‘Meesterschaker vertrekt vlak voor confrontatie met Ajax bij FK Rostov’

Zaterdag, 6 augustus 2016 om

ROSTOV AAN DE DON - FK Rostov is aan zijn meest succesvolle periode ooit bezig. De Donchane grepen vorig seizoen net naast het kampioenschap in Rusland en mogen het nu in de play-offronde van de Champions League opnemen tegen Ajax. De geelhemden dreigen echter aan hun eigen succes ten onder te gaan, en mogelijk sneller dan verwacht. Trainer Kurban Berdyev en een aantal sleutelspelers staan volgens Match TV namelijk op het punt om naar Spartak Moskou te vertrekken.


DOOR GIJS FRERIKS

De televisiezender meldde vrijdagavond dat de 63-jarige trainer met Spartak een akkoord heeft bereikt over een contract voor twee seizoenen en volgens commentator Nobel Arustamyan worden de handtekeningen binnen zeven tot tien dagen gezet. De Turkmeen zou bovendien aanvaller Sardar Azmoun en verdediger Bastos met zich mee willen nemen naar de club van Quincy Promes. Met name een vertrek van Berdyev zou catastrofaal kunnen uitpakken voor een team dat eigenlijk geen sterren heeft en reeds twintig maanden lang volledig vertrouwt op de kunde en tactische klasse van Eid Berdyev.

Berdyev sloot zijn actieve voetbalcarrière in 1985 af bij Kairat Almaty en de oud-middenvelder beleefde zijn eerste successen als trainer bij Nisa Asgabat, waarmee hij de competitie en beker van Turkmenistan won. Hij trok vervolgens naar Rusland en onder de bezielende leiding van de coach met de rozenkrans groeide Rubin Kazan in een tijdsbestek van twaalf jaar uit van een provincieclub in de tweede afdeling tot een Champions League-deelnemer die zelfs Barcelona in het Camp Nou op de knieën wist te krijgen. Hiernaast won Berdyev met Rubin twee landstitels, de beker en tweemaal de nationale Supercup.

Een video die is geplaatst door Football club "Rostov" (@fcrostov) op

Berdyev is een trainer die ondanks zijn lange carrière en staat van dienst nog altijd in zekere mate door mysterie wordt omgeven. Hij is immers opvallend ingetogen en geeft alleen interviews wanneer hij moet aanschuiven voor de verplichte persconferentie. Toch kan Berdyev ook uitbundig zijn, zoals direct na de kampioenschappen met Rubin, na de 2-0 tegen CSKA Moskou in maart en na de Champions League-zege op Barcelona in oktober 2009. Ook na het laatste fluitsignaal tegen Anderlecht ging Berdyev met gebalde vuisten op de knieën om zijn rozenkrans te zoenen en om de historische overwinning te vieren.

“Ik weet nog dat we tegen Dynamo Kiev een strafschop benutten. Ik zat op de bank en zag Berdyev plots dansen. Dat had ik nog nooit gezien”, zei oud-aanvaller Aleksei Medvedev in 2011. Doelman Sergei Ryzhikov voegde daar in gesprek met Championat aan toe: “Na de zege op Barcelona kwam hij de kleedkamer binnen. Hij was ijzig, doodstil. Opeens zei hij: ‘wat zitten jullie daar nou verdrietig? Jullie hebben Barcelona verslagen! Vier feest!” Volgens Bakhtiyar Bayseitov, voormalig rechterhand van Berdyev, zou de conclusie als volgt moeten luiden: “Berdyev is een eenzaat, maar wel iemand die zijn emoties kan tonen wanneer hij echt blij is, wanneer een tactisch plannetje echt heeft gewerkt.”

Bayseitov werkte bij de nationale ploeg van Kazachstan met Berdyev samen. Bayseitov als bondscoach en Berdyev als assistent. Ze trokken zodoende veel met elkaar op en eigenlijk komt het door Bayseitov dat de diepgelovige Berdyev onafscheidelijk is geworden met de rozenkrans die hij iedere wedstrijd in zijn handen houdt, zo vertelde de Kazak in april. “Ik nam hem eens mee naar een moskee in Alma-Ata. Ik liet hem zien hoe te bidden en hij bad. Ik drukte een kralenketting in zijn handen en die heeft hij altijd bij zich gehouden.” In november 2008 vertelde Berdyev zelf in een zeldzaam interview met RT dat hij het niet als ‘een aandenken of een traditie’ ziet, maar dat hij de rozenkrans simpelweg nodig heeft.

“Ik voel dat ik de ketting in mijn handen moet hebben tijdens een wedstrijd. Ik voel mij niet goed zonder. Er zijn duels geweest waarbij ik hem vergeten was en dat voelde toen niet goed. Ik voelde mij ongemakkelijk, alsof ik iets miste. Het is gewoon een gevoel dat ik heb en ik denk dat moslims mij wel zullen begrijpen”, sprak Berdyev, die de pelgrimstocht naar Mekka talloze keren verricht heeft en de gewoonte heeft om in iedere stad waarin hij met zijn club moet aantreden, de moskee te bezoeken. Daarnaast is hij ook bijgelovig, zo vertelde Ryzhikov in november jongstleden. “Bij Rubin verbood hij het alle spelers om het tenue met rugnummer dertien te kiezen. En daar bleef het niet bij”, aldus de keeper.

“Hij bestelde nooit een hotelkamer met nummer dertien, boekte nooit vliegtickets op de dertiende van de maand en als we op de dertiende moesten voetballen, zei hij altijd dat we de wedstrijd maar moesten ondergaan. De tegenstander het spel moesten laten maken, ook al was dat toevallig vaak de beste tactiek. Trouwens: wist je dat niemand bij Rostov momenteel met dertien speelt?”, glimlachte Ryzhikov. Ofschoon er soms wordt gegniffeld om de eigenaardigheden die Berdyev heeft, worden de kwaliteiten van de trainer door iedereen erkend. Hij heeft, weliswaar, de reputatie om zijn teams betonvoetbal te laten spelen, maar die aanpak werpt wél zijn vruchten af en de spelers lopen doorgaans met Berdyev weg.

Zo ook Sardar Azmoun, de aanvaller uit Iran die volgens de geruchten dus met Berdyev mee zou kunnen gaan naar Spartak. “95 procent van mijn prestaties heb ik te danken aan Berdyev. Hij heeft mij opgevoed en helpt mij nog altijd. Hij speelt niet alleen een belangrijke rol in mijn carrière, maar ook in mijn leven. Ik zie hem als mijn spirituele mentor én als mijn tweede vader”, sprak de 21-jarige Azmoun, die in 39 wedstrijden al 14 keer scoorde voor Rostov en eind juli een tweejarig contract tekende in de miljoenen- en havenstad Rostov aan de Don. Zijn definitieve overstap van Rubin Kazan naar Rostov krijgt echter mogelijk nog een staartje, want Rubin claimt dat Azmoun een ‘vervalst contract’ heeft getekend.

Een foto die is geplaatst door Football club "Rostov" (@fcrostov) op

Rostov liet weten dat men de Iraanse Messi kon binnenhalen doordat men de gelimiteerde transfersom op tafel had gelegd, maar volgens Rubin was er van een dergelijke clausule in het contract helemaal geen sprake. De FIFA stelde Rubin in het gelijk, maar het internationaal sporttribunaal CAS draaide die beslissing terug en gaf Rostov toestemming om Azmoun in ieder geval voor dít seizoen in te schrijven. Doordat Rubin weer tegen die uitspraak in beroep ging, zou Rostov alsnog bestraft kunnen worden en riskeert Azmoun een schorsing van naar verluidt twee jaar. Het is nog onduidelijk wanneer er duidelijkheid komt, maar volgens bedrijfsjurist Mikhail Prokopets hoeft Rostov zich geen zorgen te maken.

“Azmoun heeft een contract bij Rostov en blijft spelen voor Rostov. Het geschil zal worden opgelost. Of het waarschijnlijk is dat de FIFA Azmoun weer naar Rubin zal sturen? Nee, dat is onmogelijk”, zei Prokopets donderdagmiddag in een interview met Championat. Azmoun zit voorlopig dus nog bij Rostov en het is voor de supporters te hopen dat hij, Berdyev én de Angolees Bastos in het knusse Olimp-2-stadion blijven. Zonder de trainer, de aanvaller en de verdediger zou het immers een nagenoeg onmogelijke opgave worden om de groepsfase van de Champions League te bereiken. Ajax is te kloppen, maar dan lijkt de nummer twee van het voorgaande Premjer Liga-seizoen wel op volle oorlogssterkte te moeten zijn.

Bekende gezichten? Mwoah... Maar het is toch wel even handig te weten hoe de opstelling van FK Rostov, de tegenstander van AFC Ajax eruit ziet!

Geplaatst door voetbalzone op vrijdag 5 augustus 2016

“Ik verwacht een zware strijd. Beide ploegen maken evenveel kans om te winnen. Ajax is een jong team, dus je zal aan de bak moeten. We spelen eerst uit, maar ik weet honderd procent zeker dat Berdyev iets gaat verzinnen. Rostov heeft een kans, maar we mogen niet verslappen. Laten we hopen op de overwinning, want zonder hoop kan men niet leven”, zei beloftentrainer Igor Gamula na de loting tegen Championat. “Ajax is een goede en sterke tegenstander”, voegde middenvelder Christian Noboa er tegenover Sport-Express aan toe. “Het is fiftyfifty. Het was duidelijk dat we Manchester City, Villarreal en FC Porto nog niet wilden loten, het is beter om de ontmoeting met die ploegen uit te stellen tot de herfst. Het is nu zaak dat Rostov blijft presteren in de Champions League, want we maken een kans.”

Rostov gaat op 16 augustus op bezoek in de Amsterdam ArenA en de return staat voor een week later gepland. Als Rostov over twee duels wint, dan zal de verering voor Berdyev nog extremere vormen aannemen, maar dan mag er ook zeker een bloemetje gestuurd worden naar Ivan Savvidis. Het Russische Leicester City, zoals Rostov vorig seizoen vaak werd genoemd, werd aan het einde van het vorige kalenderjaar immers financieel uit de brand geholpen door Agrocom Group, een agrarisch bedrijf van de Russisch-Griekse zakenman Savvidis. De salarissen konden weer worden betaald, de onrust verdween, en Berdyev greep de kans met beide handen aan om een eenheid te smeden van Rostov.

Een foto die is geplaatst door Football club "Rostov" (@fcrostov) op

Die eenheid wordt door de Russische pers ook wel ‘Rubin aan de Don’ genoemd, omdat vier spelers ook al bij Rubin met Berdyev samenwerkten: César Navas, Alexandru Gatcan, Noboa, Aleksandr Bukharov. Daarnaast hebben Azmoun en Pavel Mogilevets (was gehuurd van Zenit Sint-Petersburg) een verleden bij Rubin. Met Rubin bereikte Berdyev twee keer de groepsfase van de Champions League en voor Rostov zou het dus de eerste keer zijn. Ajax kan volgens voormalig Rubin-directeur Muhsin Mukhamadiev een verdedigend Rostov verwachten: “Berdyev houdt van schaken. De tactieken bij het schaken zijn vergelijkbaar met die in het voetbal. Kurban hield er altijd van om met de zwarte stukken te spelen, waarschijnlijk om zich beter te kunnen verdedigen en om zelf het moment te kiezen om toe te slaan.”


Poll

Denk jij dat trainer Kurban Berdyev naar Spartak Moskou gaat?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

30 reacties (laatste reactie door galata_lions)

Dit zijn leuke artikelen de laatste tijd VZ! Wat meer achtergrondinformatie over bepaalde onderwerpen is best interessant om te lezen. Goed bezig!

6 augustus 2016 om 09:02

Ze hebben duidelijk een nieuwe dude aangenomen en die lex eruit gegooid. Indd interessant en denk trouwens dat hij wel vertrekt kan allemaal wel gunstig uitkomen voor ajax.

Zo..dat zou fantastisch nieuws voor Ajax (Nederlands voetbal ) je succescoach en 2 goede spelers verliezen op zo:n cruciaal moment zou behoorlijk demotiverend werken! Uiteraard zal Ajax het nog zelf moeten doen!

6 augustus 2016 om 09:32

Ja en dan met de wetenschap dat er bij Ajax nog twee kanonnen bij komen. Al lijkt Overmars kort van memorie.

6 augustus 2016 om 10:11

Of jij want overmars heeft het nooit over kanonnen gehad. Dat was de telegraaf.

6 augustus 2016 om 10:13

Mensen die nog over die twee kanonnen beginnen, mogen wat mij betreft een tijdelijke ban krijgen, tot na de transferperiode. Voor de 100 duizendste keer.... dat is nooit uitgesproken door iemand van Ajax. Niemand heeft dat ooit beloofd.

6 augustus 2016 om 10:52

Idd ja die Hansje doet het er gewoon om. Altijd al mijn bedenkingen gehad over die hansje maar het is gewoon een troll account die op een sneaky manier zich voordoet als Ajacied, zo kun je namelijk veel meer negatieve dingen zeggen zonder je een ban krijgt. Dat voetbalzone dit niet ziet en die opruier niet een keer aanspreekt is mij echt een raadsel.

6 augustus 2016 om 10:53

Verwey is doorgaans goed geïnformeerd.
Maar Overmars heeft misschien het woord kanonnen zelf niet gebruikt, maar zelf weldegelijk aangegeven dat er versterkingen zouden komen. Zie het blauwtje met Huntelaar.
Dus de intentie is er weldegelijk. Maar de uitvoering laat nog op zich wachten.

6 augustus 2016 om 10:59

@robsch2984
Toen jij nog niet eens geboren was ging ik al naar Ajax. Is het zo gek dat ik me zorgen maak om dit beleid? Kijk hoe waardeloos het was afgelopen woensdag. Het enige licht punt is dat we doorgegaan zijn. Maar als je met 3-0 achter staat bij de rust, was het totaal niet vreemd geweest. En moet ik dan positief zijn als je wordt weggespeeld door de nummer 5 uit Griekenland?
Houd ajb op met je onzin elke keer.

6 augustus 2016 om 11:16

Ik snap niet wat mijn geboorte te maken heeft met mijn opmerking wat ik tegen je maak, maar het zal wel erg stoer zijn om te vermelden dat je al zo lang fan bent aangezien je dat ook wel vaker doet hier. Lachwekkend dat je dan zegt dat ik moet stoppen met onzin verkondigen terwijl al 100 x aan jou uitgelegd is dat Overmars die uitspraken niet heeft gedaan. Of wou je dat ontkennen?

6 augustus 2016 om 11:34

Wat ik hierboven zeg, even eerst lezen voor je conclusies trekt, heeft hij dat woord kanonnen niet zelf gebruikt. Maar een week of vier geleden zelf aangegeven dat er binnen twee weken spelers bij zouden komen.
Of je het nou kanonnen noemt of niet.....de belofte lijkt weer een loze. Enige dat gebeurt is dat Milik is verkocht na deze belofte. En gekomen is alleen een afdanker van Betis op advies van Vdv.
Dus nogmaals moet ik hier vrolijk van worden? Weet niet of jij het woensdag gezien hebt, maar het was dramatisch. Dus reageer inhoudelijk. Ieder mag zijn mening hebben. En gezien de wanvertoning woensdag heb ik blijkbaar wel gelijk

6 augustus 2016 om 11:51

Gelukkig zijn er ook realistische Ajax fans die zien dat Ajax het lastig heeft (in Europa). Echter moeten we niet vergeten dat de tijd veranderd is. Op dat vlak stelt de Nederlandse competitie niets meer voor.

6 augustus 2016 om 11:59

Die 2 aankopen zijn er ook gekomen misschien dat jij onder een steen hebt geleefd de afgelopen tijd. Sánchez en Cassierra heten ze maar ik weet dat jij dat niet als versterkingen ziet. Ajax is heus wel bezig met wat maar ik denk ook dat veel spelers in de categorie Huntelaar Ajax nog af houden omdat Ajax nog niet zeker is van Cl en daar kan Overmars weinig aan doen. Milik is afgelopen maandag pas officieel verkocht. Dat er nog wat bij komt is zeker maar moeten we nu dan overhaast een Westerman aankoop doen of even goed kijken wie er echt wil want niet iedereen staat meer te trappelen om naar Ajax te gaan misschien heb je dat nog niet door? Ajax is al een jaar of 5 van het niveau Celtic, onze competitie is trouwens ook niet veel beter.

6 augustus 2016 om 12:17

Cassierra en Sanchez waren toen al lang gecontracteerd dus daar doelde hij niet op.
Maar we zijn het ieder geval wel eens dat we niet op nog een Westermann zitten te wachten.

Maar laten we hopen dat Rostov verzwakt en Ajax de voorronde overleefd

6 augustus 2016 om 12:59

Hey Hansje. ik zou wel proberen iets positiever en optimistischer te zijn. Dan krijgt u wel de deksel op uw neus maar hoe haalt u nou het plezier uit het voetbal? dit is nu het niveau van Ajax. Niks mis mee. Wordt vast wel weer beter, en anders slechter.

6 augustus 2016 om 13:56

Dat jullie nog reageren op deze man, laat gaan joh!

Wat een bizarre club met financiële injecties van de voorzitter van Paok, een transferverbod, problemen met de salarissen, bijna uitgesloten van Europees voetbal en nu ook nog een discutabele transfer van hun sterspeler. Als je het zo leest klopt er eigenlijk heel weinig van die club. Wel bijzonder dat die trainer er nog zulke resultaten neerzet, of misschien is ook daar wel iets vreemds en dubieus aan?

Dat zou zeker niet nadelig zijn!

Lol binnen tien dagen, dat zou mooi zijn! Zeker die Azmoun, veruit het beste wat Iran te bieden heeft!

Mooi verhaal! Ik vind het wel intresant om meer informatie te hebben over de tegenstander van Nederlandse clubs. Ik zal nu zelf ook nog even googelen door dit stukje.

Na het lezen van dit artikel heb ik inhoudelijk weinig zinnigs te zeggen maar zo'n mooi geschreven artikel verdiend veel clicks en reacties zodat VZ hiermee door blijft gaan. On: ken de trainer en beste spelers niet maar over het algemeen wordt een club op korte termijn niet beter van zo'n situatie. Hoop ongelooflijk hard dat we weer eens 2 teams in de CL krijgen.

Zeer jammer, ik hoopte op een spannende thriller tegen Ajax, maar zonder dit meesterbrein en hun beste speler zal het niet erg spannend zijn.

6 augustus 2016 om 10:47

Dan ken jij Nederlandse clubs nog niet goed genoeg. Wij zijn nauwelijks in staat om in Europees verband een tegenstander te overklassen. Als de tegenstander ook maar een beetje inzakt hebben we meteen een probleem.

6 augustus 2016 om 10:56

Hallo Bon Jovi ik zou zeggen keep the faith in een thriller. Het zou jammer zijn als die trainer weg gaat bij Rostov maar die zal ook wel denken It's my life and it's now or never over die overstap. Als hij dit afwijst zal hij de komende jaren livin on a prayer dat er ooit nog zo'n kans voorbij komt. Aan de andere kant geeft hij met zo'n binnenlandse transfer clublove wel een bad name. Ik hou nu wel op want dit begint flauw te worden. Have a nice day!

6 augustus 2016 om 11:07

Prachtige reactie

De overstap zou inderdaad niet onbegrijpelijk zijn, maar wel jammer dat in het hedendaagse voetbal het geld regeert en niet de clubtrouw.

6 augustus 2016 om 11:26

Ach, als een trainer niet bevalt hebben clubs het ook niet over clubtrouw. Waarom zou een trainer dat zelf wel moeten hebben dan? Als hij dit seizoen halverwege niet bij de top staat met Rostov gooien ze hem er ook uit. Plus dat deze prestatie met Rostov wss niet te evenaren is... Logisch dan toch dat hij gaat?

6 augustus 2016 om 11:42

Ik weet niet of het niet te evenaren is. Ze hebben nu ook een gouden kans om zich voor de CL te plaatsen en Spartak speelt geen CL. Met dat geld (15 miljoen) kunnen ze zich serieus versterken en doorgroeien.

Bij Simeone had ook niemand verwacht dat Atletico na de titel van 2013 zo sterk zou blijven presteren, men had een leegloop verwacht maar Simeone blijft successen boeken, waarom zou deze man dat niet kunnen?

Tja, zo kan je het ook zien, da's waar. Al heeft deze man nu wel het nodige krediet opgebouwd en ik denk niet dat hij in 1,2,3 buiten ligt. Toch vind ik deze ontwikkelingen jammer, ik mis de Wenger's en Totti's van deze wereld.

Ik vind het heerlijk om eens lange achtergrond artikelen te lezen op VZ! Ga er please mee door Vz!

On: hopelijk is het waar en gaat de trainer en spelers voor de wedstrijden met Ajax naar Spartak

Mooi verhaal vz. Betekent niet dat de spartak coach ontslagen worden? Wel raar is waarom hebben rubin azmoun geen kans gegeven toen berdyev wegging?

Tactische brein deze man! Zou jammer zijn als hij vertrekt, maar wel logisch dat er aan hem getrokken wordt. Vond het altijd wel prachtig om te zien dat hij bij temperaturen van -20 in de dug-out zat met een hemd aan en natuurlijk zijn ''tespi' in zijn hand

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

FK Rostov na Donu

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
5.Rostov263
Voor de complete stand: Premier League
SpelersPositieW
D. PolozAanvaller111
D. TosevskiAanvaller60
Z. TedeevUnknown
A. SokhievAanvaller20
E. BaburinKeeper20
S. PesjakovKeeper120
D. FrolkinKeeper00
Voor de complete selectie: Clubpagina FK Rostov na Donu.

0 fans
Coach, 68 jaar

In de wandelgangen

Vrijdag 27 november
Ajax krijgt in januari twee Zuid-Afrikaanse jeugdinternationals op proef. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren