je ziet wat er gebeurd met clubs als NEC die geen voetballers op de juiste posities hebben hoppa!

26 april 2017 om 09:07

Je hebt ervaring met voetballen ja, dat is compleet iets anders dan het leidinggeven over een team van voetballers. Compleet terrecht wat de KNVB hier doet.

26 april 2017 om 10:23

Dit is juist 1 van de grootste foutieve opvattingen die er zijn.

Mooi dat iemand voor een land is uitgekomen op een finale. Maakt hem dat dan per definitie een betere trainer die zaken beter over kan brengen op spelers dan een ander? Wat moet hij overbrengen dan? 1000x vertellen hoe hij gespeeld heeft in die finale?

Heeft zo'n speler dan ineens verstand van trainingsopbouw, specifieke zaken per positie? Verstand van zaken als trainingsbelasting en de effecten daarvan op een speler?

Er zijn simpelweg minimale eisen om toegelaten te worden, net als dat bij veel andere studies het geval is. Heitinga voldoet daar, schijnbaar door een recente wijziging in de criteria, niet aan en dan houd het op. Gewoon even je vereiste andere papiertje binnen tikken en dan kan hij gewoon deze vervolgopleiding doen. Niets aan de hand, niets te zien en weer verder naar de orde van de dag.

Als het allemaal zo logisch is, dan kan ie het ook gewoon uitleggen in plaats van een algemeen praatje te houden over kwaliteit en ervaring als oudvoetballer. Aan welke eisen voldoet Heitinga niet? Wordt concreet in plaats van dit niet meetbare geneuzel. Dan kunnen we pas echt beoordelen of het logisch is.

Dit is op zich toch logisch? Als MBO student kan je ook niet ineens naar de uni omdat je alleen maar 10en hebt gehaald. Je zal dan eerst de tussenstap op het HBO moeten maken. In dit geval de Tc1.
Hetgeen wat ik wel krom vind is dat je in het bezit moet zijn van dit diploma. Ik kan bij Unilever solliciteren zonder en met diploma, op dezelfde functie. Met diploma word ik waarschijnlijk eerder aangenomen, maar het is nog steeds hun beslissing of zij mij aan willen nemen of niet. Dit zou bij het voetbal toch ook zo moeten werken?
Het is het risico dat een club of bedrijf neemt door iemand aan te stellen zonder diploma, maar dat is toch juist hun goed recht? Dit vind ik wel een beetje scheef.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederland
89 fans
Coach, 34 jaar

In de wandelgangen

Zaterdag 21 juli
Atlético Madrid heeft contact opgenomen met Chelsea. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren