Bayern zet nieuwe stap richting titel, Hannover ontsnapt op het nippertje

Bayern München is weer een stapje dichterbij de vierde landstitel op rij gekomen: de ploeg van Josep Guardiola won met 0-2 van Hertha BSC en staat met nog drie speelrondes te gaan weer acht punten voor op Borussia Dortmund, dat zelf eenvoudig won van VfB Stuttgart. Het leek er lang op dat Hannover 96 zaterdagmiddag zou degraderen, maar die Roten kwamen in de laatste tien minuten nog op 2-2 tegen FC Ingolstadt 04, waardoor de ploeg nummer zestien Werder Bremen in theorie nog kan achterhalen.

/

Hertha BSC – Bayern München 0-2
Bayern München kon zaterdagmiddag dus kampioen worden, maar daar moest der Rekordmeister zelf wel voor winnen. Hertha BSC liet meteen al blijken dat het niet van plan was vrijwillig mee te werken aan dit scenario: de Berlijners gaven de koploper, ondanks dat Bayern veel meer balbezit had, goed partij. Qua kansen bleef het in de eerste helft ook erg beperkt: na iets meer dan twintig minuten spelen tekende Thiago Alcántara voor de enige goede mogelijkheid voor de rust, maar zijn inzet werd gestuit door Thomas Kraft.

De koploper stelde vlak na rust echter orde op zaken: de bal belande na een afgeslagen aanval bij Arturo Vidal en de Chileen bedacht zich geen moment. Zijn knal van een meter of twintig werd nog van richting veranderd, waardoor Kraft kansloos was. Bayern drukte daarna door en tien minuten voor tijd werd het 0-2: Douglas Costa kwam van rechts naar binnen en schoot de bal fantastisch over de kansloze doelman.

/

VfB Stuttgart – Borussia Dortmund 0-3
Borussia Dortmund moest dus van VfB Stuttgart winnen om in ieder geval theoretisch nog kans te houden op de landstitel en de bezoekers begonnen de wedstrijd dan ook voortvarend: na een kleine tien minuten was er al een goede kans voor Marco Reus, die echter net naast schoot. Iets meer dan tien minuten later was het wel raak: Henrikh Mkhitaryan stoomde op langs de linkerkant en had een fantastische voorzet in huis op Shinji Kagawa. De Japanner hoefde alleen maar binnen te tikken.

Na mogelijkheden voor Reus en Adrián Ramos verdubbelde Dortmund vlak voor rust de voorsprong: Przemyslaw Tyton had in eerste instantie nog antwoord op een knal van afstand van Mkhitaryan, maar de rebound van Christian Pulisic was de Pool toch te machtig. De bezoekers waren na de rust nog niet tevreden over de voorsprong en na een dikke tien minuten was het weer raak: Tyton slaagde er in eerste instantie in een kopbal van Ramos te keren. Mkhitaryan was echter attent en hij zette de 0-3 op het scorebord.

/

1. FC Köln – SV Darmstadt 98 4-1
1. FC Köln en SV Darmstadt 98 konden om nacompetitie te ontlopen de punten allebei goed gebruiken en na vier minuten was het al raak: Anthony Modeste bleef goed overeind tussen een aantal verdedigers en knalde de thuisploeg met zijn dertiende doelpunt dit seizoen (een persoonlijk record) op voorsprong. Het was vlak daarna echter alweer gelijk nadat Filip Mladenovic de bal simpel verspeelde in zijn eigen strafschopgebied en Jérome Gondorf van het buitenkansje zag profiteren. Frederik Sorensen stelde tien minuten voor rust Modeste echter in staat om de thuisploeg met zijn veertiende weer op voorsprong te zetten, voordat Marcel Risse vlak na rust met een fantastische goal de wedstrijd besliste. Hiermee was de koek nog niet op voor de Duitser: een kwartier voor tijd maakte hij met een geweldige knal ook nog de 4-1.

/

FC Ingolstadt 04 - Hannover 96 2-2
Hannover 96 promoveerde in 2002 naar de Bundesliga en sindsdien deed de club goed mee op het hoogste niveau van Duitsland. In het seizoen 2010/11 werd Hannover zelfs vierde, maar na het huidige seizoen komt er een einde aan het verblijf tussen de Duitse elite. Hannover moest zaterdag eigenlijk winnen van FC Ingolstadt 04, maar dat lukte niet. Het ging al snel fout voor de bezoekers: Alfredo Morales en Moritz Hartmann hielpen de thuisploeg aan een 2-0 voorsprong. Tussendoor kreeg Romain Brégerie rood, waardoor Hannover nog wel hoopte op een resultaat. Dankzij twee Japanners werd het weliswaar 2-2 (Hiroki Sakai en Hiroshi Kiyotake), maar de achterstand op de play-off plek van Werder Bremen is negen punten. Met wedstrijden tegen Schalke 04, TSG Hoffenheim en Bayern München op het programma lijkt degradatie nu wel een feit.

VfL Wolfsburg - FC Augsburg 0-2
De voetballers van Wolfsburg, met Bas Dost in de basis, kregen na het rustsignaal een flink fluitconcert over zich heen. Ondanks een flink hoger percentage balbezit was de ploeg van Dieter Hecking in de eerste helft niet in staat om voor gevaar te zorgen, op een inzet van Max Kruse op de lat na. Augsburg, met Paul Verhaegh en Jeffrey Gouweleeu in de basis, stond daarentegen al na 47 seconden voor: Alfred Finnbogason zorgde voor de snelste Bundesliga-goal ooit van FCA. Nog geen kwartier na rust verdubbelde Augsburg de voordelige marge. Diego Benaglio kon een inzet van Finnbogason maar half keren, waarna Halil Altintop voor de 0-2 kon zorgen. Zodoende leed Wolfsburg een dure nederlaag in de strijd om een Europa League-ticket.

Denk je dat Hannover degradatie nog kan ontlopen?