Scout Janssen ziet Sparta opnieuw winnen; Lestienne maakt rentree

Sparta Rotterdam heeft zijn vijfde overwinning op rij geboekt in de Jupiler League en is nu al vijftien speelronden ongeslagen. De Kasteelheren zegevierden vrijdagavond met 1-3 over Telstar en zagen achtervolger VVV-Venlo met 1-4 winnen van Helmond Sport. NAC Breda loste FC Eindhoven af als de nummer drie in het klassement.

/

Telstar - Sparta Rotterdam 1-3
De score werd in Velsen-Zuid al na acht minuten geopend: Loris Brogno kopte na een mooie actie en dito voorzet van Mart Dijkstra binnen. De thuisploeg knokte zich na negentien minuten echter terug: Stefano Lilipaly scoorde op aangeven van Tarik Tissoudali. Onder toeziend oog van Vitesse-scout Theo Janssen ging Sparta echter toch nog met een voorsprong de rust in: Thomas Verhaar hamerde een afvallende bal uit een hoekschop tegen de touwen. In de tweede helft schroefde Sparta de score op: Ryan Sanusi vond met een vrije trap de korte hoek. Tissoudali vergat hierna om de aansluitingstreffer te maken en daardoor bleef het bij 1-3.

Helmond Sport - VVV-Venlo 1-4
VVV was in het eerste kwart de bovenliggende partij, maar de tegenstander opende de score via Gillian Justiana. De bezoekers uit Limburg stelden echter voor rust nog orde op zaken: Ralf Seuntjens maakte zijn 22e competitiedoelpunt van het seizoen en Robin Buwalda kopte uit een hoekschop van Gianluca Nijholt de 1-2 tegen de touwen. In de tweede helft nam VVV verder afstand van Helmond: Buwalda scoorde na een voorzet van Seuntjens en Jonatan Opoku knalde na voorbereidend werk van Moreno Rutten de 1-4 tegen de netten.

/

FC Den Bosch - FC Eindhoven 3-1
Eindhoven verliet De Vliert zonder punten, maar was nog wel goed begonnen. Na acht minuten schoot Gervane Kastaneer na afleggen van Wimilio Vink binnen: 0-1. Hierna werd er vooral slordig gespeeld, maar na 35 minuten was het uit het niets raak: Vykintas Slivka krulde de bal in de kruising. In de blessuretijd maakte Furghill Zeldenrust er 2-1 van. In het tweede bedrijf kregen beide partijen enkele mogelijkheden en na 78 minuten gooide Zeldenrust het duel met zijn tweede in het slot. Wiljan Vloet vierde daardoor zijn eerste zege als trainer van Den Bosch sinds zijn rentree.

NAC Breda – Fortuna Sittard 5-0
NAC deed de supporters in de eerste minuut al opveren, want Divine Naah raakte de lat. De thuisploeg bleef de bovenliggende partij en kwam via Naah uiteindelijk op voorsprong. Mats Seuntjens maakte er na een klein half uur op prachtige wijze 2-0 van en basisdebutant Grad Damen verzorgde met een kopbal de 3-0. Fortuna speelde zeker na de rode kaart voor Roel Janssen een verloren wedstrijd en Danny Verbeek en invaller Enes Unal maakten er vervolgens 4-0 en 5-0 van. Daar bleef het ook bij in het Rat Verlegh Stadion, want een treffer van Enes werd afgekeurd.

/

Almere City FC - FC Volendam 2-2
Gaston Salasiwa had Almere al na vijf minuten op voorsprong kunnen zetten, maar kopte naast. Jack Tuyp liet na een kwartier zien hoe het wel moest en Bert Steltenpool maakte er vervolgens ook nog 0-2 van. Almere kreeg door de aansluitingstreffer van Ricardo Kip, op aangeven van Soufyan Ahannach, weer hoop op een goed resultaat. De eerste kans in het tweede bedrijf was voor Volendam toen Kaj Ramsteijn bijna een eigen doelpunt maakte. De beste kansen waren vervolgens voor Pelle van Amersfoort en Tuyp, alvorens Vam Amersfoort met zijn hoofd de 2-2 verzorgde in het Yanmar Stadion te Flevoland.

Go Ahead Eagles - RKC Waalwijk 1-0
Go Ahead toonde het meeste initiatief en de eerste kans was direct raak: Leon de Kogel schoot diagonaal binnen. RKC werd vervolgens via onder anderen Moussa Sanoh gevaarlijk, maar Kowet nam de minimale voorsprong mee de kleedkamer in. In de tweede helft waren Jeffrey Rijsijk en De Kogel direct gevaarlijk, maar zij mikten naast. Het Kowet van interim-trainer Harry Decheiver verdedigde de voorsprong ook hierna met succes en mocht dus drie punten bijschrijven. Ismail Yildirim liet in de blessuretijd overigens nog een kans op de gelijkmaker liggen.

FC Oss - Jong Ajax 1-2
Elton Acolatse moest er bijna een jaar op wachten, maar vrijdag scoorde hij weer eens voor Ajax. De aanvaller was op 20 februari 2015 voor het laatst trefzeker, tegen RKC Waalwijk, en nu was het op 19 februari 2016 raak tegen Oss. Jong Ajax begon goed en Frenkie de Jong, Richairo Zivkovic en Vaclav Cerny hadden al kansen gemist, voordat Acolatse na een fraaie aanval met een beheerst schot de 0-1 op het bord bracht. Felitciano Zschusschen kreeg in het restant van de eerste helft de beste mogelijkheden op de gelijkmaker, maar scoorde niet, en zag Cerny er kort na rust 0-2 van maken. Snel daarna werd het 1-2 via Fatih Kamaci en Oss voerde de druk op, toen Leeroy Owusu rood kreeg voor het neerhalen van een doorgebroken speler. De gelijkmaker zat er echter niet in.

/

Jong PSV - FC Emmen 0-0
Maxime Lestienne hoopt woensdag mee te kunnen doen tegen Atlético Madrid en maakte vrijdagavond weer speelminuten bij Jong PSV. De Belgische aanvaller stond voor het eerst sinds 30 september weer eens in de basis bij een officieel duel en was dreigend aan de bal, al kwamen daar niet echt kansen uit. De eerste helft was sowieso behoorlijk saai en het was dan ook niet verwonderlijk dat Jong PSV en Emmen gingen rusten met de brilstand op het bord. De bezoekers kwamen goed uit de kleedkamer voor de tweede helft, maar wisten dit niet lang vol te houden en dus bleef het ook bij 0-0. Lestienne deed de gehele wedstrijd mee en maakte zeker geen vermoeide indruk; de vraag is nu of Phillip Cocu hem woensdag zal gaan gebruiken tegen Atlético.

FC Dordrecht - MVV 1-0
Rangelo Janga was de matchwinner bij het duel tussen Dordrecht en MVV, door een strafschop te benutten. Dit deed pijn bij de Limburgers, want MVV was in de eerste helft namelijk twee keer dicht bij een doelpunt gekomen, maar zowel Emrullah Güvenç als Thomas Verheydt raakte de paal. FC Dordrecht had het geluk dus aan zijn zijde en kreeg in de tweede helft een strafschop, na een overtreding van Steven Pereira. Janga ging vol vertrouwen achter de bal staan en maakte vanaf elf meter geen fout. MVV moest in de achtervolging en kreeg nog kansen via Stef Peeters en Verheydt, maar Robbert te Loeke bewees dat hij een betrouwbare doelman is en hield zijn doel met enkele prima reddingen schoon. Hij redde zodoende de drie punten voor Dordrecht.