Wanend in het kolkende Stadio Olimpico

Zaterdag, 29 oktober 2016 om 18:12 door 10_Alex_10

Eergisteren werd ik abrupt uit mijn droom wakker geschud. Gepaard met een ontzettend naar gevoel, niet wetende waardoor dit werd veroorzaakt. Een paar minuten voor het wakker worden, droomde ik dat ik aanwezig was in het kolkende Stadio Olimpico. Thuisbasis voor het prachtig blauw van Lazio en het vlammend rood van AS Roma. Het decor volledig gevuld met uitzinnig scanderende Italianen. Geen flauw idee hoe ik daar bij kon zijn, maar daar zat ik. Daar, op de plek zo dicht bij het veld dat ik bijna de spelers kon aanraken. Zo gedetailleerd dat het leek. Kon ik haast de Italiaanse zomerlucht, de atmosfeer in het stadion, de warmte en alle prikkels om mij heen proeven.

Mijn ogen sloegen de wedstrijd Lazio - AS Roma gade. Op het moment van dromen stond het nog 0-0.

Vlak nadat de blonde trequarista van AS Roma zojuist de bal fraai toucheerde in de 74ste minuut. Scoorde Lazio helaas de 1-0 uit een hoogstaand ingekrulde vrije trap in de 76ste minuut. De fans van Lazio werden bezeten van extase, zo oorverdovend dat het gevierd werd. Pure feestvreugde. Immense gekte.

Plotsklaps werd alles stilgelegd en werd het uitbundige vieren onderbroken. Niemand wist wat er precies plaats vond. Maar je kon het aan je water voelen dat er iets bijzonders ging gebeuren. Het was tegen het einde van de wedstrijd en net nadat de spelers uitgejuicht en bekomen waren van alle opgetogenheid, gingen alle ogen richting El Capitano di Roma.

Zojuist gebaarde Francesco Totti met duidelijk lichaamstaal dat het genoeg geweest was. Hij wilde gewisseld worden en iedereen wist voldoende. Zijn ogen lieten een complete innerlijke rust zien. Alsof zijn licht blauwe ogen nóg lichter werden, waardoor het leek alsof ze uit zichzelf licht gaven. Hij leek er vrede mee te hebben. Het was mooi geweest. Glimlachend nam hij afscheid en zelfs de Lazio tifosi scandeerden zijn naam. Ik draaide mij 360 graden rond en overal hoorde ik maar één woord dat gescandeerd werd: TO-TTI ! TO-TTI ! TO-TTI!

Het hoofd bescheiden gebogen, de handen rustig klappend in de lucht, verliet de technicus het veld. Het moment om afscheid te nemen van alles, iedereen en van voetbal was nu daadwerkelijk aangebroken. Want voetbal is alles en is van iedereen. Maar nu keerde Totti zijn rug naar dit allemaal. Zo abrupt en uit het niets. Een handelskenmerk maar dan normaal gesproken gepaard met het leder.

Dit was de enige keer dat ik zag dat een verliespartij tegen de, door hem zo gehate aartsrivaal, hem niet deerde. Huilend, maar gek genoeg zonder tranen word ik wakker. Gelukkig was het maar een droom en voetbalt de Romeinse legende nog. Alhoewel, nog voor even dan.

Maar dat is niet de reden waarom ik zo geëmotioneerd wakker werd. Ik kon er echter niet direct de vinger op leggen waarom ik er zo emotioneel van werd. Natuurlijk, Francesco Totti nam het voor mij iconische dubbele cijfer over van de legendarische Roberto Baggio van Italië. Francesco Totti die voormalig Juventino Alessandro Del Piero verdrong, om voortaan nummer 7 verder te dragen zoals hij dat deed bij De Oude Dame.

Het jarenlange creatieve brein van AS Roma gaf mij inspiratie en daardoor een reden waarom ik mijn haren liet groeien en een haarband begon te dragen op de middelbare school. Met haarband in, leek het wel alsof ik er opeens nóg technischer, sneller en sierlijker van werd! Net zoals Totti…

Mijn vader bracht een replica van het magische azzuri tricot van het Grande Italia uit 2002 mee. Eveneens gedragen door de Romeinse God. Ontzettend dankbaar natuurlijk voor het gebaar dat ik was, aangezien cadeaus schaars waren buiten mijn verjaardag om, baalde ik toch een beetje zonder het te laten blijken. Het shirtje omdraaiend zag ik de fabuleuze naam van Del Piero met rugnummer 7 staan. Uiteraard geen straf om het over mijn schouders te dragen! Maar toch. Geen Totti…

Het shirt dat extra speciaal voor mij werd juíst door de spelmaker die schitterde met zijn flamboyante acties met Italië op de eindtoernooien in 2000 en 2002!
Ook het prachtige zwarte AS Roma shirt met zijn gouden 10 en letters waren sprookjesachtig om spontaan verliefd op te worden. En er kon maar één naam boven dat nummer staan, wat het juist zo betoverend maakte: Totti.

Dit gezegd hebbende kom ik er langzaam achter waarom ik in paniek wakker werd. Volgens het Grieks betekent nostalgie een open wond uit het verleden. Ik besefte mij opeens dat Francesco Totti, de allerlaatste was van mijn generatie jeugdhelden. Totti was onderdeel van het rijtje idolen die we adoreerde tijdens gym, training, op het schoolplein en met vrienden uit de buurt. Natuurlijk is er nog steeds de geweldige Gianluigi Buffon! Maar als veldspeler koos je nooit voor een keeper…

Door Totti's afscheid kwam er nu dus écht een definitief einde aan het allerlaatste van wat mij nog bond met mijn jeugd. En dat deed pijn.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 0 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

9 reacties (laatste reactie door denkku)

En hier is hij dan, na een weekje wachten, maar het wachten is zeker de moeite waard gebleken, zeer ontroerend stukje over Totti, geschreven vanuit de borst, zo heb ik ze graag. 5*

3 november 2016 om 09:02

Bedankt maat! Het was zeker uit het hart geschreven. Echter VZ heeft lopen editten omdat jij net zoals ik weet dat wanneer je iets instuurt. Er allemaal vreemde tekens verschijnen. De redactie heeft hierdoor ook fouten gemaakt. Dat vind ik zo jammer. Veel tijd en energie ingestoken terwijl het origineel foutloos was.

Zie mijn reactie ook onder dat van Araman.

Mooi sfeerverslag om positief te beginnen.
De titel is echt tenenkrommend en gezien de vele fouten in het stuk , wel eerst nalezen voor je het laat plaatsen de volgende keer.
Toch lees ik graag stukken zoals deze aangezien je wel mooi de emotie weet te beschrijven. (geã«motioneerd)

3 november 2016 om 09:00

@araman
Misschien geloof je mij of wellicht niet. Maar de redactie heeft mijn stuk aangepast en tijdens het aanpassen zijn er fouten in gekomen die niet door mij komen! Zij hebben zelfs woorden aangepast! Bijv. in de laatste alinea staat jeugdheld. Dat klopt niet. Dat heb ik ook niet ingestuurd. Ik heb het woord jeugd gebruikt. Totti stond symbool voor mijn jeugd. En door dat hij stopte, stopte eigenlijk ook mijn jeugd. En het afscheid nemen van mijn jeugd dat deed pijn. Totti stond als symbool voor dat verlies.

Daarnaast als je een stuk instuurt dan komen er allemaal rare tekens want die worden niet herkend. De redactie past dat aan maar daardoor hebben zij het niet goed verbeterd. Ik vind het ook heel erg om het zo terug te lezen want nogmaals. Zo heb ik het niet ingestuurd. Hij is nagekeken door mijn collega die docent Nederlands is. En zij heeft er echt grondig achter gezeten met mij samen. Eerlijk gezegd heeft zij ook behoorlijk wat verbeterd. Als ik naar het origineel kijk wat ik heb ingestuurd en wat er nu is verschenen. Dan is het verschil helaas enorm.

De titel is wel door mij helemaal gekozen. Waarom vind je dit tenenkrommend?

Edit:
Daarnaast bedankt voor je mooie complimenten!

3 november 2016 om 11:48

Is persoonlijk, maar ik had dan dromend van ipv wanend in
gebruikt. Als er in je tekst door buitenstaanders wordt geklust heb je het idd niet in de hand.

3 november 2016 om 13:12

Ik droomde het idd. Alleen ik besefte niet dat ik droomde. Ik dacht mij te wanen in het stadion. Maar dat was dus schijn. Vandaar de keuze.

Ik heb inmiddels contact gehad met VZ via Facebook. Door dat de site allemaal vreemde tekens heeft gemaakt bij het insturen is men gaan gokken bij het verbeteren. Vandaar dat helaas het 1 en ander is misgegaan.

Ik ga hem opnieuw insturen via de mail ipv de pagina.

Eã©n van de betere clubexperts die ik heb gelezen.

Mooi dat een fictieve gebeurtenis de lezer toch weet aan te grijpen, door de verbintenis met de emotie van het voetbal.
De link die je legt tussen Totti en je jeugd vind ik erg goed gedaan, mooi omschreven en erg mooi om het verband zo te leggen. Jammer dat de redactie, naargelang ik kon opmaken uit je reactie naar Araman, 'jeugd' veranderd heeft naar 'jeugdheld'. Tijdens het lezen vond ik het jammer dat er geen 'jeugd' stond, dat had het naar mijn mening naar een hoger niveau getild. Goed om daarna te hebben gelezen dat dat ook je intentie was, maar dat het is aangepast.

Al met al een mooi stuk om te lezen. De emotie die beschreven en opgeroepen wordt door anekdotes waarmee de meesten zich mee zullen kunnen identificeren en de link met de overgang van jeugd naar wat daarna komt zorgen ervoor dat het een speciaal stuk is om te lezen.

3 november 2016 om 10:50

Super bedankt voor je uitgebreide reactie en je complimenten!

Ik vind het persoonlijk niet kunnen en jammer dat iemand van vz woorden heeft zitten aanpassen. Vooral als die juist weergeven waarom ik die droom zo vol met emotie heb ervaren. Nu lijkt het alleen of het om Totti in spe gaat. Maar hij is slechts symbool voor de deur die dicht slaat en zo dus een einde maakt aan mijn jeugd. Ik ben nu 28 en ben van 88.

Zoals je ook bij je eigen reactie ziet. Geeft de site ook vreemde tekens weer als je bepaalde letters invoert. Zo staan er ook bij alinea 10 achter maar toch en Totti vreemde tekens. Daar stonden 3 puntjes. Die worden normaal gesproken door de redactie aangepast. Echter heeft men blijkbaar niet meer de interesse in de Ce's als dat men vroeger had. Jammer.

Ook geemotioneerd en op bijv. zijn woorden die ik gewoon goed heb ingevoerd.

Nogmaals bedankt voor je mooie reactie. Waardeer ik enorm!

5 november 2016 om 12:52

Geen dank.

Dat begrijp ik. Ik zou er ook zeker niet blij mee zijn als iemand naar eigen interpretatie aan mijn tekst zou gaan knutselen. Gelukkig lijkt de tekst inmiddels opnieuw aangepast te zijn (ik keek er even snel overheen). Ook zag ik nu het AS Roma logo staan in plaats van dat van Fenerbahã§e, zoals het in dit geval hoort omdat het aansluit bij de tekst.

Ik begrijp niet dat het probleem van die vreemde tekens niet verholpen is. Ik heb weinig verstand van ICT of websitebeheer, maar ik ga er van uit dat zoiets niet erg moeilijk is om op te lossen. Op een site waar reacties en teksten centraal staan is het ronduit onhandig als bepaalde tekens niet correct weergegeven kunnen worden.
En ja, de Ce's lijken in populariteit te zijn afgenomen, wat ook ik jammer vind.

Desondanks hebben de aanpassingen en vreemde tekens gelukkig weinig effect gehad op je tekst en de boodschap daarvan.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

AS Roma

Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
4.Cagliari2411
5.Atalanta2212
6.AS Roma226
7.Napoli196
8.Parma173
Voor de complete stand: Serie A

In de wandelgangen

Woensdag 20 november
Heel Europa zit inmiddels achter Erling Braut Haaland aan, maar Manchester United is het meest concreet. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren