Belgische spits voor onbepaalde tijd geschorst na ‘alle boeren zijn homo’

Maandag, 21 december 2015 om 16:32Erik van Dam • Laatste update: 17:00

AA Gent won zondag thuis met 3-0 van KV Kortrijk en na afloop liet Benito Raman zich gaan. De 21-jarige aanvaller, die al jaren bij de Buffalo’s zit, pakte de microfoon en schoffeerde de supporters van rivaal Club Brugge door alle boeren zijn homo in te zetten. De club heeft niet mild gehandeld na die woorden en Raman moet in het vervolg wel tien keer nadenken voor hij nog eens iets roept.

De club heeft besloten Raman voor onbepaalde tijd te schorsen en maakte maandag via de Belgische media excuses aan een ieder die zich beledigd voelde door hetgeen Raman riep. “We willen een club zijn die openstaat voor iedereen, getuige daarvan ook onze slogan: We Are One Family, We Are Buffalo”, aldus de koploper van de Pro League.

AA Gent zegt zich te verontschuldigen bij de holebi-gemeenschap en de eigen supporters die anders geaard zijn. Raman krijgt ook een tik van de clubleiding, want hij ging al vaker de mist in. “We leveren al jaren inspanningen om de speler in kwestie goed te begeleiden, niet alleen op sportief maar ook op psychologisch vlak; het is dan ook moeilijk te begrijpen dat hij toch nog herhaaldelijk in de fout gaat.”

“Daarom heeft de club besloten om Benito Raman met onmiddellijke ingang voor onbepaalde duur te schorsen”, zo kondigt men maandag aan bij Het Nieuwsblad. Raman krijgt aanvullende psychologische begeleiding en er komt een intern groepsgesprek met iedereen bij AA Gent. De holebi-gemeenschap reageert bij monde van woordvoerder Jens Van Lierde geschokt en is blij met de maatregelen bij de club. “Raman is een jonge voetballer waar heel veel jonge spelertjes naar op kijken. Dat net hij zulke homofobe uitspraken heeft gedaan... hij heeft zich geëxcuseerd, maar het kwaad is geschied.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

15 reacties (laatste reactie door juicher)

Beetje overtrokken allemaal. Hoe beledigt hij homo's hier dan? Handig is het niet, maar zo erg zijn die woorden ook weer niet.

21 december 2015 om 17:17

Woel

Je snapt toch ook dat dit kwetsend bedoeld is? En daar gaat het om, hij gebruikt homo als een soort van scheldwoord, terwijl het dat niet is. Het is net als schelden met k***, je gebruikt geen ziektes of geaardheid als scheldwoord of belediging, het gaat hem hier om de context.

Benito Raman begint zich meer en meer op te werken als notoire bad-boy zo lijkt het, het was al een jongen die wel eens de grens opzocht door voor een wedstrijd lekker laat te gaan snookeren, maar dit is wel erg dom van hem. Is zijn vrij beloftevolle carrière op het spel aan het zetten.

21 december 2015 om 17:55

Heb het filmpje net gezien. Inderdaad, duidelijk ongepast en totaal niet met humor gebracht.

Wat wel goed om te zien is is hoe de microfoon meteen afgepakt werd. In tegenstelling tot bijvoorbeeld bij Vertonghen waarbij iedereen nog schaapachtig mee stond te lachen tijdens en na de actie.

21 december 2015 om 19:27

Ik snap de context en de reactie van zijn omgeving, toch is het vreemd dat het woord homo wel een negatieve lading heeft op deze manier voor de buitenwacht (en op vele andere manieren) en bijvoorbeeld hetero niet. Ik zou weleens willen zien wat de reacties zijn als hij volgend jaar weer de microfoon pakt en dan roept dat alle boeren hetero zijn. Leuk sociaal experiment. Logisch zou een identieke reactie straf zijn, maar het zal mij benieuwen en denk niet dat dat zou gebeuren.

Volgens mij moet je dit soort gebeurtenissen ongestraft laten gaan bij ieder vergelijk van een persoon of groepering met het woord 'homo'. Maatschappelijk gezien achten we homo's als geaccepteerd (volgens mij ook in België), dus waarom dan een probleem er van maken als er een vergelijk wordt gemaakt. Er wordt ook verder niet aangezet tot haat of iets dergelijks. De grens ligt wat mij betreft bij geweld.

Toen hij gisteren in het stadion de micro nam dacht ik eerst dat die de supporters nog is zou bedanken of iets dergelijk, maar wat volgde was oerdom van hem. Het is niet zijn eerste blunder in de afgelopen maanden en wat hij zei moet niet overroepen worden, maar als publiek figuur vind ik het ook absoluut niet kunnen om je zo kleinerend uit te laten naar de holebi-gemeenschap(naar de Club-fans ook, maar dat kun je nog enigszins bekijken in de context van de voetbalwereld), dus een tijdelijk schorsing is gewoon terecht. Denk dat het bestuur en technische staff hiermee goed reageert op dit incident.

21 december 2015 om 17:25

Ik wist toen ik hem gretig de micro zag grijpen dat het mis ging gaan. Hij was helemaal opgejut door omringde spelers en dan gaat het mis bij benito.

21 december 2015 om 17:32

Ja dat was wel duidelijk op de beelden op tv, vanuit het publiek kon je dat uiteraard nog maar moeilijk zien. Maar ja hij laat zich inderdaad te makkelijk opjutten door de situatie. In het CL duel tegen Valencia ook, daar wilt hij er alles aandoen om te winnen, met als gevolg dat hij op 20min tijd al bijna een rode kaart had gepakt(was wel goed aan het spelen voor het overige).

21 december 2015 om 17:40

ik denk dat iedereen rond hem had verwacht dat hij allez gantoise ging scanderen. ik vond het wel jammer dat de spionkop meeging in dit incident.

Jammer dat dit nu voorvalt want het is toch een klein smetje op het fantastisch kalenderjaar van gent.

21 december 2015 om 17:51

De voetbalwereld is nu eenmaal een ongelooflijke macho wereld, vooral dan in een spionkop, waarbij vele niet stilstaan bij het feit dat het wel degelijk kwetsend is voor holebi's om homo's als scheldwoord te gebruiken. Daarom zijn ze niet meteen tegen homo's, maar ze zien er het kwaad niet van in omdat het in het verleden al zo vaak gebruikt is als scheldwoord. Zelf deden mijn maten en ik niet mee, maar ongeveer een 1/3e tot de helft zongen inderdaad wel mee. Denk dat dit eigen is aan bijna elk spionkop in het voetbal ter wereld helaas, daar is de onze geen uitzondering op.

Was dit een gevalletje Vertonghen? Als dat zo is, is dat natuurlijk niet normaal, maar mensen voelen zich altijd wel vaan snel beledigt zodra er een word als homo wordt gebruikt. Ik vind zelf dat je daar niet teveel aandacht aan moet schenken.

Hulde voor Gent. Volgens mij heeft ADO Immers zo nooit geschorst. Die kreeg toen straf van de KNVB, maar niet van zijn club. De Belgische club heeft het goed opgepakt.

21 december 2015 om 19:32

Hulde voor Gent inderdaad. Volgens mij heeft Ajax Vertonghen zo nooit geschorst (ik weet het wel zeker). Die kreeg toen straf (lees: schorsing) van de Knvb, maar niet van zijn club. Rik van den Boog heeft eens even een stevig woordje met Vertonghen gesproken en voor de bühne een boete uitgedeeld.de Belgische club heeft het goed opgepakt.

Hij wordt opgejut door omringende spelers staat hier al. Dan weet je dat in het impulsieve geval Benito Raman er wel eens iets fouts zou kunnen gebeuren.

Dus op zijn minst medeplichtig die omringende spelers. Wellicht geven die niet thuis nu hun collega geschorst wordt.

Wilde Raman homo's beledigen ? Wilde Raman landbouwers beledigen ? Ik denk twee keer dat dit niet het geval is. Hij wilde een lange neus zetten naar de supporters van Club Brugge en al helemaal na die afgang vroeger op de dag. Boeren is trouwens een geuzennaam voor Clubsupporters en ik neem aan dat Club ook wel homo's onder zijn supporters heeft.

Ik ben zelf Clubsupporter en ken de impulsiviteit van Raman. Dan lach je eens meewarig en ga je verder.

Ik hoop dat homo's en boeren hetzelfde kunnen doen. Een niet al te intelligent persoon heeft iets geroepen. So be it.

Ik snap dat Gent dit niet zomaar kan laten passeren maar men moet het ook niet erger maken dan het is. Een storm in een glas water. Eventjes op non-actief (niet te lang), een boete en klaar wat mij betreft.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

AA Gent

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
3.AA Gent26-1
Voor de complete stand: Pro League
SpelersPositieW
R. YaremchukAanvaller3018
P. BaletteUnknown
S. BolatKeeper290
O. BukariAanvaller254
L. DepoitreAanvaller232
A. NiangboAanvaller181
Voor de complete selectie: Clubpagina AA Gent.

3 fans
Aanvaller, 26 jaar

In de wandelgangen

Zaterdag 8 mei
De naam van Mohamed Salah prijkt op het verlanglijstje van Chelsea en Thomas Tuchel. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren