Newcastle United boven de streep, West Ham passeert Manchester United

Newcastle United is er nog zeker niet, maar de ploeg van Rafael Benítez is er in ieder geval in geslaagd om boven de degradatiestreep te komen. Met Vurnon Anita en Georginio Wijnaldum in de basis boekten the Magpies een zwaarbevochten overwinning op Crystal Palace, waardoor Newcastle nu zestiende staat op de ranglijst. Nummer zeventien Sunderland heeft echter nog wel een duel tegoed en nummer achttien Norwich City zelfs twee duels. In de subtop heeft West Ham United Manchester United ingehaald, dankzij een beter doelsaldo.

/

Newcastle United - Crystal Palace 1-0
Yohan Cabaye heeft een verleden bij Newcastle United, maar speelt tegenwoordig voor Crystal Palace en kreeg zaterdag een enorme kans om zijn oude ploeg veel pijn te doen. Twintig minuten voor tijd mocht de middenvelder aanleggen voor een strafschop, na een merkwaardige actie van Moussa Sissoko, die volgens scheidsrechter Michael Dean hands maakte bij een kopduel. Daar leek geen sprake van te zijn, maar Newcastle-doelman Karl Darlow redde de zwakke penalty van Cabaye, waardoor hier niet al te lang over doorgepraat zal worden. Na de gemiste strafschop hield Newcastle stand en dankzij de 1-0 overwinning leeft de ploeg van Rafael Benítez weer helemaal op in de strijd tegen degradatie. Crystal Palace is door deze uitslag nog steeds niet helemaal veilig.

De ploeg van Alan Pardew (ook een verleden bij Newcastle) was in de eerste helft wel de meest gevaarlijke ploeg op een bomvol St. James’ Park, maar toch gingen beide ploegen zonder een doelpunt rusten. Een klein kwartier na de onderbreking kwam Newcastle op voorsprong dankzij een perfecte vrije trap van Andros Townsend, al had Wayne Hennessey de inzet eigenlijk wel moeten pakken, omdat de bal in zijn hoek geschoten werd. De keeper kwam er echter niet bij en omdat Cabaye even later dus dé kans op de 1-1 onbenut liet, staat Newcastle nu net boven de degradatiestreep. Norwich City heeft twee punten minder, maar heeft ook nog twee duels tegoed; Sunderland heeft een punt minder en heeft nog een wedstrijd minder gespeeld.

/

Stoke City - Sunderland 1-1
Door een strafschop die in de blessuretijd hield Sunderland toch nog een puntje over aan het bezoek aan Stoke City. De 1-0 nederlaag leek al een zekerheid te zijn, toen Jermain Defoe naar de grond werd gebracht door Geoffrey Cameron en de bal op de stip ging. Defoe ging zelf achter de bal staan en maakte geen fout, waardoor Sunderland een punt pakte dat aan het einde van de rit wel eens heel belangrijk kan blijken te zijn. The Black Cats staan nu wel even onder de degradatiestreep; namens Stoke scoorde Marko Arnautovic overigens, kort na rust. Een voorzet van Charlie Adam werd naar de grond gebracht door Peter Crouch, waarna Arnautovic alweer zijn elfde doelpunt van dit seizoen kon maken. Voldoende voor de zege was dit dus niet.

Watford FC - Aston Villa 3-2
Hoeveel klappen kan Aston Villa nog verwerken? Zaterdag werd een zeker lijkende zege toch nog verspeeld bij Watford. Met Leandro Bacuna in de basis kwam Villa na een halfuur op voorsprong via Ciaran Clark, die raak kopte. De ploeg uit Birmingham toonde vervolgens ook veerkracht, want ondanks een gelijkmaker op slag van rust van Almen Abdi, kwam Villa in de tweede helft opnieuw op voorsprong, via Jordan Ayew. Watford probeerde hierna de schade te herstellen door Steven Berghuis en Nordin Amrabat te brengen en na een rode kaart voor Aly Cissokho leek de weg naar de gelijkmaker open te liggen. Die kwam er uiteindelijk vlak voor tijd: Berghuis gaf een afgemeten voorzet en Deeney kopte de 2-2 binnen. De aanvaller maakte in blessuretijd ook nog de 3-2, waardoor het reeds gedegradeerde Villa puntloos achterbleef.

/

West Bromwich Albion - West Ham United 0-3
West Ham United was vanaf de start de beter ploeg, maar het duurde ruim een halfuur voordat West Bromwich Albion moest toegeven aan de druk van de bezoekers. Cheikhou Kouyaté kopte toen een voorzet van Dimitri Payet binnen en nog voor rust tekende Mark Noble voor de 0-2. De thuisploeg had na de pauze een groter aandeel in de wedstrijd en had vooral via Saido Berahino de spanning terug moeten brengen. De aanvaller liet dat echter na en tien minuten voor tijd besliste Noble de wedstrijd definitief, door na goed terugleggen van Andy Carroll zijn tweede van de middag binnen te schieten. Door de ruime zege hebben the Hammers nu net zoveel punten als Manchester United, maar staan zij door een iets beter doelsaldo een plekje hoger op de ranglijst.

Everton - AFC Bournemouth 2-1
De openingsfase op Goodison Park was zeer hectisch. Tom Cleverley opende al snel de score met een lage schuiver, maar al binnen tien minuten werd de stand weer gelijk getrokken via een intikker van Marc Pugh. De sensationele start kreeg geen helaas groots vervolg. Heel zelden waren er kansen voor Everton, dat na dik een uur wel opnieuw de leiding kreeg. Aaron Lennon vond Leighton Baines en de linkspoot ramde de bal in de kruising van het doel. Bournemouth bleek niet bij machte om weer op jacht te gaan naar de gelijkmaker, waardoor de wedstrijd eindigde in een 2-1 zege voor the Toffees.

Denk je dat Newcastle United in de Premier League blijft?