Aboubakar schiet Kameroen na fraaie actie naar vijfde Afrika Cup-winst

Zondag, 5 februari 2017 om 21:52Dominic Mostert • Laatste update: 23:00

/

Kameroen heeft zondag in Libreville voor de vijfde keer in de historie beslag gelegd op de Afrika Cup. De ploeg van bondscoach Hugo Broos kwam tegen zevenvoudig winnaar Egypte op achterstand, maar kantelde de wedstrijd. Vincent Aboubakar werd de held van Kameroen met een beslissende doelpunt in minuut 89.

Egypte had binnen twee minuten al op voorsprong kunnen komen. Mohamed Salah lanceerde Abdallah Said, wiens poging werd gekeerd door doelman Fabrice Ondoa. Vervolgens leunde Egypte achterover en mocht Kameroen het spel maken, maar toch waren het de Farao's die halverwege de eerste helft toesloegen. Salah bediende Mohamed Elneny en de verdedigende middenvelder van Arsenal stond volledig vrij. Met een hard schot in het dak van het doel verschalkte hij Ondoa in de korte hoek.

/

Kameroen speelde de bal geduldig rond en wachtte op een beslissende fout van Egypte. Die kwam er niet meer in de eerste helft. In de tweede helft zetten de Ontembare Leeuwen meer druk en dat resulteerde na een klein uur spelen in de gelijkmaker. Nicolas N'Koulou torende boven zijn bewaker uit na een voorzet van Benjamin Moukandjo en kopte raak. Een verlenging leek vervolgens noodzakelijk, nadat Kameroen meerdere kansen onbenut liet.

Zo hadden N'Koulou, Jacques Zoua en Moukandjo geen succes in de afronding. Het was uiteindelijk Aboubakar die het verschil maakte. De aanvaller, ingevallen aan het begin van de tweede helft, kreeg een lange bal van achteruit en nam het leer fraai mee tussen drie verdedigers. Met een snoeiharde volley schoot Aboubakar zijn land naar de vijfde eindzege op het continentale toernooi en de eerste sinds 2002.


Poll

Is Kameroen de verdiende toernooiwinnaar?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

70 reacties (laatste reactie door valencianistas)
5 februari 2017 om 22:01

Door teamgeest, vechtlust en emotie te tonen. Kameroen heeft gewoon verdient deze finale gewonnen. Domineerde in balbezit en had in de tweede helft de betere kansen.

Wat zullen o.a. Onana en Matip zuur zijn. Ze hadden legendes in eigen land kunnen worden, maar nee de club was belangrijker dan de eer van het land.

5 februari 2017 om 21:58

Waarom is het zo moeilijk te verteren dat ze voor hun werkgever en hun toekomst hebben gekozen?

5 februari 2017 om 22:01

Ga me niet zeggen dat ze niet een beetje spijt hebben van hun keuze..

5 februari 2017 om 22:02

Moet je je eens voorstellen dat een Nederlander Oranje zou weigeren voor een officieel toernooi om bij zijn club te spelen. Ons land zou te klein zijn, het hele land zou hem uitkotsen.
Daarnaast, Ziyech wou toch ook gewoon uitkomen voor zijn land? Net als Aboubakar (Besiktas), Elneny (Arsenal), Bailley (Man utd), Salah (Roma) enz.
Allemaal gewoon beschikbaar voor hun land ondanks dat hun clubs speelden.

5 februari 2017 om 22:04

Onana misschien wel, maar Matip zeker niet. Hij heeft geruime tijd geleden al gezegd niet meer voor Kameroen uit te willen komen.

5 februari 2017 om 22:05

Hoezo zou je een legende worden in je land als je 3e keeper bent en een toernooi wint. Over 5 jaar weet niemand meer wie derde keeper was van het nationale team van Kameroen. Weet iemand nog wie er 3e keeper was van het nationale team van Frankrijk in 98?

Het is logisch dat Onana voor zichzelf koos inplaats van voor het nationale team. Als hij mee was gegaan naar de Afrika Cup was Krul nu waarschijnlijk eerste keeper geweest om zijn huursom te rechtvaardigen. Ik geef Onana groot gelijk dat hij voor zijn carriã¨re koos in plaats van voor de tribune tijdens de Afrika Cup.

5 februari 2017 om 22:16

@KennyTete2
We zullen zien hoeveel Nederlanders zich gaan afmelden voor het WK in Qatar (als we ons plaatsen) want dat wordt gewoon gehouden in de winter tijdens de competities. Ik gok op 0.

5 februari 2017 om 22:25

Dus jij vraagt mensen hier om een gekleurde bril op te zetten zodat ze dan je punt zouden zien?

In alle redelijkheid zou je moeten erkennen dat Onana een goede keuze heeft gemaakt.

5 februari 2017 om 22:34

De competities zullen worden aangepast zodat er tijdens het WK geen wedstrijden zullen plaatsvinden.

5 februari 2017 om 22:35

De competities worden dan gewoon stilgelegd. Dus inderdaad, er zullen geen spelers liever bij hun club blijven op dat moment.

5 februari 2017 om 23:03

Masterm1nd. Het is misschien moeilijk verkroppen voor supporters van het Afrikaanse voetbal, maar Onana heeft gelijk gekregen. Tuurlijk zal die een beetje balen dat 'ie er nu niet bij is (ook al ging hij gewoon flink supporten vanavond, zo gaf hij aan), maar Krul is inmiddels weg in plaats van dat Krul eerste doelman is geworden. Onana heeft definitief zijn eerste plek i.p.v. dat hij een half seizoen als 2e keeper op de bank zit. En dat alles met als offer om een toernooi niet als 3e doelman mee te maken. Gewoon meer dan slim van Andre om dat voor zijn clubcarriere op te offeren. Uiteindelijk zal hij zijn geld moeten verdienen uit zijn clubcarriere en niet uit zijn landencarriere

5 februari 2017 om 23:04

Meah, toekomst. Ik acht de kans erg klein dat de spelers die op de Afrika cup uitgekomen zijn nu aan het einde van hun carriere gekomen zijn. Als Onana beter is dan Krul had hij volgende week gewoon weer in het doel gestaan.

5 februari 2017 om 23:11

Je hebt nooit een reden om je land in de steek te laten. Onana moet niet vergeten dat hij als arm jongetje is opgegroeid in Kameroen. Dankzij Eto'o is hij profvoetballer geworden een speler die zijn land nooit in de steek heeft gelaten.

6 februari 2017 om 08:14

De competities moet dan aangepast worden anders zit een club als chelsea met een groot probleem. De selctie zou tegen die tijd heel anders zijn maar van dit elftal zou waarschijnlijk alleen matic beschikbaar zijn

6 februari 2017 om 12:33

Eto'o had er ook gewoon bij kunnen zijn.
Hij heeft in het verleden ook veel problemen gehad met de bond.

5 februari 2017 om 22:00

Waarom zou Onana een legende in eigen land worden als hij als 3e keeper bij de selectie zou zitten?

5 februari 2017 om 22:05

Haha legende als 3e keeper. Het is niet alsof ik Sander Boschker een held had gevonden als we in 2010 het WK hadden gewonnen hoor... Ik was alweer vergeten dat hij mee was. Zelfs een Vorm niet.

6 februari 2017 om 12:35

Sander Westerveld op Euro 2000, Had 3 wedstrijden mogen spelen of invallen.
Die assist op Zenden tegen Frankrijk vergeet ik niet snel meer.

5 februari 2017 om 22:36

Hoezo zou dat zo zijn voor Onana? Hij had een medaille gehad, waarschijnlijk 0 speelminuten en was z'n plek bij Ajax dan misschien kwijt zijn geraakt aan Krul. Hij heeft aan de lange termijn gedacht, door nu te kiezen voor speeltijd en dus ontwikkeling. Ik denk dat hij eerder ontzettend blij is met de overwinning van zijn land, dan teleurgesteld dat hij er zelf niet bij was.

5 februari 2017 om 23:06

Heeft kameroen er twee bij die er de volgende keer wel bij willen zijn en de eer is niet zo groot als je niet speelt.

5 februari 2017 om 23:15

Nou ja legende.. Weet jij nog wie de derde keeper was in '88?

6 februari 2017 om 12:35

Toen hadden ze maar 2 keepers in de selectie.

5 februari 2017 om 23:38

Matip heeft al 2 jaar niet meer voor Kameroen gespeeld.

6 februari 2017 om 00:00

Toch mooi dat mensen altijd hetzelfde motief blijven gebruiken als het om Onana gaat. Wat een onzin zeg. Wat boeit het als je derde keeper bent van het elftal, het gaat toch om de ervaring om het mee te maken? Met de jongens bij elkaar zijn iedere training en een band op te bouwen? Ik geloof er niks van dat Onana zich hier niet slecht om zou voelen. Weer een ervaring minder, en wat voor een. Leuk bij Ajax in de goal staan, waar die waarschijnlijk zijn plek toch wel gehouden zou hebben als hij terug van het toernooi kwam.

6 februari 2017 om 00:04

Weet je niet. Wellicht waren ze dan geen kampioen geworden daardoor. :P

5 februari 2017 om 22:19

Spelen voor je land blijft het mooiste wat er is! Hij overdrijft misschien een beetje met verrader maar het is wel vrij onsympathiek. Kijk er waren genoeg redenen om bij Ajax te blijven geef hem groot gelijk dat hij bleef maar ja als je daarvoor kiest weet je dat je de consequenties moet ervaren. Het is echt klote voor die jongen maar het is gewoon een keuze die je maakt. Hij heeft voor zijn carrière gekozen en daarmee zijn land links laten liggen logisch dat mensen uit Kameroen hem niet meer willen zien in dat shirt.

5 februari 2017 om 22:21

Nu gaat Onana naar de Afrika Cup, speelt daar geen minuut en Krul neemt zijn Plaats over als 1e keeper bij Ajax. Ajax wil zijn huursom rechtvaardigen door hem te laten spelen. Ze betalen immers niet voor niets veel geld om hem te huren. Nana komt terug en zit vervolgens bij Ajax de rest van het seizoen op de bank.

Vervolgels keept krul wel Lekker bij Ajax, Ajax biedt hem een vast contract aan voor 3 jaar met een optie voor nog een jaar. Met Diederik Boer heeft Ajax al een goede 2e keeper die niet klaagt en er staat wanneer dat nodig is. Onana is plots verandert van 1e keeper naar ongewenste, dure keeper die in principe overbodig is aangezien Ajax maar 2 volwaardige keepers nodig heeft.

ik geef Onana groot gelijk dat hij bij zijn club blijft om zijn positie te behouden in plaats van het doel te verdedigen als 3e keeper in het nationale elftal. Een 3e keeper speelt in principe nooit of het moet echt heel raar lopen. Als hij zo blijft groeien kan de bondscoach volgend toernooi toch niet om hem heen omdat hij momenteel fantastisch bezig is. Onana is een jongen met zijn blik op morgen en niet iemand die enkel denkt aan vandaag. Verstandig want met deze keuze speelt hij binnen twee seizoenen in een topcompetitie.

Wie dit niet begrijpt heeft nooit op hoog niveau gevoetbald.

Leuk man ik gun het ze wel! Altijd sympathie voor ze gehad, door Eto'o.. voor al die Kameroeners die voor het toernooi geen zin hadden om bij dit team betrokken te worden is het wel zuur! (Ik geef ze groot gelijk hoor, want het blijft een B-titel met 0,0 toegevoegde waarde)

5 februari 2017 om 22:10

Hoezo is dit een b titel? We noemen het ek ook geen b titel please jongen.

Heerlijk voor kameroen dat ze gewonnen hebben. Ze waren de betere ploeg en verdiende het ook. Wat zullen onana en matip zich zuur voelen. Al heb je geen grote rol bij een africa cup de wisselspelers zijn net zo belangrijk als de basis elftal. Of zullen we zeggen dat als men voortaan een toernooi wint dat je niet te blij moet zijn omdat je niet speelde?

5 februari 2017 om 22:11

Wat een onzin! Dit is echt geen b-titel dat het hier niet zo leeft kan nog wel maar in Afrika leeft het natuurlijk wel. Kijk dat jij er geen waarde aan hecht wil niet zeggen dat Afrikanen dat ook niet doen. Je moet je afkomst nooit vergeten en voetballen voor je land is het mooiste wat er is. Mark van Bommel heeft alles gewonnen wat er te winnen valt maar die baalt waarschijnlijk nog elke dag van het wk.

5 februari 2017 om 22:21

Ja maar een WK is wel even wat anders dan een toernooi wat halverwege het seizoen in Afrika gespeeld wordt.. De Afrika Cup is gewoonweg een sta in de weg voor veel clubs, komt op een klote tijd in het seizoen.. Dat jongens als Matip en Onana niet gaan geeft ook hun binding wel weer met dit toernooi.. Om nog maar te zwijgen over een spelersgroep als die van Burkina Faso wat dit toernooi gebruikt om er financieel veel beter van te worden en de Nationale Bond in de houtgreep legt om ze uit te knijpen

5 februari 2017 om 23:07

Spelers van Chelsea spelen ook alleen maar bij Chelsea omdat ze er financieel beter van worden, heeft niets met clubliefde te maken.
Het is gewoon een volwaardige titel voor Kameroen en het is ze gegund.

5 februari 2017 om 22:18

Dus neemt hij dat toernooi ook niet zo serieus.. Als Onana er zo'n enorme emotionele waarde aangehecht had, dan was hij wel mee gegaan....

5 februari 2017 om 23:23

Maar blijkbaar zijn er wel andere spelers die het toernooi heel serieus nemen. Er zijn wereldtoppers (drogba, Eto'o, enz) geweest die het toernooi heel serieus namen. Dus als blijkt dat Onana die geen wereldtopper is het toernooi niet zo serieus neemt zegt dat niets over het toernooi maar meer iets over Onana. Bovendien denk ik dat je het mis hebt dat Onana het toernooi niet serieus neemt.

6 februari 2017 om 00:44

Volgens mij zijn wij Nederlanders toch ook best trots op onze EK-titel uit '88?!

6 februari 2017 om 00:45

Een B-titel? Ik kan jou niet serieus nemen. Absolute echte titel. Voor hen wellicht groter dan het WK omdat ze weten dat ze daar een veel kleinere kans hebben

Kameroen was veel beter dan Egypte deze wedstrijd en Aboubakar heeft een heerlijk doelpunt gemaakt. Blij dat onze landgenoot Hugo Broos die hier in Belgiã£â« toch als afgeserveerd wordt gezien deze beker pakt en dat terwijl die zogezegde topspelers zich te goed voelde voor dit Kameroen.

Niemand gaf ze een kans om door de groepsfase te komen.

Ook credits aan Egypte die ook niemand in de finale zag, maar toch zover zijn gekomen.

Wat een wedstrijd zeg! Eerste helft Egypte een stuk beter dan dan Ghana en de terechte 1-0. Ze hadden het gewoon kunnen uitspelen maar de tweede helft was het echt een en al drama. Dat je hem dan in de laatste minuut tegen krijgt is natuurlijk wel extra zuur.

5 februari 2017 om 22:39

Ze speelden tegen Kameroen, niet Ghana

Heb de finale niet gezien maar in de vele interviews voorafgaand die ik gelezen heb (vi, World Soccer) omtrent Broos en Kameroen werd ze toch belachelijk weinig kans toegedicht. Mooi dat een underdog dit toernooi dan wint. Kameroen is toch altijd een van de meest spraakmakende landen uit Afrika (en heeft altijd een belachelijk mooi tenue). Gefeliciteerd!

Al met al Kameroen verdiend gewonnen, Egypte speelt vaak op safe maar je kan niet altijd geluk hebben met deze spelstijl, dit Kameroen mist 5 basisspelers maar zo zie je maar de bankspelers kunnen soms veel gemotiveerder voor de dag komen, gefeliciteerd de ontembare leeuwen.

Hugo Boss! Geen enkele Belgische ploeg wilde hem nog aanstellen omdat elke ploeg meer gelooft in een buitenlandse of jongere coach maar hij heeft het gewoon geflikt! Met een elftal vol kleine namen, zeker als je de basiself bekijkt. Een ploeg zonder vedetten, want die zijn allemaal bij hun club gebleven, wellicht heeft hij dat ook veel gebruikt in zijn speeches, de echte strijders hebben gewonnen.

Ik had zeker niet verwacht dat Kameroen zonder grote namen in de basisopstelling dit toernooi zouden winnen. Voorgaande jaren hadden ze met enkele grote namen juist nooit succes. Toch vind ik het wel verdiend te noemen, want ook in de kwart- en halve finales speelden ze sterk.

in ned is ooit voorgekomen dat sommige spelers hebben geweigerd ( wk toernooi 1978 Argentinie) voor oranje uit te komen, ze bleven veel liever thuis....het is en blijft iets persoonlijks...

5 februari 2017 om 22:58

2 verschillende situaties.
Hier blijven Afrikaanse spelers thuis om dat het ze niet boeit en ze zich op hun club willen richten.
De Nederlanders bleven thuis vanwege het bewind in Argentiniã«.
Had het toernooi zich ergens anders plaats waren ze wel gegaan, dat is niet zo bij de Afrikanen.

5 februari 2017 om 23:29

Gullit bedankte wel voor het WK 94

Leuk voor Arnaud sutchuin djoum van Roda jc toendertijd. Toch basis gepakt in de finale

Terechte winnaar vandaag. Egypte maakte 1-0 en deed daarna echt niks meer.
Was wel een opmerkelijk einde, na de goal 3 minuten extra tijd en we hebben een aftrap gevolgd door een overtreding dat het niet was. Vervolgens duurde het 5 minuten voor de vrije trap genomen kon worden en daarna werd het nog lang tijd rekken met poging tot 2 wissels, een speler die er met een brancard van het veld moet en er meteen af springt om het veld weer in te rennen.

Het was een slechte wedstrijd waar Kameroen wel veel beter was maar na de 2-1 is er niks meer gebeurd. Heb denk ik nog nooit zo extreem een team zien tijdrekken. een goeie 8 minuten waar de bal niet in het spel is haha.

Een toernooi met geen gevulde stadions.

Slechtste Afrika Cup die ik ooit gezien heb met uiteindelijk een team die wint waarvan ik maar een paar spelers ken.
En 3/4 heeft het hier over Onana, 56e doelman van Kameroen.
En die goal van Aboubacar had nooit mogen tellen, overduidelijk gevaarlijk spel.

Respect van een egyptenaar voor kameroen, mooi om te zien dat ze de afrika cup winnen en dat nadat ongeveer 7 van hun basisspelers niet mee wilden. Ik heb gisteren nog bijna gehuild en vraag me nog steeds af of er geen gevaarlijk spel betrokken was bij die goal van aboubacarðÿ˜“. Maarja... zo gaat het nou eenmaal met afrikaanse scheidsrechters, nu hopen dat we ons weer kwalificeren voor de volgende editie en hopelijk stelt kameroen ons niet teleur op de confederations cupðÿ‘

De Africa-cup heeft wel degelijk een waarde. De winnaar mag namelijk deelnemen aan de Confederations-cup in Juni. Wel mooi, naast landen als Portugal en Duitsland. Ik verwacht geen oproep voor Onana en Matip en terecht ook.

6 februari 2017 om 12:25

Ja klopt, dat vind ik nog het ergste.
Kameroen gaat met 0 punten uit 3 wedstrijden naar huis dat toernooi.
Ik heb gehoord dat Bassogog speler van het toernooi is geworden gisteren.
Wie is dat in godsnaam?

6 februari 2017 om 16:33

Hoe kom je erbij dat Kameroen met 0 punten uit 3 wedstrijden naar huis gaat dat toernooi? En waarom vind je het erg dat Kameroen mag deelnemen aan dat toernooi?

7 februari 2017 om 12:19

Omdat ze het niveau naar beneden halen.
Er was nog nooit een succes van een afrikaans land op de Confederations Cup.

6 februari 2017 om 16:25

Ik wil toch mijn menig bijstellen over de keuze van Onana. Als Onana het volgende heeft gedaan dan zou hij in mijn ogen gewoon weer opgeroepen moeten worden. Eerst even een paar feiten op een rijtje.

Onana is per toeval eerste keeper van Ajax geworden en is pas 20 jaar oud. Toen Cillessen vertrok was het niet de bedoeling dat Onana eerste keeper zou worden.

Onana is nu eerste keeper omdat hij het zo goed heeft gedaan maar had wel Krul in zijn nek hijgen die al bewezen heeft een goede keeper te zijn.

Onana zou als 3e keeper meegaan naar de Africa cup, als Krul het dan tijdens die periode goed had gedaan zou hij mogen blijven staan.

Dit allemaal wetende dan hoor je als Onana zijnde het volgende te doen; de bond opbellen ze van het bovenstaande op de hoogte brengen en aangeven dat je in de toekomst graag 1e keeper wil worden van Kameroen en dat dat alleen kan wanneer je een basisspeler bent bij je club met aardig wat ervaring.
Dat je zelfs als 3e keeper was meegegaan als dit toernooi werd gehouden tijdens de competitie stop in Europa en dat als je als 2e of 1e keeper zou meegaan je zonder twijfel je had gemeld.

Als de bond dan redelijk is dan weten ze ook wel dat het niet van Onana afhangt of je ze het toernooi winnen of niet en hadden dan gezegd; weet je wat jij doet Onana blijf jij maar lekker in dat koude kikkerlandje en probeer het Feyenoord nog een beetje moeilijk te maken.

Wat een heerlijke goal van Aboubakar!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Kameroen

FIFA ranking: 50
9 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
ToniUnknown
J. EfalaKeeper
N. NlendKeeper
J. BillongVerdediger
J. CastellettoVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Kameroen.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Kameroen.

0 fans
Aanvaller, 29 jaar

In de wandelgangen

Maandag 20 september
Olympique Marseille heeft belangstelling voor David Neres. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren