Stevens behoudt dankzij knappe remise ongeslagen status voor thuispubliek

Huub Stevens is het nieuwe jaar met Hoffenheim redelijk begonnen. Het sterker geachte Bayer Leverkusen kwam in de Rhein-Neckar-Arena ondanks een overwicht niet verder dan een 1-1 gelijkspel. De Nederlandse coach behoudt daarmee zijn ongeslagen status in eigen huis. Nummer drie Hertha BSC kwam ondertussen niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel tegen FC Augsburg en dreigt na Bayern München ook Borussia Dortmund uit het oog te verliezen. De nummer twee komt later op de dag nog in actie en kan dan het gat vergroten tot acht punten.

/

TSG Hoffenheim - Bayer Leverkusen 1-1
Stevens verloor zijn komst aanstelling bij Hoffenheim nog geen wedstrijd voor eigen publiek en zag hoe zijn ploeg die knappe reeks voortzette tegen het favoriete Bayer Leverkusen. De 1-0 van Hoffe, gemaakt door Jiloan Hamad, kwam evenwel gelukkig tot stand. De bezoekers hadden namelijk in de eerste helft het betere van het spel, maar verzuimden te scoren. Dat deed de Zweedse aanvaller wél. Vijf minuten voor rust knalde hij op fraaie wijze een afgeslagen hoekschop in de verre hoek. Tot een kwartier voor tijd leek die 1-0 de eindstand te worden, maar Ömer Toprak bepaalde anders. Na een scrimmage voor het doel van Hoffenheim kopte de Turk de bal over doelman Oliver Baumann heen in het doel. Die 1-1 - meer dan verdiend - bleef vervolgens staan.

1. FC Köln - VfB Stuttgart 1-3
Eén blik op het thuistenue van 1. FC Köln zegt al genoeg; heel Keulen maakt zich op voor het bijna losbarstende carnaval. De thuisploeg wist de feestelijke stemming op de tribunes echter niet om te zetten naar een feestje op het veld: de ploeg kwam nog wel met 1-0 voor door een penalty van Anthony Modeste, maar moest daarna het initiatief aan laagvlieger VfB Stuttgart laten. Tien minuten voor rust maakte het team van Jürgen Kramny gelijk en vlak na rust namen de Stuttgarters zelfs de leiding toen Timo Werner een corner van ex-FC Groningen-speler Filip Kostic hard binnenkopte. Köln probeerde daarna nog wel langszij te komen, maar kreeg vijf minuten voor tijd zelfs nog de 1-3 om de oren toen aanvoerder Christian Gentner na een mooie actie van Lukas Rupp mocht intikken.

/

Hannover 96 - SV Darmstadt 1-2
Voor nummer zeventien Hannover was het meteen na de winterstop erop of eronder tegen promovendus Darmstadt en het begin was ernaar. De thuisploeg kwam sterk uit de startblokken en nam dankzij een prachtgoal van Hugo Almeida de leiding. De Portugees werd fraai vrijgespeeld met een vernuftig hakje en schoot steenhard in de bovenhoek. Darmstadt kwam echter nog voor de pauze langszij. Een misser achterin bij Hannover na een voorzet van rechts stelde Sandro Wanger in staat om van dichtbij binnen te tikken. Diezelfde Wanger besliste kort na rust de wedstrijd. Een kopbal van Jan Rosenthal sprong terug van de paal, waarna de spits doodsimpel zijn tweede van de middag kon binnentikken. Met die treffer bepaalde hij meteen de eindstand.

FC Ingolstadt - 1. FSV Mainz 1-0
FC Ingolstadt heeft goede herinneringen aan het eerste duel met 1. FSV Mainz dit seizoen. De promovendus maakte in Mainz toen haar allereerste doelpunt in de Bundesliga en plakte daar ook nog eens de allereerste zege aan vast. Halverwege het seizoen zijn beide ploegen uitgegroeid tot stabiele middenmoters die elkaar op het veld ook aardig in evenwicht hielden; Ingolstadt had meer balbezit terwijl Mainz gevaarlijk was uit de counter. Het was Moritz Hartmann die namens de thuisploeg vijf minuten voor rust mocht aanleggen vanaf elf meter en zijn team de voorsprong bezorgde. In de tweede helft was het Mainz dat aandrong en in de laatste tien minuten nog een aantal keer gevaarlijk werd, maar er niet meer in slaagde langszij te komen.

/

Hertha BSC - FC Augsburg 0-0
Hertha BSC sloot de 2015 verrassend af als nummer drie van de Bundesliga en hoopte tegen het Augsburg van aanvoerder Paul Verhaegh een vervolg te geven aan het uitstekende eerste halfjaar. Beide teams ontliepen elkaar weinig en kregen hun kansen. Dé mogelijkheid om de score te openen kwam voor rust op naam van Vedad Ibisevic, maar de spits van Hertha stuitte op de uitstekend keepende Marwin Hitz. De tweede helft begon nog wel aardig met kansen voor Daniel Baier en Raúl Bobadilla namens Augsburg, maar daarna zakte het spelpeil ver weg en gescoord werd er dan ook niet meer. Jeffrey Gouweleeuw zag het overigens allemaal vanaf de zijkant aan: de winteraankoop van Augsburg bleef negentig minuten lang op de bank.