Newcastle stuurt dertien miljoen naar Bournemouth: 'Dit is ongelooflijk'

Vrijdag, 1 juli 2016 om 14:39Daniel Cabot Kerkdijk

Matt Richie verlaat de gelederen van Bournemouth. Newcastle United laat vrijdagmiddag via de officiële kanalen weten dat de vleugelaanvaller is overgenomen van the Cherries die minimaal 13,5 miljoen euro zullen ontvangen. Afhankelijk van de sportieve prestaties, kan de transfersom voor Ritchie zelfs tot 15,5 miljoen euro oplopen.

/

"Dit is een ongelooflijk gevoel", laat Ritchie weten. "Spelen voor een club als Newcastle United is ongelooflijk. Ik had het ontzettend naar mijn zin bij Bournemouth. Dat heeft mijn carrière een enorme boost gegeven. Maar als een club als Newcastle op de deur klopt, dan moet je daarop ingaan."

Ritchie kwam sinds januari 2013 voor Bournemouth uit en was in 142 officiële duels goed voor 31 doelpunten en 29 assists. De Schots international kwam daarvoor voor onder meer Portsmouth en Swindon Town uit.


Poll

Van Bournemouth naar Newcastle United is een sportieve verbetering


Gerelateerd

Meer sportnieuws

34 reacties (laatste reactie door koots)

Echt een fantastische speler voor Newcastle. Hij had hogerop gekund dan Bournemouth/newcastle. Je ziet toch dat er toch spelers te vinden zijn die Newcastle echt terug willen helpen om naar de top te komen. Al betwijfel ik of geld ook een rol speelt.

Toch wel apart, qua club uiteraard groter maar toch een stapje terug nu Newcastle is gedegradeerd.
En ze kunnen dus ook gewoon leuk 15 miljoen aan een speler uitgeven, ondanks dat ze een niveau lager spelen. Nou krijg je natuurlijk een flinke financiële boost wanneer je degradeert, maar dat geeft de verhoudingen maar weer eens aan.
Wel een goede speler, kan wel een belangrijke schakel worden bij Newcastle.

1 juli 2016 om 20:33

De club krijgt echt totaal geen financiële boost... Ze krijgen ene compensatie, maar dan is niks in verhouding met een seizoen in de premier Leaque spelen.

Waarom zou je van de PL naar de Championship willen gaan? Van Bournsmouth begrijp ik het wel. Het zijn geen denderende cijfers.

1 juli 2016 om 14:48

Omdat Newcastle dubbel zo groot is als club.

1 juli 2016 om 17:54

Onbegrijpelijk! Als hij nog een jaar in de bpl had gespeeld had hij zeker naar een club in de subtop gekunt( denk aan southampton evertom stoke.. Enz) en mu gaat hij naar newcastle wat een divisie lager speeld. Wat een onzin!

1 juli 2016 om 14:52

Mensen onderschatten de pracht en historie van een club als Newcastle United. Vroeger was Newcastle gewoon een Engelse topclub, vandaar dat er nog veel fans over zijn van vroeger. Vandaar dat vooral Britse spelers die bekend zijn met de BPL sneller kiezen voor een Newcastle dan pak em beet Bournemouth.

1 juli 2016 om 16:24

Ik begrijp het totaal niet. Afgelopen seizoen toch betrokken geweest bij 10 doelpunten, en dat seizoen daarvoor 15 keer gescoord en 17 keer de assists gegeven. Vormde een gouden duo met Wilson, die door zijn blessure niet veel in actie is gekomen afgelopen seizoen. Had Wilson wel fit geweest dan was ik benieuwd hoe de cijfers van Ritchie eruit hadden gezien. Nu kan er dus weer een nieuwe vleugelspeler aangeschaft worden, zal me benieuwen wie Eddie op het oog heeft.

Daarnaast is de stap in sportieve zin een achteruit. Ik zie Bournemouth gewoon handhaven komend seizoen, en moet nog maar zien of Newcastle direct terugkeert, de Championship is veel wisselvalliger dan de Premier League. Uiteraard blijft Newcastle een grote club, maar hij had ook de stap kunnen zetten naar een grotere Premier League club.

Dit bevestigt nog maar een keertje dat de verhoudingen in het voetbal tegenwoordig wel heel erg scheef liggen. Een miljoen of 7-8 is tegenwoordig wel echt het maximale wat Ajax en PSV nog zullen betalen voor een speler. Intussen geeft een club uit de Championship lachend het dubbele uit.

1 juli 2016 om 15:00

Een club uit de Championship. Nee, zo kun je Newcastle eigenlijk niet omschrijven. Newcastle is een grote club met veel geld en een grote historie. Niet te vergelijken met de gemiddelde Championship club.

1 juli 2016 om 15:06

Ik ben bekend met Newcastle United, ik heb er een paar jaar geleden nog op de tribune gezeten. Maar ze spelen nu toch in de Championship? Dan kan ik ze toch omschrijven als een club uit de Championship?

1 juli 2016 om 15:27

Dat neemt niet weg dat ook een groot deel van de Championship-clubs meer geld kunnen uitgeven dan bijv. Ajax en Psv. Nog maar te zwijgen over de degradatie-kandidaten in de Premier League.

1 juli 2016 om 15:28

Ze spelen er idd, maar ik vind het toch onjuist om ze zo te omschrijven als het om kapitaal gaat. Neem aan dat je mij wel begrijpt.

1 juli 2016 om 15:46

Dat Newcastle United wat groter en rijker is dan de gemiddelde Championship-club snap ik ook wel. Maar wat ik dus wil zeggen, is dat we inmiddels al zo ver zijn dat er in de top van het tweede niveau van Engeland meer geld omgaat dan in de top van het eerste niveau van Nederland.

Dat we niet meer op kunnen boksen tegen de grotere clubs uit Engeland is al langer algemeen bekend. Maar als we het zelfs al tegen clubs uit de Championship af moeten gaan leggen, dan wordt het wel heel oneerlijk.

1 juli 2016 om 16:33

Zo ver waren we al jammer genoeg.. Ik zag volgens mij vorig seizoen of zelfs het seizoen ervoor dat er clubs uit de Championship spelers kochten van rondom de 10 mln.. Nu zijn veel clubs zelfs over alle clubs in Nederland heen..

Het is ook heel oneerlijk, maar wat is er aan te doen? Ik hoop nog altijd dat er een salarisplafond komt. Dit kan ervoor zorgen dat spelers niet puur voor geld naar iets anders toegaan en kleinere competities hun spelers langer kunnen binden. Of dit realistisch is.. denk het niet.

1 juli 2016 om 16:43

Newcastle is natuurlijk net gedegradeerd en ontvangen dus ook een bak geld uit de parachute regeling. Dat maakt ze financieel ook niet representatief voor de top van de Championship. Dat natuurlijk naast het feit dat ze met ruim 50.000 toeschouwers per thuiswedstrijd ook bij de best bezochte clubs behoren.

Afgezien daarvan is het gemiddelde toeschouwersaantal van de Championship over het afgelopen seizoen 17.583 toeschouwers. Nederland moet het met 19.412 doen, wat niet bijzonder veel hoger is. Tel daarbij dus het feit dat Engeland op voetbalgebied ook commercieel veel groter is, en dan kom je dus tot de eenvoudige conclusie dat het helemaal niet zo raar is dat de Championship financieel niet onder doet voor de Eredivisie.

Allemaal verklaarbare marktwerking en dus eigenlijk weinig oneerlijks aan.

1 juli 2016 om 17:30

Soms hunker ik echt terug naar de tijd dat je bij de kassa van het stadion een kaartje kocht voor 2 gulden 50 en vervolgens voetbal ging kijken. God wat een tijd...

1 juli 2016 om 18:18

Die tijd heb ik nooit meegemaakt haha. Ik vind zo'n dag naar Schalke of Gladbach ook geweldig. Betaal je ook maar 15eu o.i.d. voor een kaartje en dan zit je van tevoren gewoon lekker in de kroeg.

1 juli 2016 om 15:02

Klopt, maar wij moeten daarin mee. Ik bewonder AZ daarom juist om hun vraagprijs van 20 miljoen voor Janssen. Die snappen het. Een club als Tottenham vind dat helemaal geen raar bedrag voor een international die topscorer is in de Eredivisie en nog lang vastligt.

1 juli 2016 om 15:18

@De Toekomst:

Mee eens. Nederland is lange tijd de uitverkoopbak van Europa geweest, waar clubs uit de grote landen voor een grijpstuiver spelers konden halen waar ze zelf één of twee jaar later het driedubbele voor vingen. Die tijd lijkt wel voorbij te zijn. PSV heeft de absolute hoofdprijs gekregen voor Depay en Wijnaldum en AZ doet er inderdaad goed aan om ook voor Janssen de hoofdprijs te vragen. En ik sluit niet uit dat ze die gaan krijgen ook.

1 juli 2016 om 15:32

Je moet er wel in mee kunnen. De Nederlandse competitie heeft tegenwoordig weinig meer te bieden en daarom willen spelers snel weg. De clubs zitten gewoon in een slechte handelspositie. Als je vasthoudt aan je vraagprijs gaat de speler zeuren en spant die een zaak aan o.i.d. Dat wil je als club ook niet hebben en dus laat je de vraagprijs zakken.

Ik vind het ook goed wat Az doet, maar het is voor Nl clubs enorm lastig om een speler te behouden omdat er gewoon weg te weinig te bieden is.

1 juli 2016 om 16:00

Die bewondering kun je eigenlijk pas uitspreken als het ze lukt. Sporting Genemuiden kan ook wel een miljoen vragen voor hun spits die er bij de 3e amateurs 34 in legt.

1 juli 2016 om 15:05

Ik vind dat niet raar. Newcastle is een veel grotere club dan Ajax of Psv. Je ziet ook dat die spelers van de Nederlandse competitie naar Newcastle willen gaan kijk naar bijvoorbeeld : Anita, De Jong, Wijnaldum etc. Het is toch een hoger niveau ook al spelen ze championship ze komen er wel bovenop.

1 juli 2016 om 15:13

@S-070:

Maar eigenlijk is het wel raar. Als er al clubs zijn die met een aanzienlijk hoger budget dan dat van Ajax of PSV op het tweede niveau van hun land spelen, dan kunnen we eigenlijk net zo goed gewoon stoppen met Europees spelen tegen de topclubs van die landen. De verhoudingen zijn inmiddels zo scheef dat het nergens meer over gaat.

1 juli 2016 om 15:29

Dat heeft alleen met geld te maken. Als Ajax en PSV zoveel geld hadden, was Newcastle echt niet de grotere club van de drie geweest. Die clubs in Engeland zijn alleen groot vanwege de TV-gelden. Haal dat weg en er blijft weinig over.

1 juli 2016 om 16:52

Dat is natuurlijk veel te eenvoudig gezegd. Clubs uit Engeland hebben veel geld en krijgen zoveel geld voor hun tv rechten, omdat ze op diverse vlakken veel groter zijn.

Gemiddeld zitten er bij een Premier League wedstrijd 36.452 toeschouwers op de tribune. In Nederland is dat slechts 19. 412. Alleen dat is al een eenvoudige reden waarom er daar meer geld rondgaat en waarom de tv beelden van die wedstrijden interessanter zijn.

Uiteindelijk is de verhouding tussen PSV en pakweg Cambuur ook oneerlijk. PSV krijgt veel meer tv geld, heeft veel meer inkomsten en nu ook nog eens miljoenen extra inkomsten uit de Champions League. Hoe kan Cambuur daar ooit tegenop? Die zijn bij voorbaat kansloos.

Op nationaal vlak is het allemaal niet zo'n punt, maar als het internationaal is dan is het ineens allemaal oneerlijk en moet het aan banden gelegd worden.

Snap het wel, Newcastle is veel groter dan bijna alle clubs tegenwoordig in de Premier League, dus ook Bournemouth. Daarnaast is het ook prachtig om in zo'n stadion voor zulke supporters te mogen spelen, lijkt me zo

1 juli 2016 om 15:20

Lol, Newcastle is op geen enkele manier groter dan PSV, laat staan Ajax! Op basis van geld (terecht, daar ben je prof voor) kiezen onze spelers voor Newcastle. Maar laten we ons alsjeblieft niet enkel en alleen blind staren op geld! Als Ajax het geld te besteden had van Newcastle Utd. liepen vele kinderen van Noord tot Zuid en van Oost tot West op deze wereld in shirtjes van Ajax!

1 juli 2016 om 15:35

Waar heb ik het over Ajax en Psv??

1 juli 2016 om 16:26

Sorry was @S-070 bedoeld

1 juli 2016 om 17:02

Newcastle gemiddelde toeschouwersaantal afgelopen seizoen: 49.754.
Ajax gemiddelde toeschouwersaantal afgelopen seizoen: 49.201.
PSV gemiddelde toeschouwersaantal afgelopen seizoen: 33.594.

Dat is al 1 manier waarop Newcastle groter is dan Ajax, en veel groter dan Psv.

Wat je wel niet doet voor geld... Een zekerheid is het namelijk niet, dat Newcastle na 1 seizoen weer terug is, dus hij doet een aardige stap terug.

1 juli 2016 om 18:19

Neem toch aan dat het een zekerheid is dat Newcastle terug keert na één seizoen.

1 juli 2016 om 19:57

Mwa. Ik zie het als miniatuurversie van Dordrecht (bournemouth) en NAC (newcastle). Velen gingen er ook wel even vanuit dat ze na 1 seizoen terug zouden zijn.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Newcastle United

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
16.Everton19-10
17.Watford14-14
18.Norwich City13-35
20.Burnley 11-11
Voor de complete stand: Premier League
SpelersPositieW
A. Saint-MaximinMiddenvelder205
JoelintonAanvaller191
C. WilsonAanvaller156
C. WoodAanvaller10
G. JonesUnknown
K. DarlowKeeper80
M. DúbravkaKeeper80
Voor de complete selectie: Clubpagina Newcastle United.

0 fans
Middenvelder, 32 jaar

In de wandelgangen

Maandag 17 januari
Chelsea heeft de kans om Layvin Kurzawa te contracteren laten schieten. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren