Kersverse kampioen gaat onderuit, MVV plaatst zich voor nacompetitie

Sparta Rotterdam is vrijdagavond tegen de vierde nederlaag van het seizoen aangelopen. De kersverse kampioen wist zijn titelfeestje niet nog langer uit te breiden en ging met 2-0 onderuit tegen FC Volendam. NAC Breda en Jong PSV zorgden voor spektakel, terwijl MVV zich dankzij een nederlaag van Helmond Sport tegen Go Ahead Eagles wist te plaatsen voor de nacompetitie.

/

FC Volendam - Sparta Rotterdam 2-0
Sparta Rotterdam werd afgelopen maandag al kampioen van de Jupiler League en kreeg een mooie erehaag van de spelers van FC Volendam. Na het eerste fluitsignaal was het echter gedaan met de vriendelijkheden en Volendam ging voor het eigen publiek op zoek naar de overwinning. Kevin van Kippersluis kreeg de eerste goede kansen, maar was meer succesvol als aangever: een klein kwartier voor rust leverde de vleugelaanvaller de assist op de openingstreffer van Jordy Hilterman. In de tweede helft kwam Sparta dicht bij de gelijkmaker via Thomas Verhaar, die echter de paal raakte, en even daarna maakte Bert Steltenpool er namens Volendam 2-0 van. Verhaar kreeg hierna nog wel kansen op de aansluitingstreffer, maar Hobie Verhulst keepte geweldig en hield zijn doel schoon.

NAC Breda - Jong PSV 5-2
Een eerste helft met liefst vijf doelpunten: de fans in het Rat Verlegh Stadion werden verwend. Jong PSV leek een pijnlijke avond tegemoet te gaan, toen NAC via Mats Seuntjes (harde knal vanaf rand zestien), Enes Ãœnal (intikker na slecht verdedigingswerk) en Sjoerd Ars (op aangeven van Uros Matic) al na 24 minuten spelen op een 3-0 voorsprong stond. Een schitterende treffer van Aleksandar Boljevic bewees echter dat PSV niet wilde opgeven en Clint Leemans verzorgde met een benutte strafschop voor de aansluitingstreffer. De tweede helft beloofde dus nog spannend te worden, maar na twintig minuten maakte Seuntjes zijn tweede van de avond en stond NAC met 4-2 voor. Een eigen doelpunt van Augustine Loof betekende vervolgens het slotakkoord.

MVV Maastricht - FC Emmen 4-1
MVV Maastricht kon zich vrijdag plaatsen voor de play-offs in de Jupiler League en in de beginfase zag het er al goed uit voor de thuisploeg: Emrullah Güvenç zette zijn ploeg al na twee minuten spelen op voorsprong. De Limburgers drukten daarna bijna door, maar een voorzet van Steven Pereira ging aan iedereen voorbij. Vlak voor rust deed FC Emmen wat terug via Boy Deul, die de 1-1 hard tegen de touwen aan joeg. De bezoekers konden na de rust slechts tien minuten van de gelijkmaker genieten, want Thomas Verheijdt zette zijn ploeg weer vlot op voorsprong. In het restant van de tweede helft scoorde MVV bijna via Kjell Knops, maar hij werd teruggefloten. Vlak voor tijd maakte Stef Peeters er uit een strafschop wel 3-1 van en via Güvenç werd het zelfs nog 4-1, waardoor de ploeg uit Maastricht, mede door het verlies van Helmond Sport, zeker is van de play-offs.

/

Helmond Sport - Go Ahead Eagles 0-4
Helmond Sport kon dus ook nog de nacompetitie in, maar de Brabanders gingen keihard onderuit tegen Go Ahead Eagles. Toch begon Helmond nog wel goed en was het de thuisploeg die bijna op voorsprong kwam; een strafschop was echter niet aan Sam Strijbosch besteed en hij schoot het leer over het doel. Na bijna een half uur kreeg Go Ahead wél het gewenste openingsdoelpunt: Kenny Teijsse kopte de bal over de lijn. Carlo de Reuver had vlak voor rust de gelijkmaker op zijn schoen, maar zijn schot ging net naast. Na de rust ging Helmond tevergeefs op zoek naar de gelijkmaker en was het Teijsse die met zijn tweede van de avond de voorsprong verdubbelde. Hiermee was de koek nog niet op, want via twee doelpunten van Darren Maatsen liep Go Ahead zelfs nog uit naar 0-4

FC Eindhoven - Achilles 29 0-1
FC Eindhoven en Achilles 29 tastten elkaar in de beginfase van het duel vooral voorzichtig af en de eerste dertig minuten vielen er nauwelijks kansen te noteren. Beide ploegen probeerden het doel van de tegenstander van afstand onder vuur te nemen, voordat de fans van de bezoekers opeens de gelegenheid kregen te juichen: Barry Beijer was het slimst bij een corner en kopte de bal binnen. In de tweede helft was het duidelijk Eindhoven dat het initiatief nam, al bleef Achilles in het eerste half uur betrekkelijk makkelijk overeind. De thuisploeg drong in de slotfase verder aan, maar slaagde er niet in Leon ter Weijden te passeren.

/

VVV-Venlo - Fortuna Sittard 4-1
De spelers van Fortuna Sittard kwamen vrijdag met de eigen auto’s naar De Koel, omdat de spelersbus Sittard niet kon bereiken door een verkeersinfarct op de A2. Een merkwaardige voorbereiding dus voor Fortuna, dat na ruim een kwartier spelen op een 1-0 achterstand kwam, door een treffer van Johnatan Opoku. In de tweede helft stelde een veel sterker VVV de zege vervolgens veilig: omdat Ferhat Kaya een van richting veranderde inzet niet goed verwerkte kon Leandro Resida de 2-0 binnen koppen en na een fraaie aanval via Opoku en Resida maakte Torino Hunte er 3-0 van. Youri Loen wist vijf minuten voor tijd de eer namens Fortuna nog wel te redden (3-1), maar het laatste woord was aan Jerold Promes, die de uitslag op 4-1 bracht.

FC Den Bosch - Almere City 1-2
Almere City begon voortvarend aan het uitduel met FC Den Bosch en via Pablo Rosario was het al bijna meteen 1-0. De bezoekers moesten nog even wachten tot de zeventiende minuut, maar toen was het via Lars Nieuwpoort wel raak. Ricardo Kip kreeg daarna twee goede mogelijkheden om de voorsprong te verdubbelen, maar slaagde er niet in te scoren. De fans van de thuisploeg lieten hun ongenoegen in de rust wel blijken: zij trakteerden hun spelers op een ongenadig fluitconcert. In de tweede helft veranderde er weinig aan het spelbeeld: Almere bleef de bovenliggende ploeg en via Jason Oost werd het in de laatste tien minuten zelfs nog 0-2, voordat Bart Biemans de stand voor Den Bosch nog iets dragelijker maakte.

/

Jong Ajax - RKC Waalwijk 0-0
Jong Ajax en RKC Waalwijk slaagden er in een weinig enerverende openingsfase niet in het publiek op de banken de krijgen. Voor de eerste kans was het wachten tot de 29e minuut, toen Frenkie de Jong net over kopte voor de Amsterdammers. Jordy Thomassen dacht zichzelf vlak daarna aan de andere kant een prachtig verjaardagscadeau te bezorgen, maar zijn goal werd afgekeurd wegens buitenspel. Na de thee was Ajax gevaarlijk via Abdelhak Nouri en was Pieter Langedijk na een knappe solo aan de andere kant gevaarlijk. Beide spelers slaagden er echter niet in te scoren, waardoor de spelers met dezelfde stand het veld afstapten als waar ze de wedstrijd mee begonnen waren.

/

FC Oss - Telstar 3-3
Telstar keek in de wedstrijd tegen FC Oss na twaalf minuten al tegen een achterstand aan na een doelpunt van Felitciano Zschussen. De bezoekers mochten daarna van geluk spreken dat het niet verder op achterstand kwam, maar Blake Horton hield zijn ploeg knap overeind. Na bijna een halfuur spelen trokken de Witte Leeuwen de stand weer gelijk, nadat Marko Maletic een vrije trap binnenkopte. Na de rust pakte Telstar via Tarik Tissoudali zelfs een voorsprong en Fabian Serrarens bouwde die nog uit naar 1-3. Vlak daarna werd het via Rick Stuij van den Herik 2-3 en het leek er lang op dat Telstar aan het langste eind zou trekken, maar Fatih Kamaçi was in de laatste seconden van de wedstrijd het goudhaantje met de gelijkmaker.