‘Uiteindelijk heb ik zijn naam na een paar maanden aangedragen bij Ajax’

Woensdag, 26 oktober 2016 om 14:14Yanick Vos

/

John Steen Olsen is al jarenlang scout bij Ajax en leverde al vele talenten af in Amsterdam. Ook Kasper Dolberg komt uit de vijver van de ervaren scout uit Denemarken. Bij Ajax was men niet snel overtuigd van de inmiddels negentienjarige spits, maar na aandringen van Steen Olsen ging de club toch overstag.

"In de eerste wedstrijd waarin ik Kasper in actie zag, schoot hij een bal na twaalf minuten fantastisch binnen. Toen wist ik eigenlijk al genoeg. Hij had zó veel potentie", zegt Steen Olsen in gesprek met Ekstrabladet. "Ik heb hem vervolgens bekeken tijdens diverse wedstrijden met Denemarken. Uiteindelijk heb ik zijn naam na een paar maanden aangedragen in Amsterdam."

Bij Ajax was men niet erg happig op de komst van Dolberg. "Ik merkte dat er weerstand was vanuit de jeugdopleiding. Dat verbaasde me wel, ja", vervolgt Steen Olsen. "Ik werkte op dat moment al negentien jaar bij Ajax. Ik zei tegen ze dat ze me desnoods mochten ontslaan. Het duurde een paar dagen tot Marc Overmars naar me wilde luisteren." Inmiddels mag Dolberg zich vaste waarde noemen in het team van trainer Peter Bosz. Hij kwam tot dusver tot zeven doelpunten in alle competities.


Poll

Groeit Kasper Dolberg volgens jou uit tot een internationale topspits?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

31 reacties (laatste reactie door deneutralekijk)

Ligt het aan mij of is dit de zoveelste keer dat ik dit verhaal lees? Maar hoe dan ook: een absoluut toptalent. Daar gaat Ajax veel plezier aan beleven. Hoop ik, want het kan natuurlijk ook dat hij snel weggekocht wordt. Al is hij denk ik wel zo slim om nog een jaar of 2, 3 bij Ajax te blijven.

26 oktober 2016 om 14:40

Dolberg zie ik nog niet snel weggekaapt worden. Hij is nog zo jong. Welke club zou nu al 15 miljoen of meer voor hem over hebben? Dat risico lijkt mij ook voor de kopende ploeg nog te groot. Dolberg zit nu bij Ajax op zijn plaats.

26 oktober 2016 om 15:39

Nou zijn agent zei al dat hij een paar jaar voor Ajax gaat spelen om te ontwikkelen want als hij echt geld wilde kon hij gewoon naar een premier club gaan en er waren veel clubs die Dolberg wilden.

26 oktober 2016 om 16:44

Napoli had 30miljoen over voor Milik, deze jongen heeft veel en veel meer potentie. 15 miljoen is veel te weinig minimaal 35

26 oktober 2016 om 15:10

Als hij nog 2 of 3 jaar bij Ajax blijft en zich blijft ontwikkelen zoals hij nu doet, dan loopt Ajax tegen die tijd volgens mij gewoon dik binnen.

Als je voor Milik als 30 (?) miljoen kan vangen, dan moet je voor deze voetballer tegen die tijd toch gewoon nog meer kunnen ontvangen?

Ik moet zeggen dat ik wel jaloers ben op zo'n goede spits.

26 oktober 2016 om 15:25

Zeker meer. Als je ziet dat de transfersommen sowieso blijven stijgen, zou hij alleen om die reden al meer op moeten brengen dan Milik. Laat staan als hij zich zo blijft ontwikkelen, dan moet daar natuurlijk ook meer tegenover staan.

Eenzijdig artikel. Waarom was er weerstand? Waar was die weerstand op gebaseerd. Ajax betaalde 350.000 euro voor een speler, die regelmatig als rechtsbuiten speelde. Het lijkt uiteindelijk goed te komen. Fijn voor Ajax dat ze een parel in handen hebben. Ik ben benieuwd of hij het hele seizoen basisspeler blijft.

26 oktober 2016 om 14:32

De weerstand was er vanuit de jeugdopleiding onder aanvoering van Jonk en zijn eigen toko destijds. Men vond andere jeugdspelers voor die positie, die al langer in de opleiding vertoefden schijnbaar beter en zagen de ontwikkeling van die betreffende spelers in gevaar komen. Zoals je weet leefde het technisch hart in onmin met elkaar en zaten de leden in elkaars vaarwater. Overmars heeft, ik dacht met Bergkamp, uiteindelijk de knoop doorgehakt en heeft persoonlijk Dolberg en zijn zaakwaarnemer weten te overtuigen om naar de Amsterdamse jeugdopleiding te verkassen om daar van linksbuiten tot centrumspits te worden omgeturnd.

26 oktober 2016 om 14:45

Jonk had over het algemeen natuurlijk wel gelijk. Jonk was echt niet tegen het aankopen van jeugdspelers of spelers voor het eerste, maar wilde dan wel een kwalitatieve verbetering zien die op korte termijn niet gerealiseerd had kunnen worden door een jeugdspeler. Jonk had al genoeg middelmaat voorbij zien komen, waardoor zijn vertrouwen in de scouting en andere leden van het technische hart verminderde. Zeg nou zelf, jongens als Sam Hendriks, Sana, Duarte, Sinkgraven (toen vergelijkbaar met Andersen en op termijn waarschijnlijk een sta-in-de-weg voor andere talenten), Sanogo, Zimling waren geen toevoegingen...

26 oktober 2016 om 15:06

Of Jonk over het algemeen gelijk had is discutabel. Jonk had vooral zijn eigen zienswijze op het opleiden en de doorstroom van de jeugd. Naast middelmaat had Jonk ook genoeg jeugdspelers voorbij zien komen die wel een kwalitatieve verbetering waren gebleken, Bazoer, Kishna, Cerny, El Ghazi. Die bleken toch echt kwalitatief een verrijking.

Jonk had vooral geen vertrouwen meer in alles buiten de jeugdopleiding en vise versa nam het vertrouwen ook af. Jonk wilde het op zijn manier binnen de organisatie bestieren. Los van de scouting, het technisch hart en (een deel van) de directie.

Daarnaast was Dolberg een jeugdspeler in tegenstelling tot de door jouw genoemde Sana, Duarte, Sinkgraven, Sanogo, Zimling. Alleen Hendriks was een jeugdig talent, hoe Jonk hem zag weet ik niet. Hij had in ieder geval andere voorkeuren voor de spitspositie, El Azzouzi o.a. naar ik me kan herinneren.

Je kunt je sowieso afvragen in hoeverre Jonk zeggenschap had over de doorstroming vsn de jeugd naar de A-selectie. Zeker nadat hij besloot de vergaderingen van het technisch hart te vermijden schoot hij zichzelf en zijn stem in de voet. Maar goed, laten we niet teveel oude wonden weer openhalen. The past is the past. En Ajax draait momenteel lekker, gelukkig ook met Dolberg als spits.

Geweldig talent hoor, daar niet van, maar moeten we hem nu continu drie maal daags via dit soort berichtjes lopen bejubelen?

Op de foto zie je hoe Jones zegt tegen Dolberg 'tik de bal er maar in'. Als hij gewoon was blijven staan had Dolberg niet kunnen stiften. Begint bij de fout van de keeper maar de Deen maakt het prima af.

26 oktober 2016 om 14:23

Als hij bleef staan dan had hij hem er langs getikt. Blijkbaar heb je geen verstand van het vak keepen.

26 oktober 2016 om 14:40

Keepers moeten zo lang mogelijk op hun benen blijven staan en pas op t laatste moment anticiperen. Echter zijn er maar weinig keepers die lang kunnen blijven staan. Van de Sar was er een meester in die dook echt pas op het aller laatste moment. Jones gaat vrij snel liggen, zoals iedere modale keeper.

26 oktober 2016 om 14:49

In de 1 op 1 is het inderdaad het beste om zolang mogelijk te blijven staan. Jeroen Zoet is daar een goed voorbeeld van, ook al vind ik hem verder een heel beperkte keeper.

26 oktober 2016 om 15:04

Hahaha nu zet je jezelf wel flink te kijk @Viktor Kros. Wanneer een keeper gaat liggen is hij uitgeschakeld. Een goed voorbeeld hoe het wel moet is Onana die wel bleef staan en Bilal deed twijfelen.

Ik heb de wedstrijd Feyenoord- Ajax nog eens terug zitten kijken en hij verliest gewoon over de 20 persoonlijke duels en was vaak enorm slordig in de balaanname. Maar een Wereldgoal ( matig verdedigd) en een hakballetje , trouwens fenomenaal verdedigd door Kongolo en iedereen vind het een Wereld Spits. Potentie zit er zeker in , maar laten we vooral even objectief blijven.

26 oktober 2016 om 14:29

Het bal verlies komt natuurlijk ook door geen enkele aansluiting van andere spelers

26 oktober 2016 om 14:41

Dan nog hoef je niet slap te zijn in de duels en slordig te zijn in je balaanname, dat je daarna weinig opties hebt is en van daaruit een bal verspeeld is een ander verhaal .

26 oktober 2016 om 14:41

Dolberg speelde in Rotterdam een matige wedstrijd voor zijn doen. In voorafgaande wedstrijden was hij vele malen bavaster en verloor hij nauwelijks de bal. Zijn gebrek aan concentratie zal ook misschien een beetje te maken hebben met de wedstrijd in Spanje van de donderdag daarvoor. Dat is toch een hele fysieke krachtmeting voor zo'n jonge jongen, twee intensieve wedstrijden zo vlak achter elkaar. Desondanks was hij toch beslissend met zijn coole afwerking bij het doelpunt. Dat zegt wel iets over de potentie van deze jongen.

26 oktober 2016 om 14:42

Zeker waar, het was niet z'n beste wedstrijd. Maar uit in de kuip als 19 jarig ventje tegen Botteghin en een sterk Feyenoord is ook niet bepaald de makkelijkste wedstrijd van het jaar voor hem.

Ik begrijp die weerstand wel, hij is toch gekomen op een moment dat de meeste van die deense talenten afhaakten binnen Ajax.

26 oktober 2016 om 14:46

Uiteindelijk heeft Ajax alsnog meer voordeel gehad aan de Denen. Zowel in sportief als financieel opzicht.

26 oktober 2016 om 15:22

Dat viel toch wel mee met dat afhaken op dat moment? Fischer, Andersen, Bay waren op dat moment nog gewoon onder contract, Boilesen had een prima begin maar een diepe terugval na zijn blessure, Eriksen was daarvoor gewoon een succes.

Talent en heeft natuurlijke aanleg maar het was logisch dat er weerstand was. De jeugdopleiding was en zou in staat moeten zijn om zelf talenten af te leveren. Sar, Overmars en Bergkamp vonden nog steeds van niet, ondanks de enorme investeringen, Jonk vond van wel. El Azzouzi stond er bijna, Zivkovic was er al, en het beleid zoals afgesproken was als er een extra spits zou komen, deze een directe aanwinst zou zijn en niet een talent van elders.

Je kan over dat beleid twisten wat je wilt, maar zo was het proces aangegaan en zo werden investeringen meer op de jeugdopleiding gegooid. We kunnen nu wel blij zijn met Dolberg, maar wie zegt dat we dat met een ander niet waren geweest? Hij krijgt de kans, de anderen niet dus daar valt niets over te zeggen.

Het enige wat we kunnen zeggen is dat Sar, Overmars en Bergkamp toen JC er was, ja en amen zeiden betreffende de te volgen weg en dat ze nu als bange varkentes in een hoek zitten en elke order opvolgen waar het publiek om schreeuwt. Tsja, dat is geen beleid meer, en dus ook helaas waar Ajax het nu gaat verliezen tegen Feyenoord en Psv, helaas,

Ik heb wel meerdere Deense spelers als grote talenten aangekondigd gezien en ook goede wedstrijden zien spelen voor Ajax.
Boilessen, Andersen, Fischer bijv.
Het is belangrijk om die ene moeilijke stap te maken, het doorbereken en constant en belangrijk worden en blijven..
Eriksen heeft het goed opgepakt denk ik.
De anderen nog niet echt, maar kan nog komen.
Dolberg lijkt wel een goede speler.

26 oktober 2016 om 15:03

Het klopt wat je zegt. Ook Boilessen, Andersen en Fischer werden als grote talenten aangekondigd. Dit waren ze op dat moment ook. Helaas voor Ajax zijn ze nooit echt helemaal doorgebroken.
Al denk ik dat het met Fischer nog wel goed kan komen. Die andere 2 kunnen het niveau waarschijnlijk niet aan.

Al moet ik zeggen dat je een spits wel sneller kan beoordelen of ze echt goed zijn. Dolberg heeft mij er al van overtuigd dat hij er minimaal 20 per jaar in gaat leggen. Op basis van het aantal speelminuten is hij ook de best scorende spits in de Eredivisie. En dat voor een jongen die nu pas enkele weken 19 is. En buiten het feit dat hij veel scoort zie je hem ook geweldige doelpunten maken. Hij creã«ert zelf kansen en heeft ook nog geweldig afstandsschot. Hij heeft wat mij betreft alles wat een topspits zou moeten hebben.

26 oktober 2016 om 15:09

Absoluut. We moeten ook nog maar afwachten met Kasper Dolberg, maar wat ie nu laat zien is geweldig. Hij is zo kalm en blijft zo nuchter, precies wat een talentvolle jongen nodig heeft. Daarnaast liet ie zondag zien in een slechte wedstrijd van zijn kant, toch bepalend te kunnen zijn. Hij laat mooie dingen zien, nu hopen dat hij deze vorm een lange tijd vasthoudt. Een dipje mag, je bent niet voor niks jong, maar dan moet het niet te lang duren.

Ik weet nog goed dat in de periode van het ontslag van Jonk een groot gedeelte achter Jonk stonden ipv Overmars, Bergkamp en De Boer. Als Jonk het voor het zeggen hadden we nu dus spelers als Dolberg en Ziyech nooit gehad. Twee klasse spelers waarvan ik denk dat minimaal 1 daarvan de top (20) van Europa zal bereiken.

Tuurlijk is eigen jeugd heel belangrijk, maar als er elders kwaliteit op te halen is die beter is dan je eigen jeugd dan moet je dat in de meeste gevallen gewoon doen. De talenten worden dan ook nog meer uitgedaagd en uiteindelijk nog beter omdat ze ook met zulke spelers trainen.

Al met al ben ik blij met het vertrek van Jonk. Het is nu wat rustiger binnen de organisatie en er komt nu steeds meer kwaliteit in het 1e elftal. Tevens zie ik dit jaar en volgend jaar nog voldoende eigen jeugd spelers doorbreken.

Dolberg doet mij heel vaak aan Inzaghi denken. Niet zozeer voetballend, maar op andere aspecten. Je kan Dolberg 89 minuten perfect dekken, maar aan die ene kans kan hij genoeg hebben. Kan een rot wedstrijd spelen, geen bal goed raken, en toch uit het niets ineens scoren. Als je dat op deze leeftijd al kan, ben ik benieuwd waar hij toe in staat is wanneer hij beter en constanter wordt, maar dan hebben we het over een proces van jaren.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax2535
2.PSV215
4.Feyenoord1912
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
N. MazraouiVerdediger104
R. GravenberchMiddenvelder101
S. BerghuisAanvaller103
S. HallerAanvaller107
D. TadićAanvaller105
J. TimberVerdediger91
E. ÁlvarezMiddenvelder92
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.

115 fans
Aanvaller, 24 jaar

In de wandelgangen

Maandag 25 oktober
Hoewel Mohamed Salah interesse geniet van Real Madrid, heeft hij oren naar een langer verblijf bij Liverpool. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren