Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

De Mexicaanse Gentlemen's Agreement

Laatste update:

Dat er wel eens gekke dingen in de voetballerij voorkomen, is geen geheim meer. Zo wordt er ook op een heel eigen manier omgegaan met voetbal in Mexico. Een van de ingenieuze regels is het Gentlemen's Agreement. Zo’n herenakkoord kennen we ook uit bijvoorbeeld de Engelse voetbalwereld, wanneer een speler die uitgeleend wordt niet mee mag doen als er een wedstrijd tegen zijn eigen club op het programma staat. In Mexico houdt zo'n akkoord iets heel anders in.

Normaliter is een speler bij het aflopen van het contract vrij om zich aan te sluiten bij welke club dan ook, mits er sprake is van wederzijdse interesse. Zo staat dit immers ook voorgeschreven in de wetten van de FIFA. In Mexico gelden deze wetten echter niet. Dankzij de Gentlemen’s Agreement, een afspraak tussen de eigenaren van Mexicaanse voetbalclubs uit de eerste divisie, is er van vrijheid weinig sprake voor een speler wiens contract afloopt. Er moet eerst toestemming worden gegeven en vervolgens een vergoeding worden neergelegd zodat deze speler zijn carta de libertad (vrijheidsbrief) krijgt.

/

In de praktijk werkt het zo: wanneer het contract van een speler is verlopen, heeft hij eerst toestemming nodig van zijn inmiddels voormalig werkgever voordat hij zich mag melden bij een andere eerstedivisieclub uit Mexico. Mocht het zover komen, dan moet er eerst nog een soort transfersom worden betaald. Eigenlijk verkopen clubs dus spelers die in theorie transfervrij zijn. Dit heeft uiteraard als gevolg dat er veel vreemde transacties plaatsvinden.

De regel is ooit bedacht door eigenaren om hun clubs te beschermen - spelers konden immers niet meer gratis de deur uitlopen - maar het Gentlemen's Agreement heeft het Mexicaanse voetbal juist veel schade toegebracht: spelers stoppen op jonge leeftijd, worden gedwongen om een club uit te zoeken over de grens of in de tweede divisie en zelfs spelers die een buitenlandse avontuur aangaan, zijn soms niet in staat om daarna terug te keren naar Mexico omdat ze geblokkeerd worden door deze Gentlemen’s Agreement.

/

Een van de bekendste voorbeelden hiervan is de zaak-Cuauhtémoc Blanco. Na ruim een decennium lang het shirt van Club América in het mythische Estadio Azteca te hebben gedragen, werd in 2007 zijn buitenlandse transfer afgerond om uit te komen voor de Chicago Fire in de Major League Soccer. Blanco keert eind 2008 nog terug naar Mexico voor een korte periode bij Santos Laguna, dat zich door blessureleed graag met Blanco wilde versterken voor de play-offs van dat jaar. Dat lukt: Blanco komt alle vier de play-offwedstrijden in actie en keert daarna terug naar de MLS.

Na het beëindigen van zijn contract met Chicago Fire in 2009, bleek het Mexicaanse Club América nog altijd 'eigenaar' te zijn van zijn rechten; toen Blanco definitief terug wilde keren naar de Mexicaanse competitie, werd er geen toestemming gegeven door América en kon Blanco zich dus niet opnieuw verbinden aan Laguna. Omdat América zélf niets meer voelde voor een terugkeer van de oude captain, mocht Blanco een club uitzoeken in de tweede divisie.

Het zijn alledaagse gebeurtenissen in de Mexicaanse voetbalwereld die niet alleen verboden zijn, maar waar ook nog eens vrijwel niks tegen gedaan wordt. De FIFA doet niets aan de situatie, spelers leggen zich erbij neer en de Mexicaanse voetbalbond speelt tot op de dag van vandaag de vermoorde onschuld. Ook de media, ondanks toenemende aandacht, oefenen onvoldoende druk uit op de clubeigenaren om hun ongeschreven afspraken te herzien. Enige transparantie en/of geloofwaardigheid is er niet meer; maar is het vooral een frustrerende en trieste werkelijkheid voor veel spelers die zich vast heel iets anders hadden voorgesteld van een Gentlemen’s Agreement.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Allereerst leuk dat je een stuk schrijft over een voetbal land waar je niet al te vaak over hoort. Hierdoor breng je direct veel informatie naar de lezer. Het verhaal is duidelijk echter blijven er soms toch vraagtekens bij mij. Zoals waarom er door deze spelers niets aangekaart word bij de fifa of dat een speler alleen naar een club kan uit de 2e divisie. Ik neem toch aan dat niet iedere club hieraan meedoet die eventueel promoveert of onderin bungelt. En als dit wel gebeurt, hoe kan dat dan? Word er druk uitgeoefend door de grotere clubs of speelt iedereen uit vrije wil dit spelletje mee? Als je geen antwoord op de vragen hebt snap ik dat zeker want het is geen onderwerp waar uitgebreid over uitgewijd word door de clubs in kwestie. Al met al geef ik je 4 sterren puur omdat ik deze CE ook vergelijk met andere CE's die eerder geplaatst zijn en soms van echt uitzonderlijk niveau zijn. Ik zal als ik op de pc zit de sterren geven. Bedankt voor het schrijven van dit stuk!

24 oktober 2015 om 23:20

Bedankt voor je feedback. Je moet het zien als een soort corrupte bende, of je doet met ze mee, of je wordt gewoon totaal buitengesloten. De clubs hebben hierdoor veel te veel macht gekregen waardoor spelers zich er maar bij neerleggen. Ook voor spelers als Jesus Corona en Alan Pulido is het door deze gang van zaken moeilijk geweest toen ze Mexico wilden verlaten.

Dit is in feite de situatie voor het Bosmanarrest toch?

Hehe ik kan eindelijk reageren =). ik woon nu zelf 3 jaar in Mexico, dus ik vind het alleen maar leuk dat je over de competitie hier schrijft, de Liga MX is totaal niet op de Nederlandse radar terwijl het toch een leuke competitie is waar iedereen van elkaar kan winnen. ik snap alleen niet zo goed waarom je voor dit onderwerp kiest, er zijn zoveel meer interessante dingen in het Mexicaanse voetbal om over te schrijven. Ik noem er maar een paar op: de verhitte derby tussen America en Pumas, de problemen van Chivas, het 1 8e finale syndroom van het nationale team, het bizarre ontslag van El Piojo als bondscoach etc etc.

24 oktober 2015 om 23:45

Het is pas mijn eerste stuk, er zijn inderdaad nog genoeg dingen om over te schrijven

4 november 2015 om 07:48

Ik heb er in ieder geval van je verhaal genoten. Het is en blijft een aparte regel in de Mexliga. Wellicht in de toekomst veranderd het. En zoals Zola het al vermeld, er zijn nog leukere onderwerpen waar je ook over kan schrijven. In ieder geval, ik wacht af.

Hoewel het leuk is om ook eens een artikel voorgeschoteld te krijgen dat het Mexicaanse voetbal als onderwerp heeft, ben ik niet erg te spreken over dit stuk.

Het begint al met de titel, waarin gesproken wordt over een 'gentlemen's agreement'. Maar een compleet transfersysteem kun je niet als zodanig beschrijven, dan begrijp je de term niet. Dat blijkt ook wel als je het vergelijkt met de ongeschreven regel uit het Engelse voetbal om geleende spelers niet op te stellen tegen hun oude club. Je zou ook het voorbeeld hebben kunnen geven van de speler die de bal teruggeeft aan de tegenpartij als deze hem expres over de lijn schiet om een blessurebehandeling mogelijk te maken.

Verder is het nog maar de vraag in hoeverre dit transfersysteem volgens de regels van de Fifa verboden is. Ik waag dit sterk te betwijfelen. Zoals feye88 hierboven al aangeeft, is de huidige praktijk van Mexico jarenlang exact hetzelfde uitgevoerd in Europa. Het was uiteindelijk niet de Fifa of de Uefa die hier een eind aan maakte, maar de Europese regelgeving. Je wijst dus met de beschuldigende vinger naar de verkeerde partij. Het is de Mexicaanse overheid die d.m.v. regelgeving een eind kan maken aan dit systeem.

Met uitzondering van de laatste zin die grammaticaal niet klopt, zitten er geen fouten in de tekst. Wel maak je je regelmatig schuldig aan holle zinnen. De openingszin bijvoorbeeld. Wat zeg je daar nu eigenlijk? Dat het vroeger wel een geheim was?
"mocht het zover komen, dan moet er eerst nog een soort transfersom worden betaald." Wat is "een soort transfersom". En waarom spreek je even later van "vreemde transacties"? Het is duidelijk dat er in het Mexicaanse systeem geen transfervrije spelers bestaan en dus worden er gewoon transfersommen betaald en vinden er transacties plaats.

Je mag je verhaal vertellen in maximaal duizend woorden. Het lijkt me, dat dit onderwerp een hoop uitleg nodig heeft. Het verbaast mij dan ook dat jij er nog geen zeshonderd gebruikt. Een goede inleiding had dit stuk bijvoorbeeld al naar een hoger niveau kunnen tillen.

24 oktober 2015 om 23:44

Bedankt voor je feedback! Ik zal een paar van je punten even beantwoorden.

Dat ik als titel 'gentlemen's agreement' gebruik heeft puur te maken met het feit dat in Mexico gesproken deze situatie bekend staat als de ''pacto de Caballeros'' wat simpelweg spaans is voor Gentlemen's Agreement.

Er zijn wel degelijk punten in de regelgeving van de Fifa die hier overtreden worden. In het Fifa Regulations on the Status and Transfer of Players worden de volgende punten genoemd:

18
"a professional shall only be free to conclude a contract with another club if his
contract with his present club has expired or is due to expire within six months."

18bis
''no club shall enter into a contract which enables the counter club/counter
clubs, and vice versa, or any third party to acquire the ability to influence in
employment and transfer-related matters its independence, its policies or the
performance of its teams.''

Hieruit mag je toch opmaken dat (punt 18) een speler die geen lopend contract meer heeft vrij is om bij een andere club te tekenen en (punt 18bis) er geen sprake mag zijn van druk/invloed door een club dan wel een derde partij als het aankomt op transfers.

Wat betreft de openingszin, ik denk dat het vroeger - zeker wat betreft het Mexicaanse voetbal - wel een stuk makkelijker was om allerlei dingen geheim te houden. Je moet je voorstellen dat de digitalisatie en controle van alles in Mexico pas de laatste jaren op gang is gekomen, en mede daardoor er een hoop dingen naar voren zijn gekomen die vroeger wel eens onopgemerkt bleven. Dat ik het over "een soort transfersom" en "vreemde transacties" heb is omdat de spelers in theorie wel degelijk transfervrij zijn, ze hebben namelijk geen lopend contract meer. Echter is door het Mexicaanse systeem besloten dat je alsnog een vergoeding (oftewel soort transfersom) moet betalen als je een contractloze speler wil overnemen van zijn vormalige cub.

Het is pas mijn eerste stuk dus ik neem hoe dan ook al je punten mee voor een eventueel volgende keer!

Interessant artikel, ben niet op de hoogte van dit soort situaties in andere Liga's. Bizar dat er niets aan gedaan word en club zo de macht hebben om een speler te weren!

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren