Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

Meet The Players

Laatste update:

Door de opkomst van apps als Twitter en Instagram hebben profvoetballers de mogelijkheid gekregen zichzelf te promoten, waar door veel voetballers intensief gebruik van wordt gemaakt. Ik neem Memphis Depay als voorbeeld; interessant was het om zijn gebruik van social media te volgen gedurende zijn overstap naar Manchester United. Door zichzelf constant te promoten en goodwill te kweken bij de United-fans via social media heeft Depay meegewerkt aan de enorme hype die hem op dit moment fataal aan het worden is. Er is een verband tussen de opkomst van deze gekte, en recente uitspraken van Wesley Sneijder en Arjen Robben. Zij hebben zich openlijk zorgen gemaakt over de mentaliteit van de jonge spelers in het Nederlands Elftal. Mijns inziens is de mentaliteitsverandering van jonge spelers voor een groot deel te wijten aan de opkomst van social media.

/

Normaal gesproken werkt het zo dat als je in teamverband significant ander gedrag vertoont dan de rest van het team, je daarop wordt aangesproken door de vaak wat oudere spelers. Zo is dat ook altijd gegaan in het Nederlands Elftal. Jonge talenten hielden zich op de vlakte, probeerden hun best te doen op de training, om op die manier op te vallen. Over tien jaar komen talenten echter niet in een team met ervaren spelers als Sneijder, Robben, Philip Cocu en Frank de Boer. Nee, in tegenstelling. Deze spelers komen in een team met spelers als Quincy Promes en Depay. Spelers die op jonge leeftijd al helemaal gek zijn gemaakt door de media, zijn overspoeld met loftuitingen en overdreven veel in de spotlights hebben gestaan.

Vroeger ontwikkelden talenten zich wat meer in de luwte. De aandacht die Sneijder als toptalent kreeg, is niet te vergelijken met de aandacht die Depay nu krijgt. Er is door technologische ontwikkelingen meer media-aandacht voor voetbal dan ooit tevoren. Op internet worden meningen bovendien als een lopend vuurtje verspreidt. Waar anderen de hype voor deze jonge voetballers opvoeren, kunnen zij er zelf ook nog aan bijdragen door actief te zijn op apps als Twitter en Instagram. Vrijwel iedere (jeugd)speler heeft een Instagram-account, waar geregeld foto’s van zichzelf op worden gezet. Door de honderden positieve reacties die onder zo’n foto komen, is er een soort zelfverheerlijking ontstaan die tien jaar geleden überhaupt niet bestond. Spelers die één goede wedstrijd hebben gespeeld zetten foto’s en quotes op Instagram die de indruk wekken dat zij drie keer de Ballon d’Or hebben gewonnen. Het is een schijnwereld waar spelers het oog op de realiteit verliezen. Een wereld waarin het lastig is nuchter te blijven.

Klinkt dit overdreven? Dan is het misschien wel grappig te vermelden dat bepaalde voetballers professionele hulp krijgen bij hun social mediagebruik. Eljero Elia, Colin Kazim-Richards en Jeffrey Bruma bijvoorbeeld spelers die zich bij een bedrijf hebben aangesloten dat zich hierop focust. Dit bedrijf, ‘Meet The Players’ genaamd, stuurt spelers tíjdens de wedstrijd al mailtjes met daarin foto’s met een hoge resolutie, die de voetballers daarna op Instagram kunnen plaatsen. Wel handig dat dit al tijdens de wedstrijd gebeurt. Misschien dat we in de toekomst het spel even stil kunnen leggen na een actie van Elia, zodat hij meteen even een mooie foto van zijn actie op Instagram kan plaatsen. Meet The Players geeft ook adviezen over de tekst die voetballers bij de foto kunnen zetten. Elia zei het volgende: ‘‘Meet The Players zit er bij mij ook bovenop. Ze voorkomen bijvoorbeeld dat spelers spelfouten maken.’’ Dit zou een bericht van de Speld moeten zijn, maar het is de trieste realiteit die op dit moment plaatsvindt. Het bedrijf moet een paar Engelse zinnen voorkauwen, omdat spelers blijkbaar bang zijn een spelfoutje te maken. Het imago op social media lijkt belangrijker te zijn geworden dan wat er daadwerkelijk gebeurd op het veld.

Wat ook aan bijdraagt aan deze cultuuromslag in het Nederlandse voetbal, is de financiële situatie waarin veel clubs zich bevinden. De middelen zijn niet meer toereikend om goede spelers te kopen, waardoor veel clubs in Nederland het steeds meer op de jeugdopleiding gooien. Hierdoor breken jonge talenten sneller door dan voorheen. De eerder genoemde zelfverheerlijking door Instagram, in combinatie met de toegenomen aandacht die voetballers krijgen door social media, heeft als logisch gevolg dat jonge voetballers zich steeds belangrijker gaan voelen. Dat dan weer in combinatie met torenhoge salarissen, heeft als onvermijdelijk resultaat dat het voor jonge spelers moeilijker dan ooit tevoren is om nuchter te blijven en met de beide benen op de grond te blijven staan. Meer dan ooit tevoren wordt een talent de hemel in geprezen, wat nu dus op steeds jongere leeftijd gebeurt door de financiële tekortkomingen van clubs. Veel spelers kunnen de gekte niet aan, het wordt ze haast onmogelijk gemaakt om op een normale manier door te breken. Het is ze amper kwalijk te nemen. Ik zoek het probleem dan ook in de oorzaak, social media, in plaats van de actoren van het gevolg.

We zijn aan het vervallen van een land waar talenten zich met hard knokken naar de top werken, naar een land waar de achttienjarige talenten met elkaar overleggen of ze bij Meet The Players zullen aansluiten of niet. Robben fietste op zestienjarige leeftijd elke dag kilometers lang op het fietsje naar Groningen, om daar in de luwte aan zichzelf te werken als voetballer. Zijn talent gecombineerd met enorme werklust hebben hem gebracht tot waar hij nu is, een van de beste voetballers van de wereld. Toch is hij met de beide benen op de grond blijven staan. Over een paar jaar zal Robben niet meer te bewonderen zijn in het Nederlands elftal. Wie zal na Robben onze nieuwe rechtsvoor worden? Anwar El Ghazi? Bilal Ould-Chikh? Promes? Zeg het maar. Tot die tijd zal El Ghazi zijn calma-calma gebaren blijven doen na een goal tegen Excelsior, en zal Promes straight money blijven blowen.

En ik? Ik zal blijven hopen. Hopen op dat nuchtere Hollandse talent dat zich in de luwte, zonder social media, naar de top werkt.

PSV

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

1. geweldig geschreven, alsof het een column in een krant is.
2. goed onderwerp
3. ben het helemaal met je eens

Conclusie: 5 sterren, ik zal ze zo even op mijn laptop geven.

15 november 2015 om 14:54

Bedankt voor de mooie complimenten!

Heel lekker geschreven en leest zeer vlot en helaas is dit niks meer dan de waarheid. Jammer dat de jeugd zo is, hopen dat we een vurige coach zullen hebben die de spelers met beide benen op de grond houd. 5 sterren.

Heel goed stuk en ik ben het er helemaal mee eens. We gaan echt duistere tijden tegemoet vrees ik. Kleine tip: Het had misschien mooier geweest als je eerste alinea overliep in je derde alinea, en dat je de tweede alinea, waarin je de toekomst beschrijft, had gebruik voor het laatste gedeelte waarin je beschrijft hoe we aan het vervallen zijn. Desalniettemin een prima stuk, vijf sterren.

ik vind het eigenlijk niet zo'n leuk stukje. ben het ook helemaal niet met je eens, ook niet fijn geschreven. 1 ster

14 november 2015 om 21:10

Je hebt gelijk tomfix! Thanks

sorry hiervoor trouwens

Hele leuke, interesantte, waarheidse, echte, foutloze, mooie stuk. Conclusie is 5 Sterren

Leuk stuk met een andere inkijk op het we hebben geen talent meer. In de documentaire van class of 92 wordt jouw mening ook gedeeld door gigss en beckham.

Zij vertelden dat spelers vroeger ontgroend werden en door het status en salaris verschil gewoon super angstig waren richting de oudere spelers. Dit zorgde ervoor dat spelers gewoon keihard werden opgevoed door de club.

Kan je je nu voorstellen dat een Depay of Promes in een ford coupe zouden rijden en door Robben worden gemept op de training omdat ze aan het klote waren. Nee. Zou dit ze scherper en hongeriger houden ja. Zou dit goed zijn voor hun prestaties? ja

15 november 2015 om 14:53

Thanks voor je reactie! Class of 92 heb ik nooit gekeken, maar ik kan me goed voorstellen dat zij zich er ook aan irriteren. Ik denk dat veel spelers van hun generatie er wel het zelfde over denken, en sommigen spreken het ook echt uit.

Precies, zij waren toen angstig. Nu is dat gewoon anders omdat je als 20-jarigt toptalent al een heel andere status krijgt door de media, en ook gewoon veel meer geld verdient dan vroeger.

Zeer goed stuk, journalistiek waardig! Waarmee ik bedoel dat dit een stuk is met een eigen, aparte doch correcte en krachtige kijk op de zaken is. Ik denk dat je er namelijk helemaal juist op zit. Normaliter ben ik een proza/verhalend vertellend verhalen liefhebber, maar dit smaakt me ook goed. Ik wacht op je volgende Sambazzz. Top!

16 november 2015 om 10:25

Thanks man! Mooie complimenten, maar het feit dat ze van jou komen doet me nog beter.

Als ik weer een onderwerp heb waar ik enthousiast over ben, zal ik zeker een nieuwe CE schrijven!

Prima stukje leesvoer. Ik moet helaas een beetje vervelend doen, want een paar zinnen liepen niet optimaal, zoals '...robben fietste op zestienjarige leeftijd elke dag kilometers lang op het fietsje...'. Je noemt al dat Robben fietst, om vervolgens toe te voegen dat hij fietst op een fiets. Beetje dubbel

Los daarvan heb je wel goed nagedacht over het onderwerp, en schrijf je je gedachten prima uit. ik geef je 4 sterren!

16 november 2015 om 10:21

Thanks voor je reactie!

Haha ja je hebt gewoon gelijk hoor. Toen ik het stuk nalas na de publicatie kwam ik zelf ook achter wat foutjes. Wat niet goed lopende zinnen, maar ook werkwoordsfouten. Volgende keer toch maar wat beter nakijken.

Een leuk stuk, vlot geschreven. Ik ben het er niet helemaal mee eens, maar dat hoeft ook niet, het gaat er om dat je een mening hebt en die onderbouwd en vlot opschrijft.

Waarom ik het er niet helemaal mee eens ben: social media hoort nu eenmaal bij deze tijd, dat zal alleen nog maar groeien. Niet alleen in NL. Over 7 jaar is Depay getrouwd, met kinderen en zal inzien dat imago, veel followers en likes allemaal niet zo heel belangrijk is. Hij zal wat hij geleerd heeft kunnen overdragen aan de jeugd. Daarnaast kun je best bezig zijn met social media, kleding, imago en ondertussen toch hard trainen (wat hij wel schijnt te doen). C. Ronaldo lijkt ook meer bezig met zijn kleding en haar, maar maakt het wel waar op het veld. Sterker nog, ze zijn zich prima bewust dat het een samenhangt met het ander. Depay realiseert zich terdege dat als hij de komende jaren geen pepernoot raakt, het ook niet ten goede komt aan zijn imago. Als je wint, heb je vrienden.....een Meet the player kan dan ook volgens mij geen kwaad.

Maar zoals gezegd, een leuk artikel op een vlotte manier omschreven en daarom 4 sterren.

17 november 2015 om 16:57

Bedankt voor je reactie!

Ook dat je langs het feit kunt kijken dat je het niet helemaal met me eens bent. Veel mensen denken: Ik ben het er niet mee eens, dus ik geef 1 of 2 sterren. Maar bedankt daarvoor dus, dat je het stuk beoordeelt op de kwaliteit en niet op de mening alleen.

Ik snap je punt opzich wel, en natuurlijk zijn er uitzonderingen waarbij het helemaal geen nadeel vormt of die er geen last van hebben, maar toch denk ik dat het gezonder/beter voor de ontwikkeling van spelers zou zijn als ze zonder dit soort extreme media aandacht zouden opgroeien. Ook voor later.

Maargoed, maakt ook niet uit om er een beetje anders over te denken!

Mooie CE hoor Sambazzz.
Ben het wel gedeeltelijk met je eens over het social media gebruik. Toch blijf ik het dan opmerkelijk vinden dat bij andere landen het niet zo wordt genoemd terwijl daar natuurlijk ook van social media gebruik gemaakt wordt.

Ik ben zelf niet zo een held in grammatica en spelling maar deze zin viel me nog op: ''normaal gesproken werkt het zo dat als je in teamverband significant ander gedrag vertoont dan de rest van het team, je daarop wordt aangesproken door de vaak wat oudere spelers''. Ik heb altijd geleerd dat je de woorden 'dat als' niet direct achter elkaar moet zetten.
De zin zou zo beter zijn denk ik: Normaal gesproken werkt het zo dat je wordt aangesproken door de vaak wat oudere spelers als je in teamverband significant ander gedrag vertoont dan de rest van het team.
Maar goed, dat is maar iets kleins.

4 sterren van mij

18 november 2015 om 17:50

Bedankt voor je reactie en je beoordeling!
Het is wel opmerkelijk inderdaad dat het in andere landen veel minder een issue lijkt te zijn. Het heeft enerzijds denk ik ook gewoon te maken met de aanstroom van jeugd die niet goed genoeg is, maar anderzijds dus i.m.o. met de toegenomen aandacht van de media voor het hele voetbalgebeuren. Blijft een lastige kwestie om over te praten omdat er nog wel meer dingen in meespelen.

18 november 2015 om 19:45

Ja klopt. Als Nederland de EK had gehaald en nog twee clubs in de CL had was er minder aandacht voor geweest denk ik.

19 november 2015 om 21:45

Ik vind dit altijd een beetje hypocriete gedachte, kijk natuurlijk gaan mensen als promes en depay anders met hun geld om en laten ze het meer zien dan bijvoorbeeld een danny blind, alleen al vanwege het feit dat zij nooit een stuiver gekend hebben in hun jeugd terwijl de heer blind werd geboren in een overvloed aan rijkdom.

Maar ik vind dat dit volledig los staat van de prestaties op het veld.. het feit dat een memphis nu niet presteert bij een manu getuigt gewoon van gebrek aan talent en niet aan zijn hoedjes en instagram, hij werkt extreem hard alleen is simpel weg niet getalenteerd genoeg om het op dit moment te kunnen opbrengen.

het feit dat een speler niet hard werkt of slecht presteert valt niet te wijten aan dat hij teveel met kleding, geld showen en instagram bezig is. Het beste voorbeeld hierin is CR7 hij is heel erg met uiterlijk en randzaken bezig maar behoort toch tot de beste spelers van de wereld en het laakte hem nooit in trainingsarbeid dus laten we die bekrompen gedachtes toch aub achterwege laten.

of iemand nou zijn vrije tijd in een weiland spendeert of in de PC Hooftstraat laten we aub proberen objectief naar iemand trainingsarbeid te kijken en motivatie en niet domweg op uiterlijk iemand judgen.

Top stuk! Ben het roerend met je eens,

Misschien ligt het aan mij, maar heeft het ook niet met de achtergrond van sommige spelers te maken? Ik weet dat ze allemaal Nederlanders zijn, maar de spelers over wie jij schrijft en anderen die vaak ook zulk gedrag vertonen zijn vaak opgegroeid in armere wijken. Meestal groeien zij op in een cultuur waar het hebben van veel geld belangrijk en stoer is. Als zij eenmaal veel geld hebben (en dat is meestal al op jonge leeftijd), dan hebben ze inderdaad niet meer de drang om zich te verbeteren.

Zeer pessimistisch geschreven, totaal niks toevoegend aan een discussie waar al veel te veel hetzelfde over is gezegd. Ben het totaal niet eens met de conclusies die je totaal uit je duim zuigt. "het imago op social media lijkt belangrijker te zijn geworden dan wat er daadwerkelijk gebeurd op het veld." Baseer je op het feit dat ze zich door een extern bedrijf laten controleren wat ze doen, maar wat heeft dit te maken met prestaties op het veld? Je lijkt ook te concluderen dat voetballers minder inzet tonen dan vroeger, terwijl je niet de indruk wekt dat je meer dan gemiddelde kennis hebt over de spelers.

Heel goed stuk, ben het niet geheel met je eens, maar desalniettemin prikkelt het wel. En uiteindelijk is dat de bedoeling van elk stukje proza. Dus sowieso vijf sterren

Volgens mij is niet zo zeer social media, maar het grote gebrek aan een middengroep het grote probleem. Talenten kunnen zich niet ontwikkelen in de luwte omdat er simpelweg geen luwte is.
De leeftijdsgroep 26-29 is totaal afwezig omdat die een chronisch gebrek hebben aan kwaliteit. Dit is al langer een probleem in de eredivisie en nu ook in het Nederlands Elftal. Onze absolute topspelers leveren elk jaar een beetje in aan kwaliteit en de groep die ze moet ondersteunen wordt met de week jonger simpelweg omdat de jonge gasten kwalitatief beter zijn dan die middengroep. Ze missen alleen dat stukje slimmigheid dat voortkomt uit ervaring. Dit probleem heeft het Nederlands Elftal al eerder gehad, maar misschien is het beste voorbeeld ons buurland België. Die hebben al acht jaar enorm grote talenten, maar pas de laatste twee a drie jaar wordt talent gekoppeld aan prestaties. Juist omdat die talenten nu in de juiste leeftijdscategorie zitten om dragende spelers te zijn.

En onze elia die je aanhaalt is misschien wel het beste voorbeeld van ze allemaal. 28 jaar en als profvoetballer niet meer dan een rol in de marge...

Op een kleine aanpassing na vind ik het een perfect stuk. De enige aanpassing die ik zou maken is de gehele tekst selecteren middels Crtl-A, om vervolgens de delete knop in te drukken. Dan is het perfect.

14 december 2015 om 14:13

Beetje rare reactie of niet?

Prima stuk, leest lekker weg! Het was me al opgevallen dat de profielen van spelers zoals Locadia, Bruma en Arias (spelers die ik volg op social media) een zeer professioneel uiterlijk hebben gekregen (profielfoto's, aankondigingen voor wedstrijden enz.) wel interessant om er nu achter te komen dat dit bedrijf dit allemaal voor die spelers doet.

Mee eens, het moet eens over zijn met spelers die zichzelf zo ophemelen via Instagram of Twitter. Alles wat de spelers doen kan gelijk gedeeld worden. Ik heb nog hoop in een Schuurman en een VD Beek, die lijken wat harder te trainen ipv spelers die de hele tijd zitten te appen. Goed geschreven en sluit me volledig aan bij jou. 5 sterren

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren