Russische Mourinho graaft eigen graf

Maandag, 7 november 2016 om 19:30 door Koni078

Ik schreef vijf jaar geleden een kritische clubexpert over de uitgewerkte magie van de Russische Mourinho Leonid Slutsky. De trainer van CSKA Moskou bleef vasthouden aan het buitenspelvalsysteem met oudgedienden Sergei Ignashevich en/of tweelingbroers Aleksei en Vasiliy Berezutskiy als centraal duo. Het leek mij toen het beste om Slutsky te laten gaan, maar sindsdien is hij zeven prijzen rijker en heeft hij ervaring opgedaan als bondscoach van Rusland, maar in zijn spelopvatting is hij helaas niks veranderd.

De 45-jarige oefenmeester zit inmiddels ruim zeven jaar bij De Legerclub, maar nog steeds kiest hij voor een systeem dat zijn spelers overduidelijk niet meer aankunnen. Het baart zorgen dat CSKA op Europees niveau 41(!) tegengoals op rij moest slikken, ondanks dat er met Igor Akinfeev een doelman staat die, mits hij in vorm is, tot een van de beste keepers van Europa gerekend kan worden.

Akinfeev is zelf deels verantwoordelijk geweest voor die tegentreffers, maar het probleem ligt meer bij de ouderwetse tactiek van Slutsky, die nog altijd gelooft in de Valery Lobanovskiy-methode. Die methode hield in dat het achterin goed dicht moet zijn. De hele defensie moet op één lijn staan als de tegenstander een diepe bal geeft, in de hoop dat de grensrechter vlagt voor buitenspel, terwijl de middenvelders en spitsen het spel moeten dicteren. Echter zijn de Berezutskiy's met hun 34 jaar en Ignashevich (37) al behoorlijk op leeftijd en nodig aan vervanging toe, want zodra de grensrechter niet vlagt, kan de spits direct doorlopen op Akinfeev omdat de defensie niet meer met ruimte in hun rug kan spelen.

/

Daarom zouden er eigenlijk versterkingen moeten komen, maar CSKA heeft op financieel gebied flink moeten inleveren. Voorzitter Evgeni Giner kan het voorlopig niet meer opbrengen om geld neer te leggen voor versterkingen. De reden daarvan is dat hij zijn geld heeft geïnvesteerd om zijn club een eigen thuisbasis te geven. De hernieuwde Arena CSKA heeft dit seizoen haar deuren, na zeven lange jaren wachten, eindelijk kunnen openen, maar Giner is nog altijd op zoek naar een sponsor dat geheel volgens het Arsenal-model wil investeren. Voorlopig heet het stadion nu dus de Arena CSKA, maar het is de bedoeling dat er een sponsor gevonden wordt dat voor altijd de naam van het stadion zal dragen, zoals Arsenal dat heeft met het Emirates Stadium.

De Armeytsy moeten het de komende jaren doen met huurlingen of transfervrije spelers die zich in de Russische competitie ruimschoots hebben bewezen, maar in het buitenland amper aan bod kwamen. Een perfect voorbeeld daarvan is Lacina Traoré. De 26-jarige spits wordt gehuurd van AS Monaco en behoorde in zijn periodes bij Kuban Krasnodar en Anzhi Makhachkala tot een van de betere spitsen van de Premjer Liga, maar bij de Monegasken kwam hij amper aan spelen toe en dat zie je terug in zijn spel, want zo scherp als hij toen was, is hij niet meer.

Traoré is dan ook het mikpunt van spot bij het CSKA-publiek. De fans storen zich mateloos aan de laksheid van de lange Ivoriaan en zien hem liever vandaag dan morgen terugkeren richting Monaco. Slutsky blijft echter vertrouwen houden in Traoré, want hij heeft altijd wel een moment waarop hij bij vlagen zijn klasse laat zien, maar dat gebeurt, ook in mijn ogen, veel te weinig.

/

De Russische Mourinho begint zijn krediet langzaamaan te verliezen bij de fans, die zijn laffe tactiek meer dan zat zijn. Volgens het bestuur is er echter nog helemaal niets aan de hand doordat CSKA nog altijd bovenin meedraait, maar wie de Koni goed volgt, weet dat de hoofdmacht al een tijdje 'ziek' is, want ook vorig seizoen was het spel niet om aan te zien, maar waren het Ahmed Musa, Akinfeev en Alan Dzagoev die het zieke CSKA op de been hielden en Slutsky een landstitel bezorgde.

Inmiddels is Musa vertrokken naar Leicester City, kampt Akinfeev met een vormcrisis en is Dzagoev geblesseerd. Daardoor blijft er van de huidige selectie niets meer over, terwijl je zou denken dat CSKA met spelers zoals Pontus Wernbloom, Bibras Natkho, Zoran Tosic, Aleksei Ionov, Georgi Schennikov en Mario Fernandes genoeg goede voetballers heeft die de kar kunnen trekken. Maar de huidige vierde plek in de competitie, met een achterstand van negen punten op koploper Spartak Moskou, en de wanprestaties in de Champions League bewijzen het tegendeel.

Slutsky gaat ten onder door zijn nobelheid om het kwakkelende nationale elftal van Rusland als bondscoach te willen redden, nadat het onder Fabio Capello geen kans meer leek te hebben om zich te kwalificeren voor het EK in Frankrijk. Het is Rusland onder hem weliswaar gelukt om zich te kwalificeren voor het EK, maar nadat Dzagoev door een blessure aan zijn middenvoetsbeen niet mee kon doen aan het EK, eindigde het toernooi alsnog in een fiasco.

Slutsky probeert zich nog altijd te revancheren voor dat mislukte toernooi, maar ik denk niet dat hij het tij nog kan keren, want ook zijn eeuwige loyaliteit naar de oudere groep van CSKA begint zijn gevolgen te vinden, want het zegt voldoende dat de huidige Russische bondscoach Stanislav Cherchesov geen beroep meer doet op Ignashevich terwijl hij bij de club wel iedere week aan de aftrap verschijnt.

Wat CSKA nodig heeft is een trainer die, zowel op Russisch als Europees niveau, tactisch sterk is, de juiste balans kan vinden in de selectie die er nu staat, zijn spelers optimaal fit krijgt en niet bang is om jonge spelers toe te passen, want dat doet Slutsky ook veel te weinig. De enige speler die onder hem echt doorgebroken is, is middenvelder Aleksandr Golovin, terwijl je zou denken dat als het geld er nog niet is dat je dan juist gebruik moet maken van meer jeugdspelers. Zeker als ze het in de Youth League beter doen dan het eerste in de Champions League.

Ik ben dan ook van mening dat het tijdperk Slutsky er al lang en breed op zit, maar het is als CSKA-supporter wachten tot het bestuur tot deze beslissing komt.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 0 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.

Gerelateerd

19 reacties (laatste reactie door koni078)

Inhoudelijk een goede en interessante CE, zeker omdat het over een trainer en competitie gaat waar je normaal niet veel over hoort. Wat me wel stoort, is de lengte van de zinnen die je gebruikt. Er is éã©n alinea die serieus uit 2 zinnen staat, waarbij ik het aantal komma's nog niet geteld heb.
Wat je beter kunt proberen, is afwisselen tussen korte en lange zinnen. Hierdoor pakt je verhaal beter en blijft het interessant om te lezen.
Als je over een ander onderwerp nogmaals een CE schrijft, ben ik zeker geã¯nteresseerd!

23 november 2016 om 13:09

Bedankt voor je reactie en je kritiek. Ik zal er in de toekomst rekening ermee houden!

23 november 2016 om 19:02

Ik vind Ignashevich juist een hele stabiele factor. Met de Berezoutskiy broers vind ik het vaak billenknijpen. Ze zijn wisselvallig en kunnen of heel erg goed spelen of juist enorm kinderlijk blunderen. Het is een beetje hit or miss met die 2. Al met al is ervaring juist heel belangrijk voor verderigers he. Voorlopig zou ik zeker Ignashevich nog niet vervangen. Die kan zomaar uitgroeien tot de Onopko-rol. Wat hij naast zich nodig heeft is een fysiek sterke, zware, harde sloper. Dat had destijds Denis Kolodin moeten worden maar die heeft nooit echt de kans gekregen vind ik.

24 november 2016 om 18:07

Dat komt omdat Kolodin een blessuregevoelige speler was en hij bij een club zat waar hij ook goed geld kon verdienen. Ik vind zelf dat zowel Ignashevich als Berezutskiy niet meer op Europees niveau mee kunnen, maar nog wel belangrijk kunnen zijn voor in de Russische competitie. Ja, ze hebben genoeg ervaring(wat uiteraard heel belangrijk is), maar op Europees niveau is het allemaal te langzaam, dus daarom moet er ook genoeg snelheid in zitten. Dan heb je meer iets aan een speler zoals Dzhikiya van Amkar.

25 november 2016 om 22:38

Klopt, Kolodin was best wel een brekebeen (maar wel een beest wanneer hij speelde!), en wat je zegt over Ignashevich en de Berezoutskiy's is ook wel waar. De Russische ploeg is een beetje aan het afzakken heb ik het idee... Een beetje in hetzelfde schuitje als Oranje: er komt een tijd aan van geduldig rijpen, om over een paar jaar te vlammen! Want ook Rusland heeft veel jonge talenten.

26 november 2016 om 11:07

Klopt ook wel wat je zegt, we zitten inderdaad in hetzelfde schuitje als Oranje. Wij hebben ook nog steeds het idee dat de Lobanovskiy-methode de beste is en dat je dat niet moet veranderen, maar het voetbal gaat steeds sneller en ik vind juist dat je daarop moet aanpassen. Ook bij Nederland blijft men maar denken dat de Cruijff-methode heilig is terwijl Van Gaal op het WK liet zien dat je ook op een andere manier goed kan presteren.

23 november 2016 om 18:56

Mwa, het is geen doctoraal-examen Nederlands he. De inhoud is prima. Ik denk dat je Koni gewoon op zijn merites moet beoordelen. Just my two cents hoor.

30 november 2016 om 22:50

Gaat altijd zo hier. Lees je net een leuk stuk, krijg je daaronder allerlei schrijftips om de oren. Is vast goed bedoeld maar volgens mij heeft niemand er echt behoefte aan.

Goed verhaal. Sloetski spreekt mij als coach ook niet aan. Waar zijn Igor Korneev en Dmitri Alenichev gebleven? Eerstgenoemde was toch assistent onder Hiddink of Advocaat toen zij bondscoach waren?, en Alenichev is een tijdje ergens gouverneur geweest. Waren worden kerels zoals Vadim Evseev, Andreij Tichonov en Sergeij Ovchinikov niet bij de Zbornaja betrokken? Dat zijn toch grote Russische helden uit een fantastische generatie. Ik vond Georgi Yartsev ook geen verkeerde coach. Hij speelde altijd verzorgd, aanvallend voetbal met jongens als Marat Izmailov, Dmitri Sichev en Aleksandr Kerzhakov. Waren altijd aantrekkelijke ploegen om naar te kijken. Zonde dat Rusland zo downhill gaat, ben als Russofiel toch wel een enorme liefhebber van Rusland en de Russische nationale ploeg, kan het ook volgen op de Russishe TV want spreek de taal. Sloetksi en ook Capello hebben er een puinhoop van gemaakt, dat is misdadig met het goede materiaal dat Rusland heeft.

25 november 2016 om 16:12

Korneev is technisch directeur van Lokomotiv Moskou en Alenichev is sinds kort ontslagen als coach van Spartak na de blamage tegen AEK Larnaca. Ik dacht dat je dat wel had meegekregen haha.

Het is dat Stanislav Cherchesov ervoor gekozen heeft om zijn eigen assistenten mee te nemen, maar onder Capello en Slutsky was Sergei Semak(ook een held uit een fantastische generatie) de assistent en hadden we Ovchinnikov als keeperstrainer, die nu als seniortrainer(rang onder Slutsky) werkt bij Cska. Yartsev was inderdaad een fantastische trainer, maar hij heeft niet meer de passie om die functie nog te bekleden.

Rusland mag juist blij zijn met Stanislav Cherchesov als coach vind ik. Cherchesov speelt goed verzorgd voetbal en je ziet aan zijn selectiebeleid dat de tijden dat je pas meetelt als je bij de grote vier van Moskou en Zenit zit, voorbij zijn. Meer dan terecht ook als je ziet dat clubs zoals Rubin Kazan, FC Rostov en FC Krasnodar zich ieder seizoen in de subtop mengen.

Je merkt ook dat jongens zoals Kudryashov, Novoseltsev, Yerokhin, Gazinskiy, Poloz en Smolov een hele andere vibe binnen het elftal brengen. De jongens van Rostov zijn vechtmachines en die van Krasnodar brengen meer voetbalintelligentie mee, want hoe zij voetballen is weer totaal anders als hoe de 'echte' Russische top voetbalt. In de tijd van Capello was het schandalig geweest om zulke spelers te selecteren, want toen stond Rostov nog in de middenmoot, maar sinds zij de grote schaakmeester Kurban Berdyev hebben zijn ze steeds beter geworden en dan is het dus ook terecht dat ze het Sbornaya shirt dragen, maar daar dacht Leonid Slutsky tijdens het EK anders over. Rostov eindigde als 2e, maar toen werd geen enkele Rostov-speler geselecteerd.

Ik kijk heel erg uit naar de Confederations Cup en ik hoop ook dat Cherchesov daarin een goed figuur weet te slaan.

Dat Alenichev is ontslagen weet ik, haha. Ook wel terecht... Maar wat ik vooral bedoelde is wat hij nu doet? Vond dat wel een heerlijke voetballer overigens, man man man wat was dã­e goed. Tichonov, daar was ik ook idolaat van. Net als idd Semak en Semshov. Ik zou Yartsev wel als trainer van Oranje willen zien, vind hem een hele goede coach die ook uitstraling heeft. Toffe vent. Je hebt gelijk wat betreft Cherchesov! Idd een verzorgd spelende coach. Ik koop de Rusland shirts trouwens al sinds 2002 of zo. Heb er ook een aantal van het derde tenue. Vind het embleem van de RFS heel mooi. Het huidige tenue is prachtig! Echt dat oud-rode met goude elementen van weleer! Schitterend, niet meer veranderen. Mijn favoriete Russische club is denk ik Cska, omdat dat de club van het leger is, en laat ik nou niet geheel ontoevallig ook daar enorm fan van zijn Ben een uitgesproken pro-Rusissche Hollander.

26 november 2016 om 11:19

Alenichev zit nog werkloos thuis. Hij wilt nog altijd liever op eigen benen gaan staan, wat zijn goed recht is overigens, maar als ik hem was geweest had ik ervoor gekozen om te blijven als assistent van Carrera, want hij had zeker wel wat van hem op kunnen steken als je ziet hoe hij van Spartak een perfect gebalanceerd elftal heeft gemaakt. Aanvallend spelen ze zoals Alenichev dat graag zag, maar op verdedigend gebied zie je dat Carrera heel veel heeft opgestoken van Antonio Conte, met wie hij jarenlang als assistent samenwerkte.

Yartsev heeft niet meer de ambitie om trainer te worden. Hij is nu 68 jaar en is nu generaal directeur van FC Tambov, een klein clubje dat in de FNL 9e staat. Tikhonov is nu de trainer van Yenisey Krasnoyarsk waarmee hij op dit moment 4e staat in de Fnl.

Mooi trouwens dat je zo uitgesproken pro-Russisch bent, want de meesten begrijpen ons niet en wij als Russen begrijpen Hollanders niet haha. Ik vind het huidige Sbornaya tenue zelf ook prachtig, maar het is alleen jammer dat de prachtige shirts worden gedragen door spelers die constant wanprestaties leveren wanneer het er echt om gaat. Hopelijk weet Cherchesov daarmee een einde te maken.

28 november 2016 om 22:45

Leuk dat Yenisey het zo goed doet onder hem! Was altijd een vrij onbeduidende ploeg die in de middenmoot bivakkeerde. Goed om te horen dat Andreij blijkbaar dus ook een uitstekende trainer is.

Yep, ik heb een hele grote liefde voor Rusland en veel respect voor de Russische geschiedenis, cultuur e.d. Ben het ook totaal oneens met het demoniseren van Rusland en de belachelijke en hypocriete houding van het Westen. Maargoed, ik zal nu wel op mijn kop krijgen van de moderators omdat we het denk ik niet over politiek mogen hebben. (hoop wel dat ze mijn reactie laten staan overigens).

Back on topic: waarom vind je trouwens dat Ignashevich in de Sbornaya zo langzamerhand vervangen moet gaan worden? Want dat lees ik een beetje tussen de regels door. Ik vind juist dat hij een van de weinige stabiele factoren is en met zijn ervaring en leiderschap enorm belangrijk is voor het team. Ik vind hem ook heel voorwaarts, hij kan als een van de zeer weinige centrale verdedigers prima met ruimte in zijn rug spelen, en hij heeft een uitstekend overzicht. Viktor Onopko had dat ook altijd. Hij liet weliswaar puur verdedigend weleens gevaarlijke steken vallen, maar opbouwend en als leider was hij erg goed. Je kunt het een beetje vergelijken met Frank de Boer.

Inderdaad, hopelijk weet Cherchesov er wat van te maken, want het WK in eigen land Moet natuurlijk gewonnen worden!

29 november 2016 om 10:18

Omdat ik vind dat Igna met zijn leeftijd niet meer op Europees/wereldniveau mee kan. Hij kan nog wel mee in de competitie hoor, maar op het niveau wat ik net aangeef, zou ik hem enkel voor de laatste tien minuten inzetten om een voorsprong veilig te stellen. Vanaf de start zou ik de kans geven aan jonge jongens zoals Kutepov, Burlak en Novoseltsev, mits ze uiteraard vooruitgang blijven boeken. En bij Cska vind ik dat het eigenlijk tijd wordt dat hij, net als de Berezutskiys, het stokje aan de jongere garde doorgeeft.

30 november 2016 om 16:51

Ok. Ja de Russische ploeg moet op zich wel verjongd worden. Dat is duidelijk. Ik zou een heel nieuw team om Dzagoev heen bouwen. Hij is toch wel de sterspeler bij Rusland. Het team is zoveel sterker wanneer hij er in staat.

De mooiste periode van Rusland vond ik als ik heel eerlijk ben toch wel de generatie Ovchinnikov, Evseev, Gusev. En vlak daarvoor had je dan Tichonov, Boeshmanov (beest!!!!), Alenichev en Titov. Ook geweldig. Arshavin, Izmailov, Karyaka, Sennikov, Kolodin, Aldonin, Semshov, Semak, Shirkov, Sychev en Kerzhakov waren ook goed. Torbinski vind ik ook een absolute klasbak. Rusland had en heeft goede voetballers voor een land dat traditioneel niet primair een voetbal maar ijshockeyland is.

30 november 2016 om 19:16

Absoluut, maar je moet ook een plan b hebben klaar staan, want Dzagoev heeft wel vaak last van blessures en zonder hem kon je onder Slutsky eigenlijk al thuisblijven. Je moet ook weer niet afhankelijk van hem zijn en daarom is het ook goed dat Cherchesov jongens zoals Miranchuk, Gazinskiy en Yerokhin een kans durft te geven. Mijn ideale opstelling zou er zo uit zien.

Rusland heeft altijd een hele mooie generatie spelers gehad. Het voetbal leeft er ook wel hoor, maar het voetbal wordt simpelweg anders beleefd dan in Nederland. De entourage is altijd goed wanneer het nationale elftal speelt en wanneer topclubs zoals Zenit, Spartak en Cska tegen elkaar spelen dan zit het stadion ook altijd vol. De rest moet nog een beetje opgekrikt worden, maar nu wij het WK mogen organiseren is het de perfecte kans voor clubs om daar iets aan te doen. Spartak, Cska, Lokomotiv, Terek, Rubin, Krasnodar en Anzhi hebben al een eigen stadion en daar komen binnenkort Zenit, Rostov en Krylia bij. Genoeg aanzien dus. Het enige wat er nog aan ontbreekt is een beetje succes.

Akinfeev
Smol/Fernan
Kutepov
Novoseltsev
Kudryashov
Dzagoev
Ozdoev
Gazinskiy
Samedov
Smolov
Poloz

Goed leesbaar stuk dat een interessant overzicht en mening geeft van de situatie waarin Cska zich bevindt.
Zou het niet erg vinden om na een tijd een vervolg te zien verschijnen.

Leuk stuk hoor Koni. Slutsky moet worden vervangen hoor ik je zeggen, maar wie zie jij als alternatieven? Zou Van Gaal niets zijn voor Cska? Als ik in jouw stuk zo lees wat er precies scheelt aan de houding en spelopvatting van Slutsky, zou Van Gaal juist kunnen zorgen voor een frisse wind en de inbreng van voldoende jeugd (en dus toekomst) voor Cska en het Russische voetbal.

Wat jij?

12 december 2016 om 18:19

Ik denk dat Van Gaal iets te hoog gegrepen zou zijn simpelweg vanwege het feit dat Cska niet meer het geld heeft dat het een jaar of 7-8 geleden wel had.

We hebben gelukkig sinds vandaag al een opvolger met Viktor Gaenko, die qua spelopvatting, filosofie en prestaties in de buurt komt van Peter Bosz. Die aanstelling was overigens al verwacht gezien het feit dat hij een jaar geleden al als assistent/senior trainer.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

CSKA Moskou

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
4.Krasnodar5416
Voor de complete stand: Premier League
SpelersPositieW
Igor AkinfeevKeeper300
Ahmed MusaAanvaller3013
Alan DzagoevMiddenvelder296
Zoran TošicMiddenvelder284
Pontus WernbloomMiddenvelder274
Sergei IgnashevichVerdediger253
Voor de complete selectie: Clubpagina CSKA Moskou.

In de wandelgangen

Maandag 23 juli
Denis Cheryshev kan een droomtransfer maken. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren