‘Ik vrees dat het geen gelukkig huwelijk wordt tussen Ajax en Ziyech’

Dinsdag, 20 september 2016 om

Ajax investeerde elf miljoen euro in Hakim Ziyech, maar de aanvallende middenvelder heeft nog niet écht uit kunnen blinken in Amsterdam. Volgens velen komt dat onder meer doordat de Marokkaans international als verkapte rechtsbuiten wordt opgesteld en ook Dries Boussatta denkt er zo over.

/

De 43-jarige oud-middenvelder zegt in het Algemeen Dagblad dat hij ‘vreest’ dat het ‘geen gelukkig huwelijk’ wordt: “Ik hoop dat ik ongelijk krijg, maar zet hem in elk geval op de positie waar hij hoort. Gewoon op het middenveld. Nu staat die jongen voor paal aan de zijlijn”, aldus Boussatta.

De 23-jarige Ziyech kwam in dienst van Ajax tot dusverre tot twee assists in drie wedstrijden en bij FC Twente kwam de linkspoot tot 34 treffers en 30 assists in 76 optredens. Ajax neemt het woensdagavond in de KNVB Beker overigens op tegen Willem II.


Poll

Denk jij dat het een gelukkig huwelijk wordt tussen Ajax en Hakim Ziyech?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

104 reacties (laatste reactie door lee112)

Doe in de beker dan eens 4-4-2 met Ziyech in de punt en Traore en Dolberg in de spits aub.

20 september 2016 om 07:13

Nooit meer 4-4-2. Voorop gesteld ik denk dat Bosz aardig de weg kwijt is. Overbezet middenveld en je haalt er nog eens een prima functionerende verdediger bij om je grootste talent vervolgens op de tribune te zetten? Tete absoluut NL elftal materiaal buiten de basis? Sinkgraven meer krediet dan Bazoer? Maar Zyech moet gewoon presteren, voor hij spatjes krijgt. Bij Twente speelde hij vaak zat op die plek. Dat hij bij Ajax niet zoveel ruimte krijgt en dat niet elke bal bij hem wordt ingeleverd dat wisten we van tevoren. Ik heb mijn twijfels al geuit over of hij hetzelfde zou kunnen brengen in Amsterdam omdat er meer druk en weerstand is en niet het hele team op hem is ingericht. Maar iedereen was overtuigd dat deze jongen zo getalenteerd was dat hij moest en zou komen. Nou laat het zien dan en zoek geen excuses over je positie, je behandeling of je rol.

20 september 2016 om 07:18

En in het hele epistel mis ik waarom er geen 4-4-2 gespeeld kan worden. In die opstelling heb je veel meer ruimte om te spelen met je grootste talenten. Dolberg kan gewoon spits, Cassiera kan ook minuten maken, maar Nouri zou kunnen spelen op 10 en Bazoer kan afwisselend spelen met Gudelj of Riedewald. Verder zou Dijks eruit gaan en Viergever op zijn plek spelen, Veltman weer centraal en Tete rechtsback.

20 september 2016 om 07:58

En wat ben je dan van plan met Younes? Toch altijd een van de meest dreigende spelers. Hem wil je ook niet slachtofferen.

20 september 2016 om 08:03

Ajax gaat geen 442 spelen. Punt 1: De jeugdopleiding is het kroonjuweel van de club en alle jeugdelftallen spelen 433 om de stap naar het eerste elftal zo klein mogelijk te houden. Punt 2: Als je overstapt naar 442 kun je alle tactische instructies waar je in de voorbereiding weken op hebt gebouwd overboord gooien waardoor het elftal instabieler gaat worden. Punt 3: Aankopen van Ajax zijn (vrijwel allemaal) gericht gedaan op een 433 systeem. Als je dat overboord gaat gooien zullen heel veel spelers geen plek meer hebben.

20 september 2016 om 08:12

Younes raakt nog geen pepernoot dit seizoen dus het is niet eens slachtofferen. Ik snap je argument over de jeugd en de lange termijn. Dit is ook altijd wat mij steekt als Ajax weer eens geen grote speler haalt, die zit de jeugd in de weg... Het gaat om NU presteren, niet over 5 jaar als de 'zogenaamde' super talenten er zijn. Ajax haalt geen Guardado, De Jong en Moreno omdat zij de jeugd in de weg zouden zitten. We moeten daar eens vanaf, leuk en aardig hoor die dooddoener met filosofie maar er moet juist balans zijn. Dan koop je nu eens een eredivisie bewezen speler en dan vind ik dat je hem ook in zijn kracht moet inzetten.

20 september 2016 om 08:14

Ik heb daarnaast ook het idee dat de spelers van Ajax vol zitten met 'tactische instructies', ze voetballen verkrampt en er zit geen spelvreugde in.

20 september 2016 om 08:18

Younes valt me dit seizoen redelijk tegen moet ik zeggen. Maar je kunt er ook niet echt omheen gezien de..alternatieven

20 september 2016 om 09:33

@afcavosje

Alle redenen die je opgeeft, zijn drogredenen. Er is maar één echte reden waarom Ajax geen 442 wil spelen en dat is dat het indruist tegen de filosofie en visie van de club. 442 staat in het Ajax-jargon gelijk aan vloeken in de kerk. En dat is altijd al zo geweest. Er wordt zo krampachtig aan het verleden vastgehouden dat een coach bij Ajax zelfs met vleugelspelers moet spelen als die er niet zijn en hij genoodzaakt is om spelers op die positie op te stellen die er niet uit de voeten kunnen. Als je als Ajaxsupporter Zyech zo graag op het middenveld wil zien, zou je een 442 systeem moeten accepteren omdat zijn minpunten dan veel minder zwaar wegen dan in een 443. Dat is gewoon een kwestie van keuzes maken.

Zyech opstellen in een systeem waarbij vaak het hele elftal voor de bal staat, is pure zelfmoord. Zelfs tegen mindere tegenstanders. Dat ontkennen, staat gelijk aan je kop in het zand steken. Ik begrijp heel goed dat PB daar niets voor voelt als hij zijn systeem in stand wil houden. Wat ik niet begrijp is waarom hij hem dan zo nodig moest kopen omdat zijn minpunten algemeen bekend waren en dat een van de redenen was dat hij aanvankelijk helemaal niet in beeld was bij Ajax. Als Ajax met Zyech op 10 wil gaan spelen, zal PB Klaassen en Gudelj moeten opofferen en twee echte controleurs (riedewald en Serrero) moeten opstellen. En dan schrijf je niet alleen Klaassen en Gudelj af, maar kan je gevoeglijk ook een streep zetten door de drie middenveldpareltjes van Jong Ajax en dat zou een kapitaalsvernietiging zijn die zijn weerga niet kent. Het lijkt me onbestaanbaar dat er dan niet door de RvC zal worden ingegrepen. Als PB Zyech zou graag wil hebben, had hij moeten voortborduren op het systeem van FdB en meer zekerheden moeten inbouwen. Alleen dan is een plaats op het middenveld voor Zyech verantwoord. In het huidige systeem met bijna het hele elftal voor de bal en een extreem onzekere defensie, betekent balverlies onmiddellijk gevaar en met het vele balverlies dat Zyech leidt, is dat dus vragen om moeilijkheden. Iedereen die dat niet ziet, zou ik de gang naar Hans Anders of Specsavers aanraden.

20 september 2016 om 10:09

@scepticus, leuk verhaal maar wel lekker eenzijdig. Je kunt nu wel overstappen naar 442 maar wat betekent dat dan voor de buitenspelers in de selectie? Younes is totaal overbodig en ook jongens uit de jeugd opleiding als Cerny hebben dan totaal geen perspectief meer. Nee 442 zou op de lange termijn pas zelfmoord zijn voor Ajax.
Bosz moet maar lekker gaan puzzelen maar absoluut het 433 principe nooit overboord gooien. Want zoals je zegt 433 is onderdeel van de filosofie en visie, dat kun je niet zomaar aan de kant schuiven. Als je dat doet dan waai je met elke wind mee en op lange termijn levert dat niets op.

Het probleem voor Ziyech is Klaassen. Aanvoerder en een onbetwiste basiskracht met een vaste plek. Dezelfde vaste plek waarop Ziyech het beste tot z'n recht komt. Je kunt niet van Bosz verwachten dat hij Klaassen ernaast gaat zetten maar het zou wel een optie zijn om hem naast Klaassen te zetten.
De vraag is dan wie er plaats zou moeten maken op het middenveld. Gudelj is ook onbetwist maar zou met Klaassen en Ziyech zich moeten schikken als een nummer 6.

Overigens vind ik het wel grappig dat zo'n 12 jaar geleden Ajax precies hetzelfde probleem had met Sneijder en van der Vaart. Koeman vond het ook ontzettend moeilijk om hen samen op te stellen en kwam uiteindelijk ook met een plek voor vd Vaart als valse spits of hangend aan de zijkant zodat Sneijder op het middenveld kon spelen.
Mijn opstelling zou er zo uitzien.

Onana
Veltman
Sanchez
Riedwald
Dijks
Klaassen
Gudelj
Ziyech
Traore
Dolberg
Younes
20 september 2016 om 07:19

Het probleem voor Gudelj is dat Klaassen maximaal 1 seconde de bal kan vasthouden en daardoor heeft Gudelj vaak te druk op het middenveld. Ik zei probeer Klaassen uit de wedstrijd en zet Ziyech daar.

20 september 2016 om 07:25

Klaassen is op dit moment onze beste speler. Hij presteert gewoon. Zijn naam hoor je als eerst te noteren man op het wedstrijdformulier man. Ziyech heeft niks gedaan om gewoon ff een nr 10 plek te verdienen. Zeker niet ten faveure van Klaassen. Wat wordt Klaassen onderschat zeg. Alleen wanneer hij niet speelt wordt hij gemist.

20 september 2016 om 07:46

Lee112. Klaassen scoort veel, is daarom enorm belangrijk op het moment inderdaad en kan je hem op het moment zeker niet slachtofferen. Maar qua veldspel ga je hem zeker niet missen verder, die jongen heeft zo ontzettend veel balverlies en speelt op zijn goals na eigenlijk gewoon heel slecht. Hij zit een beetje in de periode waar El Ghazi ook in heeft gezeten. Veel scoren en daardoor belangrijk zijn, maar eigenlijk continu niet goed spelen. Laten we hopen dat Klaassen zijn veldspel (weer) beter wordt en niet zoals bij El Ghazi dat zijn effectiviteit af gaat nemen, zijn veldspel niet beter wordt, en er uiteindelijk helemaal niks over blijft.

20 september 2016 om 08:11

Klaassen beste van Ajax? Hahahaha, diep en diep triest hoe mensen zulke middelmaat ophemelen! Heb dat nooit begrepen vwb Klaassen, vd Beek en Veltman. Stuk voor stuk middelmaat. Er is slechts 1 gelijkenis bij alle drie dat het enigzins logisch lijkt hier in NL.

20 september 2016 om 08:30

Klaassen is nooit de beste speler van Ajax. Het is dat hij zn goals maakt, maar hij speelt de laatste tijd best slecht; hij lijdt zoveel balverlies, verkeerde passes etc. Ziyech is een veel betere 10 dan Klaassen, maar ja Bosz is veel te pussy om hem een linie terug te zetten op het middenveld of eruit te doen.

20 september 2016 om 08:39

Het is ook niet makkelijk voor Bosz. Klaassen vertegenwoordigt een transferwaarde. Als hij er dit seizoen 15 tot 20 maakt dan staan de clubs voor hem in de rij en zal hij voor een flinke smak geld over de toonbank gaan. Het zal hem daarom ook opgelegd worden om Klaassen er niet uit te halen.

20 september 2016 om 13:00

Klaassen laat echt helemaal niets zien buiten af en toe een goaltje. De reden dat Ajax zo waardeloos speelt is omdat je met Klaassen en Gudelj zonder middenveld speelt.

20 september 2016 om 16:34

Man wat een niveau. Ik typ overduidelijk de beste Ajax speler op dit moment. Dus als je met ziyech komt aankakken die er op dit moment helemaal niks van bakt, dan neem ik je al totaal niet serieus. Noem 1 Ajacied die het seizoen beter is begonnen dan Klaassen??? Ik wacht wel!

20 september 2016 om 21:53

Sanchez, Viergever, Younes en Gudelj (hij speelt wel de moeilijkste voetbal)... ik geloof dat Ajax veel beter speelt wanneer Klaassen op de bank zit.

Klaassen was vorig jaar even geblesseerd geweest toen speelde Ajax veel beter tot hin terugging... denk aan Graafschap. Als hij op de bank zit dan staat er iemand anders wel op... zo gaat het altijd

20 september 2016 om 22:00

Ik geloof dat Gudelj beter presteert met ziyech op 10 want Klaassen raakt voortdurend 1x de bal dan heeft Gudelj natuurlijk nooit rust op het middenveld. Ziyech kan de bal langer vasthouden dan heeft Gudelj de tijd om te 'zoeken'...

20 september 2016 om 09:29

Dan vraag ik me af waarom Ziyech dan gekocht is, als het al duidelijk was dat hij zijn favoriete plek op het middenveld niet krijgt. Ze hebben hem toch niet gekocht voor de rechtsbuitenpositie mag ik aannemen. Of was de druk van de publieke opinie om hem te kopen echt de doorslaggevende factor?

20 september 2016 om 09:35

Na een belabberde voorbereiding en seizoensstart moest er iemand bij. Ajax heeft in de laatste week van de transferwindow nog geprobeerd die buitenspeler van AA Genk te halen. Maar zelfs na een bod van meer dan 10 miljoen bleek hij niet haalbaar. Dan moet er gekeken worden naar spelers die wel haalbaar zijn. Ziyech is misschien geen buitenspeler maar wel een flinke kwaliteitsimpuls en een ander type speler dan de meeste middenvelders bij Ajax. Want buiten Sinkgraven en Schone zijn er weinig creatieve spelers op het middenveld.
Het is weer de veel te vroege druk van de media die nou al lijdt dat de publieke opinie zich afvraagt of Ziyech wel gaat slagen. Geef die jongen tijd, hij heeft amper meegetraind en drie wedstrijden kort achter elkaar gespeeld. Dit is nog een gewenningsperiode ik ben niet zo pessimistisch als anderen.

20 september 2016 om 09:41

Echter is nummer 10 niet de plek waar klaassen het beste tot zijn recht komt. Hij heeft, sinds zijn debuut in ajax 1, zijn beste wedstrijden op 6 gespeeld. Niet op 10. Ja hij is belangrijk met loopacties naar de 16, maar dat kan hij ook van iets verder terug op het middenveld.

Hij stuurt niemand weg met een knappe pass, hij heeft geen actie en geen afstandschot. Hij heeft niets op 10 te zoeken, maar moet naast Gudelj of Riedewald spelen. Kan die lekker rennen en vliegen. Lopen waar die nodig is. Dat kan die goed. Maar een nummer 10 bij Ajax, waar je vaak op helft tegenstander komt te spelen. Daar heeft hij niets te zoeken.

Gewoon dezelfde opstelling als nu aanhouden, alleen Riedewald op plek van Viergever (vind Riedewald niet denderend spelen en ook niet vele malen beter op middenveld dan in achterhoede) Klaassen naast Gudelj, Ziyech op 10. Ghazi of Traore op rechts, Cassiera of Dolberg in de spits.

Ik zie graag 1 van deze 2 in de spits lopen, omdat ze in tegenstelling tot Traore nog wel eens een bal afspelen. Traore moet je lekker in een 1-op-1 situatie krijgen met een back. Cassiera is een topper in mijn optiek, balvast en legt bijna elke inspeelbal met voet, lichaam en hoofd, terug bij een medespeler. Dolberg ook een zeer aantrekkelijke speler voor die plek.

Maar Ziyech nooit op RB opstellen als je geen back als Karsdorp hebt lopen, Klaassen niet meer op 10 zetten als je Ziyech hebt.

20 september 2016 om 09:52

Ik vind Gudelj helemaal niet onbetwist. Vind het maar een net aan voetballer. Soms goede momenten, maar veel vaker traag en dom balverlies of de verkeerde keuzes (om over z'n vrij trappen maar niet te spreken). Laat Ziyech daar maar spelen hoor.

20 september 2016 om 21:57

Dat is omdat Gudelj alleen moet doen op het middenveld want Klaassen raakt voortdurend 1 keer de bal tja... Gudelj heeft nooit rust!

21 september 2016 om 20:51

Te makkelijk. Daar staat hij voor. Als hij de bal krijgt is 't gewoon een peer op 't doel of de tribune in. Nee tis geen sleutel speler hoor. Heb je nog meer aan schone. Enige wat gudelj brengt is Body. Maar daar doet hij te weinig mee. Nuttig, ja. Onbetwist, welnee. Momenteel is niemand Onbetwist.

Wederom een pseudo-analist die op basis van amper 4 potjes zulke bagger weet te verkondigen. Doet het AD toch weer goed hoor, als t echt die stempel van Telegraaf 2.0 wil waarmaken.

20 september 2016 om 07:25

Hehe als dat de ambitie is zijn ze lekker op weg inderdaad. Zondag dacht ik nog: geen hele vrolijke Zyech bij de wissel (op zich niks mee mis), daar zal een journalist op afgestuurd worden voor een interviewtje... studio voetbal en vi eroverheen en ene paar krantjes, wellicht kunnen we Zyech eind deze week al wel afschrijven. Het werd dinsdag al, chapeau!

20 september 2016 om 08:58

Er waren al twijfels en die worden nog niet weggenomen. Dat hij rechtsbuiten staat, wat hem niet lijkt te zinnen, maakt dat er nog meer discussie ontstaat. Ik was in ieder geval tegen zijn komst. Als hij presteert, ben ik de eerste om mijn ongelijk toe te geven, maar dat moet hij wel zelf bewijzen. Dat is voor mij niet alleen op sportief gebied. Ook qua mentaliteit moet hij mij overtuigen. Over beide aspecten heb ik mijn twijfels. Ik had ook liever een Bailey, Kapustka of Sisto zien komen. Op de flanken hadden we een extra wapen nodig, niet op het middenveld.

20 september 2016 om 11:08

De Toekomst

Twijfels over zijn kwaliteiten zijn niet nodig, hij is de beste voetballer van de ED. Echter zijn ze bij Ajax vastgeroest in een systeem dat zorgt voor traag voetbal. Ziyech past helemaal niet bij Ajax op deze wijze. En rechtsbuiten al helemaal niet. Bailey, Kapustka of Sisto had ik ook liever bij Ajax gezien, maar die waren alledrie niet haalbaar.

Ik zou Ziyech wel op 10 zetten, Troare op rechts en Riedewald ipv Viergever. Dan haal je meer uit het elftal denk ik.

20 september 2016 om 11:46

Alledrie waren haalbaar. Zeker Kapustka en Sisto. Ajax had dan alleen wel sneller moeten handelen (direct na afloop vorig seizoen). Ziyech heeft kwaliteiten, maar ook zeer duidelijke gebreken. Hiermee zeg ik denk niks nieuws voor jou. Hoe Ajax nu speelt (punt naar achter) met Klaassen als meest aanvallende middenvelder (en meest beslissend) zie ik geen plek voor Ziyech op het middenveld waar zijn kwaliteiten beter benut/zijn gebreken minder van belang zijn dan op de rechtsbuitenpositie. Daar staat hij aanvallender, minder taken/instructies, minder meters hoeft ie te lopen, zijn balverlies heeft minder consequenties.. Het is geen rechtsbuiten nee, maar in ons systeem en hoe hij is als speler kan hij het best daar tot zijn recht komen.

20 september 2016 om 09:02

Dries Boussatta voelt zich sowieso verantwoordelijk voor elke jonge Marokaanse voetballer in Nederland en werpt zich de laatste tijd steeds weer op als beschermende hoeder van zijn protégés. Hij weet er steeds wel weer zo'n draai aan te geven en te melden, dat de omgeving zich aan de betreffende jongen moet aanpassen i.p.v. de jongen aan zijn omgeving.

Of die jongens zijn te gevoelig en moet er rekening worden gehouden met de cultuurverschillen of zegt dat ze eigenlijk beter zijn dan hun concurrenten. Makkelijk van het AD om bij hem uit te komen. Je weet dan gelijk dat je de gekleurde mening krijgt, die je je lezers graag wilt voorschotelen.

Ik ben eigenlijk wel een beetje klaar met die dagelijks gezochte en kunstmatige discussies over Ziyech. Wat is er toch met die vaak overtrokken hype rond die jongen, die de media er telkens van maakt?

Er was achtereenvolgens de onenigheid bij Heerenveen met Van Basten na zijn reserverol, zijn twijfels bij zijn overgang tussen Feyenoord of Twente, zijn ongenoegen om de handelswijze van de Knvb en de daarop volgende keuze voor Marokko, zijn breed besproken interview in de Volkskrant, zijn ongenoegen en onvrede bij Twente, de nationale vedette-status die hij kreeg aangemeten, de transferperikelen rondom zijn persoon afgelopen zomer, het van alle kanten geschreeuw om zijn komst naar Ajax en nu na drie wedstrijden de roep om rondom Ziyech Ajax te bouwen met iedereen in een ondergeschikte rol.

En dat alles voltrok zich voor onze ogen in niet meer dan zo'n tweeëneenhalf seizoen tijd... Goede tijden, slechte tijden verliest zijn glans met zo'n dagelijkse soapserie als concurrent.

Dat Ziyech een goede voetballer is met veel individuele kwaliteiten, staat buiten kijf, maar het blijft vooralsnog een einzelgänger op het veld en in je selectie, een jongen met een sterk eigengereid karakter en een kort lontje met zijn tong op zijn hart. Eentje met een (soms te) groot gevoel van trots, die ook vaak overkomt alsof hem groot onrecht wordt aangedaan. Een potentiële splijtzwam in je selectie.

Ik heb me altijd om bovenstaande redeneren afgevraagd of het een goed plan was/is om Ziyech naar Ajax te halen. Voetballend is hij voor elke Nederlandse club in principe een verrijking, al speel je defensief met een man minder en moeten anderen zich daarvoor opofferen.

Die status moet hij eerst verdienen op het veld en binnen de selectie, voordat hij als alom als vedette kan worden gezien door zijn collega's, laat hij zich niet als de diva gedragen, dan lukt hem dat nooit en zijn bereidheid tonen ook zijn defensieve taken op zich te nemen.

Qua karakterstructuur lijkt hij toch een vrij ingewikkeld personage met een bijzondere gebruiksaanwijzing. Dat sterke gevoel voor onrecht en korte lontje zal hij toch ook moeten leren beheersen en kanaliseren, anders zal het hem dat zijn carrière kunnen blijven bemoeilijken.

Natuurlijk ken ik de jongen niet persoonlijk, maar 'bij andy in de auto' en het interview in de VK gaven toch een aardig inkijkje in de psyche van de persoonlijkheid Ziyech: een eerlijk, wat introvert mens, ietwat gesloten, maar toch ook impulsief met zijn hart op de tong als hij onrecht vermoedt of voelt.

Ik hoop dat Ziyech zich voor Ajax zal gaan ontwikkelen als een bruikbare voetballer, die zich 100 procent zal geven en die zijn rol als goede voetballer zal waarmaken bij de club. Hij zal moeten accepteren dat af en toe gewisseld wordt als hij ondermaats speelt en dat het hoort bij een topclub, waar hij één van de selectiespelers is en niet de speler die een status aparte heeft. Niemand is groter dan de club.

Hopelijk zal hij zich comformeren aan wat er van hem gevraagd wordt en schikt hij zich in zijn rol. Het is geven en nemen. Alleen dan kan het een vruchtbaar huwelijk worden tussen Ajax en Ziyech.

Verder hoop ik dat hij zich de komende tijd misschien wat meer in de luwte zal gaan houden en zich zal distantieren van de media die hem als vruchtbaar object zien om de verkoopcijfers een boost te geven. Zij zijn gebaat bij onrust bij Ajax, en creëeren maar al te graag onrust tussen o.a. Bosz en hem. Hopelijk ziet hij dat ook.

20 september 2016 om 09:08

Ik denk dat onze 'kenner' de woorden denk en hoop door elkaar haalt. Ziyech laat nog niet zien wat hij kan, toch is hij al wel beslissend geweest! Ik hoop dat Ziyech snel naar het middenveld gaat, maar geef hem ook even de tijd om optimaal te wennen. Mensen die nu al een conclusie trekken horen thuis op de forum van de Linda.

20 september 2016 om 09:24

Ziyech beslissend geweest, ja, 1 assist.. Gudelj en Klaassen zijn in de laatste duels echter beslissender. Dit argument gaat dus niet echt op, om hem op het middenveld te zetten. Over hem een kans geven klopt. Ik schrijf hem ook bewust niet af, maar geef wel mijn mening over hetgeen ik tot nu van hem heb gezien en mijn verwachtingen. Voorlopig heb ik nog weinig relevante tegenargumenten gehad, maar wordt ik wel weggezet als Ziyech-hater, Klaassen-lover of iemand die zou hopen dat Ziyech faalt (hiermee doel ik niet op jou). Ik denk dat alle Ajacieden hopen dat Ziyech een groot succes wordt, dus zal geen van hen hem nu al afschrijven.

20 september 2016 om 10:32

3 duels, 2 assists, maar dat terzijde. Voetballend is hij veruit de beste (middenvelder) dat Ajax heeft. Hij is geen rechtsbuiten, dus moet er plaats gemaakt worden op het middenveld. Dan zou momenteel mijn keus zijn om Riedewald weer in de verdediging te zetten, zeker omdat Viergever leuk is als back-up, maar geen Ajax materiaal is (ook al doet hij het nu prima). Dan heb je ook een beest naast een opbouwende verdediger achterin. Traore vind ik beter in een vrije rol op rechts. Hij loopt vaak uit de spits weg wat resulteert in een trechter. Mijn opstelling: Krul (zodra hij fit is) Tete (Veltman speelt als een meisje laatste tijd) - Sanchez - Riedewald - Dijks (in winterstop Haps halen) Gudelj - Klaassen Ziyech Traore - Dolberg - Younes

20 september 2016 om 11:01

Een assist vergeten dan, maar alsnog zijn de andere twee beslissender. Vooral Klaassen. Ik neem aan dat Klaassen in jouw opstelling niet meer de meest aanvallende middenvelder is en Ziyech dit wordt? Hetzelfde geldt voor Gudelj, die zal ook weer meer als verdedigende middenvelder moeten fungeren. Ik zie het in ieder geval niet zitten om Klaassen anders te gebruiken, zeker niet zolang hij de enige stabiel presterende en scorende speler is. We kunnen het ons niet veroorloven om nu met hem te schuiven en het risico te lopen dat we zijn belangrijke goals mis gaan lopen. Ziyech op het middenveld zetten lijkt mij ook geen goed idee. Hij lijdt te vaak balverlies, maakt niet voldoende meters, verricht zijn verdedigende taken onvoldoende. Het is een te groot risico. Daarbij denk ik dat Ziyech op rechtsbuiten ook een grote(re) bijdragen kan leveren. Daar wordt hij grotendeels beoordeeld op zijn aanvallende inbreng, heeft balverlies minder gevolgen, hoeft hij minder meters te maken, heeft hij minder verdedigende taken en staat hij dichter bij de goal. Die positie heeft juist ook veel voordelen voor Ziyech. Het is voor mij niet raar dat Bosz hem daar opstelt. Ik hoop ook dat Ziyech ervoor kiest om daar zijn kans te pakken en waarde voor Ajax te bewijzen. Ik ben ervan overtuigd dat hij daartoe in staat is als hij zelf de knop omzet en ervoor gaat. Als Ziyech de knop niet omzet en gaat klagen/irriteren/onrust stoken wordt het echter een zeer lastig verhaal. Ik vind zo'n houding niet gewenst en wil een speler zien die zich voor de club wil bewijzen ten koste van alles in plaats van een speler die ten koste van alles (ook deels/mogelijk ten nadelen van de club) vooral zichzelf wil bewijzen.

20 september 2016 om 12:36

Had al gezien dat een opstelling maken op de app er niet zo netjes uit ziet. Het idee is dat Klaassen een box to box speler is, Gudelj wat controlerend en Ziyech op '10'. Met het loopvermogen wat Klaassen heeft zal hij nog genoeg in de '16' van de tegenstander komen en zo komt ook Ziyech dichter rondom de '16'. Ik wil ern creatieve speler op de '10' en dat is Klaassen niet. Ondanks zijn vele goals, verstopt Klaassen zich te veel of staat hij te diep en hij is niet de man van de steekpass. Ik denk dat wanneer je Ziyech op '10' positioneert hij veel vaker de spitsen 1 op 1 met de keeper zet. Klaassen zal misschien wat minder scoren, maar daartegenover staat dat de aanvallers wel vaker zullen scoren. Op rechts worden de kwaliteiten van Ziyech niet optimaal benut en zal hij altijd in de dekking staan. Op '10' kan hij tussen de linies spelen. Dit kan hij ook wanneer hij op rechts staat, maar dan moet je een aanvallende back hebben die de lege ruimte in gaat, maar die hebben we niet. En ook Younes trekt vaak naar binnen, waardoor soms Klaassen, Ziyech, Traore en Younes erg dicht bij elkaar voetballen. Het wordt dan te druk in het centrum.

20 september 2016 om 12:55

Waar hebben we het eigenlijk over? Die jongen heeft 3 wedstrijden gespeeld en heel de voorbereiding gemist. Van die drie wedstrijden heeft hij er 2 niet eens uitgespeelt. Dan geeft hij in die wedstrijden 2 assists. Dat is statistisch toch gewoon goed? Volgens mij is dat een beter gemiddelde dan zijn Duitse college op de andere flank.
Wat was dan de bedoeling? Dat hij vanaf de eerste wedstrijd iedere wedstrijd 2 goals maakt ofzo?

Toen iederreen Overmars afzeikte over het feit dat hij de portemonnee niet durfde te rtrekken had ik wel verwacht dat als ze hem toch zouden halen dat er dan weer gezeik zou zijn over dat het geen goede aankoop zou zijn.
Gewoon kappen met die grappen. Eerst maar eens even een tijdje kijken hoe hij het gaat doen verder.

Dit is veel te vroeg. Je kan er voor vrezen, maar de kans is groter met de kwaliteiten van Ziyech dat die er wel komt. Hij komt in een nieuwe ploeg, dat tevens niet geweldig draait. Dat maakt het toch moeilijker. Bosz moet volgens mij wel de ballen hebben om hem op het middenveld te laten spelen tegen de kleinere tegenstanders.

20 september 2016 om 10:36

Ik heb destijds aangegeven dat de overgang van Ziyech een lastige zal worden. Hij komt van een team af waar hij het middelpunt van het team was, op z'n geliefde plekje: een vrije nummer 10. Nu moet hij in een team, waar niet alles om hem draait (not even close), ineens een heel andere houding en spelwijze hanteren. En dan ook nog eens met het krijt aan de schoenen (vergeet niet, dit is de reden dat hij niet voor Feyenoord maar Twente koos). Tja, dan kunnen we moeilijk verwachten dat het direct hosanna is.

Maar ik ben het met je eens, het is nog veel te vroeg deze jongen af te schrijven. Geef hem wat tijd om aan te passen, z'n nieuwe rol te accepteren of in de toekomst (a boy can only dream) misschien weer op z'n vertrouwde stekkie. Dan ga ik je beloven dat het een mooi huwelijk kan worden hoor. Hij stikt van het talent en is gedreven genoeg om dat niet te laten verpieteren.

Het is niet veel spelers gelukt een succesvolle overstap van Twente naar Ajax te maken, maar als iemand het kan dan is het Hakim. Ik denk dat we pas met de winterstop een keer kunnen kijken hoe het er een beetje voor staat. Dus laten we niet té gehaast zijn met de conclusies.

Edit: typo hier, typo daar

Wat een hoop gezeur zeg. Klaassen bezorgt ons week in week uit de punten. De enige positie waar je ziyech goed kunt gebruiken op het middenveld is dat van Klaassen. Klaassen presteert uitstekend dit seizoen. Hoe zo hem een linie terug laten zakken? Ik ben ervan overtuigd dat Klaassen op 10 bij minstens net zo veel doelpunten betrokken raakt als ziyech. Ja ziyech is meer show en spektakel, maar ook meteen meer luiheid in de al zo luie ploeg. Denk dat Bosz gewoon wilt dat hij harder werkt. Zie ook Bazoer, Kenny en Anwar. Allemaal spelers die vaak laks zijn en dan ga je gewoon banken. Ja ook Kenny is laks. Geeft zijn tegenstander vaak zoveel ruimte wetend dat hij toch sneller is dan de linkervleugel. Hij kan er veel korter op zitten als hij wilt.

20 september 2016 om 07:22

Maar het elftal loopt niet. Misschien dat Riedewald gudelj en ziyech beter draait en meer voetbal op het middenveld. Ze kunnen de bal vasthouden en zo ontstaat er meer rust. Klaassen levert de bal razendsnel bij iemand in... dat kan niet op zijn positie...

20 september 2016 om 07:29

Ik ben het wel met je eens Peter. Denk alleen niet dat Bosz zijn topscorer, en degene die hem toch al een paar keer gered heeft, zomaar op de bank zal zetten. Als hij de fans tegen zich in het harnas wil jagen moet hij dat zeker doen.

20 september 2016 om 07:30

Misschien omdat Klaassen sneller handelt dan de spelers om hem heen? Let ff zeer goed op Klaassen zijn spel. Het is vaak 1 x raken, maar dan moet de rest ook allert blijven. Klaassen weet wat hij kan, maar vooral wat hij niet kan. Hij zal inderdaad geen 2 man uitkappen en de bal bij zich proberen te houden. Is ook niet nodig. Wanneer de rest ook snel combineert. Ziyech creëert kansen voor zichzelf, maar bakt er op het moment niks van. Men zei toch dat hij op iedere aanvallende positie uit de voeten kan? Nou is aan hem om dat te laten zien.

20 september 2016 om 08:48

Wie heeft dat gezegd dan? Ik vond hem bij Twente op rechts ook niet wat. Hij zelf ook niet. Dat ziyech goed is, weet iedereen. Gebruik hem goed en geef hem wat tijd, anders gooi je 11 miljoen weg.

20 september 2016 om 09:09

Dus de reden om Ziyech op de plaats van Klaassen te zetten is het balverlies van Klaassen?? Haha... Ziyech lijdt zelf ook ontzettend veel balverlies......

20 september 2016 om 07:35

Hoezo een linie laten zakken? Ajax speelt dit seizoen weer met een 6, dus punt naar achteren. Gudelj en Klaassen zijn degenen die voor de verbinding moeten zorgen tussen aanval en middenveld. Haal Riedwald een linie naar achteren, zet Gudelj op 6 en posteer Klaassen én Ziyech naast elkaar. Klaassen als loper die opduikt in de gaten (a la Siem de Jong paar jaar geleden) en Ziyech als stylist die de ballen achter de defensie kan leggen.

20 september 2016 om 07:41

Ziyech kan dus van z'n lang zal ze leven niet in zo'n een rol spelen. Te veel taken en met name omschakelingsmomenten. Meneer heeft al moeite met een vleugel rol waarbij aanvallen centraal staat. Joh wie hou je voor de gek? Kijk ff naar het spel van Klaassen en gudelj en vraag jezelf eens af of ziyech daarvoor gemaakt is. Zie je hem al meeverdedigen? Was al bekend voordat we hem kochten. Maar ziyech zelf gaf aan ook prima uit de voeten te kunnen vanaf rechts in de aanval.

20 september 2016 om 08:25

Ik zeg ook niet dat hij in dezelfde rol moet spelen toch? Wie zegt dat Ziyech moet mee verdedigen? Druk zetten ok, maar mee verdedigen? Onzin om zoiets van Ziyech te verwachten. Hoeft ook niet, daar Klaassen en Gudelj beide de longen en het inzicht hebben om dat op te lossen en je Riedewald nog hebt die in kan schuiven het middenveld in (creëer je in feite een 3-4-3 als je de bal hebt)

Begrijp met niet verkeerd; ik vind Klaassen én Gudelj twee onmisbare pylonen op het middenveld, maar zij zijn beide niet in staat om met de bal aan de voet aanvallend hun steentje bij te dragen. Klaassen is een loper die bediend moet worden en een meester is in het zoeken van de vrije ruimte zónder bal, Gudelj is een loper die vanuit de tweede lijn gevaarlijk kan worden.

Dan zou je zeggen; dat kan ook met Ziyech vanaf rechts. True, maarrrr niet in de rol die momenteel van hem verwacht wordt. Feit is dat Ziyech geen speler als Younes is (dus op de vierkante cm kan draaien) en met een man in zijn rug maar bar weinig anders kan dan kaatsen. Heb Ziyech afgelopen zondag stuk of 10x een bal terug zien kaatsen naar Veltman, simpelweg omdat óf de bal veel te traag die kant op gaat óf van 40 meter over de hele wordt gespeeld in een traag tempo, óf hij pas wordt ingespeeld als de man al in zijn rug is. Ziyech is geen rechtsbuiten met krijt aan de schoenen, een passeerbeweging en snelheid. Maar zo wil Bosz nu wél dat hij speelt. Zodra hij namelijk iets afwijkt van die buitenpositie zie je Bosz opspringen en hem vriendelijk doch resoluut verzoeken terug te gaan naar de zijlijn.

Nee, zo misbruik je Ziyech en vindt hij er na 4 wedstrijden ook geen hol meer aan. Precies dezelfde reden waarom El Ghazi niets presteert als rechtsbuiten, die kan dat ook niet.

20 september 2016 om 08:55

@lee112, Tete is veel maar absoluut niet laks. En hij geeft zijn tegenstanders juist niet zeeën van ruimte, dat doen onze vrienden Veltman en Dijks. Net zo als de oh zo geweldige viergever, die je nauwelijks adequaat ziet ingrijpen.

Met elke wedstrijd dat ik Veltman op rechtsback zie, begin ik Tete mee en meer te missen.

Anwar is ook verre van laks, hij mist gewoon elke vorm van zelfvertrouwen, terwijl hij lekker veelbelovend begon in de voorronde CL. Leverde een aantal zeer goede voorzetten af, die niet werden afgemaakt. Zelfs Traore zag er op dat moment veel belovend uit, daarna is het bergafwaarts gegaan.

Bij Bazoer weet ik het niet zo, hij oogt nochelant, dat wilt niet zeggen dat hij het ook is. Hij lijkt wel te willen vechten voor zijn kans. Hij kon naar Napoli voor heel veel centjes en heeft dat zelf afgeblazen, omdat hij zich eerst wilde bewijzen bij Ajax. Dat getuigt niet van een lakse houding.

Ik heb zon pijnlijk voorgevoel dat als hij met alle vrijheid die hem lief is punt naar voren achter de spits wordt gezet... en elke bal met gouden handschoentjes in zijn voet wordt gelegd, kortom als alles is zoals hij het graag wil... er ook weer excuusje gevonden worden, dat dan alsnog blijkt dat het bij Ajax eens stukkie lastiger is omdat de tegenstander je per definitie 10 procent meer weerstand (en dubbele dekking) geeft. Dan blijkt Zyech ineens niet beter dan Klaassen of getalenteerder dan Bazoer. Messi stond zijn positie in de spits af aan nieuwkomer Suarez, simpelweg omdat dit het team sterker maakte. Laat Zyech eens wat presteren voor hij kapsones krijgt. Als hem een posities op het middenveld is toegezegd voor hij tekende heeft hij een punt, maar dat geloof ik niet.

20 september 2016 om 07:38

Gelukkig wordt Ziyech na nog geen 5 wedstrijden niet de grond in geboord door de zogenaamde echte Ajax fans hier op vz. Geef die jongen eerst een fatsoenlijke kans voor je hem fileert.

20 september 2016 om 07:46

Om de vergelijking te maken van Suarez en Messi vind ik erg overdreven! Klaasen is geen Messi en Ziyech geen Suarez! Maar ik geef je op een briefje dat Ziyech een klasse beter is dan Klaassen, maar zoals hier al gezegt is: Klaasen is aanvoerder en scoort!
Die haal je er dus niet uit ondanks dat hij geen man kan passeren en veelvuldig balverlies leid, maar dat dus verbloemd wordt door zijn goede looplijnen en scorend vermogen.
Maar Ziyech heeft zowel bij Heerenveen als Twente bewezen dat ook onder de knie te hebben!
Maar ja.......zet hem stijf aan de rechterkant en de niet Ziyech kiezers krijgen gelijk!

20 september 2016 om 09:52

@luckykes

Wat jij doet, is niets anders dan appels met peren vergelijken. Klaassen is in de zaken die hij het best beheerst, tien keer waardevoller dan Zyech. Ook heeft hij een veel betere mentaliteit. Zyech is een creatievere speler dan Klaassen, maar daarmee niet automatisch een betere. Wat jij doet is de pluspunten van Zyech af zetten tegen de minpunten van Klaassen en op die manier krijg je natuurlijk nooit een objectieve vergelijking. Klaassen en Zyech zijn complementair en vullen elkaar uitstekend aan. Het is derhalve helemaal niet nodig om de een omlaag te halen om de ander op een voetstuk te kunnen plaatsen. Als Zyech er in zou slagen om zijn creativiteit in dienst van het elftal te plaatsen en bij de risico's die hij neemt wat meer oog heeft voor de situatie in het veld, is er genoeg plaats voor beiden op het middenveld. De suggestie dat een heel elftal zich aan één speler zou moeten aanpassen, is natuurlijk volstrekt bespottelijk en zal op termijn alleen maar tot onvrede in de selectie leiden. De liefde kan niet van één kant komen en Zyech zal derhalve ook rekening dienen te houden met zijn medespelers. Voetbal is tenslotte een teamsport. Veel Zyech aanhangers eisen privileges voor hun held die zelfs een speler als Messi niet bij Barcelona heeft en die is tien klassen beter en heeft dingen waargemaakt waar Zyech alleen maar van kan dromen. Dat is dus volstrekt onrealistisch.

20 september 2016 om 10:50

@ Scepticus

Aller eerst voor de duidelijkheid ben ik geen Ziyech aanhanger.
De "minpunten" die je nu beschrijft ten opzichte van Ziyech heb je gelijk in.
Sterker nog: vorig seizoen had ik dit al eens vermeld als Twente suporter om
de euforie betreft Ziyech in te dammen!
Maar ik reageerde op Manodedios die juist Klaassen niet minder dan Ziyech bestempelde en alleen minpunten over Ziyech kon vertellen.
Daarom nam ik het voor Ziyech op door te zeggen dat Ziyech óók die sterke punten van Klaasen beheerst, maar óók een man kan uitspelen en óók een steekpass kan geven, dingen die Klaasen dus niet beheerst.
Daarom is in mijn ogen Ziyech beter dan Klaassen!
Maar om bij mijn slot van mijn verhaal te komen, Ziyech heeft bij Ajax nog niet de kans gekregen om dit te kunnen etaleren daar hij van Bosz stijf aan de rechterkant moet blijven. Tegen Heracles is hij daardoor gewisseld omdat hij te veel de bal ging halen of dat hij te veel naar binnen trok.
Daarom vind ik het niet Ziyechs schuld dat hij niet rendeerd maar van de hele technische staf van Ajax.
Hadden ze hem niet moeten halen!
Als voorbeeld haal je ook geen keeper om hem in de spits te zetten (wel heel erg overdreven maar toch.....)

Klaassen op de bank zetten, is kapitaal vernietiging. Zo wordt er zeker gedacht, klaassen wordt verkocht na dit jaar en dan kan ziyech op zijn plek spelen. Nu zal hij het moeten doen met de rechtsbuiten positie, ook al is het niet zijn plek, alles beter dan el ghazi. Liefst zie ik tete Sanchez riedewald, klaasse bazoer ziyech, younes dolberg traore.

Probleem is helemaal niet klaassen , lachwekkend dat iedereen elkaar maar na lult hier . Je kan rustig met een klaassen en ziyech spelen , indien de 6 in hun dienst spelen . Verder stel eens normale winger's op of leren dat de backs er overheen gaan . Die traore loopt er ook bij alsof die een vedette is met z'n kermis kapsel. Op het moment wordt door mij met jaloezie naar Feyenoord strijd verlangt.

Ik ben een fan vsn ziyech maar om klaassen oo de bank zetten lijkt mij geen goed idee. Bosz moet gewoon met een goeie oplossing komen. Maar wil je zyech laten schitteren dan moet je hem niet gevangen houden aan de rechterkant. Laat hem zijn spel gewoon spelen en zijn mede spelers moeten gewoon die gaten opvullen. En over traore dat is toch geen spits man die hoort gewoon rechts buiten te spelen ofzelfs linksbuiten want die andere bakt er niks van. En geef nuri eens die debuut mischien speelt hjj de sterren van de hemel. Echt die ajax bagger beleid om van te kotsen.

20 september 2016 om 09:18

Bij Ajax is en door Bosz wordt een duidelijk tactisch spelsysteem erg belangrijk gevonden. Positiespel, looplijnen. Het idee is dit erin te slijpen. De spelers zijn ondergeschikt aan het systeem. Dat is een keuze met voor- en nadelen, maar daar is duidelijk voor gekozen met de aanstelling van Bosz. Ziyech wist dat en moet zich nu dus bewijzen in dit systeem. Daarbij horen instructies, ook voor Ziyech. Het is aan hem om zich nu in dit systeem te bewijzen. Als Bosz hem die kans geeft als rechtsbuiten, moet hij die kans proberen te pakken. Bij Twente was hij de grote man, bij Ajax een van de grotere mannen, maar zeker niet direct de grote ster. Ook hij moet zich bewijzen.

Iedereen denk een oplossing te weten, dit is in iedergeval hoe ik erover denk:
Klaassen heeft als middenvelder bewezen onze meest trefzekere man te zijn. Waarom stel je hem dan niet is op als spits met Ziyech daar achter als aanvallend middenvelder? Dan krijgt hij denk ik genoeg aanvoer. Het is ook niet zo dat Dolberg er dit jaar gelijk moet staan, dus je kan hem dan prima rouleren met Klaassen.

20 september 2016 om 07:59

Als Klaassen ff op de bank zit is er wel altijd iemand die uitblinkt.. Misschien voelt Gudelj zich op zijn gemak want Ziyech kan langer dan seconde de bal vasthouden. Misschien dat Younes veel lekkerder speelt met Ziyech dankzij zijn pass. Dat geldt misschien ook voor El Ghazi op rechts? Ziyech kan steekpass geven en het spel verdelen. Lekker voor Gudelj en Riedewald want dan hoeven ze minder 'werken'. Zo is de balans in het elftal beter.

Laten we het eerst rustig afwachten hoe ziyeck zich gaat ontwikkelen want dit team draait totaal niet. Ik lees met grote verbazing dat iemand hier beweerd dat ziyeck meer show en spektakel en meer luiheid!!! Als iemand die zoiets beweerd is diegene verstandelijk beperkt, zal wel met voorkeur van een bepaald uiterlijk te maken hebben waardoor er niet objectief geanalyseerd kan worden.

20 september 2016 om 08:02

Dat kan niet zolang Klaassen in de basis staat. Nooit is hij even weg uit het elftal...

20 september 2016 om 08:29

Klaassen moet je ook lekker laten staan want hij is altijd belangrijk. Als je dat niet ziet snap je er niks van.

Wat veel kxt reacties over Ziyech, hij heeft wekelijks laten zien wat die kan, wie blinkt bij ajax elke week zo uit dat je de arrogantie hebt hem tot zo n middelmatige speler te maken? Er moest wat veranderen bij ajax, nou dat gebeurt niet met Ziyech op de rb. Je roept de shit over jezelf af, ik hou van voetbal, maar door dit soort dingen wordt het hard minder, ziyech moet je van genieten, niet bekritiseren

Is er dan niemand die begrijpt dat Ziyech (nog) niet klaar is voor een as positie ? Net als Sinkgraven die op linksbuiten mag invallen en eigenlijk een 10 is? Of Riedewald die een jaar op LB gespeeld heeft ?
Frank de Boer die jaren als LB speelde om vervolgens 1 van de beste CV van zijn tijd te worden ?

Mensen moeten eens ophouden met Ziyech als nieuwe Messi te zien, het is gewoon een talentvolle speler die bij een onderkant middenmoter/degradatie kandidaat uitblonk.
Nu speelt hij bij een club waar alles groter is behalve de ruimte op het veld, waar de druk 1000 x groter (ff gechargeert) waar hij niet letterlijk alle ballen krijgt.

Of hij nou wel of niet kan voetballen, hij was en is nog steeds overbodig maar hij kan nu laten zien dat hij mentaliteit heeft om zich in het elftal te knokken (ik geloof er niet in)

@scotsman

Een de boertje was nooit een dekkingsfout, maar een gevaarlijke terugspeelbal of een tekorte of een verkeerde inspeelpass.

Frank de Boer was net als Beckenbauer ( uiteraard was de boer de mindere ! ) een voetballende CV die gewoon altijd goed gepositioneerd stond en zelden een kaart of zelfs een overtreding nodig had.

Van 96 tot 99 was hij echt absolute wereldtop

Ik moest het zo doen wan t kon niet op jou reageren

20 september 2016 om 09:03

Toch blijf ik erbij dat ik de Boer als centrale verdediger nooit geweldig vond en hij als linksback beter uit de verf kwam. Frank de Boer speelde vooral voor het opbouwen (wat hij natuurlijk fantastisch deed), maar het pure verdedigen vond ik hem geen wereldspeler in. In die tijd sprak men bij dekfouten vaak over een 'de Boertje'. Met alle respect voor zijn carrière.

Ajax heeft wel een probleem. Ziyech was in eerste instantie niet nodig volgens Overmars maar als je hem dan toch haalt moet je hem wel op de juiste positie zetten. Eigenlijk komt Ziyech het best tot z'n recht op de positie waar Klaassen speelt. Ziyech is een veel betere voetballer dan Klaassen. Klaassen heeft echter laten zien dat hij belangrijk is voor Ajax op de positie waar hij nu speelt. Of Klaasen moet naar de buitenkant of Bosz moet Gudelj eruit halen en Klaassen op zijn plaats zetten en Ziyech in het centrum en een echte rechtsbuiten op rechts maar ik heb het idee dat Bosz zulke harde beslissingen niet durft te nemen.

Eigenlijk van een kant wel apart.

Ziyech had een jaar of 2 terug gesprekken met Martin van Geel en Fred Rutten bij Feyenoord maar wilde er niet heen en koos voor FC Twente omdat hij dus bij Feyenoord niet op zijn favoriete positie zou worden gezet.
Nu zit meneer bij Ajax en wordt hij nota bene als rechtsbuiten gebruikt en ik neem aan dat Overmars en Bosz dit echt wel voor de transfer afgerond was aan hem hebben gemeld. Ik denk zelf ook dat als hij als rechtsbuiten blijft fungeren hij niet zal uitblinken zoals bij Twente.

Het probleem is (nog) niet Ziyech maar het probleem zijn Gudelj, Riedewald en Klaassen.
Bosz heeft meermaals gezegd dat hij in Riedewald z'n verdedigende middenvelder ziet. Klaassen is aanvoerder dus die zal z'n plekkie wel behouden en Gudelj lijkt ook zeker van z'n plek. Toch zou ik met een speler als Ziyech de opstelling iets meer aanpassen voor hem. Riedewald speelt prima als verdedigende middenvelder maar heeft ook meermaals bewezen een prima CB te zijn. Viergever kan weer banken en Riedewald naar het centrum. Gudelj zou dan verdedigend moeten gaan spelen en Klaassen en Ziyech voor Gudelj. Traore kan prima op rechts en Dolberg in de spits.

Maar ik ben bang dat Bosz, net als de Boer, blijft vasthouden aan spelers op de verkeerde plek te zetten.

Iedereen heeft het over dat Klaassen onbetwist in het veld moet staan maar zo zie ik dat niet als je ziet hoe vaak Klaassen de bal inlevert tov gudelj of Ziyech denk ik dat klaasen tevreden met de bank moet zijn.

Het is eigenlijk ongelofelijk hoeveel aankopen bij Ajax mislukken ze zouden zich daar eens achter hun oor kunnen krabben , want het is toch gewoon elf tegen elf altijd dat bijdehante gedoe over het Ajax spelletje al kopen ze Messie of Ronaldo dan zien ze volgens mij nog kans om die niet te laten renderen wat een zootje is het daar toch , je koopt een speler die top was bij Twente en Ajax zet hem lekker rechtsbuiten ongelofelijk ,
Daarbij komt nog de kapitaalvernietiging van Bazoer en Tete die gaan straks weg voor een scheet en drie knikkers tel uit je winst een van de grootste talententen die ze hebben nee ze zijn goed bezig daar .

20 september 2016 om 09:09

@sloep01, je ziet het verkeerd. Het verbaasd met niet hoeveel aankopen bij Ajax mislukken, het verbaasd mij veel meer hoe succesvol gelukte aankopen van Ajax in het buitenland zijn. Ajax is een grote club in een kleine competitie en internationaal doet Ajax helemaal niet mee. Daarentegen als een aankoop slaagt bij Ajax, slaagt deze ook bij minimaal de Europese subtop, sommige stoten zelfs door tot absolute wereldtop. Dat is eigenlijk heel vreemd, want die verhouding Ajax -europese subtop is niet anders dan de verhouding Ajax - nederlandse subtop. Bij Ajax slagen die subtop sterspelers niet altijd (lijkt een beetje 50-50), terwijl de Ajax sterspelers wel slagen bij de Europese subtop. Dat is gewoon heel vreemd, aangezien de verhoudingen soort gelijk zijn. Let wel ik heb het ver sterspelers he en niet nuttige spelers (zoals b.v. een Aninta). De enige waar dit minder voor geldt is de Jong (al kan je, je afvragen in hoeverre dit ligt aan blessures), Jasper (maar dat ligt ook voor een groot deel aan de keuze voor zijn vervolg stap) en Stekelenburg (waar je, je van kan afvragen is dat een sterspeler, zelfs bij Ajax is aan hem getwijfeld).

20 september 2016 om 11:21

Ik denk dat het te maken heeft met de test of die spelers tegen de druk kunnen. Bij de subtop een NL is de druk bij lange na niet zo hoog als bij Ajax. Dus wanneer een aankoop bij Ajax slaagt dan kan die met de ruk omgaan. Dat is ook de reden dat een speler van Ajax vaak voor veel meer geld wordt gekocht als een speler van de NL subtop omdat die clubs dan met de vraag zitten kan hij de druk wel aan. Bij spelers van Ajax weten ze dat hij met de druk van het moeten presteren om kan gaan.

Als je denkt wat een onzin, ga dan even na. Wanneer bijvoorbeeld Ziyech een mindere wedstrijd speelt bij Twente hoor je er niemand over. Nu doet hij het bij Ajax en heel NL heeft er een menig over en alle voetbalprogramma's, kranten, internetsites gaan erover. Bij Ajax ligt alles onder een vergrootglas.

20 september 2016 om 09:59

Wat moet Ajax hieraan doen dan? Er wordt bij Ajax gewoon veel gevraagd (hoort bij een nationale topclub), de druk is hoog (hoort erbij) en de media is zeer kritisch. Ajax heeft uitvoerig met Ziyech gesproken. Voor hem zal echt wel duidelijk zijn geweest dat hij sowieso als rechtsbuiten begint, aan het spel moet wennen, geen vrije rol krijgt etc. Als dat hem nu niet bevalt, ligt dat dan aan Ajax?

20 september 2016 om 10:10

Punt een een topclub zijn ze allang niet meer ook in Nederland niet in mijn ogen want dan moet je een beter spel op de mat leggen en dat doen ze al jaren niet het is niet om aan te gluren , ik had verwacht dat Bosz dat zou veranderen maar dat is ook niet het geval hij blijft maar aanmodderen met Veldman, Dijks, Viergever , terwijl Tete, en Bazoer en ook straks Nouri voor weinig weggaan en dan heb ik het over de beste talenten , er is totaal geen balans in het elftal en ook een duidelijke visie ontbreekt nee het gaat allemaal lekker en nu is Ziyech het volgende slachtoffer let maar op die zetten ze rechtsbuiten en hij rendeert daar niet tel uit je winst onvoorstelbaar , er moet daar nodig eens de bezem doorheen .

20 september 2016 om 10:22

Haha je bent wel erg genuanceerd bezig haha.. Lekker alles negatief omschrijven en van het slechtste uit gaan. Ja, met jou is het vast een feest Bosz maakt keuzes. Sommige pakken verkeerd uit, dat kan. Daar is weinig aan te doen. Een trainer die alles 100% goed doet bestaat niet. Een trainer die 70% goed doet, werkt niet vaak bij Ajax. De Boer was daarin een uitzondering. Ziyech als rechtsbuiten, Bazoer op de bank, Veltman als rechtsback en Traore als spits. Het zijn te verantwoorden beslissingen. Niks geks aan, maar het pakt niet goed uit en dat is jammer. Ook het niet gebruiken van Nouri kan verklaard worden, want zijn fysiek wordt maar niet beter. Voorlopig is het een Aissati/Andersen dus.

Je moet gewoon keuzes gaan maken. Dus zolang je geen rechtsback opsteld die de achterlijn haalt stel je geen linksbenige rechtsbuiten op. Als je spits niet diepgaat, stel je geen nummer 10 op. Mijn favoriete opstelling is degene met het meeste kapitaal op het veld. Win win zou ik zeggen.

Krul
Tete
Sanchez
Veltman
Riedewald
Klaassen
Bazoer
Ziyech
El Ghazi
Dolberg
Younes
20 september 2016 om 10:06

@jorisdijk

Als je keuzes maakt, moet je wel de goede maken. En dus niet een speler die excelleert op 6 linksback zetten. Dat heeft niets te maken met keuzes maar met voorkeur. Het is natuurlijk heel raar dat je een coach verwijten maakt omdat hij een bepaalde voorkeur voor spelers heeft en dan vervolgens zelf een opstelling maakt die ook puur is gebaseerd op voorkeur. Dan krijg je dus het verhaal van de pot en de ketel. Als kiest moet je ook echt kiezen en bijvoorbeeld een keuze maken tussen Gudelj en Bazoer of Bazoer en Klaassen en niet met je opstelling marchanderen om ze allemaal maar te kunnen opstellen. Volgens mij is de enige reden dat je Riedewald op linksback zet omdat je het niet in Dijks en Viergever ziet zitten en niet omdat hij daar het beste tot zijn recht komt. En dat heeft dus niets met keuzes maken van doen maar met het maken van een opstelling op basis van voorkeur.

20 september 2016 om 15:43

Ik moet je gelijk geven wat betreft dat ik mijn voorkeur doe spreken (iets wat ik niet onder stoelen of banken steek als je de woorden "mijn favoriete opstelling" leest. Maar ik heb het er over dat Bosz geen duidelijke keuze maakt wat betreft tactiek, of een keuze maakt voor een tactiek waarvoor hij niet de juiste poppetjes heeft. Zolang je Veltman en Tete als rechtsbacks hebt, kun je gewoonweg niet met een linkspoot op rechts spelen. Ik wil er zelfs nog verder gaan en zeggen dat zolang je niet een type als Dani Alves, Bellerin of Karsdorp hebt je beter een traditionele buitenspeler op kunt stellen. Ben het ook met je eens dat Riedewald de beste is op 6 maar dat is hij ook op LB, en CB. Dus ja dan maak ik een keuze om iemand daar neer te zetten die je wellicht voor 25 miljoen kunt verpatsen in de winter, en wees nu eens eerlijk dat is wat Ajax verder helpt. T.o.v van Dijks en Viergever.

Dat is een vlotte conclusie, na welgeteld 3 wedstrijden in een stroef draaiend Ajax. Ziyech gaat heus zijn plek wel vinden dit seizoen, want voetballen kan hij natuurlijk wel. In een zo stroef draaiend Ajax ga je natuurlijk niet je topscorer ergens anders neerzetten. En het lijkt me ook niet verstandig om Gudelj weg te halen, 1 van de weinigen die wel zijn niveau haalt en ook nog eens verdedigend veel werk verzet. De kritiek op Bosz is begrijpelijk, want de seizoensstart is teleurstellend. Maar het lijkt me zeer onverstandig om nu het hele team om te gooien zodat Ziyech op zijn favoriete positie veel balverlies te laten lijden. Daar wordt Ajax echt niet beter van. Er zitten genoeg uitstekende voetballers in deze selectie en Bosz lijkt nu eindelijk zijn opstelling gevonden te hebben. Ik zou het anders doen, maar Bosz is de trainer en ik ben benieuwd naar de komende weken.

klaasen is volgens vele de beste man bij ajax hoe is dat mogelijk klaasen speelt altijd verstoppertje en wilt het liefst de bal niet hebben gaat altijd diep bied zich bijna nooit aan om dan creatiev een aanval op te zetten hij scoort veel omdat hij altijd diep wilt gaan en dus pas de bal wilt aan het einde van elke aanval zet hem deruit gooi die gozer daar zul je een 10 krijgen die veel meer contact zoekt met zijn middenvelders om zelf de aanval op te zetten zo een speler heeft ajax nodig als klaasen toch zo goed is zoals de meeste hier zeggen zet hem dan spits hij gaat toch altijd diep

Klaassen gebruiken als valse spits, Traore naar rechts verplaatsen en Ziyech op tien zou ik proberen.

20 september 2016 om 10:02

Klaassen moet in de 16 komen, niet er al staan. Die 3 zo gebruiken wordt een chaos. Traore en Ziyech lopen waar ze willen, Klaassen ook, omdat ie altijd in beweging wil zijn, maar niet meer weet wat de goede loopacties zijn..

20 september 2016 om 13:08

Dacht dat de klasse van Klaassen juist lag in zijn goede loopacties. En een zeer dynamische aanval met veel lopers lijkt me wel iets wat Ajax en Bosz erin moeten kunnen krijgen. Ajax is te degelijk en voorspelbaar geworden in mijn optiek. Maar zou het als niet Ajax kenner ook compleet verkeerd kunnen zien.

Na de uitschakeling tegen Rostov was er een kwaliteitsimpuls nodig, dus kocht men Ziyech. Nu is wel duidelijk dat er eigenlijk helemaal geen plan was voor waar hij moest gaan spelen. Bosz zei het ten tijde van de aankoop eigenlijk gelijk al: 'ik heb niet één bepaalde positie voor hem op het oog. Hij kan bij ons op 3 a 4 verschillende posities spelen.' Oftewel, je haalt iemand voor 11 miljoen en hebt eigenlijk geen idee waar hij het beste in je elftal past.

Wat gaat het tegenwoordig allemaal snel in de voetbalwereld. Na 2/3 wedstrijden word er al gesuggereerd dat een coach moet opstappen of een speler op de bank moet. Ik dacht dat in ons land spelers de tijd kregen...

Ziyech blijft gewoon een leuke speler voor de subtop. Maar komt zwaar tekort bij de top, waar niet alles om hem draait. Type Maher.

Gudelj omtoveren tot een rechtsback is de oplossing. Heeft kracht, loopvermogen en een goede voorzet. Riedewald LCV en je kunt links en rechts doorschuiven plus dat Bazoer kan blijven spelen zodat alle spelers op Veltman na hun waarde behouden. In winterstop 1 middenvelder voor de hoofdprijs verkopen en je kunt doorbouwen.

20 september 2016 om 11:10

Gudelj als rechtsback? Haha, dat is hij bij lange na niet. Te traag, te weinig explosiviteit.. Het middenveld is wel te vol, helaas..

Begint dit nu al. 2 wedstrijden gespeeld en het zeiken begint al. Bosz heeft gezegd dat hij Ziyech eerst wil laten wennen aan de rechterkant. Ik denk dat hij hem zeer binnenkort op het middenveld neerzet en dan mag je na een wedstrijd op 4 oordelen. Nu nog niet.

20 september 2016 om 11:28

Waarom zou hij moeten wennen als rechtsbuiten, een plek waar hij duidelijk bij de speelwijze van dit Ajax nauwelijks uit de voeten kan, als je 'm vroeg of laat op het middenveld wil zetten? Riedewald terug naar de verdediging halen of Gudelj eruit. Maar dat lijkt Bosz toch niet te durven.

Onana/Krul
Veltman
Sanchez
Riedewald
Dijks
Klaassen
Gudelj
Ziyech
Traoré
Dolberg
Younes
20 september 2016 om 11:49

Omdat hij altijd rechtsbuiten gespeeld heeft misschien?

Hoe meer iedereen roept dat hij op het middenveld moet, hoe eigenwijzer die Bosz gaat worden. Nog wat puntverlies en/of nog 2 keer Ziyech op rechtsbuiten en Bosz is foetsie!!!! Ook weer een foute keuze van Ajax! Zoveel voetbalkennis, talent en mogelijkheden, maar bij Ajax presteren ze het steeds weer om ongelooflijke fouten te maken. Zo komt deze club geen stap verder!

Ik weet niet wat iedereen meteen loopt te piepen maar bij Twente heeft hij ook vaak genoeg aan de buitenkant gespeeld met een vrije rol. Enige probleem wat Ziyech nu heeft is dat er geen back achter hem staat die het veld anders breed kan houden en hij het dus moet doen. In dat geval zal je gewoon moeten gaan kiezen en dan moet Ziyech naar de nummer 10 plek en dan zal ik met een punt naar achter spelen en Riedewald weer als verdediger opstellen omdat hij daar beter is dan Viergever. Dan speel je met een centrum Riedewald en Sanchez en dat lijkt me toch perfect. Het middenveld wordt in eerste instantie dan Gudelj met daarvoor Klaassen en Ziyech en daarvoor zou ik dan Traore rechts buiten zetten en Dolberg in de spits en Youness rechtsbuiten. Eventueel kan je in sommige wedstrijden Traore in de spits en El Ghazi rechtsbuiten omdat je Dolberg nog niet een heel seizoen basis moet zetten want die zal nog wel een terugval gaan krijgen. Dan heb je naar mijn idee de mensen op de beste plekken staan en je reserve bank is nog meer dan prima bezet. Tete zou ik trouwens ook rechtback zetten die is verdedigend beter op die plek dan Veltman en Veltman moet banken hij is niet meer de beste op zijn plekken op dit moment en we moeten wel door blijven gaan.

Ik ben het gedeeltelijk eens met de dingen die ik hier lees. Ajax moet sowieso vasthouden aan de 433 en niet overstappen op 442. Het probleem bij Ajax is het balans op het middenveld. Klaassen speelt op 6 met de punt naar voor en Gudelj ondersteunt hem op de 8. Klaassen is op dit moment het meest betrokken bij doelpunten van alle Eredivisie spelers. Die wissel je niet zomaar.

Nu komt het probleem. Zet je Ziyech neer op de plek van Gudelj? Als je kijkt naar de workrate van zowel Klaassen als Ziyech zou het duidelijk nee zijn. Er zal dus iets in het spel van Klaassen of Ziyech moeten veranderen voor je ze beide op het middenveld kan positioneren.

Peter Bosz moet aan het belang van Ajax denken ipv zijn eigen belang (speelstijl). Het belang os nu fe beste spelers opstellen op hun eigen positie en kampioen worden om geld binnen te harken in de champignons leage .Als dat ten koste gaat van Klaasen of Gudelje dan moet dat maar.In het land van de blinde is 1 oog (Klaassen)koning in het elftal van Ajax.Nu heeft Ajax een betere koning die alle twee de ogen gebruikt en de aanval van impulsen kan voorzien (Ziyech) en dan gebruik je hem verkeerd.

Je kan best met Ziyech op het middenveld spelen. Het probleem is he tactisch inzicht van de meeste spelers bij Ajax.

De achterhoede van Ajax moet beter aansluiten bij de middenvelders zowel bij aanval als verdediging.Omdat Ajax het veld langgerekt maakt is er ontzettend veel ruimte tussen de linies voor de tegenstander waardoor Ajax makkelijk is te kloppen in omschakeling.Men verdedigd ook niet vel genoeg op Tete en Sánchez na dan. Wanneer idereen zijn taak naar behoren doet en invult hoeft het zeker geen probleem te zijn Hakim op het middenveld te laten spelen.

https://m.facebook.com/Hakim-op-10-195416804197265/

Reageer

Het is niet mogelijk om te reageren op dit document.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax4138
2.AZ3830
3.PSV3118
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller167
L. TraoréAanvaller20
D. KotarskiKeeper00
A. OnanaKeeper160
K. ScherpenKeeper00
Bruno VarelaKeeper00
N. TagliaficoVerdediger153
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

270 fans
Middenvelder, 26 jaar
SeizoenClubW
2019/2020 Ajax 15 5 0 0
2018/2019 Ajax 29 16 2 0
2017/2018 Ajax 34 9 4 0
2016/2017 Ajax 28 7 2 0
2016/2017 FC Twente 4 2 1 0
Laatste voetbalnieuws

Tagliafico kan tegen AZ aansluiten bij select gezelschap van Ajax

De spelersgroep van Ajax was "bovenmatig teleurgesteld" na de uitschakeling in de groepsfase van de Champions League, zo zei Erik ten Hag vrijdag op de persconferentie. De trainer gaf zijn spelers...Lees verder

In de wandelgangen

Vrijdag 13 december
Gianluca Scamacca heeft de interesse gewekt van Juventus, AC Milan, Napoli en Benfica. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren