Update: FIFA stelt Anderlecht teleur en laat Suárez naar thuisland terugkeren

Zaterdag, 6 augustus 2016 om 11:50Bart Kruyt • Laatste update: 11:52

Bij Anderlecht baalt men als een stekker van het gedrag van Matías Suárez. De aanvaller verscheen na zijn vakantie niet op de training, meldde zich ziek en tekende vervolgens een contract bij Belgrano in Argentinië. Dat terwijl Anderlecht helemaal geen akkoord heeft met deze club.

/

Herman Van Holsbeeck, directeur van Anderlecht, is helemaal klaar met Suárez: “Wat me geweldig stoort, is dat je bepaalde jongens gaat halen als ze nog in de favela wonen, er miljonairs van maakt en zij je dan uiteindelijk zo respectloos behandelen”, zegt Van Holsbeeck in Het Nieuwsblad. “Ik vind dat erg. Het minste wat je kan doen, is na je vakantie terugkeren en met het bestuur de zaken bekijken. Maar als je zo doet, zal hij wel zien hoe wij reageren.”

Ondertussen doet de 28-jarige Suárez, die sinds 2008 bij Anderlecht onder contract staat, alsof zijn neus bloedt: “Belgrano en Anderlecht zoeken samen een oplossing om er voor te zorgen dat ik speelgerechtigd ben voor de eerste competitiewedstrijd”, beweert de aanvaller. Belgrano speelt op 23 juli tegen Club Atlético Talleres. “Ik denk dat we met Anderlecht op de goede weg zijn”, zegt Suárez nog.

Update 6 augustus 11.50: FIFA stelt Anderlecht teleur en laat Suárez naar thuisland terugkeren
Wereldvoetbalbond FIFA is niet meegegaan in de eisen van Anderlecht. De Belgische topclub wilde dat Matiás Suárez, die eenzijdig zijn doorlopende contract in Brussel opzegde, gestraft zou worden met een boete van vier miljoen euro en een schorsing van een half jaar. De Argentijn kan zodoende terugkeren naar Belgrano en is op 13 augustus inzetbaar tijdens het bekerduel met Hurácan.Gerelateerd

Meer sportnieuws

49 reacties (laatste reactie door mobiku)

Hoe lang heeft ie nog een contract in belgie?

18 juli 2016 om 12:19

Niet lang meer gok ik

6 augustus 2016 om 13:48

Ik dacht nog 1 jaar.

6 augustus 2016 om 14:40

Neem aan dat Anderlecht wel een vergoeding krijgt voor deze speler?

Dat vind ik ook laf, gewoon goed communiceren maar omgekeerd zijn clubs ook genadeloos en zetten ze je zo aan de kant.

18 juli 2016 om 09:47

Inderdaad. Als ze een ander talentje uit de faveles halen die toch niet zo goed is dumpen ze hem net zo goed bij het oud vuil. Clubs zijn hetzelfde als spelers.

18 juli 2016 om 09:57

Als die speler gewoon een contract heeft dan wordt hij gewoon betaald voor de duur daarvan.

Het is mij in deze situatie niet helemaal duidelijk of deze speler nog een lopend contract had bij Anderlecht.

18 juli 2016 om 10:09

Ja, maar wat als zijn contract afloopt? Denk je dat Anderlecht zich druk maakt om zijn toekomst?

18 juli 2016 om 10:20

@fr12 Wat heeft dat ermee te maken? Zo te horen is er een doorlopend contract. En dat contract geldt voor beide partijen.

18 juli 2016 om 10:44

Dan heeft zo'n gozer al tonnen/miljoenen verdiend. Onzinnige vergelijking. Een contract heb je te respecteren en als je dan weg wilt kan je op zijn minst overleggen met de club. Wat Suarez nu heeft gedaan slaat gewoon helemaal nergens op.

18 juli 2016 om 10:50

Inderdaad, hoeveel jongens worden er niet vanuit de mindere milieus van Zuid-Amerka of Afrika 'geronseld' en vervolgens als ze niet bevallen rücksichtsloos teruggestuurd met een vervlogen droom, die in een nachtmerrie is veranderd? Zulke jongens zijn kapotgemaakt en durven uit schaamte vaak niet meer terug naar het land van herkomst.

Clubs en zaakwaarnemers halen zulke jonge jochies per dozijn op in de hoop dat er die ene Messi of Pogba tussen zit, schotelen ze de ideale route voor die ze gaan bewandelen, zonder ze te waarschuwen voor mislukking en dumpen ze net zo makkelijk weer bij het oud vuil, wanneer ze tegenvallen.

Ik las ooit wat jaartjes terug, dat er in België, en ik meen Frankrijk ook, tientallen van die Afrikaanse mislukte talentjes op straat rondzwerven, totaal aan hun lot overgelaten. Schrijnende situaties, waar clubs geen boodschap aan hebben.

Mocht een talent als Suarez wel voldoen en voor de club van grote financiële en sportieve waarde zijn geweest en zijn salaris voor 100 procent daarmee zelf afgedwongen en verdiend hebben over meerdere seizoenen, dan moet het de club volgens hun beleidbepalers danken op de blote knieën en loyaliteit en respect tonen, alsof de club een filantropische weldoener is geweest voor de desbetreffende speler. Nogal scheefgetrokken en neigend naar modern imperialistisch gedrag, zulke verhoudingen en verwachtingen.

Daarnaast vind ik het altijd maar vreemd dat elk talent, dat uit een lager milieu wordt opgehaald, ook vaak automatisch een speler uit de favela's wordt genoemd. Dat klinkt weinig respectvol. Bovendien zijn favela's typisch Braziliaans.

18 juli 2016 om 11:02

@dante

Het heeft er mee te maken, omdat clubs bij zo'n geval op hun achterste poten staan en van de daken gaan schreeuwen, dat ze voor spelers als een soort van weldoeners zijn geweest en ze voor de jongen een enige mogelijkheid waren om hem uit de zogenaamde favela's te bevrijden. Die jongen heeft dat deels zelf waargemaakt, hij kwam jong naar een vreemd land en haalde alles uit zijn talent. Zo'n voorzitter eist respectvol behandeld te worden, maar toont zich zelf niet altijd even respectvol naar spelers toe in vele gevallen.

Dat het netjes en gebruikelijk is, dat een speler zich meldt als hij in onderhandeling is, is niet meer dan netjes en de normale weg, maar wat zo'n voorzitter er vervolgens allemaal bijhaalt en zowat in de slachtofferrol duikt, is nogal theatraal en bedenkelijk imo.

18 juli 2016 om 11:12

Dat heet een transfer forceren. Slechte actie maar mssn wel op aanraden van zijn zaakwaarnemer. Deze jongen is sinds het mislopen van zijn transfer naar CSKAA niet meer op niveau geweest. Daar ging die pas echt geld verdienen anders. Lekker laten gaan nu!

18 juli 2016 om 18:18

Haha en al die andere kinderen in de favela's dan Mr.Voorzitter? Oh ja die zijn noet goed genoeh dus die laat je lekker barsten. Dat mensen in dit soort zaken nog de clubs boven spelers kiezen js ongeloofelijk.

6 augustus 2016 om 12:16

Maar als clubs die spelers dumpen is dat doordat of het contract afgelopen is of ze onderhandelen met de speler/zaakwaarnemer om het contract af te kopen.
Zoals ik het hier begrijp is de speler in kwestie nog onder contract bij Anderlecht en heeft die speler al een contract getekend bij een andere club zonder dat die club er met Anderlecht uit is voor een transfer. Ik zou zeggen als Anderlecht zijnde laat die club lekker maar veel betalen als ze die speler willen en anders laten ze die Suarez maar lekker bij Anderlecht op de tribune zitten totdat zijn contract verloopt. Wat een asociale manier van die speler om zo met de club om te gaan die je een voetbalcarrière aangeboden heeft.

6 augustus 2016 om 12:24

@ruudos

In Belgie geldt dat je een langlopend contract af kan kopen door het salaris van de nog lopende overeenkomst als schadeloosstelling te betalen.

18 juli 2016 om 10:16

Ze mogen mij ook zo behandelen voor een salaris van €1mln per jaar. Zetten je zo aan de kant.... Je bedoelt: je wordt vrijgesteld van werk maar je wordt wel vorstelijk doorbetaald.

18 juli 2016 om 14:52

Terechte opmerking van de voorzitter.

6 augustus 2016 om 15:28

Zeker niet terecht, alsof ze hem dat geld betaalden omdat hij zo aardig is. Suarez heeft jaren goed gepresteerd bij Anderlecht, als die jongen dan terug wilt naar ze eigen land moet hij dat bespreken met de club. Maar zijn achtergrond erbij halen en doen alsof hij de club dankbaar moet zijn is natuurlijk onzin.

Laat m lekker een seizoen op tribune regen vangen..gelijk statement voor de rest

18 juli 2016 om 11:33

En een dikke boete vanwege werkwijgering.

6 augustus 2016 om 12:25

De wet staat aan de kant van de speler, hij hoeft alleen maar het salaris over de openstaande looptijd te betalen.

Overigens kondigde deze speler direct na de aanslagen in Brussel aan dat hij zich niet meer veilig voelde in Belgie en naar huis wilde. Wat hij nu dan ook gedaan heeft.

+ dit heerschap is tig keren ernstig geblesseerd geraakt (kan hij weliswaar niet heel veel aan doen misschien) en telkens heeft Anderlecht hem alle mogelijkheden en tijd gegeven om terug te keren. Vervolgens bedankt hij hen zo.

Deze manier van handelen betekent eem schorsing voor de spelers door de FIFA en alleen maar verliezers. Sommige voetballers zijn zo dom..

Ik zou zelf lekker de onderhandelingen vertragen of zelfs e en negeren. Suarez moet even aan de tand gevoeld worden en er bewust van zijn waarom Anderlecht zo belangrijk voor hem is geweest

18 juli 2016 om 18:25

Anderlecht is niet belangerijk geweest voor hem maar andersom. Als hij niet goed genoeg was had dezelfde Jezus Christus vereniging hem net als al die anderen laten barsten in de 'favela's.

18 juli 2016 om 10:41

Jij snapt het punt niet. Het gaat zich niet om of Suarez wel of niet iets terug heeft gedaan. Hoe dan ook is Anderlecht belangrijk voor hem geweest. En een beetje respect naar die club toe zou je dan toch wel verwachten. Zoals je dat van Anderlecht ook mag.

18 juli 2016 om 10:57

Suarez is een kalf, hij moet niet zo handelen. En contract is contract, leef het na. Maar nee meneertje zegt ik kom niet meer terug ik wil naar belgrano. En zelfs tekent daar een contract. Traint ook let de club en dergelijke. Gewoon schorsen die speler. En 1 jaar zonder wedde.

18 juli 2016 om 11:57

Het is een gefrustreerde reacite uit het Anderlecht kamp en ik begrijp de frustratie. Een speler halen om hem de kansen te geven. Vervolgens is hij veel vaker geblesseerd dan dat hij speeld,krijgt hij de volledige support van de club en mag hij na al zijn blessures blijven spelen. Dit is dan het bedankje van Suarez voor Anderlecht. In deze begrijp ik anderlecht volledig.
Ik zou als club dan ook het maximale eruit halen waar je recht op hebt.
Suarez heeft dit helemaal aan zichzelf te danken.

18 juli 2016 om 18:23

@fabian

En al die spelers die simpelwegniet goed genoeg waren en aan de kant werden gegooid als oud vuil door clubs als Anderlecht? Spelers zouden clubs veel vaker moeten naaien.

Met alle respect maar ik vind dit hypocriet gedrag van Anderlecht. Men gaat nu doen met of het een liefdadigheidsorganisatie is terwijl de enige reden dat ze suarez uit de favela gehaald hebben is om daar zelf van te kunnen profiteren...

Dit soort zaken zijn eerder voorgekomen. Voorbeeld dat mij te binnen schiet is die van Matuzalém, die van Shakhtar naar Zaragoza ging, zonder dat er een overeenstemming was over een transfer.
Uiteindelijk is de speler zowel door een regulier gerechtshof als door het CAS veroordeeld tot het betalen van een boete van ongeveer 12 miljoen euro (berekend naar de restwaarde van het contract).

Suarez zal waarschijnlijk minder verdienen per jaar dan Matuzalem dat deed, en een korter contract hebben, maar hij neemt nu zelf wel de risico van een miljoenenboete. Dat hij zelf nu zegt dat de clubs er maar uit moeten komen is wat naïef.

Het stoort mij zo dat er wordt gedaan alsof clubs allemaal goedzakken zijn. Ze halen deze spelers omdat ze denken dat ze van waarde kunnen zijn, zijn ze dat niet worden ze er even snel uitgegooid.

Kan iemand mij bevestigen of Suarez met de wet van 78 zijn contract heeft opgezegd? Blijkbaar was ik op reis toen hij dit deed en heb ik dit gemist.

Als dit gebeurt, heeft Anderlecht natuurlijk geen poot om op te staan. Wel zeer smerig gespeeld van Suarez na alles wat Anderlecht de voorbije jaren voor hem gedaan heeft. De Belgische clubs hebben een gentlemen's agreement om zo'n speler niet te halen maar voor Belgrano geldt dat natuurlijk niet.

6 augustus 2016 om 12:29

Daar ga ik wel van uit. overigens zei hij al direct na de aanslagen dat hij weg wilde omdat hij zich in Belgie niet meer veilig voelde.hij schijnt vlakbij het station gewoond te hebben waar de aanslag was.

Belgrano was overigens in 2008 failliet, zo kon Anderlecht hem destijds voor een prikkie ophalen.

6 augustus 2016 om 13:55

Ja, dat weet ik.

Maar sta mij toe om een vraagteken bij die wens te plaatsen. Suarez had voor die aanslagen al tweemaal een vertrekwens uitgesproken, en het leek er een beetje op dat hij die aanslagen als een soort excuus gebruikte om weg te geraken.

6 augustus 2016 om 14:19

Ik denk het niet, stond op geen enkele voetbalsite.

6 augustus 2016 om 14:23

Dan is het toch zeer opmerkelijk dat Anderlecht geen gelijk krijgt? Het kan bijna niet anders dan dat Suarez zijn contract afkocht.

Ik vind het zeer belachelijk van Suarez. Zonder ook maar enig akkoord tussen de 2 clubs, toch maar bij een club aansluiten.
Het minst wat hij kon doen, even excuses aanbieden aan Anderlecht.

Ik vind het een rare uitspraak van de Fifa. Wat is de waarde nog van een arbeidsovereenkomst? Op zijn minst had de Fifa moeten zeggen: dit is een geschil tussen de speler en Anderlecht. Los dat eerst op, daarna kan je spelen voor de Argentijnse club.

6 augustus 2016 om 12:31

Het probleem zit in de Belgische wetgeving, daar mag een sporter een contract opzeggen en is dan alleen het resterende salaris verschuldigd als schadeloosstelling.

Overigens zei Suearez al in maart direct na de aanslagen al dat hij weg wilde omdat hij zich niet meer veilig voelde met zijn gezin. Hij woonde vlakbij het station waar de aanslag op de metro plaats vond.

6 augustus 2016 om 12:38

Oke, dat geeft een beetje achtergrond. Maar waarom zegt Suarez zijn contract dan niet gewoon formeel op bij Anderlecht? Of zijn zaakwaarnemer natuurlijk? Dan is het ook geen discussie. Als ik je goed begrijp, moet hij wel het resterende salaris aan Anderlecht overmaken?

Blijkbaar is er toch meer aan de hand anders zou de fifa hier nooit mee akkoord gaan. Wat stelt anders een contract nog voor. Ben benieuwd naar het hele verhaal hierachter.

RSC Anderlecht zou wel nog in beroep gaan

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Anderlecht

Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
B. RamanAanvaller93
J. ZirkzeeAanvaller74
C. KouaméAanvaller52
A. ColassinAanvaller00
Z. DebastVerdediger00
H. DelcroixVerdediger30
Voor de complete selectie: Clubpagina Anderlecht.

13 fans
Aanvaller, 33 jaar

In de wandelgangen

Donderdag 23 september
Het is de vraag of Club Brugge Noa Lang in de komende transferwindow kan behouden. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren