Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

Deel II | Eigen voetbalvolk eerst?

Laatste update:

Na een wederom teleurstellend verlopen EK voor het Russisch voetbalelftal is de discussie over de limiet op buitenlanders wederom van start gegaan. Men is namelijk verplicht om in de competitie maximaal zes buitenlanders en minimaal vijf Russen op te stellen. Rusland heeft weliswaar pech gehad dat Alan Dzagoev en Igor Denisov geblesseerd uitvielen, maar dat is niet de hoofdreden. "Hoe kan het dat er in een land met 150 miljoen inwoners geen twintig goede voetballers te vinden vinden zijn?", vroeg voormalig Dynamo Moskou-aanvaller Andriy Voronin zich af.

Waarschijnlijk komt het doordat de huidige Russen zeker blijven van hun plek zolang de limiet blijft bestaan. Er is een groot gebrek aan concurrentie. Aleksandr Kokorin verdiende bij Dinamo vijf miljoen per jaar terwijl hij nauwelijks wat liet zien. Je kan het de aanvaller niet kwalijk nemen dat hij genoot van zijn luxeleventje en voetbal als bijzaak zag. Voor zijn ontwikkeling is het goed dat hij naar Zenit Sint-Petersburg is gegaan. Zenit is een van de weinige clubs waar je moet vechten voor je plek en daar heeft hij nog zichtbaar moeite mee, aangezien hij nog niet heeft laten zien dat het zo'n groot talent is als wordt beweerd.

Artem Dzyuba heeft dat probleem gehad bij Spartak Moskou. De spits verdiende bij de volksclub drie miljoen per jaar, maar scoren deed hij zelden. Toch had hij het lef om meer geld te eisen en daar wilde Spartak, terecht, niet aan mee werken. Daarom is hij transfervrij naar Zenit gegaan en daar liet Dzyuba zien dat hij vooruit is gegaan in zijn spel. Dit seizoen heeft hij namelijk vijftien doelpunten gemaakt terwijl hij in acht seizoenen Moskou niet verder kwam dan 26 doelpunten.

/

Een andere club waar concurrentie zichtbaar is, is FC Krasnodar. Waar Anzhi Makhachkala en Dynamo dachten met alleen geld succes te boeken, laat eigenaar Sergei Galitskiy zien hoe je een voetbalclub moet runnen. Voormalig Feyenoorder Fedor Smolov werd in Rusland gezien als eeuwig talent, maar bij Krasnodar werd hij met twintig doelpunten topscorer van de Premjer Liga. Als je je als Russische voetballer wil ontwikkelen, is Krasnodar dus de ideale club om dat te doen.

Waarom het dan bij de grote vier uit Moskou niet lukt om je verder te ontwikkelen is een lastige kwestie, want er breken elk jaar wel spelers door, maar ik zie ze geen stappen maken. Waarschijnlijk komt dat doordat jeugdspelers veel geld verdienen en dat Moskou een wereldstad is waarbij er genoeg uitgaansmogelijkheden zijn. Bij CSKA is de nieuwste aanwinst uit de jeugd Aleksandr Golovin. Golovin is een middenvelder die zowel controlerend als op de vleugels kan spelen. Golovin heeft de potentie om uit te groeien tot een type-Davy Klaassen of Davy Pröpper, maar het is geen uitzonderlijk talent zoals Alan Dzagoev dat wel was. Het is mij onduidelijk waarom Slutsky dat wel in hem ziet.

Wie dat in mijn ogen wel is, is Aleksei Miranchuk. De middenvelder van Lokomotiv barst van de creativiteit en heeft een fabelachtige dribbel. Door zijn dribbels wordt hij in Rusland vergeleken met Lionel Messi, maar zo beslissend als de Argentijnse superster is hij bij lange na nog niet. Wel hoort hij vanwege zijn creativiteit altijd te spelen (wat hij niet eens wekelijks doet) en in mijn optiek was Miranchuk ook de ideale vervanger geweest voor de geblesseerd uitgevallen Dzagoev, ware het niet dat Slutsky koos voor Dmitri Torbinskiy.

/

Spartak wordt in Rusland geroemd om de jeugdopleiding, maar de laatste jaren zie ik geen spelers die zich door middel van hun talent en inzet zich in de basis hebben gespeeld. Zo hadden de rood-witten goud in handen met Anton Mitryushkin. De goalie was met fenomenale reddingen de reden dat Rusland het EK Onder-17 won. In Rusland dacht men dat de natuurlijke opvolger van Igor Akinfeev klaar stond, maar bij Spartak kwam hij door de ervaren Artem Rebrov nauwelijks aan de bak waarna hij besloot om het in het buitenland te proberen bij FC Sion.

Dit zijn dus de gevolgen van de 6+5-regel in Rusland. Russen die vroeg doorbreken zijn zeker van hun plek en talenten die aan de deur kloppen moeten wachten op blessures, schorsingen of het slot van de competitie. Derhalve werd Rusland op mentaliteit afgetroefd door zowel Slowakije als Wales. "We zijn afgetroefd op snelheid en mentaliteit. Dit is hoe ons voetbal er op dit moment voor staat", zei Spartak-voorzitter Leonid Fedun na de wedstrijd tegen Wales. Valeriy Karpin vond het niet geheel toevallig dat het slechtst presterende land op het EK een limiet heeft en vond dat Rusland zich met landen als Tsjechië en Slowakije moest meten.

Afschaffen van de limiet komt echter niet in het woordenboek voor van bondsvoorzitter en Minister van Sport Vitaliy Mutko. "De limiet blijft gewoon bestaan. Het resultaat op het EK heeft niets met de limiet te maken, want het is een van de elementen waarop ons voetbal vooruit is gegaan", zei hij. Zolang Mutko bepaalt dat de limiet blijft bestaan, vrees ik dat het Russisch voetbal op dit niveau blijft steken. Verdediger Vasiliy Berezutskiy wil de jongere Russen een raad meegeven die ik met hem deel: "Ga naar het buitenland, want jullie zijn zwaar in het nadeel zolang er in de competitie met de limiet gespeeld wordt."

/

Voorlopig moet Rusland op zoek naar een nieuwe bondscoach doordat Slutsky heeft aangegeven te stoppen. Een begrijpelijke beslissing ondanks dat ik zeer teleurgesteld in hem was omdat hij volledig afweek van het systeem waarmee Rusland zich nog wist te kwalificeren voor het toernooi. Toch ben ik hem dankbaar dat hij de rotzooi die Fabio Capello achterliet, heeft opgeruimd, want iedereen in Rusland wist dat als de Italiaan als bondscoach aanbleef, we het EK thuis op de bank moesten gaan kijken.

De Nederlandse media noemden onlangs Guus Hiddink een kandidaat om bij de bond aan de slag te gaan als technisch adviseur, maar in Rusland werd dat bericht verkeerd vertaald en werd hij genoemd als de opvolger van Slutsky. De reacties waren zeer positief, want men smacht naar ee zelfde soort succes als in 2008 toen de Russen de halve finale wisten te bereiken. Ook Stanislav Cherchesov en Kurban Berdyev worden genoemd. Wie de opvolger ook wordt: Rusland zal over twee jaar moeten hopen op een flinke dosis geluk, want zolang de limiet blijft bestaan, zullen er geen hoge verwachtingen meer zijn.

Lees hier deel I van ‘Eigen voetbalvolk eerst?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Bedankt voor dit stuk! Heel interessant om te lezen.

30 juni 2016 om 18:11

Je begrijpt me verkeerd. Het gaat erom dat de talenten die al zijn doorgebroken, zoals bijvoorbeeld Kokorin bij Dinamo, nu al 25 jaar zijn en de clubs er alles aan doen om deze spelers te behouden met oog op die limiet en verdienen ze daarom een flink bedrag en hoe slecht ze ook spelen, volgende week staan ze wederom in de basis en dat komt door 1 ding: hun paspoort. Zonder de limiet zouden zulke spelers allang uit de basis verdwijnen en zouden ze ook niet zo'n flink salaris krijgen, want dat krijgen ze alleen omdat de clubs het zich niet kunnen veroorloven een Rus kwijt te raken. Als de clubs nou eens de ruimte krijgen om op iedere positie concurrenten te halen moeten zulke spelers erop gebrand zijn om te laten zien dat ze beter zijn dan hun concurrent waardoor ik denk dat ze er sportief ook op vooruit gaan.

2 juli 2016 om 19:06

In Engeland is het ook nadelig: bij Man City zou Sterling nooit aangetrokken zijn als hij niet Engels was. Zelfde geldt voor Delph, en ook Clichy zit alleen nog in de selectie omdat hij homegrown is. Als de Premier League de beste competitie van de wereld moet zijn dan moeten de beste spelers er ook spelen, en dat hoeven niet per se Engelsen te zijn.

Rare conclusies omdat Fedor een keer een seizoen zijn goals maakte is die club ineens de club geworden die het beste uit spelers haalt?
De buitenlanderlimit afschaffen werkt ten gunste van de eigen jeugd? Ik denk dat het tegendeel waar is.

2 juli 2016 om 11:51

Ik had graag meerdere spelers uit willen lichten maar ik zat met de 'limiet' van 1000 woorden opgescheept. Krasnodar heeft ook onder meer Pavel Mamaev op laten bloeien dat op zijn 18e een groot talent was maar ook mede door de limiet zich niet verder ontwikkelde bij CSKA. Bij Krasnodar haalde hij dit seizoen een deel van zijn oude niveau terug. De limiet afschaffen zou zeker wel ten gunste van de jeugd kunnen werken, want de jeugd heeft behoefte aan concurrentie: het constant laten zien dat jij sterker bent dan de ander. Nu gebeurt dat niet omdat er genoeg Russen opgesteld moeten worden en stellen de clubs de vertrouwde Russen op in plaats van nieuwe gezichten.

2 juli 2016 om 12:28

Je ziet keer op keer dat Engeland er vroeg uit ligt op een groot toernooi, tevens zie je dat de clubs in Engeland de talenten in Nederland steeds vroeger weghalen. Ergo er is minder plaats voor lokale jeugd en in het eerste van de topclubs wordt vrijwel alleen geïnvesteerd in buitenlandse toppers. Daardoor zal Engeland niet snel meer een hele bijzondere generatie krijgen die het verschil wel maakt. Zou dat in Rusland anders zijn? De rijke clubs willen snel resultaat, dus kijken over de grenzen om de goede spelers in te kopen, gevolg minder ruimte voor eigen spelers. Nee het afschaffen in Europa van die buitenlander regel heeft heel veel kapot gemaakt. Nu zijn er nog maar een stuk of 7 a 8 clubs die mee kunnen doen om de prijzen en dat vind ik een verarming van het voetbal.

2 juli 2016 om 18:13

In Rusland is dat inderdaad anders als in Engeland. Wij kapen geen jeugdspelers weg uit het buitenland, want dat mogen wij niet doen en we hebben een top generatie gehad die drie jaar geleden de Europese titel won onder 17 jaar en diezelfde generatie knokte zich ook tot de finales van onder 19 jaar waarin Spanje net iets sterker was. Ik vraag me af hoe het kan dat van die generatie er maar 1 speler(de genoemde Golovin) is die doorgebroken is en de rest moet blijven wachten op een kans of inmiddels naar het buitenland vertrokken zijn, zoals Mitryushkin naar Sion en Khodzhaniyazov naar het Deense Aarhus.

Bij ons is het simpelweg zo dat de clubs het zich niet kunnen veroorloven om Russen te verkopen. Een talent die zich in de basis knokt krijgt daarna direct een goed salaris mee omdat clubs willen voorkomen dat ze naar de concurrentie gaan. Laatst was er nog een jeugdspeler van Lokomotiv die naar Rubin Kazan vertrok omdat hij daar veel meer geld kon verdienen terwijl die jongen pas 19 jaar is.

7 juli 2016 om 23:14

Maar hoe wil je dan in hemelsnaam verkopen dat meer buitenlanders gezond is voor de Russische jeugd?

8 juli 2016 om 03:08

Door te zeggen dat de Russische jeugd behoefte heeft aan meer concurrentie. Kijk bijvoorbeeld eens naar de jeugdelftallen van Rusland. Er loopt zoveel groot talent rond, maar zodra ze dicht bij een stap naar het eerste zijn verdienen ze, in mijn ogen, te veel geld en ontwikkelen ze zich niet meer omdat ze dan al een zekere status hebben opgebouwd waardoor ze zeker blijven van hun plek. Dat komt puur omdat Russen in onze competitie heel veel waard zijn en clubs maar een beperkt aantal buitenlanders mogen opstellen. Dan kom je dus op een aantal posities concurrentie te kort, wat wordt opgevangen door de wat modale Russen, die ook weer heel veel geld waard zijn door hun paspoort en ook genoeg wedstrijden gaan spelen.

Een simpele voetballer als Artur Yusupov(type Blind, geen bijzondere voetballer) zou nooit naar Zenit zijn gekomen als Zenit op zijn positie een betere buitenlander kon halen die ervoor kan zorgen dat jeugdspelers de drive hebben om te laten zien dat zij beter zijn dan hun desbetreffende concurrent. Vroeger moesten spelers zoals Bilyaletdinov, Zhirkov, Pavlyuchenko, Arshavin, Denisov, Kerzhakov en Dzagoev hard werken om een kans te krijgen bij het eerste van hun club omdat er genoeg concurrentie was. Tegenwoordig hebben jeugdspelers het lef om veel geld te eisen en als hun club dat niet wil bieden, gaan ze maar naar de concurrent die het hun wel kan bieden en dan hebben spelers zich al op hun 19e financieel onafhankelijk gespeeld, zoals bijvoorbeeld Zhamaletdinov. Zhamaletdinov is echter niet de enige speler die zich als talent financieel onafhankelijk heeft gespeeld.

Mutko zou zich moeten afvragen waarom bijvoorbeeld Duitsland geen limiet nodig heeft om talent te laten doorstromen. Hun competitie is niet zo verschillend als dat van ons(alleen qua tempo en fanschare in het buitenland). Zij hebben, net als de Russische clubs, eigen ontwikkelde bedrijven die een club sponsoren(behalve Schalke met Gazprom). T-Com bij Bayern, Evonik bij Dortmund, Volkswagen bij Wolfsburg of Deutsche Bahn bij Hertha. Bij ons is dat niet anders met Lukoil bij Spartak, Gazprom bij Zenit, Rzhd bij Lokomotiv of Rosseti bij Cska. Dat zijn ook allemaal Russische bedrijven, maar toch zie je in Duitsland dat hun talenten een constant niveau halen en bij ons naarmate ze veel geld verdienen stil gaan staan in hun ontwikkeling.

Denk dat het wegnemen van dit minimum alleen maar goed zal zijn voor het Russische voetbal. Heel soms kijk ik wel eens een potje in de Russische competitie en dan valt het me vaak mee hoe hoog het technische niveau is. Ik denk dat de Russische spelers getalenteerd genoeg zijn om de concurrentie van buitenlanders aan te kunnen. En ik denk dat ze het beste voor aanvallend voetbal kunnen kiezen, dat levert meer resultaten op dan de speelwijze op het afgelopen EK en het betonvoetbal van Capello. Tijdens de kwalificatie in de groepswedstrijd tegen Zweden, die het karakter van een finale had, won Rusland gewoon terecht door de betere ploeg te zijn die het beste voetbal speelde.

2 juli 2016 om 19:37

Daarom snapte ik niet waarom Slutsky van dat systeem afweek. We hebben ons met aanvallend voetbal geplaatst voor het EK maar nadat Dzagoev weggevallen was probeerde hij het ineens met drie centrumspitsen en een middenveld zonder enig creativiteit. Nu snap ik wel dat Dzagoev onze enige echte creatieveling is, maar dan moet hij het lef hebben om een andere creatieveling als Miranchuk erbij te halen, want Shatov is een leuke voetballer met creatieve ideeën, maar hij is geen 'echte' nummer 10.

5 juli 2016 om 23:24

Niet alleen Kokorin, maar ook de jongens die wel alles geven, zoals Smolnikov, Dzagoev of Shatov zouden ook een stuk beter kunnen worden dan dat ze nu zijn als ze meer concurrenten op hun positie hadden. Wat Miranchuk betreft zag ik het inderdaad ook niet aankomen. Torbinskiy is een van de meest overschatte Russen die er rondloopt in ons voetbal en Slutsky neemt hem doodleuk mee als back wat hij totaal niet kan. Ook met Yusupov als vervanger van Denisov schiet je niks mee op aangezien hij ook geen echte creatieveling is.

Ik ben het er niet mee eens dat het probleem in de regel zit. Als een "doorgebroken" talent nou eens gewoon op de bank zit ten koste van een niet doorgebroken talent wordt het probleem dat jij aankaart teniet gedaan. Maar waarom doen de coaches dat niet bij de meeste clubs. Waarschijnlijk vanwege het hoge salaris. Dat gebeurt overal. Het probleem zit hem in het hoge salaris dat de russen krijgen door de schaarste aan bewezn goede spelers. Maar als zo een speler naar het buitenland gaat zal hij ook flink geld verdienen. Weliswaar minder, maar veel wordt nu dus ook in Rusland zelf opgemaakt. Het hoeft geen ramp te zijn. De ramp is volgens mij niet de 5+6 regel. Het ligt veel dieper, en daar ben ik het met Mutko dus eens. Verder beschermt deze regel dat de russische clubs van hun talenten leeggekocht worden. Ik vind het eerder een probleem dat deze regel niet overal geldt. Had zelfs liever die oude limiet van 27 jaar voordat een buitenlandse transfer mogelijk is willen zien.

Ik blijf er dus bij dat het vooral tactisch vreselijk slecht is. Kijk maar naar een analyse van een nederlands voetbalprogramma met een gemiddeld oost-europees programma. Die nederlanders kunnen er wel wat van. We moeten eerst de structuur in de voetbalbond die rampzalig is oplossen. Als dat niet werkt, dan pas zou verder gezocht moeten worden.

6 juli 2016 om 23:59

En dat hoge salaris die ze verdienen komt door de limiet, want de clubs kunnen het zich niet veroorloven om een Rus kwijt te raken waardoor zelfs de talenten hoge eisen gaan stellen. Kijk alleen al naar het talent Zhamaletdinov. Die brak net door bij Lokomotiv, maar gaat alsnog naar Rubin Kazan omdat hij daar meer geld kon verdienen. Als de competitie het Duitse systeem had gehad, dan zouden zulke jongens pas eisen gaan stellen als ze jarenlang laten zien beslissend te zijn geweest voor hun club.

Het probleem binnen de structuur van de voetbalbond is dat de politiek zich veel te veel bemoeit met de sport. Toen de limiet werd afgeschaft door 'voetbalman' Nikolay Tolstykh heerste er totale paniek bij het Kremlin omdat ze bang waren dat er minder Russen op het veld zouden staan. Ook riep Raymond Verheijen in de media dat de Lobanovskiy-methode te ouderwets was en dat er niet werd geluisterd naar het 'moderne' voetbalplan die Bert van Lingen had opgesteld om de doorstroom van talenten te versnellen. Nu kan je zeggen dat Verheijen elke dag wel wat te zeggen heeft, maar wat hij hier zegt is misschien ook wel waar. Gelukkig werkt de bond samen met de DFB en als we geluk hebben leren ze ons het moderne voetbal wat Die Mannschaft spelen waarmee wij ons voetbal kunnen perfectioneren. Om doorstroom te versnellen, moeten wij wel af van die limiet aangezien wij zowel in de competitie als bij het nationale team geen enkel vooruitgang hebben geboekt.

Je hoeft alleen maar naar alle russen te kijken want je moet toch rus zijn om in het nationale elftal te spelen toch? Dus buitenlanders hebben er niets mee te maken.
Een rus in een andere competitie is ook een buitenlander.
Dat arek milik in de spits staat bij ajax in de nederlandse competitie wil toch niet zeggen dat klaas jan huntelaar niet gewoon de juiste spits voor het nederlandse elftal kan zijn.
Als een rus in rusland blijft dan lijkt me dat niet gezond voor zijn ontwikkeling mbt het gebrek aan concurrentie waar je het over hebt. Volgens mij scouten subtop clubs ook nauwelijks in rusland omdat ze niet weten wat ze binnen halen. En hoeveel die nou betaald moet worden.
Dus rusland kan beter snel wat veranderen willen zo goed voor de dag komen op het toernooi in eigen land, mocht dat niet geboycot worden. Wat ik eerst niet voor mogelijk hield, maar het is nu met de olympische sporters ook gebeurd ondanks putin het er niet mee eens was maar hij blijkt er niets aan te kunnen doen.

Uitstekend en intressant stuk!

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren