Albanië mag dankzij eerste EK-goal ooit blijven hopen op vervolg in Frankrijk

Zondag, 19 juni 2016 om 22:52Matthijs van Laar • Laatste update: 22:59

Albanië mag blijven hopen op een plek in de achtste finales van het EK. Het elftal van bondscoach Gianni De Biasi vocht zich in het laatste groepsduel met Roemenië naar een 1-0 overwinning en komt daarmee op drie punten uit drie duels. Daarmee eindigt Albanië op de derde plek in Groep A, die mogelijk recht geeft op een ticket voor de knock-outronde. Dat is echter afhankelijk van de andere resultaten: alleen de beste vier nummers drie bekeren verder. Voor Roemenië, dat met één punt onderaan eindigt, zit het toernooi er in ieder geval op.

/

Beide teams moesten en dat was het beste te merken aan de Roemenen, die in de openingsfase het initiatief naar zich toetrekken. Het team van Anghel Iordanescu slaagde er echter niet in om iets met het overwicht te doen. Bogdan Stancu was wel dreigend met een schot, maar Erit Berisha had er goed het oog in en maakte de inzet van de Roemeen in twee instanties onschadelijk.

Albanië herpakte zich echter gaandeweg de eerste helft en nam langzaam maar zeker de regie over. Ook Albanië creëerde echter lange tijd weinig voor het doel van de tegenpartij, maar op slag van rust kwam daar verandering in. Doelman Ciprian Tatarusanu schatte een voorzet van Ledian Memushaj verkeerd in en moest dat bekopen. Armando Sadiku stond namelijk precies op de goede plek om de bal binnen te koppen: 0-1. Het betekende het eerste Albanese doelpunt ooit op een EK.

/

Dat hield in dat Roemenië na rust moest komen. Albanië wierp een muur op en liet het spel dan ook rustig aan de tegenstander, die opnieuw grote moeite had om een opening te vinden in de afweer. Sterker nog: het enige echte doelgevaar in de tweede helft stond lange tijd op naam van Memushaj, die de onzekere Tatarusanu bijna verschalkte met een niet eens al te beste poging.

Pas in het laatste kwartier werd Roemenië iets dreigender. Zo knalde Florin Andone kiezelhard op de lat en had het land pech dat scheidsrechter Pavel Kralovec afging op het signaal van zijn assistent, die onterecht de vlag omhoog stak wegens vermeend buitenspel bij een enorme kans voor Gabriel Torje. De laatste mogelijkheid was aan Albanië, maar Mergim Mavraj zag zijn vrije trap net naast het doel van Tatarusanu vliegen.


Poll

Albanië is de terechte winnaar van deze wedstrijd


Gerelateerd

Meer sportnieuws

66 reacties (laatste reactie door bon jovi)

Mooi man! Kijk hoe blij ze zijn. Ik gun het ze wel. Ze hadden nog eigenlijk een puntje verdiend tegen Frankrijk. Dan waren ze gewoon door.

19 juni 2016 om 23:07

Albanie voor de winst!! Ik gun het ze meer dan Wales, Ierland, Noord Ierland en al die andere saaie ploegen. Albanie speelt met het hart en het ziet er ook nog goed uit

19 juni 2016 om 23:11

Wales speelt nog best aardig toch? En Ierland en Noord Ierland zijn fantastische fans. Maar Albanie gun ik het zeker ook. Strijden gewoon voor hun land!

19 juni 2016 om 23:23

Wales gaat gewoon door. Als 2e plaats denk ik. Slowakije daarentegen verdienen het ook om door te gaan. Albanië heeft echt een prachtig volk. Wat een passie zeg! Bij de laatste corner juichte ze alsof ze het WK gewonnen hadden

20 juni 2016 om 01:36

Kan iemand mij vertellen waarom Gashi niet speelt? Dat is de beste speler uit de selectie. Viel in tegen Zwitserland maar deze speler hoort in de basis te staan! Hetzelfde geldt voor Lorik Cana.

20 juni 2016 om 03:39

Was cana niet geschorst? Daarnaast heb ik gehoord dat gashi problemen had met de bondscoach, jammer want samen met xhaka de beste speler

20 juni 2016 om 09:01

Ja Cana was geschorst voor de tweede wedstrijd maar had gisteren toch in de basis mogen staan.

Mooi., is echt 1 team

Gefeliciteerd Albanie met deze overwinning. Jullie verdienen dit helemaal na die drama tegen Frankrijk (laatste 5 minuten)

19 juni 2016 om 23:26

Inderdaad. Dat was echt zielig voor ze. Albanië laat eigenlijk zien wat het Europees Kampioenschap inhoud. De passie, de familie en andere landen laten meegenieten van de manier hoe er met het hart gespeeld word! Ze hebben bij mij de gunfactor in ieder geval keihard mee! Wat een blije gezichten. Albanië laat zien waarom ik van voetbal houd. Ik ben gewoon met ze aan het meegenieten.

19 juni 2016 om 23:57

Klopt helemaal Atleticogunner!! Al die blije gezichten, prachtig om te zien. Een EK met 24 teams brengt extra dingen met zich mee maar heeft ook zijn nadelen.

20 juni 2016 om 00:26

Zeker weten maat! Het heeft zn voordelen en zn nadelen maar mensen onthouden vaak alleen de nadelen.

Dit hele concept slaat echt nergens op.
2x verliezen en één keer met 1 - 0 winnen en je maakt gewoon kans op de 8e finale.

24 landen op dit toernooi is echt teveel.

19 juni 2016 om 23:04

Dat kon Nederland 4 jaar geleden ook en toen waren er 16 landen en gingen alleen de nummer 1 en 2 door, dus het slaat helemaal nergens op wat je zegt. Dat ligt gewoon helemaal aan hoe een poulefase verloopt, pure geluksfactoren...

19 juni 2016 om 23:07

Toch is het systeem belachelijk. Er worden nu 36(!) wedstrijden gespeeld waarin slechts 8 teams afvallen, dat gaat helemaal nergens over.

19 juni 2016 om 23:20

Bovendien kun je nog eens stellen dat het hoogst onrechtvaardig is voor de nummer 3 uit Poule A, want de concurrenten in groepen die later gespeeld worden kunnen precies uitrekenen wat het gewenste resultaat is om als nummer 3 door te gaan. Dat levert hoogst onrechtvaardige situaties op. Het is niet voor niets dat ooit is besloten de laatste speelronde tegelijk te laten afwerken, nadat in 1980 Oostenrijk en Duitsland met een salonremise doorgingen.

Dit systeem is echt waardeloos, het zorgt ervoor dat ploegen de eerste twee duels alleen maar de pot dicht gooien en pas in de laatste wedstrijd eens beginnen met voetballen. Het zorgt ervoor dat landen die de eerste wedstrijd hebben gewonnen tevreden zijn met een puntje in het tweede duel.

Doe dan gewoon 32 landen en eerst een knock-out ronde voordat je de groepsfase gaat spelen (met 16 landen). Of doe er wel 24 maar laat het gastland en de landen die 1ste in hun kwalificatiepoule werden direct en groepsfase instromen en de overige 16 een knock-out spelen om zich te plaatsen voor de groepsfase. Dat levert veel meer spektakel op dan dit berekende gedoe.

19 juni 2016 om 23:39

Tot nu toe is het inderdaad vrij weinig en dan komt dat gedrocht van een EK 2020 in heel Europa er ook nog aan.

19 juni 2016 om 23:47

Je hebt helemaal gelijk! Wat een hersenloze Ek! Je weet bij het begin al dat je Nota bene bijna 75% kans hebt om door te gaan???? Dit gaat uiteraard ten koste van het voetbal. Gewoon zwaar trieste poule fase en ek

19 juni 2016 om 23:49

Dat wisten ze van tevoren ook al, alleen ging het de Uefa alleen maar om meer geld uit uitzendrechten. Dus moesten er meer wedstrijden komen en dus ook meer landen mee doen.

Ik vrees dat deze commerciële gekte nog wel even aan houd. Kwestie van tijd voordat we zelfs landen uit nodigen die niet eens in Europa liggen vanwege een of andere drogreden. Ongetwijfeld zal er nog wel een uitbreiding volgen.

Ik geloof dat die Infantino van de Fifa ook al gesproken heeft over een WK met 40 landen ... krijgen we nog meer van die bagger uit Afrika, Midden-Amerika, Azië en het Midden-Oosten als toernooi opvulling. Ik ben helemaal niet tegen landen als Togo, Iran, Trinidad en Tobago en Noord-Korea. Als ze sterk genoeg zijn om tot de beste van hun continent te behoren mogen ze gewoon meedoen. Maar op het moment dat we het deelnemersveld zo gaan uitbreiden dat ze min of meer automatisch gaan deelnemen aan het WK is het klaar voor mij. Dan krijg je dat we voor driekwart van het WK naar Angola tegen Iran of Slowakije tegen Nieuw-Zeeland kijken en dan is de lol er snel vanaf.

19 juni 2016 om 23:06

En toch zitten wij er niet bij.....

De hele opzet is alleen maar meer wedstrijden voor de extra inkomsten. Je krijgt alleen wel veel bar slechte wedstrijden te zien. Dit EK is toch het toernooi met de meest saaie wedstrijden.

Ik denk dat de derde van poule C (Noord-Ierland?) en poule E (zweden?) onder Albanië, dus ik acht de kans reëel dat ze doorgaan naar de knockout-fase.

19 juni 2016 om 23:28

Noord-Ierland heeft 3 punten en een doelsaldo van (2-1). Zelfs met een 3-0 nederlaag tegen Duitsland zou Noord-Ierland boven Albanië eindigen. Zweden en Ierland moeten beide winnen, als geen van de twee daarin slaagt eindigen ze onder Albanië. Mogelijk dat wanneer Turkije een resultaat boekt tegen Tsjechië er in die poule ook een nummer 3 met twee punten eindigt of drie punten en een slechter doelsaldo.

19 juni 2016 om 23:32

Zweden wordt 2de als ze van Belgie winnen.

19 juni 2016 om 23:41

Dat doet er voor Albanië niets toe, omdat België een veel beter doelsaldo heeft. Ik geloof dat België met 4 doelpunten verschil moet verliezen willen ze het als nummer 3 minder doen als Albanië. Dat gaat niet gebeuren

20 juni 2016 om 10:51

Zweden wint in geen 100 jaar, beetje realistisch blijven. Ierland misschien nog tegen een al geplaatst Italië.

Landen als Albanie gaan dadelijk gewoon naar de volgende ronde. Wat een goed idee, zoveel deelnemers! En besef: Nederland is er niet eens bij hahah

19 juni 2016 om 23:07

Nederland er niet bij? Meen je? Goed dat dit bij elk artikel op vz wordt gemeld.

19 juni 2016 om 23:08

Als ze de punten ervoor hebben, prima toch?

19 juni 2016 om 23:22

Niet als nummer 3 in een poule. Op een eindronde hoort imo geen wildcards te zijn.

19 juni 2016 om 23:21

Dat besef kwam toen alle poules waren geweest en ik Nederland nog niet had gezien. Toen ging ik maar eens even naar de poule-indeling kijken en toen kwam het binnen. We zijn er echt niet bij!

ON: Het is inderdaad wat raar met die beste nummers drie die doorgaan. Dan nog liever 32 deelnemers. Maar liefst ga ik wat betreft het EK graag terug naar 16.

19 juni 2016 om 23:31

Het kan wel degelijk, met 24 landen. Maar dan moet je eerst een knock-out fase spelen , dan een groepsfase en dan de kwart/halve/finale.

Geef het gastland een vrijstelling geven en de winnaars van hun kwalificatie poule ook directe toegang tot de poulefase. Dan zorgt voor meer spektakel in de kwalificatie reeks, een spannende knock-out ronde voordat we aan de groepsfase beginnen en bovenal een hoger niveau in de groepsfase om naar te kijken. Want dit gaat echt nergens over.

Pogba speelde als een baas, grootste talent ter wereld op zijn positie for sure

Opzich best wel komisch. Gewoon 1 doelpunt maken in 3 wedstrijden en je gaat waarschijnlijk nog door ook. Gun het ze wel, spelen met passie

19 juni 2016 om 23:36

Nou met een doelsaldo van -2 wordt het wel lastig hoor. Zijn sowieso al 2 landen op de derde plaats die nu al 3 punten hebben en een beter doelsaldo...

20 juni 2016 om 00:05

Moeilijk is het zeker. Maar zweden en Ierland hebben beiden maar 1 punt, als zweden niet wint van Belgie en ierland niet wint van Italie, dan eindigt Albanie boven hun. Dan heb je nog Tsjechie dat tegen Turkije speelt. Moest Tsjechie niet winnen van Turkije, dan kan Albanie dus door.

Maar hey je verliest 2 keer en wint 1 keer en je kan als nog door, wat een gekkigheid. Laten we gelijk alle derde plekken doorsturen

20 juni 2016 om 02:09

Nederland in 2012 kom ook nog door na 2 verliespartijen, wat is het probleem?

Wat een rare situatie nu voor Albanië. Ze moeten nu gewoon in Frankrijk blijven wachten tot alle poules gespeeld zijn. Nog trainen terwijl er misschien geen wedstrijd meer komt. Apart toch?

19 juni 2016 om 23:19

Ahha albanie plakt gewoon een vakantie tegen aan hoor

Nu is het wel definitief afgelopen voor Turkije, maar ik gun het me Albanezen broeders wel om de volgende ronde te halen.

19 juni 2016 om 23:25

Is niet waar wat jij zegt. Als turkije 2 verschil wint van tsjechie zijn ze boven albanie. Als belgie en italie dan beide niet verliezen gaan we door.

19 juni 2016 om 23:26

Hier was ik nog wel benieuwd naar. Waarom staan we dan boven Albanie? Wij hebben dan ook -2 toch? Of omdat wij dan met 2 doelpunten verschil winnen en zij maar met 1 deden?

19 juni 2016 om 23:28

Denk je eerlijk gezegd dat we gaan winnen van Tsjechie? Met het voetbal dat we dit EK hebben laten zien verdienen we niet eens om naar de volgende ronde te gaan.

19 juni 2016 om 23:39

@gtore bij een gelijk doelsaldo kijken ze wie het meest gescoord heeft. En Albanië heeft maar 1 keer gescoord.

19 juni 2016 om 23:25

Kan nog van alles gebeuren man, maar daarvoor moeten wij eerst maar eens winnen van Tsjechie! Hopen dat Terim dit ook begrijpt en met een aanvallende opstelling komt! Met flankspelers die alleen maar dreigend zullen zijn en een in mijn ogen dan een betere nummer 9 ( voetbal over de flanken) Cenk Tosun!
Middenveld met Oguzhan en Topal! Selcuk en Ozan eruit! Achterin gewoon met verdedigers spelen! Speel met Sener en Ismail als backs! Die twee zullen gegarandeerd meer opkomen dan GG en Caner!
Waarom zo aanvallend en niet aan de verdediging denken? Omdat we aan een 1-0 niks hebben! Gaan strijden en hopen

20 juni 2016 om 00:07

Ik zat er dubbel in. Ben Turks met Albanese roots, zoals mijn nick het al een beetje verklapt. Hoop natuurlijk dat beide teams doorgaan maar ik gun het de Albanezen toch meer. Ze hebben iets laten zien wat wij de afgelopen twee wedstrijden niet hebben laten zien. Passie en strijd. Vechten voor vaderland.

Ik gun Albanië heel erg een plekje in de achtste finales.
Speelt met hart en ziel en had ongeluk tegen Frankrijk door in blessuretijd 2 doelpunten tegen te krijgen.
Toch vind ik het wel raar dat ze misschien toch doorgaan.
Ze hebben maar 1 keer gescoord en 1 keer gewonnen met ook nog een doelsaldo van -2.

Zo n Albanie had ik eerder volledig afgescheven, 3 dikke nederlagen ... maar ze hebben mij echt verrast .. passie, inzet en op momenten leuk voetbal, ij hoop dat ze door gaan.

Dit albanie maakt me echt trots. Ze geven alles en niemand voelt zich een vedette. Dit is echt atletico madrid style. Als je daarnaast denkt hoeveel goede spelers er voor andere landen spelen ipv voor albanie. Topprestatie. Dit is echt reclame voor t land en de wereld. Trouwe supporters en sportief. Daarnaast zie ik ook dat veel mensen t de albanezen gunnen, dat maakt een albanees echt trots.

20 juni 2016 om 00:08

Mooi man! Hopelijk valt het kwartje de goede kant op!

20 juni 2016 om 00:15

Gefeliciteerd met de overwinning! Hoop echt dat Albanie nog door kan. Die passie is prachtig om te zien en ze hadden meer verdient in de andere 2 wedstrijden. Heb net samen met vrienden uit Kosovo die Albanie supporteren met een schuin oog gekeken en ze gingen helemaal tekeer bij de goal van Sadiku en het eindsignaal. Gun het ze zeker om verder te komen dit toernooi!

Dat Roemenië naar huis gaat, is meer dan terecht. Als je als team in drie wedstrijden maar twee keer weet te scoren, en ook nog eens uit strafschoppen, heb je weinig op het EK Voetbal te zoeken.

20 juni 2016 om 09:39

En de Albanezen scoren één keer in drie wedstrijden en gaan misschien door. Dit EK is failliet.

Zo heel mooi zijn als Albanie alsnog zou doorgaan. Maar ze zijn nu afhankelijk van andere landen. De kans is natuurlijk klein, meer zeker nog mogelijk. Moesten Belgie en Italie niet verliezen van Zweden en Ierland, en Turkije niet verliezen van Tsjechie, dan gaat Albanie door.

Leuk voor Albanië hoor, maar vond ze een van de zwakste teams op dit EK.

20 juni 2016 om 03:13

Vreemd

Wat een onzin deze regeling. Als ze nou gewoon alleen de nummer 1 en 2 door lieten gaan. Met 16 teams ipv 24. Werkt veel beter. Nu zijn er van de 24 slechts 8(!) landen die afvallen na de 3 groepswedstrijden.

20 juni 2016 om 07:48

Ja dat is toch raar

Ik vind het juist een leuk EK. Kleinere landen zijn sterk geworden en dat maakt het spannender ipv dat een wales of ijsland met 4-0 worden afgedroogd. Kijk hoe Frankrijk in de laatste minuut pas scoorde tegen Albanie wat overigens nog goed voetbalde ook.

Prachtig dit Albanië! Dik en dik verdiend! Ik vond ze al aardig spelen tegen Zwitserland en Frankrijk en had ze voor het tornooi al aangekondigd als de verrassing. Ik zag Albanië spelen in de kwalificatie, en ken persoonlijk veel Albanezen en in de partijen dat ik zag zag je echt dat ze een goed team hebben. Hopelijk gaan ze door. Dit Albanie doet me denken aan het Algerije van 2014, waar iedereen voor elkaar vocht en echt een team is. Veel moslimlanden steunen Albanie, hup hup Albanie

Tot dusver een vrij aardig Ek
heb net 3 wedstrijden gezien die echt vanaf minuut 1 saai waren.
De rest valt me nog reuze mee.

Toch vind ik het maar niks dat bijvoorbeeld een albanie door kan gaan naar de volgende ronde. Maarja ik denk niet dat ze het gaan redden als beste 4 3e. Maar toch vind ik het raar, je verliest 2 keer en je wint 1 wedstrijd tegen een soort gelijk land met 1-0 en je mag hopen op de achste finale. Ik vind dat de spanning wel minder is daardoor

Voortaan groepsfase wedstrijden gewoon overslaan joh. Tis toch geen reet meer aan. Moet je nagaan 2x verliezen en dan nog door kunnen gaan. Ik veroordeel Albanië niet maar UEFA.

Nou, het is geweldig zeg... Hoe belachelijk is het toch dat dit soort landen meedoen aan een EK. Doen de hele wedstrijd niets anders dan verdedigen. 24 landen, je hebt niks anders dan waardeloze , saaie baggerwedsrijden in de poulefase. Iedereen is bang om te verliezen... Mag toch hopen dat dit eens, maar nooit weer was.

Dit EK is zo belachelijk. Zowel Albanië als Roemenië horen niet in de laatste ronde thuis. Heb de wedstrijd gezien en het was echt van een stompzinnig niveau. De Roemenen konden de bal niet meer dan twee keer overspelen én alsnog waren ze de betere partij. Dat doelpunt van Albanië werd verdedigd en gekeept alsof je naar kindervoetbal keek. Overigens kwamen de Albanezen goed weg, want de Roemenen is een 100 doelpunt ontnomen door de arbitrage. Zuur voor hen, maar ze waren toch te slecht om door te gaan. Een gelijkspel was niet alleen eerlijker, maar ook beter geweest: dan hadden we beide ploegen niet in de volgende ronde gezien.

Wat een farce, dit EK.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Roemenië

FIFA ranking: 37
6 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
F. TănaseAanvaller
G. PuşcaşAanvaller115
D. LazarKeeper00
I. CristeaVerdediger10
C. GaneaVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Roemenië.

2 fans
Verdediger, 34 jaar

In de wandelgangen

Zaterdag 23 januari
Everton is niet de enige club met interesse in Bayern München-spits Joshua Zirkzee. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren