Doelman diep door het stof: ‘Ik wil alle vrouwen mijn excuses aanbieden’

Maandag, 3 oktober 2016 om

Sparta Praag speelde afgelopen weekend met 3-3 gelijk tegen Brno en dat viel zo slecht bij doelman Tomás Koubek dat hij na de wedstrijd een opmerking maakte richting scheidsrechter Lucie Ratajova. De vrouwelijke arbiter miste in blessuretijd een buitenspelgeval, waardoor de thuisploeg nog op gelijke hoogte kon komen.

De doelman kon daarop zijn woede voor de camera’s niet verbergen: “Het hele land zag dat het buitenspel was. Mijn mening is dat vrouwen in de keuken moeten blijven en geen beslissingen moeten nemen bij het mannenvoetbal.” Deze opmerkingen deden vanzelfsprekend nogal wat stof opwaaien in Tsjechië en Koubek heeft inmiddels zijn excuses aangeboden.

Hij plaatste een foto van zijn vrouw en dochtertje op sociale media met de woorden: “Een fout in Brno leidde gisteren tot veel emoties. Ik heb direct na de wedstrijd iets gezegd dat mij pijn doet en waar ik mijn excuses aan alle vrouwen voor aan wil bieden. Mijn opmerking was gericht tegen een specifiek persoon en een specifieke situatie die voorkwam in de wedstrijd. Ik hou van mijn meisjes en wil iets bewijzen in het leven, iets waar wij trots op zijn.”


Poll

Vind jij dat Tomás Koubek gestraft moet worden voor zijn uitlatingen?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

51 reacties (laatste reactie door ktb84)

Hij heeft groot gelijk, vrouwen horen niet in het mannenvoetbal Ze moeten vrouwelijke scheidsrechters alleen vrouwenteams laten fluiten

3 oktober 2016 om 23:12

Helemaaal mee eens, alleen die reactie dat vrouwen in de keuken moeten blijven is dan weer niet echt nodig. Als je dat weglaat is er niets aan de hand.

4 oktober 2016 om 00:05

We gaan terug in de tijd zo. In de voetbal wereld moeten ze eens een voorbeeld nemen aan andere sporten waar men de beslissing van een scheids respecteerd of je het er nou mee eens bent of niet. Ook vind ik dat alleen de aanvoerder met de scheids in gesprek mag en niet met 10 man op 1 man of vrouw afstormen. Hier moeten regels voor komen, niet luisteren naar de scheids 5 minuten brommen langs de kant oid.

3 oktober 2016 om 23:12

Dat vind ik eigenlijk ook wel

3 oktober 2016 om 23:13

Maar helemaal geen reet uit, naar een scheids dien je te luisteren, man of vrouw

3 oktober 2016 om 23:14

Laten we de aarde door de helft splitsen met een kant vrouwen en andere kant mannen. On: moet gewoon kunnen dat er ook vrouwelijke scheidsrechters zijn. Het is toch 2016 geen 1951..

3 oktober 2016 om 23:27

Blijf dat maar lekker roepen en alles maar accepteren en ondertussen blijven vrouwelijke scheidsrechters fouten maken in het mannenvoetbal. Er komt ook een dag dat een vrouwelijke scheidsrechter sexueel aangeraakt wordt door een mannelijke speler. Dus nee, ook in 2016 kan dit niet. Laat vrouwelijke scheidsrechters maar lekker in het vrouwen voetbal en mannelijke scheidsrechters in het mannen voetbal.

3 oktober 2016 om 23:32

Blijven vrouwelijke scheidsrechters fouten maken? Oh en de mannelijke scheidsrechters fluiten altijd een perfecte match zeker? Wat een flut argument zeg.

3 oktober 2016 om 23:34

Oh en omdat het een vrouwelijke scheidsrechter is mag je haar ineens aanraken? Als je een mannelijke scheidsrechter aanraakt heb je ook een probleem. Het maakt geen zak uit of het vrouwen of mannen zijn, de scheidsrechter en zijn team zijn gewoon de baas en naar hun dien je te luisteren. Geslacht maakt helemaal niks uit en laat alleen maar zien dat je erg kortzichtig bent helaas.

3 oktober 2016 om 23:36

Sinds wanneer maken de mannelijke scheidsrechters geen fouten? Op de rest ga ik maar even niet te diep in, maar persoonlijk zou ik niet adviseren voor duizenden potentiële getuigen een vrouwelijke scheidsrechter aan te randen.

3 oktober 2016 om 23:57

Mannelijke scheidsrechters maken ook genoeg fouten. Waarom kan het in het voetbal niet dat er vrouwen zijn en op de "normale" werkvloer wel? En hoezo gaan mannelijke spelers aan hun zitten?

4 oktober 2016 om 00:22

Dus als een mannelijke speler een vrouwelijke scheids seksueel aanraakt, moet je de vrouwelijke scheids verbieden te fluiten? Wat is dat voor omgekeerde wereld? Echt de meest kromme redenering die ik in tijden heb gelezen.
Als een man een fout maakt, moet een man gestraft worden.

4 oktober 2016 om 02:33

Ga toch weg man met je 2016. Waarom moet het maar kunnen omdat we in 2016 leven? Wat heeft het jaartal ermee te maken dat vrouwelijke scheidsrechters niet mannelijk kunnen fluiten? Dit is een mannensport nr1 ter wereld! Dat er vrouwen teams zijn tot daar aan toe, maar ga niet klooien met beslissingen die straks zeker stof zullen doen opwaaien door vrouwelijke schreidsrechters aan te stellen. Whats next? Dan kan je net zo goed gemengd gaan voetballen. Zijn we daar ook klaar mee. Bullshit allemaal zeg. Dit is gewoon om meer kijkcijfers en supporters naar het stadion te krijgen. Zullen ook niet de lelijkste zijn. Het gaat straks op een modellenwedstrijd lijken met de assistenten erbij let maar op. En zo wordt de mannensport langzaamaan verwijfd.

4 oktober 2016 om 05:44

Haha voetbal de nr1 mannensport. Het is allang verwijfd met al die staartjes en fleurige schoentjes en theater. Past er prima bij om een vrouw te laten fluiten, wat een holbewoner gedachte in mijn ogen dat vrouwen niet mogen fluiten. Als je goed bent moet je kunnen fluiten, ook mannen maken genoeg fouten.

4 oktober 2016 om 07:42

Ik kan me nog een engelse wedstrijd herinneren waar een vrouwelijke grensrechter stond te vlaggen. Door de 'analisten' werden al haar beslissingen keihard afgekraakt... na de wedstrijd bleek deze dame in alle gevallen gelijk te hebben. De beste moet fluiten/vlaggen, of dit nou een vrouw of een man is.

4 oktober 2016 om 09:07

Vrouwen kunnen objectief minder goed voetballen. Maar er is niet vast te stellen dat vrouwen slechter kunnen fluiten.
Zodra er een vrouw net zo goed is als mannen, mag ze van mij best meedoen. Ik wil een zo goed mogelijke sport. Niet een zo goed mogelijke sport met alleen maar mannen. Ben je bang dat een vrouw beter kan voetballen dan jij ofzo?

3 oktober 2016 om 23:33

De beste scheidsrechters moeten gewoon fluiten of ze nou man, vrouw, groen, geel of paars zijn.

4 oktober 2016 om 00:34

Noem het maar racisme, maar ik heb gewoon een hekel aan groene scheidsrechters...

4 oktober 2016 om 07:52

@PauloDybala: je ergert je er zeker groen en geel aan...

4 oktober 2016 om 12:31

Ik denk dat spelers zich wel twee keer bedenken om te gaan protesteren als de Hul de wedstrijd leidt.

4 oktober 2016 om 00:21

Bestaat het hele Nederlandse scheidsrechterskorps uit vrouwen? Want die maken namelijk meer dan genoeg fouten. Of is het bij hun minder erg? Wat een domme, bekrompen reactie man. Kom eerst eens met feiten voordat je zo'n stompzinnige mening verkondigt. Waar blijkt uit dat vrouwelijke scheidsrechters meer fouten maken? Of ben je wellicht bevooroordeeld?

4 oktober 2016 om 07:59

Volgens mij gaat het er om dat de beste scheidsrechter word aangesteld, man of vrouw maakt geen moer uit! Alle scheidsrechters dienen zich aan de zelfde fysieke eisen en testen te voldoen. Daarbij beide moeten de spelregel test doen. Ik zal je zeggen: als er een vrouw een mannen wedstrijd fluit heb je veel minder commentaar en gezeik op het veld. En volgens mij hebben we vorige week met ze alle gezegd dat die wegwerpgebaren,dat onnozele gezeik en geschreeuw tegen de scheidsrechters afgelopen moet zijn en dat we meer "respect" voor de scheidsrechters moeten hebben zoals in het rugby. Daarbij ken ik een aantal vrouwelijke scheidsrechters die ik liever zie fluiten dan mannen (en dan heb ik het niet over het uiterlijk maar over kwaliteit)!!

4 oktober 2016 om 09:05

Wow. Wow. Wat. Waarom?

4 oktober 2016 om 09:10

En waarom dan? Waar haal je je bewijs vandaan dat vrouwen slechter zijn? Ik zou het graag zien. Ik daag je uit om met cijfers te komen waaruit blijkt dat vrouwelijke scheidsrechters meer slechte beslissingen maken op een voetbalveld als mannen.

Vind niet dat hij gestraft moet worden.
In voetbal lopen de emoties nogal hoog op en dan maak je weleens domme opmerkingen.
Heel netjes van hem dat hij daarna zijn excuses aanbiedt.

4 oktober 2016 om 00:18

Dat je iets zegt wat je eigenlijk niet meent, betekent niet dat je er niet voor gestraft moet worden. Gewoon een voorbeeld zetten dat zoiets niet door de beugel kan. Anders zouden anderen ook dingen kunnen roepen, om vervolgens te zeggen dat de ander er ook niet voor gestraft werd.
Natrappen doe je bijvoorbeeld ook uit frustratie. Daar dan ook maar niet voor straffen?

4 oktober 2016 om 07:23

Natrappen is iemand lichamelijk pijn doen of zelfs erger.
Iets zeggen dan worden ze wel boos maar je kan makkelijk je excuses aanbieden.

4 oktober 2016 om 07:50

Iemand uitschelden kan geestelijk anders ook heel erg pijn doen, wat je weet niet hoe de ander de opmerming ervaart.

4 oktober 2016 om 00:19

Vind wel dat hij gestraft moet worden. Je emotie is geen argument om wel of geen straf uit te delen. Feitelijk gezien heeft hij gewoon een domme opmerking gemaakt. Een straf hoort daarbij.
Je kunt ook een keer boos iemand slaan. Dan maakt het ook niet uit of je emotioneel bent.

4 oktober 2016 om 02:41

En die straf bepaal jij? Wat een wereld leven we zeg. En dan praten ze hier over vrije meningsuiting? Ja als je een ja knikker bent. Als je een ander mening hebt dan de rest ben je of een rascist of een klootzak of een dom persoon of weet ik het wat. Als deze persoon vindt dat dit zijn mening is dan mag hij dat uitten ja net als iedereen en zeker als je emotioneel bent.

4 oktober 2016 om 08:00

@Bambino04: de vrijheid van meningsuiting is een groot goed. Als zijn mening is dat een vrouw in de keuken hoort, dan is dat zijn goed recht. Echter hoort hij wel zich te houden als professioneel voetballer aan de gedragsregels die door de betreffende bond zijn vastgesteld. In zijn rol als voetballer heeft hij daarmee te maken. Gaat hij te ver en beledigt hij een scheidsrechter (ongeacht man of vrouw) dan dient hij hiervoor gestraft te worden. Ik zou hier geen zware straf uitdelen, alleen iets voorwaardelijks.

4 oktober 2016 om 09:04

Nee ik bepaal helemaal niks. Zoals je goed kunt zien zeg ik 'ik vind'. Laten we maar zeggen dat wanneer ik gedragsregels zou opstellen, deze opmerking daar niet binnen past.
Er zijn genoeg mensen met een andere mening die geen racist zijn. Mensen met een racistische mening zijn racistisch.
Emoties zijn geen vrijbrief om alles maar te zeggen en te doen. Als je iets doms doet zitten daar consequenties aan vast. Jezelf in toom houden is een groot goed.

4 oktober 2016 om 11:23

Zoals vrijheid van meningsuiting een recht is, is er ook een wet tegen discriminatie. Als we ons allemaal zo gaan gedragen zoals deze keeper deed dan ga je ook tegen iemands rechten in. Namelijk tegen het recht van een vrouw om te werken waar mannen ook werken. Tuurlijk is het niet objectief om vrouwen met mannen te laten voetballen. Mannen zijn vooral fysiek gewoon veel sterker. Maar om ze geheel buiten te sluiten is een foute gedachte. En als je dat niet inziet ligt dat probleem bij jou. Ook al is het je goed recht.

4 oktober 2016 om 14:38

KTB84, daar heb je gelijk in. Hij had het idd anders kunnen uitdrukken. Maar zeg je dan wat je eigenlijk wil zeggen? Is toch een beetje inhouden en je mening bijstellen wat denk ik niet de bedoeling is. Maar snap je punt.

4 oktober 2016 om 18:01

@Bambino04: bedankt voor je reactie. Het zal inderdaad betekenen dat je publiekelijk soms niet je ware mening kunt verkondigen. Ik werk zelf bij een zorgverzekeraar en moet aan de telefoon wel eens dingen zeggen waar ik het persoonlijk niet mee eens ben. Maar aangezien ik een standpunt van mijn werkgever dien uit te dragen, zal ik in werksfeer niet altijd zeggen wat ik denk. Terwijl ik hier op dit forum wel die dingen zal zeggen aangezien ik niet aan mijn werkgever hoef te denken. Ik begrijp je punt in deze wel.

wat een domme opmerking van koubek. welke gek gaat ook publiek een vrouw gaan beledigen. nu krijgt hij kritieken van de feministen en gaan ze zelfs rechtszaak voor slepen.

3 oktober 2016 om 23:19

Is dat serieus zo, over die rechtzaak? Dat zou namelijk een kanlose onderneming zijn. Die man gaf voor de camera in principe gewoon zijn mening, dat gaf hij bij de uitspraak zelfs aan ("mijn mening is . . .". Hier kan hij dus onmogelijk voor vervolgd worden.

3 oktober 2016 om 23:48

nou zij kan koubek aanklagen voor discriminatie. ook al is er in eu vrijheid van meningsuiting, maar er zijn ook grenzen. die keeper moet wel eerder nadenken wat hij zei op de camera.
dit probleem lijkt wel van mourinho, hoewel caneiro de schuldige is dat ze op de teken van de scheids negeerde.

4 oktober 2016 om 00:23

Denkku, hoewel ik om de opmerking zelf kon lachen (is inmiddels eigenlijk meer een 'meme' dan een serieus stereotype), is dit gewoon discriminatie. Ik weet niet hoe het met de regels zit in Tsjechie, maar in Nederland is discriminatie volgens de grondwet verboden.

4 oktober 2016 om 09:39

Vraag me af of dit onder discriminatie op grond van geslacht valt. Zoals gezegd geeft de keeper duidelijk zijn mening. Iemand beschuldigen op discriminatie op grond van geslacht gaat volgens mij vooral over het bijv. niet aannemen van een bepaalf persoon voor een functie in een bedrijf vanwege het geslacht. Denk niet dat een mogelijke aanklager een harde zaak kan maken tegen de keeper. Als hij vervolgd zou kunnen worden omdat hij zegt dat vrouwen niks in het (mannen)voetbal thuishoren, dan zou dat betekenen dat de VZ-gebruikers met soortgelijke reacties onder dit topic ook strafbaar zouden zijn. Dat lijkt me absurd.

Helemaal mee eens, laat ze maar lekker fluiten bij de dames, bij mannen voetballen horen er mannen.

4 oktober 2016 om 00:08

Ik zie anders genoeg 'vrouwen' op het veld staan die na een zuchtje wind al op de grond liggen te janken.

Als deze vrouw de papieren heeft, dus kennis heeft van de regelementen en de fysieke tests door staat is ze gewoon een scheidsrechter als elke andere. Klaar.

4 oktober 2016 om 00:21

Ze mag ook fluiten van mij maar niet bij de mannen, vaak kunnen vrouwen de snelheid en de fysieke duels bij de mannen niet hendelen waardoor ze veel fouten maken, een man wordt zowiezo serieuzer genomen dan een vrouw

4 oktober 2016 om 00:24

Ja dat verzin je ter plekke. Onderbouw dat maar met gegevens. Ik wil feiten zien waaruit blijkt dat vrouwen minder zijn. Tot die tijd kun je zo'n claim niet maken.

4 oktober 2016 om 00:31

Wil je een scheidsrechter zijn, dan moet je een fysieke test afleggen. In principe zou zij dus niet onder moeten doen dan de andere (mannelijke) scheidsrechters. En waarom zou een man serieuzer genomen worden dan een vrouw? Misschien dat gemiddeld een man meer autoriteit uitstraalt, maar ook dat zal niet echt veel verschil maken hier. Voor hetzelfde heeft ze meer uitstraling dan elke andere scheidsrechter daar.

4 oktober 2016 om 01:06

Ik denk dat je als voetballer zijnde liever een man als scheids wil dan vrouw toch. Een vrouw ff serieus totaal geen uitstraling

4 oktober 2016 om 02:12

Voetbal zit kwa emancipatie en acceptatie nog in de kinderen schoenen, als je moet bedenken dat Gözübüyük de eerste allochtone scheidsrechter is die van de KNVB een contract heeft gekregen denk ik dat een vrouwelijke scheidsrechter op de eredivisie velden voor nu nog een te grote stap is. Ik wil wel benadrukken dat ik het raar vind dat er nog geen 1 rondloopt, er lopen immers ook mannelijke scheidsrechters rond in het vrouwen voetbal. Maar ons bekrompen idee van wat vrouwen wel of niet kunnen is blijkbaar nog niet rekbaar genoeg om ruimte te maken voor nieuwe ideeën en innovaties.

Wel laf om je excuses aan te bieden. Ga dan gewoon staan voor je mening. Er is genoeg voor te zeggen dat vrouwen het mannenvoetbal niet beter maken.

Nergens aangetoond dat dat het geval zal zijn. Daarnaast is het voor de spelers ook ongemakkelijk. Je kunt niet gewoon zeggen wat je vind, want een vrouw moet nou ernmaal andere behandeld worden.

Mannen en vrouwen zijn niet hetzelfde, gelukkig niet. Dus laten we dan ook niet net doen of dat wel zo is. Alleen maar voor het politiek correcte.

Iedereen heeft wel eens tegen een team gespeeld waarin 1 meisje/ vrouw in speelt. De wedstrijd wordt gelijk compleet anders. Om de 1 of andere reden ga je de duels met haar minder hard aan.
En als je gepoort wordt, is het extra vernederend.

Mannenvoetbal is een mannensport. Vrouwenvoetbal een vrouwensport. Het is nu juist zo overzichtelijk

4 oktober 2016 om 12:35

Spelers moeten ook hun mond houden dus dat argument zou eerder voor vrouwen moeten werken.

Je vergelijk met dat meisje dat in een team meespeelt gaat ook helemaal niet op. Je speelt toch niet tegen de scheidsrechter?

Gaat erom dat je goed fluit en het conditioneel aan kan. Man, vrouw, 16 jaar of 83 jaar. Maakt niet uit.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Sparta Prague

Actuele wedstrijden

In de wandelgangen

Donderdag 22 augustus
Bayern München leidt de race om Kai Havertz voor het seizoen 2020/21. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren