Cadeautje Van Boekel niet genoeg voor resultaat Excelsior tegen Heerenveen

/

SC Heerenveen heeft de punten zaterdagavond in eigen huis gehouden tegen Excelsior (2-1). De bezoekers kwamen vlak voor rust op voorsprong na een makkelijk gegeven strafschop door scheidsrechter Pol van Boekel. Nog geen drie minuten na rust was Sam Larsson goed voor de gelijkmaker, waarna er jacht werd gemaakt op de winnende treffer. Deze werd tien minuten voor tijd gemaakt door Larsson, de beste man op het veld.

Op slag van rust kreeg Excelsior een cadeautje van scheidsrechter Pol van Boekel. Heerenveen kreeg een strafschop tegen na een handsbal van Lucas Bijker. De makkelijk gegeven pingel werd benut door Nigel Hasselbaink, die zijn goede vorm met dit doelpunt onderstreepte. Het was alweer zijn derde doelpunt in de laatste vier wedstrijden. Twee minuten na de 0-1 haalde Van Boekel de woede van het Friese publiek op zijn hals door Heerenveen géén strafschop te geven bij een vrijwel identieke situatie. Linksback Bas Kuipers maakte hands in het strafschopgebied, maar dit voorval vond de arbiter geen penalty waard.

Waar Excelsior voor rust licht de overhand had, kwamen de Friezen na rust goed uit de kleedkamer. De achterhoede van de Kralingers werd onder druk gezet en vanaf de aftrap werd jacht gemaakt op de gelijkmaker. Deze kwam er al snel, want in de 48ste minuut was het al raak. Vanaf de rechterflank vond Arber Zeneli ploeggenoot Sam Larsson, die de bal met rechts hard tegen de touwen werkte. De toon was gezet door de ploeg van Jurgen Streppel.

/

Na de gelijkmaker ging Heerenveen nadrukkelijk op zoek naar nog een treffer. Larsson en Zeneli namen de thuisploeg bij de hand en waren een plaag voor de Excelsior-achterhoede. Tot grote kansen leidden de aanvallende intenties echter niet. De organisatie van de ploeg van Mitchell van der Gaag stond goed en er werd weinig weggegeven. Toch wist Excelsior de voorsprong niet vast te houden. In de 79ste minuut zag Larsson zijn vrije trap vanaf dertig meter in het doel vliegen. Zijn schot ging richting de tweede paal, maar werd door niemand geraakt. Doelman Bas Muyters verkeek zich en moest voor de tweede keer vissen, wat alweer het zevende doelpunt van Larsson dit seizoen betekende en zijn vijfde in vier duels met Excelsior. De voorsprong en daarmee de zege was verdiend, want in de slotfase van de wedstrijd wist Excelsior niets meer terug te doen.