Voormalig Heerenveen-middenvelder wint Belgische Gouden Schoen

Donderdag, 14 januari 2016 om 00:00Bart Kruyt • Laatste update: 07:10

Sven Kums is woensdagavond gekozen tot de beste speler van de Belgische velden in het afgelopen jaar. De middenvelder van AA Gent, die in het verleden nog twee seizoenen bij sc Heerenveen op de loonlijst stond, eindigde in de verkiezing boven ploeggenoten Laurent Depoitre en Danijel Milicevic en legde zo beslag op de Belgische Gouden Schoen.

/

De voorsprong van Kums op de concurrentie was enorm: de middenvelder kreeg in totaal 345 stemmen, terwijl Depoitre op 179 stemmen eindigde. De 27-jarige Kums is bezig aan zijn tweede seizoen bij Gent, waarmee hij in zijn eerste jaar direct kampioen van België werd. Dit seizoen is de middenvelder ook weer goed bezig; hij scoorde al 10 keer in 21 competitieduels.

Hein Vanhaezebrouck werd logischerwijs verkozen tot Coach van het Jaar, terwijl Gent-doelman Matz Sels de prijs voor beste keeper in ontvangst mocht nemen. Youri Tielemans van Anderlecht mag zich Talent van het Jaar noemen en de beste Belg in het buitenland was volgens de stemmers, niet verrassend, Kevin De Bruyne van Manchester City.


Poll

Sven Kums is de terechte winnaar


Gerelateerd

Meer sportnieuws

23 reacties (laatste reactie door _buffalo_)

Zeker de terechte winnaar. De draaischijf van gent. Maar tegelijkertijd vind ik dit ook een weerspiegeling van hoe triestig het gesteld is met onze belgische competitie.

14 januari 2016 om 00:05

Gent speelt gewoon goed voetbal, laat dit ook zien in de CL. Terecht door naar de laatste 16

14 januari 2016 om 00:09

Kums stond ook gewoon in het elftal van de hele groepsfase in de CL. Is dat dan ook de weerspiegeling van hoe triestig het gesteld is met de Champions League?

Kums speelt een geweldig 2015 en toont dat ook op het Europese niveau. Dik terecht gewonnen.

14 januari 2016 om 00:15

Triestig gesteld met de belgische competitie? Het kan altijd beter dat wel maar om ze triestig te noemen is wel vergezocht.

Belgische teams doen het goed in Europa. Niet alleen dit jaar, ook de voorgaande jaren.

14 januari 2016 om 00:16

Hij staat gewoon in de het team van de groepsfase van de CL. Dat kan je toch niet minimaliseren. Hij is gewoon beestig en is zelden op een slechte wedstrijd te betrappen. Niemand stak er zo bovenuit zoals hij het deed.

14 januari 2016 om 01:25

Triestig gesteld? Kums is gewoon een speler van internationaal niveau, dat is de waarheid. Hoe hij in de CL het middenveld domineerde tegen Zenit, Valencia en Lyon... Zelden gezien van een Belgische speler op dat niveau. Ik vind het net ontzettend mooi dat we niet weer gemakkelijkheidshalve voor een spits of aanvallende middenvelder kiezen, zoals bij de Gouden Bal bijvoorbeeld o zo vaak gebeurt.

14 januari 2016 om 09:36

Ik zal dan wel subjectief zijn, maar ik vind hem een betere winnaar voor de Belgsiche competitie dan dat Praet(die wel een groter talent is uiteraard) of Mbokani dat waren in recente jaren. Kums heeft de afgelopen maanden gewoon een fenomenaal hoog niveau gehaald en was begin 2015 ook al goed.

Hoe speelde hij eigenlijk bij hveen

14 januari 2016 om 01:01

Hij was redelijk goed en vooral consistent, maar niks speciaals ofzo. Ik zie hier een goede vergelijking met marten de roon.

Terechte en verwachte winnaar, dus weinig aan toe te voegen. Ik ga het wel elk jaar opnieuw blijven herhalen: het blijft een heel vreemd gegeven, deze trofee. Spelers over twee verschillende seizoenshelften beoordelen is gewoon (te) moeilijk. Volgens mij laten ze zich een beetje inspireren door de Gouden Bal, maar die reikt een prijs uit over heel de wereld. Daar maakt het dus niet uit of de speler in kwestie van club verandert in de zomer of niet.

Mooi voor Kums dat hij wint. AA Gent verdiende de Schoen, en dan is Kums toch wel dé patron. Kleine kanttekening is dat vele concurrenten ofwel vertrokken in de zomer (mitrovic, Ryan, Carcela, Mbemba), ofwel geplaagd werden door blessures in 2015 (vazquez, Refaelov, Praet). Maar ik ben zeer tevreden dat Kums wint, nu zal de druk op Wilmots weer wat toenemen om hem te selecteren voor het EK.

Stond in het CL-team van de groepsfase (zie opstelling). Zowel nationaal als internationaal een klasbak. Ik zou hem graag meenemen naar het EK maar een Dendoncker bv. ook. Die heeft ook veel klasse en kan ook als centrumverdediger spelen. Als Cavanda afvalt kunnen ze allebei mee.

Pure klasbak dit en hoop dat hij ook een rustige volledige stap kan zetten, een Saint-Etienne of Bordeaux lijkt me ideaal qua niveau. Hij moet het spel van zijn team kunnen dirigeren.

Trapp
Barzagli
Thiago Silva
Godin
Alaba
Willian
Kums
Sterling
Hulk
Müller
Ronaldo
14 januari 2016 om 07:03

Als je ziet wat er bij Lyon en Marseille op het middenveld staat, dan moet hij daar ook makkelijk basis kunnen spelen.

14 januari 2016 om 16:56

Hij gaat een Diarra bij Marseille of een Gonalons van Lyon niet uit de basis spelen, maar de andere middenvelders van deze clubs misschien wel, alhoewel ik spelers als Tolisso, Darder, Lucas Silva toch wel hoger inschat

Zo zie je maar, onder van Basten gewoon lekker op de bank bij ons! En nu in een goed voetballend elftal draaischijf en uitblinker.

Kums is op belgisch niveau bij de betere, maar zelfs geen plaats op de bank waard bij het nationaal elftal. Dat niveau is te hoog, zeker als je ziet wat we op het middenveld allemaal al hebben. Wat gent presteerde in de CL is deels ook door de zwakte van de tegenstand. Zenith was nu groepsleider met 15 op 18, waar ze andere jaren pas derde werden, dat zegt alles. Dit was een zwakke poule, eerder EL niveau. Net zoals ze kampioen speelden, vooral door het laten afweten van de tegenstanders anderlecht en brugge. Dikke chapeau voor vanhaezenbrouck, want hij haalt echt het maximum uit de groep. Hij minimaliseerd dat altijd, maar ik ben er vrij zeker van dat er hem dat niemand na doet.

14 januari 2016 om 15:54

Als je uitgaat van intrinsieke kwaliteit, moet Kums het afleggen tegen Witsel, Fellaini, Nainggolan. De vraag die je echter moet stellen is of Kums de Rode Duivels beter kan laten voetballen dan Witsel, Fellaini of Nainggolan. En daar denk ik dat die kans heel reël is.

Zenith afdoen als een meeloper in de CL is dikke bullshit. In het seizoen 2013-2014 werden ze tweede in hun poule. Ze hebben in de ploeg een aantal spelers die zo kunnen meedoen met Europese topclubs. Daarnaast is Valencia en Lyon ook niet te onderschatten. Ze hebben dit jaar nog niet de resultaten van vorig jaar, maar die ploegen hebben zich in de zomer wel versterkt.

En bleit bleit bleit, clup en Anderlecht hebben het laten afweten. Wat een loser-praat, op het einde is de kampioen gewoon de terechte winnaar. Zeker als het over 30+10 matchen gaat. Anderlecht kon winnen tegen een B-ploeg van Gent op de laatste speeldag, maar na nieuwjaar zijn ze 2 keer de boot ingegaan toen Gent met een A-ploeg speelde. Net hetzelfde met clup. Dus kom aub niet af dat Gent de titel gekregen heeft omdat clup en Anderlecht het lieten afweten.

14 januari 2016 om 19:45

Praet en vasquez zijn beiden geblesseerd geraakt en bij beide clubs waren dat op die moment de spelers die de ploeg lieten draaien. Het zou niet mogen, maar dat kom je zelfs tegen bij real als er 1 zeer belangrijke schakel weg valt dat zo de ploeg ineens ook steken laat vallen. Laat dat kampioenschap nog 5 keer herspelen en anderlecht haalt het 3 keer, brugge 2 keer ( waarschijnlijk, het kan ook 4 en 1 zijn ) Gent heeft geluk gehad en zo zijn ze dan ook kampioen geworden. Ze hebben een zeer goede coach en vooral een evenwichtig team, dat als team kan spelen, dat is een mooie eigenschap. Maar als ik dan gisteren zie dat er 4 spelers van gent in de top 5 zitten. Dan kan ik allemaal zeggen dat het erg gesteld is met onze competitie. Als je dan ziet dat er toch wel wat talent in belgie zit en dan vergelijkt met de top 3 van gisteren dan klopt er toch iets niet. Even fout als dat depoitre in de spits werdt gezet, terwijl batshuayi en lukaku in vorm waren/zijn.. En voor de nationale ploeg kan je De Bruyne ook op de 10 zetten ipv op de flank, dan kan er van fellaini witsel naingolan maar 2 man spelen. Er zijn alleszins zoveel mogelijkheden, maar een kums kan op dat niveau, met al wat we voor handen hebben niks toevoegen.

14 januari 2016 om 22:00

Laat dat 5 keren herspelen en Anderlecht wint het dan nog wel 3 of zelfs 4 keren?

Gent was gewoon veruit de beste ploeg in de play offs en ook in de eerste seizoenshelft van het huidige seizoen. Het is gewoon de enige Belgische club die heel 2015 op een hoog niveau constant is kunnen blijven presteren. Hoe vaak doen de zogenaamde topclubs Club en Anderlecht dat dan? De laatste keer dat Club in de buurt kwam van dat niveau voor zo een lange periode was nog onder Sollied en Anderlecht doet dat ook maar hooguit eens om de 4 tot 6 jaar. Anderlecht heeft in heel 2015 geen enkele keer 3 goede matchen na elkaar gespeeld, dus laat me niet lachen dat ze dat 3 of 4 keren van de 5 zouden winnen. Gent heeft gisteren, terecht naar mijn mening, de Gouden Schoen gedomineerd. De hele top 3 bestaat uit Gent spelers en dan zijn er ook nog eens spelers als Sels, Asare en Dejaegere die een zeer hoog niveau haalden. Die titel had niks met geluk te maken, Gent was sinds maart/april 2015 gewoon de beste Belgische club met Brugge daar achter en dan pas Anderlecht.

15 januari 2016 om 18:19

Je hebt blauw witte oogkleppen op. 1 keer kampioen en elk gent supportertje denkt dat ze de top zijn.. Zo kortzichtig en naïef. Als ze dan toch een heel seizoen zo constant speelden en top waren vind ik het wel heel straf dat brugge en anderlecht toch op slechts 1 of 2 punten eindigden.

15 januari 2016 om 19:41

Leer begrijpend lezen. Ik heb nooit gezegd dat Gent zich al naast Anderlecht of zelfs Club kan hijsen qua status, jouw conclusies zijn die van een kleuter.

Ik heb gezegd dat sinds maart Gent duidelijk de beste ploeg was in België. Is dat niet zo dan? 1 of 2 punten? We waren een speeldag voor het einde al kampioen van België en zijn dan op Anderlecht komen spelen met een volledig B-team. Dat laatste argument van jou is dus ook complete zever(waren trouwens 2 en 3 punten). Waren we dan niet duidelijk met voorsprong de beste ploeg in de play-offs? Als jij denkt van niet, ben ik niet degene die zich hier laat leiden door een gekleurde bril.
In de eerste helft van het huidige seizoen is Gent opnieuw leider en was weer de enige die het meest constant een hoog niveau kon halen(zowel competitie als in Europa). Laat ik anders is Hasi quoten over de match van zondag:

"gent is favoriet, maar we gaan ons niet verstoppen"

Zou de coach van Anderlecht dat zeggen als hij niet zou denken dat Gent sterker heeft gepresteerd de afgelopen maanden?

16 januari 2016 om 10:31

Bij gent moet er niks en bij anderlecht en brugge wel. Dat is een groot verschil qua druk die een heel jaar door weegt. Gent is wel goed met de druk omgegaan om kampioen te spelen, maar wederom een groot aandeel van de trainer. Vanhaezenbrouck heb ik altijd al heel hoog ingeschat. Hasi heeft anderlecht gedepanneerd, met succes, maar heeft niet de logische stappen gemaakt als coach. Van hulptrainer naar hoofdcoach bij anderlecht. Vanhaezenbrouck speelt een systeem, bij Genk was en is er gewoon te weinig kwaliteit, zeker toen. Hasi moet zoiets niet zeggen, dan zwijgt hij beter. Mochten ze nu op de 6de plaats staan kun je met zoiets afkomen. Nu verschilt het nog geen 3 punten. Dat je af komt met kleuter toont wat een niveau je hebt. Je had evengoed met boer of homo kunnen afkomen, even simpel als jullie publiekslieveling raman. Begrijpelijk dat hij dat is, een vereenzelviging van de buffalo.

16 januari 2016 om 18:11

Sjah, wie de bal kaatst, mag hem ook terug verwachten. Die woordenschat was heel bewust omdat je reactie niet zinnig was(= een conclusie dat een kleuter zou trekken). Als jij mij naïef en kortzichtig noemt op basis van een conclusie van jou die op helemaal niks slaat dan reageer ik daarop. Lees mijn post daarvoor anders nog eens en bekijk dan nog is jouw eigen reactie daarop, als je verder kijkt dan je eigen ego zul je heel misschien beseffen waarom ik dat zei.

Dat we zonder Vanhaezebrouck, meer dan waarschijnlijk geen kampioen zouden zijn geweest ben ik het eens. Maar hij is dat nu eenmaal wel en gezien het niveau dat wij onder hem halen was die titel gewoon dik terecht, dat had niks met geluk te maken(- dat is waar ik oorspronkelijk op reageerde). Ik weet zelf ook niet of Gent favoriet is voor morgen, ik heb ook nooit gezegd dat we kwalitatief beter zijn dan Anderlecht, maar ontkennen dat Gent de beste Belgische ploeg in 2015 was, is gewoon blind zijn.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

AA Gent

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.AA Gent387
Voor de complete stand: Pro League
SpelersPositieW
R. YaremchukAanvaller3420
P. BaletteUnknown
S. BolatKeeper330
O. BukariAanvaller264
L. DepoitreAanvaller232
A. NiangboAanvaller181
Voor de complete selectie: Clubpagina AA Gent.

7 fans
Middenvelder, 33 jaar

In de wandelgangen

Dinsdag 22 juni
Sydney van Hooijdonk staat op het punt om een meerjarige verbintenis te tekenen bij Bologna. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren