Schaakmat

Woensdag, 2 december 2015 om 09:00 door t0mt0m18

Een trainer uit de Eredivisie sprak laatst voorafgaand aan een wedstrijd de volgende woorden: “Het gaat een zware wedstrijd worden. We moeten op ons hoede zijn voor de tegenaanval en proberen onze momenten voorin te verzilveren. Als je hier op bezoek komt, weet je dat het niet makkelijk zal worden. We moeten vanaf het begin scherp zijn en goed druk zetten op de bal, zodat de tegenstander niet in zijn spel kan komen. Als we dat kunnen opbrengen, maken we vandaag een goede kans.’’ Welke trainer deze woorden sprak? Welke niet, is het antwoord. Wekelijks krijgen we in alle voor-, tussen- en nabeschouwingen de meest nietszeggende teksten over ons heen gestort, zowel van spelers als trainers. Naar wat voor schijnvertoning zitten we eigenlijk te kijken met z’n allen? We zien trainers en spelers die een persiflage van zichzelf lijken te spelen, met kunstmatige interviews en gesprekken tot gevolg. Het heeft iets weg van satire, maar het is helaas de werkelijkheid.

/

De lijst met trainers die het niks zeggen tot een kunst hebben verheven is lang, te lang om in zijn geheel de revue te laten passeren. Toch zijn enkele trainers het vermelden waard. Phillip Cocu kan worden beschouwd als een grootmeester wanneer het aankomt op veilig binnen de lijntjes antwoorden in interviews. Toen hij de vraag kreeg waarom Adam Maher speelde in plaats van Jorrit Hendrix, kaatste hij de bal zo neutraal mogelijk terug: ‘’Ik denk dat Adam een belangrijke invulling kan geven aan de rol die vandaag voor hem is weggelegd.’’ Geen speld tussen te krijgen. Maar ik heb liever dat iemand met een speld die nietszeggende luchtbel doorprikt en tegen Cocu zegt: ‘’Dat klinkt heel leuk, maar die Maher kan er toch geen klote van? Hoe kun je die vandaag nou opstellen?" In de Premier League is Manuel Pellegrini iemand die dit vak tot in de puntjes beheerst: ‘’This is a great win for us, against a good team, we had to work hard, and we are happy with the win’’, zijn teksten die geregeld van zijn zoutloze tong afglijden. Op een paar uitzonderingen na zijn alle trainers perfecte eindproducten van een mediatraining waarbij centraal staat zo min mogelijk risico in je woorden te leggen. Hetzelfde geldt voor spelers, die als zombies voor de camera staan omdat ze zich proberen te herinneren welke antwoorden ook alweer bij welke vragen horen. Alsof ze worden overhoord door hun schoolmeester. Misschien krijgen ze er ook wel cijfers voor, wie zal het zeggen? “Vandaag heb je zeven uit de acht vragen correct afgewimpeld Jantje, ga zo door.’’

Nu moet eerlijkheidshalve worden gezegd dat journalisten deze poppenkast mede in stand houden. Met name voor en na wedstrijden is enige originaliteit in de vraagstelling zelden te bespeuren en stellen ze louter vragen waarbij je het antwoord vooraf al kunt invullen. Ze zijn lui geworden en lijken het op een soort herenakkoordje te hebben gegooid met trainers en spelers. Zo van: “Als we allebei ons standaard riedeltje opvoeren, kunnen we daarna weer verder met ons echte leven.’’ Zo vragen ze bijvoorbeeld altijd of een speler ondanks het verlies blij is met zijn goal, waarop de speler keurig antwoord dat scoren lekker is, maar het toch echt om de drie punten gaat. Vooral Toine van Peperstraten is daar een koning in. Hij geeft heerlijke zachte voorzetjes op maat, die de spelers maar al te graag inkoppen. Vraag eens wat nieuws, iets aparts. Wat kan mij het schelen of een speler blij is met zijn goal? Wat verwacht je te horen? Het lijkt wel alsof FOX Sports tegen Toine heeft gezegd: ‘’Probeer met een ondeugende glimlach en een onnozel hoofd de meest naïeve en voorspelbare vragen te stellen, waarbij zo duidelijk mogelijk moet blijken dat je zelf een complete leek bent op voetbalgebied.” Toine vult dat keurig in, dat dan weer wel. In tegenstelling tot afscheid nemen bij de NOS is dat kennelijk niet zo moeilijk.

Ondanks dat ik me groen en geel erger aan de standaardteksten als gevolg van strenge mediatraining, begrijp ik ook wel weer waarom het gebeurt. De media zwerven als aasgieren om spelers en trainers heen, wachtend op die ene uitspraak die ze smachtend mee naar huis kunnen nemen om deze eens lekker uit zijn verband te kunnen trekken. De volgende dag word je als coach, speler of club afgemaakt in de krant en intensiveer je vervolgens weer de mediatraining. Allemaal heel logisch eigenlijk. De voetballerij heeft als het ware de media schaakmat gezet, door allemaal consequent dezelfde veilige en neutrale antwoorden te geven. In plaats van dat de media hun verlies nemen, gaan deze gewoon stug door met porren en zuigen. De clubs blijven uiteraard op hun beurt stug hun afkaatsende verhaaltjes doen, waardoor er een tranen trekkende impasse is ontstaan. Een impasse waar wij vervolgens continu mee geconfronteerd worden. Waar doen ze het nog voor? Schaf met name al die interviews voorafgaand aan wedstrijden af, deze gaan veelal nergens over. Dergelijke interviews worden gemaakt voor het volk, maar hoeveel van ons kijken er nou werkelijk met plezier naar? Kom eens met iets anders, iets diepers. Deze ’analisten’ mogen best werken voor hun geld, in plaats van op de automatische piloot wat standaard teksten uit te braken.

Eigenlijk zouden alle clubs gelijktijdig met elkaar een deal moeten sluiten. Een deal die inhoudt dat alle spelers en trainers vanaf nu precies gaan zeggen wat de media wil horen. Zoals: “Ik ben dolblij met mijn goal, de punten boeien me niet.” Trainers die open en bloot ingaan op de provocaties van de media. Danny Blind die aangeeft: “Ik geef toe, ik selecteer het liefst Ajacieden. Lachen toch?” Als iedereen het doet is niemand de sjaak en staan de media écht schaakmat. Een dergelijke implosie van de mediawereld rondom het voetbal zou wellicht weer wat leven in de brouwerij brengen, want de langspeelplaat die zichzelf Toine van Peperstraten noemt wil ik inmiddels het liefst in stukken breken.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 7 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.

Gerelateerd

14 reacties (laatste reactie door walcott16)

Ik heb je stuk met plezier gelezen. Het is goed geschreven en je legt de kern van het probleem keurig uit. Ik erger mij zelf ook aan deze toneelstukjes op tv. Je krijgt van mij 5 sterren. Ga vooral zo door met schrijven.

Persoonlijk ben ik trouwens wel een groot fan van Toine van Peperstraten, dus voor mij was het iets minder fijn dat hij in een negatief daglicht werd gesteld. Maar ieder zijn mening.

2 december 2015 om 17:20

Ben het in principe eens met ElCuchu. De meeste journalisten stellen enorm veilige vragen, ze kunnen het antwoord zelf eigenlijk al invullen. De voor en nabeschouwingen interesseren mij dan ook bijna altijd niets meer. Ik mis vaak de eigen mening van een journalist. Toine doet idd alsof hij een leek is en lacht dan altijd zo onnozel en kinderachtig naar degene die hij interviewt. Het ziet er niet uit, zijn intentie is altijd om er een zoetsappig lief interviewtje van te maken. Verder wel groot fan van Toine, enorm sympathieke kerel met een geweldige humor. Zag laatst een interview met hem waarin hij grap na grap maakte, ik kon bijna niet meer ademhalen zo grappig was hij. Ook een erg leuke vrouw heeft hij trouwens. Maar, 5 sterren omdat het gewoon prima wegleest en ik het helemaal met je eens ben.

Je CE is erg fijn om te lezen, voornamelijk door een aangename schrijfstijl. Zo goed als foutloos en een manier van schrijven die stimuleert om door te lezen. Ook goed gedaan met de voorbeelden om je argumenten in de juiste context te plaatsen.

Echter wil ik wel opmerken dat ik vind dat je weinig tot niets nieuws vertelt, iets waar ik ook een CE vaak op beoordeel. Ik hoopte vooral tijdens het lezen wat meer te lezen over achterliggende oorzaken waar je als leek weinig zicht op hebt. Zo heb ik onder andere begrepen dat er vaak in contracten tussen club en speler dingen worden opgenomen over wat ze kunnen zeggen in de media. Wat ik dus voornamelijk hoopte te lezen is wat de motieven voor spelers en trainers zijn om zulke standaard teksten uit te kramen. Daar ligt namelijk mogelijk ook de oplossing voor het probleem.

2 december 2015 om 18:35

De reden dat ze dit doen is om te voorkomen dat de club op wat voor manier in een negatief daglicht kan worden gezet door de media, zoals in het stuk beschreven!

3 december 2015 om 18:31

Dat heb ik in je stuk gelezen en juist dat leek me nogal simplistisch. Ik kan me niet voorstellen dat de enige reden dat spelers en trainers zo weinig zeggen, is dat de club anders in een negatief daglicht kan worden gezet door de media. Genoeg spelers die daar schijt aan zouden hebben. Er moet een belangrijkere reden zijn waarom zoveel spelers en trainers hun mond houden. De enige reden die ik kon bedenken is dat ze het risico lopen op contractueel vastgelegde sancties.

3 december 2015 om 20:01

Het zou inderdaad best kunnen dat dat contractueel is vastgesteld, dat doet verder weinig af aan het feit dat het nu tot de huidige troosteloze situatie heeft geleid. Ze maken deze afspraken, of ze nou contractueel zijn of niet, omdat het kennelijk nodig is.

Aangename schrijfstijl en daarom een goede tekst.

Echter ben ik het er niet mee eens dat clubs een deal moeten sluiten over de openheid van meningen van spelers en trainers. Hiermee zou je processen binnen de club zelf kunnen verstoren en irritaties die al aanwezig zijn onder een vergrootglas leggen. Het grootste voorbeeld is Engeland, als Pellegrini zegt wat hij denkt, wordt hij de dag, misschien wel weken erna compleet afgemaakt. Iets waar je binnen de hekken van je club ook last van kan hebben.

Toch ben ik het wel met je eens, ik schakel in als de wedstrijd begint en ga na 90 minuten weer wat anders doen. De aandacht van media lijkt ook alleen maar te groeien. Misschien is dat het grote probleem wel.

Leuke CE.
Ben het met je eens, al zal een journalist die 'anders' is en gekke vragen gaat stellen al snel bestempeld worden als gek en weg worden gewerkt.
Of het moet een ontzettende charismatische, humorvolle symphatieke kerel zijn met een gezicht dat mensen die geen sarcasme herkennen het toch zien als hij cynisch is.
Ook hun zullen het van peperstraten gewoon op deze manier zijn werk laten doen, saai is het wel ja.
Zit op mijn mobiel anders 5 sterren, zeer aangename stijl van schrijven!

Man wat een aansprekend onderwerp en kan me er helemaal in vinden. Doordat het zo lekker lees niet echt op spelfouten gelet. Valt me zelf ook op dat dit te vaak gebeurt helaas en dat maakt het televisie kijken een stuk minder leuk.

Ik vaar lekker met de stroom mee en geef je 5 sterren. Top geschreven ouwe.

Het is al triest dat een uitspraak van Beugelsdijk 1000 keer herhaald wordt. Ik vind het ook een beetje dom van clubs. Wanneer je in het nieuws komt met opvallende uitspraken zijn kranten snel tevreden. Dan gaan ze misschien minder snel doorzoeken naar lijken in de kast

Deze CE was mijn koffie waard. Heb enorm genoten van dit stuk! Je hebt helemaal gelijk, wordt ook helemaal panisch van die open deuren. Kuyt is trouwens ook zo'n cliché koning. Laatst schoof hij aan bij Studio Voetbal, je kon serieus een hele cliché bingo maken van zijn uitspraken.

Nogmaals; Top CE!

Voetbal is big business, en dus groeit voetbal daar ook qua media omgang naartoe. Er is in die interviews net zoveel te beleven als bij de gemiddelde aandeelhoudersvergadering. Overigens klaagt men in de VS net zo hard over de NFL enzo - het is niet enkel de voetballerij waarin zo saai wordt geinterviewd.

Maar ja, inderdaad - waar je eigenlijk op wacht is een analist die echt zijn huiswerk heeft gedaan, en harde vragen stelt (zeg maar het soort analyses die Catenaccio.nl maakt, etc). Probleem is dat als er diepgravende kritiek komt, de gemiddelde kijker thuis achter zijn bier en de bitterballen afhaakt.

Geweldig stuk.

Inhoudelijk volledig mee eens. Als je dit vergelijkt met de manier waarop er bij Match of the Day vragen worden gesteld en hoe de analisten daar te werk gaan kan Fox daar een hoop van leren. Jouw mening over Toine van Peperstraten kan ik me eveneens in vinden. Doelloze vragen stellen waarop de spelers amper kunnen reageren. 'wel lekker om tegen je oude club te scoren he'? Het zijn niet eens vragen, meer ongefundeerde zinnen waar je amper een antwoord op kan geven.

Mooi stuk man. Goed en herkenbaar verhaal dat lekker snel weg leest. Wat mij betreft krijg je 5 sterren.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

PSV

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.PSV8348
2.Ajax7956
3.AZ7134
4.Feyenoord6637
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
Jeroen ZoetKeeper10
Joshua BrenetVerdediger10
Daniel SchwaabVerdediger10
Santiago AriasVerdediger10
Jordy de WijsVerdediger10
Jorrit HendrixMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina PSV.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina PSV.

In de wandelgangen

Vrijdag 20 juli
Swansea City voert gesprekken met Manchester City over de komst van Bersant Celina. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren