Fans Rayo Vallecano zorgen al na één dag voor vertrek ‘nazi’ Zozulya

Woensdag, 1 februari 2017 om 18:38Yanick Vos

Roman Zozulya maakte dinsdag op huurbasis de overstap van Real Betis naar Rayo Vallecano, maar de middenvelder zal het seizoen gewoon voltooien in Sevilla. De overgang van de Oekraïener is afgeketst vanwege de supportsprotesten die volgden op de transfer, zo melden beide clubs woensdag via de officiële kanalen.

/

Zozulya sympathiseert met de uit zijn vaderland afkomstige Right Sector, een extreem-rechtse nationalistische paramilitaire organisatie. Om die reden schoot de transfer bij een deel van de Rayo-aanhang dan in het verkeerde keelgat. Die onvrede werd woensdag extra kracht bijgezet tijdens de ochtendtraining met een spandoek waarop de tekst 'Vallecas is geen plek voor nazi's, wegwezen' te lezen was. Voorts is de overgang in onderling overleg tussen Rayo en Real Betis geannuleerd.

"Diverse supportersgroeperingen van Rayo maakten bezwaar tegen deze transfer. Na overleg tussen alle betrokken partijen is besloten dat hij terugkeert naar ons. We moeten onze speler in bescherming nemen. Dat is onze verantwoordelijkheid", vertelt Betis-directeur Miguel Torrecilla. De beleidsmaker zegt dat Zozulya geschrokken is door de gebeurtenissen. "Het doet hem veel pijn wat er allemaal gebeurd is, het heeft hem diep geraakt. Hij heeft een open brief aan de supporters van Rayo gestuurd, maar die is blijkbaar niet op waarde geschat."Gerelateerd

Meer sportnieuws

30 reacties (laatste reactie door rmcf1902)

Het doet hem veel pijn , en alle anderen dan waartegen zijn groep zich keert dan ??
Ik denk dat die mensen meer pijn hebben dan meneertje Zozulya.
Beste oplossing gewoon terug sturen ook al was het een kwaliteits impuls , Discriminiatie gaat voor en Respect voor Rayo vallecano

Prima actie van de supporters op het eerste gezicht. Ik weet er het fijne niet van, ook niet van de politieke partij in kwestie, maar wanneer deze zich echt sympatiseert met racisme staan de supporters volledig in hun recht natuurlijk.

1 februari 2017 om 19:02

Politieke partij?

1 februari 2017 om 19:10

Ik heb het maar even gegoogled, het is inmiddels inderdaad een politteken partij. Ontstaan uit de paramilitaire organisatie die in deze tekst vermeldt staat. Het is mij niet helemaal duidelijk of het een groep van is die puur uit racisten bestaat.

1 februari 2017 om 19:10

Politieke*

1 februari 2017 om 20:06

Waar staat er dat deze partij racistisch is? Extreem-rechts in Oekraïne is heel wat anders dan hier in west Europa, het is vooral anti Rusland/Putin ipv anti immigranten/vluchtelingen. Dat de fans hem een nazi noemen is ook vrij ironisch, aangezien right sector uitgesproken tegen antisemitisme is.

2 februari 2017 om 01:18

Pravji Sector zijn voornamelijk ultranationalisten en neo-nazis.

Het logo de wolfsangel is gebruikt tijdens WW2 door nazi groeperingen.

Ja ook supporters hebben macht.
Verder geen bijzondere voetballer en past naar mijn idee ook niet bij Betis, hoop dat hijalsnog gestald wordt ergens. Compensatie mag de bond wel verlenen vind ik.

VerdiBlancos!💚

Ja ook supporters hebben macht.
Verder geen bijzondere voetballer en past naar mijn idee ook niet bij Betis, hoop dat hijalsnog gestald wordt ergens. Compensatie mag de bond wel verlenen vind ik.

VerdiBlancos!💚

Rayo Vallecano staat dan ook bekend als wellicht de club met de meest socialistische/communistische supportersschare van Spanje. Beetje zoals Livorno dat is in Italie. Vreemd dat de directie hem dan alsnog heeft proberen te halen.

1 februari 2017 om 20:01

Vijftien Euro en jij kan morgen als Zozulya naar school!

Vind het een aparte maatregel. In Nederland hebben we ook extreemrechts. Dus als er een speler is die zijn liefde daar voor uitspreekt is die niet welkom bij een club.

2 februari 2017 om 00:07

Ik vind dat heel erg terecht en een mooie actie van de supporters.
Je wilt toch niet dat extreem rechts tuig in joú clubkleuren gaat rondlopen?

Mooie actie, mooie club!

Ik kan dit wel waarderen van de supporters. Ja, je moet sport niet mixen met politiek, maar in het geval van rechts- (en ook links) extremisme is ;er genoeg sprake dat verder rijkt dan politiek.

1 februari 2017 om 20:38

Ik vind dit maar een slechte actie. Oekraïne is een land met veel problemen en de nationale identiteit is er daar een van. Het land in z'n huidige vorm bestaat zo'n 100 jaar, waarvan 70 gedwongen onder de Sovjet-Unie. Dat het nationalisme/anti rusland gevoel de laatste jaren weer is opgelaaid is hartstikke begrijpelijk. Als buitenstaander kan je dit niet zomaar veroordelen.

1 februari 2017 om 23:01

OK maar wat je wellicht niet weet is dat de Russen niet zo populair zijn bij linkse Spanjaarden. In de tijden van Franco ronselden de Russen linkse Spanjaarden, vooral studenten, om ze naar Rusland te halen om daar een leger op te zetten samen met de Russen om tegen Franco te vechten. De Spanjaarden die gingen zijn bijna allemaal in Siberische strafkampen geëindigd. Mijn vader heeft op die manier heel wat vrienden verloren en ook hij is benaderd maar hij had bedenkingen. Dus het vertrouwen bij de linkse Spanjaarden in alles wat Russisch is ,is nogal laag.

1 februari 2017 om 23:19

Maar de partij die zozulya steunt is nationalistisch en vecht zelfs tegen de seperatisten/russen in oost Oekraïne. Lijkt me niet dat anti-russische sentimenten bij de Spanjaarden problemen op zou moeten leveren met een Oekraïner.

1 februari 2017 om 23:35

Ja, maar voor de Bukaneros, radicaal linkse supporters die dat spandoek opgingen, ben je pro Russisch of anders een nazi als je uit Oekraïne komt. Niet terecht maar zo zien zij dat.

1 februari 2017 om 23:56

Ah oke dat wist ik niet, bedankt voor de uitleg!

1 februari 2017 om 23:05

In Spanje heeft bijna iedere supportersgroep een politieke mening die ze graag verkondigen. Dat is in Nederland heel anders maar in Spanje heel gewoon.

Dit vind ik zoâ´n trieste actie van de Rayo-fans. Ze beschuldigen iemand bij voorhand, zonder dat ze hem maar ook kennen. Tegenwoordig worden er veel mensen (meestal) onterecht van "racist" uitgemaakt, omdat ze toevallig een andere denkwijze over iets hebben. Heel jammer!

2 februari 2017 om 00:12

Als jou toevallig andere denkwijze racistisch is, dan is het uitmaken voor 'racist' gewoon terecht.
Ben je deel van een extreem rechtse groep, dan is het terecht dat supporters zo iemand niet in hij clubkleuren wil zien lopen.
Een beetje nadenkend persoon wil hier ook geen nazi bij zijn club.
...
enige excuus is als zijn nazi-clubje geen extreem rechtse club is. Dus dat dit verkeerd was gecommuniceerd.

Iemand misschien een link naar die open brief? Ben wel benieuwd.

1 februari 2017 om 22:50

Het staat op de Huffington post en op de Twitter van Rayo. Het is in het Spaans maar waar het neer komt is dat hij uitlegt dat alle nazi vergelijkingen berusten op misverstanden. Iets wat volgens Zozulya al begon toen hij aankwam op het vliegveld in Sevilla toen hij een shirt droeg met een embleem van Oekraïne en dat werd verkeerd begrepen en Betis heeft toen de publicatie tegengehouden en zelfs excuses gekregen van de journalist in kwestie. Maar hij heeft alles tegen zich, in Spanje weten ze ook dat de Oekraïeners in WW2 de nazi's een warm welkom gaven. En als je dan als 'rechts' bekend staat dan is de link snel gelegd. En de Bukaneros van Rayo zijn echt radicaal links dus Zozulya had geen kans. Al bij binnenkomst , staat op video op Marca, werd hij uitgescholden als bastardo en hijo de puta door supporters.

2 februari 2017 om 00:18

Als ik het goed begrijp was dit embleem van oekraine een nazi embleem waar een teken op staat wat een variant/combi is van een hakenkruis en het 'SS' teken.

Wellicht gaat het om een ander embleem. Maar dit embleem is in elk geval 100% extreem rechts nazistisch.

2 februari 2017 om 16:48

Zozulya zegt in die open brief dat een journalist dat ook dacht over dat embleem, echter zegt Zozulya dat het geen nazi embleem is maar simpelweg een oud embleem vd Oekraïne is . De teksten op het shirt waren oude Russische verzen die hij vroeger op school leerde. Als je dit gezeik ziet kunnen we maar blij zijn dat onze clubs hier in Nederland geen actieve politieke agenda hebben.

Het bekende verhaal. Links accepteert rechts niet. Rechts respecteert links wel.
Verschrikkelijk dat dit is gebeurd. Dat een prof zijn job niet kan uitoefenen omdat een paar Che Guevara-t-shirt-dragen-joint-rokende "supporters" hem dat niet toelaten. Rayo moet maatregelen nemen tegen die supporters. Dit is sport. Dit is een professionele voetbalclub. Moet je tegenwoordig naast een medische keuring ook een politieke-voorkeur keuring doen? Absurd!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Rayo Vallecano

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
11.Levante00
12.Osasuna00
Voor de complete stand: LaLiga
SpelersPositieW
MorroKeeper
L. ZidaneKeeper
I. BalliuVerdediger
CatenaVerdediger
Fran GarcíaVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Rayo Vallecano.

1 fan
Aanvaller, 31 jaar

In de wandelgangen

Donderdag 5 augustus
Als Harry Kane wordt verkocht aan Manchester City, denkt Tottenham Hotspur aan de komst van Philippe Coutinho. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren