Nouri helpt Jong Ajax aan zege; VVV grijpt koppositie

De Jupiler League heeft een nieuwe lijstaanvoerder. MVV Maastricht bleef vrijdagavond op een brilstand steken tegen FC Emmen (0-0) en VVV-Venlo profiteerde met een 4-0 overwinning op RKC Waalwijk optimaal. Het geplaagde De Graafschap ontsnapte tegelijkertijd aan een nederlaag tegen FC Volendam, want Piotr Parzyszek maakte er na 86 minuten 1-1 van op De Vijverberg.

/

FC Emmen - MVV Maastricht 0-0
In de eerste helft golfde het spel op en neer, maar veel grote kansen waren er niet te bewonderen in de JENS Vesting. De beste mogelijkheid was voor Cas Peters, maar de aanvaller stuitte op doelman Bo Geens. De bezoekers kwamen relatief sterk uit de kleedkamer, maar konden dat overwicht niet omzetten in doelpunten. In het vervolg dook ook Emmen (onder wie Issa Kallon) nog een paar keer gevaarlijk op voor het doel van Geens, maar het bleef bij een doelpuntloos gelijkspel en daardoor raakte MVV de koppositie kwijt.

VVV-Venlo - RKC Waalwijk 4-0
VVV was in de eerste helft de bovenliggende partij en ging ook rusten met een 1-0 voorsprong, want Danny Post opende na achttien minuten de score. Onder anderen Pieter Langedijk kreeg hierna nog een mogelijkheid, maar het bleef bij die ene treffer van Post. VVV begon vervolgens goed aan de tweede helft, want Clint Leemans en Jonathan Opoku kregen kansen. In het laatste kwart nam VVV vervolgens afstand van RKC: Ralf Seuntjens, Vito van Crooij en Opoku bepaalden de eindstand in De Koel op 4-0. De Limburgers mogen zich derhalve de koploper van de eerste divisie noemen.

/

Jong PSV - FC Oss 2-4
Na een op en neer golvend eerste half uur was het PSV dat toesloeg. Jordy de Wijs kopte de bal na een vrije trap achter Ronald Koeman, maar Tom Boere maakte even later vanaf elf meter gelijk. Hij werd na Stefan Jansen in 2000 pas de tweede speler in de Jupiler League die in zes wedstrijden op rij wist te scoren voor Oss. Daar bleef het niet bij voor de bezoekers, want Justin Mathieu maakte er na de pauze op aangeven van Boere 1-2 van. Fatih Kamaci en Ramon-Pascal Lundqvist lieten vervolgens grote kansen liggen, maar er zouden toch nog drie treffers vallen. De Wijs (eigen doelpunt), Simon Poulsen (droge knal) en Jorzolino Falkenstein (schot in verre hoek) kwamen op het scorebord terecht.

Jong FC Utrecht - Almere City FC 1-1
De thuisploeg had niet lang nodig om de score te openen, want Gyrano Kerk profiteerde van balverlies van Paul Quasten en schoot na acht minuten hard raak. Almere had vervolgens terug moeten komen, maar Rick ten Voorde schoot recht op de keeper en Jeffrey Rijsdijk mikte naast. Na 52 minuten was het dan toch raak voor de gasten: Ten Voorde scoorde na voorbereidend werk van Sherjill Mac-Donald. Beide partijen kregen nog één serieuze mogelijkheid om de winst binnen te slepen: Jasper Waalkens trof de paal en Rubio Rubin raakte na een counter de buitenkant van de paal.

/

FC Dordrecht - Jong Ajax 0-2
Ajax maakte het Dordrecht in het eerste half uur erg moeilijk, maar onder anderen Frenkie de Jong liet na om er 0-1 van te maken. De thuisploeg kwam daarna wat beter in de wedstrijd en raakte via Michael Chacón zelfs de lat, maar incasseerde op slag van rust de 0-1 van Abdelhak Nouri. De middenvelder schoot vanaf zeventien meter prachtig raak. Ajax leek na een uur op 0-2 te komen, maar de treffer van Pelle Clement werd vanwege buitenspel afgekeurd. De middenvelder maakte er na 76 minuten alsnog 0-2 van, op aangeven van Anwar El Ghazi, en daar bleef het ook bij aan de Krommedijk.

NAC Breda - Helmond Sport 0-0
In de eerste helft kwamen de provinciegenoten niet tot een doelpunt, maar dat betekent niet dat er sprake was van een saaie wedstrijd. Het spel golfde op en neer en beide ploegen kregen kansen om de score te openen. Ferhat Kaya keepte een goede wedstrijd en voorkwam in de eerste helft doelpunten van Brandon Barker en Cyriel Dessers, de dreigendste man aan Bredase zijde. Ook NAC-keeper Jorn Brondeel lette goed op, waardoor het lang 0-0 bleef. In de tweede helft waren de kansen schaarser. Het NAC-publiek begon te morren en te fluiten vanwege het matige spel, maar Helmond wist er niet van te profiteren.

/

De Graafschap - FC Volendam 1-1
Volgens de stand op de ranglijst zou Volendam de favoriet geweest moeten zijn, maar daar was weinig van te merken op de Vijverberg. De Graafschap startte fel aan de wedstrijd en noteerde na twintig seconden al het eerste wapenfeit. Toch bleven grote uitgespeelde kansen uit: de eindpass schoot vaak tekort, waardoor het veelal bij afstandsschoten bleef. Na rust was Volendam plots dichtbij, toen Daniël van Son van dichtbij over schoot. Hobie Verholst stopte aan de overzijde inzetten van Piotr Parzyszek en Mark Diemers, waardoor het duel afstevende op een doelpuntloze remise. Er vielen echter nog twee goals: Rihairo Meulens scoorde na een counter en Parzyszek maakte op de doellijn vrijwel meteen gelijk.

Fortuna Sittard - FC Eindhoven 1-1
Junior Torunarigha leek de held van Sittard te worden, na zijn openingstreffer uit een prachtige omhaal. De Nigeriaans-Duitse aanvaller kwam in de openingsfase van het tweede bedrijf tot scoren en dat moment was een van de eerste serieuze kansen voor de Limburgers. In het eerste bedrijf had Eindhoven de overhand en werd Fortuna-doelman Leon ter Wielen met regelmaat aan het werk gezet. Mart Lieder, Rai Vloet, Jinty Caenepeel en Alemão verzorgden het gevaar namens de middenmoter. Het doelpunt van Junior gaf Fortuna vertrouwen, maar desondanks bleef de margeverdubbeling uit. Sterker nog: in laatste seconden van de blessuretijd bracht Dario Van den Buijs de meegereisde supporters in extase via een vrije trap.

/

Telstar - SC Cambuur 0-3
Cambuur stak in goede vorm, na drie zeges op rij, terwijl Telstar juist verloor in de laatste drie wedstrijden. Niet geheel verrassend hadden de Friezen dan ook het initiatief, wat in de slotfase van de eerste helft resulteerde in het openingsdoelpunt. Jamiro Monteiro kon binnenschuiven nadat Sander van de Streek slim overstapte na een voorzet van Xander Houtkoop. In de tweede helft deed Cambuur er een schepje bovenop. Invaller Martijn Barto pikte de bal op en vuurde raak met een droge knal. Cambuur had de touwtjes vervolgens strak in handen en gaf weinig tot niets meer weg. De bezoekers prikten er in de slotminuut nog een derde bij, via Van de Streek.

FC Den Bosch - Achilles’29 2-1
Achilles, dat troosteloos onderaan staat, begon verrassend brutaal in De Vliert. Kees Heemskerk bracht prachtig redding na een kopstoot en moest ook op andere momenten ingrijpen. De keeper moest een antwoord echter schuldig blijven toen Rick Hemmink na 35 minuten een knappe aanval beheerst afrondde. Na rust kwam Den Bosch sterker voor de dag. De gastheer zocht naar de gelijkmaker en slaagde na ruim een uur in die zoektocht: Jort van der Sande bleef rustig en schoot de 1-1 binnen. Even later werd het zelfs 2-1, toen Arda Havar binnenwerkte na een schot van Juventus-huurling Vykintas Slivka op de lat.

Denk jij dat Jong Ajax in de top drie eindigt?