Shaqiri zorgt voor onrust: 'Kosovo? Natuurlijk denk ik daar over na'

Dinsdag, 14 juni 2016 om
/

Xherdan Shaqiri heeft in de aanloop naar het EK-duel met Roemenië een relletje veroorzaakt in Zwitserland. De aanvaller verklaarde in een onschuldig lijkend gesprek met een journalist dat hij niet onwelwillend tegenover een overstap naar Kosovo staat. Shaqiri werd daar geboren, maar verhuisde als peuter met zijn ouders naar Zwitserland.

“Wat als de coach van Kosovo mij vraagt om daar aanvoerder te worden? Dan denk ik daar natuurlijk over na”, zei Shaqiri. Normaal gesproken mogen internationals na hun officiële debuut niet meer overstappen naar een ander land, maar in het geval van Kosovo ligt dat anders. Omdat het om een ‘nieuwe’ voetbalnatie gaat, bestaat de kans dat er een uitzondering wordt gemaakt. Kosovo neemt deel aan de kwalificatiecampagne voor het WK van 2018 in Rusland.

Voor bondscoach Vladimir Petkovic van Zwitserland kan de erkenning van Kosovo voor meer hoofdbrekens zorgen. Ook Granit Xhaka, Valon Behrami, Admir Mehmedi en Blerim Dzemaili zijn van Kosovaars-Albanese komaf en komen dus mogelijk in aanmerking voor een overstap.Gerelateerd

Meer sportnieuws

54 reacties (laatste reactie door serb.ynadamas)

Tja het is klote maar het is natuurlijk geheel zijn eigen keus.

Is normaal dat hij erover nadenkt..

14 juni 2016 om 20:11

Vind je?

14 juni 2016 om 21:06

Ja dat is normaal. Misschieen alleen niet handig om dat uit te spreken als je net met zwitserland op pad bent. Lijkt me iets voor na het ek. Kosovo zou overigens wel een leuk team krijgen als alle bovengenoemde spelers overstappen.

14 juni 2016 om 21:49

Gaat natuurlijk nooit wat worden. De grond van Kosovo is Servisch en de mensen zijn Albanees. Kosovo is een provincie van Servie maar tegenwoordig op eigen benen en erkent door de meerderheid van de landen maar belangrijke landen als Servie, Spanje, Rusland erkennen Kosovo niet. Volgens mij kun je concluderen na zijn bedenktijd dat het kansloos is voor deze provincie van Servie en Albanie te gaan spelen.

14 juni 2016 om 22:10

Waarom is het kansloos? Als het kan en hij het wilt, wie ben jij om het kansloos te noemen? En dat Servie , Spanje en Rusland het niet erkennen.. die landen moet je sowieso niet serieus nemen, Servie is sowieso een overblijfsel van Yugoslavia, Spanje heeft met Catalonie een soortgelijke situatie en wilt dus geen precedent, om over Rusland nog maar te zwijgen... die landen hebben een eigen agenda bij het niet erkennen van Kosovo. Als de Fifa het erkent kan het gewoon gebeuren

14 juni 2016 om 23:48

Je had het niet beter kunnen verwoorden Rodybboss!

15 juni 2016 om 00:42

Prachtig verwoord!

15 juni 2016 om 10:20

Dus omdat Servië, Spanje en Rusland een 'staat' als Kosovo niet erkennen, dient men deze niet serieus te nemen? Wat een drogreden.

Kunnen we Nederland dan ook niet meer serieus nemen, omdat het overgrote deel van ons kikkerlandje tegen de afscheiding van Friesland is? En zullen we dan onze zuiderburen ook gelijk toevoegen aan het lijstje, aangezien zij ook kampen met ideeën voor een opsplitsing van het land?

Zou het van harte toejuichen. Dan zou Kosovo veel beter voor de dag komen helemaal als xhaka behrami januzaj Mustafi ook nog willen gaan switchen! Dzemailli en mehmedi zijn Albanees van Macedonische afkomst die zullen niet zo snel doen. Laten we het afwachten of ze het gaan doen. Ben helemaal Benieuwd naar spelers als mavraj xhaka rashica lenjani berisha die nu voor Albanië uitkomen maar uit Kosovo komen of die gaan switchen.

14 juni 2016 om 18:48

Zou mooi zijn als alle Kosovanen zijn eigen land willen helpen. Dan is de aanval gevaarlijk goed. Alleen zou ze een keeper probleem zijn, want na berisha hebben ze geen keeper op een hoger niveau. Is die een man city talent Kosovaan?

14 juni 2016 om 18:49

Ja zeker. Bersant Celina speelt al voor Kosovo

14 juni 2016 om 18:53

Dat kan een grote worden, want hij heeft wel mooie trap. Ook heeft hij zijn debuut een assist gegeven aan aguero.

14 juni 2016 om 19:29

Ze hebben ujkani kosovo keept in Italië is ook hele goede keeper

14 juni 2016 om 19:39

Mooi zo. Dan is jullie spelers goed om Kosovo een topploeg te worden.

14 juni 2016 om 18:56

Mustafi? Dat is een duitser met albanezen afkomst, maar het zou een sensatie zijn als Mustafi naar Kosovo kan komen. Welke spelers kunnen na o.a. Januzaj, Shaqiri en Xhaka nog meer naar Kosovo komen?

14 juni 2016 om 19:07

Behrami, Abdi van Watford , Avdijaj ( groot talent van Schalke) Pajtim Kasami van Olympiakos. Bijvoorbeeld

Ik kan me er wel in vinden... Als hij die binding voelt, wie zijn wij dan om daar tegen te zijn. Ja, hij heeft jarenlang de kleuren van Zwitserland verdedigd en dat zal hij met 100 procent gedaan hebben, maar dit is een nieuwe, realistische, optie.. Ik zou het kunnen begrijpen.

14 juni 2016 om 20:04

Ik kan me er ook wel in vinden, als je meer voelt voor het ene land dan voor de andere, dan is de keus snel gemaakt. Je kan je echter wel afvragen of dit nu de juiste periode is om erover te praten. Shaqiri had beter niet kunnen reageren, want tijdens een EK is dit niet echt slim.

Tsja, zeer logische uitspraak vind ik. Ik zou precies hetzelfde zeggen. Hij is er geboren en heeft nooit kunnen kiezen voor Kosovo. Logisch dat je er over nadenkt zodra je ervoor kunt kiezen.

Probleem is dat de onafhankelijkheid van Kosovo door veel landen niet erkend wordt, dus dat gaat nog leuk worden als Kosovo een land als Spanje, Griekenland of Rusland loot.

14 juni 2016 om 18:39

Deze landen vallen onder de Uefa en ondanks dat ze het niet erkennen hebben ze zich aan de regels te houden. Dit geldt natuurlijk ook voor Servië maar ik denk niet dat deze landen elkaar gaan loten in de wk-kwalificatie ronde

14 juni 2016 om 18:44

Ze zijn al ingedeeld bij Turkije in de groep

14 juni 2016 om 18:49

Oke wist ik niet, Turkije erkent Kosovo wel officieel.

14 juni 2016 om 20:29

Tuurlijk waarom niet, het zijn onze broeders. Turkije steunt iedereen die ons steunt.

Waarom had hij dan niet voor Albanië gekozen? Begrijp sowieso niet waarom Kosovo een eigen elftal heeft, alle inwoners uit Kosovo zijn toch Albanees?

14 juni 2016 om 18:44

Wat jij nou praat is klets man sorry maar Kosovo is een land en dat er alleen maar Albanezen wonen wilt niet zeggen dat ze geen eigen land krijgen. Er wonen ook genoeg andere volkeren in Kosovo

14 juni 2016 om 18:44

Kosovo was bezet door deb Serviërs. En Kosovo willen een eigen land hebben.

14 juni 2016 om 20:05

Tsja, volgens zo'n redenering mag Belgie ook niet meedoen.

14 juni 2016 om 21:48

Onzin, Belgen kunnen niet kiezen tussen België en Nederland. Albanezen/kosovaren kunnen wel kiezen tussen Kosovo en Albanië.

Dan is zo'n systeem als in Oostenrijk wel fijn waar je maar 1 paspoort om Oostenrijker te zien en anders niet.

14 juni 2016 om 19:59

slap gelul ook van jou, je kan mensen niet dwingen voor een land te kiezen. we leven in 2016 en iedereen heeft het recht om uit te komen voor een land waar hij of zij zich mee verbonden voelt.

14 juni 2016 om 20:02

Nou ja, je moet wel de nationaliteit hebben/krijgen. Dat is niet overal even makkelijk natuurlijk.

15 juni 2016 om 14:43

Shaqiri heeft ook geen Kosovaans paspoort. Dat hoeft hij pas te krijgen als hij voor Kosovo gaat spelen

İk hoop dat ze allemaal gaan want Zwitserland gaat dankzij deze spelers naar WK en EK's

14 juni 2016 om 21:52

Het zijn toch ook deels Zwitsers. Zijn daar geboren en opgegroeid, zelfde als dat Turken en Marokkanen hier ook gewoon Nederlanders zijn en dus voor Nederland kunnen uitkomen.

15 juni 2016 om 00:35

Klopt. Mede dankzij deze spelers gaat Zwitserland naar het ek. Aan de andere kant zijn het geen spelers van wereldniveau. Zouden dus ook niet heel ver komen

Kosovo heeft in potentie toch geen verkeerde team, ik weet niet zeker of bij Kosovo net als Albanie alle etnisch Albanezen mogen voetballen aangezien de Kosovaarse bevolking uit 92 Albanezen bestaat. Indien dit mogelijk is heeft Kosovo in potentie toch een degelijk team. Met spelers als Shaqiri de gebroeders Xhaka Januzaj, Mustafi etc.

Berisha
Hadergjonaj
Mustafi
Cana
Lenjani
Xhaka
Xhaka
Shaqiri
Januzaj
Rashica
Mehmedi
14 juni 2016 om 18:54

Kosovo was toch eerst een gebied in Albanië? Het lijkt me dat spelers uit andere gebieden in Albanië niet voor Kosovo willen en waarschijnlijk ook niet mogen spelen..

14 juni 2016 om 20:03

Naast Albanië komen nog veel Albanezen uit wat nu Macedonië, Griekenland, Servië en Montenegro heet, Mustafi is hier een voorbeeld van. De baas van de Albanese voetbalbond, Duka, is echter zeer onredelijk geweest tegen hen door hen €100.000 te vragen om de Albanese nationaliteit te verkrijgen. Kosovo is de enige land na Albanië met een Albanese meerderheid waardoor ik Kosovo een kans geef om spelers als Mehmedi en Mustafi te strikken.

Weet iemand hoe het kan dat zoveel spelers in Zwitserland uit kosovo komen? Zijn die daar heen gevlucht met de kosovo oorlog? Aangezien Zwitserland en kosovo nog wel aardig ver van elkaar zijn verwijderd.

14 juni 2016 om 18:51

Ik denk door de oorlog van Servië tegen Albanië met de NAVO. In Zwitserland was het dichterbij om veilig zijn. Ook vermoed ik dat Griekenland hun niet willen opvangen. Ook in Oostenrijk wonen misschien paar Albanezen en Kosovanen.

Als al de genoemde namen in het artikel daadwerkelijk voor Kosovo kiezen, heeft Zwitserland idd een herl groot probleem, aangezien de meesten de dragers zijn van het huidige team

Kosovo kan beter worden door alle Kosovanen oproepen uit buitenland. Shaqiri moet wel samen granit xhaka en de rest moeten uitkomen, want anders is het moeilijk om te kunnen kwalificeren voor de toernooien. Ze hebben genoeg talenten (januzaj, celina etc.) Alleen bij keepers hebben ze na berisha geen topkeeper. Op Spits hebben een talent van inter. kan hij ook uit Kosovo uitkomen?

De grootste Kosovaarse populatie woont in Duitsland Zwitserland en Zweden(voornamelijk in Kosovo oorlog gingen er veel naar Zweden) degene die voor de Kosovo oorlog naar buitenland zijn gegaan zijn deels politieke en deels gastarbeiders dan zoals de meeste van Zwitserland. Kosovo moet je ook niet verwarren met Albanië ondanks dat ze allebei Albanezen zijn. Heeft Kosovo duidelijk en eigen identiteit. Dat Spanje enz Kosovo niet erkennen is geen probleem. Als Israël tegen landen uit de midden oosten voor Wk moet spelen. Dan moet dat ook gedaan worden of ze nou leuk vinden of niet. Zelfde geld voor Servië en andere landen die Kosovo nog niet hebben erkend. Mochten alle spelers die voor Kosovo kunnen uitkomen mustafi januzaj broeders xhaka behrami dan Albanië de oude rot cana berisha mavraj rashica eigenlijk 75% van de Albaneze selectie komt oorspronkelijk uit Kosovo. Dan heeft Kosovo en uitstekende kern en zal het zeker mee doen om zich te plaatsen voor kwalificaties voor de WK's en EK's. Daarbij zijn er nog opkomende talenten zoals Celina van city. Ik zal het heel mooi vinden als ze allemaal voor Kosovo willen gaan spelen.

kosovo kan een goede team krijgen als zij daadwerkelijk overstappen. Gebroeders xhaka, januzaj, cana, hysaj, kasami, mehmedi, dzemaili, shaqiri, antonio candreva, mustafi, rashica, celina en zo zijn er nog meer goede spelers. mehmedi, dzemaili, kasami en mustafi zijn albanezen uit macedonie. Macedonie bestaat voor 50 % uit albanezen.
In zwiserland, oostenrijk, italie heb je veel albanezen, dat komt door de oorlog in de jaren 90. Daarnaast zijn er veel albanezen vluchtelingen in duitsland. Ook zijn er veel albanezen in turkije en griekenland, maar daar krijgen ze weinig gelijke kansen zoals in europa.

14 juni 2016 om 20:19

Xhaka heeft al vermeld dat hij voor Zwitserland blijft spelen. Hij is ook (in tegenstelling tot Shaqiri) in Zwitserland geboren.

14 juni 2016 om 20:33

Het blijft natuurlijk afwachten of dit werkelijk doorgaat en zij overstappen mogen. Wat ik niet begrijp: Mustafis vader is in Macedonie geboren. Waarom zou Mustafi dan voor Kosovo mogen uitkomen. Hij is toch geen Kosovaar? Of komen alle Albaniers ook voor Kosovo in aanmerking?

14 juni 2016 om 20:52

Ja ze komen ook in aanmerking voor kosovo. T vroegere albanie bestond uit de helft van macedonie, kosovo, zuid serbie, albanie zelf, en noord griekenland. Het groot albanie, is dus in meerdere delen uit elkaar gevallen, waardoor ze niet allemaal een albanees paspoort hebben. Zij hebben wel het recht om voor kosovo of albanie te spelen omdat ze albanees zijn. Kosovo en de inwoners in macedonie zijn dus Albanees, waardoor Mustafi, mehmedi, dzemaili en kasami bijvoorbeeld voor kosovo mogen spelen.

14 juni 2016 om 20:46

Is candreva een kosovaar???

14 juni 2016 om 20:55

Hij is (arbresh) albanees, ik weet niet precies waar die vandaan komt. Vroeger zijn er door de oorlogen veel albanezen naar zuid- italie gevlucht en daar blijven hangen.

Moet hij zeker doen! Kosovaren hebben moeilijke tijden onderkend en daar verdienen ze een mooie voetbalselectie, zodat ze een gemeenschappelijk belevenis moment krijgen. Al die andere gasten moeten ook uitkomen voor Kosovo.

Zou het geweldig vinden als er spelers voor Kosovo willen uitkomen, zeker als ze van het niveau Shaqiri zijn. Kan een leuke verrassing worden over een paar jaar en het is de Kosovaren gegund na alle jaren van ellende en oorlog

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Zwitserland

FIFA ranking: 15
14 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
Y. MvogoKeeper
J. OmlinKeeper
Y. SommerKeeper
M. AkanjiVerdediger
L. BenitoVerdediger
E. CömertVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Zwitserland.

65 fans
Middenvelder, 29 jaar

In de wandelgangen

Dinsdag 20 oktober
Hendrik Van Crombrugge en Anderlecht gaan met elkaar om de tafel. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren