Ribéry matchwinner na spectaculaire omhaal; blamage voor Schalke 04

Bayern München heeft drie punten aan het totaal toegevoegd. De formatie uit Beieren boekte zaterdagmiddag een krappe 1-0 overwinning op Eintracht Frankfurt, de nummer voorlaatst van de Bundesliga, en de voorsprong op Borussia Dortmund bedraagt nu weer acht punten. De BVB komt zaterdagavond nog in actie. Schalke 04 leed een pijnlijke 3-0 nederlaag bij FC Ingolstadt.

/

Bayern München - Eintracht Frankfurt 1-0
Frankfurt hield Bayern in de Commerzbank-Arena nog op een doelpuntloos gelijkspel, maar kon dit keer niet aan een nederlaag ontkomen. Het verschil werd na twintig minuten gemaakt door Franck Ribéry, die met een spectaculaire omhaal scoorde. Mario Götze was daarvoor met een puntertje op doelman Lukas Hradecky gestuit. Bayern was zoals verwacht mocht worden van begin af aan de bovenliggende partij, maar sprankelde in de eerste helft niet. Robert Lewandowski was overigens al wel eerder dicht bij een treffer geweest, maar de aanvaller uit Polen kopte op aangeven van Xabi Alonso naast.

Diezelfde Alonso had in de tweede helft de 2-0 kunnen maken; de Spanjaard trof uit een vrije trap van zo’n 25 meter de lat. De bezoekers van trainer Niko Kovac meldden zich na het uur wat meer op de helft van de tegenstander en hoopten met Luc Castaignos binnen de lijnen wat af te kunnen dwingen, maar doordat Castaignos een goede kans miste, bleef de minimale marge intact. Bayern kreeg zelf ook nog mogelijkheden via Ribéry, Alonso en invaller Douglas Costa Bij Bayern stonden overigens voor het eerst in een officieel duel vier Spanjaarden tegelijk in de basis, te weten Alonso, Javi Martínez, Thiago Alcántara en Juan Bernat.

/

Ingolstadt - Schalke 04 3-0
Het is even geen fijne periode voor Klaas-Jan Huntelaar, die bij het Nederlands elftal al niet aan de bak kwam en zaterdag ook nog eens werd gepasseerd voor de uitwedstrijd van Schalke 04 tegen Ingolstadt. Huntelaar zag Franco Di Santo als enige spits beginnen bij Schalke, maar hij kon niet voorkomen dat die Knappen een dramatische eerste helft kenden en met een 2-0 achterstand gingen rusten. Moritz Hartmann opende na een halfuur spelen de score door een strafschop te benutten en in de blessuretijd van de eerste helft wist Danny da Costa de marge ook nog eens te verdubbelen. Schalke moest na rust dus in de achtervolging, maar Huntelaar kwam nog niet direct in de ploeg: dat gebeurde pas een kwartier voor tijd, toen het al 3-0 stond. Huntelaar kon een nederlaag toen niet meer voorkomen.

FSV Mainz 05 - FC Augsburg 4-2
Doelpunten genoeg bij het duel tussen Mainz 05 en FC Augsburg, waar het bij rust al 2-2 stond. Paul Verhaegh ontbrak bij de bezoekers, maar zonder de Nederlandse aanvoerder kwam Augsburg na negen minuten spelen nog wel op voorsprong, via Francisco Caiuby. Christian Clemens (1-1) en Pablo De Blasis (2-1) draaiden de rollen om, maar vijf minuten voor rust wist Ja-Cheol Koo het evenwicht in de score weer te herstellen. Toch bleven de punten bij Mainz, want De Blasis kopte zeven minuten in de tweede helft de 3-2 tegen de touwen en hij zag Raul Bobadilla even later een enorme kans op een nieuwe gelijkmaker om zeep helpen. Dat werd afgestraft door Clemens, die een kwartier voor tijd net als De Blasis zijn tweede van de middag kon maken.

/

Hannover 96 – Hamburger SV 0-3
In de Nordderby tussen Hannover 96 en Hamburger SV was het vooral de thuisploeg dat de punten goed kon gebruiken: Die Roten staan stijf onderaan in de Bundesliga en lijken een gedoodverfde degradant. Na enkele aardige kansen over en weer in de eerste helft was het echter HSV dat in de tweede helft losbrandde: Cleber was na iets meer dan een uur spelen het eerst bij een corner, waarna hij de bal achter Ron-Robert Zieler kopte. Een kwartier later beslisten de bezoekers met een dubbelslag de wedstrijd: Ivo Ilicevic tekende met een goed schot in het dak van het doel voor de 0-2, voordat Nicolai Müller na een knappe solo voor de eindstand zorgde.

Darmstadt 98 – VfB Stuttgart 2-2
De wedstrijd tussen Darmstadt 98 en VfB Stuttgart leek meteen flitsend te beginnen, maar Slobodan Rajkovic kreeg zijn kopbal net niet tussen de palen. Na ruim vijfentwintig minuten spelen was het wel raak via Sandro Wagner, die alleen door mocht richting Przemyslaw Tyton en goed afrondde. Darmstadt dacht daarna met een voorsprong de rust in te gaan, maar Stuttgart sloeg vlak voor het fluitsignaal nog twee keer toe: Christian Gentner maakte er eerst met een volley 1-1 van, voordat Lukas Rupp de bal in één keer op de schoen nam en Die Schwaben op voorsprong zette. Na de thee was het echter alweer snel gelijk toen Peter Niemeyer een vrije trap binnenkopte. De thuisploeg leek er vlak voor tijd zelfs nog met de volle buit vandoor te gaan, maar de kopbal van Marcel Heller eindigde op de paal.

Denk jij dat Eintracht Frankfurt gaat degraderen?