Vluchteling debuteert bij HSV: ‘Voor mij komt een droom uit’

Maandag, 17 april 2017 om

In 2015 vluchtte Bakery Jatta op jonge leeftijd uit zijn thuisland Gambia. Hij stak de Middellandse Zee over en kwam via Italië in Noord-Duitsland terecht. Afgelopen zomer tekende Jatta een driejarig contract bij Hamburger SV, waarvoor hij afgelopen zondag in de wedstrijd tegen Werder Bremen (2-1 nederlaag) debuteerde.

“Voor mij komt een droom uit”, zegt Jatta, die tijdens zijn invalbeurt een doelpunt geannuleerd zag worden wegens buitenspel, in gesprek met BILD. “De volgende keer zal mijn doelpunt tellen. Ik ben de trainer dankbaar dat hij mij heeft ingebracht.”

Trainer Markus Gisdol was tevreden over de invalbeurt van de achttienjarige aanvaller. “Hij bracht wat extra’s tijdens zijn invalbeurt. Wat dat betreft heeft hij een goede indruk achter gelaten. Het is een van de weinige positieve punten aan deze wedstrijd. Ik had hem een doelpunt gegund, het is jammer dat de treffer geannuleerd werd wegens buitenspel.”


Poll

Zie jij Bakery Jatta uitgroeien tot vaste waarde bij Hamburger SV?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

29 reacties (laatste reactie door colablikje)

Kijk nou naar die vent, niemand gaat mij wijsmaken dat ie 18 is

Blijft een vreemde kwestie met sommige Afrikaanse voetballers. Neem nou Mbemba, iedereen weet gewoon dat ie ondertussen 26-28 is, maar volgens de Uefa is hij 22

17 april 2017 om 16:16

Allemaal aanamens gebaseerd op onderbuikgevoelens. Als die in de VS was geboren zou je het wel gelooft?

17 april 2017 om 16:18

Het is bekend dat in sommige Afrikaanse en Zuid Amerikaanse landen gesjoemeld wordt met paspoorten.

17 april 2017 om 16:28

Aannames? Heb je het dan over deze man of over Mbemba? En ja, als iemand in de VS geboren is en daar ook een geboorte akte heeft geloof ik zijn leeftijd meteen. Daar wordt dat namelijk nauw opgevolgd allemaal en er zijn weinig voorbeelden van Amerikaanse mensen die zich aanmelden bij sportverenigingen met een valse leeftijd, iit tot Afrikaanse waar er honderden voorbeelden van zijn

17 april 2017 om 16:33

Noems ze eens op dan en graag met de bronnen erbij. Ben wel even benieuwd

17 april 2017 om 16:45

En wat zijn de "honderden voorbeelden" die je zo goed weet? Ik denk niet dat je "feiten" helemaal kloppen.

17 april 2017 om 16:59

Laten we beginnen met de lijst die heel toevallig een tijdje geleden hier op vz verscheen. Dat zijn al 25 bewezen gevallen op het hoogste niveau bij het voetbal. Verder moet je eens eventjes opzoeken hoeveel van die jongens zich alleen al bij Lierse hebben gemeld. Toen mijn jongere broer daar speelde zijn er op een gegeven moment ook 6 of 7 jongens tegelijkertijd de opleiding uitgezet omdat er sprake was van een valse leeftijd

17 april 2017 om 17:28

Google even op 'age fraud in football' en er komt al heel wat te staan.

Het is moeilijk te bewijzen, want de meeste personen willen geen botscan ondergaan om te laten bepalen dat ze een bepaalde leeftijd hebben. Echter kan tot de leeftijd van 17 dat heel makkelijk door middel van een MRI-scan. Bij Mbemba is een botscan gebeurd en deze bleek te kloppen, al was het wel raar dat hij 1988, 1991 en 1994 als geboortedatums heeft doorgegeven bij andere clubs, terwijl hij uiteindelijk uit 1994 bleek te komen volgens een botscan. Al heeft Mbemba zelf wel aangegeven dat hij denkt uit 1990 te komen.

Echter is het wel een feit dat meer dan de helft van alle Afrikanen geen geboortecertificaat heeft en men dus niet geregistreerd staat. Het schijnt dat het krijgen van een paspoort met nepdatum een eitje is in een aantal landen in Afrika en het feit dat er 15 man uit de selectie van Nigeria onder 17 werden gezet nadat de Fifa aankondigde te gaan controleren op leeftijd bij het WK van 2009 zegt eigenlijk al veel en in 2016 werden er nog eens 26 weggestuurd nadat ze bij testen al ouder dan 17 bleken te zijn. Google de naam Anthony Williams eens, deze oud-voorzitter van de Nigeriaanse voetbalbond werd na 3 maanden uit zijn functie gezet omdat hij geen leeftijdfraude wilde en gaf een paar jaar geleden nog duidelijk aan dat er op het Afrikaanse continent met leeftijden wordt gesjoemeld.

Het bekendste voorbeeld is overigens Tobie Mimboe. Deze man was eerst geboren in 1964 volgens de papieren bij zijn eerste club in het buitenland, toen ie na de Afrika Cup in 1996 naar Genclerbirligi ging was hij ineens in 1974 geboren en tijdens het WK van 1998 stond er 1970 op zijn geboortecertificaat.

Voorbeelden van bekende spelers waarvan wordt gedacht (al komen de meeste bronnen uit hun thuisland zelf) dat ze ouder waren zijn onder andere Kanu, Okocha, West, Martins en Eto'o.

17 april 2017 om 21:42

Maar dat is toch helemaal niet relevant voor dit artikel?
Die jongen probeert gewoon te vertellen wat hij in een korte tijd heeft kunnen bereiken. Dat hij misschien geen 18 is? Dat is een mening, maar eigenlijk nergens op gebaseerd.

OT: Geweldig voor die jongen en zo te zien komt het wel goed met hem. Hij heeft het talent en de goede instelling om ver te komen.

Deze jongen is geen 18, en hij is een migrant aangezien Gambia een veilig land is.

17 april 2017 om 15:58

Een snelle opzoeking op wiki leert me dat het recent een islamistische republiek is geworden en een "democratie" is waar al sinds 1994 dezelfde president zetelt. Het is maar wat je als veilig beschouwt.

17 april 2017 om 16:12

Een snelle opzoeking leert me dat dit in het geval is in 90% van de Afrikaanse landen.

17 april 2017 om 16:58

Het nieuws niet gevolgd de afgelopen tijd? Er is een aantal maanden geleden een nieuwe president gekozen in Gambia. Alleen wou de zittende president niet aftreden, die is uiteindelijk afgezet door een alliantie van Afrikaanse landen. Tot een confrontatie is het niet gekomen, hij heeft eieren voor zijn geld gekozen, en is naar een ander land verhuist. Nu hebben ze een nieuwe gekozen president, dus zou het op zich veilig moeten zijn. Maar dat was ten tijde van de vlucht van deze speler wel wat anders, ook al gingen/gaan er veel toeristen heen, dat betekent niet dat het ook veilig is voor de lokale bevolking.

17 april 2017 om 17:02

Er is geen oorlog in Gambia, alleen een grote droogte en sinds al een aantal jaren is de ontwikkeling van landbouw verloren gegaan aan die droogtes en klimaats verandering, plus nog het feit dat er niks is gedaan aan de ontwikkeling van landbouw.

met andere woorden grote voedsel tekort.

Maar aangezien er gewoon voedsel wordt gestuurd en projecten worden opgezet om landbouw te verbeteren en waterputten te ontwikkelen door verschillende organisaties (zowel Wereld, Europees als Arabische organisaties)

Is deze jongen gewoon een economische vluchteling en gewoon iemand die eigenlijk illegaal Italiã« is binnen gekomen (lampedusa) papiertje heeft gekregen omdat terugsturen te lang duurt en hij naar droomland duitsland is gegaan waarschijnlijk met als doel Zweden te bereiken.

Ben blij dat hij nu een baan heeft, belasting betaald en meedoet in de maatschappij maar in realiteit stimuleert dit dus vele landgenoten van deze man en non-landgenoten om dit ook te proberen om hier heen te komen en "prof-voetballer" te worden, want als hij het kan dan kunnen andere dat ook?

en ik ben geen racist maar dit is gewoon realistisch denken.

17 april 2017 om 17:22

@jeronsaik

Gambia is een van de armste landen in de regio zonder echte grondstoffen (en als er zijn zullen die wel in de handen zijn van Westerse Multinationals) plus blijkbaar tot voor kort een dictatuur. Dus echt stabiel zou ik het niet noemen.

Mij kan het niet schelen of iemand voor welke reden naar Europa vlucht. Mensen slaan niet zomaar op de vlucht om alles wat ze opgebouwd hebben achter te laten. Ten eerste draagt West-Europa grotendeels zelf de historische schuld eraan en ten tweede is migratie de toekomst van Europa. Als je de demografische gegevens van de rijkste landen bekijkt zal je wel zien waarom studies dit telkens beklemtonen.

Dat men voedsel stuurt verergert enkel maar de afhankelijkheid van dergelijke landen (want dit gebeurt ook niet zonder voorwaarden) en zorgt niet voor structurele oplossingen. Gelukkig zijn er kleinere ngo's die de plaatselijke bevolking erin betrekken en zo jobs scheppen.

En denken dat dit een massale golf te weeg zou brengen? Nee, dat is bangmakerij en heeft niets met realisme te maken.

17 april 2017 om 17:36

Blieke, dat is kortzichtig om Europa de schuld te geven van de situatie daar. Ok, wat er een aantal eeuwen lang is voorgevallen is niet netjes, maar het is niet zo dat we Afrika qua ontwikkeling tegen hebben gehouden. Juist het tegenovergestelde. Ik denk dat we zonder Europese inbreng een Afrika hadden dat totaal geen ontwikkeling kende.

De huidige hongersnoden zijn uiteraard het gevolg van overbevolking, niet van armoede. Misschien niet humaan, maar ik ben het met je eens dat voedselhulp en geld naar Afrika sturen niet helpt. Noodhulp doe je als er door een orkaan of tsunami een hele infrastructuur naar de vaantjes is, niet als het daar gewoon belabberd geregeld is.

17 april 2017 om 17:51

Dat lijkt misschien kortzichtig, maar als je je verder in die materie zou verdiepen zou je er een heel andere kijk op krijgen. En dat heeft niet enkel te maken met wat er enkele eeuwen geleden gebeurd is (al is dat wel de grondoorzaak). Ontwikkelingshulp en programma's van staten en entiteiten (zoals de EU) zijn er op gericht om deze landen afhankelijk te houden. Je moet er bijvoorbeeld de akkoorden van Yaounde, Cotonou en dergelijke op nalezen hoe asymmetrisch die zijn opgesteld. Ondertussen is zowat heel Zwart Afrika de politieke speelbal geworden van de VS, EU en China.

Ik vind het altijd raar dat mensen migratie veroordelen (makkelijk doelwit voor rechts populisme) maar geen rekening houden met wat de oorzaken ervan zijn. Als je dan leest dat het in 90 van de landen zo is en dat we dat dan maar ok moeten vinden of uitspraken dat Europa Afrika ontwikkeling bracht.... Dat is zo eurocentrisch en bekrompen. Trouwens die hongersnoden zijn het gevolg van een gebrek aan structuur en goed bestuur. Overbevolking is eerder een gevolg daarvan dan de oorzaak.

Ik geef het voorbeeld van Belgiã£â£ã¢â£ã£â¢ã¢â£ã£â£ã¢â¢ã£â¢ã¢â£ã£â£ã¢â£ã£â¢ã... Kongo werd onafhankelijk. Lumumba kwam democratisch verkozen aan de macht. Werd vermoord door notabene Belgische huurlingen omdat het een "communist" zou zijn. Daarna kwam er een regime gesteund door de Belgische regering. En sindsdien is het land van kwaad naar erger gegaan. En dit geldt voor quasi alle relaties tussen de vroegere heersers en postkoloniale staten. In ruil voor exclusieve invloed knijpt men graag een oogje toe voor de mistoestanden in die landen.

Hoezo geen Europese schuld? Het koloniaal verleden en de gevolgen ervan zijn duidelijk nog taboe in het Westen. Het zegt toch genoeg dat ik als Belg dit verhaal over Lumumba pas te horen kreeg als student aan de universiteit. In het dagelijks onderwijs wordt dit gewoon doodgezwegen. Past niet in het verheerlijkt, eurocentrisch beeld dat we hebben van "bakermat der beschavingen" en "humanitair progressief".

17 april 2017 om 18:04

Blieke je hebt gelijk! Als ze nooit Afrika waren binnen gegaan, zou Afrika de rijkste continent zijn van de wereld. Dit hebben we ook nooit geleerd op school vroeger enige wat je te horen kreeg is dat Europa ' superieur ' was..

17 april 2017 om 19:34

Amen Blieke! Doet me deugd jou mening te lezen daar ik me hier 100℅ bij aan kan sluiten. On: Geen idee of deze jongen daadwerkelijk 18 jaar is, hij oogt in ieder geval een stuk ouder. Toch kan het best kloppen omdat donkere jongens er sowieso iets ouder uitzien dan blanken op vroege leeftijd. Toch zie je op oudere leeftijd juist dat bij donkere mensen rimpels en dergelijke wat minder opvallen waardoor men jonger oogt.

17 april 2017 om 19:57

90 % van de Afrikaanse landen een islamitische republiek? Ben benieuwd waar jij dingen opzoekt

Damn hij lijkt wel 30 of ouder... Enfin sinds wanneer is Gambia een land waarvoor je moet vluchten? Of voetbalzone bedoeld eigenlijk te zeggen een economische vluchteling.

17 april 2017 om 16:18

Gambia is een dictatuur waar "enemies of the state" een kopje kleiner worden gemaakt. Reden genoeg lijkt mij.

17 april 2017 om 17:35

Lijkt idd niet syrisch xd

Jullie denken dat elke afrikaan 30 + is. Jullie hebben deze jongen niet ontmoet ofzo. Ordeel dan pas.

Wat een trieste reacties allemaal. Het gaat er toch om dat iemand die 2 jaar geleden als vluchteling de oversteek heeft gemaakt het heeft geschopt tot PROFVOETBALLER in een competitie dag hoger aangeschreven staat dan de Eredivisie. Iedereen heeft het maar over z'n leeftijd en 'waarschijnlijk' het feit dat hij ouder dan hij zich doet voorkomen. Dezelfde mensen die met hun vinger wijzen als een vluchteling wordt beschuldigt van een misdrijf. Vergroot je wereld eens!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Hamburger SV

Actuele wedstrijden

0 fans
Middenvelder, 21 jaar
SeizoenClubW
2019/2020 Hamburger SV 12 2 1 1
2018/2019 Hamburger SV 25 4 4 0
2017/2018 Hamburger SV 10 0 1 0
2016/2017 Hamburger SV 6 0 0 0
2017/2018 Hamburger SV II 10 8 2 0

In de wandelgangen

Dinsdag 12 november
Tahith Chong heeft ondanks zijn eerdere uitspraken al een besluit genomen over het contractvoorstel van Manchester United. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren