‘Doppelpack’ Aubameyang, zes doelpunten bij ware thriller in Bremen

Het kwam aan op het laatste kwartier, maar Borussia Dortmund is de wedstrijd tegen FC Ingolstadt zaterdag zonder kleerscheuren doorgekomen. Dankzij twee doelpunten van Pierre-Emerick Aubameyang eindigde de ontmoeting in een 2-0 zege en dus is de achterstand op koploper Bayern München nu nog ‘maar’ vijf punten, al heeft Bayern nog een wedstrijd tegoed. Nummer drie Hertha BSC verspeelde in een bizar duel in Bremen een 1-3 voorsprong: het werd toch nog 3-3.

/

Borussia Dortmund - FC Ingolstadt 2-0
Voor aanvang van de wedstrijd zette het publiek in het Signal Iduna Park sterspeler Aubameyang in het zonnetje voor zijn uitverkiezing tot Afrikaans Voetballer van het Jaar. De spits uit Gabon begon daarna in de basis, maar wist zijn team niet bij de hand te nemen. FC Ingolstadt gaf meteen goed tegengas en Dortmund beperkte zich tot een afstandsschot van Henrikh Mkhitaryan, die in zijn laatste vier optredens drie keer doel trof. Tien minuten na rust waagde Aubameyang een volley, maar ook hij scoorde niet.

Mats Hummels leek de grote schlemiel van Borussia te worden toen hij de bal na rust op prachtige wijze in eigen doel werkte. Het doelpunt werd echter, ten onrechte, afgekeurd omdat Dario Lezcano een overtreding zou hebben gemaakt. Een kwartier voor het einde kwam de zege van BVB tot stand: op aangeven van Lukasz Piszczek kopte Aubameyang binnen in de rechterhoek en was het verzet van Ingolstadt eindelijk gebroken. Even tevoren had Thomas Tuchel de zeventienjarige Christian Pulisic laten debuteren als invaller voor Adrian Ramos. De jonge Amerikaan sloot af met een driepunter, want BVB gaf de voorsprong niet meer uit handen. Sterker nog: Aubameyang maakte zijn tweede toen Danny da Costa hem te veel ruimte gaf en kwam daarmee op twintig goals in negentien wedstrijden.

Werder Bremen - Hertha BSC 3-3
Werder Bremen won de laatste zeven thuiswedstrijden van Hertha BSC, maar slaagde er zaterdag niet in die reeks voort te zetten. De bezoekers uit Berlijn waren een groot deel van de wedstrijd de bovenliggende partij en kwamen na een fantastisch afstandsschot van Vladimir Darida verdiend op voorsprong. Marvin Plattenhardt verdubbelde de marge voor rust uit een vrije trap, voordat Fin Bartels ruim twintig minuten voor tijd wat terugdeed namens Werder. Daarna ging het hard: in de 71ste minuut zette Salomon Kalou de stand op 1-3, maar zes minuten later stond het na een penalty van Claudio Pizarro en een kopbal van Santiago García alweer gelijk. In het laatste kwartier drong Werder verder aan en was het nog dichtbij de overwinning. Het lukte Anthony Ujah en Bartels echter niet keeper Rune Jarstein te passeren.

/

Bayer Leverkusen - Hannover 96 3-0
Het duel tussen Bayer Leverkusen en Hannover 96 was typisch een wedstrijd die beide ploegen moesten winnen: Leverkusen is volop in de race voor Europees voetbal, terwijl Hannover de laatste plek in de Bundesliga bezet. Die verhouding was ook duidelijk op het veld zichtbaar; Leverkusen combineerde en domineerde, terwijl Hannover zich ingroef en loerde op de counter. In de eerste helft was de thuisploeg al dichtbij een goal toen Hakan Calhanoglu bijna een vrije trap binnenschoot, maar Ron-Robert Zieler trof. Vlak voor rust kopte Stefan Kiessling een corner van diezelfde Calhanoglu binnen voor de 1-0. De tweede helft gaf hetzelfde beeld: Leverkusen was beter en kwam na ruim een uur spelen op 2-0 door een penalty van Javier Chicharito Hernandez. De Mexicaan maakte vlak voor tijd ook nog zijn tweede van de middag met een goed schot in de hoek.

FC Augsburg - Eintracht Frankfurt 0-0
In een kwalitatief magere eerste helft was FC Augsburg (met Paul Verhaegh in de basis) aanvankelijk de bovenliggende partij, maar Eintracht Frankfurt nam al spoedig het initiatief over. Beide partijen kregen in het eerste deel van de wedstrijd een grote kans, maar doelpunten zouden er voor de onderbreking niet gemaakt worden. Ook na rust was Eintracht Frankfurt wat beter, maar grote kansen leverde dat nauwelijks op. Omdat de thuisploeg zich ook nauwelijks liet ziet, zo viel het eerste kansje na rust pas in de 71ste minuut te noteren, eindigde de bloedeloze ontmoeting in 0-0.

/

SV Darmstadt 98 - Schalke 04 0-2
Schalke 04 is een van de ploegen in de heftige strijd achter Bayern München en Borussia Dortmund en voor de ploeg uit Gelsenkirchen is ieder punt extreem waardevol. Goed spel lieten die Knappen in ieder geval niet zien tegen Darmstadt, dat eveneens een uitermate zwakke wedstrijd speelde. Het enige hoogtepunt van de eerste helft was een dribbel van Max Meyer, die zijn korte solo besloot met een doelpunt. Meyer profiteerde overigens van een tussenkomst van Klaas-Jan Huntelaar, die de bal een tikje gaf na een voorzet van Leroy Sané. Het felbegeerde supertalent Sané zette na rust zelf zijn handtekening onder de 0-2, door de bal door de benen van keeper Christian Mathenia te schuiven.

Denk jij dat Borussia Dortmund Bayern nog van de titel kan houden?