Klopp kan niet beschikken over verdediger: ‘Zoiets niet vaak meegemaakt’

Dinsdag, 17 januari 2017 om 16:21Chris Meijer • Laatste update: 16:07

Joël Matip ontbreekt voorlopig nog een aantal wedstrijden bij Liverpool door een curieuze situatie. De verdediger werd door Kameroen opgeroepen voor de Afrika Cup, maar heeft anderhalf jaar geleden al bedankt voor de nationale ploeg. Matip krijgt nu mogelijk een straf van de FIFA omdat hij niet aanwezig is op het Afrikaanse landentoernooi.

/

Omdat er onduidelijkheid bestaat over de situatie, heeft Liverpool besloten Matip niet op te stellen tot er duidelijkheid is over de mogelijke straf. Om dat op te helderen, hebben the Reds contact gezocht met de FIFA. De wereldvoetbalbond liet weten zeven tot tien dagen nodig te hebben om een beslissing te nemen.

Liverpool-trainer Jürgen Klopp is niet te spreken over de situatie. “Ik heb zoiets nog niet vaak meegemaakt. Wij hebben niks verkeerd gedaan en Joël ook niet”, zegt de Duitse oefenmeester op de website van zijn club. Opvallend is dat Matip anderhalf jaar geleden al bedankte voor de nationale ploeg van Kameroen. Bondscoach Hugo Broos deed toch een poging om de verdediger op te roepen voor de Afrika Cup. De Kameroense voetbalbond moet die uitnodiging eerst intrekken, voordat hij weer beschikbaar is voor zijn club.

Schalke 04-aanvaller Eric Choupo-Moting en West Bromwich Ablion-verdediger Allan Nyom zitten in hetzelfde schuitje als Matip. Vanaf 2 januari mogen zij niet voor hun club uitkomen, tenzij de FIFA binnenkort anders beslist. Klopp rekent uit dat hij de verdediger dan mogelijk al acht duels heeft moeten missen. “Terwijl hij niks verkeerd heeft gedaan. We moeten een fitte speler buiten de selectie laten die vijftien of zestien maanden niet gespeeld heeft voor Kameroen. Dat is erg moeilijk te accepteren.”


Poll

Vind jij dat Joël Matip gewoon moet kunnen spelen voor Liverpool?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

30 reacties (laatste reactie door domineedirksen)

Als een international bedankt voor de nationale ploeg dan kan de Fifa toch niet eisen dat hij alsnog naar de Africa cup moet of dreigen met een schorsing?
Wat een idioterie; als bijvoorbeeld Sneijder bedankt voor het Nederlands elftal en Blind wil hem toch oproepen dan komt de Fifa toch ook niet in actie?

17 januari 2017 om 16:52

Bij Sneijder is het allemaal wat geloofwaardiger. Zie het eerder als een Van Dijk die bedankt voor de nationale ploeg. Blijft een FIFA-regel. Als Sneijder trouwens nee zegt en Blind wilt hem oproepen dan kan net hetzelfde gebeuren.

Zo'n typetjes zijn er al vaak geweest in het Afrikaans voetbal. Als het WK dan in aantocht is willen ze plots allemaal wel meedoen.

Van mij mag hij stoppen, maar dan moet hij voor het WK zich niet opeens wel beschilbaar stellen zoals weleens gebeurd bij sommige spelers.

17 januari 2017 om 18:06

Ik vind dit echt absurd. Als er een speler is die bedankt om uit te komen voor zijn land, om welke reden dan ook, is dat zijn goed recht.
Ik vind dit geen zaak van de FIFA. De voetbalbond van desbetreffend land kan hem altijd schorsen en zorgen dat hij nooit meer voor het land uit mag komen, maar sancties vanuit de FIFA vind ik heel vreemd.

17 januari 2017 om 16:54

Het gebeurd wel vaker dat spelers geschorst worden. Ik vind het eigenlijk ook niet heel gek. Niet uit willen komen voor je land is gewoonweg schandalig.
Bedanken omdat je het fysiek niet meer trekt en je diensten bewezen en dan met wederzijds respect stopt dat begrijp ik wel, maar van 99% van de andere gevallen begrijp ik helemaal niets.

17 januari 2017 om 17:08

Alleen is in dit geval precies het tegenovergestelde gebeurd. Hij heeft tijdig aangegeven niet opgeroepen te willen worden en heeft zich hier anderhalf jaar aan gehouden. En nu roept de bond hem op voor een groet toernooi en is hij juist niet hierop ingegaan. Ik vind het maar een rare situatie en Liverpool gaat hier goed mee om. Voorkomen is beter dan genezen, dus beter nu erbuiten laten dan straks gestraft worden.

Overigens vind ik bedanken ook absoluut niets. De enige spelers die zouden moeten bedanken zijn veteranen die zo belangrijk zijn geweest in het verleden dat het enorm controversieel zou zijn de aftakelende veteraan niet meer te selecteren. Je kan wel zeggen, de beste moet geselecteerd worden, maar je stopt bijv een Pirlo/xavi/robben niet zomaar bij het oud vuil na alles wat ze betekend hebben voor hun land. Op zo'n moment is het het beste als de speler zelf ervoor kiest te stoppen zoals Dirk Kuyt heeft gedaan.

17 januari 2017 om 17:11

De meeste spelers die bedanken voor hun nationale elftal zijn spelers die 50-60 wedstrijden in een jaar spelen.. Ik kan me dan ook best goed voorstellen dat je geen zin hebt om ook nog voetbalwedstrijden te spelen voor je land, wat de kans op blessures, oververmoeidheid e.d alleen maar groter maakt. Daarbij hebben voetballers ook een carrière waar ze aan moeten denken, zijn het de clubs die hun loon uitbetalen, en duurt hun carrière uiteindelijk maximaal 20 jaar. Als ze dan geblesseerd raken tijdens eem wedstrijdje met hun land en ze vervolgens wegvallen uit hun team, is de kans aanwezig dat die carrière als een nachtkaars uit gaat. Daarbij vind ik dat 'trots zijn om voor je land te voetballen' echt hele dikke onzin. Veel voetballers wonen niet eens in het land waar ze vandaan komen, en vaak hebben ze meer binding met een ander land (zoals een heleboel mensen)

Dus ja ik kan zeker begrijpen dat je niet uit wilt komen voor het land waar je ooit geboren bent. Niet iedereen op deze aardbol is een patriot die alles over heeft voor het land waar hij/zij vandaan komt

17 januari 2017 om 17:39

Niet elke voetbalbond heeft het allemaal even goed voor elkaar en niet elke bondscoach is even professioneel. Als je dan als speler de club een grote dienst kan bewijzen door beschikbaar te zijn, terwijl je als international totaal niet word gewaardeerd of je hebt onoplosbare problemen met de bondscoach, kan je niet van de betreffende speler verwachten dat hij ook daadwerkelijk voor zijn land uit gaat komen.

Sowieso kan je dat niet verplichten. Bij een club speelt een speler op contractbasis. Bij een land is dat niet het geval. Dan is het toch te grappig voor woorden dat de Fifa de speler bestraft met een schorsing jegens de club. Dan straf je niet alleen de speler, maar je benadeelt de club ook. Maargoed, de Fifa denkt alleen aan eigen belang natuurlijk.

17 januari 2017 om 18:14

Echt, wat een maffia bedoening daar. Sinds wanneer mag je een speler dwingen voor een land te spelen? Dat grenst aan de slavernij, ongelooflijk dat dit kan

17 januari 2017 om 23:20

de regels zijn simpel , als je land je oproept en je komt niet omdat je niet wil , wordt je automatisch geschorst....

de voetbalbond van een land kan wel instemmen dat een speler definitief niet meer in aanmerking wil komen om interlands te spelen of enkel voor een korte periode na een lange blessure behandeling bijvoorbeeld maar het is steeds de voetbalbond van je land dat het laatste woord heeft .... krijg je een vrijstelling dan mag je spelen voor je club , heb je geen vrijstelling dan ben je geschorst voor de duur dat je land in het tornooi zit .

Matip heeft een goede 10 dagen geleden nog een gesprek gehad met de trainer van Kameroen, de Belg Hugo Broos, om hem te overhalen om voor zijn land te spelen omdat hij toch niet zal kunnen spelen voor zijn club gedurende de tijd dat zijn land op het tornooi aanwezig is.

Dat Klopp verontwaardigd is , is best wel vreemd want hij kent ongetwijfeld de regels hieromtrent en Klopp of de teammanager van de club wisten voor de start van de Afrika cup dat de speler Matip niet zou kunnen opgesteld worden ....

dat deze situatie terug zou worden herzien door de Fifa lijkt wel niet voor de hand te liggen want dat zou het einde kunnen betekenen van de landen competities omdat de clubs dan zeker hun zwaar betaalde spelers gaan onder druk zetten om niet meer voor hun land te kiezen maar wel voor de club die hen betaald.

het enigste probleem hier is het tijdstip van deze Afrika Cup , dat tijdstip zorgt voor veel frustraties en moeilijkheden voor de clubs en het zou beter zijn dat men heel dat tornooi op een ander tijdstip laat plaats vinden.

Als je helemaal niet voor die ploeg uit wil komen, dan is die situatie toch anders dan alleen voor dit tournooi niet willen lijkt me. En anderhalf jaar lijkt me lang genoeg om aan te tonen dat het niet puur voor een toernooitje is.

18 januari 2017 om 01:28

Het probleem hier is dat de speler geen selectie ' kan en mag ' weigeren zonder een overeenkomst of zonder instemming van zijn homeland FA
Heeft hij de goedkeuring wel dan is het OK maar Matip heeft geen vrijgave gekregen en is dan enkel speelgerechtigd voor zijn land in die periode zelfs al heeft hij heel lang vooraf aangegeven dat hij niet meer wenst te spelen..... Hij heeft niet het laatste woord !

18 januari 2017 om 15:40

En die regel begrijp ik, als je eenmalig afzegt.
Maar als ik gewoon niet uit wil komen, nu niet, straks niet, morgen niet en volgende week niet. Dan heeft een land dus invloed op zo'n jongen zijn carriã¨re. Zo'n land bepaald dus wat een speler wel en niet mag, terwijl die speler niets met dat land te maken wil hebben. Hij woont er niet, werkt er niet en speelt er niet voor.

Dan moet je als Fifa dus gewoon, heel kort en duidelijk. Je mag spelen, maar dan mag je nooit meer uitkomen voor je land. Dan heeft zo'n land niet meer die invloed, wat gewoon te belachelijk voor worden is. Als je weggaat bij zo'n land door ruzie met de bond, dan ben je dus gewoon de sjaak tot die hele bond opstapt. Dat die regel er is, dat kan ik begrijpen. Maar niet als het op deze manier in werking treedt.

18 januari 2017 om 17:33

begrijp je standpunt en ben het halvelings wel eens met je, maar de Fifa gaat dit niet zomaar laten passeren anders zetten ze hun eigen super financiele inkomsten via de verkoop op de rechten van WK, Africa cup, Copa America enz. , op de helling .
ben benieuwd naar hun standpunt hieromtrent.

Ik hoor de laatste tijd allerlei geruchten dat Klopp Matip binnenkort uit protest oid speeltijd zou geven tegen Plymouth. Ik moet het nog zien, de situatie is in ieder geval te belachelijk voor woorden.

17 januari 2017 om 18:13

Evengoed word je dan zoals Real Madrid uit de beker gezet.

17 januari 2017 om 18:52

Nope, de straf voor het opstellen van een speler die niet speelgerechtigd is wegens internationale verplichtingen is een boete.

Maar Kameroen maakt zich hier wel lekker populair. Matip had ver van tevoren aangegeven niet meer voor Kameroen uit te willen komen, en dan mag je hem simpelweg niet meer oproepen. Maar de grootste blaam treft hier de Fifa die belachelijk veel tijd nodig heeft om een simpel besluit te nemen. De speler beslist of hij zich beschikbaar willen stellen of niet.

18 januari 2017 om 01:33

De Fifa gaat die regel niet veranderen want dat zou het einde van alle landen tornooien zoals WK kunnen betekenen want dan zet elke club hun spelers onder druk om geen wedstrijden meer te spelen voor hun land om blessureleed te vermijden .
Het zijn tenslotte de clubs die veel geld betalen voor en aan hun spelers ....

18 januari 2017 om 15:44

Is dat zo erg dan? Een EK of WK met alleen maar spelers die het voor de eer doen ipv goudzoekers. Er zijn zat voetballers die dolgraag voor hun land uitkomen zonder dat ze er dik voor betaald zullen worden. Liever dat op een EK en WK dan mensen die geld belangrijker vinden.

Ribéry had dit een tijd geleden ook, uefa voorzitter Platini zei je hebt niks te willen als speler, als je uitgenodigd word dan heb je dit maar te accepteren.

17 januari 2017 om 18:13

Dan mag Platini dat regeltje eens aanduiden zwart op wit. Zou me verbazen moest dit echt een officiële regel zijn.

17 januari 2017 om 18:35

Het is denk ik ooit ingevoerd zodat clubs hun spelers niet kunnen dwingen af te zeggen voor hun land. Maar het mes snijdt aan 2 kanten. Nu maken landen er dus misbruik van. Wat denken ze wel niet bij kameroen? Laat die oproep toch vallen, hij komt hoe dan ook niet voor t land in actie dus ze winnen er niks mee. Ze lopen alleen de speler te verneuken, schandalig.

18 januari 2017 om 01:34

Dat is dus wel degelijk een FIFA rule.

Echt te gek voor woorden. Je bent sowieso als bondscoach dubieus bezig als je een speler oproept die een anderhalf jaar daarvoor al heeft bedankt voor de nationale ploeg. Als je dan van plan bent hem op te roepen, overleg het dan in ieder geval eerst met de betreffende speler om tot een oplossing te komen.

Verder vind ik de Fifa al een lange tijd een grote grap. Men denkt alleen maar aan geld verdienen en aan eigen belang. Ik vind het te gek voor woorden dat voetballers tegenwoordig niet eens meer kunnen bepalen of zij wel of niet uitkomen voor de nationale ploeg. Niet elk land heeft een voetbalbond waar alles goed voor elkaar is of een bondscoach van niveau en in die situaties kan ik mij goed voorstellen dat een speler bedankt voor het nationale elftal.

18 januari 2017 om 00:24

Ik denk dat het een wraakactie is. Je gaat geen speler oproepen die al anderhalf jaar geleden bedankt heeft. Het zit Kameroen niet lekker dat een 25-jarige speler (toen 23) bedankt voor de nationale ploeg om puur voor zijn club carriã¨re te gaan. Dat is ook vrij uniek en de speler vind ik ook iets te verwijten. Het is toch vreemd dat je niet voor je land uit wil komen. Ik denk dat Matip spijt heeft van zijn keuze voor Kameroen i.p.v. Duitsland.

18 januari 2017 om 01:36

Er is een tiental dagen geleden een gesprek met de speler geweest, hij wist dat hij zou geschorst worden als hij zou blijven weigeren.

Dit is de eerste keer dat ik het lees. Het is wel of er een stukje informatie ontbreekt. Hoe ik het begrijp is omdat Kameroen een uitstaande uitnodiging heeft, waar hij anderhalf jaar geleden al nee op heeft gezegd, hij niet mag uitkomen op club niveau. Moet de directie van de nationale ploeg dan niet iets worden verweten in plaats van de speler? De speler heeft netjes gehandeld en eerder laten weten niet te willen uitkomen voor het nationale team. Daar zou de kous mee af moeten zijn. Kameroen zou dan alle wedstrijden moeten verliezen omdat ze hun team niet op mogen stellen

Belachelijk om de club dan ook indirect te straffen die niks verkeerd heeft gedaan.

Onbegrijpelijk dit. In het geval van Choupo Moting heeft hij net de keuze gemaakt om niet naar de Afrika Cup te gaan vanwege het tekort aan spitsen bij Schalke vanwege blessures. Nou zou hij alsnog niet mogen spelen. Ik neem toch aan dat die keuze in overleg met de Kameroenese voetbalbond is gemaakt. De Fifa moet hier ingrijpen want nu heeft niemand er wat aan.

vraag me vooral af waarom hij niet eerder is geschorst dan. Als hij al anderhalf jaar weigert waarom is dat alleen nu een probleem dan?

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Liverpool

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Chelsea1913
2.Liverpool1816
Voor de complete stand: Premier League
SpelersPositieW
S. ManéAanvaller85
Mohamed SalahAanvaller87
AlissonKeeper70
Diogo JotaAanvaller73
D. OrigiAanvaller10
C. KelleherKeeper10
Voor de complete selectie: Clubpagina Liverpool.

6 fans
Verdediger, 30 jaar

In de wandelgangen

Zaterdag 16 oktober
Fiorentina wil in januari een poging wagen om Andrea Belotti in huis te halen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren