Veldwijk mag hopen op debuut voor Zuid-Afrika

Donderdag, 27 oktober 2016 om 10:50Robin Bruggeman • Laatste update: 11:07

Lars Veldwijk kan zich op 12 november mogelijk Zuid-Afrikaans international noemen. Bondscoach Ephraim Mashaba heeft de voormalig spits van PEC Zwolle, die tegenwoordig bij het Belgische KV Kortrijk speelt, bij de selectie van Bafana Bafana voor de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Senegal gehaald.

/

De vader van de 24-jarige spits is in Zuid-Afrika geboren, waardoor Veldwijk in aanmerking voor een plek bij de selectie. Onlangs zei Veldwijk tegen NUsport al te hopen op een uitnodiging. “Vooropgesteld, het klinkt misschien een beetje gek dat ik voor Zuid-Afrika kies. Ik ben nog nooit in het land geweest. Maar ik houd van voetbal en de Zuid-Afrikaanse ploeg heeft een grote historie. Ik vermoed dat het niveau van Oranje voor mij een beetje te hoog is gegrepen, maar ik denk dat ik voor Zuid-Afrika van waarde kan zijn.”

Zuid-Afrika speelt na de wedstrijd tegen Senegal nog een oefenwedstrijd waarin Veldwijk ook zijn opwachting kan gaan maken. De definitieve tegenstander in die wedstrijd is nog niet bekend, maar Mozambique lijkt de meest waarschijnlijke opponent.


Poll

Denk jij dat Lars Veldwijk van toegevoegde waarde kan zijn voor Zuid-Afrika?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

73 reacties (laatste reactie door ljax)

Hartstikke leuk voor Lars en snap het opzich wel, maar natuurlijk is dit te treurig voor woorden. Hij is nog nooit in het land zelf geweest, heeft minimale binding met het land. Puur omdat ie bij Oranje geen kans maakt, hartstikke krom.

27 oktober 2016 om 11:20

Het slaat ook helemaal nergens op. Dit moet je als nationale bond ook helemaal niet willen.

27 oktober 2016 om 11:26

Wat wel mooi om te lezen is dat wij als Nederlanders dit min of meer afkeuren, maar wanneer je de Zuid-Afrikaanse fora bekijkt ze erg enthousiast zijn. De algemene reactie daar is: roep hem op en laat hem zichzelf bewijzen! We hebben een grote behoefte aan goede aanvallers.

Wel bijzonder om te zien!

27 oktober 2016 om 11:41

Is het niet een beetje een Diego Costa verhaal die bij Brazilië niet aan de bak kwam terwijl het land waar hij voetbalde toevallig een opvolger zocht voor David Villa? Begint steeds meer op clubvoetbal te kijken zo, helaas. Het gaat om trots in mijn ogen. Niet meer en niet minder. Ben je niet trots op het land waarvoor je uitkomt, geef dat dan aan en doe niet mee.

27 oktober 2016 om 11:42

Als Marcos Asensio die in alles gewoon Spaans is uiteindelijk toch voor ons had gekozen, hadden de meeste Nederlanders ook de vlag uitgehangen. Het is makkelijker oordelen als je er zelf geen voordeel bij hebt

27 oktober 2016 om 12:19

Precies dat Siepie. Hypocriete gedoe altijd.

27 oktober 2016 om 12:19

Costa woonde gelukkig al zijn halve leven in Spanje... En had daardoor dus al veel binding met het land...

27 oktober 2016 om 12:22

Neee, absoluut niet vergelijkbaar.

Costa was/is absoluut goed genoeg voor Braziliã«, alleen omdat hij een paar x niet werd opgeroepen terwijl hij in vorm was, was hij op zn teentjes getrapt. Hij heeft voor brazilie alleen oefenwedstrijdjes gespeeld, 1 of 2..... Aangezien hij daarna niet meer werd opgeroepen om onverklaarbare redenen heeft hij voor Spanje gekozen als 'wraak'.

27 oktober 2016 om 12:28

Costa is 100% Braziliaans en heeft 7 jaar in Spanje gevoetbald. Vind zijn keuze voor Spanje heel anders als je vader uit land komt waarvoor je gaat voetballen.

27 oktober 2016 om 12:47

Costa heeft ook geen zin om constant die lange afstand te reizen en nu kan hij ook aan het EK mee doen wat veel interessanter is.

27 oktober 2016 om 13:40

Nee totaal niet vergelijkbaar in de verste verte niet

27 oktober 2016 om 14:47

@Fcbayer33. Ik denk dat Costa juist meer binding met Spanje had/heeft, dan deze jongen met Zuid-Afrika waar hij nog nooit geweest is.

27 oktober 2016 om 11:38

Dit gaat nergens over. Voor deze wedstrijden moet hij ook ineens gigantisch reizen naar een land waar hij nog nooit is geweest. Als jij dan nog eens 90 minuten op de bank zit ga ik lachen.

27 oktober 2016 om 11:47

Want een betaalde voetbalreis naar Zuid-Afrika is ó-zo vervelend....

27 oktober 2016 om 11:45

Op zich wel een leuke manier om een band op te bouwen met het land van je vader.

27 oktober 2016 om 16:58

Zijn vader is er alleen geboren

27 oktober 2016 om 12:04

De opvolger van Hans Vonk haha. Die was toch wel vrij populair daar, heeft ook nog eens een WK meegemaakt met ze. Voor Lars natuurlijk harstikke leuk dit, wie weet kan hij nu ook een WK meemaken.

27 oktober 2016 om 12:48

Hebben wij niet hetzelfde met douglas gedaan? Uiteindelijk nooit opgeroepen maar de intentie was er.

27 oktober 2016 om 14:50

Vind ik niet te vergelijken. Douglas woonde al een hele tijd in Nederland, heeft een Nederlandse vrouw en een Nederlands opgevoed kind. Dat is toch wat anders dan bij Veldwijk. Al vind ik het alleen maar leuk voor deze jongen en het z-afrikaanse team, iedereen blij toch?

Haha dat is wel geweldig voor Lars Veldwijk om voor Zuid-Afrika uit te kunnen komen. Kan het toch nog een international worden. Ergens ook weer gek eigenlijk dat dit soort dingen kunnen. Hij is nog nooit in het land geweest en heeft volgens mij weinig met het land zelf, maar zijn vader is in ZAF geboren dus kan het wel. Voor het Nederlands elftal natuurlijk nooit goed genoeg en dat geeft hij zelf ook aan.

Mooi toch voor hem! 2e generatie Zuid Afrikaan hoop dat hij het goed doet

Prachtig! Prima spits. Jammer dat hij een beetje uit het beeld is in Nederland nu. Althans, ik zie hem nooit meer spelen. Speelde leuk bij Zwolle, had gehoopt dat een subtopper/middenmotor hem zou oppakken.

Schandalig natuurlijk. Nog nooit in het land geweest en er dan wel voor voetballen? Puur omdat zijn vader daar toevallig is geboren? Dit is interland voetbal. Het shirt van je land hoor de te dragen met trots en eer en daarin strijd je voor volk en vaderland. Dit slaat nergens op.

27 oktober 2016 om 11:26

Denk niet dat zijn vader daar toevallig geboren is. Sorry maar hoeveel (buitenlanders) zitten er wel niet in het nederlands elftal. Ik weet een beetje lomp gezegd maar zo lijkt het wel. En zo zit de wereld een beetje in elkaar. Als ik naar een ander land ga en zeg dat ik nederlands ben zeggen ze en wat nog meer? Zijn vader zou wel trots zijn het is toch mooi voor zo'n iemand dat hij internationaal voetbal kan spelen. En misschien wel een mooie gelegenheid voor hem om het land te leren kennen waar zijn vader geboren is.

27 oktober 2016 om 11:30

Buitenlanders in het NL elftal, pardon? Als Douglas voor NL zou spelen wel ja maar jongens die hier geboren zijn en hun hele leven hier al wonen buitenlanders noemen? Nee, deze twee dingen kan je totaal niet vergelijken.

27 oktober 2016 om 11:31

Er heeft nog nooit een buitenlander in Oranje gespeeld voor zover ik weet, ze hadden allemaal een Nederlands paspoort, sowieso de laatste jaren.

27 oktober 2016 om 11:30

Schandalig nog wel!? Omdat hij nog nooit in het land is geweest? Zo werken nationaliteiten nou eenmaal, er worden dagelijks Marokkanen geboren in Nederland die nog nooit in Marokko zijn geweest. En al komen ze er nooit, ze krijgen wel het paspoort en kunnen uiteindelijk voor de nationale ploeg spelen. Als Lars nou in de kerstvakantie een weekje gaat rondreizen in Zuid Afrika, zou je het dan wel prima vinden? Laat mensen lekker zelf de keuze maken, Veldwijk is hier gewoon eerlijk en rationeel, hij maakt geen kans op Oranje. Ik lees ook weleens verhalen over keuzes met het hart, maar dat hart weerhield die spelers vaak niet van interlands spelen voor Jong Oranje. De regels staan Veldwijk dit toe, en hij is ook nog eens eerlijk over zijn beweegredenen, niets schandaligs aan lijkt mij.

27 oktober 2016 om 13:09

Dat de regels dit toe laten, wil toch niet zeggen dat hij het niet schandalig mag vinden. Vind het ook een tikkeltje apart. Maar goed... we leven nu eenmaal in een tijd die niet meer zoals vroeger is en dus hoort dit er bij. Een Douglas bijvoorbeeld...mag van mij wegblijven ook al is ie zo goed. Gewoon voetballers die hier of daar geboren zijn, anders pech gehad!

27 oktober 2016 om 13:33

Het is een fabel dat het van deze tijd is, in het verleden hebben genoeg voetballers voor andere landen gespeeld, zelfs hele grote spelers deden dat, Puskas speelde voor Hongarije en Spanje en Di Stefano zelfs voor Argentiniã«, Colombia en Spanje. En recenter hebben we nog De Guzman gehad bijvoorbeeld in Oranje. En je hebt het over geboren zijn, maar dat is al helemaal vreemd. We hebben drie internationals die in Zwitserland zijn geboren, mogen de broertjes de Jong en Kongolo daarom niet meer in Oranje spelen?

Wat wel iets van deze tijd is is om alles maar te pas en te onpas in superlatieven uit te drukken. Schandalig wordt dit genoemd, dat vind ik overtrokken. We hoeven ons echt niet elke keer in superlatieven uit te laten, de nuance gaat dan nogal snel verloren en het polariseert alleen maar. Opmerkelijk kan je het noem, desnoods noem je deze stap onwenselijk of zo, maar schandalig, kom op zeg. Poeh poeh, wat een schandaal dit, het hele continent Afrika spreekt er schande van. Zo iets schandaligs hebben ze daar nog nooit meegemaakt.

27 oktober 2016 om 11:44

Nationaliteiten werken eenmaal zo, als hij het leuk vind om international te zijn bij een afrikaans land en de mensen daar zijn ook blij begrijp ik de ophef niet.

27 oktober 2016 om 11:47

Ik ben het met je eens dat het vreemd is, maar als voetballer is dit toch een leuke kans. Als bond moet je dit echter niet zomaar willen.

27 oktober 2016 om 12:21

Tuurlijk, en als Asensio voor ons had gekozen waren we keihard aan het protesteren...

27 oktober 2016 om 12:30

Spreek voor jezelf aub. Ik vind ook gewoon dat een speler met trots voor het land moet spelen. Die trots die je zelf ook voelt als je eigen land het goed doet op een toernooi. Een Zyiech wilde ik bijvoorbeeld ook niet bij Oranje te zien.

27 oktober 2016 om 12:47

Waarom wilde jij Ziyech niet bij oranje zien? Geboren en getogen Nederlander

27 oktober 2016 om 15:27

Die wilde heel graag bij Nederland spelen maar dankzij Blind en Van Basten is dat niet gebeurd. Zulke jongens hebben trots en eer. Hij kon alsnog voor NL kiezen maar hij hield zich aan zijn woord waar de Nederlandse spelers nog wel wat probleempjes mee hebben

27 oktober 2016 om 18:19

Haha, als jij vanavond wordt opgeroepen door zuid-afrika zal je direct je koffers gaan pakken. Hij heeft toch geen kans in het nl elftal. Het is leuk voor hem en leuk voor de zuid-afrikanen.

Da's toch mooi. Het wordt in elk geval een hele belevenis voor deze gozer en een mooi avontuur. Ik denk ook niet dat ie er slechter van gaat worden om die interlands tegen Afrikaanse teams te spelen en als alles meezit misschien zelfs een WK kan meemaken.

Leuke speler voor Zuid Afrika ook mooi voor hemzelf natuurlijk ken ook de spitsen niet van Zuid Afrika behalve Erasmus dan. Die speelde nog bij Feyenoord Kermit Erasmus was wel een leuke talentje maar heeft het niet gered.

27 oktober 2016 om 11:49

Erasmus was toch een aanvallende middenvelder?

27 oktober 2016 om 12:43

Erasmus speelt nu voor Stade Rennes, dus heeft het zeker wel gered alhoewel hij niet altijd speelt

Een nuchtere kijk op zijn voetbalkwaliteiten. Voor zo'n jongen is het toch wel leuk om jezelf eventueel internationaal te bewijzen en ervaring op te doen. Beperkte voetballer, maar als speler is het natuurlijk altijd mooi om jezelf in de picture te spelen en als international door het leven te gaan. Het blijft natuurlijk maar een beperkte voetballer, maar zou eigenlijk niet weten wat het niveau van Zuid-Afrika is en of hij eventueel kans zou hebben op speelminuten/basisplaats?

Verder vind ik het soms raar vinden net zoals bij Veldwijk dat hij dan de keuze heeft voor het Zuid-Afrikaans elftal (ik begrijp het dat zijn vader daar vandaan komt enzovoorts). Hij geeft zelf aan nog nooit in het land te zijn geweest (en misschien er weinig mee te hebben..?), is geboren in Nederland, woont al bijna zijn hele leven in Nederland en dan toch de switch kunnen maken. Uiteraard snap ik dat het voor hem misschien wel een mooie kans is om zich op internationaal niveau te kunnen bewijzen.

Ik wist niet eens dat Veldwijk Zuid-Afrikaanse roots had haha. Maar goed, wel leuk voor hem om zo uit te kunnen komen in het internationale circuit. Weet niet precies hoeveel kans hij heeft op speeltijd en wie zijn concurrenten zijn, iemand daar wat informatie over? Desalniettemin maakt hij bij Zuid-Afrika meer kans om te spelen dan bij Nederland, want ik zie hem niet veel stappen meer maken naar Europese subtop. (Al kan het bij voetbal natuurlijk snel gaan.)

27 oktober 2016 om 11:45

Ik denk dat zijn grootste concurrent Takelo Ranthi is. Die speelt om dit moment voor Bournemouth

27 oktober 2016 om 12:08

Niet meer speelt nu in Turkije als ik het goed heb

27 oktober 2016 om 12:15

U heeft gelijk. Hij is reeds getransfereerd. Hij speelt nu inderdaad voor het Turkse Gençlerbirliği

27 oktober 2016 om 17:04

Hij heeft geen Zuid afrikaanse roots, zijn vader is er geboren en wss getogen en daarom kwam die nationalteit ook van pas voor hem.

28 oktober 2016 om 17:54

Dan heeft hij dus wel zuid-afrikaanse roots

Ik snap alle ophef niet. Bij Frankrijk speelden en spelen veel spelers uit Algerije ed, Ierland was een allegaartje en ook Belgiã« put uit spelers uit andere landen. Als de regels zo zijn, dat zijn ze zo. Dus snap ik zijn stap wel. Net als veel 'nederlandse' voetballers die nu voor Curacao uitkomen.

27 oktober 2016 om 12:00

Verschil is dat die Algerijnen en Afrikanen dikwijls wã©l in Frankrijk wonen, zijn geboren of spelen. Voor Veldwijk was Zuid-Afrika tot een paar weken geleden alleen een plek op de wereld (buiten het feit dat zijn pa er is geboren).

27 oktober 2016 om 12:07

Dat wil niet zeggen dat het een goede ontwikkeling is. Bovendien is de situatie van Veldwijk natuurlijk nog wat anders, want deze jongen heeft niets met Zuid-Afrika, voelt en is eigenlijk gewoon een Nederlander en is zelfs nog nooit in het land geweest. Als jij bij wijze van spreken bent geboren in Engeland omdat jouw ouders toevallig nog even op vakantie wouden, is het toch te gek voor woorden dat jij dan gewoon voor Engeland uit mag komen?

27 oktober 2016 om 12:36

In Ierland was het zo (en misschien nog wel, dat weet ik niet) dat als je grootvader een Ier was, je voor Ierland mocht uitkomen. John Aldridge bv was nooit in Ierland geweest toen hij Iers international werd. Punt is: de Fifa maakt de regels, daar doe je weinig aan.

Ik vind dit eerlijk gezegd schandalig. Hij heeft duidelijk niets met het land en is er zelfs nog nooit geweest. Naar mijn mening moet je wel met een bepaalde trots en eergevoel voor je land uitkomen en er niet gaan spelen omdat het elftal van jouw eigen land te hoog gegrepen is. Dat terwijl het nog nooit zo makkelijk is geweest om geselecteerd te worden bij Oranje.

Ik snap de verleiding om te kunnen spelen in de Afrika Cup of het WK, maar deze jongen is Nederlander, voelt zich Nederlander en zou nooit voor Zuid-Afrika kiezen, als hij ook maar een kleine kans had het Oranje te halen. Ik hoop dat de Fifa snel de regels verandert. Het is veel te makkelijk om met de huidige regels te spelen. Het gebeuren rondom Kosovo en destijds Bosnie vind ik een goede reden om uitzonderingen te maken. Verder hebben mensen niet voor niets een paspoort en een nationaliteit.

27 oktober 2016 om 12:03

Hoezo heeft hij niets met het land? Waar baseer je dat op? Op het feit dat hij er nog nooit is geweest? Er wonen hier in Nederland duizenden Turken, Marokkanen en Surinamers die zich veel verbonden voelen met hun thuisland, maar er nog nooit geweest zijn.

Laat iemand dat lekker zelf beslissen of hij wel of geen 'feeling' heeft met een land.

En je zegt:
'naar mijn mening moet je wel met een bepaalde trots en eergevoel voor je land uitkomen'

Z'n pa is Zuid-Afrikaans. Enig idee hoe trots die zal zijn.... Weet niet hoe de rest van de Veldwijk stamboom eruit ziet, maar kan me heel goed voorstellen dat als er meerdere bloedlijnen uit die regio komt, je trots kan en zal zijn als je voor dat land mag spelen.

27 oktober 2016 om 12:10

Zoals je al leest en zelf citeert: "naar mijn mening....". Zo denk ik er persoonlijk over. Ik vind dat je voor het land moet kiezen waar je je het meest mee verbonden voelt. Het is toch duidelijk dat hij alleen voor Zuid-Afrika kiest om op een internationaal podium te acteren. Hij heeft al vaker gezegd zich gewoon een Nederlander te voelen, maar het niveau van Oranje niet aan te kunnen en daarom voor Zuid-Afrika te kiezen omdat hij die mogelijkheid heeft. Dan is het duidelijk dat hij geen sterke binding met het land heeft...

27 oktober 2016 om 14:00

Veldwijk heeft niets te kiezen, hij zal never nooit voor het Nederlands Elftal worden uitgenodigd. Wat maakt het dan uit dat hij voor Zuid-Afrika gaat spelen als hij die kans krijgt en het gewoon kan? Ik zou die internationale toernooien ook allemaal willen meemaken als voetballer. Je leeft maar een keer. Who cares dat hij persoonlijk geen sterke binding met het land zou hebben. Als hij voor dat land gaat spelen krijgt hij dat vanzelf wel.

Ik ben zelf 100 Nederlander maar heb een half-Oostenrijkse vader, stel dat ik zou worden uitgenodigd voor Oostenrijk dan zou ik zonder na te denken direct voor Oostenrijk gaan spelen terwijl ik op een paar vakanties in mijn jeugd na verder weinig met dat land heb. Als ik de mogelijkheid heb en als zij me graag willen, waarom dan in hemelsnaam niet?

En als je het van de andere kant bekijkt, zou ik er ook geen enkel probleem mee hebben als een 'buitenlander', of hij nou veel of weinig binding met ons land heeft, voor Nederland zou gaan spelen. Kijk naar Jonathan De Guzman, een geboren Canadees. Die koos alleen maar voor Nederland omdat hij op de grote toernooien wilde spelen (zijn broer kwam wel voor Canada uit en in Canada was men zeer teleurgesteld dat hij voor Nederland koos). Laat hem lekker voor Nederland uitkomen als hij dat wil. Of zoals Lw88 hierboven al zegt, laat iedereen dat lekker zelf beslissen en noem het niet 'schandalig' als iemand zo'n besluit neemt.

Leuk voor Lars, die dit helemaal zelf moet weten natuurlijk. Als hij zich Zuid-Afrikaan voelt omdat hij nooit goed genoeg zal zijn voor een plek bij Oranje, moet hij dat zelf weten. Het is wel zo dat je door internationale prestaties opgemerkt kan worden door clubs uit grotere divisies, dus helemaal niet zo dom gedacht van lange Lars. Ik hoop dat hij het goed zal doen bij Zuid-Afrika en misschien werkt hij voor de verandering wel eens een keertje hard in de spitspositie.

Dus hij is er geboren maar er nooit geweest...? Ben benieuwd hoe hij dat heeft gedaan.?

27 oktober 2016 om 12:51

Zijn vader is er geboren dus is een zuid-afrikaan. Als iemand met die, of een andere nationaliteit, een kind krijgt, krijgt het kind vaak ook die nationaliteit als tweede/derde nationaliteit mits het kind niet in bijv Zuid-Afrika is geboren. Veldwijk heeft dus de zuid-afrikaanse nationaliteit en is dus speelgerechtigd om voor Zuid-Afrika te spelen

Leuk voor veldman, nu maar hopen dat hij meezingt tijdens de prachtige volkslied van Zuid Afrika. Als hij natuurlijk wordt opgeroepen.

Ik vraag me af of hij daadwerkelijk Zuid Afrikaans bloed heeft. Er wonen veel autochtone Nederlanders in Zuid-Afrika, bijvoorbeeld voor werk. Kan goed zijn dat zijn vader (net als bij Hans Vonk) gewoon een Nederlander is die in Zuid-Afrika is geboren en daarom een Zuid Afrkaans paspoort heeft en dat Veldwijk zodoende voor Zuid-Afrika uit mag komen

Je kunt er van vinden wat je wil; maar denk dat bijna iedereen ook voor Zuid-Afrika zou willen uitkomen als zij in de schoenen van Veldwijk stonden.

Of je dit als land moet willen is het tweede; maar sinds wij De Guzman en Douglas Nederlanders hebben gemaakt omdat we dachten ze nodig te hebben, moeten wij niet zeuren.

Wel grappig om te lezen dat als het over spelers van het Nederlands elftal gaat dat ze dan ineens allemaal excuusjes zoeken waarom dat wel legitiem is. En misschien heeft Veldwijk daar wel nog familie wonen weten wij veel.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Zuid-Afrika

FIFA ranking: 71
12 fans
Actuele wedstrijden
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Zuid-Afrika.

Zuid-Afrika
8 fans
Aanvaller, 30 jaar

In de wandelgangen

Dinsdag 26 oktober
Liverpool lijkt voorlopig af te haken in de strijd om Kingsley Coman. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren