Luckassen kopt AZ naar verdiende zege op Grieken

Donderdag, 28 juli 2016 om 22:43Gijs Freriks

AZ staat met één been in de play-offronde van de Europa League. Het team van trainer John van den Brom was donderdagavond in het eigen AFAS Stadion met 1-0 te sterk voor PAS Giannina en kan het karwei volgende week donderdag afmaken. Derrick Luckassen kroonde zich tot de matchwinner.

/

De centrale verdediger was na 36 minuten trefzeker toen hij uit een hoekschop van Stijn Wuytens bij de tweede paal kon binnenkoppen: 1-0. Luckassen maakte zijn eerste Europese doelpunt ooit en de voorsprong voor AZ was verdiend, want zonder te overtuigen was men in de eerste helft de bovenliggende partij tegen de Griekse subtopper. De Alkmaarders waren ook al furieus begonnen en creëerden binnen acht minuten twee goede kansen.

Alireza Jahanbakhsh schoot na een mooie combinatie met Wout Weghorst en Joris van Overeem voorbij de tweede paal en een paar minuten later werd een schot van de Iraniër geblokt. Tot het doelpunt slaagde AZ er hierna niet in om serieus gevaarlijk te worden, maar na de 1-0 had de score ook verder op kunnen lopen. Alexandros Paschalakis dook een inzet van Van Overeem uit de hoek en de doelman had ook een antwoord op een volley van Jahanbakhsh.

/

De tweede helft kwam langzaam op gang, want Giannina drong totaal niet aan en AZ was niet van plan om veel risico’s te nemen met een minimale voorsprong op zak. De beste kans van het tweede bedrijf viel na een uur te noteren: de bedrijvige Jahanbakhsh dwong Paschalakis met een hard schot tot een redding. Van den Brom probeerde hierna met Fred Friday en Levi García als invallers binnen de lijnen nog wat te forceren, maar het bleef bij 1-0.


Poll

Denk jij dat AZ de groepsfase bereikt?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

43 reacties (laatste reactie door azo072)

Leuke eerste helft , matige tweede helft ...wat een draak van een voetballer is die dos Santos , zelden iemand zo nonchalant bijna alle ballen die hij kreeg in zien leveren bij de tegenstander. Echt verschrikkelijk om naar te kijken ....en dan ook nog Seuntjes brengen, een natuur-ramp op voetbalschoenen.. loopt al zijn hele leven in het gips...ik hoop dat het genoeg is, eigen kok meenemen want die gyros in Griekenland is niet te vertrouwen.

28 juli 2016 om 23:13

haha.. "eigen kok meenemen want die gyros in Griekenland is niet te vertrouwen.". lol

Zal een mooie vuurwerkshow worden op dat eiland, de nacht voor de wedstrijd. Als er nog een boot aan te pas komt dan krijgt die schipper ze zeker zeeziek.

Wordt nog moeilijk voor Az...

28 juli 2016 om 23:37

Ioannina ligt op het vaste land van Griekenland...

28 juli 2016 om 23:38

Spelen in Athene... Stadion van atromitos

Hoe dan ook, AZ was zeer matig in de 2de helft hopelijk is van eijden wat zekerder dan Luckassen en is Rienstra snel teug, want Rienstra brengt rust in het elftal.

En natuurlijk moeten de spitsen meteen aan de bak.

Maar AZ laat wel alweer het goede voorbeeld zien, zoals veel artikelen aanwijzen... AZ pakt de meeste punten voor Nederland gemiddeld wanneer zij meedoen de laatste 10 jaar.

Dus per jaar dat AZ meedeed.. Niet letterlijk 10 jaar

29 juli 2016 om 01:58

Alsof AZ in paniek was.. Het was niet goed maar ik had geen moment het idee dat we in de problemen waren. Die leden hebben één kans gehad door een fout van Henriksen. Verder gaven we defensief niks weg. Rochet heeft geen redding hoeven verrichten. Van Eijden is trouwens ook geen geweldenaar.

29 juli 2016 om 12:01

Ik ben wel echt tevreden over de as van het elftal met Henriksen, Vlaar en Wuijtens. Speelden alledrie een topwedstrijd. Weghorst werd niet echt gevonden en was een beetje ongelukkig tussen alle griekse verdedigers. Jahanbakz geeft wel elke keer dreiging maar lijkt op het moment supreme geen of de verkeerde keuze te maken. Dos santos liep met zn ziel onder zn arm. Vlaar gaf 'm nog eens flink op zn flikker , en terecht, dos Santos liep overal behalve op zn eigen plek. Johansson... Tsja, een bijzondere rechtsback, kneiterhard, levensgevaarlijke tackles en knullig balverlies. Haps!! Ik ben echt fan van deze man, wat een acties! Deze man heeft veel potentie.

Gelukkig is AZ de hoop in donkere dagen voor het Nederlandse voetbal. Doen gewoon hun plicht en van wat ik heb megekregen nog verdiend ook. Volgende week afmaken en hopen dat ze in Almelo en Amsterdam goed hebben gekeken!

28 juli 2016 om 22:55

Nou nu bekijk je het toch wat te positief. Az heeft de tweede helft geen kans gecreëerd dus daar mogen ze geen voorbeeld aan nemen. Gelukkig weet AZ wel de voorsprong over de streep te trekken.

29 juli 2016 om 02:00

We gaven ook niks weg. We waren echter zeer slordig in de eindpass, die kwamen echt zelden aan. Dat moet beter.

28 juli 2016 om 22:58

Als az echt hoop had willen geven hadden ze met 3-0 moeten winnen, dit geldt overigens ook voor Heracles en Ajax, het had allemaal al beslist moeten zijn

28 juli 2016 om 22:58

Hoezo moet ajax naar az kijken , als onze keeper niet in de fout gaat wint ajax die wedstrijd gewoon. Dit was helemaal geen wedstrijd ala rapid wien , heb voor het eerst weer eens een wedstrijd van ajax helemaal afgeken en zonder te zappen , dus ajax hoeft helemaal geen voorbeeld aan az te nemen.

28 juli 2016 om 23:18

Omdat AZ wel wint en Ajax niet. Nu vond ik Ajax ook heel goed spelen en heb ik bij vlagen genoten, maar in Europa gaat het nu even niet meer om goed spel maar om resultaat, want de Nederlandse vertegenwoordigers moeten punten pakken. En eerlijk is eerlijk de nummer 2 van Nederland moet thuis gewoon winnen van de nummer 4 van Griekenland. AZ wint als nummer 4 van Nederland wel gewoon netje van de nummer 6 van Griekenland. Heracles heeft het ook gewoon prima gedaan als nummer 6 van Nederland tegen de nummer 5 van Portugal (wat een hogere competitie is, dus gelijkspel is prima). Maar goed, Ajax moet gewoon lekker potje winnen in Griekenland, dan is er niks aan de hand.

28 juli 2016 om 23:29

Ik lees over dat PAOK de nummer 4 van Griekenland is, maar als je de play-offs daar wint ben je gewoon de nummer 2. Los van het feit dat Ajax gewoon had moeten winnen, aangezien Olympiacos de enige goede ploeg in Griekenland is

29 juli 2016 om 00:42

Die ploeg waar AZ tegen speelde is maar net daaronder geeindigd..

29 juli 2016 om 02:43

Mee eens Davy, al zou het resultaat wel leuk zjin Maar het begint allemaal met een goede partij op de mat en gemotiveerde spelers die er wat van willen maken. Ajax haalt misschien de CL niet al zie ik ze in Griekenland best winnen.... tja en anders word het helaas EL maar ook daar zijn punten voor het Nederlands voetbal te halen.

28 juli 2016 om 23:10

Je kan niet altijd winnen in het voetbal. Alle ploegen gewoon ongeslagen in Europa tot nu toe. Elke keer dat gezeik dat het typisch Nederlands is een voorsprong weggeven wordt je ook moe van. Zie je gewoon bij alle ploegen uit alle landen terug.

Alle drie gewoon een goede uitgangspositie om de volgende ronde te bereiken!

28 juli 2016 om 23:41

Ik zeg ook niet dat de resultaten slecht zijn! Ik geef alleen aan dat ik blij ben dat AZ wel wint en niet door een blunder of een late tegengoal een verdiende overwinning mislopen

29 juli 2016 om 00:43

Bedoelde ook niet jouw reactie, maar wat er steeds in het algemeen wordt gezegd.

Belangrijkste conclusie is dat AZ thuis de 0 heeft gehouden. Ik verwacht dat de 1-0 zege volgende week in Griekenland voldoende is om de volgende voorronde van de Europa League te bereiken.

28 juli 2016 om 22:54

Als AZ doorgaat, bereiken ze de vierde voorronde
AZ terecht gewonnen, alleen er zat meer in. Had eigenlijk 2-0/3-0 moeten zijn, dan zat je redelijk safe. Nu blijft het toch afwachten hoe het daar in Griekenland zal gaan.

28 juli 2016 om 23:00

Komt wel goed. AZ had overduidelijk meer kwaliteit dan die Grieken. Die hebben echt niks laten zien.

28 juli 2016 om 23:04

Dat klopt, maar als het lang 0-0 blijft en er valt een hoge bal verkeerd, dan weet je het nooit, Maar normaal gesproken moet AZ dit toch vrij eenvoudig moeten klaren.

28 juli 2016 om 23:11

Thuis en uit kan een wereld van verschil zijn natuurlijk, maar ik zie AZ ook zeker doorgaan hoor!

29 juli 2016 om 06:48

De Grieken moeten volgende wedstrijd wel komen waardoor er meer gaten gaan vallen, en vanuit de omschakeling kan AZ het dan makkelijk afmaken (overigens ook waar AZ's kwaliteiten liggen)

ik hoop dat az alles kunnen uithalen in de europa. jammer dat ze weinig geld hebben, anders konden ze veel ervaren toppers halen en spelen ze meer zelfvertrouwen. voor mij mogen ajax de geld afstaan aan de Alkmaars

28 juli 2016 om 23:01

Door de verkoop van Janssen hebben ze genoeg geld anders :P

Belangrijke zege aangezien Griekenland een directe concurrent is in de strijd om die ene CL-ticket te behouden. Dit was geen slechte eerste speelronde voor Nederland: 4 punten gepakt, delen door 5 en dat betekent dat de teller nu op 0,8 punten staat. Als we elke speelronde 4 punten of meer weten te behalen tot aan het eind van de groepsfases van de CL en EL, houden we de Grieken, Kroaten, Roemen en Oostenrijkers waarschijnlijk wel achter ons en dan kun je misschien met een beetje mazzel (falen van de concurrentie) met een schuin oogje naar boven kijken...

Edit: Met "die ene CL-ticket" bedoel ik uiteraard de CL-ticket voor de groepsfase, ik reken de CL-ticket voor de kwalificatieronde dus niet mee.

28 juli 2016 om 23:08

Voorrondes krijg je maar de helft van je punten. Een overwinning is 1 punt en een gelijkspel 0.5. 2 punten gehaald deze ronde en dat delen door 5, betekend dat Nederland nu 0.400 punten erbij heeft. Niet slecht maar dat had echt beter gekund. Belangrijkste is dat az, ajax en Heracles zich volgende week weten te plaatsen voor de volgende ronde.

29 juli 2016 om 00:07

Volgende week moeten er sowieso twee winnen en AZ mag winnen. Ik denk zomaar dat ze alle drie uit gaan winnen. Ze bleken allemaal veel sterker dan hun tegenstander te zijn.

29 juli 2016 om 00:45

Ik denk dat Ajax en AZ wel gaan winnen, maar dat Arouca thuis heel anders voor de dag gaat komen. Heracles heeft vandaag een grote kans op de volgende voorronde gemist.

28 juli 2016 om 23:12

Klopt niet in de voorrondes krijg je minder punten voor een overwinning. We hebben er nu 0.1 0.1 0.2 = 0.4 gepakt.

En als je gewoon 4 ploegen actief hebt in de groepsfases ga je al inlopen op de concurrentie. Heracles zal dan zelfs nog "bonus" kunnen zijn.

28 juli 2016 om 23:27

Dat klopt, maar aangezien de punten pas na de voorrondes gehalveerd worden (wanneer alle punten al binnen zijn) reken ik nog met de punten die vandaag worden toegekend.

Overigens heeft Nederland bijna elk seizoen 4 ploegen in de groepsfase maar ze blijven toch iedere keer weer terugvallen. In de EL zou de doelstelling toch wat hoger moeten liggen. Zeker 2 van de 3 teams moeten door naar de knock-outfase en minstens 1 van die 2 teams zou tot de achtste finales moeten komen. Dan behoedt je jezelf in elk geval voor het verliezen van die CL-ticket over 2 seizoenen. Ik denk dat het iets te vroeg is om te denken aan "inlopen op de concurrentie". De weg naar boven is op dit moment nog veel te lang...

29 juli 2016 om 00:46

Klopt maar sinds jaren hebben we dit seizoen maar 5 ploegen vanaf het begin, inplaats van 6. Dat gaat ook enorm schelen. De weg is zeker lang ja, maar ik zie wel een ontwikkeling in het Europees voetballen van onze teams. Er wordt al meer gedacht aan resultaatvoetbal, zie psv vorig jaar en bijvoorbeeld feyenoord dat jaar daarvoor.

Dat CL-ticket gaan we zeker verliezen, Maar ook dat is niet zo'n ramp, onze kampioen zal ten alle tijden wel die voorrondes overleven tot de groepsfase hoor. Als dat al niet meer gaat lukken kunnen we beter stoppen.

28 juli 2016 om 23:31

Het directe ticket raken we sowieso al 1 jaar kwijt, maar idd de Grieken zijn samen met de Kroaten en Tsjechen de concurrenten om het het jaar daarop weer terug te pakken, dat ligt heel eeg dicht bij elkaar.

29 juli 2016 om 00:13

Wel echt zielig zeg wanneer je je realiseert dat Griekenland tegenwoordig een directe concurrent is van ons. Nederland is veel te ver naar beneden gezakt. Maar ik heb wel een goed gevoel over dit seizoen. Ik denk dat PSV het in ieder geval wel prima zal doen. Als twee teams overwinteren hebben we het goed genoeg gedaan.

Gelukkig weet er toch nog een Nederlandse club te winnen deze week voor Europees voetbal. 1-0 is een nette uitslag Europees gezien. Prima gedaan van AZ.

AZ stelt bijna nooit teleur in Europa, al is een 1-0 overwinning een slechte afspiegeling van het spelbeeld. Al met al, de 0 houden was heilig, belangrijkste is gewoon een doelpunt maken in Griekenland en ze staan in de play-off ronde.

1-0 thuis en in NL spreken we alweer van " met 1 been in de volgende ronde". Het probleem van de NLe clubs is juist dat we bijna nooit tot het eind 100% geconcentreerd blijven.

De ironie: de zwakste Nederlandse club deze week wint wel! Ajax en Heracles (de Griekse goden) waren heer en meester en kregen het deksel op de neus! AZ was echt bij vlagen dra-ma-tisch. However: goed resultaat!

Het spelbeeld wat ik had verwacht van Giannina, ze spelen goed georganiseerd waarbij AZ erg matig was voorin, maar goed stond te verdedigen.

Belangrijkste is dat we gewonnen hebben en de nul gehouden.

Forza AZ!

Ajax en Heracles doen zichzelf tekort, AZ beloond zichzelf gelukkig wel. Dat bied een goed perspectief voor de return in Griekenland. Een 1-0 zege is toch altijd erg lekker, winnen en de 0 houden. In principe zouden alle drie de Nederlandse clubs nog door kunnen gaan, Heracles en Ajax wacht natuurlijk een lastige klus maar waren beide sterker dan hun opponenten. AZ heeft al een goede stap gezet.

Hopelijk volgende week 3 overwinningen voor de Nederlandse clubs!

Dos Santos is een drama speler die op 20 meter voor de goal een witte waas voor de ogen krijgt.
Lijkt in dat opzcht op Roy 'schaar' Beerens. Had ook geen actie op goal. Kwalijk dat dit na meer dan een jaar nog zo is. Leve Mattias Johansson.

29 juli 2016 om 06:56

Snap ook niet dat Alireza eruit werd gehaald ipv Dabney. Luckassen speelde weer zoals altijd soms goed en dan weer een onnodige fout. Mattias speelde aanvallend zeker en rol en was veel sneller dan zijn directe tegenstander (snap ook niet dat mensen liever Luckassen zien dan Mattias). Henriksen had ook niet zijn beste wedstrijd, Haps daarentegen speelde zoals gewoonlijk weer geweldig. Volgende wedstrijd mag Van Eijden wel ipv Luckassen, García ipv Dabney en Friday ipv Weghorst.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

AZ

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
11.Willem II18-7
12.AZ174
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
B. Martins IndiVerdediger130
Y. SugawaraVerdediger130
D. de WitMiddenvelder136
A. GuðmundssonMiddenvelder132
F. MidtsjøMiddenvelder130
T. ReijndersMiddenvelder132
Z. AboukhlalAanvaller132
Voor de complete selectie: Clubpagina AZ.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina AZ.

Nederland
2 fans
Verdediger, 26 jaar

In de wandelgangen

Dinsdag 30 november
Scouts van Ajax, Manchester United, Borussia Dortmund, Internazionale, Southampton, Everton en Rangers waren zondag aanwezig bij Charleroi - Anderlecht. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren