Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

Ik hoop dat Messi bij Feyenoord tekent

Laatste update:

Geheel volgens verwachting hebben Bayen München, Real Madrid en Barcelona het fundament gelegd om de kwartfinale van de Champions League te halen. Het is dan ook de bedoeling dat verrassingen uit het voetbal worden gebannen. Het kan namelijk niet zo zijn dat de meest vruchtbare (lees: commercieel interessante) clubs niet goed presteren. Met exorbitante bedragen aan sponsorgeld en andere inkomsten, speuren deze clubs de velden af om de állerbeste spelers aan zich te binden. En die spelers werken daar maar wat graag aan mee.

Prestige, clubliefde, groei. Het klinkt allemaal wat nostalgisch. Het is nog geen twee decennia geleden dat een Nederlandse club de beste club van Europa was, maar de kans dat dat weer gebeurt is nagenoeg nihil. Het sportiviteitsbeginsel van het voetbal is aangetast, maar niemand lijkt dat erg te vinden. De topclubs hebben alle macht en worden steeds rijker. De UEFA vindt het ook allemaal wel best en is al jaren bezig met een soort schijnoorlog tegen oneerlijke inkomsten. Maar tot nog toe heeft geen enkele grote club daar echt onder geleden.

Supporters laten zich ook niet horen. Veel supporters zijn naast hun lokale club, ook fan van Barça of Real. Want succes is nou eenmaal een grote magneet om veel fans te binden aan je club. Wanneer je eigen club in de grauwe middenmoot eindigt, kun je in elk geval het kampioenschap van je favoriete club buitenlandse club vieren. Op die manier is er altijd feest.

Het sportiviteitsbeginsel dus. Vanuit sportethiek gezien zou dit de basis moeten zijn voor elke sport. Je begint als club en probeert zo goed mogelijk te worden. Daarvoor stippelt een club een bepaald beleid uit. Scouting, opleiden of zeer gericht inkopen zijn allemaal routes die een club kan kiezen. Maar de enorme bijdragen van sjeiks uit het Midden-Oosten en van grote wedkantoren hebben dit sportiviteitsbeginsel compleet door de war gehaald.

Het pad naar roem is niet meer alleen te bewandelen door achtereenvolgens veel successen te behalen, als gevolg van een goed beleid. Dit pad is nu te koop. Iedereen met een bepaalde dosis talent wordt weggekocht van clubs die met pijn en moeite een speler hebben opgeleid. De talenten die het niet halen, worden zonder blikken of blozen weggedaan. De toppers kussen het logo van hun nieuwe club en de vele miljoenen die daarbij komen kijken.

Het voeren van een uitstekend beleid maakt al lang niets meer uit. Southampton kan geweldige spelers opleiden zoveel het wil. Ajax en Feyenoord ook. Iedere potentiële topper wordt voor zijn 23e weggekocht en beleeft zijn beste jaren bij de topclub. Het rechter rijtje uit de Eredivisie is niet zoveel waard als Cristiano Ronaldo. De gehele Eredivisie is misschien net zoveel waard als Lionel Messi. Maar niemand geeft erom, op een paar nostalgische dwazen na.

Dit is geen oproep tot vernieuwing. Dat heeft geen zin. Ik schrijf deze Club Expert vooral om voor mezelf een nieuw pad in te slaan. Ik volg vanaf nu alleen de verrichtingen van Nederlandse clubs in de Champions League. Ik boycot de grote clubs en hoop vurig dat ze er allemaal worden uitgeknikkerd. Daarnaast volg ik de nationale competitie en de Europa League, want die zijn wel spannend. Daar is wél sprake van echte concurrentie. De eerstvolgende keer dat ik Messi of Ronaldo zie voetballen, is als ze voor Feyenoord hebben getekend. Of als een Nederlandse club ze tegenkomt. Verder kan het me gestolen worden. Maar dat is eigenlijk al gebeurd.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Volgens mij doen de Eredivisie clubs precies hetzelfde met bijv. clubs uit Scandinavië. Moeten die nu ook met z'n allen voetbal boycotten? Het is altijd al zo geweest dat de goeie spelers naar rijkere/betere clubs gaan. Nooit maakte iemand zich daar druk om maar nu Nederland als voetballand steeds kleiner wordt en de toppers niet meer in de Eredivisie willen spelen is het opeens een probleem.

28 februari 2016 om 16:56

Je hebt de strekking uit mijn tekst niet begrepen. het gaat erom dat de topclubsinkomsten genereren die de verhouding in het voetbal zoek hebben gemaakt en die lang niet altijd gebaseerd zijn op prestatie of beleid

Oke dus de verhoudingen in het Europese voetbal zijn scheef. Soit, dat weten we allemaal wel. Wat wil jij met deze CE bijdragen aan het verhaal? Want ik mis de nieuwe invalshoek. Een oplossing geef je niet, dat geef je zelf ook aan, en dat hoeft ook niet, maar als club "expert" moet je toch in elk geval een nieuw inzicht kunnen geven. Kan je me uitleggen wat dat is?

Daarnaast vind ik je alineagebruik niet oke. Je alinea's zijn vrij kort terwijl er een aantal alinea's zijn die je gewoon in een alinea had kunnen stoppen. Doet de overzichtelijkheid van je tekst alleen maar goed. Denk aan de vierde en vijfde alinea, dat kan gewoon in een alinea gestopt worden.

29 februari 2016 om 11:06

Het benoemen van dit probleem is iets wat niet of nauwelijks gebeurt. Dat kun je een originele invalshoek vinden, of niet. De oplossing is er niet, aangezien geen enkele bond of topclub in zijn eigen vingers wil snijden. Dit is op de lange termijn de dood van het voetbal. En het is voor mij behoorlijk ruk.
Dank voor je feedback.

29 februari 2016 om 18:48

Dan verschillen we daarover van mening, of wellicht halen we onze informatie uit andere bronnen. Het is inderdaad een vervelende zaak die niet alleen in het voetbal speelt: ook in het bedrijfslevel wordt elke ondernemer met ook maar een beetje goed idee onmiddellijk opgekocht door één van de giganten in Silicon Valley. Een van de issues waarom de economie van Nieuw Zeeland gedoemd is.

Of het de dood van het voetbal is weet ik niet, maar het is wel een enorme klap aan het voetbalsysteem zoals we het nu kennen. Absoluut een vervelend probleem, en de manier waarop je het aanstipt is ook goed, alleen zoals ik al zei had ik graag iets meer diepgang gezien. Daarom beoordeel ik je stuk ook niet met sterren, maar je hebt een aangename schrijfstijl. Wat dat aangaat ben ik benieuwd naar een eventueel volgend stuk. Succes

29 februari 2016 om 19:31

Dank voor je toelichting. Hier kan ik wat mee. Ik snap je punt over diepgang. Sterren beoordelingen zeggen me overigens niks. De een geeft sterren op inhoud, de ander op stijl en de ander omdat hij het wel of niet eens is met de tekst.

De grote vraag moet zijn: wat drijft een sport? Waarom zijn bestuurders blijer met een goede sponsor, dan met een hoofdprijs? Daar gaat het toch niet om? Maar probeer eens een ethisch/filosofisch vraagstuk neer te leggen in een oerconservatieve bestuurskamer.

Voetballers spelen zichzelf liever in de kijker van een grote club. Vilhena had 20 jaar geleden allang bijgetekend.

Wat dat betreft moet ik Ajax een compliment geven. Die laten de jeugd nog altijd prevaleren. Die houden nog altijd vast aan hun filosofie. Iets wat bijna niet meer voorkomt. Maar ook zij worden leeggeroofd. Ik zie geen oplossing..

Wat er gebeurd nu, is ook wat er in de jaren 80 en 90 gebeurde, waarschijnlijk daarvoor ook al. Alleen door diverse (invloedbare) factoren, zijn de bedragen hoger geworden in de ogen van de mens.
Hetgeen wat je schrijft is niet nieuw, maar zeker begrijpelijk dat je het aankaart. Wat hierboven al aangegeven wordt is dat de alinea's te klein zijn waardoor vloeibaar erdoorheen lezen lastig wordt. Je stelling met dat het pad van roem te koop is, ben ik het niet mee eens, maar ieder zijn mening.

29 februari 2016 om 11:04

Waarom ben je het er niet mee eens? Ben ik wel benieuwd naar.
Verder denk ik ook wel dat het in de jaren 80 en 90 gebeurde, maar het gat tussen een paar clubs en de rest is nu veel te groot geworden. Onoverbrugbaar. Daardoor wordt voetbal een saaie en voorspelbare sport, qua uitslagen. Het is nu nog leuk dat Barca wondervoetbal laat zien en elke tegenstander oprolt, maar als ze over 10 jaar 8 keer de CL hebben gewonnen, verveel je je dood, toch?
Bedankt voor de feedback. Zal er in het vervolg rekening mee houden

29 februari 2016 om 18:14

Verander dat Feyenoord in Ajax en ik ben helemaal tevreden haha.
Ik vind het een goed afwijkend stuk. Het is niet een CE zoals elke CE en dus wordt hij in mijn ogen niet door iedereen op waarde geschat. Zelf zou ik nooit Messi kunnen afzetten, daarvoor is hij voor mij te uniek, maar ik hoop ook op een kentering. Een salary cap, jeugdopleiding regels, geen spelers transferen voor 18e, de 6 plus 5 regel, maximum stellen aan huren, de verenigingstructuur zoals in Duitsland, een bepaald solvabiliteitspercentage verplicht stellen en anders straffen, het zijn allemaal maatregelen die ik zou toejuichen.

5 sterren voor een mooi en afwijkend stuk. En ik neem je het niet kwalijk als je stieken toch maar Messi gaat kijken.

29 februari 2016 om 23:09

De factoren die ik bedoel zijn ( in minder mate) de inflatie door de jaren heen, en technologie. Omdat overal ter wereld (het europees) voetbal gekeken kan worden, worden nieuwe markten (azië) aangeboord. Dit zal nog niet het einde zijn. Daarnaast ben ik het niet eens met je stelling dat het pad van roem gekocht kan worden, omdat ik toch overal zie dat opleiden en tactiek het belangrijkste zijn. Neem het voorbeeld van Aa Gent en PSV in de champions league, kleine begrotingen lage verwachtingen maar gooien hoge ogen. Ook Fc Midtjyland met het moneyball experiment weet toch te verrassen. Op een hoger niveau Atletico, Arsenal en Dortmund die ook door opleiden of tactiek de europese topclubs het koeilijk maken. Natuurlijk investeren zij ook geld in hun selecties, maar dit is niet te vergelijken met het geld wat City, Chelsea en Real erin stoppen. Weet dat de 1e 2 voorbeelden nog niet de top 10 van de europese topclubs benaderd, maar ik zie toch mogelijkheden.

29 februari 2016 om 23:16

Je kunt nooit een beleid maken, want alle goede spelers gaan na 1 seizoen weg. En anders na 2 seizoenen. Als je een goed team bij elkaar hebt, valt het uit elkaar. Die mogelijkheden zijn er niet. En als het goed gaat, is het incidenteel. Een club met een geweldige jeugdopleiding is dan afhankelijk van een extreem goede lichting, die op moet boksen tegen de allerbeste teams ter wereld. De voorwaarden zijn zo miniem, dat het praktisch ondoenlijk is. PSV kan een keer winnen van Atletico. Maar niet daarna ook van Real en Barca en Bayern.

Dat ligt aan de club zelf, die bepalen dat een speler verkocht mag worden. Geld is zeker een drijfveer, maar waarom als je met die spelers op de langere termijn meer geld genereert?
Zoals ik al zei, 2 voorbeelden naderen de top 10 van de europese top niet, maar het is een begin.
Een beleid is groter dan het vlaggenschip waarna wij iedere week kijken, maar dat is een totaal ander punt. Wij moeten gewoon zorgen dat we nuchter blijven en zorgen dat de grote gekke clubs met hun dikke portemonnee het hier komen spenderen, zo groei je ook door. Ik blijf erbij dat roem niet te koop is!

Het enige wat je hier doet is open deuren intrappen.

Neemt niet weg dat ik het ermee eens ben.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren