Hoe de onrust veranderde in rust

Maandag, 24 oktober 2016 om 14:03 door PCMrulez

Er is weer rust in het Abe Lenstra Stadion. De supporter kijkt reikhalzend uit naar elke wedstrijd en de sfeer op de tribunes is weer positief te noemen. Hoe anders was dat de afgelopen zeven jaren. De bestuurlijke vetes werden in de openbaarheid uitgevochten en de club belandde van de wal in de sloot. Niet alleen reputaties van de bestuursleden werden geschaad, de club zelf kwam ook aan de beurt. Het ooit zo rustige Heerenveen veranderde in een slangenkuil waar ze bij Ajax jaloers op zouden zijn. De club betaalde de rekening: het sponsorbestand en daarmee de inkomsten kelderden, de supporters waren het zat en begonnen te morren en de sportieve prestaties bleven uit. Het ooit zo roemrijke Heerenveen, waar elke tegenstander met knikkende knieën kwam, was niet meer dan een middenmoter geworden. Er is echter licht gekomen aan het eind van de tunnel! Het aanstellen van onafhankelijke bestuurders zoals Eisinga en Hamstra, het halen van ervaren versterkingen zoals Schaars en Reza, het aantrekken van Jurgen Streppel en de uitbreiding van het staanvak zijn gouden grepen geweest.

/

Allereest maar even inzoomen op het aanstellen van onafhankelijke bestuurders zoals Eisinga en Hamstra. Het eerste wat Luuc Eisinga zei bij zijn aanstelling was veelzeggend: “De club moet een mienskip zijn. Ik heb niks met oude vetes.” De aanstelling was het resultaat van het opstappen van het oude, door vetes verziekte, bestuur. De kampen die in de afgelopen jaren alles publiekelijk uitvochten zijn niet meer in de positie om beleid te maken. Als laatste van het oude bestuur was ook Hans Vonk aan de beurt. Het falende aankoopbeleid en de vele koffiegesprekjes met Riemer, waar het personeel zich aan ergerde, werden hem fataal. Het roer moest om en voor Vonk in de plaats kwam de relatief onbekende Gerry Hamstra. Hamstra was de Hoofd-jeugdopleidingen van Vitesse en moest zich nu bezig gaan houden met het technische beleid van sc Heerenveen.

Al snel werd duidelijk waar het aan ontbrak bij Heerenveen en dat is iets wat de supporters al jaren zeiden. Er zou ervaring bij moeten komen en het liefst zou er in elke linie één ervaren speler gehaald moeten worden. Voorin werd een verloren zoon teruggehaald. Reza Ghoochannejhad was na vele omzwervingen in Nederland, België, Engeland en een WK toe aan een stukje stabiliteit. Op het middenveld moest een type ‘Bosvelt’ komen die leiding zou gaan geven aan het team. Deze leider werd gevonden in Stijn Schaars. Schaars wilde na een periode van blessures en bankhangen bij PSV weer gaan spelen. Het werd al snel duidelijk dat het aantrekken van Schaars een gouden greep zou zijn. In de laatste minuten tegen AZ nam Schaars het voortouw en jaagde hij de bal door de touwen met een sublieme vrije trap. Het zelfvertrouwen van het elftal begon te groeien.

De groei in zelfvertrouwen kan niet los gezien worden van Jurgen Streppel. Dat er veel talent aanwezig was bij Heerenveen was wel duidelijk, het ontbrak het afgelopen seizoen vooral aan samenhang. Als eerste in het land begon Heerenveen de voorbereiding en werd er pittig getraind. Tijdens het trainingskamp op Terschelling werden er verscheidene teamactiviteiten gedaan en het vertrouwen in elkaar begon weer te groeien. Daarnaast creëerde Streppel de juist balans in het elftal door op het middenveld met Kobayashi, Schaars en van Amersfoort te spelen. Het overzicht van Schaars, de techniek van Kobayashi en het loopvermogen van van Amersfoort zorgt ervoor dat de artiesten Larsson en Zeneli in volle overtuiging kunnen excelleren.

Een andere factor van de rust bij Heerenveen is natuurlijk de supporter en dan vooral het uitgebreide staanvak. In de voorgaande jaren werd NieuwNoord bovenin weggestopt en was het gezang nauwelijks hoorbaar in de rest van het stadion. Vanaf dit jaar is dat anders, het staanvak begint al achter de goal en NieuwNoord sleept wekelijks alle supporters op. Tegenstanders komen weer met knikkende knieën richting Heerenveen en de sfeer is gigantisch verbeterd ten opzicht van voorgaande jaren. Iedere supporter wil weer naar het stadion en ook het sponsorbestand begint weer te groeien. Daarnaast zijn er geen bestuurlijke vetes meer die uitgevochten moeten worden en worden de negatieve verhalen door oproerkraaiers als Derksen niet serieus genomen.

Het is weer rustig in Heerenveen en dat is precies zoals het hoort.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 0 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

14 reacties (laatste reactie door kevinfoppe)

Beste mensen,

Hierbij na lange tijd weer eens een clubexpert van mij. Veel leesplezier en ik kijk uit naar jullie feedback.

Met vriendelijke groeten,

Pcmrulez

25 oktober 2016 om 21:51

Goed artikel! Leuk om te lezen.

26 oktober 2016 om 07:25

Leuk stuk! Alleen jammer dat de CE op voetbalzone nagenoeg dood is, er word amper nog op gereageerd en ze nemen ook geen prominente plaats meer in de op de fp zoals vroeger.

26 oktober 2016 om 09:20

Dat is jammer genoeg waar. Misschien iets voor VZ om aandacht aan te besteden, want boven de 10 reacties komen de Ce's niet meer en dat zorgt er dan ook wel voor dat men niet zo snel weer een nieuwe CE schrijft.

26 oktober 2016 om 12:15

Ik heb het al eens aangehaald bij een Moderator, maar veel kon hij er ook niet aan doen. Het is zeer zeker jammer, er waren tijden dat een CE al gauw 40 reacties lokte, toen was er heel veel algemene interesse, dat is compleet weg. Ik wilde je vijf sterren geven, maar ook dat lukt niet (zal straks eens via de PC proberen).

5*

28 oktober 2016 om 18:50

Mee eens, er waren tijden dat de CE categorie nog leefde. Ik ben zelf ook maar voor een andere site gaan schrijven. De stukken worden op dit moment niet zoveel gelezen als de Ce's destijds. Maar het is een mooie stap verder.

On: Mooie CE over Heerenveen!

3 november 2016 om 10:25

Het beoordelen van Ce's lijkt al sinds een tijd niet meer te werken. Dit heb ik een tijd geleden aangegeven bij een hoofdmoderator en die zei dat 'beheer' er misschien iets aan kon doen maar dat lijkt helaas niet te zijn gebeurd.

Door de beoordelingen verschenen de sterren normaal gesproken naast de Ce's op de voorpagina, wat, kijkend naar mijn eigen ervaring, toch enigsinds aantrok tot lezen.

4 november 2016 om 10:11

Het sterren geven lukt mij ook niet. Niet op mijn telefoon en laptop noch via de app, die overigens heel slecht werkt bij mij. Jammer!

Leuk stukje en een mooie schrijfstijl!
Als ik dan toch feedback moet leveren zou ik zeggen dat ik een stukje diepgang mis. Ik zou het interessant vinden om te lezen wat deze nieuwe personen zoals Hamstra, Eisinga en Streppel echt mee hebben gebracht naar Heerenveen en wat ze anders doen dan hun voorgangers. Vier sterren!

3 november 2016 om 15:38

Hier sluit ik mij helemaal bij aan!

3 november 2016 om 19:02

gebrek aan diepgang heeft ook te maken met het beperkte aantal woorden dat gebruikt mag worden aan een schrijfstuk

4 november 2016 om 10:24

Het heeft inderdaad zoals Moii al zegt te maken met de beperking aan het aantal woorden. Desondanks toch bedankt voor de feedback!

Ik wil trouwens nog wel even opmerken dat ik geen idee heb over de interne rust bij Heerenveen momenteel maar dat Johan Derksen laatst (een week of 2/3 geleden) zei dat er nog steeds wel het éã©n en ander rommelde bij Heerenveen.

Ik denk dat de goede resultaten zoals altijd in de voetballerij nogal wat intern verbloemen.

@moii ik kan het programma Voetbal Inside erg waarderen maar ben ook van mening dat Johan Derksen erg in het verleden blijft hangen en persoonlijke vetes middels het programma aan de kaak wil stellen. Het is geen geheim van Johan een vriend/fan van Riemer is en geen Heerenveen wil zien zonder een belangrijke rol van Riemer. Nu het rustig is binnen de club zonder een prominente rol van Riemer, lijkt het erop dat Johan Derksen een tikje onrust wil stoken. Begrijp me niet verkeerd, Riemer is een prima kerel en onwaarschijnlijk belangrijk geweest voor Heerenveen, maar ook de heren zullen moeten accepteren dat Riemer een dagje ouder is geworden en dat zijn tijd geweest is. Ze zijn nu alleen maar blij en gelukkig moeten zijn dat het weer lekker draait bij Heerenveen en dat er rust is

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

sc Heerenveen

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
4.Feyenoord2212
5.FC Twente1810
7.AZ178
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
E. MulderKeeper100
P. BochniewiczVerdediger101
S. FloranusVerdediger100
L. WoudenbergVerdediger101
R. KongoloMiddenvelder101
J. VeermanMiddenvelder103
H. VeermanAanvaller108
Voor de complete selectie: Clubpagina sc Heerenveen.

In de wandelgangen

Dinsdag 1 december
Tottenham Hotspur heeft geen interesse om Christian Eriksen terug te halen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren