Sparta loopt ondanks puntenverlies uit; Jong PSV slaat in extremis toe

Sparta Rotterdam heeft na vier speelronden weer eens punten laten liggen in de Jupiler League. Het team van Alex Pastoor bleef vrijdagavond op bezoek bij FC Eindhoven steken op 1-1, maar heel erg zal men daar niet van balen. Achtervolger VVV-Venlo verloor namelijk met 1-2 van Jong PSV en het verschil tussen de koploper en de runner-up bedraagt daardoor zes punten.

/

FC Eindhoven - Sparta Rotterdam 1-1
Sparta hield in de eerste helft relatief eenvoudig staande en opende na een klein half uur de score: Paco van Moorsel werd na een mooie aanval over de linkerkant gevonden en schoot laag binnen: 0-1. De beste Eindhovense kans was voor Jinty Caenepeel, maar hij kon een voorzet van Serhat Koç niet binnenwerken. In de eerste minuut van de tweede helft kon Caenepeel ook niet bij een voorzet van Jari Vandeputte. Aan de andere kant schoot Roland Bergkamp op de voeten van doelman Ruud Swinkels. Na 55 minuten was het dan wel raak voor de blauwwitten van trainer Mitchell van der Gaag.

Caenepeel kreeg loon na werken, want hij mocht na een handsbal van Thomas Verhaar aanleggen voor een strafschop en maakte geen fout: 1-1. Eindhoven was zeven minuten later zelfs dicht bij de voorsprong toen doelman Roy Kortsmit een inzet van dichtbij van Sebastiaan de Wilde stopte. Het duel golfde in het vervolg behoorlijk op en neer en Sparta maakte nog de meeste aanspraak op een tweede treffer, maar die zou niet meer vallen in het Jan Louwers Stadion. Het geluk voor Sparta was dat ook VVV (drie) punten liet liggen.

/

VVV-Venlo - Jong PSV 1-2
PSV kende een droomstart in De Koel, want de eerste echte kans leverde na negen minuten het openingsdoelpunt van Aleksandar Boljevic op. Ralf Seuntjens had hierna weinig geluk toen hij een goal zag worden afgekeurd en geen strafschop kreeg en een bal van Niels Fleuren dwarrelde later tegen de paal. In de tweede helft kwam VVV wel tot scoren: Jonathan Opoku kopte hard raak uit een hoekschop. Remko Pasveer behoedde PSV hierna voor een achterstand door een rebound van Leandro Resida over te tikken en zag Rai Vloet in de blessuretijd vanaf elf meter de 1-2 maken. Gianluca Scamacca maakte aan Eindhovense zijde zijn debuut in het profvoetbal.

/

FC Volendam - FC Dordrecht 2-2
Volendam en Dordrecht lieten in de eerste helft niet veel zien, maar scoorden wel allebei één keer. Rangelo Janga opende na acht minuten met een kopbal de score en één minuut later herstelde Soufiane Laghmouchi met een intikker het evenwicht. Beide partijen kregen hierna mogelijkheden om de voorsprong te nemen, maar in de tweede helft werd er pas weer gescoord. Alvin Daniels nam de 1-2 voor zijn rekening en zag Danzell Gravenberch daarna tegen de paal schieten. Volendam gaf zich evenwel niet gewonnen en knokte zich terug tot 2-2: Erik Schouten scoorde via Guyon Philips. Jeffrey Fortes kreeg hierna nog een rode kaart.

/

FC Emmen - FC Den Bosch 1-0
Den Bosch zal nog wel eens terugdenken aan de mogelijkheid die Arda Havar op slag van rust kreeg. De middenvelder schoot op aangeven van Furghell Zeldenrust naast en liet zo een dot van een kans liggen. Kort na rust was het aan de overzijde wel raak: Tim Siekman tikte de bal binnen nadat Tim Kolder een vrije trap had verlengd. Doordat onder anderen Raymond Gyasi, Boy Deul, Jens Jurn Streutker en Erixon Danso hierna het vizier niet op scherp hadden staan, bleef het bij 1-0 in de JENS Vesting.

/

MVV Maastricht - FC Oss 4-2
Oss is al acht wedstrijden ongeslagen en verloor op 8 november voor het laatst, maar moest er vrijdag in De Geusselt weer eens aan geloven. De Brabanders kenden een dramatische start, want binnen een kwart wedstrijd stond het al 3-0: Pieter Nys (kopbal), Tufan Koca (eigen doelpunt) en Jordy Croux (afstandsschot) zorgden voor die tussenstand. Fatih Kamaci deed wat terug, maar nog voor rust werd het via opnieuw Nys 4-1. In de tweede helft prikte Oss er via Richard van der Venne nog eentje bij, maar verder kwam men niet meer in Maastricht.

/

Almere City FC - SC Telstar 0-2
Het duurde tot de tweede helft voordat de Witte Leeuwen de wedstrijd naar zich toetrokken, maar de vreugde zal er niet minder om zijn. De eerste zege sinds 27 november kwam tot stand via Benjamin van den Broek en Tarik Tissoudali, die in de eerste twintig minuten na rust scoorden. Net nadat Enzio Boldewijn namens Almere City FC een kans had gemist sloeg Van den Broek toe met de 0-1 en daarna maakte Tissoudali het na een solo af voor de ruimere voorsprong. Na drie nederlagen op rij heeft trainer Michel Vonk weer wat lucht en men loopt twee punten weg bij Achilles’29.

RKC Waalwijk - Achilles’29 1-1
Voor de fans in Waalwijk blijft het een moeilijk seizoen. Zo nu en dan boekt de ploeg een zege, maar vrijdag was een punt het maximaal haalbare tegen Achilles’29. De concurrent in de kelder van de Jupiler League kwam voor door een rake strafschop van Freek Thoone na een half uur spelen. Hij werd aan zijn shirt getrokken, verdiende een penalty en schoot die zelf binnen. In de tweede helft viel Pieter Langedijk in, die deze week zijn contract bij Sparta ontbond en in Waalwijk tekende. Koud in het veld zorgde hij voor de 1-1 en zo bezorgde hij RKC nog een punt.