Performance trainer van Ajax: 'Ik kende huisvrouwen die harder trainden'

Donderdag, 5 november 2015 om
/

Guillaume Elmont werkt sinds een jaar of twee in de jeugdopleiding van Ajax als performance trainer en psycholoog. De 34-jarige judoka keek zijn ogen uit toen hij aan de slag ging in Amsterdam. "Er is al veel veranderd. Maar in het begin dacht ik: wat doe ik hier? Ik kende huisvrouwen die harder trainden", zo verzekert de voormalig judowereldkampioen in de klasse tot 81 kilogram, in het Algemeen Dagblad.

"Het doorzettingsvermogen was ook vrij laag. Dat komt omdat al die talentvolle spelertjes worden gepamperd. Papa en mama doen alles voor ze. Hun tas wordt ingepakt en gedragen, het eten staat klaar." Zijn eigen judotas werd vroeger nooit gedragen door zijn ouders. "Toen ik met judo begon, zeiden ze thuis: daar is de judozaal, pak je fiets, tot ziens. Ik was zes en nam mijn broertje Dex van vier achterop."

Elmont heeft bij de Ajax-jeugd de mentaliteit langzaam zien veranderen. Zo zijn de spelers meer bezig met hun lichaam en wordt gespierd zijn niet langer geassocieerd met log en traag zijn. Lionel Messi en Cristiano Ronaldo zijn vaak de idolen van jeugdige voetballers. "Dan zeg ik dat hij even op Google moet zoeken naar een foto van Ronaldo toen hij zestien jaar was, en eentje van nu", zo geeft hij aan. "Dan zie je het verschil. Daar zijn ze dan van onder de indruk. Ik vertel dan dat Ronaldo elke dag minstens een half uur in de gym zit. Dan begrijpen ze het wel.''Gerelateerd

21 reacties (laatste reactie door dominator82)

Prima gezegd van Elmont. De gepamperde generatie. Als het begint te regenen willen de mannen het liefst zo snel mogelijk naar binnen. Is het tien graden dan kunnen de handschoenen en de muts weer uit de kast. Alles wordt voor ze gedaan en op jonge leeftijd wanen ze zich the big star. Goed dat dit aangepakt wordt, wil je slagen in de top dan dient er allereerst een goede mentaliteit en inzet te zijn. Op alleen talent en grote praatjes redden maar weinigen het.

5 november 2015 om 10:02

Haha inderdaad. Ik erger me ook altijd zo aan die mutsjes en handschoenen. Ik kan me voorstellen dat je, als je zoals Romario toendertijd, uit Brazilie komt en het is hier winter, niet zo goed weet wat je overkomt en handschoenen aantrekt. Maar die nederlandse jongens met mutsen en handshoenen vind k vershrikkelijk. Ik geniet ervan als mensen in de winter gewoon met korte mouwen over het veld hobbelen.

5 november 2015 om 10:32

Korte mouwen in de winter? Toegegeven de winters van nu zijn niet zo koud als vroeger, maar ik heb begrip voor de handschoenen en mutsen. Ik droeg ze ook als kind, maar volgens jou mag ik dat wel omdat ik uit de tropen kom. Snap ook goed dat Nederlandse jongens behoefte hebben aan mutsrn en handschoenen, vooral als je ziet hoe mager voetballers doorgaans zijn.

5 november 2015 om 10:56

Dat ze behoefte hebben aan mutsen en handschoenen als ze buiten wandelen is logisch, maar iemand die intensief sport heeft dat "over het algemeen" niet nodig wegens zijn lichamelijke activiteit behoudens in het voetbal misschien de keeper.
Ik stond ook even te kijken van de maillot van Robben gisteren met de huidige temperaturen, maar daar kan ik bij koude begrip voor opbrengen ivm zijn blessuregevoeligheid. hoewel ook in deze te veel pamperen de weerbaarheid meestal niet verhoogd.

Edit wegens Sjakiewolfs zijn slechte doorbloeding afgezwakt met de zin "over het algemeen".

5 november 2015 om 12:39

Wat een bullshit zeg. Zeg dan niets als je er geen verstand van hebt. De doorbloeding is in mijn vingers en tenen niet optimaal, daarom droeg ik ook handschoenen als het vroor. Toen ik dat niet een keer niet deed moest ik zelfs een keer gewisseld worden in de jeugd, omdat ik mijn pink niet meer kon bewegen en hij helemaal stijf en dik werd. Ik voetbalde wel gewoon in korte mouwen, dat dan weer wel, haha. Maar scheer niet iedereen over een kam, dat gebeurt hier al zo vaak in nl.

5 november 2015 om 14:50

Zal de toevoeging doen "over het algemeen" of wil je dat ik er nog iets bijzet over mensen met slechte doorbloeding wegens allerlei medisch ongemak?
Lijkt me duidelijk wat daar staat en dat gezonde sportmensen van dat niveau meestal niet te klagen hebben over doorbloeding.

5 november 2015 om 16:37

Maar voor blessure preventie lijkt het me, vooral in Robben zijn geval, wel handig om de benen extra warm te houden bij koude temperaturen.

5 november 2015 om 16:40

Wel slim van Ajax dat ze iemand uit de vechtsport erbij hebben gehaald, kijk maar naar Sneijder z'n resultaat van z'n trainingen met saki. Die jongens brengen toch een niet zo zeiken gwn gas erop mentaliteit over. En dat ontbreekt gwn op alle Nederlandse voetbalvelden.

tja dit ziet iedereen die voetbal kijkt ook. Ongelofelijk dat er zo slecht en weinig getraind wordt. En maar zeuren dat Nederlandse ploegen kansloos zijn in Europa omdat die clubs veel meer geld hebben.
Je zou kunnen beginnen met het maximale uit je zelf halen. Dus naast de training die ze nu hebben, extra techniek training, extra training op dode spelmomenten, krachttraining en betere voeding.

Dit heeft allemaal niks met geld te maken aangezien de spelers gewoon een salaris voor de hele week krijgen. Ze kunnen dus rustig 8 uur per dag op de club zijn en zorgen dat ze beter worden.

Daarnaast zou ik ook verwachten dat het meer uit de spelers zelf komt. Als je toch de kans hebt om van voetbal je werk te maken en nog heel goed betaald werk ook, dan ga je er toch maximaal voor.

Ronaldo een half uur in de gym? Die jongen is, terwijl ik hem een vreselijke gaat vind, een voorbeeld voor iedereen. Wat een geweldige sportman is dit. Brengt veel meer tijd door in de sportschool dan hij zegt imo.

5 november 2015 om 10:27

Hij zegt ook minstens, hiermee bedoelt hij dus dat Ronaldo als hij het druk heeft zelfs in de sportschool zit, als is het maar een half uur.

5 november 2015 om 10:47

Sportschool? Ik denk eerder dat hij een gym thuis heeft!

Guillaume Elmont is alleen maar bezig om zichzelf op te hemelen.
Heeft niets te maken met je tijd doorbrengen in het krachthonk. Dat doen de meeste voetballers in het buitenland ook niet. Om dan met een voorbeeld aan te komen zetten al la Ronaldo is erg zwak. Niet elk lichaam is hetzelfde.
Het is de trainingsmethode in Nederland wat Nederlandse spelers geen atleten maakt met het voortdurend balbezit koesteren. Elke training is gericht op positievoetbal. Als je de bal hebt, hoef je veel minder te lopen en gaat het spel veel minder op en neer waardoor je statische voetballers krijgt.

5 november 2015 om 11:26

Dat over huisvrouwen is natuurlijk een geintje om de toon te zetten. Pamperen is gewoon de waarheid, ook ingegeven door ouders die de eurotekens al in de ogen hebben. CR7 aanhalen snap ik ook wel. Neem nou Depay en El Ghazi, die willen niks liever dan hun idool imiteren, maar lijken te vergeten dat die nu op zijn top zit en in het verleden heel veel heeft moeten investeren.

5 november 2015 om 11:56

Depay is volgens mij ook wel geregeld in de sportschool te vinden hoor!

5 november 2015 om 14:57

Elke training gericht op balbezit? Wat doet Elmond daar dan bij Ajax? Trainen is in onderdelen opgebouwd en daar hoort ook conditietraining bij geen bal die daar aan te pas komt.
Het voorbeeld van CR is juist erg goed er wordt een vergelijking getrokken hoe hij er uitzag toen hij jong was en wat het krachthonk hem aan spiermassa heeft gebracht.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8687
2.PSV8372
3.Feyenoord6534
4.AZ5821
5.Vitesse5319
Voor de complete stand: Eredivisie
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

3807 fans
Aanvaller, 34 jaar
SeizoenClubW
2018/2019 Juventus 31 21 3 0
2017/2018 Real Madrid 27 26 1 0
2016/2017 Real Madrid 29 25 4 0
2015/2016 Real Madrid 36 35 3 0
2014/2015 Real Madrid 35 48 5 1

In de wandelgangen

Dinsdag 25 juni
Clubs uit het Midden-Oosten hebben bij ADO Den Haag geïnformeerd naar Abdenasser El Khayati. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren