Zwitserland herpakt zich en gaat aan kop in Groep A

Woensdag, 15 juni 2016 om 19:54Gijs Freriks • Laatste update: 20:03

De nationale ploegen van Roemenië en Zwitserland hebben de punten gedeeld. De Tricolorii kwamen via een strafschop relatief gauw op voorsprong in het Parc des Princes, maar door een hard en doeltreffend schot van Admir Mehmedi werd het toch nog gelijk in Parijs: 1-1. Zwitserland gaat nu met vier punten aan de leiding in Groep A, maar Frankrijk komt later nog in actie tegen Albanië.

/

Roemenië verloor de openingswedstrijd met 2-1 van Frankrijk en net als in dat duel, maakte Bogdan Stancu woensdagavond een doelpunt uit een strafschop. De aanvaller van Gençlerbirligi mocht na een overtreding van Stephan Lichtsteiner aanleggen vanaf elf meter, maakte geen fout, en is nu na Frank Arnesen en Gaizka Mendieta de derde speler die in de eerste twee wedstrijden van een EK twee penalty’s heeft weten te verzilveren. Het had echter anders kunnen lopen wanneer Haris Seferovic wat scherper was geweest, want in het eerste kwartier liet hij twee gouden kansen onbenut.

Zwitserland was, ook na de 1-0, het vaakst op de helft van de tegenstander te vinden en creëerde ook een aantal goede mogelijkheden. Ciprian Tatarusanu bokste een schot van Fabian Schär weg en in de slotfase van de eerste helft kopte Blerim Dzemaili na een voorzet van Lichtsteiner naast. Aan de andere kant mocht Zwitserland overigens van geluk spreken dat het niet 2-0 werd, want Cristian Sapunaru schoot na een vrije trap van dichtbij naast en Alexandru Chipciu mikte eveneens aan de voor hem verkeerde kant van de paal.

/

Anghel Iordanescu voerde in de rust één wissel door: Ovidiu Hoban verving Mihai Pintili. De eerste goede mogelijkheid van het tweede bedrijf was voor de Roemenen, want Johan Djourou werkte de bal na een voorzet van Gabriel Torje bijna in zijn eigen doel. Het Alpenland bleef in leven en sloeg na een klein uur zelf toe: Mehmedi van Bayer Leverkusen ramde de bal na een hoekschop overhoeks binnen en zodoende zijn beide Zwitserse treffers op het huidige EK voortgevloeid uit corners.

Zwitserland bleef vervolgens de bovenliggende partij en ging ook op zoek naar een tweede treffer. Xherdan Shaqiri mikte na een vrije trap te hoog, een schot van Breel Embolo werd geblokt en een omhaal van Shaqiri ging er eveneens niet in. Roemenië koesterde het punt, maar zal na afloop concluderen dat er ook in de slotfase misschien wel meer had ingezeten. Torje zorgde met een zwabberbal immers voor dreiging en doelman Yann Sommer moest ook in actie komen op een kopbal van Claudio Keserü.


Poll

Een terecht gelijkspel?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

31 reacties (laatste reactie door gala4ever)
15 juni 2016 om 20:12

Dat word zo overdreven. Iedereen praat elkaar na. Volg jij heel het seizoen alle wedstrijden van Atletico? De Roemenen trekken, duwen, naaien keihard kaarten aan de tegenstanders, liggen constant op de grond te janken, zeikem bij de scheids. En je ziet altijd een linie van 6 man achterin. Ze schoten alles naar voren en hoopte op een bevlieging van Torje en anders werd het spel weer stilgelegd door een tijdrekkende actie van de Roemenen. Ze hebben niet voor niets 5/6 gele kaarten gepakt.

15 juni 2016 om 20:10

Ik begrijp wel wat hij bedoeld, hij heeft het over defensie ingesteld voetbal. En dan heeft hij volkomen gelijk.

15 juni 2016 om 20:11

Die counters er uit halen door 'slimme' gele kaarten en andere kleine foutjes zijn anti voetbal, ja.

15 juni 2016 om 20:16

Roemenië doet wat Hongarije, Ijsland, Italië, Albanië, Rusland en Noord-Ierland deden. Het is gewoon de consensus is het moderne voetbal aan het worden, gespelen vanuit een gesloten defensief als uitgangspunt.

15 juni 2016 om 22:02

En als IJsland het doet is iedereen in Nederland apetrots en is het een geweldig team. Maar die Balkan landen mogen dat natuurlijk niet. Hypocriet

Herpakt zich? Hadden moeten winnen, stel nu de laatste wedstrijd verliezen tegen Frankrijk. Die verlies je en Roemenië wint met 2/3-0 tegen albenie, dan gaat echt een matige ploeg door. Wedstrijd was echt heerlijk, behalve de laatste 15 min, toen was de tank leeg bij beide. Die steferovic man oh man, kon na 2 wedstrijden volgens mij topscorer worden met minimaal 6 goals al. Enorm dreigend, creëer veel, snel en doelgericht. Kansen afmaken ho maar, lijkt mij frustrerend als Zwitser liefhebber.. Embolo vond ik btw ongelukkig invallen, maakte telkens de verkeerde keuzes, jammer, want het is een grote talent. Btw waar speelt die mehmedi ofzo? Geweldige speler!

15 juni 2016 om 20:08

Wel nee, de Zwitsers zullen waarschijnlijk gewoon tegen Frankrijk gewoon tegenhouden. Aangezien Frankrijk waarschijnlijk al geplaatst is en met een gelijkspel gewoon groepshoofd is zie ik ze het wel rustig aan doen. Zelfs een kleine nederlaag levert de Zwiters nog een goede kans op een plek in de volgende ronde als best geplaatste nummer 3.

15 juni 2016 om 20:17

Het maakt niks uit of Zwitserland met 3-0 verliest van Frankrijk en Roemenie wint. Zwitserland wordt nu sowieso wel 1 van de 4 beste nummers 3 die door zal gaan. Zweden en Ierland zie ik allebei niet winnen van Italie en Belgie. En Hongarije zie van IJsland en Portugal verliezen, dus wordt Zwitserland 1 van de 4 beste nummers 3 die naar 8ste finale zal gaan!

15 juni 2016 om 20:19

Gek dat voetbalzone mij reactie 2 keer plaatst. Er zal wel ergens een fout zijn opgetreden. Maar misschien zien de andere het niet...

Ik denk dat het toch na het EK eens hard nodig is na te denken over de toernooi opzet. Als je ziet dat Roemenië na de 1-1 het ook prima vindt om gelijk te spelen, ze gokken op het laatste duel. Want ja, met 4 punten maak je een goede kans om door te gaan, omdat zelfs de nummer 3 nog door kunnen. Het hele EK staat op dit moment in het teken van afwachtend en defensief voetbal. Nu het niveau ook nog eens is gedaald door extra deelnemers.

Ik zou toch eens gaan denken aan een systeem waarbij een doelpunt ook een punt oplevert, wat je vaak ziet bij vriendschappelijke toernooien in het clubvoetbal aan het begin van het seizoen. Dat motiveert teams om aanvallender te gaan spelen, wat een hogere amusementswaarde oplevert.

15 juni 2016 om 20:14

Puur knockout toernooi met alle 54 landen, waarbij je de sterkste 16 landen pas later laat instromen, en dan geen loting maar gewoon indelen op basis van Fifa ranking. Heb je net zoveel wedstrijden, en elke pot gaat ergens om. Enige nadeel aan zo'n opzet is dat er een hoop ploegen naar het EK afreizen voor maar 1 wedstrijd...

15 juni 2016 om 20:24

Die ranking zegt ook niet zoveel. Ik zou dan zeggen, de beste 32 naar het EK sturen. Dan een knock-out fase, 16 hoogste genoteerde teams ontlopen elkaar de eerste ronde.

Dit is in ieder geval behoorlijk teleurstellend. Het niveau van veel wedstrijden is bedroevend, bovendien is het zo treurig dat er zo defensief wordt gespeeld. En zelfs als de spelers wel offensief bezig zijn, zoals Engeland, dan grijpt de angstige bondscoach in. Dat zag je ook bij Zwitserland vandaag, veel spelers wilde best nog op zoek gaan naar de 2-1, maar de coach gooit er een extra controleur in op het middenveld.

15 juni 2016 om 20:41

Met 32 en een poulefase heb je wel heel erg veel wedstrijden, dat maakt het toernooi nogal prijzig voor de organisatie.

15 juni 2016 om 21:15

Je kan het niet maken om alleen de beste 32 te sturen op basis van de FIFA ranking. Juist de kwalificatiewedstrijden zorgen ervoor dat je kan stijgen of kan dalen. Hierdoor krijg je dat iedereen zwakke tegenstanders gaat zoeken in oefenwedstrijden om zoveel mogelijk 'zekere' punten bij elkaar te sprokkelen. Juist de kwalificatie zorgt voor verrassingen als Noord-Ierland, etc. Dat maakt het juist leuk. Ze hadden er beter voor kunnen kiezen om 32 landen in poules te stoppen, aangezien je dan gewoon acht keer de nummers 1 en 2 kan laten doorgaan. Gewoon een WK opzet dus. Dan zijn de zwakste landen er als eerst uit op wat enkele stunts na.

15 juni 2016 om 21:33

Bij FIFA ranking is de regeling juist zo ingestelt dat als je van bijvoorbeeld San Marino wint, dat je dan veel minder punten krijgt als dat je van Duitsland wint omdat Duitsland veel en veel hoger staat op FIFA ranking (4e en san marino 198e) En op deze manier heeft Nederland ook z'n eigen glazan ingegooid door te oefenen tegen Indonesie en China, omdat die 2 landen laag staat op FIFA Ranking en daardoor afzakt op de ranking.. Het is daarom veel verstandiger om als top land te oefenen tegen top landen, want alleen dan heb je kans om te stijgen op FIFA Ranking.

Lol, een speler van Genclerbirligi is op dit moment gewoon topscorer van het EK Beide doelpunten van hem zijn weliswaar gescoord uit penalty's, maar toch.

15 juni 2016 om 21:00

Even er nog 4 inknallen en ze gaan cashen hehe

Het gelijke spel lijkt me over 90 minuten bekeken een goede afspiegeling van de krachtsverhoudingen. Roemenië zakte in de tweede helft wel heel ver terug. Het had er alle schijn van dat, vooral na de gelijkmaker van Zwitserland, de pijp helemaal leeg was. Kortom, gewoon een gebrek aan conditie en fitheid.

15 juni 2016 om 20:49

Nee ze gaan er gewoon vanuit dat 4 punten genoeg is voor de volgende ronde.. Wiskundig gezien heb je ongeveer 90% kans om met 4 punten de volgende ronde te bereiken!

15 juni 2016 om 21:01

@pelie12, als dat zo is dan is het de hoogste tijd wat aan de opzet van het EK Voetbal te veranderen. Mijn vrouw is tijdens de tweede helft van het duel op de bank in het slaap gevallen. Toen ze vanwege hondengeblaf wakker schoot dacht ze dat het nog 1-0 voor Roemenië stond. Moest ik haar uit de droom helpen.

Als Embolo of Derdiyok in de basis had gestaan dan had Zwitserland hier gewoon gewonnen. Echt onbegrijpelijk dat Seferovic zo lang mocht blijven staan. Hetzelfde geldt voor Shaqiri die nog niets heeft laten zien dit EK. Voor de rest vind ik Zwitserland best wel goed voetballen. Met name Dzemailli vind ik verassend dit EK, hoop dan ook dat hij komend seizoen lekker bij Galatasaray blijft.

15 juni 2016 om 23:00

??? Embolo bakte er noets van als invaller. Heeft echt niets goed gedaan. Hij doet maar wat..

16 juni 2016 om 09:02

Als je hem het vertrouwen had gegeven ipv Seferovic dan had hij echt wel gescoord deze wedstrijd. Toen hij er in kwam probeerde hij heel geforceerd het verschil te maken, daar ben ik het wel met je eens. Misschien was Derdiyok dan wel een betere keus geweest.

Zwitserland speelt echt ongelooflijk saai voetbal. Niemand lijkt te willen, allemaal doen ze onbegrijpelijke dingen. Dzemaili, een grijze defensieve middenvelder, voelt zich ineens Maradona en loopt voortdurend op de 10 positie. Behrami loopt alleen maar met de bal, maar werkt in ieder geval nog hard. Bij Xhaka ging heel veel fout om over Embolo, Seferovic en met name Shaqiri nog maar te zwijgen. Wat was dit een slap zootje.

Het is te hopen dat zij zich gaan herpakken, want anders zie ik het somber in voor ze.

Seferovic....wat een spits. Doet veel dingen goed maar wat het belangrijkste is kan hij niet: afwerken. Echt een drama en groot werkpunt voor deze heer. Daarom hoop ik ook dat Embolo eens een basisplaats krijgt, al viel hij vandaag niet al te best in. Daarnaast vond ik Shaqiri echt slecht spelen en strooide Xhaka weer met heerlijke passes. Mooie knal ook bij de 1-1!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Zwitserland

FIFA ranking: 16
14 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
Y. MvogoKeeper
Y. SommerKeeper
M. AkanjiVerdediger
L. BenitoVerdediger
E. CömertVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Zwitserland.

2 fans
Aanvaller, 29 jaar

In de wandelgangen

Zaterdag 6 maart
Rick Karsdorp is akkoord met AS Roma over een nieuw contract. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren