FC Kopenhagen baalt ondanks zege op Ajax: ‘Is hij 1 meter 30? Schandalig’

Vrijdag, 10 maart 2017 om 07:00Daniel Cabot Kerkdijk

FC Kopenhagen was donderdagavond met 2-1 te sterk voor Ajax, in het kader van de eerste achtste finales van de Europa League. Hoofdtrainer Stale Solbakken was hoe dan ook niet tevreden over het uitdoelpunt van de Amsterdammers, via Kasper Dolberg.

"Er gingen verschrikkelijke fouten aan de treffer van Dolberg vooraf", zo verzuchtte Solbakken na afloop. "We hebben wel honderd van dergelijke aanvallen van Ajax bestudeerd. Verschillende spelers van ons stonden opeens uit positie. Dolberg had nooit mogen scoren op die manier."

"Ik heb de situatie tweeduizend keer bekeken en ik word steeds bozer. We nemen elkaars man zomaar over, waardoor Dolberg ruimte krijgt en gedekt moet worden door Peter Ankersen. Hoe groot is hij? 1.30 meter? Het is schandalig." Solbakken is blij dat zijn team na de 1-1 van Ajax de rug rechtte. "Gelukkig maakten we nog een mooie goal en kwamen we weer in het ritme. Alles bij elkaar opgeteld is 2-1 een eerlijk resultaat, 3-1 zou te veel van het goede zijn geweest."


Poll

Wie komt een ronde verder?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

51 reacties (laatste reactie door ronzie)

2-1 een eerlijk resultaat? Een 2-2 had mij eerlijker geleken mijn vriend. Naast de scheidsrechterlijke dwaling(en) had Ajax gewoon het veldoverwicht, het meeste balbezit en een gelijk aantal schoten op doel.

Thuis pakken we ze!

10 maart 2017 om 07:25

Die jongen is gewoon bijna 1.90, overdrijven is ook een vak zeg. Lengte is leuk, maar iets slimmer met de ruimte omgaan is belangrijker. Volgens zijn redenatie moet elke voetballer 2 meter zijn. Wat een onzin zeg.

Moet wel zeggen, vooraf had iedereen het over lange ballen. Maar ik vond ze toch wel erg bedacht de bal speler. Veel wisselingen, 1 keer raken en dan de ruimte in spelen waarvan ze weten dat deze getrokken is door de spits. Je zag het bij de eerste goal, maar daarna ook een paar keer erg goed. Dit was iig geen lange halen snel thuis.

@vlugge, dit was geen reactie op jou, maar hij plaatst hem eronder. Naar mijn idee was 2-2 ook terecht geweest en heeft ajax het laten liggen. Goal van Dolberg was niks aan de hand in mijn optiek.

10 maart 2017 om 11:49

@jdg84: Stale heeft het natuurlijk niet over de lengste van Kasper Dolberg, maar juist van Peter Ankersen. Ankersen is een stuk kleiner(1.60 is overdreven) en daarom vond hij het dom dat hij ineens Dolberg ging verdedigen.

10 maart 2017 om 07:25

Idd, die coach ziet ze vliegen. Met 2-1 zijn ze heel goed weg gekomen.. een 1-1 of 2-2 was meer terecht geweest. Het is thuis toch net wat lekkerder voetballen wetende dat 0-0 genoeg is. Nu moet je vol aan de bak om (hopelijk) met 1-0 te winnen.

10 maart 2017 om 13:20

Als zelfs Leo Driessen de hele wedstrijd roept dat Kopenhagen sterker is, twijfel ik toch aan je mening. Daarbij kun je de afgekeurde goal wegstrepen tegen het buitenspeldoelpunt van Dolberg en hou je nog steeds een verlies van 1-0 over.

10 maart 2017 om 07:27

Ajax liep achterin te schutteren maar je zag hoe dan ook dat je Sanchez nu echt misten !! Het is een lepe ploeg gevaarlijk in de omschakeling en allemaal grote stevige gasten!! Het word een moeilijke pot in Amsterdam. En klote dat Klaassen er ook niet bij is .

10 maart 2017 om 07:59

Ik denk dat ajax daarover nog in beroep gaat en ze een grote kans hebben om te winnen. Klaassen is tenslotte aanvoerder en mag daarom met de scheidsrechter (met een normale toon) praten. ik zie Klaassen volgende week wel aan de aftrap staan.

10 maart 2017 om 08:23

Ik vind het helemaal niet erg dat Klaassen er niet is. Was gisteren ook over het algemeen erg onzichtbaar en heeft geluk dat hij zo nu en dan zijn goals meepakt. Ben erg benieuwd naar eens een middenveld zonder Klaassen met bijv Nouri, Ziyech (hopelijk in vorm) en Schã¶ne.

10 maart 2017 om 10:19

tegen een gele kaart kan je niet in beroep gaan

10 maart 2017 om 13:17

Wat een domme reactie. Alsof je tegen een gele kaart in beroep kan.

10 maart 2017 om 07:27

Wordt nog lastig zat, daarom is die onterecht afgekeurde goal zo zuur want met 2-2 had Kopenhagen iets meer moeten aanvallen, nu kunnen ze hun eigen spelletje spelen en de lengte goed gebruiken, het is nog niet zo makkelijk en daarbij hebben ze de vorige keer ook met 0-2 in de Arena gewonnen

10 maart 2017 om 13:57

het resultaat van vorige keer is natuurlijk niet relevant. Beide teams hebben compleet nieuwe teams in het veld staan.

10 maart 2017 om 07:29

Luister ff serieus..... De tweede goal is terecht afgekeurd hij liep de verdediger duidelijk in de rug. Daarnaast is balbezit onzin, het gaat om wat je met de bal doet. Dat gezegd hebbende ik ben er heilig van overtuigd dat we ze gaan pakken.

10 maart 2017 om 07:33

De verdediger bukt zelf en Dolberg kont daardoor hoger, niks overtreding aan, had die grote jongen maar een duel aan moeten gaan of is het zaal voetbal BenficaAjax?

10 maart 2017 om 07:41

Inderdaad, de verdediger lijkt te willen bukken om de bal van onder weg te koppen. Stomme inschattingsfout. De scheids fluit Dolberg echter terug. Was gewoon een fair duel. De speler bukte al voor Dolberg überhaupt fysiek contact kon maken.

10 maart 2017 om 08:00

Dolberg ging voor de bal en Dolberg had de bal. Volgens mij gewoon een geldig doelpunt.

11 maart 2017 om 08:46

Dan moet je de beelden terug kijken want Dolberg raakt de bal niet de verdediger kopt hem in zijn eigen doel.. alsnog denk ik terechte goal

10 maart 2017 om 09:41

Ik ben er van overtuigd dat Ajax het thuis af kan maken en dat ze misschien wel een punt hadden verdiend gezien die onterecht afgekeurde goal, maar volgens mij vergeten we allemaal even dat Dolberg buitenspel stond bij de 1-1. Daar moeten we ook eerlijk over zijn.

10 maart 2017 om 09:51

Dat klopt ook wel, maar het zit Ajax vaker tegen dan mee.. Die bal op de arm, krijgt Ajax vaak zat als strafschop of vrijetrap tegen. Maar vond dat niet echt een penalty ofzo. Maar los ervan dat het buitenspel was (fout van de grens) mag de scheids niet zo'n fout maken. Staat er 2 meter vandaan.

kom op zeg, waar haalt die man die onzin vandaan, ajax was in de tweede helft zelf nog sterker, jammer dat die paar keer dat ze op doel schoten niets uit heeft gehaald. Scheids heeft de wedstrijd beslist, overtredingen van kopenhagen werd niet bestraft met geel en klaassen krijgt geel om even verhaal te halen, hij had zijn mond nog niet goed open gedaan, kreeg hij al geel en de goal was gewoon terecht en had geteld moeten worden.

Ajax heeft onnodig een nederlaag geleden in Kopenhagen. Twee domme doelpunten tegen.De licht kwam nog geen cm van de grond af tijdens het luchtduel.Onervarenheid zullen we maar zeggen want hij had het de spits van Kopenhagen veel moeilijker moeten maken te koppen.Eerste doelpunt was gewoon nog staan te slapen na de aftrap. Traoré direct terug naar Chelsea. Is geen meerwaarde voor Ajax. Hij kan niet schieten of een mannetje passeren en is matig in de combinatie.

10 maart 2017 om 10:16

De ligt kan je ook niet op aanrekenen, vindt ik, is pas 17 jaar en hij doet het gewoon naar behoren goed. Wilt niet zeggen, dat hij gefocust moet blijven, maar hier leert hij van. Hij is goed bezig vindt ik.

10 maart 2017 om 16:38

Bij tweede goal stond hij gewoon verkeerd en kwam daardoor niet aan koppen toe. Ik vond de fout bij Sinkgraven groter, je mag zo'n jongen toch geen ruimte geven voor de voorzet tegen de achterlijn aan.

Haha, die jongen van 1.30 maakte het die 'reuzen' moeilijk zat...

Beetje irritante coach als je het mij vraagt.

10 maart 2017 om 09:17

Lezen.

10 maart 2017 om 10:33

Wow.... wist niet dat je boos werd.

10 maart 2017 om 09:24

Hij heeft het dan ook over z'n eigen verdediger.

Verdedigend was het bij alle doelpunten bedroevend. Verdedigend is Ajax kwetsbaar tegen tegenstanders van enig niveau, ze komen vooral power te kort.

10 maart 2017 om 10:02

Nu zie je hoe erg we Sanches missen

Verschrikkelijke fouten... Vaak wel als een tegenpartij scoort Solbakkie. En, was die goal binnen 30 sec geen grove foutvan Ajax ? Waaruit ze de 1-0 maken? Kom op zeg. Hij mag boos zijn en nog zo goed geanalyseerd hebben . Maar t blijft een wedstrijd. Belooft een heet avondje te worden in Amsterdam. Zaak is, scherp beginnen, Sanchez erbij.. en knallen.

En hoe komt het dat ze uit positie stonden? Door ajax. Dus geef hun de credits in plaats van het zeiken op je team. Als hun precies doen wat je wil dan win je ieder jaar de cl.

10 maart 2017 om 09:15

Waarom zou je credits aan de tegenstander geven als je je fouten moet analyseren en kijken wat er mis ging?

In de eerste 10 minuten werd Ajax overlopen, daarna had het een veldoverwicht en een gelijkspel zou terecht zijn geweest. Aangezien Klaassen geschorst is, is een middenveld Ziyech, Schone en Sinkgraven een optie. Laatstgenoemde verdedigd toch wel aardig en werkt hard. Kan Riedewald als back. Daarnaast is gelukkig Sanchez weer terug. Dat scheelt verdedigend flink.

10 maart 2017 om 09:55

Donny en Davy verschillen niet veel kwa speelstijl dus Donny lijkt mij logischer. Gisteren kon je ook zien dat het middenveld minder technisch was. Ik zou Nouri minuten hebben gegeven als vervanger van Ziyech. Die komen dan toch weer dichter bij elkaar in de buurt dan Donny en Ziyech.

11 maart 2017 om 15:56

Ben ik met je eens. Vraag is wel of we moeten vasthouden aan eenzelfde type samenstelling. Misschien dat Sinkgraven met nog extra creatieve kwaliteit en aardig verdedigend vermogen het niveau van het middenveld vergroot.

En weer worden we genaaid door de scheids! Om ziek van te woorden! 2-2 had de eindstand moeten zijn!!!!!

Beste man moet blij zijn dat die 2 1 wint want die goal van dolberg was een zuiverdoelpunt dat matic als een meisje gelijk na de grond duikt kan dolberg niks aan doen , zielig ook de gele kaart van klaassen als aanvoeder moet hij juist het woord doen en krijg er geel voor hope dat ajax ze thuis oprolt want als ajax gewoon hun eigen spel speelt zyn ze beter dan kopenhagen

2-1 lijkt me inderdaad redelijk terecht. Ajax mocht blij zijn dat ze met een half uur geen 2-0 achter stonden. Die verlengde bal uit die lange ingooi en die foute pass van Viergever waren momenten waara Kopenhagen meer uit had moeten halen. De 1-1 kwam eigenlijk redelijk uit het niets.

Ik zie hier veel gesproken worden over balbezit en veldoverwicht. Ik denk dat een hoop mensen dit onterecht interpreteren alsof je veel beter bent. Er zijn een hele hoop ploegen die het initiatief simpelweg bewust overlaten aan de tegenstander en er gewoon een heel andere tactiek op nahouden dan wij wellicht in Nederland gewent zijn. Dat je dan veldoverwicht lijkt te hebben is leuk voor de statistieken, maar realistisch gezien betekent het bar weinig.

10 maart 2017 om 10:50

Om terug te komen op je laatste alinea, puur statistisch zou Ajax deze wedstrijd moeten winnen. (zie 11 tegen 11 ) Daar zetten ze de cijfers op een rijtje en doen ze kansbereking OBV schoten waarbij Ajax 41% van de tijd de wedstrijd obv aantal schoten en kansen zou winnen, 29% van de tijd zou het gelijk worden en 30% van de tijd zou Kopenhagen - zoals nu - winnen. Kopenhagen had een xG van 1.16 en Ajax van 1.34, ontliep elkaar op dat vlak niet veel en zou een gelijkspel niet onverdiend zijn.

(stats via Opta)

Uiteindelijk heb je er niets aan maar xG had Ajax een grotere kans om te winnen wonder groots te spelen.

10 maart 2017 om 12:56

Puur statistisch hadden ze moeten winnen is geen feit natuurlijk, aangezien statistieken op vele manieren geinterpreteerd en verwerkt kunnen worden. De xG calculatie van 11v11 is bijvoorbeeld aardig, maar zeker niet waterdicht aangezien ze maar met een beperkt aantal factoren rekening houden.

Zo heeft Ajax absoluut gezien meer kansen gehad, maar feit is dat 10 van de 18 kansen van buiten de 16 waren en 9 van de 18 kansen geblokt zijn door Kopenhagen. Dat is een direct gevolg van hun spelopvatting. Terug laten zakken en compact houden achterin, waardoor de tegenstander minder ruimte heeft om er door te komen en tot gevaarlijke kansen te komen. Gevolg is dat ze van vaker van afstand gaan proberen te schieten omdat ze er nauwelijks door weten te komen.

Dit zie je ook duidelijk terug in de heatmap van balbezit van Ajax (en het positions en passing network plaatje van 11v11). Op de heatmap zijn de rode vlekken van Ajax grotendeels op of voor de middellijn. Zelfs in de eigen 16 bij Onana staat een rode vlek wegens veel balbezit. Op het passing network zie je dikke lijnen en grote stippen bij de verdediging, Schone en als enige aanvallend ingestelde speler Traore. Ajax heeft veel van de bal gehad, veel onderling kunnen passen maar dit was vooral rond het middenveld en tussen de verdedigend ingestelde spelers. Ik zou zeggen, gefeliciteerd met het veldoverwicht, maar daar lag de tegenstander echt niet wakker van.

Als je kijkt naar de kansen van Ajax, dan zijn er welgeteld 3 geweest voor de 3 spelers in de voorste linie, wat neer komt op 17 procent. Bij Kopenhagen waren het er 6, oftewel 43 procent. Kopenhagen is beter in staat geweest hun aanvallers in stelling te brengen en daarmee ook gevaarlijker geweest.

Dat zie je ook terug in de posities van de kansen. Kopenhagen heeft 6 kansen vanaf binnen de 16 meter naast geschoten/kopt en 1x van buiten de 16. Ajax heeft 4x naast geschoten, allen van buiten de 16. Je kan je dan toch af gaan vragen wie er dan nou echt gevaarlijker is geweest en echt meer kans had om te scoren. Schoten die geblokt worden zijn doorgaans het gevolg van een gebrek aan ruimte om daadwerkelijk tot een goede kans te komen. Zoals gezegd een gevolg van de speelstijl van Kopenhagen.

10 maart 2017 om 15:21

Met je één na laatste alinea lijk je iets te vergeten, het is niet belangrijk wie je in positie brengt. De voorste drie brengt elkaar niet in positie maar veelal inkomende middenvelders, niet voor niets dat Klaassen en Vd Beek de grootste schietkansen kregen bij Ajax. Ook heb je het in je laatste stuk over schoten naast, daar had Kopenhagen er meer van maar ook niet altijd uit goede positie ( zie grootte stip ) terwijl Ajax de keeper meer aan het werk heeft gezet ( 2 reddingen meer verricht ) en er zoals je aangeeft al veel geblokkeerd werden. Dit alles nemen ze mee in die xG berekening. Eigenlijk zou Kopenhagen als je de situaties 100x naspeelt uit moeten komen op 1.16 doelpunten en Ajax op 1.34. Dat de spelopvatting meespeelt klopt zeker maar uiteindelijk bleek die niet goed uitgevoerd te zijn als je er een tegenkrijgt want zoals jij het schrijft spelen ze met een systeem dat erop is gemaakt om er juist geen tegen te krijgen. Dat Kopenhagen meer kansen van in de 16 zou krijgen was te verwachten, toch waren maar 3 ervan gevaarlijk volgens Opta ( 2 zaten dan ook ) terwijl Ajax 4 gevaarlijke kansen in de 16 zou hebben waarvan 1 geblokt. Is zeker ter verdiensten van Kopenhagen maar vind het niet juist te stellen dat Ajax haar overwicht dit keer niets zei, uiteindelijk kreeg je daar meer kansen door als van te voren verwacht.

Ajax mag tevreden zijn met dit resultaat, al zal het niet genoeg zijn voor het
bereiken van de volgende ronde. Daarvoor is Kopenhagen een veel betere
versie van Legia Warschau. En met zaalvoetballers win je het nu eenmaal
niet van grote, sterke kerels, die ook redelijk een balletje kunnen trappen.
De strekking hiervan: stap af van die eenheidsworst en ga eens op zoek
naar fysiek en mentaal sterkhouders ala Poulsen. Twee of drie van dat soort,
aangevuld met een paar rasvoetballers die ook nog een scoren, en ziedaar:
het lek is boven. En niet weer verschuilen achter "we begonnen niet scherp":
dit Ajax begint nooit scherp. En dat is een zwakte die al een paar jaar speelt.
Misschien ook maar eens een coach die de boel wel op scherp kan krijgen??

Wat ik gewoon niet snap, is hoe ontzettend naief we in Nederland nog steeds zijn. Voetbal spelen volgens de Hollandse school is alleen nog effectief met een topselectie en laten we eerlijk zijn, die spelers kan zelfs Ajax niet betalen. Gisteren zag je ook weer hoe belangrijk het fysieke aspect is geworden. Dit Kopenhagen is voetballend dan wel vele malen slechter dan Ajax, maar fysiek lopen ze ver voor. Het is niet voor niets dat een speler als Sanchez zo erg uitblinkt in de Eredivisie en/of bij Ajax in het algemeen.

Aangezien wij in Nederland graag attractief voetbal willen spelen, moeten we eerst de balans zien te vinden tussen techniek en fysiek. Die balans is nu namelijk ver te zoeken waardoor we hier in Nederland nog steeds afhankelijk blijven van de technische capaciteiten, terwijl de Nederlandse clubs in Europa fysiek niet aan kunnen poten. Met een paar gerichte aankopen ziet het er al heel anders uit.

Ik was gister erg onder de indruk van het fysiek van Dolberg. Waar ik hem begin van het seizoen niet mee ging in de hype omdat ik het een tandenstoker vond die waarschijnlijk alleen in de eredivisie deze foefjes uit zou kunnen halen. Begrijp me niet verkeerd je ziet direct zijn talent maar hij kwam voor het buitenland waarschijnlijk veel fysiek te kort. Gister leek het al heel wat. ik zou proberen als Dolberg zijnde nog 4 of 5 keer te scoren dit seizoen en nog 2 a 3 kilo aan te komen dan heb je volgend jaar als Ajax zijnde de topscoorder van de eredivisie in huis.

Ook vraag ik me af als Feyenoord zijnde wat die Falk nou zou moeten kosten met oog op volgend jaar dat was geen verkeerde speler. De rest was ik niet zo onder de indruk van dit Kopenhagen. Corneluis vind ik een beetje overschat en Jorgensen was degelijk hoewel die in de eredivisie niks was. Ajax maakt dit thuis wel af. Bij Heerenveen uit kan je ook op deze manier op je bek gaan.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

FC Kopenhagen

Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
V. FischerMiddenvelder253
J. WindAanvaller2413
K. WilczekAanvaller239
S. GrytebustKeeper60
K. JohnssonKeeper220
W. VickAanvaller10
K. BartolecVerdediger161
Voor de complete selectie: Clubpagina FC Kopenhagen.

113 fans
Aanvaller, 23 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 OGC Nice 22 5 2 0
2019/2020 OGC Nice 23 11 2 0
2019/2020 Ajax 1 0 0 0
2018/2019 Jong Ajax 1 0 0 0
2018/2019 Ajax 25 11 1 0
Laatste voetbalnieuws

Vink noemt punt van kritiek richting Ten Hag: ‘Daar gaat het af en toe mis’

Marciano Vink heeft zondagmorgen in Goedemorgen Eredivisie lichte kritiek geuit op Erik ten Hag. De oefenmeester van Ajax, die deze week zijn contract met een jaar verlengde bij de Amsterdammers, zou...Lees verder

In de wandelgangen

Donderdag 6 mei
Mocht Stefano Pioli er niet in slagen om zich met AC Milan te plaatsen voor de Champions League, dan wordt Maurizio Sarri gezien als zijn opvolger. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren